Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

03 Міністерство освіти і науки України ПРОФЕСІЙНА ПЕДАГОГІКА назва нав

Работа добавлена на сайт samzan.net:


PAGE   \* MERGEFORMAT 12

                 ЗАТВЕРДЖЕНО

                Наказ Міністерства освіти і науки,        

молоді та спорту України

                                                                            29 березня 2012 року № 384

Форма № Н-3.03

Міністерство освіти і науки України

ПРОФЕСІЙНА ПЕДАГОГІКА

(назва навчальної дисципліни)

Програма

нормативної навчальної дисципліни

                                         підготовки      бакалавра  

напряму    6.040106 Екологія, охорона навколишнього  

середовища та збалансоване природокористування

спеціальності «Екологія та охорона навколишнього середовища»

 (Шифр за ОПП________)

Київ

2013 рік


РОЗРОБЛЕНО ТА ВНЕСЕНО: _Національний транспортний університет________________

                                                                     (повне найменування вищого навчального закладу)

РОЗРОБНИКИ ПРОГРАМИ: кандидат педагогічних наук,

                                       доцент кафедри філософії та педагогіки

                                       Старовойт Світлана Миколаївна

 

Обговорено та рекомендовано до видання Президією Науково-методичної комісії з напряму  підготовки  

__________________________________________________________________________________________

(шифр і назва напряму)

“_______”  __________________ 20___ року, протокол №__
Вступ

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни “Професійна педагогіка” складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалавра напряму “6.040106 Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”.

Предметом вивчення  навчальної дисципліни є: цілі та специфічні особливості виховання в умовах професійної школи, зв’язки і залежності між загальними та специфічними методами виховання в цих умовах, особливості формування наукового світогляду в студентів; зміст професійної освіти, що визначається соціальним замовленням і змінюється відповідно до суспільного і науково-технічного прогресу; особливості засвоєння науково-технічних знань, формування практичних вмінь і професійних навиків, а також способів професійної діяльності, розвитку професійно важливих якостей і властивостей особистості; засади управління навчально-виховним процесом в умовах професійного навчального закладу.

Міждисциплінарні зв’язки

Дисципліна “Професійна педагогіка” тематично наближена до викладання курсу “Основи психології та педагогіки”, який розкриває основні категорії й актуальні методологічні проблеми сучасної психології, а також основні закономірності цілісного педагогічного процесу, актуальні проблеми дидактики і теорії виховання.

Суттєвими є зв’язки дисципліни “Професійна педагогіка” із: загальною психологією (базою для всіх галузей психологічної науки, яка систематизує та узагальнює результати досліджень, розробляє теоретичні проблеми, розкриває загальні закономірності й теоретичні принципи, формулює основні наукові поняття); інженерною психологією (яка вивчає особливості діяльності оператора в автоматизованих системах управління, розподілу та узгодження функцій між людиною і машиною; інженерна психологія є важливою частиною ергономіки – науки, що вирішує проблему створення оптимальних для підвищення продуктивності праці умов виробництва); психологією праці, що досліджує психологічні особливості трудової діяльності, психологічні основи наукової організації праці, вивчає професійні можливості людини, закономірності формування спільних для різних професій навичок і вмінь, виявляє вплив виробничого середовища на працездатність робітника тощо.

Плідними є стосунки із загальною педагогікою, дисципліною, котра вивчає і формулює принципи, форми і методи навчання й виховання, які є загальними для всіх вікових груп і навчально-виховних закладів. Ця галузь педагогічних знань досліджує фундаментальні питання навчання і виховання, а саме: методологію науки, розвиток і виховання людської особистості, загальні закономірності процесу навчання і виховання, методи педагогічних досліджень.

Тісними є зв’язки дисципліни “Професійна педагогіка” з віковою та педагогічною психологією, яка з’ясовує наступні елементи: вікові особливості психічних процесів, психологічні особливості навчання і виховання людини на різних вікових етапах, можливості засвоєння знань і фактори розвитку особистості.

