Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 5. Функція контролю Зміст контролю як функції менеджменту

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 18.5.2024

Тема 5. Функція контролю

  1.  Зміст контролю як функції менеджменту.
  2.  Види контролю.
  3.  Процес контролю.
  4.  Удосконалення організації управлінського контролю.

1. Зміст контролю як функції менеджменту

Контроль - це процес забезпечення досягнення цілей організації за допомогою оцінки та аналізу результатів діяльності , оперативного втручання у виробничий процес і прийняття коригуючих дій.  Під контролем розуміють перевірку діяльності когось або чогось, за його допомогою виявляють негативні тенденції під час виконання  запланованих завдань, запобігають зривам діяльності та стимулюють її успіх [Тарнавська с. 240].

У менеджменті контроль можна визначити як процес спостереження за тим, як підприємство рухається до наміченої мети та коригування відхилень від прийнятого курсу в разі необхідності. Він виникає на певній стадії управлінського процесу, так як управління підприємством взагалі неможливе без нього. Контроль дозволяє зіставити досягнуті результати із запланованими.

За О. С. Петровим, контроль є «однією з функцій управління виробництвом і має аналітичний характер. Під час її використання здійснюється спостереження за ходом виробничих процесів і дотриманням виробничої програми, порівнюються величини та значення параметрів, що контролюються з заданою програмою, фіксуються результати порівняння у зручній для використання формі» [Петров ст. 95]. Проте тут контроль виступає лише як засіб, фіксований зразок, за допомогою якого порівнюються результати із завданнями та вимогами. На практиці це зводить контроль до «простої перевірки правильності арифметичних розрахунків (підсумків у звітах, платіжних відомостях, тощо)» [Тарнавська ст. 241]. 

Один із засновників науки управління А. Файоль дав чітке визначення поняття контролю. “На підприємстві контроль заключається в тому, щоб перевірити, чи все виконується відповідно до утверджених планів, розроблених інструкцій та принципів. Його ціль — виявити слабкі місця та помилки, вчасно виправити їх і не допустити повторення. Контролюється все: предмети, люди, впливи” [Управление — это наука и искусство / А. Файоль, Г. Эмерсон, Ф. Тейлор, Г. Форд. — М., 1992. – 351 с. /С. 27]. А далі вчений додає, що «… контроль є найпершим обов`язком тих керівників, які відповідають за виконання будь-яких планів» [там само].

Контроль як одна із важливих функцій менеджменту є заключною стадією управлінського процесу і відіграє роль зв`язуючої ланки між керуючою і керованою системами [Гірняк ст. 109]. Функція контролю включає облік і аналіз інформації про фактичні результати діяльності всіх підрозділів організації, порівняння  їх із планами показниками, виявлення відхилень та аналіз їх причин, здійснення певних операцій, пов’язаних з реалізацією планів та програм [Шегда ст. 138].

Поняття «контроль в управлінні» необхідно розглядати у трьох основних аспектах:

  •  як систематичну та конструктивну діяльність керівників та органів управління, одну з управлінських функцій;
  •  як підсумкову стадію процесу управління, серцевиною якої є механізм зворотного зв’язку;
  •  як складову процесу розробки, прийняття та реалізації управлінських рішень, яка безперервно бере участь у цьому процесі від його початку до завершення [Тарнавська ст. 241-242].

Наприклад, завдяки організації механізму зворотного зв`язку орган управління одержує інформацію про хід справ. Менеджери оцінюють стан справ на підприємстві на основі звітів, які одержують від інших працівників організації, та аналізують отримані результати. У випадку успішного ходу справ контроль дає змогу підтримувати його, а якщо розвиток справ не задовольняє орган управління  – вносити корективи.  Управлінський контроль -  це не якась разова акція. Це – неперервний процес, що включає спостереження та регулювання різних видів діяльності організації з метою полегшення виконання управлінських задач [Гірняк С.111.].

Відомо, що для досягнення головної мети в менеджменті використовують загальні управлінські чинники – функції, що застосовуються до будь-якого підприємства. До загальних функцій в системі менеджменту підприємства відносяться:

  1.  функція планування;
  2.  функція контролю;
  3.  функція організації;
  4.  функція мотивації. [Герчікова С.].

Слід підкреслити, що контроль як одна з функцій управління стоїть на другому місці після функції планування: якщо керівництвом не доведена мета до підлеглих, то суть контролю буде втрачена. Стратегічні плани відображають  зміни як усередині організації, так і за її межами, і процес контролю дає змогу менеджерам упевнитися в тому, наскільки діє прийнята стратегія [Шегда ст. 138]. Планування повинне завжди враховувати реальні можливості та умови функціонування і розвитку підприємств, що постійно змінюються. Підвищується значення контрольної функції [Шегда ст. 138]

Контроль є фундаментальним елементом процесу управління. Адже ні планування, ні організацію, ні мотивацію неможливо розглядати, повністю відокремивши поняття контролю. Фактично всі вони є невід`ємними частинами загальної системи контролю того  чи іншого підприємства.

