Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 3.2.2. Організація продажу в магазинах непродовольчих товарів

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 3.2.2. Організація продажу в  магазинах непродовольчих товарів.

  1.  Правила продажу основних груп непродовольчих товарів.
  2.  Порядок обміну і повернення непродовольчих товарів.

Д/з

  1.  Правила роздрібної торгівлі примірниками аудіовізуальних товарів і фонограм.
  2.  Правила торгівлі ювелірними виробами із дорогоцінних металів та каменів.

1. Правила продажу основних груп непродовольчих товарів

Порядок приймання, зберігання, підготовки до продажу та продаж окремих груп непродовольчих товарів регламентується правилами продажу непродовольчих товарів.

Роздрібна торгівля швейними, трикотажними, хутряними товарами та головними уборами здійснюється спеціалізованими магазинами, відділами (секціями універмагів), а окремих товарів - підприємствами дрібнороздрібної торговельної мережі.

До працівників, які здійснюють продаж цих товарів, ставляться підвищені вимоги щодо глибини знань властивостей і якості матеріалів, з яких виготовлені товари, розмірів, ростів, повнот, особливостей попиту покупців, сучасних напрямів моди, а також способів і правил зберігання виробів.

Приймання швейних виробів, трикотажних, хутряних товарів та головних уборів здійснюється матеріально відповідальною особою. Під час завезення товарів в магазин перевіряється стан тари і упакування, проводиться приймання за якістю і кількістю в порядку і терміни, передбачені відповідними Інструкціями, стандартами, технічними умовами і договорами.

Зберігаються швейні, трикотажні, хутряні товари та головні убори за температури ю-і8°С та відносної вологості повітря 60-70 % в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях, які за необхідності можна провітрювати, зволожувати повітря. На зберігання вироби розміщуються за видами, розмірами, ростами, повноти. Залежно від виду товари зберігаються на кронштейнах і вішалках, на полках стелажів, підтоварниках стопками і пачками. Забороняється зберігання швейних виробів на підлозі чи навалом.

Перед подаванням в торговий зал товари готуються до реалізації: розпаковуються, ретельно оглядаються, розсортировуються, перевіряються ціни, якість і маркірування. Якщо в процесі транспортування загубився чи пошкоджено ярлик виробника, то товарознавець відновлює всі маркірувальні реквізити, виписує дублікат ярлика, який підписується і прикріпляється до виробу.

До початку торгівлі в торгові зали завозиться достатня кількість товарів відповідно до їх асортиментного профілю та широти товарів, що реалізуються. Розміщуються вироби на торгово-технологічному обладнанні так, щоб покупці мали можливість вільно їх оглядати і вибирати.

Швейні, трикотажні, хутряні товари та головні убори - товари складного асортименту. Тому, в процесі їх продажу продавець зобов'язаний допомагати покупцеві в їх виборі, знайомити з асортиментом магазину, способами догляду за виробами. Для приміряння одягу та головних уборів в магазинах обладнуються кабіни для примірювання.

У процесі відпускання товарів продавці та продавці-консультанти перевіряють якість та комплектність виробів. Продані товари пакуються в папір чи коробки. Обмін швейних, трикотажних, хутряних товарів та головних уборів здійснюється відповідно до правил обміну непродовольчих товарів.

Текстильні товари продаються у спеціалізованих магазинах, відділах (секціях), які здійснюють продаж тканин, трикотажних полотен, штучних текстильних виробів (ковдр, хусток, скатерок, рушників тощо), а також вати, ватину, марлі та товарів супутнього асортименту.

Приймання текстильних товарів здійснюється відповідно до вимог стандартів та інших нормативних документів. При цьому матеріально відповідальні особи перевіряють відповідність отриманої партії товарів рахунку-фактурі, товарно-транспортній накладній, стан тари і упакування, маркірування місць, шматків тканин та штучних виробів.

Перевіряють якість текстильних товарів в порядку і в терміни, передбачені стандартами і інструкціями спеціалісти: товарознавці, товарознавці-брокери, завідувачі відділів (секцій), а в необхідних випадках взірці тканин направляють на лабораторні випробування.

