Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

лекція тварин Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських.

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ШАНТАР ЛЮДМИЛА ЗИГМУНДІВНА

УДК 636.082.4

СЕЛЕКЦІЙНО –ГЕНЕТИЧНА ОЦІНКА КОРІВ ПРОМІЖНИХ

ГЕНОТИПІВ ГОЛШТИНІЗОВАНОГО ТИПУ СТВОРЮВАНОЇ 

ЧЕРВОНОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ

06.02.01 –розведення та селекція тварин

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

сільськогосподарських наук

Херсон –

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Херсонському державному аграрному університеті, Міністерства аграрної політики України.

 Науковий керівник -

доктор сільськогосподарських наук, член-кореспондент УААН, заслужений діяч науки і техніки України, професор

Коваленко Віталій Петрович

Херсонський державний аграрний університет,

завідувач кафедри генетики і розведення сільськогосподарських тварин

Офіційний опонент –-

доктор сільськогосподарських наук, професор

Панасюк Іван Митрофанович

Дніпропетровський державний аграрний університет,

завідувач кафедри розведення і генетики сільськогосподарських тварин

Офіційний опонент –

кандидат сільськогосподарських наук, доцент

Дехтярьов Петро Андрійович

Херсонський державний аграрний університет,

кафедра морфології і фізіології тварин

Провідна установа -

Інститут тваринництва степових районів

ім. М.Ф.Іванова “Асканія –Нова” - Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства,

відділ скотарства

Українська академія аграрних наук, смт. Асканія –Нова.

Захист дисертації відбудеться_ 27 квітня 2004 року о _10___ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 67.830.02 в Херсонському державному аграрному університеті (73006 Херсон, вул. Рози Люксембург, 23, головний навчальний корпус, ауд. 118).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Херсонського державного аграрного університету за адресою: 73006 Херсон, вул. Рози Люксембург, 23, головний навчальний корпус.

Автореферат розісланий 26 березня 2004 року

Вчений секретар

спеціалізованої ради                                                Карапуз В.Д.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ  

Актуальність теми. Досягнути ефективного ведення галузі молочного скотарства без використання кращого вітчизняного і світового генофонду неможливо. З цієї метою широко використовують сучасні методи селекції для поліпшення місцевих порід, перебудови спадковості худоби із застосуванням кращого світового генофонду молочних порід (Рубан Ю.Д., 1997).

Завершилася робота з виведення внутрішньопородних типів червоної молочної худоби з використанням голштинської, англерської і червоної датської пород. Виникла необхідність проаналізувати результати породотвірного процесу, дати оцінку селекційно –генетичним параметрам за основними господарсько-корисними ознаками (Підпала Т.В., 2000).

Тварини проміжних генотипів голштинізованого типу червоної молочної породи є постійним джерелом для наступних етапів отримання тварин бажаних генотипів і подальшого розведення їх „у собі”, вони мають високу молочну продуктивність та поліпшений екстер'єр.

У зв'язку з цим, слід вважати актуальним дослідження закономірностей взаємозв’язку між продуктивними і екстер’єрно-конституційними ознаками, відтворними функціями тварин проміжних генотипів створюваної червоної молочної породи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконання робіт за темою дисертації здійснювалося відповідно тематичного плану науково-дослідних робіт Херсонського державного аграрного університету за темою: “Розробка генетичних основ селекції тварин з використанням сучасних досягнень популяційної і екологічної генетики (номер державної реєстрації 0196 U 015903)”.

Мета і завдання досліджень. Метою досліджень було встановлення ефективності удосконалення червоної степової худоби шляхом використання бугаїв голштинської породи та встановлення закономірностей формування молочної продуктивності у тварин проміжних генотипів. Формування голштинізованого типу худоби за умов різних варіантів схрещування з метою підвищення молочної продуктивності і поліпшення технологічних ознак. Для досягнення поставленої мети в задачі входило встановити:

  •  екстер'єрно-конституціональні особливості та параметри живої маси корів вихідних і проміжних генотипів;
  •  закономірності мінливості, взаємозв’язку і повторюваності живої маси, промірів будови тіла та надоїв у чистопородних і помісних корів;

  •  параметри молочної продуктивності та технологічність чистопородних і помісних первісток у залежності від рівня продуктивності їх матерів;
  •  взаємозв'язки між величиною надою і екстер'єрно-конституціональними, технологічними ознаками у процесі створення нового типу худоби;
  •  генетичні фактори, які обумовлюють формування господарсько-корисних ознак у тварин проміжних генотипів;
  •  адаптаційні властивості тварин;
  •  дати економічну оцінку підбору і використанню бугаїв-плідників червоної степової та голштинської порід.

Об'єкт досліджень. Тварини червоної степової худоби та їх помісі з голштинською породою, а також тварини англерської та червоної датської порід.

Предмет досліджень. Тип конституції, екстер'єр, жива маса, технологічні ознаки, молочна продуктивність, відтворні здатності, показники інтер’єру тварин проміжних генотипів створюваної української червоної молочної і червоної степової породи.

Методи досліджень. Для досліджень використані загальноприйняті методи: зоотехнічні –визначення показників живої маси, типу конституції, екстер'єру, молочної продуктивності; лабораторні –визначення морфологічних і біохімічних показників крові; біометричної статистики –визначення достовірності отриманих результатів.

Наукова новизна одержаних результатів. Уперше в умовах півдня України в процесі створення голштинізованого типу червоної молочної худоби встановлено взаємозв'язок між живою масою, типом конституції, промірами екстер'єру, технологічними ознаками і величиною надою; закономірності повторюваності і мінливості господарсько-корисних ознак корів проміжних генотипів залежно від рівня продуктивності матерів. Сформовані стада тварин нового внутрішньопородного типу з високими показниками продуктивності і пристосованості до машинного доїння. Одержані результати дозволять прискорити удосконалення типу тілобудови, екстер’єру тварин голштинізованого типу червоної молочної породи.

