Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

.М. доктор економічних наук професор Гарасюк О

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE  16

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ “Криворізький національний університет”

Кафедра економічного аналізу і фінансів

до виконання та оформлення дипломної роботи спеціаліста

для студентів денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг

2011

 

Укладачі: Турило А.М. доктор економічних наук, професор

Гарасюк О.А. кандидат економічних наук, доцент

Короленко С.М. кандидат економічних наук, доцент

Іщенко Л.Ф. кандидат економічних наук, старший викладач

Відповідальний за випуск: Турило А.М. доктор економічних наук, професор

Рецензент: Капітула С.В. кандидат економічних наук, доцент

Яковенко Г.В., старший викладач

Узагальнено досвід і запропоновано рекомендації, що забезпечують єдність вимог при виконанні та захисті випускної (дипломної) роботи фахівців за спеціальністю “Фінанси”. У додатках наведено приклади оформлення структурних елементів випускної роботи (супроводжувальні бланки, приклади написання вступу та висновків, перелік літератури) для дипломної роботи. Окремо наведено основні формули розрахунку економічних показників та можливі теми випускних робіт. Методичні вказівки призначені для найповнішої реалізації можливостей кожного студента.

Розглянуто                                                              Схвалено

на засіданні                                                             на засіданні вченої ради

кафедри ЕАФ                                                          економічного факультету

протокол № 1                                                           протокол № 1

від 31.08.2011                                                           від 08.09.2011     

ЗМІСТ

С.

Вступ

4

1. Загальні положення....................................................................................................

4

2.Організація  підготовки до виконання  дипломної роботи спеціаліста та вибір теми..................................................................................................................................

7

3. Структура дипломної роботи спеціаліста та вимоги до її структурних елементів ......................................................................................................................

14

4. Підготовка до захисту і захист дипломної роботи ................................................

27

5.Критерії оцінювання дипломної роботи спеціаліста..............................................

32

6.Правила оформлення дипломної роботи спеціаліста......................................….....

33

7.Тематика дипломних робіт..........................................................................................

47

Додатки..............................................................................................................................

48

ВСТУП

Метою рекомендацій є надання студентам методичної допомоги з організації раціональної роботи при збиранні інформації, визначенні структури і змісту основних розділів випускної роботи, друкуванні та захисту її в Державній екзаменаційній комісії (ДЕК).

Дипломна робота є завершальним етапом отримання студентом кваліфікаційного рівня “спеціаліст” зі спеціальності “Фінанси”. В роботі студент повинен використати всю сукупність знань, які він отримав на протязі всього строку навчання. Важливим для якісної підготовки дипломної роботи спеціаліста є  засвоєння таких нормативних дисциплін підготовки як “Фінансовий менеджмент”, “Стратегічне управління”, “Управління фінансовою санацією підприємства”, “Ринок фінансових послуг”, “Міжнародний менеджмент”, “Менеджмент персоналу” та вибіркових дисциплін “Міжнародне право” та “Міжнародні фінанси”, що вивчаються за вибором вищого навчального закладу. Якісне виконання наукової роботи та кваліфіковане подання результатів досліджень, рівень їх наукової обґрунтованості та достовірності залежить від рівня засвоєння студентом таких вибіркових дисциплін, як  “Моделювання економічних систем”, “Методологія наукових досліджень”, “Педагогіка вищої школи”. Методичні вказівки ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, Освітньо-професійної програми та  світньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за спеціальністю 7.050104 – “Фінанси”.

Рекомендації призначені для студентів-дипломників, викладачів, спеціалістів, які здійснюють керівництво випускною роботою, рецензентів та консультантів.

Автори виражають надію, що використання запропонованих ними рекомендацій в ході підготовки випускної роботи істотно спростить її розробку та надасть студентам значну допомогу в їхній самостійній роботі над комплексним розв'язком складних економічних задач.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Випускна робота є заключним етапом навчання студентів і передбачає:

– систематизацію, закріплення і розширення теоретичних і практичних знань за фахом та використання їх під час розв'язання конкретних наукових, технічних, економічних і виробничих задач;

– розвинення навичок проведення самостійної роботи і оволодіння методикою дослідження і експериментування під час розв'язання проблем і питань, які розроблюються в дипломному проекті (дипломній роботі);

– з'ясування підготовленості студентів до самостійної роботи за отриманою кваліфікацією, а також здатність їх до наукової роботи.

– випускна робота оформлюється у вигляді дипломної роботи (ДР) на отримання освітньо-кваліфікаційного рівня – спеціаліст.

Спеціаліст - освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на  основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання,  достатні для виконання завдань та обов'язків (робіт) певного рівня професійної діяльності, що  передбачені для первинних посад у певному виді економічної діяльності.

Дипломна робота – це самостійна творча робота студента на основі якої, визначається рівень здібностей випускника вищого навчального закладу до професійної діяльності та на підставі якої Державна екзаменаційна комісія приймає рішення про присвоєння йому кваліфікації спеціаліста зі спеціальності  “Фінанси”.  

Дипломна робота являє собою реалізацію теоретичних знань і практичних навичок студента. Вона виконується під керівництвом керівника, що несе повну відповідальність за якість і своєчасність її підготовки й захисту.

Мета роботи – забезпечити комплексну розробку однієї або декількох фінансово-економічних задач з мотивованою пропозицією практичних рекомендацій. Таким чином, дипломна робота фахівця являє собою закінчене фінансово-економічне дослідження вибраної проблематики.

Дипломна робота спеціаліста повинна мати як теоретичну так і практичну спрямованість.

У сфері теорії дипломна робота спеціаліста виконується на основі критичного аналізу робіт як вітчизняних так і закордонних економістів.

Питання теорії повинні бути взаємопов’язані з практичною інформацією.

Практична частина роботи виконується на основі всебічного вивчення й аналізу фактичного матеріалу по досліджуваній темі з використанням передового вітчизняного і закордонного досвіду, статистичного матеріалу, даних періодичної літератури.

Пропозиції і висновки в кожній роботі повинні бути аргументовані, науково обґрунтовані і мати практичну і наукову цінність.

Незалежно від теми дипломної роботи в її текстовій частині мають бути відображені:

- постановка задачі;

- вибір та обґрунтування методів дослідження;

-  теоретичні чи експериментальні дослідження;

-  аналіз отриманих результатів, тобто висновки та пропозиції.

Основні вимоги до дипломної роботи:

  •  аргументація актуальності теми, теоретична і практична її значимість;
  •  самостійність і системність підходу студента у виконанні дослідження конкретної проблеми;
  •  відображення знань монографічної літератури по темі, законодавчих та нормативних актів України, положень, інструкцій Національного банку України, Міністерства фінансів України, та ін.;
  •  розгляд різних точок зору й обов'язкове формулювання аргументованої позиції студента-дипломника по порушеним у роботі дискусійним питанням;
  •  повнота розкриття теми, аргументоване обґрунтування висновків і пропозицій, що представляють науковий і практичний інтерес з обов'язковим використанням практичного матеріалу, застосуванням різних методів, включаючи економіко-математичні методи і комп'ютерну техніку;
  •  ясний, логічний і грамотний виклад результатів дослідження, правильне оформлення роботи в цілому.

Разом з тим однакові вимоги до роботи не виключають, а припускають широку ініціативу і творчий підхід до розробки кожної теми. Оригінальність постановки і рішення конкретних питань відповідно до особливостей дослідження є одним з основних критеріїв оцінки якості магістерської роботи.

Обов’язковим в роботі є використання економіко-математичних методів та сучасних пакетів прикладних програм для ЕОМ.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності підприємства та його специфічних рис.

2. Організація  підготовки до виконання  ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ та вибір теми

Дипломна робота як різновид науково-дослідної роботи навчального характеру виконується в загальноприйнятій послідовності з дотриманням певних процедур, а саме:

  •  вибір, обґрунтування і затвердження теми роботи;
  •  вибір об'єкту дослідження;
  •  визначення цілей і завдань диплоної роботи спеціаліста;
  •  пошук і опрацювання спеціальної літератури;
  •  уточнення (конкретизація) напрямку дослідження;
  •  складання плану дипломної роботи;
  •  формування методичних підходів;
  •  формування теоретико-методологічних основ досліджуваної проблеми;
  •  збір практичного матеріалу для підготовки кваліфікаційної роботи;
  •  обробка і аналіз звітно-статистичного матеріалу за темою роботи;
  •  поглиблений аналіз та оцінка показників, що характеризують стан об'єкта з точки зору поставленої проблеми;
  •  економічна діагностика об'єкту дослідження;
  •  обґрунтування напрямків вирішення досліджуваної проблеми на конкретному об'єкті;
  •  творчий пошук нових рішень у методичному аспекті, відпрацювання інструментарію;
  •  формування тексту кваліфікаційної роботи, списку літератури;
  •  оформлення роботи, її комплектація;
  •  підготовка до захисту і захист кваліфікаційної роботи спеціаліста.

2.1. Вибір теми, її обґрунтування. Вибір теми дипломної роботи спеціаліста є найбільш важливим і відповідальним моментом, що визначає успіх її виконання.

При виборі теми дипломної роботи спеціаліста враховуються наступні обставини:

  •  відповідність теми інтересам бази практики;
  •  можливість використання конкретних матеріалів бази практики;
  •  відповідність теми науковим інтересам студента, виявленим їм раніше при підготовці наукових доповідей, статей, курсових робіт.

Студент самостійно вибирає тему на основі розробленої і затвердженої кафедрою тематики дипломних робіт. Обрана тема не повинна мати абстрактного характеру і повинна бути виконана на матеріалах переддипломної практики, вона може бути близькою до тем курсових робіт.

Тема дипломної роботи може визначатися й за замовленням підприємств і організацій, при умові, що вони відповідають профілю навчання студентів.

Студент може самостійно запропонувати кафедрі тему, не включену в рекомендовану тематику, обґрунтувавши при цьому важливість і доцільність її розробки і написавши відповідну заяву на ім'я завідувача кафедрою.

При виборі теми слід керуватися тим, що вона повинна бути актуальною, спрямованою на вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління, підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства, розробки стратегії, забезпечення конкурентоспроможності підприємства і сталості його фінансового стану.

Тема кваліфікаційної роботи спеціаліста, що здобуває спеціальність 7.050104 “Фінанси”, повинна бути, по можливості, короткою, відповідати спеціальності 7.050104 “Фінанси” та суті  наукової задачі, що вирішується, вказувати на мету дослідження і його завершеність. Іноді, для більшої конкретизації до назви слід додати невеликий (4-6 слів) підзаголовок. У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію псевдонаукового характеру. Треба уникати назв, що починаються  зі слів “Дослідження питання…”, “Дослідження деяких шляхів…”, “Деякі питання…”, “Матеріали до вивчення…”, “До питання…” і т. ін., в яких не відбито в достатній мірі сутність наукового завдання, його мета.

