Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ для студентів денної і заочної форми н

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

PAGE  2

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

«ГОСПОДАРСЬКЕ ЗАКОНОДАВСТВО»

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ

для студентів денної і заочної  форми навчання

галузі знань  0305 «Економіка та підприємництво»

напрямів підготовки 6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»,

6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит»

освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

Укладач: старший викладач Кануннікова О.Р.

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

Протокол від 28.08.2012  № 1

Харків

2012

ЗМІСТ

Мета, зміст, структура, основні положення

3

Методичні рекомендації щодо виконання індивідуальних завдань

3

Критерії оцінювання

3

Тематика та завдання ІНДЗ

4

Рекомендована література

14

Мета: Індивідуальне завдання спрямоване на виявлення знань самостійного вивчення базового матеріалу, специфічних юридичних понять та категорій, а також умінь самостійно працювати з першоджерелами, аналізувати та узагальнювати опрацьований матеріал, робити письмові логічно побудовані відповіді й висновки.

Зміст: Індивідуальне завдання вважається одним з обов’язкових елементів самостійної роботи студентів денної форми навчання, які вивчають дисципліну «Господарське законодавство» і оцінюється окремо від підсумків поточного і модульного контролю.

Структура:  Кожний варіант індивідуального завдання складається з теоретичного питання та практичного завдання, які студенти повинні виконати та захистити до встановленого викладачем строку. Варіанти  завдань та видів робіт  для виконання індивідуального завдання складаються викладачем і надаються студентам на початку вивчення дисципліни.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОНАННЯ

ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

Індивідуальне завдання готується студентом протягом семестру, оформлюється на аркушах А-4 в друкованій чи рукописній формі. При виконанні студент повинен добирати правову літературу відповідно до завдання, використовувати Конституцію України, окремі закони та кодекси, послідовно і доказово викладати правовий матеріал, користуючись вивченою термінологією, робити висновки, а в окремих випадках і пропозиції щодо суті питань, що розкриваються, також необхідно вказати використану літературу і надати виконане завдання на перевірку викладачу не встановлених викладачем строків.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ

При оцінюванні виконання студентом індивідуальних завдань приділяється увага:

якості та самостійності виконання завдання;

творчому характеру виконуваного завдання;

своєчасності захисту завдань перед викладачем (згідно з графіком навчального процесу).

Результати захисту індивідуального завдання оцінюються за шкалою балів, еквівалентною чотирибальній шкалі («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»).

Оцінка, еквівалентна «відмінно», виставляється, якщо студент виявив всебічно системні та глибокі знання,  вичерпно та послідовно дав відповіді на всі питання ІНДЗ, тісно пов’язує теорію з практикою, показує знання літератури, вміння самостійно аналізувати та тлумачити норми та поняття господарського права і застосовувати їх при вирішенні завдань, правильно аргументує висновки, вміє самостійно узагальнювати матеріал і логічно його викладати, не допускаючи помилок.

Оцінка, еквівалентна «добре», виставляється, якщо студент твердо знає програмний матеріал, має навички аналізу та тлумачення норм та понять права, логічно відповідає на поставлені питання, не допускає суттєвих помилок.

Оцінка, еквівалентна «задовільно», виставляється, якщо студент засвоїв основний матеріал, але не знає окремих деталей, допускає неточні відповіді та формулювання понять, порушує послідовність у викладенні програмного матеріалу, має прогалини в знаннях.

Оцінка, еквівалентна «незадовільно», виставляється, якщо студент не знає значної частини програмного матеріалу, допускає суттєві помилки, не володіє навичками застосування норм права, які забезпечували б вирішення професійних завдань.

Оцінка за виконане індивідуальне завдання після розрахунку її за 4-х бальною шкалою переводиться в оцінку за 100-бальною шкалою. Оцінки виносяться на титульний аркуш роботи.

ТЕМАТИКА ІНДИВІДУАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ

Варіант 1.

1. Охарактеризуйте правовий  статус індивідуальних підприємців як суб`єктів господарського права.

2. Задача.

До територіального відділення Антимонопольного комітету із заявою звернулось АП «Солеварний завод». У ній вказувалося, що під час укладання договорів постачання очищеного розсолу ВАТ «Содовий завод» навязує додаткові послуги з перерахування коштів на реконструкцію розсолопромислу, що не стосується предмета договору. Встановлюючи додаткові вимоги, відповідач ухиляється від укладення договору на постачання очищеного розсолу в наступному році.

