Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Харків.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

19

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Шишмарьова Лілія Олегівна

УДК 658.011.46

ЕФЕКТИВНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.06.01 –економіка підприємства і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків —

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник –кандидат економічних наук, доцент

Кієнко Людмила Прокопіївна

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри менеджменту

Офіційні опоненти:   доктор економічних наук, професор

Гриньова Валентина Миколаївна

Українська академія державного управління

при Президентові України, Харківський філіал,

завідуюча кафедрою економіки та фінансів

кандидат економічних наук, професор

Соколова Людмила Василівна

Харківський державний технічний університет

радіоелектроніки, професор кафедри економіки та

менеджменту

Провідна установа –Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна, кафедра економіки та маркетингу, Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться  21 вересня 2000 р. о 13-й годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий  1 серпня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

Ефективність економічної діяльності підприємства —центральна проблема економіки. Вона особливо загострилась у теперішній період ринкових перетворень в Україні, який характеризується кризовими явищами. Однією з головних причин економічних труднощів треба визнати низьку ефективність роботи багатьох підприємств різних форм власності —основної ланки національної економіки.

На протязі тривалого часу ефективність роботи підприємств суттєво не зростає. Для вирішення цієї проблеми необхідно глибоко проаналізувати, що являє собою економічна діяльність підприємства як система, які її складові частини, що слід зробити для їхнього чіткого цілеспрямованого функціонування і забезпечення високого кінцевого результату; якою повинна бути сучасна концепція економічної діяльності.

Різним аспектам цієї проблеми присвячені роботи багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених: І.Бланка, М.Герасимчука, В.Горфінкеля, В.Грузинова, М.Долішнього, В.Камаєва, А.Лівшиця, І.Лукінова, С.Мочерного, П.Орлова, Ю.Палкіна, Б.Райзберга, С.Брю, К.Макконнелла.

Актуальність теми. Одним з головних завдань сучасного етапу розвитку економіки України є подолання кризи і забезпечення економічного зростання. Його вирішення неможливо здійснити без підвищення ефективності економічної діяльності підприємств.

Однак зараз відсутні наукові дослідження, в яких комплексно було б розглянуто цю складну проблему. Недостатньо обгрунтовані концептуальні положення економічної діяльності підприємств у ринкових умовах. Не розроблені науково-практичні рекомендації щодо пов’язання ціни з технічним рівнем і якістю продукції як основи підвищення її конкурентоспроможності. Дальшого поглиблення вимагають дослідження проблем оптимізації основних техніко-економічних показників, погодження планів маркетингу з плануванням економічної діяльності, тобто інтересів виготовлювачів і споживачів продукції. Тому розробка наукових аспектів і практичних рекомендацій цієї комплексної проблеми є актуальним завданням, що й визначило вибір теми, мету і задачі дисертації, її теоретичну і методичну основу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано у межах держбюджетних науково-дослідних робіт Харківського державного економічного університету за темами “Розробка принципів, способів і форм антимонопольного регулювання з урахуванням специфіки монополізму в економіці України на прикладі машинобудування” (1997 р., номер державної реєстрації 0196U003141) та “Організація економічної роботи на підприємствах в умовах становлення ринкової економіки” (1998 –р.р.).

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є економічна діяльність підприємства. Об’єктом дослідження стали промислові підприємства м. Харкова.

Загальна методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою досліджень є положення економічної теорії, роботи вітчизняних та зарубіжних учених і фахівців з проблем економічної діяльності підприємств, закони і нормативні акти України, офіційні статистичні матеріали. Для вирішення поставлених у дисертаційній роботі задач використовувались системний підхід, економіко-математичні методи дослідження, аналіз конкретних результатів господарської діяльності.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у теоретичному обгрунтуванні проблеми економічної діяльності підприємства і розробці методичних рекомендацій, спрямованих на підвищення її ефективності. Для досягнення поставленої мети було вирішено такі задачі:

проаналізовано сучасний стан економіки України та ефективність роботи підприємств;

досліджено поняття “економічна діяльність підприємства”;

досліджено критерії та показники ефективності економічної діяльності підприємства;

вивчено напрями підвищення ефективності економічної діяльності підприємства;

визначено принципи і функції економічної діяльності підприємства;

запропоновано методичний підхід до ціноутворення на основі оцінки конкурентоспроможності продукції;

обгрунтовано необхідність погодження планів маркетингу з плануванням економічної діяльності підприємства;

досліджено питання оптимізації основних техніко-економічних показників діяльності підприємства.