Ознаками та характеристиками контролю є мета й завдання контролю, його типи та предмет, об’єкт та суб’єкт контролю. Н. П. Тарнавська та Р. М. Пушкар визначають мету контролю у забезпеченні виконання управлінських рішень, успішному здійсненні завдань, а також у попередженні можливих помилок. Несприятливий розвиток подій слід виявити ще на ранньому етапі для того,  щоб менеджер мав змогу запобігти цьому, дати нові вказівки, провести реорганізацію, посилити свій вплив на мотиви трудової поведінки і вирішити будь-яку з проблем, які виникають і можуть призвести до кризи. У будь-якій діяльності мета контролю полягає у перевірці того, чи все відбувається згідно з заздалегідь прийнятим планом, діючими інструкціями та встановленими принципами [С.242].  

Мету контролю можна додатково коротко сформулювати як:

  •  констатацію та оцінку досягнених результатів комерційної діяльності та відповідні висновки;
  •  констатацію та оцінку здійснення та ефективності заходів, що перебувала в планах діяльності, а також відповідні висновки;
  •  багатосторонню констатацію та оцінку успішності ситуаційного управління, а також відповідні висновки;
  •  формування зворотного зв’язку для оцінки, стимулювання та інформування персоналу [Лейманн, С.94]

Завдяки уточненню мети контролю можливо зазначити, що він починається з контролю за результатами й продовжується оцінкою факторів, що сприяли або заважали їх отриманню. Найбільш вагомим, однак, є контроль за результатами, тому що саме результати є показниками успіху. [Лейманн, С.95]

Контроль здійснюється з метою досягнення узгодженості й синхронізації зусиль виконавців, виявлення суперечливих тенденцій і протиріч у їх діяльності. Контроль проводиться за дотриманням законності при здійсненні господарських операцій, певних правил і регламентів діяльності, а також нормативів витрачання коштів, сировини і матеріалів. Тому контроль виконує важливу виховну, профілактичну, захисну  функції, сприяє збереженню власності, правильному витрачанню ресурсів, дотриманню планової, фінансової, виконавчої і трудової дисципліни [Гірняк, С.110].

Завдання контролю є загальними та конкретними. Конкретні завдання поширюються тільки на якусь певну сторону діяльності об’єкта (фінанси, дотримання трудового законодавства, достовірність звітних даних, тощо), а загальні  - всебічна діяльність об’єктів, що контролюються.

Основними завданнями контролю є:

  •  визначення фактичного стану об’єкта та його частини в даний момент часу;
  •  прогнозування стану та поведінки об’єкта та його частини на визначений майбутній період часу;
  •  зміна стану та поведінки об’єкта чи його частини таким чином, щоб при зміні зовнішніх умов в допустимих межах були забезпечені необхідні та оптимальні значення характеристик об’єкта чи його частини ;
  •  завчасне визначення місця та причин відхилень значень характеристик об’єкта від заданих, тобто тих, що передбачались;
  •  збір, передача, обробка інформації про стан об’єкта;
  •  забезпечення стійкого стану об’єкта при досягненні критичних значень характеристик об’єкта [Тарнавська С.242]

Об’єкт контролю – це те, що (хто) контролюється. Всередині підприємства об’єктами контролю є всі, без винятку, виробничі процеси. Предметом управління є отримання запланованого результату. Отже, предмет контролю - це стан і поведінка об’єктів управління. Предметом контролю таких об’єктів як об’єднання, підприємство, організація, структурний підрозділ або їх окремі частини та елементи, є їх діяльність відповідно до встановлених законів, норм, правил, рішень, доручень, тобто певний стан об’єкта контролю на конкретну дату. Цей стан описується якісними, кількісними, структурними характеристиками, а також такими, що визначені у часі та просторі, закріплені відповідними стандартами. [Т. С.243] Об’єктами контролю є: місії, цілі і стратегії, процеси, функції і завдання, параметри діяльності, управлінські рішення, організаційні формування, їх структурні підрозділи та окремі виконавці. [Гірняк. С.110].

Суб’єктом контролю може бути група людей або організація, що наділена відповідними повноваженнями. За характером  стосунків суб’єкта та об’єкта контролю, розрізняють контроль внутрішній та зовнішній. При внутрішньому – суб’єкт та об’єкт контролю функціонують у межах однієї системи, а при зовнішньому – суб’єкт відокремлений, діє автономно, незалежно від об’єкта [Т. С.244].  Суб’єктами контролю можуть виступати державні, відомчі органи, громадські організації, колективні і колегіальні органи управління, лінійний і функціональний апарат підприємства і об’єднань [Гірняк. С.109].