Територіальним відділенням було визнано, що публічне АТ «Содовий завод» займає монопольне становище на регіональному ринку розсолу очищеного. У ході розслідування справи підтвердилися факти, зазначені в заяві.

Кваліфікуйте дії відповідача. Які санкції можуть бути застосовані до правопорушника?

Варіант 2.

  1.  Визначте сутність підприємництва в його сучасному розумінні.
  2.  Задача.

Цукровий завод займає монопольне становище на регіональному ринку надання послуг щодо заготівлі і переробки цукрового буряку с/г підприємств і фермерських господарств. Під час планової перевірки територіальним відділення Антимонопольного комітету було встановлено, що заводом було укладено і реалізовано 67 договорів із с/г підприємствами на умовах, що 70% продукції одержує господарство, а 30% залишається заводу як оплата за переробку сировини. Із фермерськими господарствами було укладено 185 договорів на умовах, що 65% продукції одержує господарство, а 35% залишається в розпорядженні заводу.

Чи порушив завод антимонопольне законодавство?

Варіант 3.

  1.  Охарактеризуйте державну підтримку підприємницької діяльності.
  2.  Задача.

Представництво компанії «The Coca-Cola Company» звернулася до Антимонопольного комітету України із заявою про те, що Київське представництво фірми Aromes D`Algerie (Алжир) неправомірно використовує знак для товарів і послуг «Fanta», право власності на який на належить компанії «The Coca-Cola Company».

У ході розгляду справи було встановлено, що в 2005р. відповідач здійснив постачання в Україну концентрату для виготовлення безалкогольних напоїв за назвою «Fanta», не маючи на це передбачених законодавством правових підстав.

Вирішіть справу.

Варіант 4.

  1.  Визначте свободу, принципи та умови здійснення підприємницької діяльності.
  2.  Задача.

Спільне підприємство «У» (СП «У») звернулося до територіального відділення Антимонопольного комітету із заявою про недобросовісну конкуренцію збоку виробничої комерційної фірми «М» (далі – ВКФ «М»).

Для маркування частини своєї продукції (солодкі газовані напої, столова вода) ВКФ «М» використовувала етикетки, ідентичні етикеткам СП «У» із незначною модифікацією (зрізана крайка). При цьому на етикетках залишався знак із логотипом СП «У». Крім того, ВКФ «М» використовувала для найменування своєї столової води назву «У» (похідне від назви СП «У»).

Кваліфікуйте дії ВКФ «М».

Варіант 5.

1. Доведіть єдність вимог соціальної та юридичної відповідальності підприємств у сучасному суспільстві.

2.  Задача.

Засновники товариства з обмеженою відповідальністю, предметом діяльності якого є здійснення медичної практики та реалізація медикаментів, 20 червня 2000р. звернулися у відповідну районну державну адміністрацію із заявою про державну реєстрацію товариства.

Листом від 28 червня 2000р. райдержадміністрація повідомила заявників, що у державній реєстрації товариства відмовлено з таких мотивів:

а) відсутність ліцензії на здійснення товариством медичної практики та продаж на території України медикаментів;

б) подані установчі документи суперечать чинному законодавству, оскільки вказані в них вклади засновників в сукупності складають 75% статутного фонду товариства, а решту – 25% - засновники планують сформувати за рахунок плати за випущені товариством облігації.

1) Чи правомірна позиція райдержадміністрації в цій справі (по кожному пункту) ?

2) Які дії засновників товариства забезпечать захист їх права на реєстрацію товариства?

3) Які нормативні акти регулюють питання державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності та ліцензування виконуваних ними робіт?

Варіант 6.

1. Визначте подібні і відмінні риси публічного АТ та приватного  АТ .

2. Задача.

Громадянин України Васильченко П.Р., сплативши реєстраційний збір  встановленому розмірі та маючи намір провадити підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, подав до органу державної реєстрації реєстраційну картку, три фотокартки, копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера як платника податків. Документ, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію, своє рішення за підписом усіх членів сім`ї про намір провадити підприємницьку діяльність, ксерокопію свідоцтва про шлюб та свідоцтва про народження дитини.