Наукова новизна результатів, одержаних особисто автором:

вперше поняття “економічна діяльність підприємства” сформульовано як поняття про систему скоординованих поточних і перспективних заходів, що інтегрує результати різних сторін діяльності підприємства й спрямована на досягнення високих кінцевих результатів;

обгрунтовано методичний підхід до розробки концепції економічної діяльності підприємства; визначено принципи, функції, головні напрями вдосконалення економічної діяльності підприємства, вимоги до методів її здійснення й стратегії розвитку;

розроблено методику визначення ціни на основі оцінки конкурентоспроможності продукції, яка передбачає використання спеціальної шкали коригування ціни залежно від технічного рівня та якості продукції;

розроблено методичні рекомендації щодо формування конкретного механізму погодження планів маркетингу з планами економічної діяльності підприємства, що враховує інтереси виготовлювачів і споживачів продукції;

розроблено методику оптимізації прибутку, обсягу випуску продукції, ціни та витрат виробництва, яка базується на комплексному використанні економіко-математичних методів і маржинального аналізу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їхнє використання сприятиме підвищенню ефективності діяльності підприємств. Так, застосування методики визначення ціни на основі оцінки конкурентоспроможності продукції дозволить об’єктивно формувати ціну нових виробів залежно від технічного рівня та якості, обгрунтовано прогнозувати забезпечення конкурентоспроможності продукції.

Методика оптимізації прибутку, ціни, обсягу і витрат виробництва забезпечить можливість раціонального використання ресурсів, що сприятиме підвищенню ефективності виробництва.

Методичні та науково-прикладні розробки дослідження використані у практичній роботі ЗАТ “Завод “Південкабель”.

Особистий внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві, полягає в тому, що автором узагальнено й проаналізовано вітчизняний і зарубіжний досвід антимонопольного регулювання; розроблено шкалу для визначення коефіцієнта коригування вартості підприємства залежно від рівня використання економічного потенціалу; запропоновано методику оптимізації прибутку, обсягу випуску продукції, ціни та витрат виробництва; запропоновано етапи аналізу товарних ринків.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження доповідались та були схвалені на міжнародних науково-практичних конференціях “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (Харків, 1997 р.), “Проблеми теорії і практики становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки” (Харків, 1999 р.).

Публікації. Результати дослідження знайшли відображення у десяти наукових публікаціях загальним обсягом 2,5 ум.-друк. арк., особисто автору належить 1,82 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і трьох додатків. Повний обсяг дисертації —сторінок, у тому числі на 49 сторінках розміщені 11 рисунків, 19 таблиць, три додатки й список використаних джерел з 131 найменування.

ОСНОВНИЙ  ЗМІСТ  РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і задачі дослідження, відображено наукову новизну і практичне значення результатів дослідження.

У першому розділі —“Теоретичні основи економічної діяльності підприємства” —розкрито сутність економічної діяльності підприємства, показано її роль у підвищенні ефективності виробництва; проаналізовано сучасний стан економіки України та його вплив на економічну діяльність підприємства; обгрунтовано шляхи підвищення ефективності економічної діяльності підприємства.

На сучасному етапі особливої актуальності набуває проблема вдосконалення економічної діяльності підприємств —первинних ланок економіки. Тільки їхня успішна робота може забезпечити випуск конкурентоспроможної продукції, раціональне використання ресурсів, розвиток національної економіки.

Зараз відсутнє чітке визначення поняття “економічна діяльність підприємства”. Це спостерігається в українській і зарубіжній науковій літературі, законодавчих актах України. На основі аналізу багатьох наукових робіт і практичної діяльності підприємств у дисертації розроблено таке визначення цього поняття: “Економічна діяльність підприємства — це здійснення виробничим колективом в обраній галузі (галузях) системи скоординованих поточних і перспективних заходів, спрямованих на досягнення високих кінцевих результатів в інтересах як підприємства, так і держави. Вона інтегрує результати різних сторін діяльності підприємства: науково-технічної, маркетингової, виробничої, збутової, матеріально-технічного постачання, організаційної, планової, зовнішньоекономічної, фінансової”. Всі подальші дослідження, що містяться в дисертації, виконані, виходячи саме з такого розуміння економічної діяльності підприємства.

Суттєве значення має вибір основних напрямів підвищення ефективності економічної діяльності підприємства і методів її оцінки. Тому у дисертації обгрунтована система її показників. До них належать: прибуток; обсяг випуску продукції; рентабельність виробництва, виробів, реалізованої продукції; продуктивність праці; собівартість; фондомісткість (капіталомісткість); матеріаломісткість. Аналіз й оцінка цих показників є основою для виявлення резервів виробництва і прийняття оптимальних управлінських рішень.

