Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Під час руху він повинен сприймати великий обсяг інформації про характер і режим руху всіх учасників дорож

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

Професійна  майстерність та її  залежність  від психофізіологічних та особистих особливостей водія.

Психофізіологічні особливості професійної діяльності водія

Фізичні та психологічні вимоги до водія транспортного засобу визначаються, виходячи з аналізу його діяльності. Під час руху він повинен сприймати великий обсяг інформації про характер і режим руху всіх учасників дорожнього руху, стан проїзної частини, оточуючого середовища, засоби регулювання, стан вузлів і агрегатів транспортного засобу та забезпечити безпечний рух на дорозі. Ці обов'язкові функції водія забезпечуються комплексом психофізіологічних факторів.
Динаміку перебігу психологічних процесів визначає темперамент особи, що проявляється в емоційній збудженості та загальній рухливості особи. Розрізняють чотири види темпераменту: сангвінічний, холеричний, флегматичний і меланхолічний, які відображаються на працездатності водія.
Сангвініки найбільш позитивно проявляють себе як водії. Це життєрадісні, доброзичливі люди з великою працездатністю. Однак для них характерна риса переоцінювати свої можливості і, як наслідок, приймати запізнілі рішення. Для холериків характерний високий рівень емоційного збудження. Виняткова активність при недостатній посидючості та витримці руйнують його якості як водія. За кермом у години пік вони проявляють дратівливість, неоправданий ризик, втрачають самоконтроль. Врівноваженість, спокійність і повільність флегматиків позитивно впливають на роботу, яка не потребує прийняття швидких рішень в умовах дефіциту часу; для них найбільше підходять заміські поїздки, незначна зміна обстановки. Меланхолік найменш придатний для професійної діяльності як водій. Він схильний до проявів емоційної нестійкості та нерішучості, будь-які несприятливі зміни обстановки можуть вивести його з рівноваги, хоча зовнішні прояви відчуттів у них незначні. Чисті темпераменти — явище досить рідкісне, часто зустрічається поєднання окремих рис різних темпераментів, сукупність яких і визначає темперамент.
Професійна діяльність водія певною мірою формує характер людини. Необхідність прийняття рішень у складних дорожніх умовах за дефіциту часу розвиває у водія вольові якості, відповідальність, ініціативу, наполегливість тощо.
Проведені дослідження дозволяють виділити три групи помилок водіїв за умов дефіциту часу:
помилки в проведенні ситуаційного аналізу (наприклад, при під'їзді до перехрестя водій бачить жовтий сигнал і, прогнозуючи ввімкнення зеленого сигналу, продовжує рух без зменшення швидкості руху, а в цей час вмикається червоний сигнал, і виникає необхідність екстреного гальмування);
неправильне прийняття рішення (замість екстреного гальмування приймає рішення про об'їзд перешкоди);
неправильні дії (прийнято правильне рішення про гальмування, але водій помилково натискає замість педалі гальма на педаль подачі пального, збільшуючи тим самим швидкість руху).
Слід зазначити, що ці групи помилок можуть виникати внаслідок психічного стану водія в конкретний момент, тому під час
керування автомобілем необхідно зберігати оптимальний психічний стан, за якого найбільш швидко і якісно відбувається процес сприйняття інформації. Відхилення від оптимального психічного стану (збудження або депресія) утруднюють процес сприйняття й опрацювання інформації і тим самим збільшують вірогідність помилкових дій водія.
У процесі виконання людиною будь-якої роботи в її організмі відбуваються процеси, які в певний час призводять до зниження працездатності. Такий стан, який виникає під впливом виконаної роботи, і який впливає на рівень працездатності, називається втомою. Суб'єктивно вона проявляється як відчуття стомленості, фізіологічна сутність якого полягає в сигналізації організму про необхідність припинити роботу або знизити її ефективність. Іншою характерною ознакою втоми є поява дрібних помилкових дій. І якщо для деяких видів трудової діяльності такі помилки не порушують виробничого процесу, то для водія навіть незначна неправильна дія може призвести до досить серйозних наслідків. Унаслідок втоми водій втрачає готовність до екстрених дій, тобто відбувається втрата пильності і різко зростає ймовірність дорожньо-транспортної події. З точки зору психології пильність — це ступінь готовності центральної нервової системи здійснювати необхідну роботу по відображенню дорожньо-транспортної ситуації, яка постійно змінюється, і по забезпеченню своєчасних і, головне, правильних дій на цю обстановку. Особливо небезпечним є довготривале керування автомобілем у темну пору доби. Зниження рівня освітленості зменшує кількість видимих об'єктів через темряву, це підсилює монотонність руху та знижує можливість правильного прогнозу розвитку наступної дорожньо-транспортної ситуації.
Навіть мала доза алкоголю, яка зовнішньо ніби не впливає на поведінку людини, насправді викликає в організмі значні зміни. Дослідженнями встановлено, що під впливом алкоголю збільшується час реакції, значно погіршується точність сприйняття і динамічний окомір, розподіл і перемикання уваги, знижується критичність мислення. Водій втрачає обережність, нехтує небезпекою і, як наслідок, створює аварійні ситуації.




1. Контрольная работа по дисциплине Теория сварочных процессов Вариант 1 Выполнил- студент
2. Тема- Сучасна політика України в галузі міжнародних фінансів
3. Тема- Вычисление несобственных интегралов в среде mtlb
4. Ядерное оружие и его поражающее действие
5. пары Начало- -Окончание час-мин 5 курс специальность ПГС 65
6. От Средневековья к Новому времени
7. Основные вопросы анатомии человека
8. Психоанализ сказки.html
9. І Сучасний стан розвитку Української держави процеси демократизації утвердження духовності й гуманіст
10. литологии Вместе с тем ни одно учебное пособие не способно адекватно отразить все новейшие разработки моде
11. ПОДОЛЬСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ ФУТБОЛА 142116 Московская область г
12. Основи цивільного права
13. Галицький становий сейм ’ основа утворення крайового сейму.html
14. Чтение слов с изученными буквами В гости к деревьям Интегрированный урок литературного чтения и окружающего мира в 1 классе по программе «Гармония»
15. Сказка о сыр
16. Контрольная работа- Развитие психики в филогенезе
17. Энергетический расчет спутникового канала АлматыАтырау Для расчета энергетики радиолиний зада
18. Криминалистическая тактика и методика расследования отдельных видов преступления
19.  Знаковосимволический характер искусства
20. Введение Роль финансовой политики в экономическом и социальном развитии Российской Федерации трудно недоо