Практичне значення одержаних результатів. Знання закономірностей мінливості, взаємозв’язку між селекціонованими ознаками, дії інших факторів у породотвірному процесі української червоної молочної породи в умовах півдня України мають практичне значення для селекційної роботи, яка проводиться в господарствах цього регіону. Розробки дисертанта використані під час реалізації двох програм удосконалення червоної степової худоби Херсонської області, чотирьох перспективних планів племінної роботи з червоною степовою породою, щорічних планів індивідуального підбору для маточно-

го поголів'я червоних порід племінних заводів “Зоря” та “Лідія” Херсонської області.

Матеріали досліджень застосовані у розробці Державної племінної книги (1989), і книги високопродуктивних корів (1993) та створення заводської лінії Дунаю 485 ХСН 1246 / А.С. № 687, Україна –опубл. 02.09.94.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота містить результати науково-виробничих досліджень, одержаних автором у період з 1992–роки, під час виконання наукової тематики. Безпосередньо автором виконано збір інформації, проведено експерименти, закладено досліди, виконано аналітичні роботи. Доведено доцільність використання бугаїв голштинської породи для поліпшення генетичного потенціалу червоної степової худоби. Дисертант особисто одержав результати досліджень і провів аналіз первинних даних, за узгодженням із співавторами використав частину спільно одержаних результатів.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень за темою дисертації викладені, обговорені та одержали позитивний відгук на Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених (Асканія-Нова, 1993), на науково-виробничих конференціях (Херсон –, 1994, 1998, 2000), на спільному засіданні кафедри генетики і розведення сільськогосподарських тварин, спеціальної зоотехнії ХДАУ, 2003.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 9 наукових робіт, зокрема в двох монографіях, наукових журналах і збірниках наукових праць, в тому числі 4 одноосібно;отримано одне авторське свідоцтво на селекційне досягнення.

Структура і об’єм роботи. Дисертаційна робота включає –вступ, огляд літератури, матеріали і методику досліджень, результати досліджень, висновки, додаток, список використаних літературних джерел. Дисертація викладена на 154 сторінках комп’ютерного тексту, вміщує 54 таблиці, 6 рисунків. Список використаної літератури налічує 228 найменувань, у тому числі 42 - іноземних.

МАТЕРІАЛ І МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

Дослідження за темою дисертації виконано в період з 1992-2003 роки. Об'єктом і місцем проведення науково-виробничого експерименту стали тварини червоної степової худоби та її помісі з голштинською породою в господарстві племінної ферми колгоспу ім. Леніна Голопристанського району, підтвердження деяких закономірностей проведено в племінних заводах  колективних підприємств “Зоря” Білозерського, “Лідія” Скадовського району Херсонської області на тваринах червоної степової, англерської та червоної датської порід, на кафедрі генетики і розведення Херсонського державного аграрного університету.

Під час проведення досліджень використано методи, що застосовуються у практиці удосконалення породи і породоутворення. Породні поєднання оцінювали за загальноприйнятими зоотехнічними методами (Буркат В.П., 1999).

Живу масу корів визначали зважуванням у віці 3 і 5 років на 2-3 місяці після отелення. Екстер'єр корів оцінювали окомірним методом, взяттям промірів у віці 3 і 5 років на 90-100 день лактації (1990).

Морфофункціональні властивості вимені корів визначали на 60-90 день лактації, користуючись методичними рекомендаціями: „Оцінка вимені і молоковіддачі корів молочних і молочно-м'ясних порід ”(1988). Тип будови тіла корів визначали за методикою Й.З. Сірацького (2001), який використав правило “золотої пропорції” Піфагора.

Етапи та обсяг проведених досліджень наведені в таблиці 1.

Таблиця 1 –Етапи досліджень

№ п/п

Зміст досліджень

Кількість тварин

1

Дослідження закономірностей росту і розвитку піддослідних тварин

263

2

Оцінка екстер'єрних показників і типу конституції корів першої та третьої лактації

263

3

Визначення масометричного коефіцієнту у корів

1331

4

Характеристика молочної продуктивності корів І, ІІ і ІІІ лактації

831

5

Визначення генетико –популяційних параметрів: повторюваності, мінливості і закономірностей  успадкування живої маси, промірів екстер'єру, надою, технологічних ознак

831

6

Оцінка ступеня середовищної чутливості тварин різних породних поєднань

263

7

Визначення адаптивної норми тварин за даними інтерєрних показників і відтворних здатностей

263

Для визначення міри гармонійності будови тіла корів запропоновано використовувати три проміри: висота в холці, коса довжина тулуба, ширина у маклаках.

                               (2.1)

З урахуванням знака й величини суми відхилень від стандарту гармонії визначали три основних типи конституції: аксіальний (осьовий) - нульове значення суми відхилень; проаксіальний –додатне відхилення від стандарту гармонії; анаксіальний –від’ємне відхилення від стандарту гармонії.

Фенотипові кореляційні зв'язки між промірами тіла, промірами вимені і надоєм визначали за допомогою кореляційного аналізу.

Основні показники продуктивності : надій, вміст жиру в молоці, молочний жир визначали за даними матеріалів племінного обліку господарств за першу, другу і тертю лактації.

Для встановлення типу успадкування ознак молочної продуктивності, технологічних властивостей за умов міжпородного схрещування визначені величини адитивного, материнського і гетерозисного ефектів за методикою Д. Мінкема (1974)]. Використання даної методики проводиться на основі наступних рівнянь:

3/4B –/4B = 1/2 a                                                                                       (2.3.)

2 х 1/4 B –/2 В - А =2 m                                                                         (2.4)

= ĥ                                                                               (2.5)

де :A –поліпшувана порода; B –поліпшуюча порода; а –адитивний ефект;

m –материнський ефект; ĥ - гетерозисний ефект.

Визначення вдалих кросів ліній, варіантів внутрішньолінійних підборів і схрещування проводили методом порівняльного аналізу рівня розвитку продуктивних ознак тварин.

