Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Правочин ~ це найпоширеніший юрид факт сфери приватного права підстава виникнення цивільних пр і об

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ПОНЯТТЯ ПРАВОЧИНУ форма, умови дійсності. Класифікація 

1) Правочин – це найпоширеніший юрид факт сфери приватного права, підстава виникнення цивільних пр і об. ЦК визначає пр. як дію особи спрямовану на набуття, зміну або прип. цив. пр і об.

Ознаки, які відмежовують від ін. юрид. Фактів. 1)Оскільки є дією – завжди ВОЛЬОВИЙ АКТ – за цією ознакою відрізняється від таких юрид. фактів як події, настання яких не залежить від волі осіб.  2)Не будь-яка дія, а СПЕЦІАЛЬНО СПРЯМОВАНА на досягнення певного правового результату – наб, зм чи … відр від інших юридичних вчинків з якими також пов’язані правові результати, але незалежно від того чи вони спрямовані на них. 3)Це ДІЯ СУБ’ЄКТІВ ПРИВАТНОГО ПРАВА, де особи є рівними – відріз. від актів органів держ влади., які хоч і породж пр і об, але є владними актами. 4) пр- це ЗАВЖДИ ПРАВОМІРНА ДІЯ – відрізн. від правопорушення. (До речі у ЦК вказана презумпція закріплена ст. 204, згідно з якою правочин є правомірним, якщо його недійсність (нікчемність) прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (заперечний, оспорюваний)).

2) Види: 2.1. у ЦК закріплені лише односторон (дія однієї сторони, яка може бути представлена однією або декількома особами) (заповіт, довіреність, відмова від спадщини). (права як для тієї, що вчинила так і третіх, обов’язок лише для особи, що його вчинила). Двосторон чи багатостор (погоджена дія двох чи б…)(договори) багатосторонній – різновид договору, в якому щонайменше 3 сторони (засновницький повного чи командитного).

(теорія) 2.2. Залежно від того наявний чи відсутній у пр зустрічний обов’язок: відплатні - у якому об од. відп об друг…. З надання певного блага. Безвідплатний (дарування).

2.3. Залежно від моменту з якого вважається укладеним реальний (з моменту передачі речі), консенс.(досяг…….іс ..умов).

2.4. Зал. від значення підстави правочину для його здійснення: каузальні (де підстава здійснення має велике значен (напр.. буде недійсною розписка в якій немає пояснень чому вона видана). – майже всі договора). Абстрактні (підстава для дійсності немає ніякого значення)(вексель – оформ належним чином буде дійсним незалежно від підстави його видачі.

2.5. До окремих видів правочинів відносять:  щодо яких правові наслідки пов’язуються з настанням певної умови тобто умовні (умовами визнаються як дії так і події) 1-ше – умова в момент укладення не повинна існувати; 2-ге повинно бути невідомо настане вона чи ні)також не повинна суперечити моральним….. та закону…. Отже пр. може вчинятися під відкладальною умовою (тобто особа обумовлює нею настання пр.і об), - тобто пр. і об виникнуть в майбутньому) скасувальною – обумовлює нею припинення пр.і об. – тобто пр і об виникли зараз, а припиняться з настанням цієї події.

2.6. Строкові правочини – у яких обумовлюється момент з якого набуває чинності або втрачає чинність.  В безстрокових не вказується момент з якого він втрачає дію.

2.7. Фідуціарні (лат. довіра) – ті, що базуються на довірчих відносинах між суб’єктами. (довіреність) – за заг.. одностороння відмова не допускається, а фідуц. надає таку можливість). Окремий видбіржові (це пов’язується з предметом, порядком оформлення та статусом суб’єктів – укладені на біржі не підлігають нот посвідч), брокери..,  укладений з мом реєстрації на біржі)