Чи є у реєструючого органа підстави для відмови Васильченку П.Р. у державній реєстрації?

Обґрунтуйте свою відповідь з посиланням на законодавство.

Варіант 7.

1. Визначте подібні і відмінні риси повного і командитного товариства.

2. Задача.

Статутом Фондової біржі «майбутнє 2000» було передбачено, що остання займається  організацію укладення угод купівлі-продажу цінних паперів та їх похідних від власного імені та за дорученням клієнтів, виконує функції депозитарія, займається рекламною діяльністю, емісією цінних паперів з метою отримання прибутку.

Дайте правовий аналіз статуту Фондової біржі «майбутнє 2000».    Обґрунтуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Варіант 8.

1. Визначте подібні і відмінні риси товариства з обмеженою відповідальністю і товариства з додатковою відповідальністю.

2. Задача.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку була зареєстрована фондова біржа ТОВ «Цінні папери».

1) Чи правомірна реєстрація зазначеної фондової біржі?

2) Який державний орган реєструє фондові біржі?

3) Чи встановлена законодавством України організаційно-правова форма щодо фондових бірж? Обґрунтуйте свою відповідь, посилаючись на положення чинного законодавства України.

Варіант 9.

1. Визначте подібні і відмінні риси акціонерного товариства і товариства з обмеженою відповідальністю.

2. Задача.

Основною метою діяльності товарної біржі «Тисячоліття», як зазначено в її статуті, є отримання прибутку від надання послуг в укладанні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту та пропозиції на товари тощо.

1) Дайте визначення поняття «товарна біржа».

2) Чи відповідають вказані положення статуту законодавству України?

3) Чи передбачені законодавством обмеження щодо діяльності товарної біржі?

4) Чи встановлені в законодавстві вимоги щодо статуту товарної біржі? Дайте обґрунтовану відповідь. 

Варіант 10.

1. Складіть порівняльну таблицю управління в різних видах господарських товариств.

2. Задача.

Районна державна адміністрація відмовила товарній біржі «Бриз» у реєстрації на тій підставі, що оскільки остання є біржею і підпадає під сферу регулювання Закону України «Про цінні папери та фондову біржу», вона повинна реєструватись Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

1) Чи правомірна відмова у реєстрації зазначеної товарної біржі?

2) Чи потребує товарна біржа державної реєстрації?

3) Якщо так, то визначте порядок реєстрації товарної біржі. Дайте обґрунтовану відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Варіант 11.

1. Складіть порівняльну таблицю відповідальності учасників різних видів господарських товариств.

2. Задача.

Займаючи монопольне становище на ринку вікнопластику, приватного АТ «Майбутнє» скоротило обсяги виробництва свої продукції з метою створення дефіциту та підвищення попиту на неї, і, як наслідок, підвищення ціни. Зазначене обмеження виробництва продукції не призвело до очікуваних наслідків.

Чи допустило приватне АТ «Майбутнє» зловживання монопольним становищем? Обґрунтуйте свою відповідь.

Варіант 12.

1. Складіть порівняльну таблицю статутних фондів різних видів господарських товариств.

2. Задача.

Громадяни України Петренко, Мироненко, Оргулюк та інші загалом двадцять осіб, вирішили створити фондову біржу. При цьому жоден з них не займався торгівлею цінними паперами. Зазначені особи мали намір сформувати статутний фонд біржі у розмірі 15 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

1) Чи можуть зазначені особи створити фондову біржу?

2) Які вимоги встановлені законодавством України щодо осіб, які можуть бути засновниками фондової біржі?

3) Чи є якісь вимоги до розміру і порядку формування статутного фонду фондової біржі?

Варіант 13.

1. Складіть порівняльну таблицю установчих документів і вимог до їх змісту для різних видів господарських товариств.

2. Задача.

Єдиний в Білозерському районі молокозавод встановив для постачальників молока ціни, в півтора рази нижчі, ніж в сусідніх районах та областях. Розташовані поблизу молокозаводу постачальники, не маючи можливості відвозити молоко на інші молокозаводи через значну відстань і відсутність у них відповідного транспорту, змушені були здавати молоко за цими цінами. Однак група фермерів, не погоджуючись з втратами від продажу молока за необґрунтовано низькими, як на їх думку,  цінами, звернулася зі скаргою на дії Білозерського молокозаводу до Антимонопольного комітету України.