Досліджено вплив сучасного стану економіки України на економічну діяльність підприємств. Для ринкової економіки характерна циклічність економічного розвитку, тобто її безперервні коливання, коли етапи швидкого зростання періодично змінюються застоєм і падінням виробництва.

Економіка України не відповідає класичній схемі економічного циклу. Для неї властива глибока затяжна криза, яка супроводжується падінням реального валового внутрішнього продукту (ВВП), інфляцією, зниженням випуску промислової продукції, платіжною кризою, зростанням тіньової економіки, що негативно впливає на діяльність підприємств. У свою чергу, їхня незадовільна робота поглиблює економічну кризу.

Певну роль у стабілізації діяльності підприємств повинне відіграти створення концепції економічної діяльності підприємства, яку запропоновано в дисертації. Необхідність розробки концепції полягає у тому, що без неї суб’єкти господарювання змушені у багатьох випадках використовувати метод проб і помилок і зазнавати втрат.

У концепції обрані й обгрунтовані принципи, визначені функції та головні напрями вдосконалення економічної діяльності підприємства, вимоги до методів її здійснення і стратегії розвитку, а також визначені рівні управління.

Економічна діяльність підприємства відзначається складністю господарських зв’язків, що обумовлюється технологією і диверсифікацією виробництва, розвитком кооперації праці та науково-технічним прогресом. Не спираючись на досконально обгрунтовані й перевірені практикою принципи, неможливо забезпечити ефективність економічної діяльності підприємств.

Аналіз наукових джерел і виробничої практики дозволив запропонувати такі принципи економічної діяльності підприємства: системний, ситуаційний і маркетинговий підходи, ефективність, науковість, обгрунтованість, комплексність, плановість, оптимальність, досяжність поставлених цілей, альтернативність, створення іміджу.

Зміст економічної діяльності розкривається в її функціях. Кожна функція характеризує коло робіт того чи іншого конкретного напряму економічної діяльності підприємства. Такими функціями, на думку автора, є планування, організація, облік результатів, контроль (моніторинг), аналіз, стимулювання, маркетинг, ціноутворення, забезпечення інноваційного процесу, постачання.

Економічна діяльність підприємства, яка інтегрує результати різних сторін його роботи, повинна мати адекватний механізм управління. Для того, щоб ефективно управляти нею, потрібно чітко виділити рівні управління, розмежувати їхні функції і забезпечити ефективну координацію дій керівників різних рівнів, спрямованих на досягнення поставлених цілей. У роботі виділено три рівні управління економічною діяльністю підприємства: вищий, середній і низовий.

Автором запропоновано порядок розробки і реалізації науково обгрунтованої стратегії економічної діяльності підприємства, яка є важливою складовою концепції. Принципова схема концепції економічної діяльності підприємства наведена на рис. 1. Схема відображує основні складові концепції, яка повинна розроблятися з урахуванням місії та цілей підприємства, аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища. На цій основі формулюються завдання економічної діяльності, механізм її реалізації і стратегія. Реалізація стратегії передбачає розробку стратегічних і тактичних планів, а також методів здійснення економічної діяльності.

Найважливішими напрямами підвищення ефективності економічної діяльності підприємства є вдосконалення ціноутворення, маркетингової діяльності, забезпечення конкурентоспроможності продукції, оптимізація обсягу випуску продукції, ціни, витрат виробництва та прибутку.

У другому розділі —“Визначення ціни на основі оцінки конкурентоспроможності продукції” —розкрито важливість ціни і складність практики ціноутворення в управлінні економічною діяльністю підприємства, узагальнено підходи до оцінки конкурентоспроможності продукції та обгрунтовано її методику, розроблено методику визначення ціни на основі оцінки конкурентоспроможності продукції.

У цінах і ціноутворенні відбиваються всі сторони економічної діяльності підприємства. Ціна безпосередньо впливає на виробництво і на всі показники  діяльності підприємства.  Процес ціноутворення надзвичайно складний, оскільки передбачає необхідність врахування багатьох факторів, що впливають на ціни як безпосередньо, так і опосередковано.

Задача полягає у тому, щоб встановлений рівень цін враховував не тільки власні витрати, але й конкуренцію, що склалася, якість продукції, співвідношення попиту і пропозиції, забезпечував отримання підприємством максимального прибутку.