В свою чергу професійна педагогіка поділяється на педагогіку початкової професійної освіти, педагогіку середньої професійної освіти та педагогіку вищої школи. Становлення профпедагогіки тісно пов’язано з розвитком професійно-технічної і вищої школи, науки, техніки, економіки, виробництва.

Дисципліна “Професійна педагогіка” тісно стикається із соціологією, включаючи такі системи, як сім’я, школи різних типів, трудові колективи, формальні та неформальні групи, юнацька субкультура і т. ін..

Щоб правильно вчити і виховувати студента, досягнути в цьому позитивних результатів, необхідно знати біологічні закономірності росту і розвитку людського організму. Тому “Професійна педагогіка” тісно пов’язана з анатомією і фізіологією людини.

Суттєвими є зв’язки між “Професійною педагогікою” і гігієною, яка вивчає і визначає санітарно-гігієнічні умови життя студентів, організацію навчального процесу залежно від віку, стану здоров’я та інших факторів.

Професійна педагогіка тісно стикається з кібернетикою, оскільки знання основних положень кібернетики є важливим компонентом наукового світогляду людини загалом та професіонала зокрема.

Складовою частиною наукового фундаменту профпедагогіки є акмеологія – наука про досягнення вершин професійної майстерності.

Крім того, будучи наукою суспільною “Професійна педагогіка” тісно пов’язана з такими науками, як філософія, історія, етика, естетика, статистика та ін., а також природничими, медичними, технічними та економічними науками, в основі яких є людина.  

Підкреслюючи зв’язки професійної педагогіки з іншими науками, не можна забувати і про зворотній вплив, про збагачення цих наук здобутками педагогіки професійної освіти.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Модуль 1. Основи професійної педагогіки. Професійна діяльність педагога.

1. Загальні засади професійної педагогіки.

2. Специфіка професійної діяльності педагога.

Модуль 2. Розділи професійної педагогіки.

3. Дидактика професійного навчання.

       4. Теорія та методика виховної роботи у професійному навчальному закладі.

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни “Професійна педагогіка” є: навчати професії (фаху), виховувати професійно важливі якості особистості; надати можливість студентам засвоїти теоретичні знання в галузі професійної педагогіки, а саме: загальні основи педагогіки вищої школи, проблеми дидактики, педагогічний менеджмент, комунікативні процеси у педагогічній діяльності, теорії виховання у професійних навчальних закладах, принципи організації педагогічного процесу в професійній школі, завдання, форми та методи діяльності педагога професійного навчання; сформувати професійні уміння і навики.

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни “Професійна педагогіка” є: допомогти студентам розібратися в широкому спектрі наукових знань, точок зору, концепцій і теорій навчання, а також тих можливих труднощів, з якими вони можуть зіткнутись в майбутній професійній діяльності, а також допомогти студентам оволодіти елементарними навиками та прийомами професійного спілкування, педагогічного мовлення та набути практичних умінь.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: (у галузі навчання) предмет, завдання і методи професійної педагогіки; основні поняття з професійної педагогіки; психологію навчання та особливості засвоєння професійних (технічних) знань, умінь та навиків; фізіологію та гігієну праці, фізіологічні основи професійного навчання; основи дидактики професійного навчання; сучасні технології професійного навчання; методику професійного навчання; зміст, методи, засоби та форми діагностики і контролю ЗУН студентів; кваліфікаційну характеристику та професіограму спеціаліста; методи підвищення якості знань і культури праці студентів; методи, засоби і форми навчання студентів акмеологічним закономірностям; (у галузі виховання) цілі, завдання та способи здійснення виховної роботи зі студентами; основи теорії та сучасні технології професійного виховання; методи вивчення особистості студента та способи фіксування його результатів; методи та методичні прийоми здійснення індивідуальної виховної роботи зі студентами; методи і методичні прийоми організації та згуртування студентського колективу, формування та розвитку студентського самоуправління; форми та методи роботи з батьками студентів; критерії і показники рівнів вихованості студентів та способи їх діагностики;

