Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Теорія державного суверенітету Ж

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 12.5.2024

10

PAGE  4

ПОЛІТИКО-ПРАВОВІ ВЧЕННЯ ДОБИ ВІДРОДЖЕННЯ ТА РЕФОРМАЦІЇ

  1.  Загальна характеристика державно-правових вчень періоду Відродження та Реформації.
  2.  Політичне вчення Н. Макіавеллі.
  3.  Теорія державного суверенітету Ж. Бодена.
  4.  Ідеї раннього соціалізму Т. Мора, Т. Компанелли.

  1.  Загальна характеристика державно-правових вчень періоду Відродження та Реформації.

Доба Відродження охоплює період пізнього середньовіччя, від останньої третини 13 ст. до кінця 16 ст., а в Англії – до початку 17 ст. За достатньо короткий час в порівняння із античністю, середньовіччям, радикально змінюється суспільна свідомість. Слід зазначити, що деякі історики навіть відокремлюють цей період в окрему епоху, яка слідує за Середньовіччям. В такому разі Середньовіччя завершується в квітні – травні 1453 р. – захопленням столиці Східно-Римської імперії – Константинополя турками-османами. В будь якому випадку з 13 по 17 ст. вже починається розпад класичних феодальних відносин, ствердження принципово нових стандартів мислення.

Відродження – формування антисхоластичного типу мислення, гуманістичної культури і світогляду. Реформація – лат. “зміна, перебудова”, рух спрямований на спочатку на реформування католицької церкви, а потім і на зміну християнського світогляду взагалі.

Основні особливості:

  1.  Гуманізм. Культура Відродження народжується в італійських містах-державах, у вигляді відродження інтересу до античної культури, суспільних наук і системи освіти в грецьких полісах. Розвинута міська культура, свобода в купецьких республіках сприяли розумінню цінності людського життя, краси в оточуючому світі. Так виникає новий світогляд – гуманізм. Іноді початок нової епохи в культурі – епохи гуманізму пов’язують з конкретною приватною подією: в 1238 р. Данте Алігьєрі у 18-річному віці зустрічає свою возлюблену – Беатриче Пртинарі і присвятив їй вірші. Через декілька років Беатриче померла, а Данте написав книгу “Нове життя”, в яку включив розповідь свого кохання. Нове життя виникає для Данте з приходом земного кохання, це нове внутрішнє життя не схожа на уявлення середньовічної людини про незначність всього земного перед волею Бога. Нове сприйняття проявляється навіть в тому, що суха та мертва латинь змінюється на живу італійську мову. В цілому Відродження сприяє рзвитку національної самосвідомості, виводу національних мов на рівень древніх. Через півстоліття цей напрямок продовжує Франческо Петрарка: “Справді шляхетна людина не народжується з великою душею, але ж сама себе робить прекрасними справами”. Отже  - людина, господар своєї долі. Саме учні цього поету ввели в обіг слово “гуманізм” (лат. – людяний). Петрарка дуже полюбляв античну історію, він започатковує вивчення спадку Рима та Греції, починаються археологічні розкопки, збирання предметів старовини. К 15 ст. написана Історія Флоренції з опорою на архівні джерела, позбавлену від марних легенд (Леонардо Бруні). Художник Мазаччо та скульптор Донателло створюють реальний людський портрет. Реформується освіта – знання повинні бути спрямованими до життя, замість набридлого зубріння учні проводили час на природі, вивчали різні ремесла, займались фізичними справами, проводили час в розмовах з вчителями (“Школа радості” Витторино де Фельте). Один з видатних мислителів Мішель Монтень “Нехай вчитель питає учня не стільки слова вивченого уроку, але й зміст і саму суть його. Та судить по користі, яку він приніс, не по показанням пам’яті свого учня, а по його життю”. Розвивається техніка, торгівля, зв’язок із зовнішнім світом. Однак ідеї гуманізму пробивали собі шлях з великими перешкодами. Так, Джордано Бруно: “Спалити, це не означає спростувати” (1600 р. – спалили). “Розумова сила ніколи не зупиниться на пізнаній істині, вона завжди буде йти вперед до істини непізнаної”.
  2.  Раціоналізм. В уявленнях про державу, право, політику, закони ідеологи відродження спирались на античний досвід їх вивчення. Відроджується римське право, закладаються основи праворозуміння і правопорядку, що виходили з піздньоантичного римського права. Схоластична методика змінюється раціоналістичною.
  3.  Реформація. Авторитет католицької церкви постійно спадав, посилювалась раціоналістична критика католіцизму, інтерес до природи держави і права. Релігійні рухи, що вимагали реформи і демократизації церкви, відродження первісного християнства, прийняли в 16 ст. масовий характер, переростають в релігійні війни (Франція, Голландія, Німеччина, Чехія та інш). В 16-17 ст. всі держави Європи розділились на два великих табори: північ (Англія, Швейцарія, Нідерланди, скандинавські країни) де перемагає протестантизм, та південь (Іспанія, Італія, Польща, Угорщина, Чехія, переважна частина Німеччини) зберегли вірність папі.