Нижньою межею ціни є власні витрати виробництва, а верхня межа визначається якістю товару —ефектом, який отримує споживач від користування ним (нові властивості, сучасний дизайн, надійність, економічність в експлуатації, зручність при ремонті та обслуговуванні, безпека, престижність та ін.).

При виборі методу встановлення цін на продукцію керівництво підприємства виходить з таких міркувань: низька ціна не забезпечить отримання необхідного прибутку, а висока може призвести до зниження обсягу продаж і недоодержання прибутку. Це спричиняє обмеження на методи встановлення цін.

Автор вважає, що при встановленні ціни першочергова увага повинна приділятися якості. Особливе значення це має для продукції, виробництво якої у більшій мірі монополізовано. Ціна такої продукції повинна залежати від її технічного рівня та якості (споживних властивостей) як основи конкурентоспроможності продукції. У зв’язку з цим великого значення набуває обгрунтована оцінка конкурентоспроможності продукції, що залежить насамперед від двох показників: рівня ціни і рівня якості продукції, причому головний з них —якість. Якісніший товар, незважаючи на високу ціну, ефективніший у експлуатації чи при вживанні, ніж товар з низькою якістю. Але це не означає, що роль ціни при визначенні конкурентоспроможності виробу незначна —обидва фактори тісно пов’язані.

У дисертації узагальнені підходи, що використовуються для оцінки конкурентоспроможності продукції. Така оцінка передбачає аналіз ринку і вибір зразка конкурентної продукції як бази для порівняння з виробом, що оцінюється. Вона передбачає також визначення набору параметрів обох виробів, розрахунок комплексного або інтегрального показника їхньої конкурентоспроможності.

У роботі проведено оцінювання конкурентоспроможності тракторів ВАТ “ХТЗ” моделей Т-25ФМ (аналог СШ-25, виробник ВАТ “ХЗТСШ”), ХТЗ-121 (аналог JD 7700, виробник –американська фірма John Deere), Т-151К-08 (аналог JD 8100, виробник –фірма John Deere). На основі узагальнення розглянутих підходів обгрунтовано і запропоновано методику оцінювання конкурентоспроможності продукції.

У дисертації запропонована також методика ціноутворення, що дає можливість пов’язати ціну продукції з її технічним рівнем. Насамперед визначається технічний рівень нового виробу. Для цього спочатку обирається аналог, з яким порівнюватимуться вироби за техніко-економічними показниками. Вибір показників та їхня значимість для оцінювання конкурентоспроможності мають бути обгрунтованими, тобто необхідно відібрати показники, які найповніше характеризують технічний рівень.

Далі для продукції, що є новою або оцінюється, визначається комплексний показник технічного рівня, який враховується при визначенні ціни нового виробу. З цією метою пропонується спеціальна шкала (табл. 1), яка містить коефіцієнти коригування ціни залежно від величини комплексного показника технічного рівня. 

Таблиця 1

Шкала коригування ціни залежно від комплексного показника технічного рівня виробів

Комплексний показник технічного рівня виробів

Коефіцієнт коригування ціни

За досягнення нижньої межі інтервалу шкали

За кожну 0,1 понад нижню межу інтервалу шкали

Менше 0,6

,117

0,6 —,8

,702

,079

0,8 —,0

,86

,078

1,0 —,2

,016

,072

1,2 —,4

,16

,07

1,4 —,6

,3

,067

Понад 1,6

1,434

,064

Шкала розрахована за результатами аналізу багаторічної практики ринкового ціноутворення. Вона свідчить про те, що в міру зростання технічного рівня та якості продукції зростають витрати виробництва і, отже, повинна зростати ціна продукції.

Зростання комплексного показника технічного рівня на 40 пунктів вимагає підвищення витрат тільки на 20 пунктів, в результаті ціна у порівнянні з базовою зростає на 30 пунктів. При зниженні технічного рівня на 40 пунктів витрати зменшуються на 20 пунктів, а ціна —на 30 пунктів.

В основу розрахунку шкали покладена степенева функція виду:

y = axb,                                                                         (1)

де  y —коефіцієнт коригування ціни;

x —комплексний показник технічного рівня виробу;

a  і  b  —параметри функції.

Для визначення ціни нового виробу на основі оцінки конкурентоспроможності продукції за методикою, що пропонується, необхідно розрахувати комплексний показник його технічного рівня у порівнянні з виробом-аналогом. Далі треба обрати згідно зі шкалою відповідний коефіцієнт коригування ціни і помножити його на ціну виробу-аналога. Результати порівняльних розрахунків свідчать про те, що методика придатна для визначення ціни. Вона дозволяє виробнику вже на ранніх стадіях підготовки виробництва об’єктивно формувати ціну нової продукції

залежно від її технічного рівня та якості, належним чином орієнтувати потенційного покупця, обгрунтовано прогнозувати забезпечення конкурентоспроможності продукції.