вміти: використовувати надбані знання, уміння та навики у практичній педагогічній діяльності; вирішувати усі типові завдання педагогічної діяльності; організовувати процес професійного навчання на основі прогресивних технологій; застосовувати ТЗН (технічні засоби навчання) у процесі теоретичного і практичного навчання; раціонально організовувати своє робоче місце і допомагати в організації робочих місць студентам у процесі виробничого навчання; вміти передбачити наслідки педагогічного впливу на cтудентів; вміти знайти індивідуальний підхід до учня, скласти програму індивідуального розвитку; володіти культурою педагогічного спілкування; володіти елементарними прийомами педагогічного спілкування; встановлювати сприятливий психологічний клімат у студентському колективі, створювати та розвивати студентське самоуправління у групі; допомагати студентам в організації дозвілля, побуту та відпочинку; вміти творчо мислити, долати труднощі, постійно підвищувати свою спеціально-професійну та професійно-педагогічну компетентність і свою кваліфікацію, вирішувати завдання всебічного розвитку студентів у процесі професійного навчання.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 108 годин / 3 кредити ECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни 

Модуль 1. Основи професійної педагогіки. Професійна діяльність педагога.

Змістовий модуль 1. Загальні засади професійної педагогіки.

Тема 1. Професійна педагогіка як навчальна дисципліна та галузь педагогічної науки.

Філософсько-методологічний рівень обґрунтування статусу професійної педагогіки (педагогіки професійної освіти).

Нова принципова оцінка ролі та місця професійної підготовки у загальній системі знань про становлення людської особистості.

Загальні передумови підвищення ефективності даної галузі знань, які лежать в основі проблем професійної освіти.

Пошук пріоритетної стратегії розвитку професійної освіти та професійної педагогіки.

Професійна педагогіка як навчальна дисципліна та галузь педагогічної науки. Процес диференціації педагогіки та виникнення її галузей. Галузі професійної педагогіки. Становлення професійної педагогіки. Складові наукового фундаменту профпедагогіки.

Предмет, об’єкт, завдання професійної педагогіки.

Зв’язок професійної педагогіки з іншими науками.

Проблеми професійної педагогіки.

Визначення основних категорій професійної педагогіки (професійна освіта, професійне навчання, професійне виховання).

Визначення основних поняття професійної педагогіки (професія, спеціальність, кваліфікація, компетентність, компетенція).

Кваліфікаційні рівні професійної підготовки (класифікація академіка В.С. Ледньова). Варіанти співвідношення компетентності та компетенції.

Закони професійної педагогіки (С.Я. Батишев).

Тема 2. Системний підхід до формування основ професійної освіти.

Педагогічна система. Умови створення та функціонування педагогічних систем. Структурні компоненти педагогічної системи: мета, навчальна інформація, способи педагогічної комунікації, учень (студент), педагог.

Профшкола як педагогічна система. Структурні компоненти профшколи.

Теорія управління у професійній освіті. Загальні положення теорії управління. Визначення понять: управління, керівництво, функції управління, принципи управління, методи управління.

Система професійної освіти України. Навчальний план закладу освіти, соціально-гуманітарна, психолого-педагогічна і фахова підготовка. Єдність теоретичної і практичної підготовки педагога. Завдання вищих закладів освіти у світлі Державної національної програми “Освіта” (Україна ХХІ століття). Тенденції розвитку вищої освіти України на сучасному етапі. Входження освіти і науки України у європейське інформаційне та освітнє поле. Модернізація вищої освіти в Україні і Болонський процес. Передумови входження вищої освіти України до Болонського процесу. Основні цілі, завдання та принципи Болонського процесу.