  1.  Види контролю

Залежно від завдання доцільно розрізняти лінійний, функціональний та операційний типи контролю. При лінійному типі контролюється об’єкт в цілому (наприклад, контроль з боку директора підприємства); при функціональному – лише його частина (контроль з боку головного економіста, технолога, тощо). Контроль лише однієї окремої характеристики стану та поведінки об’єкта (наприклад, співвідношення рівня продуктивності праці та заробітної плати) є різновидом операційного типу контролю [Тарнавська. С.244].

А.. В. Шегда виділяє перш за все два типи контролю – стратегічний та тактичний. Стратегічний контроль спрямований на розв’язання стратегічних завдань і тісно пов'язаний зі стратегічним плануванням та управлінням. Тактичний контроль забезпечує систематичні спостереження за виконанням поточних завдань, програм, планів [Шегда. С.138].

Для забезпечення ефективного функціонування організації контроль повинен охоплювати всю її діяльність. Характерними для будь-якого контролю є об’єкт, суб’єкт, процес та результати контролю. Враховуючи те, якими будуть ці компоненти за своїм змістом, і визначають види контролю. Залежно від ознак, взятих за основу класифікації, розрізняють декілька видів. В. В. Стадник та  М. А. Йохна подають наступну класифікацію (див. Таблицю 1).

                                                                                                       Таблиця 1

Види контролю

Класифікаційна ознака

Вид контролю

1.

За змістом

Фінансовий

Виробничий

Маркетинговий

2.

За характером відносин суб’єкта й об’єкта контролю

Внутрішній та зовнішній

3.

За сутністю завдання

Лінійний

Функціональний

Операційний

4.

За якісними характеристиками

Одиничний

Множинний

Багатофункціональний

5.

За етапами проведення

Попередній

Поточний

Підсумковий

  1.  За змістом:
    •  фінансовий (аудит) – зорієнтований на фінансову сферу підприємства і передбачає нагляд за надходженням і використанням його фінансових ресурсів;
    •  виробничий – спрямований на підтримання перебігу виробничих процесів у запланованому режимі, що дає змогу ефективно керувати запасами матеріалів, забезпечувати високу якість продукції та її виробництво відповідно до планових завдань;
    •  маркетинговий – спрямований на оцінку рівня реалізації та ефективності маркетингової концепції підприємства і передбачає зіставлення витрат на стимулювання збуту товарів і надходжень від збільшення їх продажу.
  2.  За характером відносин між керівниками та підлеглими:
    •  внутрішнійвиконавець сам контролює якість своєї роботи;
    •  зовнішній – дії виконавця контролює безпосередньо керівник або незалежний суб’єкт управління (наприклад, аудиторська фірма).
  3.  За сутністю завдання:
    •  лінійний – контролюється об’єкт загалом;
    •  функціональний – контролюється лише частина об’єкту;
    •   операційний  контроль лише однієї окремої характеристики стану та поведінки об’єкта.
  4.  За якісними характеристиками:
    •  одиничнийконтроль одного параметра;
    •  множинний – контроль багатьох параметрів;
    •  багатофункціональний – контроль даних, які використовують для оцінювання різних управлінських функцій.
  5.  За етапами (періодичністю) проведення:
    •  попередній контроль – реалізується ще до фактичного початку роботи і дає змогу оцінити якість ресурсів, які використовуватиме організація. Увага акцентується  на тому, щоб не допустити на підприємство такі ресурси, які можуть завадити досягненню його цілей. Попередній контроль може бути:
  6.  діагностичний (визначає ступінь відповідності характеристик об’єкта контролю стандартів);
  7.  терапевтичний (виявляє відхилення від нормативів та спрямовує на пошук способів зменшення негативних наслідків відхилення)
    •  поточний – здійснюється в процесі роботи на певних її етапах. Увагу зосереджено на якості видів діяльності, що забезпечують процес перетворення вхідних ресурсів на готову продукцію. У процесі поточного контролю використовують зворотній зв'язок, який передбачає надання керівництву інформації про виконану роботу, що дає змогу швидко визначити причини виникнення проблем. Поточний контроль є двох видів:
  8.  спрямовуючий (направляючий) контроль триває від початку операції  й до досягнення результату. Це – систематичне вимірювання, зіставлення та оцінювання стану і поведінки контрольованого об’єкта, а також розроблення і  застосування коригуючих дій.
  9.  фільтруючий контроль виявляє бракованої продукції і її відокремлення від якісної, має періодичний (епізодичний) характер.
    •  підсумковий (завершальний) – здійснюється після завершення трудової операції. Спрямований на оцінювання якості роботи, кінцевої продукції чи послуг. Дає змогу керівництву визначити, наскільки реальними є складені плани; сприяє формуванню дієвого мотиваційного середовища в організації, якщо її керівництво пов`язує винагороди з отриманням певного результату. [Стадник,  Йохна. С.284-285]

О. М. Гірняк та П. П. Лазановський  у своїй класифікації видів контролю, окрім вищеописаних, наголошують, зокрема, на адміністративному (службовому), колективному (децентралізованому) та самоконтролю як видах контрою за суб’єктом. Відправним пунктом концепції адміністративного (службового) контролю дій підлеглих є такий: для того, щоб повністю орієнтуватися в тому, що робиться в контрольованому структурному підрозділі, чи всі функції виконуються належним чином , не потрібно контролювати кожну функцію або кожного працівника. Досить охопити певні стратегічні пункти, вузлові функції [Гірняк. С.113].