Зберігаються текстильні товари в сухих, добре провітрюваних приміщеннях за температури і5-і8°С і відносної вологості повітря 60-65%. Основне обладнання для зберігання тканин - стелажі і піддони.

У магазинах тканини розміщують за родом волокон, за групами, підгрупами, артикулами, рисунками на стендах, острівних стелажах, столах чи прилавках. Основна вимога до розміщення тканин - забезпечити зручність у виборі купівель і вільний доступ до них покупців.

У процесі продажу текстильних товарів продавець знайомить покупця з асортиментом наявних в магазині тканин, надає допомогу у виборі необхідного товару, підборі відповідного за кольором оздоблення, знайомить з властивостями тканин та способами догляду за виробами з них.

В разі виявлення у процесі продажу товарів грубих дефектів, товар з реалізації знімається, місцеві грубі дефекти тканини (плями, дірки) вирізаються, а відрізи, які при цьому утворилися продаються в установленому порядку. Якщо в проданих текстильних товарах виявлено скриті дефекти, обмін їх здійснюється відповідно до правил обміну непродовольчих товарів.

Роздрібна торгівля взуттям здійснюється у спеціалізованих магазинах, відділах (секціях) взуття універсальних магазинів та змішаних магазинах приватних, комерційних структур і споживчої кооперації. Правилами роздрібної торгівлі заборонено продаж взуття в магазинах, де не створені умови для примірювання, а також в дрібнороздрібній торговельній мережі.

Поряд з реалізацією всіх видів і груп чоловічого, жіночого і дитячого взуття у спеціалізованих магазинах організовується продаж товарів супутнього асортименту: панчіх, шкарпеток, устілок, а також предметів догляду за взуттям (щіток, оксамиток, кремів тощо). В крупних спеціалізованих взуттєвих магазинах та універмагах можуть організовуватися секції з продажу цих товарів.

Приймання взуття в магазині здійснює матеріально відповідальна особа. При надходженні партії взуття вона перевіряє стан тари і упакування, проводить якісне і кількісне приймання товарів, перевіряє правильність цін, складає акти про нестачу, брак, псування, виставляє претензії постачальникам.

Зберігають запаси взуття в добре провітрюваних приміщеннях за температури 15-20°С, відносної вологості повітря 50-70% на стелажах чи у фабричній тарі на піддонах. Зберігати взуття навалом заборонено.

Основними операціями з підготовки взуття до викладання в торговому залі є: розпакування, перевірка якості і маркірування, сортування, проставляння роздрібної ціни і оформлення цінників, покажчиків розмірів тощо.

Як правило, взуття продають методом самообслуговування, який дозволяє покупцеві самостійно ознайомитися з товаром, його асортиментом і якістю, приміряти взуття купити його. Продавець зобов'язаний брати активну участь в торговельному процесі, допомагати покупцеві у виборі, консультувати, пропонувати супутні товари.

З метою створення кращих умов для примірювання взуття в торгових залах магазинів обладнуються банкетки, підставки з килимками, дзеркала тощо.

Під час відпускання взуття продавець зобов'язаний упакувати вибраний ним товар в коробку чи пакет або завернути в папір. В упакування кладеться товарний чек, який дає право на обмін взуття.

Правила роздрібної торгівлі лісними і будівельними матеріалами обов'язкові для всіх торговельних підприємств, пунктів продажу цих товарів незалежно від відомчої приналежності та форм власності.

Підприємства, які здійснюють роздрібну торгівлю лісними та будівельними матеріалами - це спеціалізовані і фірмові магазини, секції і відділи спеціалізованих господарських магазинів, а також магазини-склади, лісоторгові, тароремонтні, дрібнооптові та інші бази і склади державної, приватної торгівлі та споживчої кооперації.