За методикою А.Н. Калмикова (1990) досліджували прояв трансгресії у корів за надоєм.

Вплив штучного і природного добору за умов його стабілізуючої дії визначали за методикою Д.В. Карликова (1990).

Результати досліджень оброблені генетико-статистичничним методом за методикою М.О. Плохинського (1969), з використанням кореляційного, регресійного аналізів і множинної кореляції, програмою Microsoft Word –.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Динаміка живої маси корів. Дослідженнями встановлено, що корови-первістки червоної степової породи поступаються показниками живої маси помісним ровесницям (½, ¾, ¼) відповідно на 33; 31 кг (Р < 0,001) і 19 кг, (Р < 0,01), таблиця 2. Коефіцієнти мінливості цього показника у корів дослідних груп досить низькі (у межах від 5,60 до 8,96). За даними третьої лактації різниця між живою масою чистопородних і

голштинізованих корів різних генотипів становить  відповідно 31; 26 кг   (Р < 0,01) і

кг (Р < 0,1). Коефіцієнт мінливості цієї ознаки найвищий у тварин з часткою крові ½ чг –,30 %, в інших групах знаходиться у межах 5,84 –,51 %. Різниця за живою масою між нащадками і матерями з віком збільшувалася у групі чистопородних корів, а в групах помісних вона була майже на одному рівні (різниця статистично достовірна для помісних тварин).

Таблиця 2 - Жива маса голштинізованих корів у порівнянні з

ровесницями червоної степової породи і зв’язок з надоєм

Групи тварин

n

±S

± σ

Cν, %

r

(жива маса –надій)

І лактація

Червона степова, чп

55

±5,22

,72

,96

-0,008

½ чс х ½ чг

94

±3,46****

,56

,22

+0,058

¼ чс х ¾ чг

67

±3,18****

,00

,60

-0,135

¾ чс х ¼ чг

47

±4,7***5

,54

,19

+0,294

ІІІ лактація

Червона степова, чп

54

±4,68

,39

,51

+0,266

½ чс х ½ чг

86

±4,41***

,86

,30

-0,068

¼ чс х ¾ чг

64

±4,13***

,00

,96

+0,037

¾ чс х ¼ чг

47

±4,61*

,60

,84

-0,006

Примітка: чс –червона степова; чг –голштинська червоно –рябої масті;

вірогідність різниці з чистопородною червоною степовою - *- (Р < 0,1);

**- (Р < 0,05); ***- (Р < 0,01); **** (Р < 0,001).

Принцип гармонії і типи конституції корів. Аналіз оцінки корів за типом будови тіла показав, що в усіх групах переважав анаксіальний тип конституції. До нього було віднесено від 65 % до 73 % тварин. Тварини аксіального типу були лише у групі корів з часткою крові ½ і з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою, становили відповідно 2,0 і 1,5 % від загальної кількості. У групі тварин червоної степової породи між коровами проаксіального і анаксіального типу суттєвої різниці у надоях і промірах не виявлено. У групі напівкровних тварин 2 % корів мали аксіальний тип конституції, 65 % тварин анаксіального типу і 33 % проаксіального типу. Корови анаксіального типу були вищими, довшими і ширшими. Вони перевершували корів проаксіального типу за надоєм на 13,4 % (Р < 0,001), висотою у холці на 1,8 % (Р < 0,001), косою довжиною тулуба на 3,6 % (Р < 0,01), шириною у маклаках на 10,7 % (Р < 0,01). Середнє значення суми від-

хилень проаксіального типу було ближчим до аксіального .Аналогічні показники були і в двох інших групах: корови анаксіального типу з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою мали перевагу відповідно на 5,6 % (Р =0,1); 0,3 %; 1,9 % (Р < 0,001) і 6,7 % (Р < 0,1); а тварини з часткою крові ¼ за голштинами, проаксіального типу, поступалися лише на 7,9 % (Р < 0,1) за надоєм і на 14,2 % за шириною у маклаках, маючи однаковий зріст і довжину тулуба. Значне відхилення від нульового значення у дослідних групах тварин свідчать про незавершеність формування гармонійності будови тіла.

Особливості екстер’єру чистопородних і помісних корів. Дослідженнями встановлено, що помісні тварини переважали своїх чистопородних ровесниць майже за всіма промірами. Їх перевага знаходилася в межах від 0,2 до 10,8% за результатами промірів корів у віці трьох років. Лише корови в групі тварин з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою поступалися чистопородним тваринам за проміром “глибина грудей”. За результатами промірів корів у п'ятирічному віці, показники помісних тварин не відрізняються більше, ніж на 5,2 % від аналогічних промірів у чистопородних, а показники лімітів у всіх досліджуваних групах значно співпадали. Промір –“висота в холці”, як селекційна ознака, позитивно корелює з усіма іншими промірами тіла тварини (табл. 3).

Таблиця 3 - Фенотипові кореляції промірів тіла у корів-первісток червоної

степової породи та помісей з голштинами

Ознаки, що корелюють

Породні поєднання і взаємозв’язок промірів тіла (r )

