Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Більшисть політологів визнають що політична партяї ~ це добровільна спілка яка заснована на ідеологічні.

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 5.6.2024

Політична партія – це організована частина суспільства, члени якої об’єднуються з метою вибороти владу в державі та утримати її заради захисту своїх інтересів або з метою перетворення суспільства.

Більшисть політологів визнають, що політична партяї – це добровільна спілка, яка заснована на ідеологічній єдності поглядів членів партії, признанні їми  вимог статуту та партійної дисціпліни. Партії націлені на виборювання політичної влади, на реалізацію своїх ідеологічних цілей в інтересах більшої чи меншої сукупності людей і соціальних верств.

Ознаки політичних партій. Сучасні політичні партії характеризуються складною структурою, в якій можна виділити, насамперед, такі елементи: лідери партії, партійний апарат, ідеологи партії, рядові члени партії.  До характерних ознак політичних партій можно віднести:  певну тривалість існування в часі;  наявність організаційної структури;  прагнення до  влади;

 пошук народної підтримки.

Від інших суспільних організацій політичні партії відрізняються рядом сутністних рис. Зокрема,   для політичної партії кінцевою метою завжди є захват та утримання влади, тоді як громадські організації можуть бути культурними, спортивними, тощо, або переслідувати цілу низку цілей. Політична партія більш чітко структурована і організована.  Хоча далеко не всі партії мають фіксоване членство, проте вони мають формальну внутрішню структуру. Крім того, партія  - це об’єднання однодумців, як правило ідеологічних, а громадські об’єднання не мають певної ідейно-політичної орієнтації. Організаційна природа політичних партій головним чином залежить від політичного і конституційно-правового середовища, а також від політичної культури, що панує в суспільстві.

У наш час стає все більш очевидною суперечлива сутність політичних партій. Як зазначав Ж. Клемансо, партії – це водночас добро і зло. “Добро – тому, що вони є колективною силою у боротьбі за прогрес. Зло – тому, що вони рано чи пізно стають схожі на церкву з її ієрархією та дисципліною, а такі організації обмежують можливості видатних особистостей, які в колективі змушені опускатися до загального середнього рівня.” У природі політичних партій закладена влада: створені як засіб досягнення соціально-групової мети, партії самі швидко стають метою самих себе: починають дбати переважно про свій добробут і успіх на виборах.

Політичні партії стають ключовим елементом демократії, рушійною силою процесів трансформації та зрушень. У демократичному суспільстві “західного зразка” політичні партії відіграють роль сполучної ланки між виборцями, їхніми інтересами, з одного боку, та державними установами, де приймаються рішення – з іншого. Це своєрідні канали політичної взаємодії між різними елементами “громадянського суспільства” та “правової держави”. Саме політичні партії та рухи відіграли провідну роль у переході від авторитарного до посткомуністичного управління після 1989 р. у Східній та Центральній Європі.

          Функції політичної партії. Всі партії виконують у суспільстві  конкретні функції, деякі політологи доводять їх кількість  до десяти. Функції партій можна розділити на кілька груп:

 функції, які характеризують її зв’язки з класом, соціальною групою, суспільством взагалі;

 функції щодо політичної системи суспільства й окремих інституцій;

 функції стосовно власних проблем – організації та здійснення внутрішнього життя.

Серед функцій перших двох груп є функція представництва інтересів. Вона полягає у тому, щоб забезпечити перемогу на виборах. Для цього партії повинні акумулювати загальнокласові, загальнолюдські та специфічні інтереси різних фракцій з метою зміцнення соціальних підвалин і підтримки стабільності політичної системи, а також реалізації цих інтересів шляхом використання контролюючими органами державної влади інших державних органів та громадських організацій

Функція формування суспільної думки включає в себе виработку ідеології і доведення її до широких соціальних мас. Головна мета цієї діяльності – це сформувати систему постійних  стереотипних поглядів на політичну владу, державний устрій, норми суспільної моралі;

Функція соціальної інтеграції  (політичної стабілізації)– це включення в політичну систему, примирення з існуючим ладом, соціальний конформізм окремої особистості, примирення інтересів конфліктуючих класів та соціальних груп. Головне завдання цієї функції – згладити соціальні протиріччя, не допустити розвитку конфліктів до небезпечної вибухової точки.

Поряд з функціями представництва та соціальної інтеграції виокремлюють функцію політичної соціалізації. Вона відображує зв’язок партії з суспільством і соціальними об’єднаннями. Участь партій у політичній соціалізації, як правило, розглядається як ідеологічна функція пратії, що проявляється у пропагандистській роботі.

Наступна функція – досягнення влади. Зміст діяльності багатьох партій зводиться до того, щоб перемогти на виборах і сформувати уряд.Поряд з такою функцією існує така спеціфічна функція як мобілізація електорату навколо постаті лідера.

Кадрова функція, або функція політичного рекрутування – під цим розуміється підбор і висунення кадрів як для самої партії, так і для інших організацій, що входять в політичну систему. В тому числі, висунення кандидатів у представницькі органи й у виконавчий аппарат держави.

Відображенням значної ролі партії у політичній системі є функція розробки політики та здійснення політичного курсу. Обсяг та ефективність цієї функції залежить від місця конкретної партії у політичній системі.

Виходячи з характеристики функцій партій, можна визначити предмет їхньої діяльності. Головними напрямками діяльності партій є:

1. вивчення механізмів виникнення та розв’язання протиріч суспільних відносин;

2. розробка системи колективного обгрунтування та прийняття рішень;

3. створення національної інформаційної сітки та національного інформаційного банку даних про існуючі протиріччя та методи їх розв’язання;

4. розробка методів діагностики стану громадського організму;

5. формування та діяльність у міжнародній асоціації партійних організацій, головна мета якої – узгодження загальнолюдських інтересів і механізмів розв’язання протиріч.




1. Огляд традиційних теорій особистості
2. Масштабы почвенной деградации Приморского края
3. бхава с отриательным префиксом
4. Виникнення і основи віровчення буддизму
5. Направления психологической теории
6. Литература - Офтальмология (ПОВРЕЖДЕНИЯ ОРГАНА ЗРЕНИЯ 2).html
7. Типы организаций построение организации
8. ВАРИАНТОВ ФИНАНСИРОВАНИЯ В этой главе мы займемся оценкой доступных для руководства предприятия возможнос
9. . Если вызывают [когонибудь] на судоговорение пусть [вызванный] идет.
10. послепервичный возникает в результате множественного поражения органов и тканей туберкулезными очагами в
11. Курсовая работа- Техника безопасности на производстве
12. схемы Примечание знаком обозначена операция присваивания
13. Реферат Курение, как социальная проблема в обществе
14. это набор механических отношений и действовать она должна подобно механизму- алгоритмизированное эффекти
15. Нарушение менструального цикла Бесплодие
16. БАШКИРСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМ
17. кто презрев очевидную опасность и явив доблестный пример неустрашимости присутствия духа и самоотвержени
18.  понятие предмет функции методы Э Экономика ~ наука о поведении людей их взаимоотношениях по созданию и
19. 88434Дунайский пр.31cfehom@mil
20.  Абсцесс флегмона надподъязычной части шеи 7