Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

. Призначення будова і принцип роботи

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Зміст

 Вступ.

2.  Основна частина.

2.1. Призначення, будова і принцип роботи.

2.2. Технічне обслуговування.

2.3. Основні несправності та ремонт.

2.4. Характеристика інструментів та пристроїв.

2.5. Організація робочого місця.
          З. Охорона праці.
              Література.

      Додатки.

Вступ

Одному з найважливіших завдань в області експлуатації автомобільного парку є подальше вдосконалення організації технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів з метою підвищення їх працездатності і в той же час зниження витрат на експлуатацію. Актуальність вказаного завдання підтверджується і тим, що на технічне обслуговування автомобіля витрачається у багато разів більше праці і засобів, чим на його виробництво.

В даний час на базі науково-технічного прогресу отримує подальший розвиток перевірена багатолітнім досвідом планово-запобіжна система технічного обслуговування і ремонту рухливого складу лісопромислового комплексу в цілому.

Як в області організації автомобільних перевезень, так і в області технічної експлуатації автомобілів починають застосовуватися різні економіко-математичні методи аналізу, планерування і проектування. Все ширше розробляються і упроваджуються нові методи і засоби діагностування технічного стану і прогнозування ресурсів безвідмовної роботи автомобілів. Створюється новий вигляд технологічного устаткування, що дозволяє механізувати, а у ряді випадків і автоматизувати трудомісткі операції по обслуговуванню і ремонту рухливого складу. Розробляються сучасні форми управління виробництвом, які розраховані на вживання електронно-обчислювальних машин з подальшим переходом на автоматизовану систему управління.

При все зростаючому насиченні народного господарства автомобілями сучасна система господарювання передбачає нові структурні підрозділи автомобільного транспорту – автокомбінати і виробничі об'єднання, ремонтно-обслуговуючі бази, які потенційно сприяють переходу на централізоване виробництво обслуговування і ремонту автомобілів.

Найважливішим завданням в будь-якому господарстві є організація технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів.

2. Основна частина

2.1. Призначення, будова і принцип дії

Призначення, класифікація та загальна будова гальмівної системи.

Експлуатація будь-якого автомобіля допускається лише за умови справності його гальмової системи.

Гальмова система потрібна на автомобілі для зниження його швидкості, зупинки й утримання на місці.

Гальмівна сила виникає між колесом та дорогою й спрямована проти напряму обертання колеса, тобто перешкоджає його обертанню. Максимальне значення гальмівної сили на колесі залежить від можливостей механізму, який створює цю силу, від навантаження, що припадає на колесо, та від коефіцієнта зчеплення з дорогою. За умови однаковості всіх факторів, що визначають силу гальмування, ефективність гальмової системи залежатиме насамперед від особливостей конструкції механізмів, які гальмують автомобіль.

На сучасних автомобілях для підвищення безпеки руху встановлюють кілька систем, що за призначенням поділяються:

Ø                      Робочу;

Ø                      Запасну;

Ø                      Стоянкову;

Ø                      Допоміжну.

Робоча гальмова система використовується в усіх режимах руху автомобіля для зниження його швидкості до повної його зупинки. Вона приводиться в дію зусиллям ноги водія, що прикладається до педалі ножного гальма. Ефективність дії робочої гальмівної системи найбільша порівняно з іншими типами гальмових систем.

Запасна гальмова система призначається для зупинки автомобіля в разі відмови робочої гальмівної системи. Воно справляє меншу гальмівну дію на автомобіль, ніж робоча система. Функції запасної системи може виконувати справна частина робочої гальмівної системи (найчастіше) або стоянкова система.

Стоянкова гальмівна система призначається для утримання зупиненого автомобіля на місці, щоб не допускати його самочинного рушання (наприклад на схилі). Керує стоянковою гальмовою системою водій рукою за допомогою важеля ручного гальма.

Допоміжна гальмова система використовується у вигляді гальма-уповільнювача на автомобілях великої вантажопідйомності (МАЗ, КамАЗ, КрАЗ) для зменшення навантаження на робочу гальмову систему в разі тривалого гальмування, наприклад на довгому спуску в гірській місцевості.

Гальмова система складається з гальмових механізмів та їхнього привода.

Загальна схема гальмівної системи

       1 - переднє гальмо; 2 - педаль гальма; 3 - вакуумний підсилювач; 4 - головний циліндр гідропривода гальм; 5 - трубопровід контуру привода передніх гальм; 6 - захисний кожух переднього гальма; 7 - супорт переднього гальма; 8 - вакуумний трубопровід; 9 - бачок головного циліндра; 10 - кнопка важеля привода стоянкового гальма; 11 - важіль привода стоянкового гальма; 12 - тяга запобіжника важеля; 13 - запобіжник важеля; 14 - кронштейн важеля привода стоянкового гальма; 15 – поворотний важіль; 16 - трубопровід контуру привода задніх гальм; 17 - фланець наконечника оболонки троса; 18 - заднє гальмо; 19 - регулятор тиску задніх гальм; 20 - важіль привода регулятора тиску; 21 - колодки заднього гальма; 22 - важіль ручного привода колодок; 23 - тяга важеля привода регулятора тиску; 24 - кронштейн кріплення наконечника оболонки троса; 25 - задній трос; 26 - контргайка; 27 – регулювальна гайка; 28 - втулка; 29 - направляюча заднього троса; 30 - направляючий ролик; 31 - передній трос; 32 - упор вимикача контрольної лампи стоянкового гальма; 33 – вимикач стоп-сигналу.

Будова та робота гальмівної системи з гідроприводом.

Гідравлічний привод. Гальмову систему з гідравлічним приводом застосовують на всіх легкових і деяких вантажних автомобілях. Вона водночас виконує функції робочої, запасної та стоянкової систем. Щоб підвищити надійність гальмової системи, на легкових автомобілях ВАЗ, АЗЛК, ЗАЗ застосовують двоконтурний гідравлічний привод.

