Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

з курсу Цивільна оборонаrdquo; для студентів 5го курсу навчальнонаукового інституту фінансовоекономіч

Работа добавлена на сайт samzan.net:


17

PAGE  15

МВС УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра діяльності ОВС на транспорті та тактико-спеціальної підготовки

                                 

„ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник кафедри діяльності ОВС на транспорті та тактико-спеціальної підготовки, підполковник міліції

Є.В. Поляков

“_____” __________________2009 р.

ПЛАН

проведення семінарських  занять з курсу

„Цивільна оборона” для студентів 5-го курсу

навчально-наукового інституту фінансово-економічної

безпеки і права денного навчання

спеціальність 8.060101 “Правознавство”,

освітньо-кваліфікаційний рівень “Магістр”

План обговорений і схвалений на засіданні кафедри

“ 25 ”       серпня         2009 р.

Протокол №  1

Одеса – 2009 р.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Цивільна оборона - це галузь науково-практичної діяльності, спрямованої на вивчення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків впливу їх на організм людини, основ захисту здоров'я та життя людини і середовища її проживання від небезпек, а також на розробку і реалізацію відповідних засобів та заходів щодо створення і підтримки здорових та безпечних умов життя і діяльності людини.

Успішне вирішення багатопланових і складних завдань, які покладені на Цивільну оборону України, у значному ступеню будуть залежати від рівня підготовки населення держави до дій у складній обстановці, яка може скластися внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного, екологічного та воєнного характеру.

Нормативна навчальна дисципліна „Цивільна оборона” має за основну мету дати магістрам необхідні знання з питань цивільної оборони України, навчити правильно діяти в різних надзвичайних ситуаціях у мирний та воєнний часи.

Також магістри повинні знати  загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек, надзвичайних ситуацій, в першу чергу техногенного характеру, їх властивості, можливий вплив на життя і здоров'я людини та сформувати необхідні в майбутній практичній діяльності уміння і навички для їх запобігання і ліквідації, захисту людей та навколишнього середовища.

Програма нормативної дисципліни „Цивільна оборона” розроблена згідно документів з міжнародного права щодо захисту людей та діяльності цивільної оборони (протоколи Женевських конвенцій 1949 р. і додаткових протоколів 1977 р. з питань міжнародного гуманітарного права й захисту людей)  на виконання ст. 20 Закону України «Про охорону праці», а також згідно з вимогами Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань цивільної оборони, за узгодженням з Міністерством освіти України, Міністерством охорони здоров'я України, МВС України, Комітетом з ядерної та радіаційної безпеки України і Федерацією профспілок України, за рішенням комісії Науково-методичної ради Міністерства освіти України з охорони праці і безпеки життєдіяльності.

Важливими формами навчання з курсу "Цивільна оборона" є:

лекції;

самостійна робота;

семінарські заняття;

Одним з найважливіших методів навчання є самостійна робота. Це такий спосіб навчання в вищому закладі освіти, за якого магістр за вказівками викладача самостійно вивчає рекомендовану літературу: нормативні акти, книжкові видання (підручники, навчальні посібники, наукову літературу, кодекси, науково-практичні коментарі), публікації у книжкових та періодичних виданнях (збірники статей, журнальні статті, матеріали конференцій), навчально-методичні розробки, рекомендації, посібники, матеріали, підготовлені професорсько-викладацьким складом кафедри.

Семінарські заняття – як організаційна форма навчання є особливою ланкою навчального процесу. Це дійові форми розвитку продуктивного мислення магістрів в процесі обговорення розгляданих проблем, залучення їх до колективної пізнавальної діяльності з можливістю широкого залучення елементів проблемного навчання.

В період вивчення курсу доцільно передбачити періодичне проведення (за рахунок резерву навчального часу) науково-практичних конференцій з питань діяльності цивільної оборони України з запрошенням практичних працівників цивільної оборони. До проведення лекційних занять також доцільно залучати практичних працівників Цивільної оборони України.

Календарно-тематичний план може бути доповнений та змінений в цілях оперативного внесення в предмет нових питань, пов’язаних з досягненням галузевої науки, удосконалення законодавства і відомчого нормативного регулювання.

В кінці програми надається список рекомендованої літератури для вивчення курсу. Список формується на засіданні кафедри з урахуванням її наявності, нових директивних документів Верховної Ради, Президента і Кабінету Міністрів України, наказів та інструкцій Цивільної оборони та МНС України та інших офіційних джерел. Разом з тим, він не остаточний і не претендує на вичерпаність. В міру надходження нової літератури, список буде доповнюватись.

Методичні рекомендації студентам по підготовці до семінарських  занять.

