Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

зорієнтованої економіки стають домінуючими

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 11.5.2024

ХАРАКТЕРИСТИКА КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ,

ПРИЦИПИ І ЧИНИКИ ЇЇ РОЗВИТКУ  

Комерційна діяльність як категорія, процес, функція

           Комерційна діяльність виступає як спосіб реалізації комерційних відносин,яків умовах ринково-зорієнтованої економіки стають домінуючими. Саме ці відносини покликані всебічно стимулювати виробництво,надати динамізму потребам,активізувати товарно-грошовий обмін. Тому комерційна діяльність виступає об’єктивно необхідною категорією ринкової економіки,при чому надзвичайно складною за своїм характером і змістом.                                                                               

       Суть комерційної діяльності полягає в організації комерційних процесів, операцій, спрямованих на забезпечення системи товарно-грошового обміну, і управління цими процесами.

Отже, комерційна діяльність покликана забезпечити обмін товарів, послуг у грошовій формі. Причому забезпечити не лише момент обміну, а й усю стадію цієї відтворювальної фази. Ясно. що в такому випадку комерційна діяльність охоплює сукупність процесів і операцій, відповідно до завдань різних етапів фази обміну. Варто підкреслити, що йдеться про процеси й операції комерційні. Що стосується технологічного аспекту обміну, пов'язаного з матеріально-технічним аспектом товаропросування, то він належить до технологічної функції торгівлі, яка не охоплюється комерційною діяльністю.

Таким чином, в основу комерційної діяльності покладено організацію комерційних процесів, операцій і управління ними.

 Комерційний процес означає послідовне виконання операцій, що забезпечують організаційні, економічні, соціальні, правові аспекти товарно-грошового обміну.

Принципи комерційної діяльності

Принципи – це вихідні положення ,основні правила,які відображають природу комерційної діяльності і визначають особливості її організації на ринку товарів і послуг. Принципи виражають вимоги законів ринку збуту, вони  визначальними в організації взаємодії і побудові взаємовідносин суб'єктів ринку.

Можна виділити такі основні принципи комерційної діяльності:  економічна свобода, конкурентноздатність, адаптованість, ризикованість, ефективність.

 Принцип економічної свободи означає, що суб'єкти комерційної діяльності вільні у виборі об'єктів, форм і методів взаємодії, самостійно визначають масштаби й умови здійснення комерційних операцій, характер взаємовідносин, міру відповідальності. Реалізація цього принципу можлива лише в умовах ринкових відносин,коли відсутні ліміти, фонди, квоти, прикріплення покупців до постачальника, плани розподілу продукції, фіксовані ціни.

 Створення умов і стимулів дії цього принципу у вітчизняній економіці дозволяє значно розширити й активізувати комерційну діяльність, прискорити та оптимізувати процес товарно-грошового обігу в народному господарстві.

Суть другого принципу - конкурентоздатності полягає в тому, що комерційна діяльність здійснюється в умовах монопольної конкуренції, тобто коли на ринку функціонує багато продавців з ідентичним асортиментом товарів. Ясно, що на такому ринку посилюється конкурентна боротьба. Свої конкурентні переваги продавці досягають методами як цінової конкуренції (зниження цін, сукупних витрат), так і нецінової - оптимізації асортименту, впровадження активних методів продажу, впровадження робочого часу, підвищення рівня культури торгівлі.

Важливо підкреслити, що комерційна діяльність не тільки розвивається в конкурентних умовах, вона сама формує конкурентне середовище, активізує конкурентні сили зміцнює конкурентні основи ринку товарів і послуг. Реалізація принципу конкуренції вдосконалює і динамізує комерційну діяльність,підвищує якість обслуговування покупців, посилює вимоги до якості й цінності товару.

Адаптивність, як принцип комерційної діяльності, виражає спроможність її механізму пристосуватися до ринкових умов, які постійно змінюються. Практично це означає впровадження гнучких форм і оперативних методів комерційної діяльності, адекватних ринковому середовищу і кон'юнктурній ситуації.

Обов'язковою умовою реалізації цього принципу є децентралізація регулювання комерційної діяльності, передача функцій планування, управління, формування зв'язків, регулювання відносин безпосередньо суб'єктам ринку.

Принцип адаптивності надає комерційній діяльності безперервності, постійності, що надзвичайно важливо для сталого функціонування сфери товарного обігу і забезпечення відтворювального процесу. Саме порушення принципу адаптивності може призвести до суттєвих деформацій на ринку в складних кон'юнктурних ситуаціях або до «паралічу» фази обміну на перехідних етапах.

Невід'ємним принципом комерційної діяльності є ризикованість. По суті комерційної діяльності без ризику не буває. Для ризикової ситуації, в якій здійснюється комерційна діяльність характерні:

  •  випадковий характер події;
  •  зміна кон'юнктури ринку;
  •  не вдосконалення системи економічного і правового регулювання;
  •  нецивілізованість відносин.

Унаслідок цього над комерційними суб'єктами постійно нависає загроза зазнавання збитків, зменшення доходів або, навпаки, отримання неочікуваного прибутку.

Оскільки комерційну діяльність неможливо здійснити без ризику,то зусилля комерційного апарату повинні бути спрямовані на його мінімізацію. Це досягається шляхом прийняття обґрунтованих, оптимальних комерційних рішень, передавання ризику, страхування та ін.    




1. 032007 55 1829 добавить отзыв 8 блоггерам письмо только текст Ми
2. Разработка технического задания
3. цели опытно-конструкторских работ
4. Обработка экспериментов механообработки с использованием программы Mathcad»
5. Мировой рынок услуг одна из важных и актуальных тем на сегодняшний день
6. Курсовая работа- Организация управленческого учета
7. Развитие памяти у детей дошкольного возраста
8. Концепция муниципального менеджмента и опыт реализации
9. 14 з максимальної кількості 10 71 Question1 Балів- 1 Які є форми попереднього розслідування у фран
10. Астраханский государственный технический университет Институт рыбного хозяйства биологии и природопо
11. Стаття 8 і КЗпП України конкретизує це конституційне положення щодо вітчизняного трудового законодавства
12. Дорогой жизни названа
13. Мораль иудаизма
14. Тема- СТАЦИОНАРНЫЕ ХРАНИЛИЩА ПЛОДООВОЩНОЙ ПРОДУКЦИИ Виды и классификация стационарных хранилищ
15. Трипілляrdquo; археологічна культура часів енеоліту назва якої походить від назви тоді села Трипілля на Киї
16.  Теоретические основы описания жаргона северодвинских рокмузыкантов
17. Контрольная работа по курсу Гражданское право
18. сыих состав.Рк тда
19. На тему- Iсторiя макiяжу
20. Тема 5 Студентка