Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Закон зберження електричного заряду

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

(1)      Закон зберження електричного заряду: Алгебраїчна сума зарядів всіх тіл в замкненій системі = 0;  q1 + q2 + … +  qn = const або  qn = const. q - елетричний заряд; [q] - Кл (Кулон) - 1 А * с. q = I *t. 1 Кл - такий електричний заряд, що пе-реноситься зарядженими частинками через поперечний переріз провідника за 1 с, створюючи струм силою 1 А.

(2)      З-н Кулона: Сила взаємодії двохточкових заряджених тіл прямопропор-ційна добуткові заряду цих тіл і обернено пропорційна квадрату відстані  між ними.  

(3)    Ел. поле - поле, яке утворюється навколо заряджених частинок або тіл.

Напруженість - силова характеристика ел. поля.  Напруженість - фіз. вел., що визначається відношенням сили з якою ел. поле діє на заряд до значення цього заряду.

Принцип суперпозиції  полів: Результуюча напруженість ел. поля заряджених тіл = векторній сумі напруженостей ел. полів, що створю-ються цими  тілами.

(4)    Робота з переміщення зарядженого тіла в ел. полі  не залежить від шляху і форми  траєкторії  руху.

(5)      Потенціал - енергетич. характеристика ел. поля. Потенціал — фіз. вел, що визначається відношенням потен. енергії зарядженого тіла в ел. полі до за-ряду цього тіла. Різниця потенціалів: фіз. вел, що характериз. стан ел. поля і = відношен-ню роботи ел. поля  по переміщенню заряду до значення цього заряду.  де e — заряд електрона — рівень Фермі i-го металу

(6)       До провідників належать речовини, які мають заряджені частинки, що здатні рухатись впорядковано по всьому об'єму тіла під дією електричного поля. Заряди цих частинок називають вільними зарядами. Провідниками є всі метали, деякі хімічні сполуки, водні розчини солей, кислот, лугів, розплави солей, іонізовані гази. У металах носіями вільних зарядів є вільні електрони. Їх називають електронами провідності.   До діелектриків належать усі гази за нормальних умов, рідини (гас, спирти, ацетон, дистильована вода та ін.), тверді тіла (скло, пластмаси, сухе дерево, папір, гума тощо) У діелектриках електричні заряди не можуть (так як і вільні заряди провідника) переміщу-ватися під дією електричного поля по всьому об'єму тіла. Діелектрики поді-ляють на два види: 1) полярні, які складаються із молекул, у яких центри розподілу позитивних і негативних зарядів не збігаються (вода, спирти та ін.);

2) неполярні, що складаються з атомів або молекул, у яких центри розподілу позитивних і негативних зарядів збігаються (бензол, інертні гази, поліетилен та ін.).

(7)         Електороєм. - фіз. вел, яка описує електричні  властивості реч-ни = від-ношенню заряду до потенціалу цього заряду.

Конденсатор — система 2-х з'єднаних провідників розділених діелектриком.

                виз. відношенням заряду конденсатора до різниці потенціалів на обк-ладках конденсатора.

(8)       Енергія зарядженого конденсатора

(9)       Закон Ома для ділянки кола . Встановлений  Омом 1826 р.(експери-мент) Сила струму прямо пропорційна напрузі на даній ділянці.

(10)  

 Послідовне з'єднання:

I=  = = … = ,

U=  ++ … + ,

R= + + … + .

Паралельне з'єднання:

U=  =   = … = Un.

I =  +   + … + Іn.

 

(11)        Робота струму - фіз. вел., що визначається добутком  напруги  на ел. заряд. [А] -Дж.

Потужність  - фіз. вел., яка визначає швидкість виконання роботи. [P] = Вт

P=UI

(12)      1. Закон Джоуля-Ленца: кількість теплоти, яка виділяється у провіднику зі струмом пропорційна квадратові сили струму, опору та часу проходження ча-су.

2. Закон: густина теплової потужності у провіднику зі струмом = добутку пито-мої електропровідності речовини та квадрату напруженостей ел. поля в провіднику.

(13)     ЕРС - фіз. вел., яка визначається роботою сторонніх сил  при розділенні заряджених частинок у джерелі струму.

(14)     Закон Ома для повного кола: сила струму в замкненому колі вимірюється відношенням ЄРС джерела струму, що є в цьому колі, до його повного опору.

При послідовному з'єднанні закон ома запис. у вигляді:

де n — кількість джерел струм в колі

При паралельному з'днанні закон ома запис. у вигляді:

(15)     Поведінка вільних електронів у металах описується за допомогою закону ідеального газу. Максимальна V руху вільних електронів у металах визнач. За формулою:

де е - заряд електрона (1,6 * 1019 кл),

Е - напруженість ел. поля (Вт/м),

        лямбда - середня довжина вільного пробігу електронів (м), м -маса

електрона (кг- 9,31 *10-31 ),

u — швидкість хаотичного руху електронів

k - стала Больцмана (1,38 * 10-23 Дж/к).