Під час підготовки до семінарського заняття магістру необхідно перш за все:

  1.  Ознайомитися з робочою навчальною програмою курсу "Цивільна оборона".
  2.  Ознайомитися з планом семінарських  занять курсу "Цивільна оборона", що відноситься до вивчаємої теми курсу
  3.  Вивчити конспект лекції з даної теми.
  4.  Опрацювати рекомендовану для вивчення теми літературу, законспектувати окремі положення, що стосуються питань теми, або зробити нотатки.
  5.  Зробити в зошиті план-конспект основних положень вивчаємої теми. Це допоможе студенту зробити свою відповідь чіткою, короткою, послідовною.
  6.  На кожне питання, що виносяться на обговорення, зробити план відповіді. Це допоможе магістру дотримуватись послідовності та логічності виступу.
  7.  Повторити   основні   положення   та   визначення,   які   були   засвоєні   на попередніх темах курсу.

Вивчення курсу "Цивільна оборона" завершується складанням заліку.

Тематичний план навчальної дисципліни „Цивільна оборона”

з/п

Назви розділів і тем

Види занять і кількість годин

Лекції

Самост. робота

Семінарські

заняття

Індивід. заняття

Практ. зан.  в ОВС

Ділові ігри

Контрольна робота

Залік

Всьо-го годин

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

ІІ семестр

Змістовний модуль

1

Тема 1. "ЗАВДАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ, ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ТА ТЕРИТОРІЙ ВІД ВПЛИВУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ РОБІТНИКІВ, СЛУЖБОВЦІВ ТА НАСЕЛЕННЯ З ЦО."

2

2

2

2

8

2

Тема 2. "ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ПРО НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ, ОПОВІЩЕННЯ ПРО НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ. ДІЇ РОБІТНИКІВ, СЛУЖБОВЦІВ ТА НАСЕЛЕННЯ ПРИ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНОМУ СИГНАЛІ "УВАГА ВСІМ" ТА МОВНІЙ ІНФОРМАЦІЇ УПРАВЛІНЬ (ВІДДІЛІВ) З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ (ШТАБІВ ЦО)."

2

2

4

8

3

Тема 3. "ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ТА ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСІВ, ЗАТОПЛЕНЬ, СЕЛЕВИХ ПОТОКІВ, УРАГАНІВ, ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ, СНІГОВИХ ЗАНОСІВ ТА ОЖЕЛЕДИЦІ."

2

2

2

2

8

4

Тема 4. "ЗАСОБИ КОЛЕКТИВНОГО         ЗАХИСТУ         РОБІТНИКІВ,

СЛУЖБОВЦІВ, НАСЕЛЕННЯ. МЕДИЧНІ ЗАСОБИ

ІНДИВІДУАЛЬНОГО   ЗАХИСТУ,   ПРАВИЛА   ЇХ   ВИКОРИСТАННЯ. ПІДВИЩЕННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЖИТЛА. "

2

2

2

6

5

Тема 5. "ЕВАКУАЦІЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЕВАКУАЦІЇ. ЕКСТРЕННА

ЕВАКУАЦІЯ ТА ТИМЧАСОВЕ ВИВЕДЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ІЗ ЗОН

ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ ТА ЗДОРОВ'Ю".

2

2

2

6

Модульна контрольна робота

6

ВСЬОГО:

10

10

4

12

36

Зміст навчальної дисципліни

Тема 1. "ЗАВДАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ПОБУДОВИ ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ, ЗАХИСТ НАСЕЛЕННЯ ТА ТЕРИТОРІЙ ВІД ВПЛИВУ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ РОБІТНИКІВ, СЛУЖБОВЦІВ ТА НАСЕЛЕННЯ З ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ."

Семінарське заняття - 2 години

Питання:

  1.  Законодавство України в області цивільної оборони. 
  2.  Призначення і задачі Цивільної оборони.
  3.  Структура та органи управління Цивільної оборони.
  4.  Організація Цивільної оборони України. Керівництво Цивільної оборони.
  5.  Основні задачі Цивільної оборони об'єкта.
  6.  Сили Цивільної оборони об'єкта та їх функції.
  7.  Права та обов'язки робітників, службовців та населення з цивільної оборони.

Література.