Тема роботи може бути уточнена у разі зміни актуальності проблеми за згодою з науковим керівником, а потім завідуючим кафедри.

Вибрати тему випускної роботи студенту - спеціалісту можуть допомогти такі прийоми: перегляд каталогів захищених дипломних робіт і ознайомлення з уже виконаними на кафедрі дипломними роботами за освітно-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст”; ознайомлення з новітніми результатами досліджень в області управління фінансами; оцінка стану розробки методів дослідження фінансово-економічних процесів;  вивчення можливостей застосування методів, які використовуються  у суміжних галузях науки та практики, до вивчення фінансово - економічних процесів та управління ними; перегляд відомих наукових рішень за допомогою нових методів, з нових теоретичних позицій, з притягненням нових істотних фактів, виявлених студентом.

Вибрану тему студент повинен зареєструвати на кафедрі у методиста. У разі вибору двома студентами однієї теми перевага віддається тому, хто раніше зареєстрував її.

Дипломні роботи на одну і ту саму тему виконуються не більш як одним студентом.

Після того, як обрано тему випускної роботи спеціаліста потрібно сформулювати мету роботи і визначити коло задач, рішення яких забезпечить досягнення поставленої мети стосовно конкретного предмета та об’єкта дослідження.

Науковим керівником студена-спеціаліста призначаються асистенти, старші викладачі, доценти та професори випускаючої кафедри.

2.2. Методологічна основа написання роботи. Для вирішення поставлених задач студент повинен обрати методику проведення дослідження з обраної проблеми, використовуючи загальнонаукові методи теоретичного узагальнення фактів і специфічних методів економічного дослідження. До загальнонаукових методів можна віднести методи діалектичної і формальної логіки. Методи діалектичної логіки містять порівняння, аналіз і синтез, індукцію і дедукцію, аналогію, гіпотезу. Методи формальної логіки виступають у вигляді законів: тотожності, протиріччя, достатньої підстави. Використання зазначених методів зробить роботу справжнім науковим дослідженням. До спеціальних методів економічного дослідження відносять статистичні і економіко-математичні, без яких неможливо провести аналіз економічної ефективності окремих напрямків діяльності підприємств (установ).

2.3. Затвердження теми випускної роботи спеціаліста. Затвердження теми роботи і призначення наукового керівника оформляється наказом ректора Університету.

Закріплення теми за студентом проводиться на основі його заяви (додаток А) на ім'я завідувача кафедри.

Формулювання теми та методики дослідження виконавець дипломної роботи повинен узгодити з науковим керівником.

Зміна теми допускається лише у виняткових випадках не пізніше, ніж за 1 місяць до закінчення переддипломної практики. Студент зобов'язаний у терміновому порядку, письмово довести до відома про це (з докладним викладом причин) наукового керівника роботи і завідувача кафедрою. Завідувач кафедрою обґрунтовує необхідність зміни теми і доводить до керівництва Університету. Тільки після затвердження відповідних змін ректором Університету можна приступити до дослідження нової теми.

2.4. Отримання завдання на дипломну роботу спеціаліста і затвердження календарного плану. Для контролю за ходом виконання дипломної роботи спеціаліста кафедра затверджує строки поетапної підготовки роботи.

Науковий керівник складає завдання на виконання дипломної роботи спеціаліста у двох примірниках, яке містить календарний план – графік підготовки рукопису (додаток Б – складається з 2 сторінок, оформлюється на 1 листі з обох боків).  

Завдання затверджуються завідуючим кафедрою. Після підготовки дипломної роботи один примірник завдання підшивається до неї як супровідний документ.

Керівник постійно контролює хід написання дипломної роботи та додержання календарного плану. Систематично дипломник звітує перед науковим керівником щодо виконаного завдання.

Графік складається на підставі строків поетапної підготовки дипломної роботи спеціаліста, які затверджені кафедрою. Кафедра здійснює контроль за виконанням роботи у вигляді атестації, який складається з трьох етапів:

І етап атестації - ступінь готовності дипломної роботи у студента повинна складати 20-30%;

II етап атестації  - готовність роботи повинна складати 80-85%;

ІІІ етап - подання повністю – 100% готової дипломної роботи спеціаліста з підписами керівника, представленням демонстраційних листів,  відгуку і рецензії.

Детальна інформація про атестацію наводиться в положенні „Про дипломування”.

2.5. Пошук літературних джерел. Одним з важливих етапів написання дипломної роботи спеціаліста, який забезпечує наявність новизни та обґрунтованість наукових результатів, їх достовірність є пошук та аналіз літературних джерел.

Приступаючи до аналізу літературних джерел студенту необхідно продумати порядок пошуку і приступити до упорядкування картотеки (або списку) літературних джерела по темі.

Перегляду повинні бути піддані всі види джерел, зміст яких пов'язаний з темою дослідження в межах дипломної роботи спеціаліста. До них можна віднести чинну законодавчу базу, наявну офіційну методичну базу, матеріали, опубліковані в різноманітних вітчизняних і закордонних виданнях, рукописи звітів про науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи, дисертації, депоновані рукописи, звіти спеціалістів про закордонні відрядження, матеріали закордонних фірм.

2.6. Складання змісту дипломної роботи спеціаліста. Передумовою виконання будь-якої кваліфікаційної праці є наявність плану її здійснення. З урахуванням специфіки творчого процесу такий план повинен передбачати все, що можна заздалегідь спланувати.

Планування роботи студента над дипломною роботою починається з упорядкування робочого плану, що являє собою своєрідну наочну схему дослідження. Такий план використовується на перших стадіях роботи, дозволяючи ескізно уявити досліджувану проблему в різноманітних варіантах, що істотно полегшує науковому керівникові оцінку загальної позиції студента і структури дипломної роботи спеціаліста.

Робочий план розробляється при особистій участі наукового керівника і починається з формулювання задуму наукового дослідження (теми). Спочатку робочий план тільки в основних рисах дає характеристику предмету дослідження, проте надалі план може і повинен уточнюватись, проте основна задача, що стоїть перед роботою в цілому, повинна залишатися незмінною.

Робочий план має вільну форму. Зазвичай він складається з переліку розташованих у стовпчик рубрик, пов'язаних внутрішньою логікою дослідження даної теми, що дозволяють забезпечити наукову обґрунтованість і достовірність отриманих результатів.

Студенту-сппеціалісту, після упорядкування плану роботи, необхідно усвідомити черговість і логічну послідовність робіт. Порядок їх виконання може змінитися, про те в визначений період роботи всі повинні бути виконані.

У творчому дослідженні план завжди має динамічний, рухливий характер, тому він повинен бути гнучким, щоб можна було включати в нього нові можливі аспекти, виявлені в процесі проведення дослідження.

Науковий керівник не тільки бере участь у розробці робочого плану випускної роботи студента-спеціаліста, але і веде з її автором іншу роботу, зокрема: рекомендує необхідну літературу, довідкові, статистичні й архівні матеріали й інші джерела по темі; проводить систематичні передбачені розкладом бесіди і консультації; оцінює зміст виконаної дипломної роботи, як за розділами, так і в цілому; дає згоду на подання роботи до захисту.

Таким чином, науковий керівник здійснює наукову і методичну допомогу, систематично контролює виконання роботи, вносить корективи, дає рекомендації про доцільність прийняття того або іншого рішення, а також дає висновок про готовність роботи в цілому.

Уточнення плану може здійснюватися і під час написання дипломної роботи студента-спеціаліста, в залежності від особливостей діяльності підприємства, нових змін у законодавстві або отриманих матеріалів. Однак усі зміни у змісті повинні бути узгоджені з керівником.

2.7. Пошук та організація збору матеріалу для експериментальних досліджень.

У процесі вивчення літературних джерел та визначення мети  і завдань дослідження студент формує перелік вхідних даних, що необхідно зібрати для виконання дипломної роботи. Збір даних виконується при проходженні студентом науково-практичної підготовки на підприємстві (в банку, податковій службі, страхових та інвестиційних компаніях – в залежності від теми, що розробляється).

З метою швидкого та якісного збору вхідних даних студент повинен розробити таблиці для збору матеріалу на підприємстві, бажано, у електронних таблицях Excel, і погодити  зміст цих таблиць зі своїм науковим керівником. В подальшому, зібраний матеріал є необхідною складовою додатків до дипломної роботи спеціаліста.

При зборі статистичних даних студент повинен забезпечити їх достовірність та  перевірити їх достатність для проведення  дослідження. В роботі, при викладені матеріалу, студент повинен довести достовірність та достатність зібраних даних для використання при проведенні дослідження. Для цього необхідно використовувати  методи математичної статистики, необхідні та достатні умови для коректного використання  оптимізаційних методів, тощо.  

Кількість та обсяг необхідної інформації визначається характером обраної теми і узгоджується з керівником. Складений перелік практичного матеріалу значно поліпшує дослідження проблеми.

До складу обов’язкового мінімуму практичного матеріалу для виконання дипломної роботи спеціаліста фінансового напрямку вимагаються форми бухгалтерської та фінансової звітності (затверджені для річної та квартальної звітності), необхідні за темою форми статистичної звітності, матеріали пояснювальної записки до річного звіту підприємства тощо.

Під час вивчення діючої практики ведення фінансової роботи на підприємствах та в податкових адміністраціях, дослідження стану фінансово-господарської діяльності підприємства та впливу на нього чинного податкового законодавства необхідно виявляти недоліки та звертати увагу на позитивний досвід. Також необхідно продумати можливі рекомендації щодо вдосконалення організації податкової і фінансової роботи та поліпшення основних показників діяльності підприємств.

Зібраний практичний матеріал має бути підготовлений для аналізу шляхом забезпечення його порівнянності, згрупований та проаналізований. При проведенні аналізу окрім традиційних методів та прийомів необхідно використовувати економічно-математичні методи та новітні пакети прикладних програм для аналізу на ЕОМ.

Результатам аналізу потрібно дати відповідну інтерпретацію, зробити належні висновки та запропонувати рекомендації.

3. СТРУКТУРА ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА ТА ВИМОГИ ДО ЇЇ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ

Оскільки дипломна робота спеціаліста є кваліфікаційною працею, її оцінюють з точки зору актуальності теми і прикладного значення отриманих результатів, рівня методичного забезпечення реалізації наукових положень, висновків та рекомендацій цього наукового твору, що, насамперед, знаходить висвітлення в його композиції.

Композиція дипломної роботи спеціаліста - це послідовність розташування її основних частин, до яких відносять основний текст (тобто розділи і параграфи), а також частини її довідково-супровідного апарату.