червона степова, чп

½ чс х ½ чг

¼ чс х ¾ чг

¾ чс х ¼ чг

Висота в холці .... всі інші інші проміри тулуба

0,188....0,532

,449....0,724

,271....0,670

,330....0,586

Висота в холці...... проміри вимені

0,300 -

,408....0,449

,206....0,231

,301....0,324

Коса довжина тулуба –довжина вимені

0,100

,232

,169

,235

Коса довжина тулуба –ширина вимені

-0,090

,305

,220

,197

Довжина зада –довжина вимені

0,327

,320

,141

,154

Довжина зада –ширина вимені

0,216

,300

,161

,173

Ширина зада –ширина вимені

0,045

,334

,143

,090

Ширина грудей –ширина зада

-0,045

,574

,530

,303

Ширина грудей –ширина вимені

-0,090

,317

,144

,093

Взаємозв'язок проміру висоти у холці з всіма іншими промірами тулуба у помісних тварин був вищим, ніж у чистопородних. У корів з часткою крові ½ за поліпшуючою породою рівень кореляції був на рівні 0,449....0,724, з часткою крові ¾ –,271....0,670, у тварин одержаних від зворотного схрещування 0,330....0,586, а у чистопородних червоних степових на рівні 0,188....0,532. Рівень кореляції висоти у холці з промірами вимені має середнє значення: у чистопородних 0,300; у напівкровних 0,448....0,449; дещо нижчий рівень у тварин з часткою крові ¾ та ¼ за поліпшуючою породою. У помісних тварин між усіма промірами екстер'єру виявлені позитивні зв'язки, а у чистопородних негативна кореляція виявилася між промірами: коса довжина тулуба - ширина вимені; ширина грудей - ширина зада; ширина грудей - ширина вимені. Така закономірність взаємозв'язку висоти в холці з іншими промірами зберігається і у корів п'ятирічного віку, а кореляція між проміром висота в холці і промірами вимені стає слабшою, а у напівкровних тварин навіть негативною. У тварин з часткою крові ½ і ¾ за поліпшуючою породою спостерігається негативна кореляція промірів тулуба і промірів вимені, це пов'язано з погіршенням морфофункціональних властивостей вимені з віком, як результат негативного впливу недосконалого машинного доїння корів.

Молочна продуктивність корів різних породних поєднань. Основним показником ефективності використання того чи іншого генотипу тварин є молочна продуктивність. Дослідження молочної продуктивності різних породних поєднань показали, що за 1, 2 і 3 лактації помісні корови з часткою крові ½ чг переважали чистопородних ровесниць за надоєм відповідно на 537 (Р < 0,001), 282 (Р < 0,05) і 417 кг (Р < 0,001); з часткою крові ¾ чг на 543 (Р < 0,001), 323 (Р < 0,01) і 567 кг (Р < 0,001); і з часткою крові ¼ чг на 89, 4 і 227 (Р =0,1) (табл. 4). За вмістом жиру в молоці тварин з часткою крові ½ та ¾ за поліпшуючою породою поступалися ровесницям материнської породи відповідно на 0,03 і 0,01 %, а з часткою крові ¼ за поліпшуючою породою - перевершували на 0,01 %. Різниця за вмістом жиру в молоці між групами досліджуваних тварин знаходилася в межах 3,75-3,80 % Загальний вихід молочного жиру також був вищий у помісей. Напівкровні тварини перевершували ровесниць на 17,1 кг (Р<0,001), з часткою крові ¾ за голштинами –на 20 кг (Р<0,001), одержані від зворотного схрещування –на 3,3 кг (невірогідно). Порівняння продуктивності корів за три лактації дає можливість стверджувати про ефективність схрещування тварин червоної степової породи з голштинською худобою, але повна характеристика отриманих результатів може бути лише у порівнянні продуктивних ознак з аналогічними показниками їх матерів.

Таблиця 4-Характеристика молочної продуктивності корів

Група тварин

n

Продуктивність

надій, кг

вміст жиру, %

молочний жир, кг

±S

±S

±S

І лактація

Червона степова, чп

55

±64,2

,79±0,03

,3±2,68

½ чс х ½ чг

94

±73,9****

,75±0,02

,4±2,78

¼ чс х ¾ чг

67

±59,7****

,79±0,03

,3±2,40

¾ чс х ¼ чг

47

±95,8

,80±0,03

,6±3,55

ІІ лактація

Червона степова, чп

54

3925±77,1

3,78±0,02

,36±2,37

½ чс х ½ чг

86

4207±83,4**

3,74±0,03

,18±3,09

¼ чс х ¾ чг

65

424881,1***

3,76±0,03

,72±2,63

¾ чс х ¼ чг

47

3929±89,7

3,77±0,03

149,12±3,07

ІІІ лактація

Червона степова, чп

54

±71,49

,83±0,03

,4±2,89

½ чс х ½ чг

86

±77,8****

,75±0,03

,7±3,19

¼ чс х ¾ чг

64

±68,1****

,73±0,03

,0±2,52

¾ чс х ¼ чг

47

±125,7*

,75±0,003

,1±4,53

Дочки усіх груп тварин перевершували продуктивність своїх матерів за всіма ознаками. Чистопородні первістки переважали за надоєм своїх матерів на 365 кг (Р<0,1), з часткою крові ½ за голштинами –на 706 кг (Р<0,001); з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою на 505 кг (Р<0,001) і одержані від зворотного схрещування на 40 кг (невірогідно). За вмістом жиру в молоці чистопородні первістки переважали своїх матерів на 0,1 %; з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою на 0,05, а з часткою крові ¼ за голштинами на 0,08 %. Напівкровні тварини мали вміст жиру в молоці такий же, як і у матерів. Загальна кількість молочного жиру усіх дочок була вищою: у чистопородних на 17,6 кг (Р<0,05), у помісних відповідно на 25,2 (Р<0,001) 21 (Р<0,001), 5,1 кг.

Вплив батьків на формування продуктивних ознак нащадків. Встановлено вплив батьків і матерів, з різним походженням, на процес формування продуктивних ознак у нащадків (табл. 5). Визначено продуктивність жіночих предків у кожному варіанті підбору та розподілено їх на три групи: І група –матерів і матерів батьків з середнім надоєм до 4000 кг; ІІ група – 4001-4500 кг; ІІІ група –кг і більше. За надоєм корови різних генотипів у групі предків з середнім надоєм до 4000 кг розподілилися наступним чином: з прогресивною ознакою - 17 %, з адитивною –% і з регресивною - 12 %. Надій у групі дочок з прогресивною ознакою знаходився в межах 4069-5204, найвищу продуктивність мали дочки напівкровних тварин –кг; в групі з адитивною спадковістю –-3845 кг і дочки групи з регресивною ознакою мали надій від 2553 до 2974 кг молока. У групі предків з середнім надоєм 4001-4500 кг кількість дочок з прогресивною ознакою зменшилася на 1 %, з адитивною на 5 %, а з регресивною ознакою зросла на 4 %. Рівень надою дочок у даній групі був вищим від продуктивності дочок з групи батьків з нижчим рівнем аналогічних показників, за виключенням напівкровних дочок з прогресивною ознакою, що поступалися своїм ровесницям на 208 кг. В групі предків з надоєм 4501 кг і більше чисельність з прогресивною ознакою дочок становила 14 %, а з адитивною і регресивною по 43 %. Продуктивність дочок у цій групі була вищою від ровесниць з груп предків з нижчим рівнем продуктивності. Надій корів з прогресивною ознакою знаходився в межах 4533....5317 кг молока, з адитивною –....4165 кг і з регресивною –....3825 кг.