Якщо електрони будуть рухатись напрямлено (виникне ел. струм), то V напрямленого руху буде визн. за формулою:

Закон Ома з точки зору ел. теорії металів має вигляд:

Сила струму визн. За формулою:

де S - площа поперечного перерізу провідника (мм2). J= Ам/м2.

                                         Питома ел. металів:

питомий опір:

                     Опір металевих провідників: залежить від їх T практично лінійно:                                

де   - опір речовини провідника при T=0.

                               a — температурний коефіцієнт опору, який характ. залеж-ність опору речовини від температури.

(16)     Напівпровідники- речовини, які за своєю електропровідністю займають проміжне місце між провідниками і діелектриками. Напівпровідники за низької температури не проводять електричний струм. Провідність напів-провідників, що зумовлена наявністю в них вільних електронів, називається електронною провідністю. для чистих напівпровідників притамана власна провідність; провідність, що здійснюють переміщенням вільних електронів є електронна провідність, а провідність дірок – діркова провідність. Діркова про-відність виникає тоді, коли в кристал германію введені атоми (наприклад, індію). Напівпровідники з переважанням діркової провідності над електронною називають напівпровідниками р-типу. Акцепторні домішки створюють дірки, утворюється напівпровідник р-типу. Основними носіями заряду в напівпровід-нику р-типу є дірки, а неосновними — електрони.

(17)        У електролітах ел. струм можливий  внаслідок електр. дисоціації моле-кул. Електроліз - явище виділення на електродах складових електроліту під час проходження по ньому ел. струму. Закони електролізу Фарадея: 1) маса речо-вини, що виділяється під час проходження ел. струму через електроліт на аноді або катоді, прямопропорційний до заряду, який переноситься йонами в елект-роліті.                                                                            k - коефіцієнт, n - валентність

k - електрохімічний еквівалент (кг/кл); 2) електрохімічні еквіваленти речовин прямопропорційні масам іх молів  і обернено пропорційні їх  валентностям.

                                                                            F - стала Фарадея (9,65 * 104 кг/кл)

(18)        Ел. струм  в газах

Проходження ел. струму відбувається за рахунок іонізації і називається газовим розрядом. Види  газових розрядів: коронний, іскровий, дуговий, тлію-чий.

(19)       Магнітне поле- поле, яке існує навколо рухомих заряджених частинок або тіл.

Магнітна індукція - силова характ. магнітного поля. 

В - магнітна індук-ція (Тл - Тесла - Вб/м2 - ( В*с)/м2)

.Магнітна індукція прямого провідника: правило свердлика: якщо свердлик вкручувати в напрямі проходження струму, то обертання ручки свердлика вкаже напрям ліній маг. інд.. Модуль маг. інд. - прямопропор. силі струму у провіднику і обернено пропорц. Відстані від  про-відника до досліджуваної точки.                                       

k - коефіцієнт пропо-рційності.

Індукція маг. поля  витка зі струмом визн.

 З а правилом  правого гвинта (ПГ): якщо напрям обертання ПГ  розміще-ного в центрі витка збігається з напрямом струму у витку, то напрям поступаль-ного руху Г вкаже на напрям ліній маг. інд. Модуль маг. поля витка зі струмом=

відношенню максим. обертального моменту, що діє на виток у магнітному полі, до добутку сили струму у витку на площу витка.

(20)      Дія маг. поля на провідник зі стумом  характериз. Силою Ампера, нап-рям якої визначається за правилом лівої руки: якщо ліву руку розмістити так, щоб лінії  маг. інд. входили в долоню, а 4 пальці вказували напрям струму в провіднику, то відхилений великий палець вкаже на напрям дії сили з боку маг. поля на провідник. F= B*I*l*sinα, де l - довжина провідника (м), α - кут між век-тором магнітної індукції  та напрямком сили струму у провіднику.




1. тема свободных рыночных отношений между трудом и капиталом в ходе производства Сущность планирования в усл
2. Лабораторная работа ’3 Тема- Использование процедур и функцый.html
3. Разработка и оптимизация управленческих решений
4. 062004 N 15 v001570008 від 24
5. Тема- Органические адаптивные организационные структуры управленияГибкие адаптивные структуры управлени
6. струнний музичний інструмент сімейства лютен
7. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук8
8. формирование представления о религии как важном факторе культурноисторического развития общества и мирово
9. Анализ затрат на рубль товарной продукции Наиболее обобщающим показателем себестоимости продукции выраж
10.  В июле 1982 впервые для обозначения новой болезни был предложен термин СПИД IDS
11. Тема 1 Сущность содержание и виды рисков Под риском понимается возможная опасность потерь вытекающая из с
12. законченных единиц ошибок проекта и кодирования
13. Политические партии и партийные системы
14. ГРУППА В СОЦИАЛЬНОЙ ПСИХОЛОГИИ Вестник Моск
15. Шпаргалка-полный курс истории Казахстана
16. тема и ее внешняя среда тем существеннее различия в сравниваемых системах
17. Мы предлагаем или Мы убеждены что
18. Шпаргалка- Основы менеджмента
19. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.6
20. на тему- Анализ качества продукции