Дипломна робота спеціаліста повинна мати чітку та логічну побудову. За своєю структурою вона складається з таких елементів:

Титульний аркуш (Додаток А. 1)

Завдання на дипломну роботу (Додаток Б)

Реферат (Додаток В)

Зміст (Додаток Г. 1, Г. 2, Г. 3, Г. 4)

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Вступ

Основна частина (з трьох розділів)

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Відгук наукового керівника (Додаток Д)

Рецензія на дипломну роботу (Додаток Ж)

Титульний аркуш дипломної роботи є її першою сторінкою і заповнюється за суворо визначеними правилами.

Після титульного аркушу розміщується завдання на дипломну роботу.

За завданням розташовується реферат.

Відгук і рецензія – вкладаються, не вшиваються. Можливий варіант - після розміщення усіх структурних елементів роботи у зазначеному порядку вшивається пустий файл, в який потім вкладаються відгук та рецензія.

3.1. Титульний аркуш дипломної роботи спеціаліста(додаток А. 1).

Титульний аркуш є першою сторінкою роботи, виконується по встановленому зразку (див. Додаток А. 1).

Титульний аркуш дипломної роботи спеціаліста містить дані, які подають у такій послідовності:

а) відомості про назву міністерства і навчального закладу, кафедри;

б) гриф допущення до захисту;

в) повна назва роботи;

г) підписи відповідальних осіб, включаючи керівника роботи;

д) рік виконання дипломної роботи.

3.2. Завдання на дипломну роботу спеціаліста

Завдання на дипломну роботу спеціаліста оформлюється, як правило, на бланку, виконаному на двох сторінках аркуша, розміщується після титульного листа. (Додаток Б)

3.3.Реферат

Реферат призначений для ознайомлення з дипломною роботою. Він має бути стислим, інформативним і вміщувати відомості, які дозволяють прийняти рішення про доцільність читання. Реферат має бути розміщений безпосередньо за завданням на дипломну роботу спеціаліста, починаючи з нової сторінки і повинен містити:

  •  відомості про обсяг дипломної роботи спеціаліста, кількість її частин, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість джерел згідно з переліком посилань (усі відомості наводять, включаючи дані додатків);
  •  текст реферату;
  •  перелік ключових слів.

Текст реферату повинен відображати інформацію і, як правило, у такій послідовності:

  •  об'єкт дослідження;
  •  мета роботи;
  •  методи дослідження;
  •  результати та їх новизна;
  •  основні економічні показники;
  •  рекомендації щодо використання результатів роботи;
  •  фінансові результати;
  •  значимість роботи та висновки.

Частини тексту реферату, з яких відсутні відомості, опускають. Реферат слід виконувати обсягом не більш, як 500 слів, і, бажано, щоб він уміщувався на одній сторінці формату А4.

Наприкінці Реферату наводяться ключові слова. Ключовим словом називається слово, або стійке словосполучення із тексту анотації, яке з точки зору  інформаційного пошуку несе смислове навантаження. Сукупність ключових слів повинна відображати поза контекстом основний зміст дипломної роботи спеціаліста.

Загальна кількість ключових слів повинна бути не меншою трьох і не більше  десяти.  Ключові слова подають у називному відміннику, друкують в рядок, через кому.

Перелік ключових слів містить від 5 до 15 слів (словосполучень), надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми. Приклад складання реферату дивися у додатку В.

3.4.Зміст

Зміст подають на початку роботи з найменуваннями та номерами початкових сторінок усіх розділів, підрозділів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаної літератури та ін.

3.5. Перелік умовних позначень, одиниць, скорочень і термінів

Якщо в дипломній роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа - їх детальне розшифрування.

Якщо в дипломній роботі спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифрування наводять у тексті при першому згадуванні.

3.6. Структура, зміст та значення вступу до дипломної роботи спеціаліста (3-5 сторінок машинописного тексту).

Вступ розкриває сутність і стан наукової задачі та її значущість, підстави і вхідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження. У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, мета і зміст поставлених задач. 

Структура дипломної роботи спеціаліста. Наприкінці вступу студент повинен  вказати структуру дипломної роботи: наявність вступу, певної кількості розділів, додатків, повний обсяг дипломної роботи в сторінках, а також обсяг, що займають ілюстрації, таблиці, додатки (із зазначенням їх кількості), список використаних джерел (із зазначенням кількості найменувань).

Вступ містить всі необхідні  кваліфікаційні характеристики роботи.

Актуальність - обов'язкова вимога до будь-якої наукової праці. Тому вступ повинен починатися з обґрунтування актуальності обраної теми. У застосуванні до дипломної роботи спеціаліста поняття “актуальність” має одну особливість: так як дана праця є кваліфікаційною роботою, і те, як її автор уміє вибрати тему та наскільки вірно він цю тему розуміє й оцінює з погляду  сучасності і соціальної значимості, характеризує його наукову зрілість і фахову підготовленість. Освітлення актуальності повинно бути не багатослівним. У межах однієї-двох сторінок машинописного тексту необхідно показати головне -  суть проблемної ситуації.

Мета дипломної роботи спеціаліста. Метою роботи є – забезпечення комплексної розробки однієї або декількох фінансово-економічних задач з мотивованою пропозицією практичних рекомендацій. Таким чином, дипломна робота фахівця являє собою закінчене фінансово-економічне дослідження вибраної проблематики. У ході реалізації мети дипломної роботи відбувається поглиблення, розширення й систематизація отриманих раніше знань, спільне відпрацьовування придбаних раніше навичок і методик, які раніше, присутні  у курсових роботах та на практичних заняттях.

Задачі дипломної роботи спеціаліста. В задачах дипломної роботи автор перелічує ті питання, які, на його думку,  необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Задачі повинні викладатися у логічній послідовності, яка свідчить про глибоке розуміння автором роботи сутності наукового дослідження, його особистого вкладу у  існуючі дослідження обраного ним напрямку. Крім того поставленні задачі повинні висвітлюватись у пунктах або підпунктах змісту дипломної роботи.

Метод (або методи) дипломної роботи спеціаліста. Обов'язковим елементом вступу до дипломної роботи є перелік використаних методів дослідження, що служать інструментом досягнення поставленої в роботі мети. При перерахуванні методів треба коротко та змістовно визначити, що саме досліджується  тим чи іншим методом.

У вступі описуються й інші елементи наукового процесу. До них, зокрема, відносять визначення, на якому конкретному матеріалі виконана сама робота. Тут також дається характеристика основних джерел одержання інформації (офіційних, наукових, бібліографічних), а також указуються методологічні основи проведеного дослідження.

Наприкінці вступної частини бажано розкрити структуру дипломної роботи, тобто дати перелік її структурних елементів і обґрунтувати послідовність їх розташування.

3.7. Основна частина (загальний обсяг дипломної роботи спеціаліста до90 сторінок рукописного або машинописного тексту).

У розділах основної частини дипломної роботи докладно розглядаються методика і техніка дослідження й узагальнюються результати. Всі матеріали, що не є суттєво важливими для розуміння рішення наукової задачі, виносяться в додатки.

Зміст розділів основної частини повинен точно відповідати темі дипломної роботи спеціаліста і цілком її розкривати. Ці розділи повинні показати вміння автора стисло, логічно й аргументовано викладати матеріал, викладання і оформлення якого повинні відповідати вимогам, запропонованим до робіт, що подаються до друку.

Основна частина містить чотири розділи, які складаються з підрозділів, пунктів, підпунктів, що послідовно і логічно розкривають зміст дослідження. Кожний розділ починається з нової сторінки.

В кінці кожного розділу формуються висновки із стислим викладенням наведених у розділах результатів.

Кількість підрозділів, пунктів, підпунктів суворо не регламентуються. Вона залежить від досліджуваної проблеми і кола розглянутих питань. Основна частина відбиває теоретичне обґрунтування і стан досліджуваної проблеми, зміст і основні результати виконаної роботи.

Викладення питань теми повинно бути оригінальним, до їх вивчення дипломник повинен підходити творчо та ініціативно. Не дозволяється в роботі переказ змісту підручників, учбових посібників, монографій та нормативних і законодавчих актів. Неприпустимо цитувати текст, наводити цифровий матеріал з літературних джерел без обов'язкового посилання на автора чи джерело інформації.

Зміст роботи необхідно викладати стисло не завантажувати описом загальновідомих положень, інструкцій, нормативних та законодавчих актів, уникати повторень та відступів від основної теми.

Автор роботи несе відповідальність за зміст дипломної роботи, вірогідність і обۥєктивність всіх даних.

3.7.1. Перший розділ (обсяг 15 - 20 сторінок).

Перший розділ – це теоретично-оглядна  частина складається з декількох підрозділів (не більше чотирьох) і повинен містити критично-бібліографічний огляд сучасних концепцій та підходів стосовно об’єкту дослідження. З авторських позицій розкриваються економічна суть, теоретичні підвалини структурно-функціональних аспектів управління, методів аналізу, прийняття та реалізації управлінських рішень на основі новітніших інформаційних технологій, вітчизняного і закордонного досвіду. В якості літературних джерел можна використовувати базові підручники, монографії, наукові статті, періодичні видання, законодавчі й нормативні акти, організаційні документи, що регулюють діяльність базового підприємства (установи), деякою мірою – інформацію сайтів, розміщених в Інтернеті.

Питання теорії викладаються для обґрунтування подальшого розгляду проблем, досліджуваних у даній роботі.

Необхідно вказати важливість предмету дослідження в економіці держави та в діяльності підприємства в сучасних економічних умовах.

Потрібно обов'язково розглянути предмет дослідження як економічну (фінансову) категорію в тих темах, де це доцільно.

Потрібно визначити місце предмету дослідження (категорії) в господарському комплексі України, відобразити сучасний стан з обов'язковим використанням статистичного матеріалу та публікацій в періодичних виданнях, при можливості цифровий матеріал потрібно навести у вигляді таблиць, графіків, рисунків.

Всебічний розгляд предмету дослідження необхідно проводити, спираючись на сучасну макроекономічну та мікроекономічну теорію.

При викладенні суперечливих питань щодо предмету дослідження необхідно приводити думку різних авторів, критично розглядати точку зору кожного з них. Критика повинна носити об'єктивний характер. Якщо існують різні підходи до вирішення проблеми, необхідно зробити порівняння різних думок, зробити власні узагальнення.

Головною і обов'язковою складовою розділу є обгрунтування і вибір методів вирішення поставлених завдань на основі накопиченого фактичного матеріалу в ході досягнення поставленої мети. Крім того слід надати характеристику основних джерел отримання інформації (наукової, виробничої, нормативної тощо), розкрити методичні основи дослідження.

Необхідно розглянути чинні нормативні та законодавчі акти щодо теми дослідження. В тих темах, де це доцільно, необхідно зробити аналіз нормативної та законодавчої бази з виділенням в окремий пункт. Свою думку з цього приводу потрібно обов'язково обґрунтувати.

Необхідно викласти методологічний інструментарій, який буде використовуватися у наступних частинах роботи, розглянути методичні засади щодо управління предметом дослідження. Для цього необхідно зробити аналіз існуючих методик, з'ясувати їх переваги та недоліки, обґрунтувати доцільність методики, яка буде використана для проведення аналізу в магістерській роботі.