  1.  Конституція України. Офіційне видання Верховної Ради України, 1996 р.
  2.  Закон України  “Про  Цивільну  оборону  України”,  ВРУ, № 2974-Х11, 1993р., № 555-Х1У, 1999р.,  Київ.
  3.  Закон України  “Про  аварійно-рятувальні  служби”,  ВРУ,  № 1281-Х1У, 1999 р., Київ.
  4.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 23, ст.176.
  5.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби“, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 4, ст.25.
  6.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998.
  7.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”,     Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 22, ст.115.
  8.  Кодекс законів України про працю, ВРУ, Київ,1990-2000 рр.
  9.  Постанова Верховної Ради України «Про концепцію цивільної оборони України» Відомості Верховної Ради України, 1992, №47, ст.649
  10.  Указ Президента України,1999 р. «Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення НС».
  11.  Указ Президента України № 1005/96  «Положення про МНС України»
  12.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 р. № 1198 Київ «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру»( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1376 ( 1376-99-п ) від 29.07.99 )
  13.  Постанова КМУ від 4 лютого 1999 р. № 140 «Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків»
  14.  Постанова КМУ від 15 лютого 1999 р. № 192  «Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях»
  15.  Постанова КМУ від 22 серпня 2000 р. № 1313 Київ «Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000 - 2005 роки».
  16.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 року № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  17.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 року № 1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» .
  18.  Постанова КМУ від 1994 р., № 299 «Положення про Цивільну оборону України».
  19.  Постанова КМУ від 27 липня 1995 р. № 554  «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».
  20.  Постанова КМУ (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 651 (651-94-п ) від 21.09.94,  №  278 ( 278-96-п ) від 04.03.96 N 1543 ( 1543-96-п ) від 23.12.96,  №  309 ( 309-97-п ) від 03.04.97 № 1763 ( 1763-99-п ) від 24.09.99) від 10 травня 1994 р. № 299  «Про затвердження Положення про  Цивільну оборону України».
  21.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 р. № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  22.  Постанова КМУ від 1998 р. № 1594 «Типове положення про управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації».
  23.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи від 20.06.97р. № 147 «Про затвердження Тимчасової інструкції про проведення перевірки стану цивільної оборони».
  24.  Наказ МНС України, від 1998 р., № 387 «Типове положення про територіальну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру».
  25.  Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона: Навч. посіб. / Л.В. Порядочний, В.М. Заплатинський. - К.: Київ. нац. торг. - екон. ун-т, 2003. - 301с.
  26.  Гражданская оборона: Учебник для вузов / Под ред. Д. И. Михайлика. — М.: Высш. шк., 1986. — 207 с.
  27.  Губський А.І. Цивільна оборона. Для пед. ін-тів. – Львів., „Ластівка”, 1995.–216с
  28.  Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Підручник /За ред. полковника В. С. Франчука. – Львів, Афіша, 2001. – 336 с.
  29.  Довідник з цивільної оборони, Укртехногрупа, 1998 р., Київ.
  30.  Стеблюк М. І. Цивільна оборона , - Київ, Урожай, 1994.
  31.  Стеблюк М.І. Цивільна оборона: Підруч. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Знання-Прес, 2003. - 455 с. - (Вища освіта ХХ1 ст.)
  32.  Цивільна оборона: Навч. - метод. посіб. - О.: Юрид. лит., 2004. - 420с.
  33.  Цивільна оборона. Під редакцією генерала армії А.Т. Алтуніна. Воєнвидав, 1986 р., Москва.
  34.  Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навчальний посібник . - Київ „ Центр навчальної літератури”2004 р.
  35.  Шубин Е.П. Гражданская оборона . Учебное пособие – Москва, 1991.с75-121.

Тема 2. "ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ПРО НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ, ОПОВІЩЕННЯ ПРО НАДЗВИЧАЙНІ СИТУАЦІЇ. ДІЇ РОБІТНИКІВ, СЛУЖБОВЦІВ ТА НАСЕЛЕННЯ ПРИ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНОМУ СИГНАЛІ "УВАГА ВСІМ" ТА МОВНІЙ ІНФОРМАЦІЇ УПРАВЛІНЬ (ВІДДІЛІВ) З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ (ШТАБІВ ЦО)."

Питання:

  1.  Основні поняття про надзвичайні ситуації та порядок оповіщення про них.
  2.  Дії  робітників,   службовців  та   населення   при  попереджувальному сигналі "Увага всім" та мовній інформації управлінь (відділів) з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення (штабів Цивільної оборони).
  3.  Класифікація надзвичайних ситуацій.

Література.

