Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

. Вік- 20 р. Стать- чоловіча.

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Методика: ЛОБІ (Ленінградський Опитувальник Бехтерівського Інституту).

Мета: визначити тип психічного реагування на соматичне захворювання.

Дослідник: Ненчук Андрій.

Отримані дані дослідження

Досліджуваний: №1.

Вік: 20 р.

Стать: чоловіча.

Дата дослідження: 20. 12. 2013.

Соматичне захворювання: акне.

Тип реагування 

Г

Т

И

М 

А

Н 

О

С

Я 

Ф 

3

Р

П

Мінімальне діагностичне число

7 

4 

3 

3 

3 

3 

4 

3 

3 

5 

5 

6

3 

Показники досліджуваного

  3

  6

  4

  -

  4

 5 

  8

 4 

  5

  -

  -

  3

  2

Обозначения: Г — гармоничный, Т — тревожный, И — ипохондрический, М — меланхолический, А — апатический, Н — неврастенический, О — обсессивно-фобический, С — сенситивный, Я — эгоцентрический, Ф — эйфорический, 3 — анозогнозический, Р — эргопатический, П — паранойяльный.

Інтерпретація результатів

Завдяки методиці було визначено які типи реагування на соматичне захворювання переважають у досліджуваного. Суттєво перевищено мінімальне діагностичне число за Ообсесивно-фобічним типом (+4), він є домінуючим, також досить суттєве перевищення за наступними:

Т — тривожний (+2);

Н — неврастенічний (+2);

Я — егоцентричний (+2).

Обсесивно-фобічному (О) типу характерні наступні особливості реагування на соматичне захворювання.

Тривожні міркування насамперед стосуються побоювань не реальних, а малоймовірних ускладнень хвороби, невдач лікування, а також можливих (але малообгрунтованих) невдач в житті, роботі, сімейній ситуації у зв'язку з хворобою. Уявні небезпеки хвилюють більше, ніж реальні. Захистом від тривоги стають прикмети та ритуали.

Тривожний тип (Т) - постійна турбота і недовірливість по відношенню до несприятливого перебігу хвороби, можливих ускладнень, неефективності і небезпеки лікування. Пошук нових способів лікування, прагнення додаткової інформації про хворобу, можливі ускладнення, методи лікування, безперервний пошук «авторитетів» . На відміну від іпохондричного типу більше цікавлять об'єктивні дані про хворобу (результат аналізів, висновки фахівців ), ніж власні відчуття. Тому вважають за краще більше слухати висловлювання інших, ніж безмежно пред'являти свої скарги. Настрій передусім тривожний, пригніченість, внаслідок цього - тривоги.

Неврастенічний тип (Н) - спалахи роздратування, особливо при болях, неприємних відчуттях, при невдачах у лікуванні, несприятливих даних обстеження. Роздратування нерідко виливається на першого-ліпшого і завершується часто почуттям провини і сльозами. Непереносимість больових відчуттів. Нетерплячість. Нездатність чекати полегшення. У подальшому - каяття за неспокій і нестриманість.

Егоцентричний тип (Я) - "відхід в хворобу". Виставляння напоказ близьким і оточуючим своїх страждань і переживань з метою повністю оволодіти їх увагою. Вимога виняткової турботи - усі повинні забути і кинути усе і піклуватися тільки про хворого. Розмови оточення швидко перекладаються "на себе". У інших людях, що також вимагають уваги і турботи, бачать тільки "конкурентів" і відносяться до них неприязно. Постійне бажання показати своє особливе положення, свою винятковість відносно хвороби.

Досліджуваний: №2.

Вік: 28 р.

Стать: жіноча.

Дата дослідження: 20. 12. 2013.

Соматичне захворювання: стійке погіршення зору.

Тип реагування 

Г

Т

И

М 

А

Н 

О

С

Я 

Ф 

3

Р

П

Мінімальне діагностичне число

7 

4 

3 

3 

3 

3 

4 

3 

3 

5 

5 

6

3 

Показники досліджуваного

 5 

  1

  1

  -

  -

 1

 3 

  1

  -

  4

  5

  2

  1

Обозначения: Г — гармоничный, Т — тревожный, И — ипохондрический, М — меланхолический, А — апатический, Н — неврастенический, О — обсессивно-фобический, С — сенситивный, Я — эгоцентрический, Ф — эйфорический, 3 — анозогнозический, Р — эргопатический, П — паранойяльный.

Інтерпретація результатів

Завдяки методиці було визначено який тип реагування на соматичне захворювання переважає у досліджуваної. Єдиним типом за яким досягнуте мінімальне діагностичне число виявився З — агнозогнозичний (+0).

Цьому типу притаманне активне відкидання думки про хворобу, про можливі її наслідки. Заперечення очевидного в проявах хвороби, приписування їх випадковим обставинам або іншим несерйозним захворюванням. Відмова від обстеження і лікування. Бажання "обійтися своїми засобами".

Висновки

Таким чином, у досліджуваного №1 діагностовано змішаний тип реагування – обсесивно-фобічний з рисами тривожності, неврастенії і егоцентризму.

Такі результати можуть бути пояснені, з одного боку, значним фруструючим і дезадаптивним характером захворювання, що негативно впливає практично на усі сфери життєдіяльності досліджуваного,  а з іншого, вираженими невротичними характеристиками опитуваного. Також це, імовірно, пов’язано з постійним напруженням, викликаним боротьбою з симптомами хронічного захворювання, періодичними ремісіями і загостреннями.

У досліджуваної №2 зафіксовано агнозогнозичний тип реагування на соматичне захворювання, отриманий за цим типом бал рівний мінімальному діагностичному числу.

Припускаємо, що це обумовлено зовнішньо малопомітним протіканням дефекту, його мінімальним впливом на соціальну адаптацію досліджуваної, а також практичною безперспективністю виліковування, відповідно, значною мірою примиренням досліджуваної із своїм статусом (пов’язано це і з тим, що дефект проявився на досить ранніх етапах онтогенезу).




1. На тему Этикет деловых приемов Выполнила- Студентка Разоренова Ольга Группа 123 г
2. Световой дизайн современные виды и направления Световой диза~йн светодиза~йн англ
3. либо продукты mwy помочь коже при этой проблеме.
4. неотъемлемая часть жизни человека
5. Информационные технологии управления2
6. Исследование предохранительных водногелевых ВВ
7. Надежда сердца Под грозовым небом Моей души Вдалеке ~ парус
8. а Дата добавления- март 2006г
9. Горе от ума Русский человек не может жить настоящим а живет прошлым или будущим В прошлом он ищет утешен
10. Контрольная работа- Информационные технологии электронного офиса
11. на тему- Внешняя среда предприятия Выполнил студент гр
12. Задание для курсовой работы по предмету бухгалтерский учет
13.  Сети [11] Классификация IPадресов
14. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня
15. Советская внешняя разведка в годы войны
16. Имперское наследие Золотой Орды
17. 05сентября2012 2 ЭКЗАМЕНАЦИОННЫЕ ВОПРОСЫ и ответы по дисциплине Плавание и методика
18. Сравнение стихотворений Весь день она лежала в забытьи ФИТютчева и Шумела полночная вьюга ААФета
19. Дистрофiя мiокардiоцитiв
20. то неловко. Эм у меня возникли некоторые вопросы при этом я улыбалась весьма обаятельной улыбкой лас