Розгляд існуючих методів управління потрібно проводити з урахуванням можливостей адаптації досвіду економічно розвинених країн до умов функціонування підприємств в Україні.

Критичний огляд методик аналізу управління досліджуваних проблем повинен завершуватися обґрунтованим вибором найпридатнішої для обраного напряму дослідження методики або наведенням шляхів удосконалення методологічних підходів у певному напрямку економічного дослідження.

3.7.2. Другий розділ (обсяг 20-30 сторінок)

Розділ розрахунково-аналітичної частини є основним розділом дипломної роботи. (ДР) Він має бути максимально насичений фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності підприємства, об’єднання за останні 3 роки та критично оцінюється фінансова діяльність підприємства щодо предмету дослідження та проводиться глибокий аналіз зібраних практичних матеріалів (під час проходження практики), що характеризують об'єкт дослідження в розрізі теми дипломної роботи спеціаліста.

Форми первинної інформації обов'язково наводяться у додатках. Інформаційним забезпеченням такого дослідження можуть бути матеріали з пояснювальної записки до річного звіту підприємства, форма №1 “Баланс”, форма № 2 “Звіт про фінансові результати”, форма № 3 “Звіт про рух  грошових коштів”, дані форми № 22 "Зведена таблиця основних показників, які комплексно характеризують господарську діяльність підприємства (об'єднання)" і т.і.

У другому розділі дипломної роботи спеціаліст повиннен показати уміння самостійно аналізувати практичний матеріал по фінансово-кредитних технологіях, зібраний у період переддипломної практики, узагальнювати його, формулювати висновки і пропозиції. Матеріали цього розділу є логічним продовженням першого (теоретичного) і відбивають взаємозв'язок практики і теорії. Рекомендована структура цього розділу 3-4 підрозділи.

У розділі необхідно відобразити фінансово-економічну характеристику підприємства, загальні умови та результати діяльності підприємства, за необхідності навести структуру підприємства та його управління, виробничо-фінансові зв’язки, номенклатуру і призначення продукції, розкрити перспективи розвитку об’єкта дослідження.

Підприємство повинне бути охарактеризоване з наступних позицій залежно від обраної теми дипломної роботи:

- тенденції розвитку галузі в якій функціонує підприємство та загальні відомості (назва підприємства, рік його створення та основні етапи розвитку, вид господарської діяльності, правове положення, характер власності, приналежність підприємства за капіталом, номенклатура продукції, напрямок спеціалізації, організаційна структура підприємства і т.і.);

- взаємозв'язки підприємства з зовнішніми контрагентами і ринковою структурою (за необхідності): назви підприємств-постачальників і підприємств-споживачів, форми зв'язків з ними, зв'язки з банками, оцінка стабільності зв'язків, а також стану конкуренції;

- фінансово-економічні результати діяльності підприємства за період, що досліджується, у вигляді таблиці відповідних показників, які подаються у абсолютному і відносному (темпи росту) виразах;

- перспективи подальшого розвитку з визначенням недоліків в функціонуванні підприємства за період, який аналізується.

Далі на підставі поданих в першому розділі методик аналізу/управління необхідно виконати глибоке дослідження у розрізі теми дипломної роботи. Для цього рекомендується виконати розгорнутий факторний аналіз і провести розрахунок розміру резервів поліпшення досліджуваного напрямку діяльності підприємства.

У подальшому потрібно відобразити взаємозв'язок між виявленими резервами поліпшення окремого напрямку діяльності підприємства та його фінансовим станом і конкурентним статусом.

Для цього слід дати оцінку існуючого фінансового стану підприємства і визначити вплив на нього наявних резервів, всебічно проаналізувати фінансові показники, які характеризують стан проблеми, що розглядається:

  •  прослідити основні показники діяльності в динаміці 3-х років (для їх ілюстрації використати таблиці, графіки, діаграми);
  •  зробити поглиблений аналіз проблеми на основі детального аналізу фінансових показників за останні 3 роки, для чого використати методи горизонтального, вертикального, структурного аналізу та аналізу з використанням фінансових коефіцієнтів.

Рекомендується не обмежуватися порівнянням і аналізом показників, а застосувати у дослідженні методи кореляційно-регресійного аналізу, групувань, балансового методу, застосовувати комп'ютерні програми.

Результати аналізу використовуються для виявлення недоліків і позитивних сторін у фінансово-господарській діяльності підприємства та складання висновків і рекомендацій, що направлені на вдосконалення цієї діяльності.

Базовий аналітичний матеріал, проміжні розрахунки та отримані кількісні результати мають бути подані у другому розділі, або повинні бути винесені в додатки в таблицях, рисунках, а також у формі графіків, діаграм і схем.

Інформаційним забезпеченням аналізу виступають, окрім основних форм чинної звітності, довідки, дані синтетичного обліку, позаоблікові дані, результати обробки матеріалів на ЕОМ.

Розділ завершується оцінкою стану і визначенням шляхів вирішення проблемної задачі.

3.7.3. Третій розділ (обсяг 15 —20 сторінок).

Третій розділ має бути самою конструктивною частиною ДР, результати якої свідчать про рівень самостійності студента, його вміння обґрунтувати висунуті особисті пропозиції відповідно до поставленої мети, а також його бачення шляхів практичної реалізації наданих рекомендацій. Рекомендації повинні витікати із результатів проведеного дослідження, бути аргументовані та обґрунтовані.

В кінці слід представити управлінські рішення щодо вдосконалення предмету дослідження на підставі результатів проведеного глибокого та всебічного аналізу стану проблеми та загальний підсумок підвищення ефективності роботи підприємства в результаті реалізації всіх запропонованих рекомендацій.

Розробка рекомендацій можлива у таких напрямках:

  •  підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності;
  •  покращення (підвищення) окремих показників діяльності підприємства (ліквідності, рентабельності, платоспроможності тощо);
  •  вдосконалення фінансової роботи на підприємстві та її організації (оновлення програмного забезпечення, введення додаткових посад або скорочення існуючих, введення нових аналітичних методів);
  •  адаптація світового досвіду до умов функціонування підприємства;
  •  вдосконалення методики аналізу згідно певного напрямку;
  •  вдосконалення методів управління (впровадження моніторингу, контролінгу, тощо );
  •  підвищення конкурентоспроможності підприємства та його ринкової вартості, тощо.

Результати і пропозиції студента повинні бути оцінені з позицій їх впливу на основні фінансово-економічні показники діяльності підприємства. Для цього показники базового періоду подаються без урахування дії розроблених заходів та з їх урахуванням або складається план діяльності підприємства на наступний період з виокремленням впливу прийнятих до виконання заходів.

3.7.4. Четвертий розділ (обсяг 10—15 сторінок). Четвертий розділ має містити відомості з охорони праці на обраному підприємстві. Згідно даного розділу студенту слід проконсультуватися на кафедрі “Охорона праці”.

3.8. Висновки (обсяг 3 сторінки).

Дипломна робота спеціаліста закінчується заключною частиною – висновками по роботі.

Зміст висновку не повинен підмінюватись механічним підсумовуванням висновків, які автор зробив наприкінці кожного з розділів, а повинен містити те нове, істотне, що складає підсумкові результати дослідження та їх узагальнення.

Кім того, кількість пунктів висновків повинна відповідати кількості поставлених задач у вступі.

Висновки оформляються у виді нумерованих абзаців. Їх послідовність визначається логікою побудови дослідження. При цьому вказується теоретична значимість і практична цінність роботи, що витікає з кінцевих результатів роботи.

Заключна частина припускає також наявність узагальненої підсумкової оцінки роботи.  При цьому важливо зазначити, у чому полягає її головний зміст, які основні і важливі побічні наукові результати отримані, які нові наукові задачі виникли у зв'язку з проведенням магістерського дослідження. У деяких випадках виникає необхідність зазначити шляхи продовження розробки досліджуваної теми, форми і методи її подальшого вивчення, а також конкретні задачі, що майбутнім дослідникам необхідно вирішувати в першу чергу. Висновок може містити в собі і практичні пропозиції, що підвищує цінність теоретичного матеріалу.

Заключна частина, складена за таким планом, доповнює характеристику теоретичного рівня дипломної роботи, а також показує рівень фахової зрілості і наукової кваліфікації її автора.

Висновки являють собою результат теоретичного осмислювання і критичної оцінки досліджуваної проблеми. У них утримуються як негативні, так і позитивні моменти практики. Вони є обґрунтуванням необхідності і доцільності проведення заходів, що рекомендуються.

3.9. Список використаних джерел

Список використаних джерел закінчує виклад тексту роботи. У нього включаються тільки ті видання, що дійсно були використані в процесі підготовки роботи: законодавчі документи, постанови Уряду з питань економічної реформи, монографії, статті в періодичній пресі і т.д. Список використаної літератури повинний включати не менш 20-30 найменувань.

Список використаних джерел слід розміщувати в порядку згадування їх у тексті за наскрізною нумерацією.

3.10. Додатки.

Додатки в роботі є бажаними. Вони можуть бути у випадку наявності допоміжного матеріалу до основного змісту роботи, що підтверджує окремі положення, висновки, пропозиції. До них відносяться:

- проміжні математичні доведення, формули та розрахунки;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- розрахунки економічного ефекту;

- інструкції та методики, опис алгоритмів і програм розв'язання задач на ЕОМ;

- допоміжні ілюстрації.

У дипломній роботі додатки мають важливе значення, тому їм необхідно приділити значну увагу. Їх кількість та якість свідчать про те, наскільки студент глибоко вивчив теоретичні і практичні матеріали з обраної теми дослідження, сумлінно віднісся до збору інформації, підтвердив обґрунтованість висновків і рекомендацій, запропонованих у роботі.

Додатки наводяться в кінці дипломної роботи спеціаліста у вигляді форм бухгалтерської чи фінансової звітності, реєстрів синтетичного обліку, довідок, розшифровок, форм податкової звітності, розрахунків, витягів із різних інформаційних джерел, які використані в роботі, графіків, схем, рисунків, машинограм тощо.

У додатках вміщують матеріал, який:

  •  є необхідним для повноти магістерської роботи, але включення його до основної частини може змінити впорядковане й логічне уявлення про роботу;
  •  не може бути послідовно розміщений в основній частині через великий обсяг або способи відтворення;
  •  може бути вилучений для широкого кола читачів, але є необхідним для фахівців даної галузі.

Додатки оформлюються як продовження роботи, розташовуються у порядку їх появи в тексті дипломної роботи спеціаліста.

Документи, що наводяться у якості додатків, повинні мати всі заповнені реквізити. Замість підпису посадових осіб на документах вказується їх прізвище, ім'я та по батькові.