Якщо відпустити педаль, то тиск рідини в приводі знизиться й вона перетече назад у циліндр. При цьому надлишок рідини крізь компенсаційний отвір 4 повернеться в резервуар. Водночас пружина 8, діючи на клапан 7, підтримуватиме в системі привода невеликий надлишковий тиск після повного відпускання педалі.

У разі різкого відпускання педалі поршень 10 відходить у крайнє положення швидше, ніж переміщується манжета 9, і рідина починає заповнювати порожнину циліндра, що звільняється. Водночас у порожнині виникає розрідження, для усунення якого в днищі поршня зроблено отвори, що сполучають робочу порожнину циліндра з внутрішньою порожниною поршня. Крізь них рідина перетікає в зону розрідження, завдяки чому й усувається небажане підсмоктування повітря в циліндр. При дальшому переміщенні манжети рідина витісняється у внутрішню порожнину поршня й далі через перепускний отвір 3 у резервуар.

Колісний гальмовий циліндр гальмового механізму заднього колеса складається з чавунного корпусу, всередині якого вміщено два алюмінієвих поршні з ущільнювальними гумовими манжетами. В торцеву поверхню поршнів для зменшення спрацьовування вставлено сталеві сухарі. Циліндр з обох боків закрито захисними гу­мовими чохлами. Рідина надходить у порожнину циліндра крізь отвір, в який вкручено приєднувальний штуцер. Для випускання повітря з порожнини циліндра використовується клапан прокачування, закритий ззовні гумовим ковпачком. У циліндрі є пристрій для регулювання зазора між колодками та барабаном — пружинне упорне кільце, вставлене з натягом у корпус циліндра.

Під час гальмування всередині циліндра створюється тиск рідини, під дією якого поршень переміщується й відтискає гальмову колодку. В міру спрацьовування фрикційної накладки хід поршня під час гальмування збільшується й настає момент, коли він своїм бур-тиком пересуває упорне кільце, долаючи зусилля його посадки. При зворотному переміщенні колодки під дією стяжної пружини упорне кільце залишається в новому положенні, оскільки зусилля стяжної пружини недостатнє, щоб зсунути його назад. Таким чином досягається компенсація спрацювання накладок і автоматично встановлюється мінімальний зазор між колодками та барабаном.

Колісний циліндр гальмового механізму переднього колеса діє лише на одну колодку, тому відрізняється від колісного циліндра заднього колеса зовнішніми розмірами та кількістю поршнів: у Циліндрі заднього колеса розміщено два поршні, в циліндрі переднього — один. Конструкції решти деталей циліндрів гальмових механізмів переднього й заднього коліс, за винятком корпусу, однакові.

У трубопроводі двигуна, завдяки чому створюється додатковий тиск рідини в системі гідропривода гальм. Це дає змогу при порівняно невеликих зусиллях на гальмовій педалі дістати значні зусилля в гальмових механізмах коліс, обладнаних такою системою привода. Гідровакуумні підсилювачі застосовують на легкових автомобілях, а та-5ФЖ на вантажних ГАЗ-53А та ГАЗ-66.

Основними частинами гідровакуумного підсилювача (рис. 6.18) є циліндр 11 із клапаном керування та камера 75. Гідропідсилювач сполучається відповідними трубопроводами з головним гальмовим циліндром 13, впускним трубопроводом 14 двигуна й роздільником 12 гальм. Камера 75 складається зі штампованого корпусу та кришки. Між ними затиснуто діафрагму 16, яка жорстко з'єднується зі штоком 10 поршня 9 і відтискається конічною пружиною 7 у вихідне положення після розгальмування. У поршні 9 є запірний кульковий клапан. Зверху на корпусі циліндра розміщено корпус б клапана керування 7. Поршень 8 жорстко з'єднано з клапаном 7, який закріплено на діафрагмі 2.

Коли педаль відпущено й двигун працює, в порожнинах камери утворюється розрідження, й під дією пружини 7 усі деталі гідроциліндра перебувають у лівому крайньому положенні.

У момент натискання на педаль гальма рідина від головного гальмового циліндра 73 перетікає крізь кульковий клапан у поршні 9 підсилювача до гальмових механізмів коліс. У міру підвищення тиску в системі поршень 8 клапана керування піднімається, закриваючи вакуумний клапан 3 й відкриваючи атмосферний клапан 4. Атмосферне повітря починає проходити крізь фільтр 5 у порожнину IV, зменшуючи в ній розрідження. Оскільки в порожнині III розрідження зберігається, різниця тисків переміщує діафрагму 16, стискаючи пружину 7 і через шток 10 діючи на поршень 9. При цьому на поршень підсилювача починають діяти тиск рідини від головного гальмового циліндра та тиск із боку діафрагми, які посилюють ефект гальмування.

Після відпускання педалі тиск рідини на клапан керування знижується, діафрагма 2 прогинається вниз і відкриває вакуумний клапан 3, сполучаючи порожнини III й IV. Тиск у порожнині I Кс падає, всі рухомі деталі камери й циліндра переміщуються вліво у вихідне положення, й настає розгальмування. Якщо гідропідсилювач не­справний, привод діятиме тільки від педалі головного гальмового Циліндра з меншою ефективністю.

Будова та робота гальмівної системи з пневмоприводом.

Пневматичний привод. Гальмову систему з пневматичним приводом застосовують на великовантажних автомобілях і великих автобусах. Гальмівне зусилля в пневматичному приводі створюється повітрям, тому під час гальмування водій прикладає до гальмової педалі невелике зусилля, що керує лише подачею повітря до гальмових механізмів. Порівняно з гідравлічним приводом пневмопривід має менш жорсткі вимоги щодо герметичності всієї системи, оскільки невелика втрата повітря під час роботи двигуна поповнюється компресором. Проте в пневмоприводі складніша конструкція приладів їхні габаритні розміри й маса набагато більші, ніж у гідропривода Особливо ускладнюються системи пневмоприводі на автомобілях що мають двоконтурну або багато контурну схему [МАЗ, ЛАЗ. КамАЗ і ЗИЛ-130].