Спочатку боротьба за реформацію церкви розгорталась в університетах, монастирях, однак к початку 16 ст. незадоволення папою стало загальним (політичні інтриги, жадність, розкіш). Королі і єпископи деяких Європейських країн прагнули відокремити свої церкви від Риму. Вперше цю спробу здійснили французи, ще в 15 ст. Карл 7 в справах французької церкви собор місцевих єпископів отримав верховенство над рішеннями Ватикану.

Найбільш беззахисною виявилась Німеччина  (роздробленість), тому саме вона стає Батьківщиною реформації. 31 жовтня 1517 р. монах августинець, який викладав за дорученням свого ордену богослов’я  в університеті міста Виттенберг Мартин Лютер вивішує на дверях церкви 95 заперечень проти права пап прощати грішників, що купують відпущення гріхів (індульгенції). Навколо нього дуже швидко збирається однодумці, які переходять до засудження римської церкви і папства в цілому. В 1520 р. Мартин Лютер в присутності своїх студентів спалює папське послання про відлучення його від церкви. Віддаленість Саксонських земель від Риму не дозволили йому швидко відреагувати і Лютер, маючи багато своїх прибічників, навіть втікає від Римського суду (допоміг курфюст Саксонії Фридріх). За цей час його ідеї пчинають інтерпретуватись повільно, він вимушений створити єдине логічне вчення, яке могло би протистояти католицизму. “Відношення між Богом та людиною мають особистий характер, в який церква не має права втручатись – вона лише допомагає знайти кожному свій шлях до Бога”. Священики не повинні відділяти себе від інших людей, вони мали користуватись тими ж самими правами, що й пересічні громадяни, одружуватись, носити простий одяг. В цілому церква спрощувалась. Лютер вперше примірює гостре відчуття своєї індивідуальності із справжнім релігійним відчуттям. Однак такі ідеї мали і зворотній бік: німецькі князі починають під гаслами церковної реформи присвоювати монастирські землі. Фактично Лютер дозволяє підкорити свою церкву князям. Коли імператор Карл 5 призупинив розкрадання монастирів князями, Мартин Лютер заявив йому свій протест (після чого його та його прибічників стали називати “протестантами”. В решті решт імператор дозволяє кожному князівству мати свою релігію, в наслідок чого, центр та північ прийняли лютеранство, а інші – залишились католицькими, що стало однією з головних причин відставання німецьких земель від інших європейських країн.

Лютер та його прибічники занадто залежали від політичних сил, тому своє реформування вони не змогли довести до кінця. В 1536 р. французький монах Жан Кальвін збігає в Швейцарію, в Женеву. Там він пропонує своїй церкві боротися як проти “папістів”, так і  проти “світських філософів”. При чому філософів Кальвін вважав найгіршими (гуманісти). Так, в 1553 р. за його наказом був спалений іспанський вчений Мігель Сервет, за критику поглядів Кальвіна. Кальвін наполягає на відокремленні віри від знання. Саме тому природні науки (фізика, хімія, біологія), математика в Кальвіністських країнах могли розвиватись вільно, якщо вони не втручаються в питання віри. Церква виводиться з підкорення світської влади, мала право на самоврядування. Керували общиною найбільш поважні люди, які обирались самою общиною “пресвітери” а також проповідники. Такий устрій церкви був дуже гнучким, вона могла пристосовуватись до будь-якої політичної ситуації. Проповідь праці (“доктрина приречення”), бережливості сприяли розповсюдженню кальвінізму в Голландії, Франції (гугеноти), Англії. В Англії ці ідеї були трансформовані, вони зберегли певні католицькі ознаки – інститут єпископства, деякі обряди. Головою церкви там був сам король (англіканська церква). Ті, хто був незадоволений таким збереженням католицьких традицій в англіканської церкви – називались пуританами (пурус – чистий, “очистити” від католицтва).