Вища освіта за кордоном. Відмінність та подібність систем вищої освіти України і Європейських держав.

Поняття педагогічного менеджменту. Предмет, продукт та результат праці менеджера освітньої сфери. Основна мета та завдання педагогічного менеджменту у сфері професійної освіти. Принципи та методи діяльності менеджера освітньої сфери. Критерії ефективності професійної праці менеджера освітньої сфери.

Управління навчально-виховним процесом у ПНЗ. Управління процесом теоретичного навчання учнів (студентів) ПНЗ. Зміст управління теоретичним навчанням учнів (студентів) ПНЗ.

Учнівський (студентський) колектив та етапи його становлення: принципи, види, умови існування. Учнівське (студентське) самоуправління, його цілі та завдання. Структурна схема управління учнівським (студентським) колективом. Структура та органи учнівського (студентського) самоуправління. Види діяльності учнів (студентів) ПНЗ. Компоненти учнівського (студентського) самоуправління у ПНЗ та їх риси.

Діяльність куратора по організації та удосконаленню самоуправління у навчальній групі ПНЗ. Адміністрація ПНЗ та учнівське (студентське) самоуправління.

Змістовий модуль 2. Специфіка професійної діяльності педагога.

Тема 3. Педагогічна діяльність викладача вищої школи.

Виникнення і становлення педагогічної професії. Особливості педагогічної професії. Соціальна сутність педагогічної діяльності викладача та її види.

Структура педагогічної діяльності. Основні функції педагогічної діяльності, її двобічний характер. Творчий характер педагогічної діяльності. Сучасні вимоги до педагогічної діяльності.

Діяльність педагога як система. Функціональні компоненти педагогічної системи. Структура мотивації учня (студента) ПНЗ.

Система роботи викладача. Концепція педагогічної діяльності викладача. Критерії оцінки педагогічного досвіду та їх характеристика.

Критерії готовності випускника вузу до педагогічної праці та творчості.

Теоретичні основи підготовки кваліфікованих робітників. Уявлення сучасної науки про кваліфікованого робітника. Професійне становлення особистості спеціаліста та його етапи (періодизація Е.Ф. Зеєра).

Професіографічний підхід до формування особистості робітника. Розділи професіограми.

Акмеологічні основи формування професійної майстерності. Предмет і завдання акмеології.

Зміст теоретичної і практичної підготовки майбутнього викладача.

Досвід підготовки кваліфікованих робітників у промислово розвинених країнах світу.

Тема 4. Особистість та діяльність педагога у контексті сучасних наукових уявлень.

Особистість викладача і вимоги суспільства до неї. Історичний огляд становлення та розвитку професії “педагог”. Цикл психолого-педагогічних дисциплін.

Професіограма педагога як модель його особистості та діяльності.

Педагогічне покликання і педагогічні здібності. Професійна етика і педагогічний такт викладача. Стиль спілкування викладача зі студентами, батьками студентів, колегами. Моральна культура викладача.

Професійно-педагогічна компетентність педагога та її структура. Структурні компоненти педагогічної системи (ПС) та їх функціональні оболонки. Соціально-професійний прогноз. Зв’язок структурних компонентів педагогічної системи та їх функціональних оболонок з елементами професійно-педагогічної компетентності. Характеристика елементів професійно-педагогічної компетентності педагога.

Професіоналізм діяльності педагога професійного навчання.

Ціннісний, технологічний та особистісно-творчий компоненти професійно-педагогічної культури викладача, її функції, критерії та рівні. Зміст та структура професійно-педагогічної культури викладача вузу. Історико-педагогічний аналіз проблеми формування професійно-педагогічної культури. Тенденції, принципи та умови розвитку професійно-педагогічної культури викладача вищої школи.

Тема 5. Професійне спілкування педагога.

Спілкування як соціально-психологічне явище. Поняття і структура спілкування. Функції спілкування. Рівні, види та етапи спілкування.