1) Чи є в діях молокозаводу ознаки господарського правопорушення?

2) Чи вірно обраний у цьому випадку антимонопольний орган?

3) За яких умов до молокозаводу можуть бути застосовані господарсько-правові санкції?

4) Які господарсько-правові санкції можуть застосовуватися до підприємців, що зловживають своїм домінуючим становищем на ринку певного товару?

Варіант 14.

1. Охарактеризуйте правовий режим використання природних ресурсів у сфері господарювання.

2. Задача.

ТОВ «Газдобування», яке займає монопольне становище, уклало угоду з ТОВ «Газозбудова організація», згідно з п. 4.4.5 якої у випадку, якщо будь-який споживач одночасно користується послугами Сторін за цією угодою, з нього стягується додаткова плата у розмірі 10 відсотків від суми договору, яка  у рівних частинах розподіляється між ТОВ «Газдобування» та ТОВ «Газозбудова організація».

1) Чи відповідає пункт 4.4.5 зазначеної угоди вимогам законодавства України?

2) Чи допустили зазначені ТОВ порушення антимонопольного законодавства України? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Варіант 15.

1. Наведіть характеристику гарантіям майнових прав суб`єктів господарювання та механізму їх захисту.

2. Задача.

Статутом ТОВ «Допомога», засновниками якого є пенсіонер КриштальовВ.Л. та ветеран Великої Вітчизняної війни Підпалий Н.Г. передбачені такі види діяльності: торгівельна та посередницька діяльність, виплата та доставка пенсій, маркетингові послуги, грошова допомога малозабезпеченим громадянам, надання всіх видів рекламних послуг. Постачання природного та скрапленого газу, надання туристичних послуг, виробництво, передача та постачання енергії.

Чи всі з названих видів діяльності можуть здійснюватись зазначеним ТОВ? Дайте відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Варіант 16.

1. Наведіть загальну характеристику законодавства про захист економічної конкуренції.

2. Задача.

До Черкаського територіального відділення Антимонопольного комітету звернувся із заявою Черкаський завод будматеріалів у зв`язку з тим, що інше підприємство будматеріалів у вітрині свого магазину розмістило браковану черепицю з написами : «Шановні покупці, таку «якісну» черепицю Ви можете придбати у наших сусідів на заводі будматеріалів. Ціна така ж. як за якісну. Подумайте»

У процесі розслідування справи було встановлено, що за період 2002-2005рр. претензій від споживачів на якість черепиці Черкаського заводу будматеріалів не надходило.

Кваліфікуйте дії відповідача.

Варіант 17.

1. Охарактеризуйте правопорушення, які вважаються зловживанням підприємцем монопольним становищем на ринку.

2. Задача.

Надайте юридичну консультацію з патентуванням деяких видів підприємницької діяльності. Чи підлягає патентуванню діяльність з продажу квітів у касах автовокзалу, залізничного вокзалу, аеропорту, міського і приміського пасажирського транспорту? 

Варіант 18.

1. Охарактеризуйте правовий статус Антимонопольного комітету.

2. Задача.

Філія комерційного банку уклала договір кредитування з ТОВ, забезпечивши виконання зобов`язання боржником за допомогою гарантійного листа автоелектроремонтного заводу. Після невиконання зобов`язання основним боржником сума заборгованості була списана с поточного рахунку гаранта у безспірному порядку за виконавчим написом нотаріуса.

Автоелектроремзавод подав до господарського суду позов про визнання договору гарантії недійсним на тій підставі, що він укладався не шляхом складання одного документа, а шляхом обміну листами.

Вирішіть справу.

Варіант 19.

  1.  Дайте характеристику проявам недобросовісної конкуренції.
  2.  Задача.

     Один із трьох засновників закритого акціонерного товариства «Консум» через півроку після державної реєстрації товариства вирішив продати весь пакет акцій (80%), що належав йому на праві власності. Інші два засновника, що володіли відповідно 12% і 8% акцій, заперечували проти цього.

1) Чи правомірні ці заперечення? Аргументуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення законодавства.

2) Які обов`язки закон покладає на засновників акціонерного товариства?

Варіант 20.

1. Охарактеризуйте відповідальність за порушення антимонопольного законодавства.

  1.  Задача.