В 1563 католицький церковний собор оголошує всіх реформаторів єретиками, чим дозволяє вбивати та переслідувати прибічників реформації, що за декілька років призводить до релігійних війн.

  1.  Централізовані абсолютистські держави. В цілому Відродження сприяє розвитку національної самосвідомості, національної мови, в тому числі тому спонукає і реформація. Основні політичні доктринальні питання: проблема державного суверенітету, незалежності від папи.
  2.  Поява нового класу – буржуазії. Саме її потребам слугують ідеї Відродження, Реформації, гуманізму.

  1.  Політичне вчення Н. Макіавеллі.

Народився 1469 р. в італійському місті-державі Флоренція в збіднілій дворянської сім’ї нотаріуса. Корпорація нотарів – дрібних чиновників займала найнижчий рівень серед Флорентійських корпорацій. (Данте був члені гільдії міжнародної торгівлі – мріяв про універсальну державу, Бокачо – син торгівця хустками, мріяв про шляхетство і галантне лицарство, а Макіавеллі – закликає образ пристрасно очікуваного князя. Наприкінці 15 ст. Середня Італія потерпає від французьких, швейцарських, іспанських, німецьких вторгнень, контроль над вільним містом Флоренцією намагається повернути нащадки Папи. В такому стані для збереження свого існування Флоренція має вдаватись для вмілого маневрування.

Стан постійної війни, постійного зіткнення різноманітних державних утворень з одного боку призводить до послаблення станових перепон, сприяє соціальній мобільності. Запекла конкуренція між різноманітними тиранами дає певний шанс кожному науковому, мистецькому, військовому таланту. Панівна постать цієї епохи – кондотьєр (тип професійного завойовника, який утримає власне військо і за максимальну плату наймається до тиранів. Війна в цей час раціоналізується, а політика більше не є діяльністю, що слугує для порядку громади, вона зводиться до технічного інструменту утвердження влади. В такий час, Макіавеллі, тримавши державну посаду секретаря Другої Канцелярії (перша – зовнішні справи, друга – внутрішні), він веде листування, вивчає офіційну кореспонденцію, і дуже часто виступає в ролі посла.

В своїх дипломатичних повідомленнях на прикладі сина Папи Римського видатного політичного діяча та інтригана, кондотьєра Чезаре Борджиа він вивчає як в розшматованій країні з нічого набувається політична влада, як вона утверджується і зростає лише завдяки тому, що не зупиняється перед будь-якими засобами. В фашиській Італії при Муссоліні Макіавеллі проголошується національним героєм, його твір “Государ” був настільною книжкою Сталіна. Напрямок, який визначає брутальності і підступності у досягненні політичних цілей названий його ім’ям Макіавеллізм. (Спірне питання, чи запропонував це явище саме Макіавеллі, чи воно просто найчастіше зустрічається саме в цей час)???

Після падіння Флорентійської республіки і реставрації Медичі (1512 р.) позбавляється всій посад, висилається в свій маєток і пише свої основні твори. Вже в перший рік свого вигнання він починає роботу над двома своїми основними творами: “Государ”, “Міркування про першу декаду Тита Лівія”, на замовлення Медичі пише “Історію Флоренції”. Проте йому цього не досить, він пише вірші, історичні поеми, кілька комедій, які багатьма були не сприйняті через їх непристойність.

Найбільш істотне в політичному вченні:

  1.  Різко виступає проти теологічних уявлень про державу і владу. Пропонує суто реалістичний підхід. В цій цитаделі зваженої калькуляції (Флоренції) рідко займались побудовою повітряних замків “Оскільки мій намір – писати на користь тим, хто мене розуміє, мені здається кращим дотримуватися дійсного порядку речей, а не вдаватися до фантазій. Багато хто писав про республіки і монархії як про такі, якими вони не були насправді. Оскільки між життям, яким воно є, і життям, яким воно має бути, існує велика відмінність, то намагання зробити щось належне, знехтувавши тим, що є насправді, радше веде до занепаду, людина, яка завжди прагнула добра, мусила, як правило, чинити недобре”. Сучасний стан держави та влади він намагається проаналізувати завдяки історичному досвіду. Головні аргументи для нього досвід історії, однакова природа людини за всіх часів, у всіх державах і у всіх народів.
  2.  В поглядах на державу вперше пропонує новий термін – stato – маючи на увазі політично організоване суспільство, певним чином організована влада, її інституції, наявність юстиції, права. З відти бере початок термін етатизм. (До Макіавеллі держава трактується як громадська община, республіка, монархія, королівство, князівство.)