Роздруковані матеріали аналітичної обробки на ЕОМ необхідно навести як додатки і скласти їх згідно формату аркуша дипломної роботи. Рисунки, графіки, діаграми, наведені у якості додатків повинні бути виконані в одному кольорі, чорному або синьому. При посиланні в тексті роботи на додатки, що наведені в кінці роботи, необхідно вказувати їх номер (шифр).

  1.  ПІДГОТОВКА ДО ЗАХИСТУ  І  ЗАХИСТ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА

4.1. Підготовка до захисту. 

4.1.1. Отримання відгуку керівника. У своєму відгуку керівник характеризує:

  •  теоретичний і практичний рівень підготовки студента;
  •  актуальність теми дослідження;
  •  позитивні якості роботи та недоліки - з конкретними посиланнями до тексту роботи;
  •  застосування сучасних методів обробки інформації;
  •  міра повноти розробки питань і окремих проблем;
  •  ініціативність студента при виконанні дослідження;
  •  відношення студента до виконання рекомендацій керівника, підготовки роботи;
  •  самостійність студента при виконанні дослідження;
  •  самостійність студента у висновках, запропонованих варіантах управлінських рішень;
  •  плановість виконання поставлених перед студентом завдань, згідно завдання, отриманого на початку роботи;   
  •  дисциплінованість студента в роботі, відвідування ним запланованих консультацій;
  •  наявність елементів новизни та оригінальності в пропозиціях, реальність їхнього впровадження;
  •  практична цінність роботи;
  •  загальний висновок про рівень підготовки студента до самостійної роботи, його кваліфікацію;
  •  вміння студента користуватись літературою.

Це дає можливість більш повно оцінити представлену до захисту роботу й особистість виконавця.

Відгук завершується загальною оцінкою дипломної роботи спеціаліста.

4.1.2. Отримання рецензії. Рецензування дипломної роботи спеціаліста  доручається висококваліфікованим фахівцям з числа професорсько-викладацького складу і наукових співробітників університету. Склад рецензентів затверджує завідувач випускаючої кафедри. Рецензент складає рецензію, в якій підкреслює переваги роботи та недоліки, дає загальні висновки виконаної роботи та рекомендації щодо використання запропонованих рішень та розробок на підприємстві, або в будь-якому іншому напрямку. У рецензії мають бути відображені такі питання:

  •  актуальність теми дослідження;
  •  позитивні якості роботи та недоліки - з конкретними посиланнями до тексту роботи;
  •  застосування сучасних методів обробки інформації;
  •  міра повноти розробки питань і окремих проблем;
  •  наявність елементів новизни та оригінальності в пропозиціях, реальність їхнього впровадження;
  •  практична цінність роботи;
  •  загальний висновок про рівень підготовки студента до самостійної роботи, його кваліфікацію.

Рецензент дає оцінку дипломної роботи спеціаліста. Обов'язково записується ПІБ та посада рецензента.

Ніякі виправлення або доопрацювання в роботі після написання рецензії не дозволяються.

Якщо рецензентом виставлена незадовільна оцінка дипломної роботи, то завідувач кафедри направляє її для додаткової перевірки одному з провідних викладачів кафедри, після чого на засіданні кафедри за участю наукового керівника і студента приймається остаточне рішення.

Якщо кафедра вважає за неможливе допустити роботу до захисту, то оформлюється витяг з протоколу засідання кафедри, який надається декану факультету. Дипломна робота спеціаліста з позитивним відгуком і рецензією подається завідувачу кафедри на затвердження.

4.1.3. Подання готової дипломної роботи спеціаліста  на підпис завідувачу кафедри.

Перевірена дипломна робота спеціаліста з відгуком керівника та рецензента подається завідувачу кафедри на затвердження не пізніше, ніж за 10 днів до початку захисту. На підставі відгуку наукового керівника і ознайомлення з дипломною роботою, завідувач кафедри  вирішує питання щодо допуску її до захисту шляхом підписання титульного аркуша роботи. В разі потреби питання щодо рекомендації дипломної роботи до захисту можуть вирішуватися на засіданні кафедри.

4.2. Захист дипломної роботи спеціаліста. Захист дипломної роботи спеціаліста - це найважливіший і найвідповідальніший етап підготовки випускної роботи.

Перед захистом дипломна робота з відгуком і рецензією видається студенту на руки для підготовки до захисту.

Для цього необхідно скласти тези доповіді і підготувати ілюстративний матеріал (5-6  аркушів формату А1) у вигляді таблиць, розрахунків, графіків тощо. Ілюстративний матеріал повинен бути перевірений та підписаний керівником, студентом та завірений підписом завідувача кафедри.

Захист дипломної роботи спеціаліста проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії.

Безпосередньо перед захистом відповідальний секретар державної екзаменаційної комісії передає дипломну роботу спеціаліста та необхідні документи (відгук, рецензія) голові ДЕК, після цього секретарем кафедри зачитуються відгук та рецензія і головуючий надає слово дипломнику для доповіді.

Уся процедура захисту дипломної роботи спеціаліста повинна тривати не більш 30 хвилин. Для викладу її змісту студент готує доповідь, розраховану на 8-10 хвилин, протягом яких він повинен коротко обґрунтувати актуальність теми, розкрити мету роботи та методику дослідження. Потім необхідно викласти основні положення роботи, використовуючи ілюстративний матеріал.

Основну частину доповіді повинні складати конструктивні розробки, конкретні пропозиції автора. Більш повне обґрунтування надається тим пропозиціям, які наводяться для покращення стану фінансово-господарської діяльності об'єкту дослідження.

У процесі доповіді можуть використовуватися заздалегідь написані тези (бажано їх не читати, а викладати вільно) та ілюстративні матеріали (таблиці, схеми, графіки). Текст і цифровий матеріал на них повинні бути досить великими, щоб їх можна було легко читати присутнім на захисті з відстані 4-5 метрів. Кожен вид ілюстративного матеріалу має свій порядковий номер.

Після доповіді студенту ставляться запитання згідно змісту дипломної роботи.

Студент повинен відповісти на критичні зауваження, якщо вони є, згодитися з ними або висловити обґрунтовані заперечення. Відповіді на питання та критичні зауваження членів екзаменаційної комісії повинні бути короткими і по суті, науково обґрунтовані.

У роботі комісії бажана участь наукового керівника. Наприкінці захисту дипломної роботи керівник, при необхідності, може дати довідки.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про рекомендації щодо пропозицій автора.

По закінченні публічного захисту члени ДЕК на закритому засіданні обговорюють  результати захисту і більшістю голосів виносять рішення про оцінку роботи. В разі незгоди членів ДЕК думка голови ДЕК є вирішальною. Рішення комісії щодо захисту дипломних робіт оголошується її головою в той же день на засіданні.

Дипломні роботи, які виконані на "відмінно", мають визначену практичну цінність або містять оригінальні рішення ДЕК може рекомендувати до впровадження чи публікації. Студентам, що мали не менше 75% відмінних оцінок під час навчання і захистили дипломну роботу на "відмінно" видають диплом з відзнакою.

Випускники, які отримали під час захисту незадовільні оцінки, отримують, академічну довідку про навчання в інституті про що відзначається у протоколі засідання комісії. До повторного захисту дипломна робота може бути прийнята через рік.

Студент, який не виконав дипломну роботу в зазначений термін, відраховується з університету за неуспішність. Студент, який не з'явився на захист причини або який отримав на захисті незадовільну оцінку, має право повторного захисту протягом трьох років після закінчення вузу.

Дипломна робота після захисту, в той же день, передається на зберігання до архіву університету.

  1.  КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

Після закінчення прилюдного захисту державна екзаменаційна комісія проводить закриту нараду, де обговорюються результати захисту і визначається загальна оцінка дипломної роботи спеціаліста за чотьохбальною системою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно"). При цьому враховуються:

  •  повнота відображення в дипломній роботі новітніх досягнень сучасної економічної теорії та діючої практики згідно проблеми дослідження;
  •  глибина розкриття теми в цілому та окремих частин;
  •  використання практичного матеріалу підприємства або установи в достатньо репрезентативній виборці;
  •  здатність студента узагальнювати теоретичний матеріал, проводити економічні розрахунки та аналіз;
  •  обґрунтованість висновків та практична спрямованість пропозицій;
  •  дотримання вимог щодо оформлення роботи;
  •  логічне викладення основних положень роботи на захисті, чіткість відповідей на питання членів екзаменаційної комісії і зауважень керівника.

Пропонуються такі критерії оцінки дипломної роботи спеціаліста державною екзаменаційною комісією:

“Відмінно“: Робота є бездоганною, доповідь логічна, вільна, зі знанням справи, відгук та рецензія позитивні. Студент глибоко аргументує прийняті рішення на підставі загальнонаукових, загальноекономічних і спеціальних дисциплін. Відповіді на запитання членів ДЕК змістовні та повні, демонструють уміння студента професійно відстоювати власну точку зору, а також і те, що він є відмінно підготовленим зі спеціальності з урахуванням теоретичних викладок по фінансовим дисциплінам

"Добре": Тему роботи розкрито, але мають місце недоліки непринципового характеру - зроблено недостатньо глибокий аналіз літературних джерел, не в повній мірі використані інформаційні матеріали підприємства, доповідь логічна, вільна, але мають місце окремі зауваження в рецензії та відгуку, відповіді на запитання членів ДЕК в основному є вірними по сутності, але не завжди достатньо повні і чітко сформульовані, оформлення роботи в межах вимог. 

"Задовільно": Тема в основному розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру - нечітко сформульована мета роботи, теоретичний розділ не має критичного аналізу, в аналітичній частині є надлишок елементів описовості, добір інформаційних матеріалів не завжди обґрунтований, заходи і пропозиції обґрунтовані непереконливо, рецензія і відгук мають окремі зауваження, доповідь по сутності є вірною, але побудована нелогічно, нечітко, має багато неточностей, прочитана за текстом, відповіді на запитання членів ДЕК неповні, припущені істотні неточності в аргументуванні прийнятих рішень на підставі комплексного використання загальнонаукових, загальноекономічних і спеціальних дисциплін, є зауваження щодо оформлення дипломної роботи спеціаліста.

"Незадовільно": Нечітко сформульована мета роботи, розділи погано пов'язані між собою, відсутній критичний огляд сучасних літературних джерел, аналіз виконано поверхово, переважає описовість на шкоду системності і глибині, пропоновані заходи випадкові (з аналізу не випливають), економічне обгрунтування неповне, оформлення роботи не відповідає вимогам, відповіді на запитання членів ДЕК неповні або незадовільні.

Оцінка наукового керівника та рецензента є попередньою. Кінцеве рішення виноситься комісією згідно із загальними результатами захисту.

  1.  ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ СПЕЦІАЛІСТА

6.1. Загальні вимоги. 

Відповідно до Конституції України, Закону України про мови, Закону України “Про вищу освіту”,  дипломна робота спеціаліста повинна виконуватись державною мовою.