Сутність двоконтурної схеми пневмопривода автомобілів МАЗ полягає в тому, що всі прилади пневмопривода з'єднано в дві незалежні вітки для передніх і задніх коліс. На автобусах ЛАЗ також застосовано два контури привода, які діють від однієї педалі через два гальмових крани на колісні механізми передніх і задніх коліс окремо. Цим підвищуються надійність пневмопривода й безпека руху на випадок виходу з ладу одного контуру.

Найпростіша схема пневмопривода гальм на автомобілі ЗИЛ-130 випуску до 1984 р. (рис. 6.19). До системи привода входять компресор 7, манометр 2, балони 3 для стисненого повітря, задні гальмові камери 4, сполучна головка 5 для з'єднання з гальмовою системою причепа, роз'єднувальний кран 6, гальмовий кран 8, сполучні трубо­проводи 7 та передні гальмові камери 9.

Коли двигун працює, повітря, що надходить у компресор крізь повітряний фільтр, стискається й спрямовується в балони, де перебуває під тиском. Тиск повітря встановлюється регулятором тиску, який розміщується в компресорі й забезпечує його роботу вхолосту при досягненні заданого рівня тиску. Якщо водій гальмує, натискаю­чи на гальмову педаль, то цим він діє на гальмовий кран, який відкриває надходження повітря з балонів у гальмові камери колісних гальм. Гальмові камери повертають розтискні кулаки колодок, які розводяться й натискають на гальмові барабани коліс, здійснюючи гальмування.

Коли педаль відпускається, гальмовий кран відкриває вихід стисненого повітря з гальмових камер в атмосферу, внаслідок чого стяжні пружини відтискають колодки від барабанів, розтискний кулак повертається у зворотний бік, і відбувається розгальмовування. Манометр, установлений в кабіні, дає змогу водієві стежити за тиском повітря в системі пневматичного привода.

На автомобілях ЗИЛ-130 з 1984 р. внесено зміни до конструкції гальмової системи, й вона відповідає сучасним вимогам безпеки руху. Для цього у пневматичному гальмовому приводі використано прилади й апарати гальмової системи автомобілів КамАЗ. Привод забезпечує роботу гальмової системи автомобіля як робочого, стоянкового й запасного гальм, а також здійснює аварійне розгальмовування стоянкового гальма, керування гальмовими механізмами коліс причепа й живлення інших пневматичних систем автомобіля.

Схема модернізованого пневматичного привода (рис.6.20) складається з таких незалежних контурів: привод гальмових механізмів передніх коліс; привод гальмових механізмів задніх коліс; привода стоянкової й запасної гальмових систем, а також привода гальмових механізмів коліс причепа; привода аварійного розгальмовування стоянкової гальмівної системи; привода інших пневматичних приладів автомобіля.

У всіх контурах установлено пневмоелектричні датчики світлових сигналізаторів аварійного зниження тиску стисненого повітря. За допомогою манометрів 25 контролюють тиск повітря в робочій гальмовій системі. В усіх повітряних балонах передбачено крани для зливання конденсату.

Під час руху автомобіля стиснене повітря міститься в лініях і приладах системи пневмопривода. Педаль робочої гальмівної системи не натиснута й перебуває у верхньому положенні, а рукоятка 6 стоянкової гальмівної системи – в крайньому передньому положенні.

У момент натискання педалі гальма стиснене повітря, підведене до гальмівного крана 21, починає надходити з його верхньої секції і через регулятор гальмівних сил 16 у гальмові камери 13 задніх коліс. Із нижньої секції крана повітря надходить крізь клапан обмеження тиску 22 в гальмові камери 24 передніх коліс. Водночас повітря надходить у керуючу лінію клапана керування 18 двопровідної системи привода гальм причепа, і, якщо автомобіль працює з причепом, котрий має двопровідний привод, його повітророзподільник спрацьовує й пропускає повітря з балонів причепа в гальмові камери.   

У разі гальмування автомобіля, що працює з причепом, обладнаним однопровідним приводом, послідовність спрацьовування приладів така: клапан керування 18— клапан керування 19— сполучна лінія тягача й причепа—повітророзподільник причепа—гальмові камери коліс причепа.

Гальмування автомобіля припиняється, коли відпускається гальмова педаль. У цьому разі секції гальмового крана сполучаються з атмосферним виводом, і стиснене повітря з передніх камер крізь клапан 22 та із задніх камер через регулятор 16 виходить назовні. Передні й задні колеса розгальмовуються. Водночас знижується тиск повітря в керуючій лінії клапана 18, який сполучає її з атмосферним виводом, що призводить до розгальмовування коліс причепа.

Так у режимі гальмування робочим гальмом система привода забезпечує роботу гальмових механізмів коліс автомобіля, а також частини третього контуру привода гальм причепа, що керується контурами робочого гальма.

У разі відмови одного з контурів привода робочого гальма або привода причепа інші діють незалежно, але інтенсивність гальмування знижується.

Гальмування автомобіля на стоянці здійснюється переведенням рукоятки крана 6 стоянкової системи (рис. 6.20) в заднє фіксоване положення. При цьому керуюча лінія прискорювального клапана 20 сполучається з атмосферним виводом, і повітря з енергоакумуляторів гальмових камер 13 виходить назовні. Пружини енергоакумуляторів розтискаються й приводять у дію гальмові механізми задніх коліс автомобіля. Водночас спрацьовують гальмові механізми коліс причепа (якщо автомобіль працює з причепом). Вимикають стоянкове гальмо поверненням рукоятки гальмового крана в переднє фіксоване положення.