3) УМОВИ ДІЙСНОСТІ ПР ЗАКРІПЛЕНІ СТ. 203 ЦК. ДІЙСНІСТЬ ПРАВОЧИНУ Є ВИЗНАННЯМ ЗА НИМ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЮРИД. ФАКТУ, ЩО ПОРОДЖУЄ ПРАВОВИЙ НАСЛІДОК, ДО ЯКОГО ПРАГНУЛИ СУБ’ЄКТИ ПРИ ЙОГО ВЧИНЕННІ. Тобто пр є дійсним коли дотримані всі вимоги, що ставляться до його дійсності. Це зокрема,1)ЗМІСТ пр – не може суперечити вимогам ЦК, ін актам законодавства та моральним … 2) це умова про СТОРОНИ – можуть укладати лише особи, які мають обсяг цив дієздатності ( в межах необхідних для укладення). 3) це умова про ЄДНІСТЬ ВОЛІ ТА ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ – якщо прав укладений під впливом обману чи погрози – визнається недійсним. 4) умова про РЕАЛЬНИЙ Х-ТЕР ВЧИНЕННЯ, тобто прав вчинений без наміру створити юридичні наслідки є недійсним (фіктивний напр.) 5) умова про ДОБРОСОВІСНІСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ (пр, що вчиняється батьками не може суперечити пр.та ін. їх малолітніх, непов, непрац, дітей). Порушення вимог-тягне недійсність правочину. 6) умова про ФОРМУ (обов’язкове дотримання передбаченої законом форми (проста, нот). – якщо одна із сторін бажає укласти у певній формі така умова обов). При цьому пр. до якого законом не встановлена обов’язкова пис. форма – може вчинятися шляхом здійснення конклюдентних дій - такий пр. вв. вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їх волю до настання відповідних правових наслідків. (куп-пр в автоматах, чи напр.. (якщо наймач прод. користуватися річчю післі зак. строку договору і наймодавець протяг. 1 міс не заперечує – вваж. продовженим поновленим на той самий строк). Суть усної форми полягає в тому, що (за заг..) – можуть вч. всі пр. які повністю виконуються сторонами в момент вчинення, проте в усній – не можуть вчинятися (хоча й повністю вик.), але потреб нотаріального.. чи держ реєстрації, чи ті, для яких негод. пис. має наслідком недійсність. Суть письмової – вв. вчиненим, якщо його зміст зафіксований в одному чи декількох док., лист. чи телегр.. в простій письмовій (якщо зак. вимагається така форма, а також між Ю,О.; Ю,О. та Ф.О. та Фізичними між собою на суму (20 і б разів перевищує розмір н/м – 340 грн, але такі норми заст., якщо повністю не виконуються в момент вчинення) нотар. – лише у випадках прямо вст. в законі. ЗУ «Про нотаріат» лише на тексті такого правочину, що відповідає умовам дійсності.(тобто 203 ЦК). Окрім нот. держ. реєстрації  напр..( куп-пр нерухомості..)ЗУ «Про реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».




1. Одобрены Советом Международной гостиничной ассоциации 2 ноября 1981г
2. моєму доброму навчителю i старшому друговi ЧАСТИНА ПЕРША I За татарським брод
3. ~ай мемлекетте референдум ар~ылы конституцияны ~абылдайды А Франция В ШриЛанка С Бразилия D З
4. Тема Організація обробки вихідних документів Мета- Навчитися здійснювати прийом і обробку документів що в
5. Особливістю великомасштабної селекції у свинарстві є пірамідальна структура стад які відносяться до кіль
6.  Анализ стратегии создания конкурентных преимуществ организации
7. Организационные процессы
8. Учебное пособие- Організаційно-економічний механізм управління процесами інноваційного розвитку
9. Приобретенные гломерулопатии представлены главным образом гломерулонефритом мембранозной не
10. Реферат- Доходы и расходы государственного бюджета, их структура и роль в экономическом росте производства
11. Информационные системы в банковском деле
12. Реформы 60-70-х ХІХ века в Беларуси
13. Инфекционные болезни хронический вирусный гепатит
14. В пос. Большая Картель Хабаровский край рядом с КомсомольскомнаАмуре в данный момент демонтирована.html
15. Pole Dnce Инна 1
16. Контрольная работа- Средства просмотра WWW-страниц
17. Об~єкт та предмет соціології
18. Конституционные основы экологического права
19. поборника демократии то голоса демократического федерализма а то и носителя поли народов объединенно
20. лекция медицинских рефератов историй болезни литературы обучающих программ тестов4