Педагогічне спілкування: структура, завдання, стилі. Процес обміну інформацією у педагогічній системі. Професійно-педагогічна таємниця. Немовні компоненти педагогічного спілкування. Класифікація невербальних засобів спілкування. Форми та комунікативні якості педагогічного мовлення. Специфіка взаємодії в педагогічному спілкуванні. Оцінка знань у педагогічній взаємодії. Сприйняття в педагогічному спілкуванні.

Поняття та природа конфлікту. Види конфліктів. Структура та стадії розвитку конфлікту.

Конфлікт у професійній діяльності педагога. Теорія та практика безконфліктного спілкування педагога професійної школи. Методи подолання конфліктів педагогом у процесі професійної освіти.

Поняття технології психолого-педагогічної взаємодії. Функціонування педагогічної системи. Функціональні оболонки компонентів педагогічної системи. Структура технології психолого-педагогічної взаємодії та характеристика її компонентів. Ефективність технологій.

Технології установлення педагогічно доцільних взаємовідносин. Етапи у реалізації технології установлення педагогічно доцільних взаємовідносин. Модель процесу спілкування, яка враховує його зміст та особистісне значення.    

Методичні рекомендації з питань оптимізації навчального процесу та вдосконалення взаємодії як у навчальному процесі, так і в інших видах діяльності.

Модуль 2. Розділи професійної педагогіки.

Змістовий модуль 3. Дидактика професійного навчання.

Тема 6. Зміст освіти у професійних навчальних закладах.

Зміст освіти у ПНЗ. Характеристика основних елементів змісту освіти: спеціальна технологія, загальнотехнічна підготовка, виробниче навчання, практичні уміння, професійний навик (поділ навиків з точки зору психологічного змісту).

Методологічні підходи до розробки стандартів початкової професійної освіти. Основні об’єкти стандартизації в освіті.

Державний контроль за якістю освіти.

Стандарти, засновані на компетенціях.

Загальні та особливі принципи формування змісту освіти у ПШ.  

Тема 7. Процес професійного навчання.

Принципи професійного навчання. Загальнодидактичні принципи та особливості їх реалізації в умовах ПНЗ. Специфічні принципи професійного навчання.

Методи та методичні прийоми професійного навчання. Класифікація методів навчання за джерелом інформації.

Засоби професійного навчання та їх види. Комплексне методичне забезпечення навчання професії.

Форми організації професійного навчання та їх функції. Урок як основна форма організації навчального процесу у ПШ. Типи та структури уроків.

Теорія і технологія як засіб стандартизації процесу навчання. Ієрархія і взаємозв’язок понять “технологія” в педагогіці. Структура технології психолого-педагогічної взаємодії. Педагогічні технології.

Сучасні технології навчання у вищому професійному навчальному закладі. Дидактичні системи. Ознаки та властивості технології навчання. Класифікація педагогічних технологій.

Традиційні технології навчання.

Нові технології навчання. Диференційоване навчання у вищій школі. Проблемне навчання у вищій школі. Ігрові технології навчання. Інформаційні технології навчання. Кредитно-модульна система організації навчального процесу. Особистісно орієнтоване навчання у вищій школі. Технологія групової навчальної діяльності студентів. Технологія розвивального навчання. Технологія формування творчої особистості. Технологія навчання як дослідження. Нові інформаційні технології (НІТ) навчання. Комп’ютерне навчання. Технологія дистанційного навчання. Модель ідеального навчання.

Сучасні зарубіжні дидактичні концепції.

Тема 8. Форми навчання та діагностика навчання у професійній освіті.

Поняття „педагогічна форма”. Форма організації навчання як дидактична категорія. Класифікація організаційних форм навчання у вищому навчальному закладі.