Зберігання товарів здійснюється штабельним, стелажним способами та рядами. За кожним товаром закріплюється постійне місце зберігання, що дозволяє покупцям скоротити час на купівлю та раціонально організувати торговельно-технологічний процес. Для орієнтації в асортименті в місцях зберігання будівельних лісоматеріалів встановлюють щити з позначенням назви товару та його ціни, а на штабелях, стелажах і рядах вивішуються бирки, на яких проставлені назва товару, артикул, сорт, роздрібна ціна, постачальник. Для круглих лісоматеріалів вказується порода деревини та їх довжина, а для пиломатеріалів додатково - обрізні чи не обрізні.

Товари і матеріали, які зберігаються довгий час, періодично оглядають, очищають від пилу, сушать (якщо потрібно), перекладають.

Якщо у процесі приймання виявлені неякісні товари, з ознаками порушення упакування та маркірування, то до вирішення питання про їх продаж вони зберігаються окремо. До таких партій товарів прикріплюється бирка, на якій вказано номер партії, кількість забракованих виробів чи кількість місць з порушеним упакуванням. Окремо зберігаються також партії товарів, в яких виявлено нестачу. У процесі зберігання обов'язково проводиться робота з боротьби зі шкідливими комахами, гризунами, дезінфекція приміщень санітарно-епідеміологічними службами. Не допускається укладання на зберігання товарів у підмочених кипах, тюках, ящиках, коробках.

Продаж будівельних і лісоматеріалів залежить від їх асортименту і фізико-хімічних властивостей і здійснюється на основі самообслуговування, за зразками та з індивідуальним обслуговуванням покупців.

Добре відомі покупцю товари, реалізація яких не потребує допомоги продавця, продаються на основі самообслуговування. Покупець сам знайомиться з товаром, оформляє замовлення, оплачує його вартість в касі магазину. Якщо є потреба, то за додаткову плату товар транспортом магазину може доставлятися до дому покупця.

За зразками продають такі товари як цегла, цемент, шифер, вапно, толь тощо, а також крупно габаритні будівельні матеріали місцевого виробництва, сипучі матеріали та інші.

Товари, які мають велику кількість різновидів, артикулів, фасонів тощо, потребують кваліфікованої консультації продавця і реалізуються шляхом індивідуального обслуговування покупців.

Для показу всього наявного в продажу асортименту товарів, організації розрахунків з покупцями та їх обслуговування кожне торговельне підприємство (магазин, склад, база) повинно мати торговий зал, в якому, крім того, організовується справочно – інформаційна  служба, оформляються і оплачуються послуги.

У процесі продажу будівельних лісоматеріалів продавці використовують лише повірені, з непростроченим тавром вимірювальні прилади. Покупець має право перевірити правильність маси і міри відпущених йому товарів. Для цього в магазині повинні бути контрольно-вимірювальні прилади, таблиці з коефіцієнтами переведення круглих лісоматеріалів і горбиля в кубомасу, а також правила замірювання лісних матеріалів.

Крім торговельного обслуговування, магазини, склади і бази за бажанням покупця повинні надавати різноманітні послуги, які діляться на платні і безплатні, обов'язкові і рекомендовані.

До обов'язкових платних послуг належать навантаження куплених товарів, доставка транспортом магазину на адресу покупця, нарізання скла за розмірами, вказаними покупцем, та інші.

Обов'язковими безоплатними послугами є приймання попередніх замовлень на товари, тимчасово відсутні в продажу, короткотермінове зберігання (протягом і доби) куплених крупно габаритних та важковагових буд-лісоматеріалів, консультація з виконання будівельних та ремонтних робіт та інші.

До рекомендованих послуг належить розрахунок норми витрати будівельних лісоматеріалів на індивідуальне будівництво, ремонт приміщень; нарізання труб, металопрокату, різьби на трубах; виготовлення нестандартних столярних конструкцій за замовленнями покупців; прокат будівельних механізмів, інструментів тощо.

Розрахунки за послуги населенню здійснюються за тарифами. Розроблені та затверджені Правила роздрібної торгівлі й іншими групами товарів: радіо і електропобутовими, меблями і побутовою хімією, галантерейними і парфумерно-косметичними товарами, золотом і ювелірними виробами, транспортними засобами і номерними агрегатами та інші. Всі вони регламентують відносини у сфері торговельної діяльності в Україні і відображають специфіку приймання, зберігання, підготовки товарів до реалізації і їх продаж господарюючими суб'єктами в роздрібній торговельній мережі.

