Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Руське слово і Діло

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 1.6.2024

52. Політичні погляди Ткачова

Петро Ткачов (11.7.1844 - 23.12.1885) – ідеолог російського народництва. Народився у селі Сивцово Великолуцького уїзду Псковської губернії, у родині небагатого дворянина (батько був купцем, але за відмінну службу отримав дворянство яке поширилося на сина ). Після навчання в 2-гій Петербурзькій гімназії у 1861 поступив на юридичний факультет Петербурзького університету, де активно працює в революційних гуртках. З 1865 року працює в журналі «Руське слово» і «Діло». Під час студентських виступів 1868 – 69 роках активно співпрацює з ватажками студентського руху, в 1869 арештований, – висланий на Псковщину, екстерном закінчує юридичний факультет.1873 році втікає за кордон де активно працює, спочатку, у журналі П. Лаврова «Вперед!», активно полемізує з Ф. Енгельсом.. Згодом переїжджає в Женеву де видає журнал «Набат», в цей час знайомитися з французьким ідеологом крайнє лівого руху - О. Бланкі. У 1882 тяжко захворів і помирає у психічній лікарні.[7]
Як видно з цієї біографії життя Ткачова було досить активним та напруженим, тож не дивно, що його погляди еволюціонували та змінювалися. Тож розглядати його ідеї як сталі досить складно. 
Погляди Петра Ткачова сформувалися під впливом демократичних та соціалістичних ідеологій 50 – 60-их років ХІХ століття, він заперечував «самобутність» російської суспільної системи, і стверджував що потрібно рухатися не до капіталізму, а до соціалізму.[2:289] Як і всі народники, Ткачов надію на майбутній соціалістичний устрій Росії , пов’язував з селянством , але на відміну від решти вважав що селяни не спроможні самі побудувати соціалізм, тому община може бути соціалістичною тільки якщо знищити сучасний політичний та соціальний устрій. В противагу аполітизму Ткачов вважав, що першим етапом соціалістичної революції є політична революція. Він вважав що створення таємних політичних організацій є одною з гарантій успішної політичної революції. Революція по П. Ткачову зводилася до захоплення влади і встановлення «диктатури меншості», яка відкриває діяльність для подальшої революції.[3:330]
Самі філософські погляди Ткачова, дослідники називають «реалізмом». Ось чому він виступав противником «ідеалізму», ототожнюючи його існуючим устроєм суспільства. Будь яку філософську теорію він розглядав у співвідношенні з її цінністю для суспільства. Частково підтримував К. Маркса у матеріалістичному розумінні історії, визнавав економічний фактор одним з найважливіших рушіїв соціального розвитку, і розглядав історичний процес з точки зору боротьби економічних інтересів різних верств суспільства.[5:483] Проте в питані про особистість дотримувався «субє’ктивізму», тобто вважав що реальність залежить від особистості.
В список величезної сфери інтересів Ткачова входила також художня література. Підтримуючи теорію «реальної критики», вимагав від творів високої ідейності та суспільної значимості, естетичну цінність творів він категорично відкидав ( Л.Толстого називав «салонним письменником»).[8]
Також Петро Ткачов вважав, що суспільство постійно прогресує, тож він виділив три елементи прогресу – рух, визначений напрямок і чітка ціль. Він доводив, що у суспільному розвитку можуть бути відомі тільки цілі, а закони ні, тому критерій прогресу ідентичний його цілі. Тобто Ткачов, прийнявши за критерій прогресу його ціль, розглядав прогрес, не як дійсне, щось необхідне, а як належне, як ідеал вироблений особистістю. Намагаючись перебороти субє’ктивізм, Петро Ткачов стверджує що ціль, яка є критерієм прогресі, повинна мати об’єктивний характер. Переважна більшість праць Ткачова були опубліковані, як газетні і журнальні статі чи брошури були досить відомі у тогочасній Європі.[6:589]
В останній період життя на Ткачова найбільший вплив мали ідеї французьких радикалів на чолі з О. Бланкі, що додало ідеологічній спадщині Ткачова утопічно – комуністичних ідей.[4:78] Але у цей час його ідеї були більш популярні у Західні Європі ніж у Російській імперії.
Висновки
Петро Ткачов, якого називають російським якобінцем та бланкістом, насправді був ідеологом, унікальної ідеологічної концепції – «ткачовщини» яка собі поєднала усі політичні та соціальні погляди які російський революціонер сповідував протягом усього життя. Це і реалізм, і демократія, і соціалізм, і радикалізм, а у кінці життя навіть утопічний комунізм! Безсумнівно основну роль у його світоглядній філософії відіграли демократичні та соціалістичні тенденції. Дуже важливою у працях Петра Ткачова постає проблема розвитку суспільства, тут він критикуючи суб’єктивізм Лаврова, врешті не може знайти йому альтернативи і змушений адаптувати його під свою ідеологію.
Аналізуючи ідеологічну концепцію Петра Ткачова можна дійти висновку, що ні в якому разі не був ідеологом більшовиків про що, дехто активно говорить – унікальність його ідеології важко заперечити!




1. Лабораторная работа Тема 4
2. правовыми и другое
3.  Адъюнктура б~л- А техникалы~ о~у орындарында ~ылымипедагогикалы~ кадрлар дайындау т~рі Б ~нертану о~
4. Материаловедение как наука о материалах и их применение в стоматологии
5. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Київ ~
6. Курсовая работа Нотариат в Российской Федерации
7. тематике составлена в соответствии с Федеральным Государственным Стандартом общего образования Примерны
8. суверенитет
9. тематичних наук Львів ~ Дисертацією є рукопис
10. Какое счастье что я выбрался изпод земли Какое счастье что я вижу небо и солнце радовался он расправляя
11. то сидевшего на ступенях крыльца и как мне показалось были чемто встревожены
12. Эмпатическое взаимодействие
13. Лабораторная работа 11
14. Введение. Органы дознания предварительного следствия суд в процессе расследования уголовных дел и суд
15. Правовой статус органов судебной власти в механизме Российского государства.html
16. Административное право Систему органов исполнительной власти в РФ возглавляет- Президент РФ
17. Отан тарихы ~аза~станда~ы д~нгендер- саны мен ~~рамыны~ динамикасы 18972007 жж
18. Розвивати аналітичне мислення робити висновки аналізувати
19. Дансколледж ПРЕДСТАВЛЯЮТ Кубок Дансколледж2014 Дата про
20. 122013 ~ Психология управления Воронина Наталья Федоровна В психологии управления должны быть- Цель