Якщо в системі пневмопривода виникає аварійне зниження тиску, спрацьовують пружинні енергоакумулятори й загальмовуються задні колеса автомобіля. Для розгальмування коліс треба натиснути на кнопку крана /аварійного розгальмовування. При цьому стиснене повітря надходить із повітряних балонів крізь двомагістральні клапани /5 у циліндри пружинних енергоакумуляторів, стискає їхні пружини, розгальмовуючи задні колеса. За відсутності стисненого повітря автомобіль можна розгальмувати вручну гвинтовими пристроями механічного стискання пружин енергоакумуляторів.

Розглянемо будову основних приладів пневматичного привода.

Компресор (рис. 6.21) двоциліндровий, поршневий, приводиться в дію від шківа вентилятора клинопасовою передачею й складається з картера 7, блока циліндрів 4, головки 5, в якій розміщено Нагнітальні 6 і впускні клапани. Олива до тертьових деталей циліндро-поршневою групи компресора підводиться трубопроводом 7 від системи мащення двигуна. Охолоджується компресор рідиною з системи охолодження двигуна.

 

Водночас із підвищенням тиску у виводі II стиснене повітря каналом а в корпусі крана проходить у порожнину над прискорювальним поршнем 1 нижньої секції крана. Поршень /, маючи велику площу, переміщується вниз уже при невеликому тискові й діє на малий поршень 7. У цьому разі спочатку закривається випускний отвір клапана 9, роз'єднуючи вивід Із атмосферою, а потім починає надходити стиснене повітря з виводі IV крізь вивід / до гальмових камер передніх коліс.

Коли тиск у виводі крана зростає, стиснене повітря, проходячи під поршнями 11 7, зрівноважує зусилля на важелі гальмового крана. В цьому проявляється його слідкуюча дія, тобто кількість повітря, що надійшло в гальмові камери, пропорційна зусиллю, яке діє на важіль керування.

Якщо пошкоджено контур і стисненого повітря у виводі // верхньої секції немає, зусилля від важеля гальмового крана передається на штовхач 10 малого поршня через шпильку 5 механічним способом, і працездатність гальмової системи від нижньої секції крана зберігається.

Розгальмовування автомобіля відбувається після зняття зусилля з важеля керування гальмовим краном, поршні 3, 1 і 7 переміщуються вгору під дією пружин 6 і 8, виводи Пій II, IV роз'єднуються клапанами 2і 9відповідно, а виводи сполучаються через випускні вікна в порожнистому штовхачі 10 з атмосферним виводом V, крізь який стиснене повітря з гальмових камер виходить в атмосферу.

Кран стоянкового гальма (ручний) призначається для керування стоянковою й запасною гальмовими системами, а також для вмикання клапанів керування гальмовою системою причепа (напівпричепа).

Коли немає гальмування, рукоятка керування краном (рис. 6.25) перебуває в передньому положенні й стопориться фіксатором 8. Напрямний ковпачок 6 і шток 7 у цьому разі опущені вниз. Клапан 10 також опущений і відведений від поршня //. Внутрішній отвір клапана закритий і не сполучає порожнину поршня з атмосферою через вивід //, але порожнина А через кільцеву щілину між клапаном і поршнем сполучається з порожниною Б. Це забезпечує проходження стисненого повітря з виводі ///крізь отвір у поршні до виводу /і далі через прискорювальний 20 і двомагістральні /5 (див. рис. 6.20) клапани в циліндри енергоакумуляторів. їхні пружини стискаються, й задні колеса розгальмовуються.

Вимкнути стоянкове гальмо можна подаванням повітря в циліндр енергоакумулятора або викручуванням гвинта 10, коли немає стисненого повітря.

2.2. Технічне обслуговування

Перше технічне обслуговування включає такі додаткові роботи:

  1.  Перевірку шплінтування пальців, штоків гальмівних камер в гідравлічному приводі гальм і величини вільного ходу педалі гальма та важеля ручного гальма (при необхідності проводять відповідне регулювання);
  2.  Кріплення і перевірку диска та кронштейнів колодок трансмісійного гальма;
  3.  Перевірку рівня рідини в резервуарі головного гальмівного циліндра гідравлічного привода;
  4.  Змащування підшипників валів розтискних кулаків і осей.

Під час щоденного технічного обслуговування перевіряють дію ножного і ручного гальма, герметичність з’єднань трубопроводів та деталей гідравлічного привода гальм та системи вакуумного підсилювача.

Перше технічне обслуговування включає такі додаткові роботи: перевірку шплінтування пальців, штоків гальмівних камер в гідравлічному приводі гальм і величини вільного ходу педалі гальма та важеля ручного гальма (при необхідності проводять відповідне регулювання); кріплення і перевірку диска та кронштейнів колодок трансмісійного гальма; перевірку рівня рідини в резервуарі головного гальмівного циліндра гідравлічного привода; змащування підшипників валів розтискних кулаків, осей кулаків та інших деталей привода ручного гальма. Перевірка герметичності з’єднань гідравлічного привода гальм. Цю роботу виконують під час зовнішнього догляду автомобіля.

У гідравлічному приводі місця порушення герметичності виявляють по підтіканню гальмівної рідини.

Регулювання вільного ходу педалі гальма. В автомобілів з гідравлічним приводом гальм вільний хід педалі регулюють зміною довжини тяги, що з’єднує гальмівну педаль з штовханням поршня головного гальмівного циліндра. Для цього в автомобіля ГАЗ-53а встановлюють педаль у положення, при якому вона впирається в гумовий буфер, відпускають контргайку і, обертаючи муфту в той чи інший бік, встановлюють вільний хід педалі 8-14 мм. Зазор між поршнем і штовхачем головного гальмівного циліндра повинен бути в межах 1,5-2,5 мм.