  1.  Конституція України. Офіційне видання Верховної Ради України, 1996 р.
  2.  Закон України  “Про  Цивільну  оборону  України”,  ВРУ, № 2974-Х11, 1993р., № 555-Х1У, 1999р.,  Київ.
  3.  Закон України  “Про  аварійно-рятувальні  служби”,  ВРУ,  № 1281-Х1У, 1999 р., Київ.
  4.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 23, ст.176.
  5.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби“, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 4, ст.25.
  6.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998.
  7.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”,     Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 22, ст.115.
  8.  Кодекс законів України про працю, ВРУ, Київ,1990-2000 рр.
  9.  Постанова Верховної Ради України «Про концепцію цивільної оборони України» Відомості Верховної Ради України, 1992, №47, ст.649
  10.  Указ Президента України,1999 р. «Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення НС».
  11.  Указ Президента України № 1005/96  «Положення про МНС України»
  12.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 р. № 1198 Київ «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру»( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1376 ( 1376-99-п ) від 29.07.99 )
  13.  Постанова КМУ від 4 лютого 1999 р. № 140 «Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків»
  14.  Постанова КМУ від 15 лютого 1999 р. № 192  «Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях»
  15.  Постанова КМУ від 22 серпня 2000 р. № 1313 Київ «Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000 - 2005 роки».
  16.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 року № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  17.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 року № 1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» .
  18.  Постанова КМУ від 1994 р., № 299 «Положення про Цивільну оборону України».
  19.  Постанова КМУ від 27 липня 1995 р. № 554  «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».
  20.  Постанова КМУ (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 651 (651-94-п ) від 21.09.94,  №  278 ( 278-96-п ) від 04.03.96 N 1543 ( 1543-96-п ) від 23.12.96,  №  309 ( 309-97-п ) від 03.04.97 № 1763 ( 1763-99-п ) від 24.09.99) від 10 травня 1994 р. № 299  «Про затвердження Положення про  Цивільну оборону України».
  21.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 р. № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  22.  Постанова КМУ від 1998 р. № 1594 «Типове положення про управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації».
  23.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи від 20.06.97р. № 147 «Про затвердження Тимчасової інструкції про проведення перевірки стану цивільної оборони».
  24.  Наказ МНС України, від 1998 р., № 387 «Типове положення про територіальну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру».
  25.  Алексєєв Н. Стихійні явища у природі, - М., Мысль, 1988.
  26.  Алтунін А. Т. Формирования гражданской обороны в борьбе со стихийными бедствиями. –М., 1978.
  27.  Безпека труда, Ю.В. Борисповец, В. Е. Геращенко, Будівельник , Київ, 1981 р.
  28.  Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона: Навч. посіб. / Л.В. Порядочний, В.М. Заплатинський. - К.: Київ. нац. торг. - екон. ун-т, 2003. - 301с.
  29.  Болт Б. Геологічні стихії, - М., Мысль,  1978.
  30.  Гражданская оборона: Учебник для вузов / Под ред. Д. И. Михайлика. — М.: Высш. шк., 1986. — 207 с.
  31.  ГСРФ “Безпека в надзвичайних ситуаціях”, Стандарт-видавництво Росії, Москва, 1995-2000 рр.
  32.  Губський А.І. Цивільна оборона. Для пед. ін-тів. – Львів., „Ластівка”, 1995.–216с
  33.  Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Підручник /За ред. полковника В. С. Франчука. – Львів, Афіша, 2001. – 336 с.
  34.  Дзюндзюк Б,  Хянникянен А, Швед В. Катастрофи і надзвичайні ситуації, Харків, Українська рятівна служба, 1998.
  35.  Дія населення в надзвичайних ситуаціях. РІЦ ЦО і НС, 1997 р., Київ.
  36.  Довідник з цивільної оборони, Укртехногрупа, 1998 р., Київ.
  37.  Егоров П. Т. и др. Гражданская оборона: Учебник для вузов. –3-е  изд., перераб. — М.: Высш. шк., 1987. – 303 с.
  38.  Загальні вимоги до розвитку і розміщення потенційно небезпечних виробництв з урахуванням ризику надзвичайних ситуацій техногенного походження. – Київ, НАН України, Штаб ЦО України,1995.
  39.  Захист населення і територій України від надзвичайних ситуацій.  (Річна доповідь за 1997 рік), Київ, Європейський центр техногенної безпеки, 1998.
  40.  Кукал З. Природні катастрофи, - М., Знання, 1986
  41.  Мірошниченко М. Про землетруси в Україні // Надзвичайні ситуації 2004.
  42.  Охорона праці у будівництві, В.І. Русин, Г.Г. Орлов, М. М. Неделько, Будівельник, Київ, 1990 р.
  43.  Попередження надзвичайних ситуацій. Під редакцією генерал-лейтенанта В.Ф. Гречанінова. РІЦ ЦО і НС, 1997 р., Київ.
  44.  Сильнодіючі отруйні речовини, Укртехногрупа, 1998 р, Київ.
  45.  Стихійні лиха: вивчення і методи боротьби. (Під редакцією С. Лаврова і        Л. Никифорова), - Прогрес, 1978.
  46.  Стеблюк М. І. Цивільна оборона , - Київ, Урожай, 1994.
  47.  Стеблюк М.І. Цивільна оборона: Підруч. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Знання-Прес, 2003. - 455 с. - (Вища освіта ХХ1 ст.)
  48.  Цивільна оборона: Навч. - метод. посіб. - О.: Юрид. лит., 2004. - 420с.
  49.  Цивільна оборона. Під редакцією генерала армії А.Т. Алтуніна. Воєнвидав, 1986 р., Москва.
  50.  Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навчальний посібник . - Київ „ Центр навчальної літератури”2004 р.
  51.  Шубин Е.П. Гражданская оборона . Учебное пособие – Москва, 1991.с75-121.