2. Порядок обміну і повернення товарів

Правила продажу продовольчих та непродовольчих товарів регламентують порядок приймання, зберігання, підготовки до продажу та продажу продовольчих і непродовольчих товарів.

Разом з тим, у процесі споживання (експлуатації) товарів непоодинокі випадки, коли куплені товари не відповідають стандартам і технічним умовам, за тих чи інших причин підлягають обміну чи поверненню в магазин. Ситуації такого характеру регулюються правилами обміну товарів.

Продовольчі товари згідно з чинним санітарними нормами обміну не підлягають (за винятком окремих випадків продажу недоброякісних товарів).

Загальний порядок обміну і повернення непродовольчих товарів визначений правилами обміну непродовольчих товарів та переліком товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню). Ці нормативні документи обов'язкові для всіх господарюючих суб'єктів незалежно від форм власності і розповсюджуються на товари вітчизняного виробництва і імпортні, за винятком товарів, що реалізуються за зниженими цінами та товарів, які внесені до переліку товарів належної якості, які не підлягають обміну (поверненню).

До цього переліку віднесені: всі продовольчі товари, лікарські препарати і засоби, предмети санітарії та деякі непродовольчі товари: парфумерно-косметичні вироби, дитячі іграшки, ювелірні вироби із дорогоцінних металів, бурштину, тканини, килимові вироби, натільна та постільна білизна, товари в аерозольному упакуванні, металопрокат та інші.

За вибором покупця, якому продано товар неналежної якості, продавець зобов'язаний протягом гарантійних чи інших встановлених термінів забезпечити: заміну неякісного товару аналогічним належної якості; відповідне зниження його продажної ціни; безплатне усунення недоліків; відшкодування покупцеві витрат на їх усунення; розірвання договору та відшкодування понесених ним збитків.

За наявності в магазині аналогічного товару вимоги покупця щодо заміни підлягають негайному задоволенню, а у випадках, коли виникла необхідність в перевірці якості протягом 14 днів за домовленістю сторін. За відсутності товару вимоги покупця щодо заміни підлягають задоволенню в двомісячний термін з моменту подавання відповідної заяви. Якщо зниження якості та недоліки товарів виникли з вини покупця (порушення правил користування товаром, його зберігання) - вимоги його не задовольняються.

Продавець розглядає питання повернення та обміну товарів в разі подання покупцем товарного (касового) чеку, товарного ярлика, а на товари з гарантійним терміном використання - паспорта на товар і заяви на обмін.

Неналежну якість товару можуть засвідчувати: підприємства гарантійного ремонту і обслуговування технічно складних виробів, на які встановлені гарантійні терміни використання; бюро товарних експертиз; регіональні відділення торгово-промислової палати України; експертна комісія (для автотранспортних засобів).

Вартість експертизи оплачується продавцем, якщо дефект виник не з вини покупця, чи покупцем - у випадку порушення ним правил користування товаром.

Виробник зобов'язаний відшкодувати всі витрати торговельного підприємства за претензією покупця.

За відсутності товару для обміну продавець зобов'язаний прийняти неякісний товар, видавши покупцеві квитанцію, а в разі отримання аналогічного товару - повідомити його про це письмово.

Порядок обміну товарів закордонного виробництва узгоджується з підприємством - виробником під час укладання договорів на постачання товарів.

Особливості обміну непродовольчих товарів, на які встановлені гарантійні терміни використання.

В разі виявлення скритих дефектів в період дії гарантійного терміну чи інших термінів, встановлених правилами або договором, покупець має право на виконання продавцем вимог, передбачених правилами обміну. Вимоги ставляться торговельному підприємству-продавцю за місцем придбання товару або його представнику за місцем знаходження покупця. Функції представників продавців можуть виконувати будь-які підприємства торговельних систем (споживчої кооперації, державної торгівлі), які продають аналогічний товар. Підприємства інших форм власності (комерційні структури, підприємці) самостійно визначають своїх представників.