При контрольному догляді перевіряють відсутність підтікання гальмівної рідини; на ходу автомобіля контролюють надійність дії гальм і степінь нагріву гальмівних барабанів. При ЩТО провіряють герметичність гальмівного привода, роблять очистку від пилу, бруду або снігу приборів гальмівного приводу.

При ТО-1 додатково провіряють стоянкове гальмо;

  •  провіряють і при необхідності регулюють у автомобілів ГАЗ вільний хід педалі гальма;
  •  провіряють і доводять до норми рівень рідини в боці або головному циліндрі;
  •  при попаданні повітря роблять прокачку гідровода; провіряють стан і роботу регулятора тиску, запобіжного клапана гідроприводі;
  •  змащують вали.

При ТО-2, крім того, знімають гальмівні барабани, провіряють стан гальмівних колодок, накладок, стяжних пружин і барабанів;

  •  роблять очистку їх від бруду;
  •  регулюють зазори між колодками і барабаном;
  •  провіряють герметичність і справність гальмівного привода.

При СО замінюють гальмівну рідину в гідроприводі після промивки його технічним спиртом або чистою гальмівною рідиною.

Перевірка технічного стану гальмівних систем на автомобілі проводиться при дорожніх випробуваннях за ефективністю гальмування (за гальмівним шляхом або максимальним сповільненням) або при випробуваннях на гальмівних стендах - за величиною гальмівних сил. Перевірка ручного (стоянкового) гальма проводиться з поступовим переміщенням його важеля до досягнення початку блокування коліс. Переміщаючи важіль гальма, підраховують кількість спрацювань храпового механізму для того, щоб перевірити правильність регулювання приводу. Одночасно перевіряють ефективність гальмування і рівномірність дії приводу. Технічно справне стоянкове гальмо повинне забезпечувати гальмівні сили на обох колесах, сума яких повинна складати не менш 25% від повної маси автомобіля.

Крім вищевказаних випробувань проводиться ретельний огляд стану елементів гальмівних систем автомобіля – трубопроводів, гнучких шлангів, їх кріплень і з'єднань знизу автомобіля. Для забезпечення надійної роботи гальм і попередження раптових відмовлень робочої гальмівної системи при огляді необхідно враховувати наступні вимоги:

  •  металеві трубопроводи не повинні мати забоїн, подряпин, потертостей, активних ділянок корозії і повинні бути розташовані подалі від гострих крайок, які можуть їх пошкодити;
  •  гальмівні шланги не повинні мати видимих неозброєним оком тріщин на зовнішній оболонці і слідів перетирання, вони не повинні контактувати з мінеральними маслами і змащеннями, які розчиняють гуму (сильним натисканням на гальмівну педаль треба перевірити, чи не з'являться на шлангах здуття, які свідчать про їх непридатність);
  •  усі скоби кріплення трубопроводів повинні бути цілі і добре затягнуті (ослаблення кріплення або руйнування скоб приводить до вібрації трубопроводів, що викликає їх поломку);
  •  не допускається витік рідини зі з'єднань головного циліндра з бачком і зі штуцерів. При необхідності треба замінити втулки бачка і затягти штуцери, не деформуючи трубопроводи.

Виявлені при огляді несправності необхідно усунути із заміною пошкоджених деталей новими.

2.3. Основні несправності і ремонт

Основним несправностями робочих гальмівних систем можуть бути:

  •  слаба або неодночасна дія пальців;
  •  погане розторможення або заклинення колодок гальмівних механізмів.

Слаба дія гальм знаходиться по збільшенні гальмівного шляху. Для порожніх автомобілів вантажопідйомності до 8 т гальмівний шлях при гальмуванні на сухій дорозі з твердим покриттям повинен бути не більше 9,5 м. Гальмівний слід від правих і лівих коліс повинен бути однакової довжини. Причиною слабої дії гальм може бути негерметичність гальмівного привода, попадання повітря в систему гідравлічного привода або недостатня кількість гальмівної рідини, порушення регулювання привода або гальмівних механізмів, зношування або замаслення гальмівних колодок і барабанів. Негерметичність гідравлічного привода оприділяється по підтіканню рідини в з’єднаннях. Самозаторможування (заїдання гальм);

Самозаторможування може бути при поломці стяжних пружин колісного гальма. Заїдання гальмівних колодок – не повертаються у вихідне положення після закінчення натискання на гальмівну педаль; нерівномірна дія гальма правого та лівого коліс однієї осі, витікання гальмівної рідини.

Гальмівні механізми задніх коліс відрізняються гальмівні механізми передніх коліс розташуванням колодок. Тут обидві колодки кріпляться в нижній частині опарного диска на опорних пальцях, розташованих рядом. Розжимання колодок виробляється одним колісним циліндром, що має два поршня з манжетами; відтягуються колодки від барабана однією пружиною.

Регулювання гальмівних механізмів.

Гальмівні механізми мають два регулювання – часткове і повне.

Часткове регулювання виробляється для встановлення нормального зазору між колодками і барабаном.

При виповненні цього регулювання необхідно:

  •  підняти колесо домкратом; крутячи колесо вперед, злегка накручувати ексцентрик попередньої колодки, поки колодка не загальмує колесо;
  •  поступово відпускати ексцентрик, повертаючи колесо від руки до тих пір, доки колесо не стане крутитися вільно;
  •  при регулюванні передньої колодки заднього передньої колодки заднього гальма колесо треба крутити вперед, а при регулюванні задньої колодки заднього гальма назад;
  •  проробити регулювання решти гальмівних механізмів;
  •  провірити, чи не нагріваються гальмівні барабани на ходу автомобіля.