Тема 3. "ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ТА ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСІВ, ЗАТОПЛЕНЬ, СЕЛЕВИХ ПОТОКІВ, УРАГАНІВ, ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ, СНІГОВИХ ЗАНОСІВ ТА ОЖЕЛЕДИЦІ."

Семінарське заняття - 2 години

Питання:

  1.  Основи організації рятувальних та інших  невідкладних  робіт.
  2.  Основи управління при проведенні робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
  3.  Порядок оповіщення і приведення формувань у готовність, дії формувань по сигналах Цивільної оборони.
  4.  Правила поведінки та дії населення під час природних надзвичайних ситуацій.
  5.  Основи організації життєзабезпечення населення у зонах надзвичайних ситуацій та тимчасового відселення.

Література.

  1.  Конституція України. Офіційне видання Верховної Ради України, 1996 р.
    1.  Закон України  “Про  Цивільну  оборону  України”,  ВРУ, № 2974-Х11, 1993р., № 555-Х1У, 1999р.,  Київ.
    2.  Закон України  “Про  аварійно-рятувальні  служби”,  ВРУ,  № 1281-Х1У, 1999 р., Київ.
    3.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 23, ст.176.
    4.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби“, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 4, ст.25.
    5.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998.
    6.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”,     Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 22, ст.115.
    7.  Кодекс законів України про працю, ВРУ, Київ,1990-2000 рр.
    8.  Постанова Верховної Ради України «Про концепцію цивільної оборони України» Відомості Верховної Ради України, 1992, №47, ст.649
    9.  Указ Президента України,1999 р. «Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення НС».
    10.  Указ Президента України № 1005/96  «Положення про МНС України»
    11.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 р. № 1198 Київ «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру»( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1376 ( 1376-99-п ) від 29.07.99 )
    12.  Постанова КМУ від 4 лютого 1999 р. № 140 «Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків»
    13.  Постанова КМУ від 15 лютого 1999 р. № 192  «Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях»
    14.  Постанова КМУ від 22 серпня 2000 р. № 1313 Київ «Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000 - 2005 роки».
    15.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 року № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
    16.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 року № 1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» .
    17.  Постанова КМУ від 1994 р., № 299 «Положення про Цивільну оборону України».
    18.  Постанова КМУ від 27 липня 1995 р. № 554  «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».
    19.  Постанова КМУ (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 651 (651-94-п ) від 21.09.94,  №  278 ( 278-96-п ) від 04.03.96 N 1543 ( 1543-96-п ) від 23.12.96,  №  309 ( 309-97-п ) від 03.04.97 № 1763 ( 1763-99-п ) від 24.09.99) від 10 травня 1994 р. № 299  «Про затвердження Положення про  Цивільну оборону України».
    20.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 р. № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
    21.  Постанова КМУ від 1998 р. № 1594 «Типове положення про управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації».
    22.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи від 20.06.97р. № 147 «Про затвердження Тимчасової інструкції про проведення перевірки стану цивільної оборони».
    23.  Наказ МНС України, від 1998 р., № 387 «Типове положення про територіальну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру».
    24.  Алтунін А. Т. Формирования гражданской обороны в борьбе со стихийными бедствиями. –М., 1978.
    25.  Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона: Навч. посіб. / Л.В. Порядочний, В.М. Заплатинський. - К.: Київ. нац. торг. - екон. ун-т, 2003. - 301с.
    26.  Гражданская оборона: Учебник для вузов / Под ред. Д. И. Михайлика. — М.: Высш. шк., 1986. — 207 с.
    27.  Губський А.І. Цивільна оборона. Для пед. ін-тів. – Львів., „Ластівка”, 1995.–216с
    28.  Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Підручник /За ред. полковника В. С. Франчука. – Львів, Афіша, 2001. – 336 с.
    29.  Довідник з цивільної оборони, Укртехногрупа, 1998 р., Київ.
    30.  Егоров П. Т. и др. Гражданская оборона: Учебник для вузов. –3-е  изд., перераб. — М.: Высш. шк., 1987. – 303 с.
    31.  Стеблюк М. І. Цивільна оборона , - Київ, Урожай, 1994.
    32.  Стеблюк М.І. Цивільна оборона: Підруч. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Знання-Прес, 2003. - 455 с. - (Вища освіта ХХ1 ст.)
    33.  Цивільна оборона: Навч. - метод. посіб. - О.: Юрид. лит., 2004. - 420с.
    34.  Цивільна оборона. Під редакцією генерала армії А.Т. Алтуніна. Воєнвидав, 1986 р., Москва.
    35.  Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навчальний посібник . - Київ „ Центр навчальної літератури”2004 р.
    36.  Шубин Е.П. Гражданская оборона . Учебное пособие – Москва, 1991.с75-121.