Таблиця 5 –Оцінка молочної продуктивності корів в залежності від направлення підбору батьків

Ознака продуктивності

дочок

Середній надій матерів і матерів батьків, кг

до 4000

4001-4500

4501 і більше

кількість тварин з розвитком ознаки батьків

п

%

надій, кг

п

%

надій, кг

п

%

надій, кг

Червона степова, чп

Прогресивна

-

-

-

-

-

-

Адитивна

4

Регресивна

-

-

-

2887

½ чс х ½ чг

Прогресивна

3

Адитивна

16

Регресивна

1

¼ чс х ¾ чг

Прогресивна

1

Адитивна

4

Регресивна

-

-

-

3825

¾ чс х ¼ чг

Прогресивна

3

Адитивна

6

Регресивна

4

Позитивно трансгресивних тварин в групі чистопородних було 7,2%, в помісних відповідно 21,3; 7,5 і 27,6 %. Ще більш сильні відмінності у здатності формувати генотипи з позитивним трансгресивним успадкуванням високомолочності у бугаїв плідників різних ліній, а також представників однієї лінії. 

Вплив штучного і природного добору на рівень надою корів. Загальна елімінація у віці І –ІІІ лактацій була найвищою у корів з часткою крові ¼ за поліпшуючою породою і чистопородних відповідно 35,6 –,7 % та 36,1 –,6 %. У напівкровних корів вона була на рівні 15,3 –%, а у тварин з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою 26,3 –,1 %. Слід зазначити, що серед корів дослідних груп, що мали продуктивність наближену до середніх показників продуктивності, елімінація була найменшою. Очевидно, ці тварини мають оптимальне співвідношення продуктивності і адаптивних якостей. Штучний добір був спрямований на виведення з стада низькопродуктивних корів, а рівень природного добору зростав за умов підвищення надою, особливо у помісних тварин.

Середовищна чутливість корів різних генотипів. У результаті досліджень встановлено суттєвий вплив середовищних факторів на формування і перебіг лактації дослідних тварин (табл. 6 ).

Таблиця 6 - Середовищна чутливість надою корів різних генотипів

Групи матерів за рівнем надою

Середньомісячний надій, кг

Показники пластичності і стабільності

а

b

r

Червона степова , чп

до 3000

355.5

.20

,160

.990

3001-3600

367.6

.11

.297

.994

3601 і більше

363.8

.13

.022

.993

Разом:

365.1

.18

.221

.969

½ чс х ½ чг

до 3000

419.1

.59

.829

.997

3001-3600

410.3

.03

.960

.994

3601 і більше

429.3

.24

.914

.998

Разом:

424,5

,11

,029

,999

¼ чс х ¾ чг

до 3000

383,2

,5

,864

,984

3001-3600

418,1

,67

,965

,985

3601 і більше

424,3

,61

,941

,990

Разом:

424,0

,39

,039

,990

¾ чс х ¼ чг

до 3000

366,0

,43

,224

,942

3001-3600

364,2

,87

,785

,980

3601 і більше

383,9

,84

,179

,989

Разом:

380,6

,58

,180

,974

Тварини різних генетичних груп мають істотні відміни за ступенем середовищної чутливості. Найбільш лабільний тип реакції відзначено у дочок бугаїв-плідників червоної степової породи мали більш високу пластичність (b=1,022.... 1,297), менш чутливі до коливань умов середовища тварини плідників голштинської породи (b=0,829 –,965 ). Інакше кажучи , тварини більш молочного типу характеризуються меншою залежністю надоїв від тих середовищних коливань, що виникають у ході лактації і мають кращу пристосованість до експлуатації їх в умовах промислового виробництва молока.

Визначення ефекту дії генів у помісних тварин. Встановлено закономірність успадкування основних селекціонованих ознак у помісних тварин. Перевага помісних корів за рівнем надою відбувалася за рахунок адитивного і гетерозисного ефекту. З ростом рівня продуктивності матерів гетерозисний ефект зменшувався з 503 до 438 кг за першу лактацію, з 871 до -197 кг за третю, а адитивний збільшувався відповідно з 622 до 844 кг і з -576 до 1044 кг (табл. 7 ).

Таблиця 7 - Адитивний, материнський і гетерозисний ефекти за молочною продуктивністю корів різних генотипів залежно від рівня надою матерів

Лактація

Тип успадкування

а

m

ĥ

Надій до 3000

І

622

-266

ІІІ

-576

Надій 3001-3600

І

1146

-184

,5

ІІІ

990

-101

-14

Надій 3601 і більше

І

844

-164

ІІІ

1044

-197

Разом

І

908

ІІІ

680

Перевага помісей за живою масою забезпечувалася майже на одному рівні за рахунок гетерозисного і адитивного ефектів відповідно на 21 і 22 кг та 22 і 28 кг. Розрахунки дії генів за проміром „висота в холці” показали, що незалежно від рівня продуктивності матерів, у помісних тварин ця ознака носить адитивний характер успадкування

Технологічні якості вимені корів за умов машинного доїння. Аналіз результатів вимірювання вимені корів-первісток свідчить, що помісні тварини вірогідно перевершують своїх чистопорідних ровесниць за основними промірами: за обхватом вимені різниця становила 4,4-7,9 %, довжиною 2,0-6,3 %, шириною 4,4-8,9 % і глибиною 8,7-17,0 %.У повновікових корів також спостерігалася різниця у промірах вимені, але була порівняно меншою. Помісні корови (напівкровні та з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою) мали вим'я ширше і довше, з більшим обхватом (перевага становила від 1,0 до 5,5%). Проміри вимені корів з часткою крові ¼ за поліпшуючою породою були на рівні з чистопородними. Помісні корови-первістки достовірно перевищували чистопородних ровесниць за швидкістю молоковіддачі на 12-24 %, за індексом вимені на 1-2%, за одночасністю видоювання на 4-5 %.