При правильно відрегульованих зазорах між колодками і барабанами, гальмівна педаль при повному гальмуванні повинна відпускатися не більше ніж на половину ходу. Повне регулювання робиться після заміни колодок або накладок. Його ціль – правильна установка колодок відносно барабана. Опорні пальці установлюються в початкове положення. При наживанні на педаль з силою 12-16 кг/с опорні пальці повертаються так, щоб нижня частина накладки доторкалася гальмівного барабана.

Момент, коли це відбувається, визначається по збільшенню опру повороту опорного пальця. В цьому положенні слід зафіксувати пальці гайками і повернути регулюючі ексцентрики так, щоб колоди доторкались барабана.

Припинивши нажимання на педаль, треба повернути ексцентрики в зворотному напрямку до вільного крутіння колеса.

Основним дефектами гідравлічного привода гальм є:

  •  спрацювання і риски на робочих поверхнях головного гальмівного циліндра,
  •  руйнування гумових манжет,
  •  порушення герметичності трубопроводів,
  •  шлангів і арматури.

Головний гальмівний циліндр з невеликими рисками, подряпинами або слідами корозії відновляють хонінгуванням.

Головний циліндр із значним спрацюванням робочої поверхні або глибокими подряпинами і рисками розточують та хонінгують до одного з ремонтних розмірів. Підчас складання з таким циліндром встановлюють поршні, манжети і розпірні чашки відповідних ремонтних розмірів. Пошкоджені та набряклі манжети замінюють.

Основними дефектами гідравлічного привода гальм є:

  •  спрацювання і риски на робочих поверхнях колісних гальмівних циліндрів,
  •  порушення герметичності трубопроводів,
  •  руйнування гумових манжет,
  •  шлангів і арматури.

Колісні гальмівні циліндри з невеликими рисками, подряпинами або слідами корозії відновляють хонінгуванням. Циліндри із значним спрацюванням робочої поверхні або з глибокими подряпинами і рисками розточують та хонінгують до одного з ремонтних розмірів. Під час складання з таким циліндром встановлюють поршні, манжети і розпірні чашки відповідних ремонтних розмірів. Пошкоджені та набряклі манжети замінюють.

Гідровакуумний підсилювач може мати такі основні несправності: спрацювання, подряпини, задири, або сліди корозії на робочій поверхні циліндра; однобічне спрацювання, глибокі задири поршня чи нещільне прилягання кульки клапана гнізда; розрив, тріщини або зм’яття ущільнювальних кільцевих кромок діафрагми; набряк чи деформацію манжет. Циліндр гідропідсилювача з переміченими дефектами дзеркала можна відновити шліфуванням, якщо збільшення його діаметра не перевищує 0,1 мм. Дефектний поршень замінюють новим. На поверхні штовхача поршня не допускаються подряпини, сліди корозії та інші дефекти. Несправну діафрагму замінюють новою.

Клапан керування не повинен мати забоїн на поверхні сідла. Перевіряють також міцність запресування в нього поршня і походку пружинної шайби діафрагми. Остання має бути плоскою, з гострими кромками по периметру. Корпус клапана повинен мати рівну кільцеву канавку. Манжети поршня (циліндра і клапана керування) мають бути еластичними, з гострими ущільнювальними кромками, без вибоїн. Усі ущільнювальні кільця не повинні мати тріщин та розривів.

Після відновлення і контролю всіх деталей приступають до складання підсилювача, а потім перевіряють роботу.

Регулювання стоянкового гальма робиться за допомогою гвинта. Гвинт затягується так, щоб гальмівний барабан не прокручувався від руки (при піднятому колесі), і потім відпускається до вільного обертання барабана. Привід гальм регулюють зміною довжини тяги за допомогою вилки.

Несправності стоянкової гальмівної системи.

Основні ознаки несправності стоянкової гальмівної системи: зниження ефективності гальмування задніх коліс стоянковою гальмівною системою (автомобіль не утримується стоянковим гальмом при зупинці на уклоні), а також гальмування задніх коліс при відпущеній рукоятці стоянкового гальма (погіршення накату, нагрів гальмівних барабанів і дисків коліс).

Зниження ефективності стоянкової гальмівної системи може бути викликано розтягуванням або обривом тросів приводу, зносом гальмівних колодок задніх коліс, а також порушенням регулювання приводу стоянкової системи. Усунення несправності здійснюється регулюванням або ремонтом стоянкової гальмівної системи (заміною витягнутих чи обірваних тросів приводу, заміною гальмівних колодок задніх коліс).

Пригальмування задніх коліс може бути викликано заїданням тросів приводу або несправним регулюванням стоянкової системи після ремонту. В цьому випадку необхідно усунути заїдання або відрегулювати стоянкову гальмівну систему.

Ремонт робочих гальмівних систем легкових автомобілів складається з наступних основних робіт: ремонт або заміна гальмівних механізмів передніх і задніх коліс, головного гальмівного циліндра, регулятора тиску, а також видалення повітря із системи гідроприводу (“прокачування”) гальм.

Вакуумні підсилювачі гальм автомобілів ВАЗ ремонту не підлягають.

Ремонт дискових гальмівних механізмів передніх коліс складається з перевірки стану і заміни зношених гальмівних колодок, заміни пошкоджених захисних чохлів поршнів робочих циліндрів, перевірки і ремонту гальмівних дисків, заміни гальмівних шлангів, які вийшли з ладу, а також зняття, ремонту або заміни скоби дискового гальма при порушенні її працездатності (при заклинюванні поршнів або втраті герметичності).

Перевірка технічного стану і заміна гальмівних колодок передніх дискових гальм проводиться при технічному обслуговуванні гальмівної системи, а також при кожному знятті передніх коліс.

Стан колодок гальмівних механізмів перевіряють візуально при знятому колесі. Для цього на автомобілі ЗАЗ–1102 є вікно у фланці маточини колеса, а на інших автомобілях - спеціальні вікна в скобах гальмівних механізмів. Мінімальна товщина колодок для автомобілів ВАЗ складає 1,5 мм, ЗАЗ–1102 - приблизно 1 мм.