     Акціонер приватного акціонерного товариства «Омега» продав належні йому акції своєму приятелеві.  Засновники цього товариства звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу цих акцій на тій підставі, що установчим договором про заснування товариства була передбачена заборона відчуження акцій товариства третім особам без згоди самого товариства та його акціонерів, які мали переважне право на придбання акцій товариства, що відчужуються.

1) Яке рішення має винести суд? Обґрунтуйте свою відповідь.

2) В чому полягає різниця у правовому статусі (правах та обов`язках) акціонерів публічного  АТ та приватного АТ?

Вариант 21.

1. Характеристика діяльності державного банку. Правовий статус Національного банку України.

2. Задача.

Голова правління відкритого акціонерного товариства за рішенням членів правління уклав з ТОВ «Агат» на вигідних для публічного АТ умовах договір купівлі-продажу консервного цеху, який протягом останніх двох років не був завантажений роботою і був збитковим для товариства. Однак загальні збори акціонерів не ухвалили цього договору, оскільки на зборах були присутні власники всього 61% акцій, більшість з яких належала акціонеру, який сам бажав придбати цей завод, але за значно нижчу ціну, ніж була отримана від ТОВ «Агат») і тому голосував проти схвалення такої угоди.

1) Який порядок укладення угод від імені АТ?

2) Як загальні збори акціонерів можуть вплинути на вирішення цього питання?

3) Якими можуть бути в цьому випадку правові наслідки несхвалення загальними зборами акціонерів вже укладеної угоди?

Вариант 22.

1. Характеристика видів та форм кредитів. Способи забезпечення кредитних зобов`язань.

2. Задача.

Дві особи – юридична та фізична – уклали установчий договір про заснування відкритого акціонерного товариства і здійснили необхідні для проведення підписки на акції дії: зареєстрували в ДКЦПФР інформацію про підписку на акції, опублікували відповідне оголошення про проведення підписки і провели останню. Однак після закінчення строку підписки виявилося, що підпискою покрито лише 58% запропонованих акцій.

  1.  Які наслідки таких результатів підписки?
  2.  Чи можна подовжити термін підписки?
  3.  Як законодавство регулює це питання?

Варіант 23.

1. Охарактеризуйте порядок і форми безготівкових розрахунків між підприємцями.

2. Задача.

ВАТ «Вугілля ресурси», яке займає монопольне становище на ринку постачання вугілля, при укладенні договору на постачання вугілля зобов`язувало споживачів своєї продукції поряд з вугіллям придбавати розроблений ним проект ефективного використання вугілля. Що знаходило своє відображення у вище зазначеному договорі.

  1.  Чи правомірні дії  публічного АТ «Вугілля ресурси» ?
  2.  Якій правовій кваліфікації підлягають дії  публічного АТ «Вугілля ресурси» ?
  3.  Чи встановлена юридична відповідальність за дії, вчинені цим публічним АТ? Якщо так, то саме які.

Варіант 24.

  1.  Охарактеризуйте правове положення товарної біржі.
  2.  Задача.

Місцева рада заборонила приватному підприємству «Метал» виробляти гачки для любительської риболовлі, мотивуючи це тим, що в місті вже є підприємство, яке предметно займається виробництвом такої продукції. ПП «Метал» звернулося до Вас як до юриста з таким переліком питань:

  1.  Чи правомірне рішення місцевої райради?
    1.  Чи не порушені вимоги антимонопольного законодавства України?
    2.  Яким чином ПП «Метал» може захистити свої порушені права?

Варіант 25.

  1.  Охарактеризуйте правове положення фондової біржі.
  2.  Задача.

Приватне підприємство «Козак», придбавши у м. Мукачеве мінеральну воду «Джерело», виробником якої є ТОВ «Лікувальні води» та замінивши наклеєні на пляшках етикетки з надписом «Джерело – Лікувальні води» іншими етикетками з надписом «Карпати – ТОВ «Козак», реалізувало цю продукцію в Луганській області.

1)Приписи якого нормативного акту порушило ТОВ «Козак»

2)  Які правові наслідки такого порушення?

На поставлені питання дайте аргументовану відповідь.

Варіант  26.