Роботу друкують машинописним способом через 1,5  міжрядкових інтервали або за допомогою комп'ютерного принтера на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297 мм). Мінімальна висота шрифту 1,8 мм. Можна також використати папір форматів у межах від 203 х 288 до 210 х 297 мм і подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату АЗ.

Текст роботи друкують, залишаючи береги таких розмірів: лівий - 30 мм, правий - 10 мм, верхній - 20 мм, нижній - 20 мм.

Шрифт друку повинен бути чітким з однаковою щільністю тексту, стрічка - чорного кольору середньої жирності.

Вписувати в текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, виявлені в процесі написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Надруковані на ЕОМ програмні документи мають відповідати формату А4 (за потреби розрізують), їх включають до загальної нумерації сторінок роботи і розміщують, як правило, у додатках.

Текст основної частини дипломної роботи спеціаліста поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин дипломної роботи спеціаліста “ЗМIСТ”, ”ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ”, “ВСТУП”, ”РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, ”ДОДАТКИ” друкують великими літерами, симетрично до тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень їх розділяють крапками. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовку, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка.

Відстань між заголовками (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 2 -3 інтервалам.

Відстань між заголовком і подальшим текстом має бути:

РОЗДІЛ 1

2-3 інтервали

назва____  ВЕЛИКИМИ ДРУКОВАНИМИ ЛІТЕРАМИ _____по-центру

2 інтервали

Підрозділ 1.1.   _______ Звичайними літерами симетрично до тексту_______

1 інтервал

текст

Кожну структурну частину дипломної роботиспеціаліста треба починати з нової сторінки.

До загального обсягу дипломної роботи, не входять додатки. Але всі сторінки зазначених елементів підлягають загальній нумерації.

Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пункту і підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

6.2. Нумерація. Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, підпунктів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші та вступі номер сторінки не ставлять. На наступних сторінках номер проставляється у верхньому правому куті листа, починаючи з номеру другого листа "Вступу".

Такі структурні частини дипломної роботи спеціаліста, як завдання, реферат, зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Звертаємо увагу на те, що всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини дипломної роботи, нумерують звичайним чином. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: «1. ВСТУП» або «Розділ 6. ВИСНОВКИ». Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. В кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: «1.3.2.» (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок пункту. Пункт може не мати заголовка.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) і таблиці необхідно подавати в дипломній роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках дипломної роботи, включають до загальної нумерації сторінок.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, наведених у додатках.

Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка.

Наприклад:

Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назву та пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. Якщо в розділі магістерської роботи подано одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу та порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу).

Якщо в розділі дипломної роботи спеціаліста одна таблиця, її нумерують за загальними правилами.

При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» і номер її вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовж. табл.» і вказують номер таблиці, наприклад: «Продовж. табл. 7.2».

Формули в дипломній роботі спеціаліста (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

Примітки до тексту і таблиць, в яких наводять довідкові та пояснювальні дані, нумерують послідовно в межах однієї сторінки. Якщо приміток на одному аркуші кілька, то після слова «П р и м і т к и » ставлять двокрапку, наприклад:

Примітки:

1. ...

2. ...

Якщо є одна примітка, то її не нумерують і після слова «Примітка» ставлять крапку.

6.3. Ілюстрації. Ілюстрації необхідно подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації, розміри яких більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування у тексті або у додатках.

Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст - ілюстрації. Назви ілюстрацій розміщують після їх номерів. За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними.

Не варто оформлювати посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у підписі. У тому місці, де викладається тема, пов'язана з ілюстрацією, і де читачеві треба вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1)» або зворот типу: «...як це видно з рис. 3.1» або  «...як це показано на рис. 3.1».

Ілюстрації позначають словом "Рис." і нумерують послідовно в межах розділу, за виключенням ілюстрацій, поданих у додатках. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номеру ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад:

Рис. 2.3 (третій рисунок другого розділу)

Номер ілюстрації, її назву і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. За назвою або наприкінці його, звичайно в дужках, указується найменування одиниць виміру.

Ілюстрації виконують чорнилом, тушшю або пастою чорного кольору на білому непрозорому папері.

Студенти повинні підготувати ілюстраційно-демонстраційний матеріал (5-6 аркушів формату А1 ) до захисту у вигляді таблиць, розрахунків, графіків тощо.

Приблизний розподіл ілюстраційно-демонстраційного матеріалу: 1 розділ – 1-2 листи, 2 розділ – 2-3 листи; 3 розділ – 2-3 листи.

Діаграма - один із способів графічного зображення залежності між величинами. У діаграмах наочно відбивають і аналізують масові дані.

Відповідно до форми побудови розрізняють діаграми площинні, лінійні й об'ємні. У роботах найбільшого розповсюдження набули лінійні діаграми, а з площинних - стовпчикові (стрічкові) і секторні.

Для побудови лінійних діаграм звичайно використовують координатне поле. На осі абсцис у певному масштабі відкладається час або факторіальні ознаки (незалежні), на осі ординат - показники на певний момент чи період часу або розміри результативної незалежної ознаки. Вершини ординат з'єднуються відрізками, в результаті чого отримують ламану лінію. На лінійні діаграми можна одночасно наносити кілька показників.

На стовпчикових (стрічкових) діаграмах дані зображуються у вигляді прямокутників (стовпчиків) однакової ширини, розміщених вертикально або горизонтально. Довжина (висота) прямокутників пропорційна зображеним ними величинам.

При вертикальному положенні прямокутників діаграма зветься стовпчиковою, при горизонтальному - стрічковою. Секторна діаграма являє собою круг, поділений на сектори, розміри яких пропорційні величинам частин зображеного об'єкта чи явища.

Результати обробки числових даних можна подати у вигляді графіків, тобто умовних зображень величин та їх співвідношень через геометричні фігури, точки і лінії. Графіки використовують як для аналізу, так і для підвищення наочності ілюстративного матеріалу.

Осі координат графіка викреслюють суцільними лініями. На кінцях координатних осей стрілок не ставлять. На координатних осях вказують умовні позначення і розмірності відкладених величин у прийнятих скороченнях. На графіку слід писати лише умовні літерні позначення, запроваджені у тексті.

Якщо крива, зображена на графіку, займає невеликий простір, то для економії місця числові поділки на осях координат можна починати не з нуля, а обмежувати тими значеннями, в межах яких розглядається дана функціональна залежність.

Не варто оформлювати посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у підписі. У тому місці, де викладається тема, пов'язана із ілюстрацією, і де читачеві треба вказати на неї, розміщують посилання у вигляді виразу у круглих дужках "(рис. 3.1) " або звороту типу: "...як це видно з рис. 3.1", або "... як це показано на рис. 3.1".

Якість ілюстрацій повинна забезпечувати їх чітке відтворення (електрографічне копіювання, мікрофільмування). Ілюстрації виконують чорнилом, тушшю або пастою чорного кольору на білому непрозорому папері.

Ілюстрації, розташовані на окремих сторінках роботи, підлягають включенню в загальну порядкову нумерацію.

6.4. Таблиці. Цифровий матеріал, як правило, повинен оформлюватися у вигляді таблиць.

Таблиці в стислому вигляді подають необхідні відомості і легко читаються. Не рекомендується їх перевантажувати безліччю показників. Їм передує текст, з якого за змістом випливає необхідність розгляду нижченаведеного табличного матеріалу. Таблиця супроводжується аналізом, але без повтору приведених у ній цифрових даних.

Кожна таблиця оформлюється відповідно до вимог статистики, має чіткий тематичний заголовок, що цілком відповідає її змістові.

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті. Таблиця розміщається відразу ж після першого посилання на неї.

Кожна таблиця повинна мати назву, котру розміщують над нею і друкують симетрично до тексту. Назву і слово "Таблиця" починають з великої літери. Назву не підкреслюють.

Заголовок кожної графи в головці таблиці має бути якомога коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф, одиниці виміру зазначати у тематичному заголовку, виносити до узагальнюючих заголовків слова, що повторюються.

Приклад побудови таблиці:

Таблиця 1.3

Структура дисципліни

Назва, зміст модуля

Обсяг, години

аудиторні

самостійна робота

разом

Особливості розробки фінансової стратегії підприємства

2

3

5

Стратегічний фінансовий аналіз

2

4

6

Формування стратегічних цілей фінансової діяльності

2

5

7

Заголовки граф повинні починатися з великих літер, підзаголовки - з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, якщо вони є самостійними. Висота рядків повинна бути не меншою від 8 мм. Графу з порядковими номерами рядків до таблиці включати не треба.

Таблицю розміщують так, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку магістерської роботи або з поворотом за стрілкою годинника. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на наступну сторінку.

При перенесенні частини таблиці на наступну сторінку назву таблиці не пишуть, а помічають: Прод. таблиці ____. Таблицю з великою кількістю граф можна ділити на частини і розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки.

Коли текст, який повторюється в графі таблиці, складається з одного слова, його можна замінювати лапками; якщо з двох або більше слів, то при першому повторенні його замінюють словами «Те саме», а далі лапками. Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів, які повторюються, не можна. Якщо цифрові або інші дані в якомусь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк.

Одиниці виміру показників таблиці скорочено вказуються наприкінці рядка, заголовка граф, відділені від них комами, за умови, що всі дані терміни або графи не мають єдину розмірність. У випадку, якщо всі показники таблиці однієї розмірності, одиницю виміру позначають над нею наприкінці її заголовка.

6.5. Формули. Формули розташовуються на середині рядка, а пояснення значень, символів і числових коефіцієнтів приводяться під формулою в тій же послідовності, у якій вони дані в ній. Значення кожного символу і числового коефіцієнта дається з нового рядка. Перший рядок пояснень починається зі слів "де" без двокрапки.

При використанні формул необхідно дотримуватися певних правил. Найбільші, а також довгі та громіздкі формули, котрі мають у складі знаки суми, добутку, диференціювання, інтегрування, розміщують на окремих рядках. Це стосується також і всіх нумерованих формул. Для економії місця кілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під одною. Невеликі нескладні формули, що не мають самостійного значення, вписують всередині рядків тексту.

Рівняння і формули повинні бути відокремлені від тексту. Вище і нижче кожної формули залишають інтервал, що становить не менше одного рядка. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, його переносять після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення (х).

Нумерувати слід лише ті формули, на які є посилання в подальшому тексті. Інші нумерувати не рекомендується.

Порядкові номери позначають арабськими цифрами в круглих дужках біля правого поля сторінки без крапок від формули до її номера. Номер, який не вміщується у рядку з формулою, переносять у наступний рядок, нижче формули. Номер формули при її перенесенні вміщують на рівні останнього рядка. Якщо формулу взято в рамку, то її номер записують зовні рамки з правого боку навпроти основного рядка формули. Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Номер групи формул, розміщених на окремих рядках і об'єднаних фігурною дужкою (парантезом), ставиться справа від вістря парантеза, яке знаходиться всередині групи формул і спрямоване в бік номера.