На автомобілі ВАЗ–2109 гальмівні колодки необхідно заміняти таким способом:

  1.  Відігнути стопорну шайбу;
  2.  Відвернути нижній болт, утримуючи ключем напрямний палець, і повернути супорт в зборі з гальмівним циліндром вверх;
  3.  Вийняти зношену колодку з боку поршня;
  4.  Встановити супорт в зборі з гальмівним циліндром в робоче положення і викруткою, відштовхуючись від гальмівного диска, повністю втопити поршень.

Видалення повітря із системи гідравлічного приводу гальм виконується в наступному порядку:

  1.  Перевірити і при необхідності долити рідину в бачок головного гальмівного циліндра;
  2.  Очистити від бруду і зняти гумові захисні ковпачки з клапанів для випуску повітря на всіх колісних гальмівних циліндрах;
  3.  На клапан для випуску повітря з колісного циліндра надягти гумовий шланг довжиною 350 – 400 мм і опустити вільний кінець шланга в прозору судину 3 з гальмівною рідиною;

Якщо пошкоджено контур і стисненого повітря у виводі верхньої секції немає, зусилля від важеля гальмового крана передається на штовхач 10 малого поршня через шпильку механічним способом, і працездатність гальмової системи від нижньої секції крана зберігається.

2.4. Характеристика інструментів і пристосувань

Для полагодження автомобіля необхідно правильно підібрати такий набір інструментів, за допомогою якого було можливо провести всі види ремонту, своїми руками без допомоги спеціальних технологій.

  Для роботи з автомобілем потрібні також універсальні ключі і при способи.

  Перелік інструментів

  •  комбіновані гайкові ключі;
  •  накидні головки
  •  подовжувач та карданний шарнір
  •  динамометричний ключ
  •  індикатор для виміру кутів затяжки
  •  разводний ключ
  •  комплект ключів для малозливних пробок
  •  стрічковий або цепний ключ(для фільтрів)
  •  масло зливний піддон
  •  набір плоских щупів
  •  комбіновані плоскогубців
  •  самозажимні клещи
  •  завертки(великі  маленькі, з плоскими та хрестообразними жалами
  •  набір шестигранних ключів
  •  комплект сильцевих ключів, ключів і головок ТО
  •  молоток з м’яким бойком
  •  молоток з шаровим бойком
  •  зйомник універсального типу зі змінними захватами
  •  зубило, чертилка, шабер, кернер, ножівка, напильник, стальний уголок та лінійка, домкрат, переносна лампа, оглядове дзеркало.

Накидні ключі, кінець має форму кільця з шестигранним або дванадцятигранним отвором. Це дозволяє встановити ключ на шестикутні грані болта чи гайки з пятнадцятиградусним (при дванадцятигранному отворі ключа ), чи з тридцятиградусним ( при шестигранному отворі ключа ) інтервалами. Звичайно кожен ключ має два кінця з отворами різних розмірів ключів в одному комплекті.

  Комбіновані ключі поєднують в одному інструменті ріжковий і накидний ключ одного розміру поєднують багато переваг обох. Як і інші ключі, вони широко доступні в комплектах і в вигляді комплекту вважаються найбільш практичними ніж тільки накидні ключі. Вони взагалі компактні, мають коротку ручку та добре підходять для роботи в тісних місцях з обмеженим обсягом.

  Комплект головок, типовий набір головок та трищітка вміщає в себе трищітку, комплект головок, довгий та короткий подовжувачі, карданний шарнір та головку для свічок запалення.

  Динамометричні ключі пристосовані в основному для зажимання відповідальних деталей кріплення. Спроба ремонту без використання динамометричного ключа може призвести до втечі масла, деформації, пошкодженню чи з’їдання різьби або до більш тяжких наслідків.

К при способам авто майстерень відносяться також багато інших інструментів, механізмів і верстатів. А також гідроустановки для розтягування та правки кузовів та рам автомобілів.

2.5. Організація робочого місця

Продуктивність праці робітника залежить і від правильної організації його робочого місця. Робочим місцем робітника-опоряджувальника називають ділянку, у межах якої він працює і може доцільно розміщувати потрібні для роботи пристрої, інструменти і матеріали.

Робочі місця можуть бути стаціонарними і пересувними. На будівництві майже немає стаціонарних робочих місць; робітник разом з пристроями і матеріалами під час виконання роботи пересувається з однієї ділянки на іншу.

Бригадир і кожний член бригади мають заздалегідь турбуватися про підготовку робочого місця, щоб не було простоїв. Кожний робітник повинен виконувати роботу на своїй ділянці, не заважаючи працювати іншому робітникові.

Механізми, пристрої, інструменти і матеріали на робочому місці розміщують так, щоб під час роботи не доводилось робити зайвих рухів. Ручний інструмент, який беруть правою рукою, повинен лежати справа, а той, що беруть лівою рукою,— зліва. Столик встановлюють так, щоб з місця його встановлення можна було виконати якнайбільший обсяг робіт.

На робочому місці не повинно бути будівельного сміття, зайвих матеріалів, які заважатимуть пересуванню робітника. Під час роботи слід користуватись лише справними інструментами та механізмами і якісними матеріалами.

Під час виконання робіт обов'язково слід додержуватись усіх правил техніки безпеки і виробничої санітарії. Працювати на висоті можна лише на справних пристроях.

Робоче місце слюсаря повинно бути добре освітлене природним світлом. У приміщеннях має бути кімнатна температура (18 .20 °С). Вентиляція повинна забезпечити не менше ніж дворазовий обмін повітря в приміщенні протягом години. Після закінчення роботи треба прибрати своє робоче місце, вимити і сховати в шафу інструменти, перевірити і вимкнути струм, підведений до електроустаткування, і закрити пускові пристрої на замок.