  1.  Охарактеризуйте право власності – основне речове право у сфері господарювання.
  2.  Задача

        Один із трьох засновників приватного акціонерного товариства “Консул“ через півроку після державної реєстрації товариства вирішив продати весь пакет акції (80 відсотків), що належав йому на праві власності. Інші два засновника, що володіли відповідно 12 відсотками і 8 відсотками акцій, заперечили проти цього.

   1) Чи правомірні ці запереченні?

    2) Які обов’язки закон покладає на засновників акціонерного товариства?

Варіант 27.

  1.  Наведіть характеристику особливостям правового режиму державного майна у сфері господарювання
  2.  Задача

     Загальними зборами публічного АТ “Завод ЗБК“, що були скликані за ініціативою спостережної ради, останній делегувалося право призначати склад правління, а правлінню – приймати рішення про створення філій, представництв та дочірніх підприємств товариства.

1) Чи є правомірним таке рішення?

2) Які питання входять до виключної компетенції загальних зборів?

  3) В якому порядку приймаються рішення цими зборами

Варіант 28

1. Характеристика відносин щодо використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

2. Задача

      До Антимонопольного комітету України звернулося АТ “Б“ із заявою про незаконне використання знака для товарів і послуг приватним підприємством “Т“.

  1.  Чи буде розглядати цю справу Антимонопольний комітет?
  2.  Якщо так, то дайте повну обґрунтовану відповідь заявнику,
  3.  Якщо ні, то також обґрунтуйте чому?

Варіант 29

  1.  Визначить порядок захисту прав суб’єктів господарювання та споживачів.
    1.  Задача

          Спільне підприємство “У“ звернулося до територіального відділення Антимонопольного комітету України із заявою про недобросовісну конкуренцію з боку виробничої фірми “М“. Для маркування частини своєї продукції фірма “М“ використала етикетки ідентичні етикеткам СП “У“.

         

Кваліфікуйте дії фірми “М“.

Варіант 30

  1.  Роз’ясніть порядок визнання  суб’єкта підприємництва банкрутом
  2.  Задача

                 Основною метою діяльності товарної біржі “Тисячоліття “ як зазначено в її статуті, є отримання прибутку від надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту та пропозиції на товари тощо.

Чи відповідають вказані положення статуту законодавству України?

Чи передбачені законодавством обмеження щодо діяльності біржі?

Чи встановлені в законодавстві вимоги щодо статуту товарної біржі?

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Базова

Конституція України прийнята п’ятою сесією Верховної Ради України
28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Про внесення змін до Конституції України: Закон від 8 грудня 2004 р.
№ 2222-ІV // Голос України. – 2004. – 8 грудня. – С. 38–46.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. № 436-ІV. – Харків: Одіссей. – 2003. – 248 с.

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435- ІV. – Харків: Одіссей. – 2003. – 408 с.

Щербина В.С. Господарське право: Підручник. – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Хрінком Інтер, 2006. – 656 с.

Допоміжна

Булгакова І.В. Господарське законодавство України: Посібник. – К.: Прецедент, 2006 – 141 с.

Право власності в Україні: навч. посіб. / О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова, О.А. Підопригора та ін. –  К.: Хрінком Інтер, 2000.

Саніахметова Н.О. Підприємницьке право: Навч. посіб. – 3-те вид., перероб. і доп. –  К.: А.С.К., 2005. - 912 с. - (Юридична освіта).

Саніахметова Н.О. Правовий захист підприємства в Україні: Навч. посіб. 1999.

Журнал «Право України» (періодичне видання).

Юридична енциклопедія. Видавництво «Українська енциклопедія» ім. М.П. Бажана, 1998.

Інформаційні ресурси

http://www.kuchma.gov.ua  Президент України

Офіційна сторінка Президента України.

http://rada.kiev.ua  Верховна Рада України

Інформація про парламент і уряд України. На Web-сервері містяться дані про інформаційні агентства, про Україну, українське і зарубіжне законодавство. Список Web-серверів в Україні. Конституція України на українській і англійській мовах.

http://www.polit.com.ua/news/vlada  Верховна Рада – сьогодні

Щоденні огляди роботи Верховної Ради України, результатів голосувань, роботи комітетів ВР.

http://www.kmu.gov.ua/  Кабінет Міністрів України

Інформація про уряд України, органах влади, новини.

http://www.minjust.gov.ua  Міністерство юстиції України

Новини, апарат міністерства, місцеві управління юстиції, судова система, нотаріат, інститути судової експертизи, інформаційний центр, положення про Міністерство юстиції України.