Причина виникнення держави – історична необхідність та воля людей. М. проти ствердження, що усім на світі править доля і Бог: “Доля розпоряджається лише половиною всіх наших справ, іншу ж половину, вона надає самим людям”. Доля всесильна там, де їй перешкодою не служить воля.

Мета держави – блага свободи: безпека особистості і непорушність власності.

  1.  Джерелом розвитку держави є боротьба різних політичних сил, головним чином аристократії та народу, це призводить до тієї чи іншої форми держави. Теорія форм держави дуже ретельно розроблена. “Всі держави, всі влади, які панували і панують над людьми, були і є республіками або монархіями”.

Монархії він розглядає в “Государі”, республіки – в “Роздумах…” Перевагу віддає республіці “Не окреме благо, а благо загальне є тим, що робить державу великою. Без сумніву, турбуються про це загальне благо лише в республіках, бо там відбувається все, що цьому сприяє, якщо навіть завдає втрат тому чи іншому зокрема”. “Там де панує більша рівність, засновують республіку, де, навпаки, більша нерівність – монархію”. В іншому випадку твориться щось таке, що з’являється на короткий термін і не має можливості існування”.

Монархії бувають двох видів: успадковані та новозасновані. В першому випадку володар може утвердитися, навіть коли він пересічно вдатний” (його піддані не вдарять у спину). В другому випадку існує 4 шляхи досягнення влади: завдяки власним заслугам - воля - (Мойсей, Ромул, Тезей), за щасливого збігу обставин – доля (Чезаре Борджиа-завдяки батьку), злочином або прихильністю громадян.

Окремий різновид монархій – духовні. Тільки там володарі мають державу, яку не треба захищати, і підданих, якими не треба управляти, піддані не переймаються тим, що ними не правитимуть, і не намагаються вийти з підпорядкування. Лише ці державці насолоджуються надійністю і щастям”.

Надає перевагу “змішаній республіці”, де система державних органів включає аристократичні і демократичні установи, яки взаємно стримують зазіхання на інтереси тієї чи іншої частини населення, визначають вид державного режиму, є компромісом між знаттю і народом. Охорону свободи слід доручити тим, хто менш жадібний і менш помишляє про її захоплення – тобто простолюддю. Знать одержима бажанням панування, а простолюддя лише не хоче бути пригнобленим, воно більш любить свободу і має менше засобів на викрадення свободи на свою користь”.

  1.  Політика – це гра без правил, це стратегія і тактика здобуття та утримання влади. Це сфера світського життя, вона відокремлюється як від релігії, так і від моралі. У державній діяльності звичні інші правила, ніж у суспільстві між приватними особами. Вчинки політичних діячів повинні оцінюватися не з точки зору моралі, а по їх результатах. Головна мета політичного життя – загальне благо – допускає використання будь-яких засобів, що ведуть до нього. Виділяє правила політики: государ мусить не мати страху ні перед чим. Інді він може виявляти м’якість, людяність, благочестя, але за потреби вони мають перетворюватись на свої протилежності. Благодіяння він має виявляти крапля за краплею, для того, щоб воно краще закарбувалось у пам’яті, жорстокість здійснювати одноразово, щоб вона швидше була забута. Де чесність більше не допомагає, там потрібні раптовий обман і віроломство.

Державець має бути і лісом і левом. “Необхідно власне знати, що існує подвійна зброя: право і сила. Право – засіб, властивий людині, сила – звірю. Тому що права часто буває недостатньо, треба вдаватись до сили. Тому государ має бути вдатним до ролі і звіра, і людини. Коли державець змушений прийняти природу звіра, то він має уподібнитися лисові і левові, скільки лев беззахисний проти пасток (капканів), а лис – проти вовків. Щоб надати гарного вигляду природі лиса і бути майстром в лицемірстві і перевтіленні, необхідно пам’ятати, що люди настільки простодушні і так заглиблені в повсякденні турботи, що дурисвіт завжди знайде того, кого можна ввести в оману.  