Тема 4.  "ЗАСОБИ КОЛЕКТИВНОГО ЗАХИСТУ РОБІТНИКІВ, СЛУЖБОВЦІВ, НАСЕЛЕННЯ.  МЕДИЧНІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО   ЗАХИСТУ, ПРАВИЛА  ЇХ  ВИКОРИСТАННЯ. ПІДВИЩЕННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЖИТЛА".

Питання:

  1.  Класифікація   і   основні   характеристики   засобів   колективного
    захисту населення.
  2.  Порядок використання засобів колективного захисту населення у
    надзвичайних ситуаціях.
  3.  Промислові та підручні засоби захисту органів дихання та шкіри.
  4.  Медичні засоби індивідуального захисту. Зміст, призначення і порядок застосування. Індивідуальні протихімічні пакети. Призначення і порядок користування ними.
  5.  Підвищення захисних властивостей будинку (квартири) від проникнення радіоактивних, отруйних та хімічно небезпечних речовин.
  6.  Захист продуктів харчування, фуражу і води від зараження радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріальними засобами.
  7.  Організація захисту сільськогосподарських тварин і рослин від зараження.

Література.

  1.  Конституція України. Офіційне видання Верховної Ради України, 1996 р.
  2.  Закон України  “Про  Цивільну  оборону  України”,  ВРУ, № 2974-Х11, 1993р., № 555-Х1У, 1999р.,  Київ.
  3.  Закон України  “Про  аварійно-рятувальні  служби”,  ВРУ,  № 1281-Х1У, 1999 р., Київ.
  4.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 23, ст.176.
  5.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби“, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 4, ст.25.
  6.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998.
  7.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”,     Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 22, ст.115.
  8.  Кодекс законів України про працю, ВРУ, Київ,1990-2000 рр.
  9.  Постанова Верховної Ради України «Про концепцію цивільної оборони України» Відомості Верховної Ради України, 1992, №47, ст.649
  10.  Указ Президента України,1999 р. «Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення НС».
  11.  Указ Президента України № 1005/96  «Положення про МНС України»
  12.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 р. № 1198 Київ «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру»( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1376 ( 1376-99-п ) від 29.07.99 )
  13.  Постанова КМУ від 4 лютого 1999 р. № 140 «Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків»
  14.  Постанова КМУ від 15 лютого 1999 р. № 192  «Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях»
  15.  Постанова КМУ від 22 серпня 2000 р. № 1313 Київ «Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000 - 2005 роки».
  16.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 року № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  17.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 року № 1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» .
  18.  Постанова КМУ від 1994 р., № 299 «Положення про Цивільну оборону України».
  19.  Постанова КМУ від 27 липня 1995 р. № 554  «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».
  20.  Постанова КМУ (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 651 (651-94-п ) від 21.09.94,  №  278 ( 278-96-п ) від 04.03.96 N 1543 ( 1543-96-п ) від 23.12.96,  №  309 ( 309-97-п ) від 03.04.97 № 1763 ( 1763-99-п ) від 24.09.99) від 10 травня 1994 р. № 299  «Про затвердження Положення про  Цивільну оборону України».
  21.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 р. № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  22.  Постанова КМУ від 1998 р. № 1594 «Типове положення про управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації».
  23.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи від 20.06.97р. № 147 «Про затвердження Тимчасової інструкції про проведення перевірки стану цивільної оборони».
  24.  Наказ МНС України, від 1998 р., № 387 «Типове положення про територіальну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру».
  25.  Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона: Навч. посіб. / Л.В. Порядочний, В.М. Заплатинський. - К.: Київ. нац. торг. - екон. ун-т, 2003. - 301с.
  26.  Гражданская оборона: Учебник для вузов / Под ред. Д. И. Михайлика. — М.: Высш. шк., 1986. — 207 с.
  27.  Губський А.І. Цивільна оборона. Для пед. ін-тів. – Львів., „Ластівка”, 1995.–216с
  28.  Демиденко Г. П. Защита объектов народного хозяйства от оружия массового поражения. – К., 1987.
  29.  Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Підручник /За ред. полковника В. С. Франчука. – Львів, Афіша, 2001. – 336 с.
  30.  Довідник з цивільної оборони, Укртехногрупа, 1998 р., Київ.
  31.  Егоров П. Т. и др. Гражданская оборона: Учебник для вузов. –3-е  изд., перераб. — М.: Высш. шк., 1987. – 303 с.
  32.  “Захисні споруди цивільної оборони”, Держмістобудування, 1997 р., Київ.
  33.  Інструкція з користування індивідуальними фільтруючими засобами захисту органів дихання, Воєнвидав, 1985 р., Москва.
  34.  Максимов М.Т., Оджагов Г.О. Радиоактивные загрязнения и их измерения: Учеб. пособие. 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Энергоатомиздат, 1989. — 304 с.
  35.  Методика прогнозування масштабів зараження СДОР при аваріях на хімічно-небезпечних об’єктах на транспорті. – К., Штаб ЦО України, 1992.
  36.  Опит використання технічних засобів і способів ліквідації наслідків аварії на АЕС, Будвидав, Москва, 1990 р.
  37.  Організація проведення рятувальних робіт при стихійних лихах, аваріях і катастрофах. ЦО СССР, Москва, 1990 р.  
  38.  Стеблюк М. І. Цивільна оборона , - Київ, Урожай, 1994.
  39.  Стеблюк М.І. Цивільна оборона: Підруч. - 2-е вид., перероб. і доп. - К.: Знання-Прес, 2003. - 455 с. - (Вища освіта ХХ1 ст.)
  40.  Цивільна оборона: Навч. - метод. посіб. - О.: Юрид. лит., 2004. - 420с.
  41.  Цивільна оборона. Під редакцією генерала армії А.Т. Алтуніна. Воєнвидав, 1986 р., Москва.
  42.  Шоботов В.М. Цивільна оборона: Навчальний посібник . - Київ „ Центр навчальної літератури”2004 р.