У третьому розділі —“Підвищення ефективності економічної діяльності підприємства” —досліджено погодження планів маркетингу з плануванням економічної діяльності підприємства. Розроблено методику оптимізації прибутку, обсягу продукції, що виготовляється, ціни та витрат виробництва з використанням економіко-математичних методів і маржинального аналізу.

Планування і маркетинг є провідними функціями економічної діяльності  підприємства.  Завдання планування —забезпечити  зв’язок між

окремими структурними підрозділами підприємства, які містять увесь технологічний ланцюжок: наукові дослідження і розробки, виробництво і збут продукції. Ця діяльність повинна базуватися на виявленні та прогнозуванні споживчого попиту, аналізі й оцінці наявних ресурсів, тобто на маркетингу. Звідси випливає необхідність погодження планів маркетингу з плануванням економічної діяльності підприємства, яке полягає у такому: служба маркетингу на основі комплексного дослідження ринку і планів маркетингової діяльності повинна визначити номенклатуру продукції, що буде виготовлятися. З цією метою вона вивчає потреби покупців, визначає, в якій мірі враховані в продукції вимоги споживачів до її надійності, якості, рівня ціни, умов поставки, організації післяпродажного обслуговування.

Після визначення номенклатури продукції аналізується і прогнозується реальний платоспроможний попит на неї, вивчаються нові ринки збуту і нові споживачі. На основі прогнозу збуту складається план виробництва та інші плани економічної діяльності підприємства.

Схему погодження планів маркетингу з планами економічної діяльності для великих та середніх підприємств представлено на рис. 2. Як видно зі схеми, для погодження планів маркетингу з планами економічної діяльності підприємства відділ маркетингу розробляє план маркетингу щодо кожного продукту, який містить всі необхідні дані про нього. На основі плану

маркетингу для кожного продукту складається план маркетингу підприємства на рік або на більший період, який є відправним пунктом для розробки всіх планів економічної діяльності підприємства.

З метою підвищення ефективності економічної діяльності підприємства у роботі досліджено вплив на величину прибутку таких важливих економічних факторів, як ціна продукції, витрати виробництва, обсяг реалізованої продукції.

Керівництво підприємства перед початком виробництва продукції повинно мати уявлення, на який прибуток можна розраховувати і як вирішити проблему оптимізації прибутку. З маржинального аналізу випливає, що максимального прибутку можна досягнути при рівності граничного доходу граничним витратам. Важливо знати, при яких співвідношеннях обсягу виробництва продукції, її ціни та витрат, що перебувають у певній залежності одне від одного, настає рівність граничного доходу граничним витратам.

Умова отримання максимуму прибутку в математичній формі має вигляд:

R = (ЦX) –C  max,                                                                      (2)

де R —прибуток від реалізації;

Х —кількість товару (продукту);

Ц —ціна одиниці товару;

ЦХ —дохід (виручка) від реалізації товару;

С —витрати виробництва.

Для знаходження екстремумів функції необхідно продиференціювати рівняння (2) і прирівняти результат до нуля:

                                                          (3)

Звідси випливає:

                                                                             (4)

де   —граничні витрати;   —граничний дохід.

Таким чином, прибуток буде максимальним, якщо граничні витрати дорівнюватимуть граничному доходу. Це співвідношення дозволяє знайти оптимальний розмір обсягу виробництва, який забезпечує отримання максимального прибутку при відомих (або заданих) функціях попиту Ц = f(Х) і витрат С = f(Х).

Для того, щоб знайти оптимальний розмір обсягу виробництва, були розраховані кореляційні моделі залежності ціни і собівартості продукції від обсягу її випуску.

На основі цих моделей з допомогою маржинального аналізу в роботі визначені граничний дохід та граничні витрати, а також оптимальні значення обсягу випуску, ціни, витрат виробництва і прибутку. Розрахунки з оптимізації прибутку, обсягу випуску продукції і витрат виробництва були виконані для ЗАТ “Завод “Південкабель” та інструментального цеху
ДП “Харківський машинобудівний завод “ФЕД”. Кореляційні моделі, коефіцієнти кореляції, варіації відхилень та оптимальні значення показників для основних видів продукції ЗАТ “Завод “Південкабель” наведені у табл. 2.

Застосування запропонованої методики дозволить підприємству підвищити ефективність роботи при виготовленні будь-якої продукції.