  1.  Право – засіб для досягнення державних цілей. Закони охороняють свободу і спокій народу. Джерелом хороших законів виступає не воля государів, а невдоволення і смути – вони завжди встановлювали порядки для користі громадянської свободи. Голод і нестаток роблять людей вправними, а закони – добрими. Тому що добрі діяння походять від доброго виховання, добре виховання – від хороших законів.

 

  1.  Теорія державного суверенітету Жана Бодена.

Народився в родині простого кравця в м. Анже (Франція) (1529-1530), де пристає до ордену кармелітів, які за його здібності направляють його навчатися до Парижу. В період навчання вплутався у єретичний процес і єдиний з усіх уник вогнища інквізиції, хоча одночасно був позбавлений чернецької обітниці. Після чого Боден переїжджає в Тулузу, де починає вивчати право (заміна теологічної освіти на юридичну). Це призводить до формування їм основної думки: загальнодержавні інтереси стоять вище релігійних засад

Основна праця “Шість книг про державу”. Держава – здійснення суверенною владою справедливого управління багатьма родинами і тим, що знаходиться в їх загальному володінні.

Підстава держави – сім’я, а не індивід. Народ, що складається із родин не вмирає.

Не повинно бути ніяких приводів для виступу проти держави, бо вона – суверенна. Суверенітет – це абсолютна і постійна влада. Абсолютність суверенітету означає, що суверенна влада не підлягає повелінням інших, не знає ніяких обмежень для прояву своєї могутності. Постійність – це не тимчасова, а незмінна, вічна влада. Джерелом суверенітету – є народ, а її носієм – государ.

Ознаки суверенітету:

  •  право видавати і скасовувати закони;
  •  вирішувати питання війни і миру;
  •  призначати посадових осіб;
  •  здійснювати верховний суд і право помилування;
  •  чеканити монету, установлювати міри і ваги, стягувати податки.

Сувереном виступає монарх, який одержує верховну владу або в результаті добровільної згоди підданих (договору) або в спадщину.

Найкраща форма правління – королівська монархія, де верховна влада (суверенітет) цілком належить монарху, а управління країною сполучає у собі аристократичні (в суд і військо король призначає тільки знатних), і демократичні (деякі посади доступні всім станам). До демократії та аристократії ставиться негативно. В демократичній державі багато законів і влад, а загальна справа в занепаді, народ – “звір багатоголовий”, переслідує кращих, та обирає гірших. В аристократії прийняття рішень пов’язано з боротьбою партій і угруповань.

Відповідно до прояву суверенітету – відокремлює складні держави, один із перших федерації і конфедерації:

  •  державні утворення, у яких частини знаходяться у васальній залежності від суверена, а також федерації (“Священна Римська імперія”);
  •  союз держав, заснований на рівності, де кожна частина зберігає суверенітет (Швейцарська конфедерація).

Захищає приватну власність – “Майнова рівність згубна для держави тому що втрачаються які б то не були узи, що пов’язують одну людину з іншою., спільність майна не сумісна із сімейним правом, вона зневажає інтереси особистості, що спричиняє ненависть і розбрати.




1. Российская урбанизация 1860-1914 годов в трудах отечественных историков
2. Выполнила- Абрамушкина
3. Инсулин - для бодибилдера незаменим.html
4. а Главные экспортеры-импортеры Выводы Нефтяная
5. технологии
6. Реферат- Особенности уголовной ответственности несовершеннолетних
7. Покарання за злочин
8. Контрольная работа по ГИС
9. Молодежные субкультуры
10. тема картинизобращення квітів і колосківКолосголова всьомуз нього хлібТри картини Білокур ЦарКолос
11. экономический фактор стабилизации общественного развития России Передовая часть человечества перео
12. Применение робототехники в хирургии Преимущества и недостатки системы Да Винчи
13. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук Харк
14. модульконтролю з навчальної дисципліни СОЦІОЛОГІЯ ПРАВА ДЕННА ФОРМА НАВЧАННЯ
15. Анализ характера где подробно изложена созданная им психотерапевтическая техника характерных сопротивле
16. на тему- Психосоциальная работа с детьми пережившими насилие в семье
17. Тема- Будова статевих клітин
18. Церковь Муна
19. ТЕМА 3 ИЕРАРХИЯ ЗАДАНИЙ И СТРАТЕГИЙ ЛЕК
20. Формы внеклассной работы по литературному краеведению