Форми навчання у профшколі: лекції, семінарське заняття, практичне заняття, лабораторне заняття, факультативи, спецкурси і спецсемінари, самостійна навчально-пізнавальна діяльність студентів, науково-дослідна робота студентів (НДРС). Комплексні форми організації навчання. Педагогічна практика в системі підготовки майбутнього фахівця.

Діагностика навчання у професійній освіті.

Контроль і оцінка як педагогічні категорії. Компоненти, функції і види контролю. Оцінювання результатів навчально-пізнавальної діяльності студентів. Облік знань, умінь, навичок студентів у вищих закладах освіти.

Контроль знань, умінь та навиків у професійній освіті.

Об’єктивні методи контролю знань, умінь, навиків учнів та студентів професійних навчальних закладів. Законодавча база контролю. Педагогічний контроль, його принципи та функції. Переваги та недоліки традиційних методів контролю знань студентів.

Педагогічне тестування як метод об’єктивної діагностики якості професійної освіти. Діагностика якості професійного навчання, її функції та показники. Критерії та показники оцінки знань і умінь з предметів професійно-практичної підготовки. Дидактичний тест, його функції та види.

Класифікація методів дослідження у професійній педагогіці (А.А. Киверляга). Застосування методів дослідження професійної педагогіки для контролю умінь і навиків учнів (студентів) ПНЗ. Спеціальні методи дослідження у професійній освіті.

Змістовий модуль 4. Теорія та методика виховної роботи у професійному навчальному закладі.

Тема 9. Особливості організації виховної роботи у професійних школах.

Виховання як педагогічна категорія. Зміст педагогічного поняття „виховання” як суспільно-історичного явища. Сутність процесу виховання. Модель процесу виховання та характеристика її складових.

Самовиховання. Перевиховання.

Теорія виховання як наукова і навчальна дисципліна.

Процес виховання, його завдання, етапи і управління ним. Закономірності виховання.

Основні напрями виховної роботи у вищому навчальному закладі. Національне виховання. Тріада рис особистості.

Соціальне середовище та його виховні функції.

Критерії оцінки рівнів ефективності виховного процесу.

Принципи виховання у ПНЗ.

Характеристика учасників виховного процесу. Особливості контингенту учнів (студентів) ПНЗ. Педагогічний колектив профшколи та його специфіка. Категорії педагогічних робітників.

Особливості організації виховної роботи у професійних школах. Особливості виховання в умовах ПНЗ.

Інститут кураторів – управлінська ланка.

Професійна орієнтація як система. Мета профорієнтації, її основні компоненти, форми та методи. Типи професій (класифікація Е.А. Клімова).

Методика професійної орієнтації на навчання у ПНЗ, її етапи та дії. Основні компоненти профорієнтації.

Професійна адаптація учнів (студентів) ПНЗ. Дидактичний бар’єр.

Сутність, завдання та форми технічної творчості учнів (студентів) ПНЗ.

Методика формування творчих умінь учнів (студентів) ПНЗ. Основні компоненти методики роботи інженера-педагога. Розвиток професійно важливих якостей та властивостей особистості учня (студента) у процесі технічної творчості.

Зміст роботи клубів та гуртків технічної творчості.

Тема 10. Педагогічні методи вивчення та впливу на особистість студента профшколи.

Педагогічні методи впливу на особистість учня (студента) профшколи.

Мета вивчення особистості та методи її досягнення. Актуальні проблеми педагогічної науки та культури у процесі навчання і виховання особистості. Принципи виховання.

Основні розділи методики виховної роботи – методи впливу на особистість учня (студента) ПНЗ.

Методика роботи з батьками учнів (студентів) ПНЗ. Фактори впливу на особистість дитини в сім’ї. Характерні помилки та труднощі батьків у вихованні дітей.

Форми та методи роботи педагога з батьками учнів (студентів) ПНЗ.

Сучасні підходи виховної роботи у профшколах.

Організована життєдіяльність учнів (студентів) ПНЗ як основа їх особистісного і професійного становлення. Сучасні підходи до організації життєдіяльності учнів (студентів) ПНЗ.