ВИСНОВКИ

1. На сучасному етапі особливої актуальності набуває проблема вдосконалення економічної діяльності підприємств —первинної ланки економіки. Тільки їхня успішна робота може забезпечити зростання обсягів випуску конкурентоспроможної продукції, раціональне використання ресурсів, розвиток національної економіки.

2. Певну роль у стабілізації роботи підприємств як важливої умови виходу національної економіки з кризового стану повинне відіграти створення концепції економічної діяльності підприємства, яку запропоновано  в  дисертації.   Необхідність  розробки  концепції  полягає  у

тому, що без неї суб’єкти господарювання змушені у багатьох випадках користуватися методом проб і помилок і зазнавати пов’язані з цим втрати.

У концепції визначені принципи, функції та основні напрями вдосконалення економічної діяльності, вимоги до методів її здійснення і стратегії розвитку, а також рівні управління, функції керівників і спеціалістів цих рівнів.

. Проблема підвищення конкурентоспроможності продукції повинна вирішуватися у тісному зв’язку з проблемою ціноутворення. Для цього у дисертації розроблено методику визначення ціни на основі оцінки конкурентоспроможності продукції. Вона передбачає використання спеціальної шкали, яка дозволяє коригувати ціну залежно від технічного рівня та якості продукції. Застосування запропонованої методики дозволить підприємству  вже  на  ранніх  стадіях  підготовки  виробництва  об’єктивно

формувати ціну нової продукції залежно від її технічного рівня та якості, належним чином орієнтувати потенційного покупця, обгрунтовано прогнозувати забезпечення конкурентоспроможності продукції.

Таблиця 2

Кореляційні моделі, коефіцієнти кореляції, варіації відхилень та оптимальні значення показників

(продукція ЗАТ ”Завод “Південкабель”)

Наймену-

вання продукції

Модель попиту

Модель витрат

Коефіцієнти кореляції, r

Коефіцієнти варіації відхилень, (%)

Оптимальні значення

для моделі попиту

для моделі витрат

для моделі попиту

для моделі витрат

обсягу випуску, км

ціни,

тис. грн./км

витрат

на обсяг випуску, тис. грн.

прибутку від реалі-зації обсягу випуску,

тис. грн.

1.Кабелі

силові

Ц = 9,748 –,01434Х

С = 849,45 + 1,3091Х

–,87

,74

,0

,0

,532

,3

,1

2.Кабелі сигнально-блокувальні

Ц = 1,24795 –,001257Х

С = 10,656 + 0,74246Х

–,62

,98

,28

,53

,995

,889

,11

3.Дроти шлангові

Ц = 0,4953 –,001734Х

С = 3,8746 + 0,26379Х

–,52

,96

,8

,8

,379

,549

,844

4.Дроти обмоту-вальні

Ц = 8,244 –,03856Х

С = –,85 +6,824Х

–,72

,88

,9

,9

,55

,982

,918

5.Мідний

прокат

Ц = 7,3284 –,0399Х

С = 40,8298 + 3,2844Х

–,76

,88

,5

,5

,293

,334

,609

6.Інша

продукція

Ц = 5,5157 –,0124Х

С = –,229 + 3,089Х

–,71

,86

,3

,9

,301

,423

,075

4. У дисертації розроблено схему погодження планів маркетингу з планами економічної діяльності підприємства. Вона передбачає, що відділ маркетингу на основі комплексного дослідження ринку розробляє план маркетингу з кожного продукту та єдиний план маркетингу підприємства. Останній є основою для розробки прогнозу збуту, плану виробництва продукції та всіх інших планів економічної діяльності підприємства.

Рекомендації щодо погодження планів маркетингу з планами економічної діяльності дозволять забезпечити координацію роботи маркетингових служб з економічними службами та  іншими підрозділами підприємства, сприятимуть узгодженому вирішенню проблем, пов’язаних із створенням умов для його життєдіяльності.

5. На підставі досліджень, виконаних з допомогою економіко-математичних методів і маржинального аналізу, запропонована методика оптимізації прибутку, ціни, обсягу випуску продукції і витрат виробництва, застосування якої сприятиме підвищенню ефективності діяльності підприємства.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1. Шишмарева Л.О. Проблемы экономической деятельности предприятия // Вісник ХДЕУ. –. –№2(6). –С. 65 –.

. Шишмарева Л.О. Определение цены на основе оценки конкуренто-способности продукции // Вісник ХДЕУ. –.–№2(10) .–С.79 –.