Важливе значення, на їх думку, повинне надаватися сьогодні виконанню функції контролю самими підлеглими та самоконтролю. У діяльності підприємства дуже багато сторін, які повинні бут підконтрольні колективу або його представникам. В умовах демократичного розвитку – це один із засобів залучення колективу до управління підприємством та впливу на його керівництво. Самоконтроль стимулює у співробітників почуття власної відповідальності за результати, потребує менше часу і менших витрат, ніж будь-які інші види контролю. [Гірняк. С. 114-115].

Вагоме місце займає контроль якості продукції, який органічно вписується у системи виробничого контролю, значною мірою забезпечуючи конкурентоспроможність продукції підприємства  [Стадник,  Йохна. С.308] Система управління якістю ефективна за умови застосування тих прийомів і методів, які відповідають специфіці і масштабам діяльності, рівню розвитку організаційної культури, вибраній стратегії. Це забезпечує постійне вдосконалення всіх сторін діяльності організації, збереження і зміцнення її конкурентних позицій [Стадник,  Йохна. С.312]

За ступенем охоплення роботи контроль може бути вибірковим та суцільним, в залежності від того, який її обсяг тому підлягатиме. Крім цього, контроль може здійснюватися у відкритій формі, коли про нього заздалегідь повідомляється підконтрольним, або таємно, коли факт його проведення невідомий. За джерелом використання інформації контроль поділяють на документальний і візуальний. До документального контролю відносяться різні перевірки, спеціальні обстеження, коли використовуються великі масиви різноманітної інформації, плани, кошториси, договори, нормативи, статистична звітність та ін. Візуальний або натуральний контроль здійснюється шляхом безпосереднього огляду об’єктів у натурі неозброєним оком або за допомогою оптичних приладів. На практиці види контролю мають тенденцію змінюватися в залежності від ступеня використання їх на різних рівнях управління [Гірняк. С. 115].

  1.  Процес контролю

Процес контролю  - це діяльність об’єднаних у визначену структуру об’єктів контролю (органів контролю, керівників, контролерів, аудиторів, організацій державного регулювання), направлена на гарантію досягнення поставлених цілей управління. Найбільш ефективно та продуктивно це досягається через реалізацію  визначених завдань контролю і застосування відповідних принципів, типів, методів і техніки контролю.  [Кочерин  С. 119]

Суть процесу контролю виражають такі його характеристики:

  1.  організаційна;
  2.  змістовна (змістовно-технічна);
  3.  технологічна (узагальнюючо-коригуюча).

Організаційна характеристика включає  в себе вибір об’єкта контролю, організаційно-методичну підготовку і відповідає на запитання: хто і  в якому порядку здійснює контроль?

Змістовна або змістовно – технічна характеристика – це розробка плану і вибір методу вивчення контрольованого об’єкта, відповідаючи на питання: що робиться у процесі контролю  і як робиться?

Технологічна або узагальнюючо-коригуюча характеристика включає узагальнення, а при необхідності – обговорення в колективі результатів контролю, розробку рішень і оцінку їх виконання. Тобто ця характеристика повинна дат відповідь на питання: як реалізуються результати контролю? [Гірняк О. М. С. 116]

Існує два підходи у виділенні стадій процесу контролю. Перший передбачає виділення трьох етапів:

  1.  встановлення стандартів (норм функціонування), тобто конкретних цілей, що підлягають виміру та визначенню у часі. Для управління необхідні стандарти у формі показників результативності виробництва для всіх його ключових галузей (продуктивність, собівартість, рентабельність, фондо- та матеріалоємність), що встановлюються при плануванні діяльності;
  2.  оцінка виконання встановлених норм. При цьому досягнуті результати  порівнюються з визначеними стандартами на основі обраного масштабу допустимих відхилень. Система контролю повинна реагувати лише на істотні критичні відхилення від заданих меж функціонування, в іншому випадку вона стає нестабільною та неекономічною;
  3.  коригування відхилень від встановлених норм та планів.  [  Пушкар,  С. 43]

Згідно з другим підходом процедура контролю по кожній системній характеристиці передбачає чотири основні стадії:

  1.  встановлення стандарту або початкової стадії контролю (для кожної характеристики повинні бути встановлені базисні специфікації);
  2.  власне процедура виміру;
  3.  контрольні механізми;
  4.  оцінка ефективності контролю. [ Тарнавська   С. 248]

З погляду практики менеджменту процес контролю є замкнутим циклом, який складається  з чотирьох (трьох)  етапів стосовно конкретного об’єкта і здійснюється на всіх рівнях управління. [ Шегда   С. 164]

На рис. 1 зображено цикл процесу контролю з  усіма характерними для нього стадіями.