Швидкість молоковіддачі корів першого отелення у порівнянні з третім збільшилася , а рівномірність розвитку вимені і одночасність видоювання помітно погіршилися. Показники розвитку вимені позитивно і високодостовірно корелюють з рівнем добового надою. Взаємозв’язок надою за лактацію і промірами вимені помітно слабшає, коефіцієнти кореляції нижчі. Коефіцієнт кореляції „швидкість доїння –добовий надій” був рівний 0,34-0,57; “спадання вимені” –,60-0,72. Взаємозв’язок фізіологічних властивостей вимені та надою за лактацію позитивний, але зменшився у порівнянні з добовим надоєм. Отже, під час формування високопродуктивних стад достатньо вести відбір тварин за величиною вимені, його формою і швидкістю молоковіддачі з урахуванням першої лактації.

Показники відтворної здатності корів. Проведеними дослідженнями установлено, що корови червоної степової породи мали триваліший сервіс - період і міжотельний період. Перевага цих показників у помісних ровесниць з часткою крові ½ за поліпшуючою породою складало відповідно на 26,5 і 20,1 (Р<0,001); ¾ чг - 15,5 і 12,8; ¼ чг - 13,1 і 11 днів. Коефіцієнти відтворної здатності і індекси плодючості були вищими у помісних тварин.

Економічна ефективність проведених досліджень. Аналізуючи розрахунки економічної ефективності встановлено, що найбільший прибуток від однієї корови одержали від тварин другого покоління (з часткою крові ¾ за поліпшуючою породою) : за першу лактацію 423,5 грн., за другу і третю 233,8 і 350,7 відповідно, напівкровні корови поступалися їм у цьому показнику. Тварини з часткою крові ¼ за поліпшуючою породою за першу і третю лактацію незначно перевершували чистопорідних тварин червоної степової породи на 7,8 і 3,3 % відповідно, а за результатами другої лактації поступалися чистопорідним ровесницям на 0,2 % або на 7 кг молока базисної жирності.

ВИСНОВКИ

  1.  Тварини проміжних генотипів голштинізованого типу червоної молочної породи є постійним джерелом для наступних етапів отримання особин бажаних генотипів і подальшого їх розведення „у собі”. Вони мають високу молочну продуктивність та поліпшений екстер'єр і за основними селекціонованими ознаками переважають чистопородних червоних степових тварин.
  2.   .За живою масою помісні корови переважали тварин вихідної породи. За результатами першого отелення перевага у корів з часткою крові ½ чг становила 33 кг (Р<0,001), з часткою крові ¾ чг - 31 кг (Р<0,001) і з часткою крові ¼ чг 19 кг (Р<0,01), за даними третьої лактації різниця становила відповідно 31; 26 кг (Р<0,01), і 13 кг (Р<0,1).
  3.  За типом конституції корови переважно належать до анаксіального типу. З групи напівкровних тварин 2% належали до аксіального типу, 65 % - до анаксіального і 33 % - до проаксіального. Корови анаксіального типу були вищими, довшими і ширшими і перевершували корів проаксіального типу за надоєм на 13,4 % (Р < 0,001), висотою у холці - 1,8 % (Р < 0,001), косою довжиною тулуба на 3,6 % (Р < 0,01), шириною у маклаках на 10,7 % (Р < 0,01). Аналогічні показники були і в двох інших групах: корови анаксіального типу з часткою крові ¾ чг мали перевагу відповідно на 5,6 % (Р =0,1); 0,3 %; 1,9 % (Р < 0,001) і 6,7 %

(Р < 0,1), а ¼ чг - на 7,9 % (Р < 0,1) за надоєм і на 14,2 % за шириною у маклаках, маючи однаковий зріст і довжину тулуба.