Методика організації дозвілля учнів (студентів) ПНЗ, її етапи.

Поняття “групи ризику” та критерії відбору до неї учнів (студентів). Організація виховної роботи з учнями (студентами) “групи ризику”. Мета роботи. Завдання відбору. Фактори ризику. Основні виховні завдання у роботі з підлітками “групи ризику”. Індивідуальна виховна робота з підлітками “групи ризику”, цілі та методика її проведення. Типи акцентуації характеру.

3. Рекомендована література

Базова

  1.  Теорія і методика професійної освіти : навч. посіб. / З.Н. Курлянд, Т.Ю. Осипова, Р.С. Гурін [та ін.] ; за ред.. З.Н. Курлянд. – К. : Знання, 2012. – 390 с.
  2.  Туркот Т.І. Педагогіка вищої школи: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Кондор, 2011. – 628 с.
  3.  Ортинський В.Л. Педагогіка вищої школи: навч. посіб. [для студ. вищ. навч. закл.]/ В.Л. Ортинський – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 472 с.
  4.  Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. / З.Н. Курлянд, Р.І. Хмелюк, А.В. Семенова та ін.; За ред. З.Н. Курлянд. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2005. – 399 с.
  5.  Устемиров К., Шаметов Н.Р., Васильев И.Б. Профессиональная педагогика. / Под ред. К. Устемирова. – Алматы, 2005. – 432 с.
  6.  Васильев И.Б. Профессиональная педагогика. Часть 1. – Харьков, 2003 (конспект лекции для студентов инженерно-педагогических специальностей). – 152 с.
  7.  Васильев И.Б. Профессиональная педагогика. Часть 2. – Харьков, 2003 (конспект лекции для студентов инженерно-педагогических специальностей). – 176 с.
  8.  Профессиональная педагогика: учебник для студентов, обучающихся по педагогическим специальностям и направлениям. – М.: Ассоциация «Профессиональное образование», 1999. – 904 с.
  9.  Попков В.А., Коржуев А.В. Теория и практика высшего профессионального образования. / Учеб. пос. для высшей шк. – М.: Академический Проект, 2004. – 430 с.
  10.  Жигірь В.І., Чернєга О.А. Професійна педагогіка: Навчальний посібник / За ред. М.В. Вачевського. – К.: ТОВ «Кондор», 2012. – 336 с.
  11.  Фіцула М.М. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. – К.: „Академвидав”, 2006. – 352 с. (Альма-матер)
  12.  Профільне навчання: теорія і практика / За ред. канд. пед. наук Липової Л.А. – К.: ВВП „Компас”, 2007. – 192 с.
  13.  Химинець В.В. Інноваційна освітня діяльність. – Ужгород: Інформаційно-видавничий центр ЗІППО, 2007. – 364 с.
  14.  Професійна освіта: Словник: Навч. посіб. / Уклад. С.У. Гончаренко та ін.; За ред. Н.Г. Ничкало. – К.: Вища шк., 2000. – 380 с.
  15.  Гузій Н.В. Педагогічний професіоналізм: історико-методологічні та теоретичні аспекти: Монографія. – К.: НПУ ім. М.П. Драгоманова, 2004. – 243 с.
  16.  Исаев И.Ф. Профессионально-педагогическая культура преподавателя: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. – 2-е изд., стер. – М.: Издательский центр «Академия», 2004. – 208 с.
  17.  Бутенко Н.Ю. Комунікативна майстерність викладача: Навч. Посібник. – К.: КНЕУ, 2005. – 336 с.
  18.  Фіцула М.М. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. – К.: „Академвидав”, 2006. – 352 с. (Альма-матер)
  19.  Ягупов В.В. Педагогіка: Навч. посібник. – К.: Либідь, 2002. – 560 с.
  20.  Кондратюк О.П. Система виховної роботи в професійно-технічному навчальному закладі: Навчально-методичний посібник. – К.: Кондор, 2006. – 216 с.
  21.  Алексюк А.М. Педагогіка вищої освіти України: історія, теорія. Підручник для студентів, аспірантів. – К.: Либідь, 1998. – 500 с.
  22.  Пальчевський С.С. Сугестопедагогіка: новітні освітні технології: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2005. – 351 с.