Визначення бажаного результату (стандарту). Контрольна діяльність, як і вся управлінська праця, розпочинається з встановлення мети. Коли мета відома, необхідно відобразити бажаний результат у вимірюваних величинах, якщо це можливо. Під час здійснення процесу контролю мета конкретизується, уточнюється, перетворюючись на норми функціонування – критерії, за якими

оцінюється дія системи управління або хід виконання виробничого процесу [ Пушкар,  С. 44].

Існують три форми норм функціонування: числова, шкальна і дескриптивна. При числовій формі контрольні параметри вимірюються за повними числовими значення. Параметри (кількість продукції), періоди часу, як правило, подаються у числовій формі. Норми функціонування, які не можуть бути визначені першим і другим способом, формулюються дескриптивно, описово. Норми часто встановлюються графічно. [Тарнавська. С. 249].

Перший етап процесу контролю демонструє, наскільки близько, по суті, поєднані функції контролю і планування. Стандартице конкретні цілі, прогрес згідно яких піддається вимірювання. Ці цілі виникають з процесу планування. Всі стандарти, що використовуються для контролю, повинні бути обрані з багато чисельних цілей і стратегій організації, тому що може виникнути ситуація, коли підприємство буде суворо контролювати виконання неправильного завдання.

Рис. 1. Принципова схема процесу контролю

Цілі, які можуть бути використані в якості стандартів для контролю, характеризуються наявністю:

  •  часових рамок, в які повинна бути виконана робота;
  •  конкретного критерію, по відношенню до якого можна оцінити ступінь виконання роботи.

         Конкретний часовий період та критерій є показниками результативності [Кабушкін. С.].

Вимірювання фактичного результату виконання. Процедура виміру фактичного результату виконання – це засіб отримання необхідної для суб’єкта управління та контролю. Цю процедуру можна визначити як зіставлення фактичної величини з еталоном. До основних типів виміру в процесі виробництва належать фізичний та динамічний виміри. Фізичний вимір відображає форму, розмір, зовнішній вигляд об’єкта контролю. Основні одиниці фізичного виміру – штуки, метри, тонни, гривні тощо. Динамічний вимір характеризує рівень використання тих чи інших ресурсів за відповідною якістю чи властивістю, наприклад, інтенсивність, темп, питома вага, повторюваність.  [Тарнавська. С. 250]

Оцінка результатів виконання. На цій стадії процесу контролю подається оцінка, яка служить основою для рішення про початок дій. Діяльність, яка здійснюється на цьому етапі контролю, є найбільш помітною частиною всієї системи контролюце визначення масштабу відхилень, вимір результатів, передача інформації та її оцінка. [Кабушкін  С.].

Стадія  порівняння та оцінки фактичного та очікуваного результатів безпосередньо стосується ходу виконання господарської операції. При цьому відбувається не тільки оцінка контрольної ситуації, а й вироблення альтернативних рішень для застосування коригуючих дій. Завдання даної фази процесу контролю:

  •  визначення адресата тієї чи іншої інформації (кому призначається?);
    •  отримання інформації, що відповідає таким характеристикам – швидкість її передачі чи надходження, точність, достатність, надлишковість, регулярність, корисність та ін.;
    •  адекватне відображення отриманої інформації у звітності (звітах, доповідях, довідках). [Тарнавська. С. 250]

При здійсненні в процесі контролю оцінок в залежності від цілі і виду контролю враховується:

  1.  зовнішнє середовище (закони і державні органи, профспілки, конкуренти, постачальники трудових, матеріально-технічних і фінансових ресурсів, споживачі);
  2.  внутрішнє середовище організації (місія і конкретні кінцеві цілі організації, її структури і задачі, технології, ресурсне забезпечення);
  3.  середовище  непрямого впливу (світові події і міжнародна кон’юнктура, політичні і соціально-культурні фактори, стан економіки і науково-технічний прогрес). [Гірняк. С. 117]

Коригуючі дії. Контрольні звіти є індикаторами відхилень від плану. За результатами цих звітів досліджуються причини проблем, розробляються варіанти їх подолання і виправляється стан справ застосуванням коригуючих дій. Існують два типи коригуючих дій:

  1.  за рахунок внутрішніх зусиль і резервів, без зміни показників затвердженого плану, виконання виробничої програми в повному обсязі;
    1.  змінюються плани, їх обсяги, номенклатура продукції.