  1.  Дослідження молочної продуктивності різних породних поєднань показали, що за 1,2 і 3 лактації помісні тварини переважали чистопородних ровесниць за надоєм відповідно на 537 (Р < 0,001) , 282 (Р < 0,05) і 417 (Р < 0,001) кг з часткою крові ½ чг; на 543 (Р < 0,001),323 (Р < 0,01) і 567 (Р < 0,001) кг –з часткою крові ¾ чг; на 89, 4 і 227 (Р =0,1) у корів з часткою крові ¼ чг. За вмістом жиру в молоці за першу лактацію напівкровні та ¾-кровні помісі з часткою крові поступалися чистопородним ровесницям на 0,03 і 0,01%, а ¼ чг перевершували на 0,01%, за другу і третю лактації помісні тварини поступалися відповідно на 0,04; 0,02; 0,01 % і 0,08; 0,1; 0,08 %.Загальний вихід молочного жиру також був вищий у помісей, різниця вірогідна для тварин з часткою крові ½ і ¾  за поліпшуючою породою.
  2.  Формування молочної продуктивності у значній мірі обумовлено трансгресією. Позитивно трансгресивних тварин в групі чистопородних було 7,2 %, у помісних відповідно 21,3; 7,5 і 27,6 %. Штучний відбір у досліджуваних групах тварин спрямований проти особин з продуктивністю нижче середніх показників продуктивності стада, інтенсивність його в міру наближення до середніх значень знижується. Разом із зростанням надою рівень елімінації зростає, так з групи корів, що мали рівень надою до 4000 кг елімінування складало у чистопорідних тварин 14,2 %; у помісних з часткою крові ½, ¾ і ¼  за поліпшуючою породою відповідно 6,5; 19,2 і 36%. Природній добір у більшій мірі спрямований проти особин, що перевершують середній рівень і чим більше це перевершення, тим вища інтенсивність добору.
  3.  Найбільш лабільний тип реакції відзначено у дочок бугаїв-плідників червоної степової породи (b=1,022....1,297 ), менш чутливі до коливань умов середовища нащадки плідників голштинської породи (b=0,829....0,965 ).Перевага помісних корів за рівнем надою відбувалася за рахунок адитивного і гетерозисного ефекту. Перевага помісей за живою масою забезпечувалася майже на одному рівні за рахунок гетерозисного і адитивного ефектів відповідно на 21 і 22 кг та 22 і 28 кг. Розрахунки дії генів за проміром „висота в холці показали, що незалежно від рівня продуктивності матерів, у помісних тварин ця ознака носить адитивний характер успадкування
  4.  Різниця у основних промірах вимені між помісними і чистопорідними первістками становила: за обхватом вимені 4,4-7,9 %, довжиною вимені 2,0-6,3%, шириною 4,4-8,9 % і глибиною 8,7-17,0 %. Перевага у промірах вимені спостерігалася у помісних тварин і в п’ятирічному віці. Помісні первістки переважали своїх ровесниць за швидкістю молоковіддачі на 12-24 %, за індексом вимені на 1-2 %, за одночасністю видоювання на 4-5 %. 
  5.  Проведеними дослідженнями установлено, що корови червоної степової породи мали триваліший сервіс - період і міжотельний період. Перевага сервіс –періоду і міжотельного періоду у чистопородних корів над помісними ровесницями з часткою крові ½ за поліпшуючою породою складала відповідно на 26,5 і 20,1 (Р<0,001); ¾ - 15,5 і 12,8; ¼ - 13,1 і 11 днів. Коефіцієнти відтворної здатності і індекси плодючості були вищими у помісних тварин.
  6.  Використання голштинізованих тварин проміжних генотипів нового голштинізованого типу червоної молочної худоби економічно доцільне. Корови –помісі продукують молока базисної жирності в середньому за три лактації на 392; 390 і 86 кг більше ніж чистопорідні ровесниці.
  7.  Одержані результати дають підставу пропонувати тварин проміжних генотипів голштинізованого типу червоної молочної породи для формування високопродуктивних молочних гуртів худоби.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Государственная племенная книга крупного рогатого скота красной степной породы. / Синеокая М. С., Подпалая Т.В. Л.З. Шантарь Л.З., Гапоненко Н.А.,

 / Под ред. Н.В.Кононенко -К.: Урожай, 1989.- 291 с. (обробка даних).

2. Книга высокопродуктивных коров красных пород Украины.

/Синеокая М.С., Жебель Р.В., Шантарь Л.З. / Под ред. Н.В.Кононенко -К.: Урожай, 1993.- 195 с. (Експериментальна частина, обробка даних). 

3. Шантарь Л.З. Вплив голштинських бугаїв на якість помісей //Тваринництво України. -1997.-№ 5. -С. 2.

4. Шантар Л.З. Молочна продуктивність помісей: червона степова х голштинська // Тваринництво України. -1997.- № 5 -С.4.

. Шантар Л.З. ,Волошина Л.М., Миронов В.Г Порівняльна характеристика росту і розвитку ремонтних телиць червоної степової породи та їх помісей з голштинами // Таврійський науковий вісник. -1998.-№ 5.-

Частина 2.- С.36

.Шантар Л.З., Вовченко С.Г. Адаптаційні здатності тварин червоної степової породи і їх помісей з голштинами  // Таврійський науковий вісник. -1999.- № 12-С.84-86.(Експериментальна частина).

. Шантар Л.З. Будова тіла корів різних генотипів і їх продуктивність //Таврійський науковий вісник. -2002.- № 24.-С. 85-88.

. Шантар Л.З .Оцінка морфофункціональних властивостей вимені корів проміжних генотипів нового голштинізованого типу червоної молочної породи. // Таврійський науковий вісник. -2003.- № 25 -С. 133-136.

. Авторське свідоцтво на селекційне досягнення у тваринництві № 686 Україна. Заводська лінія Дунаю 485 червоної степової породи великої рогатої худоби / Бесараб О.П., Моторний Д.К., Кувшинова Т.М., Вороненко В.І., Шантар Л.З., Кононенко Н.В., Підпала Т.В., Назаренко В.Г., Притуленко Л.С. (Україна) - Заявл. 10.11.92;Опубл. 02.09.94.-1с.(о.в.-10%, виконано роботу з розведення лінійних тварин, створення структури лінії і узагальнення даних отриманих в стадах репродукторах). (Експериментальна частина, обробка даних).

Шантар Л.З. Селекційно-генетична оцінка корів проміжних генотипів голштинізованого типу створюваної червоної молочної породи. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.01-розведення та селекція тварин.

Херсонський державний аграрний університет. Херсон, 2004.

У дисертації викладено матеріал за результатами досліджень екстер’єру, типу конституції, молочної продуктивності, характеру лактаційної діяльності, морфофункціональних властивостей вимені, морфологічних та біохімічних показників крові корів проміжних генотипів голштинізованого типу створюваної червоної молочної худоби

Встановлено позитивний зв’язок між промірами екстер’єру, типом конституції та молочною продуктивністю; визначені фактори впливу на формування молочної продуктивності; досліджено вплив дії адитивного, гетерозисного та материнського ефектів, а також проведена селекційно-генетична оцінка помісних тварин за показниками пластичності; визначена здатність батьків формувати трансгресивних тварин.

Ключові слова: порода, генотип, фенотип, лінія, селекція,  ознака, схрещування, молочна продуктивність, лактація, трансгресія, пластичність, елімінація, вим’я.