http://www.vru.gov.ua  Офіційний сайт вищої ради юстиції України

Інформація про Вищу раду юстиції України, хронологи діяльності, законодавча база.

http://www.mia.gov.ua  МВС України

Доступ до відкритої інформації Міністерства внутрішніх справ і інших правоохоронних органів України. На сервері є доступ до телеконференцій з питань правопорядку (на українській і російській мовах).

http://www.mia.gov.ua  Міністерство внутрішніх справ України

http://www.mns.gov.ua Міністерство у справах надзвичайних ситуацій України.

http://www.sbu.gov.ua  Служба Безпеки України

Нормативна база України. Проблеми законодавства

http://alfa.rada.kiev.ua/const  Конституція України

Повний текст Конституції України на українській і англійській мовах.

http://www.rada.gov.ua/laws/pravo/all/ Законодавство України

Законодавство України на сервері Верховної Ради.

http://www.nau.kiev.ua:8101/ Нормативні акти України

База нормативних актів України.

http://www.intsph.kiev.ua Законодавство України для Windows

Інформаційна автоматизована система.

http://laws.8m.com  Законодавство на російській мові

http://www.liga.kiev.ua  Ліга

Всеукраїнська сіть розповсюдження правової інформації. Українське законодавство і правові інформаційні ресурси.

http://www.i.com.ua/  Офіційний вісник України

Офіційний бюлетень поточного законодавства України.

http://www.zakon.gov.ua  Законопроекти України

Разом з нами Ви маєте нагоду безпосередньо спостерігати за розвитком законотворчого процесу, а також грати в ньому не останню роль.

http://www.visnuk.com.ua   Вісник податкової служби України

Вісник Податкової служби України: все про податки. Щотижневе оновлення.

http://194.67.66.2/bolal/   Зарубіжне митне законодавство

Митне законодавство зарубіжних держав, України.

Юридична преса України

www.ukraine.org/press.html  Українська преса

На сайті можна ознайомитися з останніми випусками газет «Вечірній Київ», «Всеукраїнські відомості», «Бизнесс-Донбас», «Дзеркало тижня», «Ділова Україна», «Особи» і т.д.

http://www.i.com.ua/~gdo  Офіційний вісник України

Офіційний бюлетень поточного законодавства України.

http://www.practix.com   Юридична практика

Щотижнева газета про юриспруденцію. Підписка, підшивання, робота для юристів.

http://www.maik.rssi.ru/cgi-bin/list.pl?page=gosprav Журнал “Держава і право”

http://www.stass.bigmir.net   Всі кодекси України.




1. Курсовая работа- Человек как субъект, индивидуальность, личность
2. фрагмент действительности на который направлена познавательная или практическая деятельность то есть
3. Точные курсовые системы ТКС И ГМК
4. Лидерство ~ это способность вести за собой людей для достижения конкретных целей
5. Задание-1Пограничные сост
6. 86р ГОСГРАЖДАНСТРОЙ Разработаны Академией коммунального хозяйства им
7. Тема- Понятие лидерства в управлении Группа- 1321r Студент- Мамедли Г
8. культ личности Сталина получило широкое распространение после появления в 1956 году в докладе Н.
9. Расчет вращающейся печи для спекания боксита производительностью по спеку
10. ТЕМАТИЧЕСКАЯ СТАТИСТИКА
11. Это вовсе не означает что в то время здесь не строили из кирпича а все здания сооружали только из дерева
12. Становлення соціальнопобутової сфери на Волині у повоєнний період (19441953 рр.)
13. КРАСНОКАМЕНСК Курагинский район 2-3.html
14. Счетчики. Функциональное назначение классификация
15. Тема- Проблемы оценки психического развития и его нарушений Выполнила- Студентка 4 курса ОЗО 6
16. Вариант 5 1Наибольшую роль в истории экономических учений Древней Греции сыграли произведения известных м
17. тЕМА 5 ОРГАНИЗАЦИЯ НАУЧНОИССЛЕДОВАТЕЛЬСКОЙ РАБОТЫ
18. кинетический и термодинамический
19. ЮАндропов 19821984 гг
20. документів Стислі теоретичні відомості Форматування тексту Керування форматуванням тексту не є ос