 Можливі наступні варіанти видів коригую чого впливу:

  •  ліквідація причин відхилення;
    •  пошуки кращого способу пристосування до зовнішніх умов;
      •  перегляд планів і стандартів;
      •  відсутність впливу при нормальному функціонуванні. [Тарнавська С. 250-251]

4. Удосконалення організації управлінського контролю

Завдяки усуненню виявлених недоліків у роботі і об’єктивній оцінці діяльності працівників ефективний контроль сприяє успішному досягненню цілей організації, породжує почуття впевненості і задоволення роботою  у працюючих. Ефективному контролю притаманні:

  1.  стратегічна спрямованість, аналіз ключових питань діяльності організації, а не зосередження на незначних недоліках роботи;
  2.  орієнтація на досягнення  конкретного результату;
  3.  систематичність, постійна перевірка виконання і аналіз фактичної ситуації;
  4.  завчасність контролю, попередження порушень;
  5.  простота, пристосування параметрів контролю до виробничих потреб;
  6.  об`єктивізація контролю і використання надійної інформації;
  7.  пристосування до міжнародних стандартів;
  8.  вміле використання категорій формальної логіки: мислення, судження, умовисновки;
  9.  поняття, визначення, силогізм, індукція, дедукція, аналіз, синтез, тощо. [Гірняк С. 119]

Процес контролю повинен проходити гармонійно, а не представляти собою гру в «хованку»: контролюючі шукають, а контрольовані ховають. Переконання в тому, що контролер однаково зацікавлений в пошуку як негативних, так  і позитивних сторін діяльності, сприятиме тому, що кожний працівник намагатиметься допомогти йому проникнути в ці сторони діяльності. Тому німецькі вчені Вернер Зігерт та Лючія Ланг вважають, що:

  1.  Контроль не повинен зводитися до інцидентів. Нормальний контроль – це неперервний процес ділового спілкування з працівниками. Він не повинен приурочуватися до яких-небудь випадків. Необхідно допомагати співробітникам переборювати недоліки, вступати з ними в спілкування.
    1.  Тотальний контроль породжує неохайність. Є керівники, які вважають, що все, що не «пройшло через їх руки», може містити помилки. Тому вони намагаються контролювати буквально все.
      1.  Таємний контроль викликає лише розчарування. Такий контроль вважається аморальним. Він здійснюється методом таємного огляду робочих місць, а тому викликає невдоволення в більшості людей.
        1.  Контролюйте не тільки  улюблену дільницю. Не слід настирно контролювати своїх заступників, яким ви делегували свої колишні повноваження.
        2.  Контроль – не проформа. Керівник-демократ часто так задовольняється роботою своїх підлеглих, що соромиться їх контролювати. Хто ухиляється від контролю, той нехтує інтересами  своїх підлеглих.
        3.  Не контролюйте через недовіру. Підозрілість свідчить про невпевненість у собі.
        4.  Не тримайте своїх висновків при собі. Слід доводити отриману негативну інформацію до співробітництва, не зволікаючи часом Так можна встановити з ним ділові стосунки й покращити справу.   [Вернер Зігерт, Лючія Ланг. Керувати без конфліктів. Економіка.- Москва: 1990.- С.154. ]

Контролінг в організації

Незважаючи на те, що термін «контролінг»  і є співзвучним до терміну «контроль», їх функції та форми різні. Зміст контролінгу як науки пов'язаний з управлінням, регулюванням діяльності не лише підприємства, але й бізнесу взагалі.

Сучасна економічна наука нерозривно пов’язана з таким поняттям, як «управлінський облік». Один  з підходів до визначення цього поняття і є термін «котролінг». На даний момент управлінський облік розглядається як  система збору та  інтерпретації інформації про витрати, собівартість продукції, що зближує його до терміну «контролінг», оскільки при цьому великою увагою наділений нормативний характер подібної інформації та її значенню для отримання «зовнішньої звітності» підприємства. Термін контролінг не випадково має однаковий корінь зі словом «контроль», тому що це підкреслює зв'язок обліку з управлінням. Спрощено слід вважати, що це – широка система організації звітності з метою контролю за діяльністю підприємства. [Фольмут, 84 ]

За Е. Майєром, така система разом з вирішенням оперативних завдань, орієнтується і на стратегічні досягнення. Завдання контролінгу значно більші за обсягом від завдань управлінського обліку, який входить у систему контролінгу в якості однієї з складових. [Майєр, 7]

Контролінг – це система управління процесом досягнення кінцевої мети підприємства та результатів його діяльності, як система управління прибутком підприємства. Термін «контролінг» вперше був використаний у США, він охоплював сукупність завдань у сфері обліку та теорії фінансів. Потім контроль отримав ширше тлумачення, до нього увійшли також окремі питання фінансового контролю і оптимального використання фінансових ресурсів.[Тарнавська, 253-254]