Тема 5. "ЕВАКУАЦІЯ. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЕВАКУАЦІЇ. ЕКСТРЕННА ЕВАКУАЦІЯ ТА ТИМЧАСОВЕ ВИВЕДЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ІЗ ЗОН ЗАГРОЗИ ЖИТТЮ ТА ЗДОРОВ'Ю".

Питання:

  1.  Порядок дії органів управління і сил  Цивільної оборони та  населення  при евакуації   із    районів    стихійних    лих,    аварій,    катастроф.
  2.  Радіаційно-небезпечні об'єкти. Аварії з викидом радіоактивних речовин і їх наслідки.
  3.  Дії населення при виникненні пожеж і вибухів.
  4.  Особливості поводження людей при сильному задимленні, при пожежі електроприладів.
  5.  Евакуація із районів стихійних лих.

        

Література.

  1.  Конституція України. Офіційне видання Верховної Ради України, 1996 р.
  2.  Закон України  “Про  Цивільну  оборону  України”,  ВРУ, № 2974-Х11, 1993р., № 555-Х1У, 1999р.,  Київ.
  3.  Закон України  “Про  аварійно-рятувальні  служби”,  ВРУ,  № 1281-Х1У, 1999 р., Київ.
  4.  Закон України “Про правовий режим надзвичайного стану”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 23, ст.176.
  5.  Закон України “Про аварійно-рятувальні служби“, Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, № 4, ст.25.
  6.  Закон України “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998.
  7.  Закон України “Про захист людини від впливу іонізуючих випромінювань”,     Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, № 22, ст.115.
  8.  Кодекс законів України про працю, ВРУ, Київ,1990-2000 рр.
  9.  Постанова Верховної Ради України «Про концепцію цивільної оборони України» Відомості Верховної Ради України, 1992, №47, ст.649
  10.  Указ Президента України,1999 р. «Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення НС».
  11.  Указ Президента України № 1005/96  «Положення про МНС України»
  12.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 р. № 1198 Київ «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру»( Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1376 ( 1376-99-п ) від 29.07.99 )
  13.  Постанова КМУ від 4 лютого 1999 р. № 140 «Про порядок фінансування робіт із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків»
  14.  Постанова КМУ від 15 лютого 1999 р. № 192  «Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях»
  15.  Постанова КМУ від 22 серпня 2000 р. № 1313 Київ «Про затвердження Програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру на 2000 - 2005 роки».
  16.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 року № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  17.  Постанова КМУ від 3 серпня 1998 року № 1198 «Про єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру» .
  18.  Постанова КМУ від 1994 р., № 299 «Положення про Цивільну оборону України».
  19.  Постанова КМУ від 27 липня 1995 р. № 554  «Про перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку».
  20.  Постанова КМУ (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 651 (651-94-п ) від 21.09.94,  №  278 ( 278-96-п ) від 04.03.96 N 1543 ( 1543-96-п ) від 23.12.96,  №  309 ( 309-97-п ) від 03.04.97 № 1763 ( 1763-99-п ) від 24.09.99) від 10 травня 1994 р. № 299  «Про затвердження Положення про  Цивільну оборону України».
  21.  Постанова КМУ від 15 липня 1998 р. № 1099 «Про порядок класифікації надзвичайних ситуацій».
  22.  Постанова КМУ від 1998 р. № 1594 «Типове положення про управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення обласної, Київської та Севастопольської міської державної адміністрації».