. Шишмарева Л.О. Проблема согласования планов маркетинга с планированием экономической деятельности предприятия // Вісник ХДЕУ. –. –№1(13). –С.69 –.

. Хмиль Т.М., Бормотова М.В., Шишмарева Л.О. Экономические проблемы антимонопольного регулирования // Вісник ХДЕУ. –. –№3(7). –С.9–.

. Василик С.К., Шишмарьова Л.О. Оцінка ринкової вартості підприємства // Вісник ХДЕУ. –. –№1(9). –С.74–.

. Хмиль Т., Шишмарева Л. Оптимизация прибыли, объема выпуска продукции и издержек производства // Бизнес Информ. –. –№13–. –С. 118 –.

. Хмиль Т.М., Киенко Л.П., Шишмарева Л.О. Исследование товарных рынков в условиях монополизма // Проблемы функционирования предприятий в условиях переходной экономики. ХГЭУ. –Харьков, 1997. –Деп. в УкрИНТЭИ 07.04.97, Уi97. –№313 –C.260–.

. Шишмарева Л.О. Концепция экономической деятельности предприятия // Матеріали міжнародної наукової конференції “Проблеми теорії і практики становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки”, 17–листопада 1999 р. –Харків: ХДАДТУ, 1999. –С.254 –.

. Шишмарева Л.О. Монополизм и антимонопольное регулирование // Эффективный менеджмент –Харьков: АО “Бизнес Информ”, 1996. –С.184 –.

. Шишмарева Л.О. Совершенствование планирования экономической деятельности предприятия // Сб. докл. Второй международной научно-практической конференции молодых экономистов “Современные проблемы развития производства”. –Харьков: АО “Бизнес Информ”, 1997.–С.248–249.

Шишмарьова Л.О. Ефективність економічної діяльності промислового підприємства. —Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 —економіка підприємства і організація виробництва. —Харківський державний економічний університет, Харків, 2000.

Дисертація містить теоретичні положення і практичні рекомендації щодо підвищення ефективності економічної діяльності промислового підприємства. Сформульовано поняття “економічна діяльність підприємства”. Визначено систему взаємозв’язаних показників ефективності економічної діяльності підприємства.

Теоретично обгрунтовано і запропоновано концепцію економічної діяльності підприємства, обрано принципи, головні напрями вдосконалення цієї діяльності, визначено її функції.

Виділено рівні управління економічною діяльністю підприємства, запропоновано порядок розробки і реалізації її стратегії. Розглянуто фактори, що впливають на процес ціноутворення, методи визначення цін. Узагальнено підходи до оцінки конкурентоспроможності продукції, розроблено рекомендації щодо встановлення ціни продукції залежно від її технічного рівня та якості.

Обгрунтовано пропозиції щодо погодження планів маркетингу з плануванням економічної діяльності підприємства. Досліджено вплив на величину прибутку важливих економічних показників: ціни продукції, її собівартості, обсягу продукції, що реалізується. Запропоновано використання економіко-математичних методів і маржинального аналізу для оптимізації цих показників.

Ключові слова: економічна діяльність підприємства, ефективність, концепція, конкурентоспроможність продукції, ціна продукції, маржинальний аналіз.

Шишмарева Л.О. Эффективность экономической деятельности промышленного предприятия. —Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 —экономика предприятия и организация производства. —Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2000.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ эффективности экономической деятельности промышленного предприятия и методических рекомендаций по ее повышению. На основе обобщения украинской и зарубежной научной литературы, законодательных актов Украины сформулировано понятие “экономическая деятельность предприятия”, обоснована система взаимосвязанных показателей ее эффективности, анализ которых является основой выявления резервов производства. Показано, что экономическая деятельность предприятия –это сложная многоаспектная система, которая зависит от многих факторов и изменяется во времени. Существенное влияние на нее оказывает состояние экономики страны.

В диссертации обоснована необходимость создания современной концепции экономической деятельности предприятий на основе научного подхода и разностороннего анализа их практической работы.

В предложенной концепции выбраны принципы, определены функции экономической деятельности предприятия и требования к методам ее осуществления, изложен подход к разработке и реализации стратегии этой деятельности.

Показано, что экономическая деятельность предприятия, интегрирующая результаты различных сторон его работы, должна иметь адекватный механизм управления. Он предусматривает выделение уровней управления экономической деятельностью, разграничение функций между ними и обеспечение эффективной координации действий руководителей разных уровней, направленных на достижение поставленных целей. Выделены три уровня управления экономической деятельностью: высший, средний и низовой.

Рассмотрена роль цены в управлении экономической деятельностью предприятия, факторы, влияющие на процесс ценообразования, методы определения цен.