Контролінг виник внаслідок того, що з плином часу різко збільшується обсяг інформації, яка надходить не лише з внутрішнього середовища (виробництво), але й  з зовнішнього, змін у податковій політиці держави, вивчення ринкового середовища, тощо. Для систематизації цієї інформації необхідно було створити систему, яка б дозволила класифікувати та розподілити цю інформацію по тих структурних підрозділах організації, де вона необхідна. [Тарнавська, 254]

Контролінг є синтетичною дисципліною, яка на основі менеджменту, маркетингу, бухгалтерського обліку, аналізу господарської діяльності, систем контролю забезпечує спостереження, оцінку та коригування економічних процесів, що відбуваються на підприємстві. Він базується на системі нормування витрат, визначення залежності між обсягом реалізованої продукції, витратами та управління, інших показників, які характеризують рівень використання ресурсів усіх видів. [Пушкар, 7]

Метою контролінгу є розробка економічних показників ефективності використання об’єктів управління, відстеження цих показників та забезпечення інформацією усіх зацікавлених осіб щодо використання ресурсів у процесі постачання, виробництва і збуту продукції. [Тарнавська, 255] Інакше кажучи, контролінг є системою спостереження та вивчення поведінки економічного механізму конкретного підприємства і розробки шляхів для досягнення мети, яку воно ставить перед собою.  [Пушкар, 61]

Контролінг виконує функцію внутрішнього контролю на підприємстві, визначає економічність роботи його окремих структурних підрозділів, а також здійснює сервісне обслуговування апарату управління, забезпечує інформацією, необхідною для прийняття рішень. Якщо контроль є однією з функцій управління, то контролінг є концепцією ефективного управління підприємстві та забезпечення тривалого його існування в умовах конкуренції. Отже, різниця між ними полягає в тому, що контроль спрямований у минуле і зорієнтований на виявлення помилок, відхилень, на пошук винних; а контролінг – у майбутнє, прагне так керувати процесами поточного аналізу і регулювати планові фактичні показники, щоб виключити помилки та відхилення. [Тарнавська, 255].

Об’єктами контролінгу є:

  1.  ресурси підприємства (матеріальні, засоби підприємства, персонал, інформаційні);
  2.  господарські процеси  (інвестиційна діяльність, постачання, виробництво, збут, науково-дослідні і експериментальні роботи);
  3.  фінансова діяльність підприємства;
  4.  показники ефективності роботи підприємства. [Пушкар, 9]

По кожній з груп об’єктів контролінгу визначаються конкретні об’єкти з визначенням системи показників, по яких планується, обліковується, аналізується та контролюється певний аспект функціонування підприємства. [Пушкар, 9]

Функції контролінгу:

  1.   Контроль за станом економіки підприємства, тобто це - контроль рівноваги доходів та витрат. Рівновага здійснюється тим, що визначаються проміжки часу заданої величини, порівнюються з фактичними для того, щоб дізнатися, чи потрібно втручання, розробка заходів протидії для досягнення бажаного результату підприємства. Контролінг виступає як система регулювання затрат і результатів діяльності, що допомогла б уникнути неочікуваностей і «запалити червоне світло», коли загрожує небезпека.
  2.  Сервісна функція надає необхідну інформацію керівництву. Інформаційне забезпечення контролінгу реалізується за допомогою систем:
  •  звітності;
  •  нормування;
  •  контролю.

Ця функція орієнтована на досягнення цілей деяльності підприємства.

  1.  Управлінська функція, що полягає у переоцінці стратегії, коректування цілей.
  2.  Функція підготовки (розробки) методології прийняття рішень і їх координації, а також контролю сприйняття цієї методології керівництва. Здійснюється з використанням даних по відношенню до загальних результатів діяльності для забезпечення функцій управління.
  3.   Контроль економії роботи: підрозділи цікавляться рівнем витрат, проте їх не цікавить процес формування даних витрат.   

[ Фольмут, 90]

Контролінг як самостійна управлінська функція має складну організаційну структуру. Вона включає в себе два компоненти – горизонтальну та вертикальну структури. Вертикальна структура охоплює послідовність процедур контролю відповідно до логіки і направлення управлінського циклу. В ньому можна виділити:

  •  стратегічний контроль;
    •  тактичний контроль;
    •  оперативний контроль. [Івашкевич, Зайцев,16]

Горизонтальна структура охоплює функціональні компоненти. Вона передбачає оцінку результативності в комерційній, виробничій, фінансовій та комунікативній діяльності, що включають в себе як сукупні показники діяльності підприємства, так і показники, що характеризують окремі аспекти підприємницької діяльності. І вертикальна, і горизонтальна структури контролю передбачають реалізацію функцій контролінгу. [Івашкевич, Зайцев,17]

Принципи та сфера застосування контролінгу

Концепція контролінгу передбачає розробку філософії поведінки фірми, використання принципу прямого і зворотнього зв’язку в біокібернетичному контурі регулювання, розробку енергетичного балансу оточуючого середовища, створення системи обліку витрат, активізацію нематеріальних факторів (комунікації, мотивація, стимулювання праці). [Майєр, 79]