  23.  Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи від 20.06.97р. № 147 «Про затвердження Тимчасової інструкції про проведення перевірки стану цивільної оборони».
  24.  Наказ МНС України, від 1998 р., № 387 «Типове положення про територіальну підсистему єдиної державної системи запобігання і реагування на НС техногенного та природного характеру».
  25.  Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона: Навч. посіб. / Л.В. Порядочний, В.М. Заплатинський. - К.: Київ. нац. торг. - екон. ун-т, 2003. - 301с.
  26.  Гражданская оборона: Учебник для вузов / Под ред. Д. И. Михайлика. — М.: Высш. шк., 1986. — 207 с.
  27.  Губський А.І. Цивільна оборона. Для пед. ін-тів. – Львів., „Ластівка”, 1995.–216с
  28.  Депутат О. П., Коваленко І. В., Мужик І. С. Цивільна оборона. Підручник /За ред. полковника В. С. Франчука. – Львів, Афіша, 2001. – 336 с.
  29.  Довідник з цивільної оборони, Укртехногрупа, 1998 р., Київ.
  30.  Егоров П. Т. и др. Гражданская оборона: Учебник для вузов. –3-е  изд., перераб. — М.: Высш. шк., 1987. – 303 с.
  31.  Загальні вимоги до розвитку і розміщення потенційно небезпечних виробництв з урахуванням ризику надзвичайних ситуацій техногенного походження. – Київ, НАН України, Штаб ЦО України,1995.
  32.  “Захисні споруди цивільної оборони”, Держмістобудування, 1997 р., Київ.
  33.  Захист населення і територій України від надзвичайних ситуацій.  (Річна доповідь за 1997 рік), Київ, Європейський центр техногенної безпеки, 1998.
  34.  Максимов М.Т., Оджагов Г.О. Радиоактивные загрязнения и их измерения: Учеб. пособие. 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Энергоатомиздат, 1989. — 304 с.
  35.  Методика прогнозування масштабів зараження СДОР при аваріях на хімічно-небезпечних об’єктах на транспорті. – К., Штаб ЦО України, 1992.
  36.  Організація проведення рятувальних робіт при стихійних лихах, аваріях і катастрофах. ЦО СССР, Москва, 1990 р.  
  37.  Руководство по организации и работе подвижного пункта питания, продовольственного и вещевого снабжения. — М., 1984.




1. Тема- Системы массового обслуживания
2. на тему Гендерные различия в отношениях российских предпринимателей к конкуренции и партнерству
3. Закон стоимости- сущность и функции Эволюция теории стоимости
4. Пушкин. Письма. 2 декабря 18
5. Методы селекции
6. .Сон имеет большое значение для сохранения здоровья.
7. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття вченого ступеня кандидата наук з фізичного виховання та спорту
8. Психологический рабочий стресс механизм развития влияние на деятельность
9. О техническом регулировании
10. Реферат- Эффективность применения технических средств в делопроизводстве
11. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 2002 Дис
12. Малое предпринимательство в экономике России
13. структура Для детей номера питание Особенности рекоменд
14. ЛЕГО-конструировани
15. Курскоблнефтепродукт Утверждаю Генеральный директор ООО Курскоблнефтепродукт
16. Усилителями постоянного тока УПТ называются устройства предназначенные для усиления медленно изменяющ
17. Контрольная работа- Договор купли-продажи- понятие, сфера применения, значение
18. Реферат- Различия в лексике британского и американского вариантов английского языка
19. В Отношения человека к окружающему миру не только понимаются им и проявляются в действиях но и переживают
20. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук Київ 2005 Д