Показано, что выживаемость и устойчивое положение предприятия на рынке определяются уровнем конкурентоспособности его товаров. В условиях рыночной экономики оценка конкурентоспособности выпускаемой и перспективной продукции, принятие своевременных мер к ее повышению являются важным этапом управления экономической деятельностью предприятия. На основе анализа и обобщения сложившихся подходов к оценке конкурентоспособности продукции и проведенных расчетов обоснована методика этой оценки.

Предложены рекомендации по установлению цены продукции в зависимости от ее технического уровня и качества, предусматривающие использование специальной шкалы.

Обоснована целесообразность согласования планов маркетинга с планированием экономической деятельности предприятия. В условиях неопределенности экономического развития, рисков и жесткой конкуренции единственным средством обоснованного определения основных направлений и пропорций развития предприятия является планирование. Оно должно основываться на выявлении и прогнозировании потребительского спроса, анализе и оценке ресурсов, то есть на маркетинге.

В диссертации разработана схема согласования планов маркетинга с планированием экономической деятельности предприятия.

В повышении эффективности экономической деятельности предприятия важное значение имеет управление прибылью. Ее максимизация может быть достигнута предприятием при выборе такого объема выпуска продукции, при котором предельные издержки равны предельному доходу. Для нахождения оптимального объема выпуска в работе использованы экономико-математические методы и маржинальный анализ. Рассчитаны функции спроса и издержек, которые позволили определить оптимальный объем выпуска продукции, ее цену, издержки производства и прибыль.

Ключевые слова: экономическая деятельность предприятия, эффективность, концепция, конкурентоспособность продукции, цена продукции, маржинальный анализ.

Shishmaryova L.O.   Efficiency of the Industrial Enterprise Economic Activity. —Manuscript.

The dissertation to compete for the scientific degree of Candidate of Science in Economics majoring in the speciality 08.06.01 —economics of enterprise and organisation of production. —Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2000.

The dissertation deals with working out theoretical foundations of the efficiency of the industrial enterprise economic activity and methodical recommendations on its raising. The definition “the economic activity of an industrial enterprise” and the system of interdependent indices of this activity were grounded. The analysis of these indices is a basis of revealing production reserves.

The conception of the industrial enterprise economic activity was theoretically grounded, its basic principles were formulated, and the methodology basis of working out and realisation of economic strategy were elaborated.

The method of the price calculation based on the estimation of product quality, technical level, and its competitiveness was suggested. A co-ordination scheme was worked out, which connected marketing planning and enterprise economic plans.

By means of correlation models and marginal analysis a method of profit, price, output, and production cost optimising was suggested.

Key words: enterprise economic activity, efficiency, conception, product competitiveness, product price, and marginal analysis.

Шишмарьова Лілія Олегівна

Ефективність  економічної  діяльності

промислового   підприємства

Спеціальність 08.06.01 –економіка підприємства і організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск

Іванова В.Й.

Підписано до друку 17.07.2000.  Формат 60х90  1/16.

Папір TATRA. Друк офсетний.   Обсяг 0,9 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим. Зам. №620        Безкоштовно.

___________________________________________________________________

ВАТ “Друкарня №16”, 61003, м. Харків, вул. Університетська, 16




1. Система внутреннего контроля Бухгалтерский учет страховой деятельности
2. Налоговая система РФ, её структура и значение
3.  Характеристики системы памяти
4. Задание для экзаменующегося n вариантов III
5. представительных органов и учреждений
6. строкой Если же m]1 а n1 то говорят об одностолбцовой матрице которую называют матрицейстолбцом или вектор
7. ТЕМА- Счета и двойная запись Выполнил- с.
8. Does It Relly Mtter Conclusion Introduction Word stress is not used in ll lnguges
9. Могилянська академія
10. Методика подсчета резервов увеличения суммы прибыли и рентабельности Основные источники резервов ро
11.  Госупре как вид соц
12. 20 июня 11 Город Карьяа Народная Академия Ларккулла 75 км от Хельсинки в сторону Тур
13. Телевидение в системе средств массовой коммуникации
14. .Своеобразие психического развития теория и практика спец.1
15. Солнечный транспорт
16. а. Высказывания верификативные высказывания интерпретирующего характера.html
17. Святой Франциск и Рождество
18. Договор лизинга.html
19. Реферат Экология малых рек Красноярского края Река Кан Красноярск 2013 Содержан
20. реферату- Споживання заощадження та інвестиціїРозділ- Макроекономіка Споживання заощадження та інвестиц