Загальне правило пунктуації в тексті з формулами такс: формула входить до речення як його рівноправний елемент. Тому в кінці формул і в тексті перед ними розділові знаки ставлять відповідно до правил пунктуації.

Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: а) у тексті перед формулою є узагальнююче слово; б) цього потребує побудова тексту, що передує формулі.

Розділовими знаками між формулами, котрі йдуть одна під одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

У тексті формула виділяється вільними рядками, вище і нижче її залишається  не менш одного вільного рядка.

6.6. Посилання  на джерела,  матеріали. Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи того друкованого твору слід наводити цитати. Науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий в джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни, запропоновані іншими авторами, не виділяються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз "так званий";

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора. Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, всередині, на кінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело;

д) цитування не повинно бути ні надмірним, ні недостатнім, бо і те і те знижує рівень наукової праці: надмірне цитування створює враження компілятивності праці, а недостатнє - знижує наукову цінність викладеного матеріалу;

є) якщо автор роботи, наводячи цитату, виділяє в ній деякі слова, робиться спеціальне застереження, тобто після тексту, який пояснює виділення, ставиться крапка, потім дефіс і вказуються ініціали автора роботи, а весь текст застереження вміщується у круглі дужки.

Коли використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке дано посилання в роботі.

Посилання в тексті роботи на джерела роблять згідно з їхнім переліком у квадратних дужках, наприклад, "... у працях [1-7]...".

Допускається наводити посилання на джерела у виносках, при цьому його оформлення має відповідати бібліографічному опису за переліком посилань із зазначенням номера.

Приклад:

Цитата в тексті: "...сьогодні важливо те, що макроекономічну стабільність та можливість інтеграції у світову економіку зможуть реалізувати ті країни з перехідною економікою, які матимуть темпи зростання на рівні не меншому як 5-6 % ... " [6] ".

Відповідний опис у переліку посилань:

6. Геєць В.М. Перспективи економіки світу, окремих регіонів і країн на порозі третього тисячоліття / В.М.Геєць, С.А.Буковинський // Фінанси України. – 1997. – № 3. – С.5-17.

Відповідне подання виноски:

—————————

"[6] Геєць, В.М. Перспективи економіки світу, окремих регіонів і країн на порозі третього тисячоліття / В.М. Геєць, С.А. Буковинський // Фінанси України. – 1997. – № 3.– С.5-17.

Рекомендується в основному тексті або у заключних абзацах розділів давати посилання на особисті наукові праці автора (принаймні ті, перелік яких наведено в списку).

Посилання на ілюстрації та формули роботи вказують порядковим номером ілюстрації чи формули - останній беруть у дужки, наприклад, "рис. 1.2", у формулі (2.1)".

На всі таблиці роботи повинні бути посилання в тексті, при цьому слово "таблиця" пишуть скорочено, наприклад: "...в табл. 1.2". У повторних посиланнях вживають скорочено слово "дивись", наприклад: "див. табл. 1.3".

6.7. Додатки. Додатки оформлюють як продовження роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку появи посилань у тексті роботи.

 Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сторінки. Праворуч рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово «Додаток __ »і велика літера, що позначає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, І, Й, О, Ч, Ь, наприклад: додаток А, додаток Б. Один додаток позначається як додаток А.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на розділи й підрозділи, які нумерують у межах кожного додатка. У цьому разі перед кожним номером ставлять позначення додатка (літеру) і крапку, наприклад: А.2 - другий розділ додатка А; В.3.1 - перший підрозділ третього розділу додатка В.

Ілюстрації, таблиці та формули, розміщені в додатках, нумерують у межах кожного додатка, наприклад: рис. Д.1.2 - другий рисунок першого розділу додатка Д); формула (А. 1) - перша формула додатка А.

На останньому листі роботи після закінчення тексту висновку ставиться підпис автора і дата виконання. Дипломна робота спеціаліста переплітається у тверду обкладинку.

6.8. Оформлення списку використаних джерел

Список використаних джерел - елемент бібліографічного апарата, котрий містить бібліографічні описи використаних джерел і розміщується після висновків.

Бібліографічний опис складають безпосередньо за друкованим твором або виписують із каталогів і бібліографічних покажчиків повністю без пропусків будь-яких елементів, скорочення назв і т.ін. Завдяки цьому можна уникнути повторних перевірок, вставок пропущених відомостей.

Джерела можна розміщувати в списку одним із таких способів: у порядку появи посилань у тексті (найбільш зручний для користування і рекомендований при написанні роботи), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, у хронологічному порядку.

Відомості про джерела, включені до списку, необхідно давати відповідно до вимог державного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць.

Бібліографічний опис оформлюється згідно з ДСТУ 7.1:2006 «Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання».

У списку опублікованих праць автора необхідно вказати прізвища та ініціали всіх його співавторів незалежно від виду публікації.

Приклад:

Книги:

Подольська В.О. Фінансовий аналіз / В.О. Подольська, О.В. Яріш.– К.: Центр навчальної літератури, 2010. – 488 с.

Періодичні видання:

Геєць В.М. Перспективи економіки світу, окремих регіонів і країн на порозі третього тисячоліття / В.М. Геєць, С.А. Буковинський // Фінанси України. – 2010. – № 3. – С. 5-17.

Нормативно – законодавчі акти:

Закон України «Бюджетний кодекс України» № 2456-VI – ВРУ від 08.07.10 // Голос України. – 2010. – № 143

  1.  ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ РОБІТ НА ЗДОБУТТЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ - СПЕЦІАЛІСТ

Тематика дипломних робіт кожного року оновлюється з врахуванням сучасних вимог до фінансової системи та фінансів в цілому, змін у фінансовому, банківському законодавстві та затверджується на засідання кафедри.

Перелік тем до дипломних робіт видається окремим додатком.

Додаток А

Затверджую

Зав. кафедри ЕАФ

_______________________

“_____”__________   200_р.

Завідувачу кафедри

ЕАФ професору, д.е.н.

Турило А.М.

Студента      

І    курсу

економічного факультету

спеціальності “Фінанси”

                 (П.І.Б)

Заява

Прошу Вашого дозволу на виконання дипломної роботи згідно

Наказу №

від

20____ р.    на тему:

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

                                                                                                        _______________________________

                                                                                                                          (підпис)                  (дата)

                                                                                                                        Погоджено:

                                                                                                                                     Науковий керівник:

                                                                                                                                 __________________  

                                                                                                                                               (посада, ПІБ)

       

                                                                                                                                 __________________

                                                                                                                                               (підпис)                                                                  

                                                                                                                                  _________________

                                                                                                                                      (дата)

 

Додаток А. 1

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту  України

Криворізький національний університет

Кафедра економічного аналізу і фінансів

ДИПЛОМНА РОБОТА

Студента________________________________________________________________

На тему:________________________________________________________________ 

      

                                                     Науковий

                                                                                            керівник :    _______________

_______________

                                                                                                               (підпис)

                                                                                            Рецензент: ______________

_______________

                                                                                                                 (підпис)

                                                                                            

Робота допущена до захисту

Завідувач кафедри ЕАФ

професор, д.е.н.  Турило А.М.

Кривий Ріг

20__

Додаток Б

КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічного аналізу і фінансів

                                    Спеціальність "Фінанси"

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Зав. кафедри ЕАФ

професор Турило А.М 

                               __________________

          "____ “______________20__ р.

ЗАВДАННЯ

на дипломну роботу спеціаліста студентові

__________________________________________________________________

1. Тема роботи _______________________________________________________

____________________________________________________________________                         ________________________________________________________________________

затверджена наказом по університету від   “____” _________ 20__  №________

2. Термін здачі студентом закінченої роботи: __________ __________________

3. Вихідні дані до роботи: _____________________________________________

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________

4. Зміст дипломної роботи (назви розділів)

Розділ 1 ____________________________________________________________

___________________________________________________________________

Розділ 2 ____________________________________________________________

___________________________________________________________________

Розділ 3 ____________________________________________________________

___________________________________________________________________

5. Перелік графічного матеріалу_________________________________________

6. Консультації по роботі, із зазначенням розділів, що стосуються їх

Розділи

Консультант

Дата  / Підпис

завдання

видав

завдання прийняв

1 розділ

2 розділ

3 розділ

7. Дата видачі завдання_________________________________________________

Календарний план виконання роботи

Назва етапів дипломноїї роботи

Термін виконання

Примітка

виконання

1

Співбесіда зі студентом за тематикою роботи, видача переліку рекомендованої нормативної, інструктивної бази та учбової літератури

2

Збір матеріалів до дипломної роботи спеціаліста

3

Групування та аналіз зібраного матеріалу, уточнення завдань дипломної роботи

4

Підготовка 1 розділу дипломної роботи спеціаліста та подання його керівникові

5

Підготовка 2 розділу дипломної роботи спеціаліста та подання його керівникові

6

Підготовка 3 розділу дипломної роботи спеціаліста та подання його керівникові

7

Підготовка 4 розділу дипломної роботи спеціаліста та подання його консультатну з техніки безпеки

8

Підготовка вступної частини

9

Підготовка висновків

10

Перевірка роботи керівником та доопрацювання роботи

11

Отримання відгуку керівника та рецензії

12

Попередній захист роботи

13

Захист роботи у ДЕК

Студент_______________________

Науковий керівник _______________________

Додаток В

Реферат

88 с., 8 табл., 5 рис., 30 джерел, 6 додатків.

Мета роботи - визначити основні заходи оздоровлення фінансового стану та напрямки зниження ризику банкрутства на базі існуючого вітчизняного та закордонного досвіду.

Методи дослідження - економічний, статичний аналіз, та аналіз фінансового стану комерційного банку.

Забезпечення фінансової стабілізації комерційних банків - необхідна умова ефективного функціонування економіки. Але якщо комерційні банки будуть мати: неякісну оцінку капіталу банку, неякісну структуру активів, в тому числі кредитного портфеля; не будуть додержуватись норм обов'язкових резервів, які доводяться та контролюються НБУ; будуть вести збиткову діяльність, то вони можуть збанкрутувати.

Виявлено: операції банків, направлені на диверсифікацію послуг Облдирекції УСБ, крім вдосконалення розрахунково-кредитного та депозитного обслуговування, обчислена діюча модель, що прогнозує банкрутство.

Зроблені розрахунки показників, що оцінюють діяльність банку та його фінансовий стан. Аналіз структури доходів банку в динаміці поставив задачу переглянути фінансову політику банку.

Показники ліквідності та платоспроможності банку знаходяться в рамках доведених нормативів.

Показано, по Z-схемі, що ризик банкрутства дуже малий.

Визначені конкретні напрямки зниження ризику банкрутства та резерви поліпшення фінансового стану.