Контролінг можна визначити як систему перевірку того, наскільки успішно підприємство просувається до своєї мети. У випадку відхилень від мети приймається коригуючи дії, а метою є підтримання ефективного функціонування підприємства. В зв’язку з вищенаведеним, контролінг базується на таких принципах:

  •  планування (визначення чітких стандартів діяльності підприємства);
  •  облік (визначення фактичного стану об’єктів спостереження);
  •  аналіз (визначення того, чи відповідає фактичний стан об’єкту встановленим стандартам);
  •  прийняття рішень (визначення проблем у ситуаціях, які вимагають коригуючи дій). [Пушкар, 56]

У системі контролінгу центральне місце належить бухгалтерському обліку, який формує базу даних, визначаючи зміст, відбір та оцінку даних, комплекс економічних показників, що характеризують кількісний та якісний стан об’єктів, а також фактори, що впливають на їх функціонування. Уточнюється, наскільки повно треба відображати діяльність кожної структурної одиниці підприємства, а також ступінь деталізації фактичних даних, який визначається можливістю збору даних та потребою в них збоку апарату управління та лінійного персоналу. Така інформаційна база ж вихідним пунктом планування. Розроблені норми, нормативи, стандарти, базові показники ефективності використання ресурсів служать для прогнозу розвитку підприємства та отримання прибутку або досягнення тієї мети, яку ставить перед собою адміністрація.

Контролер є керівником служби контролінгу, в підпорядкуванні якого знаходиться бухгалтерія. Він є головною особою з питань  інформації, здійснює контроль специфічним чином – за допомогою звітності та інтерпретації даних, необхідних для прийняття рішень. Завдяки отриманій інформації та ї аналізу, контролер впливає в значній мірі на рішення і відіграє значну роль у просуванні підприємства до стратегічної мети.  Таким чином, контролінг є системою, яка створюється для відстеження ситуації в зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємства, а тому вона проектується. [Тарнавська, 258]

Контролінг (переважно у формі спеціалізованих служб контролінгу) може бути в перспективі впроваджений на таких господарюючих суб’єктах, як:

  1.  Великі підприємства чисельністю працюючих понад 100 осіб. Це пояснюється складністю структури управлінського апарату і виробничого процесу на таких підприємствах, великою кількістю факторів, що впливають на кінцеву мету підприємства, складністю комунікаційних зв’язків, необхідністю відстеження показників ефективності роботи всередині підприємства і за його межами.
  2.  Різного роду об’єднання (концерни, асоціації, консорціуми, групи об’єднаних підприємств, спілки, міжнародні корпорації), де контролінг сприятиме консолідації сил усіх учасників об’єднання для досягнення  спільної мети. [Пушкар, 59-60]

    Що стосується  підприємства з чисельністю працюючих 200 – 1000 чоловік, тут, у принципі, відсутні передумови для впровадження контролінгу через низький рівень підготовки бухгалтерів, відсутність методик, тощо. На дрібних підприємствах повинні використовуватися звичайні форми контролю за використанням ресурсів у системі бухгалтерського обліку. [Пушкар, 60]

Слід зазначити, що впровадження контролінгу в систему управління бізнесом дозволить підвищити рівень аргументації рішень, що приймаються, забезпечивши цим самим стійкість підприємств у динамічних умовах зовнішнього середовища і ,в першу чергу, в умовах конкуренції.




1. последствиякоторые наступают после правонарушения совершенного юридическим или физическим лицом
2. Тактические приемы ведения переговоров
3. Конституция Российской Федерации
4. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук КИЇВ ~
5. на тему Международное регулирование внешней торговли Исполнитель- Заложина Екатерина Мих
6. тема трудового права Отграничение трудового права России от смежных отраслей права Понятие и система пр
7. Лекція- 5.3. Записи та файли ВСТУП Як розглядалося на попередньої лекції для вирішення науковотехнічних.
8. 12летней Вирджинией Клемм
9. Верните люди Родину свою Может ктото возразит и скажет что этого не может быть Что я ошибся и есть Родин
10. ТЕМА ВЛАСТЬ И РУКОВОДСТВО Понятие власть формы и факторы влияющие на её выбор
11. Казанский государственный медицинский университет Кафедра истории философии социологии и политологии
12. Мы принимаем клиентов в меховой студии по предварительной договоренности
13. а; А Для безмятежности духа; А Воздержание от суждений; Г Человек ~ венец творения и владыка земли1
14. Тема 11 Введение в социальную психологию
15. Институт экономики управления и права г
16. Корпоративный или фирменный стиль часто понимается как набор словесных и визуальных константов обеспеч
17. Табидзе Галактион
18. Клянусь Аллахом вы не уверуете пока не полюбите друг друга
19. Основы языкознания Программа курса Основы языкознания составлена в соответствии с требованиями к обя
20. Понятия функции физиологические основы памяти