Початок дії гарантійного терміну обчислюється з дня продажу товару в роздрібній торговельній мережі. В разі обміну неякісного товару на новий його гарантійний термін використання відраховується заново з дня обміну.

Гарантійні терміни на комплектуючі вироби мають бути такими ж, як і на основний товар, якщо інше не передбачено законодавством. Товари, Придбані в комісійних магазинах, гарантійний термін використання на які не закінчився, підлягають поверненню чи обміну на загальних засадах.

Особливості обміну непродовольчих товарів, на які не встановлені гарантійні терміни використання.

В разі виявлення покупцем дефектів у придбаних товарах, для яких гарантійні терміни не встановлені, покупець протягом 14 днів (не враховуючи день продажу) має право на безплатний обмін або повернення його продавцеві. В разі виявлення скритих недоліків, підтверджених відповідним актом лабораторного аналізу чи бюро товарних експертиз, покупець має право на обмін таких товарів протягом 6 місяців, а товарів високої вартості із натурального хутра вітчизняного виробництва - протягом 12 місяців (без врахування терміну перерви, пов'язаної з настанням сезону в користуванні виробом). Для сезонних товарів термін подання претензій обчислюється з часу настання відповідного сезону: з і квітня - товарів весняно-літнього асортименту, з і жовтня - осінньо-зимового. Винятком є взуття сезонного призначення, яке придбано заздалегідь, для якого сезон настає: 15 листопада - для взуття зимового всіх видів, і травня - для літнього взуття (туфлі літні відкриті, сандалі, босоніжки), 15 травня і 15 вересня - для весняно-осіннього асортименту (чоботи, черевики не утеплені, напівчеревики).

Покупець має право протягом 14 днів (не враховуючи день продажу) безплатно замінити або повернути продавцеві доброякісний товар, якщо він не підходить покупцеві за формою, фасоном, малюнком, розміром чи призначенням і не був у використанні. Винятком є вироби з дорогоцінних металів та коштовне каміння. Обміну підлягають вироби, які зберегли свій товарний вигляд, не були у використанні, чисті, без поломок і пошкоджень. Обов'язковою умовою обміну (повернення) є наявність у покупця касового чи товарного чека, виданого йому разом з проданим товаром, пломб або товарних ярликів.

Якщо на момент обміну аналогічний товар відсутній в магазині, покупець має право придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості; отримати назад гроші в розмірі вартості товару; поміняти товар на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в магазин, про що продавець повідомляє покупця в день його надходження.

Магазин зобов'язаний максимально полегшити покупцеві операцію обміну (повернення) товару і отримання грошей. У торговому залі для інформування покупців необхідно вивісити правила обміну товарів, куплених в роздрібній торговельній мережі, та гарантійні терміни використання відповідних товарів.




1. нейтральной вероятности мартингальное представление
2. инженерная картина мира сложившаяся в конце XIX начале XX в
3. Стратегическому менеджменту для сп
4. Реферат Білки їх роль в діяльності організму
5.  Расчет валов на прочность
6. Основной задачей обеспечения безопасности информационных компьютерных систем является задача ограничения
7. воздействие производственной пыли содержащей диоксид кремния
8. то дорогим ароматом.
9. Чем отличается шоптур с обязательствами от тура без обязательствОтвет- Шоптуры с обязательствами самые.
10. Белки их пищевая и биологическая ценность
11. Семья и общество
12. 36 Реформа политико-территориального устройства Соединенного Королевства
13. Реферат- Развитие индивидуальности ребёнка
14. XVI вв духовная жизнь Великого княжества Литовского испытывала на себе сильное влияние идей Возрождения
15. 1 Государственная наблюдательная сеть
16. Альона Розповімо якщо цікавить вас Які пригоди трапились у нас
17. а для этого случайным образом были отобраны 120 контролируемых значений качества которые были сведены в ко
18. Древняя Спарта- законодательство царя Ликург
19. з курсу Основи охорони праці
20. Реферат- Рынок ценных бумаг и первичный и вторичный рынок.html