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНКИ, БАНКРУТСТВО, АКТИВНІ, ПАСИВНІ, ІНШІ ОПЕРАЦІЇ БАНКУ, Z - СХЕМА, ВІРОГІДНІСТЬ БАНКРУТСТВА, ФІНАНСОВИЙ СТАН, ЛІКВІДНІСТЬ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ, КРЕДИТИ, РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ, ФІНАНСОВО-КРЕДИТНА СИСТЕМА.

Додатки

Додаток  Г. 1

Тема: Управління формуванням прибутку підприємства

                                                           Зміст                                                     С.

Завдання на ДИПЛОМНУ  роботу студентові

Реферат

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Вступ

Розділ 1. Теоретичні основи формування прибутку підприємства на сучасному етапі в Україні

1.1. Прибуток, як економічна категорія, роль та значення його у діяльності підприємства

1.2. Методика визначення прибутку на підприємстві

1.3. Фактори та резерви зростання прибутку на підприємстві

Розділ 2. Аналіз формування прибутку підприємства

2.1. Загальна характеристика фінансово-економічних показників підприємства

2.2. Аналіз формування прибутку підприємства

2.3. Аналіз прибутковості та рентабельності підприємства

Розділ 3. Управління формуванням фінансових результатів підприємства

3.1. Стратегічні напрямки зростання прибутку на підприємстві

3.2. Використання економіко-математичних методів у процесі управління прибутком підприємства

Висновки  

Список використаних джерел  

Додатки

Додаток  Г. 2

Тема: Управління активами комерційних банків України

                                                           Зміст                                                     С.

Завдання на Дипломну роботу студентові

Реферат

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Вступ

Розділ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ Управління активами банківської установи

1.1 Зміст управління активами банківської установи

1.2 Організація управління активами банківської установи

1.3 Планування управління активами

Розділ 2 Аналіз управління активами на прикладі ВАТ “Укрексімбанк”

2.1 Загальна характеристика ВАТ ”Укрексімбанк”

2.2 Загальний аналіз активів банку

2.3 Управління ризиками як складова управління активами

Розділ 3 Програма заходів щодо удосконалення управління активами

3.1 Підвищення рівня управління активами шляхом впливу на їх структуру

3.2 Удосконалення управління активами та пасивами зміною організаційної структури на прикладі ВАТ „Укрексімбанк”

Висновки  

Список використаних джерел  

Додаток  Г. 3

Тема: Моніторинг ліквідністі комерційного банку

                                                         Зміст                                                     С.

Завдання на Дипломну роботу студентові

Реферат

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів

Вступ

Розділ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕДОЛОГІЧНІ СКЛАДОВІ ОРГАНІЗАЦІЇ МОНІТОРИНГУ ЛІКВІДНОСТІ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ

1.1  Теоретико-методологічні складових поняття “ліквідність”.

1.2 Визначення змісту та функцій моніторингу

1.3 Методика проведення моніторингу ліквідності комерційного банку

Розділ 2. МОНІТОРИНГ ЛІКВІДНОСТІ ВАТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ»

2.1 . Місце ВАТ «Райффайзен банк аваль” в банківській системі України

2.2 . Аналіз організаційної структури ВАТ «Райффайзен банк аваль” при проведенні моніторингу

2.3 Розрахунок показників ліквідності ВАТ «Райффайзен банк аваль”

Розділ 3. Рекомендації щодо покращення управління ліквідністю

3.1.Моніторинг як функція управління діяльністю комерційного банку

3.2.Стратегічні напрямки зростання ліквідності комерційного банку  

Висновки

Список використаних джерел  

Додатки  

Додаток  Г. 4

Приклад

написання вступу

ВСТУП

У світовому потоці інформації значне місце належить моніторингу, який відіграє важливу роль в прийнятті рішень щодо функціонування галузей народного господарства, орієнтуючи їх в безмежному океані інформації. Моніторинг має не досить давню історію, але останні досягнення науки, комп'ютеризація інтелектуальної праці відкрили якісно нову сторінку в його існуванні. Сучасні системи моніторингу значно розширили можливості збору, аналізу та управління інформацією на всіх рівнях функціонування підприємств.

Ефективне функціонування комерційних банків в сучасних умовах неможливе без продуманої і зваженої економічної політики, яка направлена на оцінку ліквідності, як одного з важливіших показників діяльності.

Оцінка діяльності комерційних банків не можлива без удосконалення форм статистичних спостережень для запровадження моніторингу за станом ліквідності.

Проблемі визначення сутності понять «ліквідність», «дохідність», сукупності факторів, що впливають на них, методів управління ними присвячено багато наукових праць як вітчизняних, так і зарубіжних науковців, зокрема О.Барановського, О.Васюренка, В.Гейця, О.Дзюблюка, Іванова В. В., Лаврушина О. И., Панової Г.С., Батракової Л.Г., Ільясова СМ., Фетісова Г. Г., А.Д. Шеремета, Г.Н. Щербакової , , В.Корнєєва, В.Міщенка, Н.Мороза, М.Саблука, Р.Тиркало, Серед закордонних економістів необхідно звернути увагу на постановку даних питань у Пітера Роуза, Э. Ріда, Э. Дж. Доллана, У. Коха.

Вивчення процесу моніторингу також займає провідне місце в роботах науковців.П Вілохіна, В.К. Галіцина, М.С. Данько, Л.Ф. Іщенко, І.В. Калачової та О.А. Рудич, Л.О. Попової, Ю.В.Мазур, А.Ю Шевякова. Про те питання проведення моніторингу ліквідності комерційного банку висвітлене не достатньо. Тому тема дипломної роботи є актуальною.

Мета і задачі дослідження. Метою дипломної роботи є розробка теоретичних, методичних і практичних положень щодо підвищення ліквідності комерційного банку шляхом вдосконалення організаційно-економічних механізмів моніторингу.

Для досягнення поставленої мети поставлені такі основні задачі:

– визначити складові ліквідності комерційного банку;

– на основі дослідження закономірностей побудови та сфер застосування систем моніторингу сформулювати вимоги щодо їх функціонування в банківській системі;

- визначити мету, задачі, принципи та основні показники проведення моніторингу ліквідності комерційного банку;

- визначити фінансовий стан комерційного банку та вказати на основні тенденції розвитку ліквідності;

- вказати на зміни в організаційній структурі комерційного банку при проведенні моніторингу ліквідності;

– вказати на зміну показників ліквідності при проведенні моніторингу ПАТ «Райффайзенанкаваль”.

Методи дослідження. Методологічною основою дипломної роботи є діалектичний метод пізнання дійсності, системний підхід до вивчення господарських процесів, фундаментальні положення економічної теорії та концепції державної регіональної політики України.

Для вирішення поставлених задач у роботі використано наступні методи: аналітичний і структурно-логічний (для визначення організаційної структури КБ при проведенні моніторингу), математичної статистики (при розрахунку показників ліквідності КБ), економічного та фінансового  аналізу (при розрахунку основних показників діяльності ВАТ «Райффайзен банк аваль” ).

Інформаційну базу дослідження складають офіційні джерела Державного комітету статистики України, Нормативні акти та розпорядження Кабінету міністрів та міністерства фінансів України.

Додаток Д

КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічного аналізу і фінансів

ВІДГУК

на дипломну роботу

Студента_____________________________________________________________

Тема дипломної роботи: _____________________________________________

________________________________________________________________________

Обсяг роботи:

стор.,

табл.,

рис.,

додатків.

Актуальність теми: _______________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Якість розкриття теоретичної частини, вміння студента користуватись літературою:_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка самостійності студента при виконанні дослідження: ____________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Дисциплінованість студента в роботі, відвідування ним запланованих консультацій

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________Відношення студента до виконання рекомендацій керівника____________________

________________________________________________________________________

Плановість виконання поставлених перед студентом завдань, згідно графіку, отриманого на початку роботи______________________________________________

________________________________________________________________________

Глибина та результативність аналізу:________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка пропозицій, їх практичне значення, наявність елементів новизни: _________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка самостійності студента у висновках, запропонованих варіантах управлінських рішень_____________________________________________________

________________________________________________________________________

Недоліки роботи:_________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Загальні висновки про рівень підготовки студента, його кваліфікацію:____________

________________________________________________________________________

Оцінка роботи: «__________________» ________

Науковий керівник _______________”       “____ 20__ р.________________________

                                                  підпис                                                                                                        посада, прізвище

Додаток Ж

КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економічного аналізу і фінансів

РЕЦЕНЗІЯ

на дипломну роботу

Студента _____________________________________________________

Тема дипломної роботи:_________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

Обсяг роботи:

стор.,

табл.,

рис.,

додатків.

Актуальність теми:_______________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Якість розкриття теоретичної частини:_______________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Якість розкриття методико-аналітичної частини:______________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка пропозицій та їх практичне значення:_________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Недоліки роботи:_________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Загальні висновки:________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Оцінка роботи: «__________________» ________

Рецензент ______________”       “_____20__ р._______________________________

                               підпис                                                                                                        посада, прізвище

 

Навчальне видання

Методичні вказівки до виконання та оформлення дипломної роботи спеціаліста для студентів денної та заочної форм навчання

Укладачі: Турило А.М., Гарасюк О.А., Короленко С.М., Іщенко Л.Ф.

Реєстрац. № _______________

Підписано до друку                                     __________________2011р.

Формат                                                          ___________________

Обсяг                                                             ___________________др. док.

Тираж                                                            ___________________прим.

м. Кривий Ріг,

вул. ХХІІ партз’їзду, 11

PAGE  




1. технического прогресса факторы этого риска возрастают хотя современные электрические приборы и проходят а
2. Экзаменационные вопросы по методологии науки
3. Реферат- Современное транспортное машиностроение стран зарубежной Европы- тенденции развития и внутрирегиональные различия
4.  В каком слове верно выделена буква обозначающая ударный гласный звук премировАть свеклА пр
5. Другими словами это инструменты позволяющие пользователям искать анализировать и редактировать цифровые
6. природные ' потенциально пригодные для применения в производстве естественные силы и вещества среди котор
7. Реферат на тему- ldquo;Плавання Гудзонаrdquo; У 1607 році купці англійської
8. До зазначених осіб не може бути застосовано виправні роботи і адміністративний арешт
9. Методы и приемы в изучении зарубежной литературы
10. Расчёт видео усилител
11. О медицинском страховании и Законом О страховании в части возврата части страхового взноса оформления д
12. младшие братья [1
13. ЛМК Степа
14. . Непустое подмножество векторного пространства над множеством действительных чисел R называется линейны
15. 22 Происхождение государства
16. Контрольная работа по дисциплине Эконометрика Вариант 4
17. Общий и раздельный имущественный режим супругов
18. Реферат- Содержание трудового договора
19. Возможности современных табличных процессоров
20. реферату- Будівництво індивідуального житлаРозділ- Архітектура Будівництво індивідуального житла Зміст