Допоміжна

  1.  Якса Н.В. Основи педагогічних знань: Навч. посіб. – К.: Знання, 2007. – 358 с.
  2.  Щербань П.М. Прикладна педагогіка: Навчально-методичний посібник. – К.: Вища школа, 2002.
  3.  Мойсеюк Н.Є. Педагогіка. Навчальний посібник. 4-е видання, доповнене, 2003 р. – 615 с.
  4.  Степанов О.М., Фіцула М.М. Основи психології і педагогіки: Навчальний посібник. – К.: Академвидав, 2005. – 520 с. (Альма-матер)
  5.  Ничкало Н.Г., Зязюн І.А., Лещенко М.П., Іванова Т.В., Капченко О.Л., Помиткін Е.О., Солдатенко М.М., Пилипчук В.В., Козій М.К., Грищенко О.А., Семеног О.М., Падалка О.С., Капченко Л.М. Педагогічна майстерність у закладах професійної освіти: Монографія. – К.: 2003. – 246 с.
  6.  Бондар В.І. Дидактика. – К., Либідь, 2005. – 264 с.
  7.  Кузьмінський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2004. – 445 с. – (Навчально-методичний комплекс з педагогіки).
  8.  Кузьмінський А.І., Омеляненко В.Л. Педагогіка у запитаннях і відповідях: Навч. посіб. – К.: Знання, 2006. – 311 с. – (Навчально-методичний комплекс з педагогіки).
  9.  Педагогічні технології. Досвід. Практика. – Полтава, 1999. – 376 с.
  10.  Сиротенко Г.О. Шляхи оновлення освіти: науково-методичний аспект. – Харків, 2003. – 94 с.

Форма підсумкового контролю успішності навчання          залік

Засоби діагностики успішності навчання: поточне тестування з кожної навчальної теми; опитування студентів на семінарських заняттях; перевірка виконання завдань для самостійної роботи; індивідуальні тематичні завдання у вигляді рефератів; письмові контрольні роботи для проміжного модульного контролю; питання для підсумкового контролю (заліку).

Автор __________________________________ Старовойт С.М.




1. Методические указания к лабораторным занятиям и самостоятельной работе для студентов технических специа
2. Анализ эффективности презентаций
3. Реферат на тему- Воздух как смесь газов ученицы 7 А Белко Дарьи Первым кто пон
4. Reportjes formci~n Tvforemcyl 5.html
5. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Київ ~ 1999 Дисертац
6. Трудовое право
7. Бухгалтерский учет в торговл
8. Каковы принципиальные отличия амниот от анамниот наличие дополнительных эмбриональных оболочек- амн
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук Львів ~ 2006 Д
10. по теме- Миф и мифодизайн в PR Работа завершена- Студент гр
11. Андрей Боголюбский. Борьба за старейшинство
12. Практично ознайомитися з найбільш розповсюдженими приладами для
13. тематической логики стремясь свести научные теоретические понятия и высказывания к эмпирическим допускаю
14. Обязанности сторон в соответствии с выбранным базисом по выполнению таможенных формальностей
15. Лекция 8 Рекурсивные функции
16. 41 Гуменюк Ірин
17. трансферт Город Время отлета местное Время прилета
18. История английского языка по книге Bill Bryson The Mother Tongue
19. тематике для 4 класса Сравнение дробей ОС Школа2100 Учитель- МБОУ Ясногорская СОШ Ярославцева Светлан
20. вариант Только тогда станешь человеком когда научишься видеть человека в другом А