Робітники, які проводять ремонт деталей транспортного засобу, повинні бути забезпечені справними інструментами та пристроями, що відповідають техніці безпеки.  Раціональне планування робочого місця передбачає наявність необхідної площі, на якій зосереджується об’єкт промисловості, всі засоби промисловості і сам працівник. Конкретні розміри площі визначаються робочою зоною і характером виконуваної роботи. Головною задачею при організації робочого місця являється раціональне розміщення обладнання, яке виключає непотрібний рух працюючих, непромислові втрати часу, підвищену втому працівників. 

Одною з основ організації робочого місця являється розподіл місць , яке обумовлює систематизацію працівників – найважливіший фактор підвищення продуктивності праці. Перед початком роботи слід перевірити весь інструмент та обладнання, несправний слід замінити. Під час роботи устаткування не допускається його очищення, мащення та ремонт. До робіт у відділенні допускаються особи, які пройшли інструктаж з техніки безпеки і оволоділи безпечними прийомами праці. Обладнання, яке має живлення від електромережі, повинно мати надійне заземлення.

Обладнання повинно бути розміщене відповідно технологічного процесу, крім того, необхідно мати достатню вільну площу для безпечного і зручного його обслуговування. Робітникам видають спецодяг у відповідності з типовими нормами даного відділення.

  1.  Охорона праці

Під час виконання робіт з технічного обслуговування і ремонту автомобілів нещасні випадки часто трапляються через те, що робітники користуються несправними, забрудненими і замасленими інструментами. Тому ручні інструменти (молотки, зубила та інші) не повинні мати пошкоджень (вибоїн, сколів) робочих кінців, а бокові грані повинні бути без рубчиків, задирів та гострих ребер. Затилковий бік ударних інструментів має бути гладеньким, не допускаються тріщини, рубчики та скоси.

Молотки і кувалди треба надійно насаджувати на дерев’яні ручки і розклинювати металевими клинами із зазубринами. Поверхня ручок інструментів має бути гладенькою, без рубчиків і тріщин.

Не допускаються використання ключів з спрацьованими гранями і ключів, які не відповідають розмірам, та застосування важелів для збільшення плеча гайкових ключів.

Випресовувати втулки, підшипник, фланці та інші важкознімні деталі слід за допомогою пресів або знімачів. Знімачі повинні міцно і надійно захоплювати деталі в місяцях прикладення зусилля. Преси повинні бути забезпечені справками для різних випресовуваних деталей. Застосування випадкових предметів призводить до нещасних випадків.

Щоб запобігати самовільному опусканню гідравлічного підйомника після підіймання автомобіля, треба надійно зафіксувати положення підйомника упором (штангою).

Під час технічного обслуговування і ремонту автомобіля із знятими колесами, вивішеного на домкратах, талях і кранах дозволяється приступати до роботи тільки після встановлення автомобіля на підставки (козли), причому під не зняті колеса мають бути підкладені упори. Металеві підставки повинні бути міцними і надійними.

При дорожніх випробуваннях величина гальмівного шляху автомобіля визначається при гальмуванні коліс автомобіля, що рухається зі швидкістю 40 км/год, на горизонтальній ділянці дороги з рівним, сухим, чистим цементним або асфальтобетонним покриттям. Гальмівний шлях, заміряний за допомогою “п'ятого колеса” або яким-небудь іншим способом, повинний бути не більше 12 м для легкових автомобілів з повною масою і 14,5 м для автомобілів в спорядженому стані з урахуванням маси водія.

Література

1. Автомобіль ВАЗ –2108 В.А. Вернигора, А. П. Ігнатов. 1986 – 287с.

2. “Вола” ГАЗ – 2410 і ГАЗ – 2411. руководство по эксплуатации – Горький 1986 – 150с.

3. Что полезно знать водителю легкового автомобиля. М.И, Бандривский, В.Л. Левитан 1990 – 240с.

4. «Москвич» 2140 – 2138 обслуживание и ремонт. С.С, Сиятин, Е.Г. Захаров 1996 – 155с.

5. Справочник молодого слесаря по техническому обслуживанию и ремонту автомобилей. 1989 – 252с.

6. Будова и эксплуатация автомобилей. В.Ф. Кисликов, В.В. Лущик 2000 – 396с.




1. Лабораторная работа ЦИФРОВОЙ МУЛЬТИМЕТР Задание 1
2. ОХРАНА ТРУДА- ПОНЯТИЕ И ПРАВОВАЯ ОСНОВА7 1
3. тематизирует приемы создания сохранения воспроизведения обработки и передачи данных средствами вычислите.html
4. Председатель Совета СанктПетербургской еврейской религиозной общины Глава Совета председателей еврейск
5. Калорический коэффициент углеводов 4 ккал 5 ккал 6 ккал 7 ккал 8 ккал 9 ккал
6. технической базы сельского хозяйства продукции растениеводства и животноводства продовольственных ресур
7. Завязь верхняя четырехпастная; плод распадается на 4 орешка
8. Управление эксплуатационной де
9. Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення
10. ТЕМА- Локальні комп~ютерні мережі
11. нибудь выдумать потому что способ выражаться открыто стал стареть и приедаться
12.  Нагрузка на междуэтажные перекрытия
13. 25 называется алгебраическая величина абсолютное значение которой равняется произведению модуля проекции
14. Визначення опору системи захисного заземлення, питомого опору ґрунту й опору провідників
15. Битвы народов и взятия Парижа
16. Формы и источники права
17. исторического процесса как функция общества в целом
18. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата фармацевтичних наук
19. Тема сегодняшнего урока ~ Интегралы матричной системы.html
20. Статья- Биометрическая идентификация в масштабах компании