Шантарь Л.З. Селекционно-генетическая оценка коров промежуточных генотипов голштинизированного типа создаваемой красной молочной породы .- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.02.01 разведение и селекция животных. Херсонский государственный  аграрный университет, 2004.

В диссертации изложен материал по результатам исследований экстерьера, типа конституции, молочной продуктивности, характера лактационной деятельности морфофункциональных свойств вымени, морфологических и биохимических показателей крови коров красного степного скота и промежуточных генотипов голштинизированного типа создаваемой красной молочной породы.

Установлена положительная связь между промерами экстерьера, типом конституции и молочной продуктивностью. Определены факторы влияния на молочную продуктивность, рассчитаны гетерозисный, аддитивный и материнский эффекты действия генов. Произведена генетико-экологическая оценка средовой чувствительности животных по показателям пластичности и стабильности. Определена способность родителей формировать трансгрессивных потомков. Исследовано влияние искусственного и естественного отбора на животных различных породных сочетаний.

В результате проведенных исследований установлено преимущество коров промежуточных генотипов голштинизированого типа по основным селекционируемым признакам. Так по результатам 1,2 и 3 лактаций надой был выше соответственно на 537 (Р < 0,001) , 282 (Р < 0,05) и 417 (Р < 0,001) кг укоров с долей кровности ½ чг; на 543 (Р < 0,001),323 (Р < 0,01) и 567 кг (Р < 0,001) кг у животных ¾ чг; на 89, 4 і 227 (Р =0,1) укоров с долей кровности ¼ чг.По живой массе это преимущество составляло у коров с долей ½ чг 33 кг (Р<0,001), у ¾ чг - 31 кг (Р<0,001) и с долей кровности  ¼ чг 19 кг (Р<0,01) по данным первого отела, а по данным третьего отела эта разница составляла соответственно 31; 26 кг (Р<0,01), і 13 кг (Р<0,1).

Формирование молочной продуктивности в значительной степени обусловлено трансгрессией. В группах помесных животных  количество положительно трансгрессивных особей было выше и составляло 21,3; 7,5 и 27,6 % против 7,2 % в группе чистопородных коров.

По типу конституции животные преимущественно принадлежали к анаксиальному типу. Полукровные коровы, анаксиального типа в сравнении с чистопородными, были более высокими, длинными и широкими и по надою превышали на 13,4 % ровесниц проаксиального типа.

Помесные животные были менее чувствительными к колебаниям условий внешней среды, показатели пластичности составляли (b=0,829 .... 0,965), у чистопородных тип реакции был более лабильным (b=1,022 .... 1,297).

При скрещивании у помесных коров наследование молочной продуктивности происходит за счет аддитивного и гетерозисного эффектов. С ростом уровня продуктивности матерей у дочек гетерозисный эффект уменьшался по первой лактации с 503 до 438 кг, по третьей с 871 до -197 кг, а аддитивный увеличивался соответственно с 622 до 844 кг и с -576 до 1044 кг.

У коров промежуточных генотипов значительно улучшились морфологические и признаки и физиологические свойства вымени.

В результате проведенных исследований установлена экономическая целесообразность использования животных промежуточных генотипов при создании высокопродуктивных стад скота. Помесные коровы продуцируют молока базисной жирности в среднем за три лактации на 392; 390 и 86 кг больше чем чистопородные.

Ключевые слова: порода, генотип, фенотип, линия, селекция, признак, скрещивание, молочная продуктивность, лактация, трансгрессия, пластичность, элиминация.

Shantar L.Z. Selection and genetic evaluation of utility of cows transitional genotypes of the holsteinized type of the red dairy cattle being. –Manuscript.

Thesis For a candidate’s degree (Agriculture) in the major 06.02.01 –selection of farm animals. Kherson State Agrarian University. Kherson 2004.

The thesis presents research data on the exterior, constitution type, milk productivity, character of lactation activity, morpho – functional properties of the udder, morphological and biochemical blood parameters of cows of transitional genotypes of the holsteinized type of the red dairy cattle being bred.

A positive correlation between exterior dimensions, constitution type and milk productivity has been established, factors influencing milk productivity formation were determined; additive, heterocyst and maternal effects were examined; selection and genetic evaluation of crossbred animals according to plasticity parameters was made; parents ability to form transgressive animals was specified.

Key words: breed, genotype, phenotype, line, selection, character, crossing, milk productivity, lactation, transgression, plasticity, elimination a




1. преподавательский состав в области бухгалтерского учёта экономического анализа и аудита различных учебных
2. х суток лихорадки катаральных явлений диареи иумеренных симптомов интоксикации внезапно появились призна
3. демонов которые во множестве неистовых битв Вишну с демонами пали от луноподобного лика Вишну или вернее Р
4. тема координат называются системой отсчета
5. . Пациентка остается в сознании
6. Тема 6 Сущность и роль государственной социальной политики 4 часа 1
7. теория черт лидера б ситуационная концепция лидерства в теория свиты делающей короля
8. 1 ОСНОВЫ МЕТОДОЛОГИЧЕСКОЙ КУЛЬТУРЫ Чтобы понять характер изменений в этой сфере науки необходимо рас
9. «...Смех дружеской благожелательности, веселого и безобидного озорства»
10. Происхождение театра.html
11. Структура и динамика конфликта
12. Атмосфера Владивостока
13. [500] DJ Ginn VI Triple Seven- Hciendo Escnte II 20022003 [500] DJ Ginn VII Triple Seven- Frustrl I 2004 [250] XVI [20062007] Los mejores del tiempo [5000] XVII [20082009].html
14. Тема- Сопряжение. Метод объектное и полярное отслеживание
15. Гигиена больного
16. Тема 1. Теория социальной работы как учебная дисциплина; научные основы социальной работы
17. Об авторском и смежных правах1
18. Контрольная работа- Захист інформації у колах, що проводять струм
19. Методика обработки экспериментальных данных
20. Жизнь есть способ существование белковых тел существенным моментом которого является постоянный обмен вещ