Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Реферат на тему Документальне оформлення й облік додаткового капіталу Виконал

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Кафедра бухгалтерського обліку

Реферат на тему

«Документальне оформлення й облік додаткового капіталу»

 

Виконала студентка

Миколайчук Ольга Сергіївна

4 групи III курсу,

спеціальності 6508

Фінансово-економічного факультету

Перевірила викладач

Токарева Тетяна Олександрівна

Київ – 2013

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………...3

  1.  Характеристика додаткового капіталу………………………………………….4
  2.  Облік додаткового капіталу……………………………………………………...7
  3.  Документарне оформлення додаткового капіталу…………………………....10

Висновки………………………..……………………………………………………….14

Список використаної літератури…………….…..…………………………………….15

Додаток………………………………………………………………………………….16 Вступ

Майно підприємства складається з різноманітних матеріальних, нематеріальних та фінансових ресурсів - носив прав власності окремих суб'єктів, а також частки інвестованих коштів. Власний капітал є гарантією організації бізнесу.

Здійснюючи підприємницьку діяльність, акціонерне підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові зобов'язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства, тому розмір активів визначається як сума власного капіталу і боргових зобов'язань.[5]

Власний капітал підприємства – це підсумок першого розділу пасиву балансу, тобто перевищення балансової вартості активів підприємства над його зобов’язаннями. Показник власного капіталу є одним з головних індикаторів кредитоспроможності підприємства. Він – основа для визначення фінансової незалежності підприємства, його фінансової стійкості та стабільності.

Основними складовими власного капіталу є статутний капітал, додатковий і резервний капітал, нерозподілений прибуток.

Додатковий капітал, який входить до складу власного, має теж дуже велике значення в діяльності підприємства. Тому дуже важливим є питання правильного бухгалтерського обліку додаткового капіталу на підприємстві, в цьому і проявляється актуальність даної теми.

Основними завданнями реферату є:

  1.  вивчення сутності додаткового капіталу, як необхідної умови діяльності підприємства;
  2.  економіко - правовий аналіз нормативної бази;
  3.  дослідження обліку статутного і додаткового капіталу на підприємстві;
  4.  визначення шляхів вдосконалення обліку статутного та додаткового капіталу підприємства.
  5.   Характеристика додаткового капіталу

Природа капіталу безпосередньо пов’язана з економічною сферою його вияву, тому, будучи носієм результату економічних відносин суб’єктів фінансово-господарської діяльності, капітал виступає об’єктом власності, розпорядження і фінансового управління; накопиченою цінністю у суспільстві; виробничим, інвестиційним ресурсом; джерелом доходу та носієм фактора ризику.

Власний капітал є основою для початку й продовження господарської діяльності будь-якого підприємства, одним із найістотніших і найважливіших показників, оскільки виконує функції джерела довгострокового фінансування, забезпечення кредитоспроможності підприємства, джерела фінансування ризику, забезпечення самостійності й влади організаторів бізнесу.

Крім того, що власний капітал є основним, початковим та умовно безстроковим джерелом фінансування господарської діяльності підприємств, а також джерелом погашення збитків підприємства, він є одним із найвагоміших показників, котрі використовуються при оцінці фінансового стану підприємства, оскільки показує, з одного боку, ступінь фінансової самостійності підприємства (його незалежності від зовнішніх джерел фінансування), а з іншого — ступінь кредитоспроможності підприємства (забезпеченості вимог кредиторів фактично наявним у підприємства капіталом засновників).

Збереження власного капіталу є одним із головних показників якості фінансового менеджменту на підприємстві. Цей показник дає змогу власникам підприємства уникнути ілюзії прибутковості своїх вкладень у випадках виплат їм поточних доходів за рахунок зменшення власного капіталу упродовж періоду, за який сплачується дохід.

Таким чином додатковий капітал виступає як необхідна умова діяльності підприємства [4]

Додатковий капітал — це інший капітал, укладений учасниками товариства або одержаний у процесі господарської діяльності підприємства в наслідок дооцінки активів, безоплатного отримання необоротних активів, іншого додаткового капіталу.

Додатковий капітал можна використовувати на покриття балансових збитків (за умови, що для цього використані всі інші джерела); на  збільшення статутного капіталу; на покриття різниці між фактичною собівартістю вилученого капіталу, який анулюють, та його номіналом.[6]

Рахунок  42  "Додатковий капітал" призначено для узагальнення інформації  про  суми,  на які вартість реалізації випущених акцій перевищує   їхню   номінальну   вартість,  а  також  про  вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу.

За кредитом  рахунку  42  "Додатковий капітал" відображається збільшення додаткового капіталу, за дебетом - його зменшення.

Рахунок 42 "Додатковий капітал" має такі субрахунки:

421 "Емісійний дохід"

422 "Інший вкладений капітал"

423 "Накопичені курсові різниці"

424 "Безоплатно одержані необоротні активи"

425 "Інший додатковий  капітал"

На  субрахунку 421 "Емісійний дохід" відображається  прибуток
(збиток) від продажу, випуску або анулювання інструментів власного
капіталу.  Сума перевищення збитку  від  зазначених  операцій  над
залишком  емісійного  доходу  відображається за дебетом рахунку 44
"Нерозподілені прибутки (непокриті збитки).[1] Емісійний дохід – сума перевищення надходжень, отриманих емітентом від продажу власних акцій або інших корпоративних прав та інвестиційних сертифікатів, над номінальною вартістю таких акцій або інших корпоративних прав та інвестиційних сертифікатів (при їх первинному розміщенні), або над ціною зворотного викупу при повторному розміщенні інвестиційних сертифікатів та акцій інвестиційних фондів;[
6]

На субрахунку 422 "Інший вкладений капітал" обліковують інший вкладений засновниками підприємств  (крім  акціонерних  товариств) капітал,  що  перевищує  статутний  капітал,  інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу.

На субрахунку 423 "Накопичені курсові різниці" узагальнюється інформація  про  курсові  різниці,  які відповідно до національних положень  (стандартів)  бухгалтерського  обліку  відображаються  у складі  власного капіталу та визнаються в іншому сукупному доході.

На субрахунку  424  "Безоплатно  одержані  необоротні активи" відображається вартість необоротних активів,  безоплатно одержаних підприємством  від  інших  осіб.  Залишок  додаткового капіталу на цьому  субрахунку  зменшується  на  суму визнаного доходу протягом строку корисного   використання  безоплатно  одержаних  об'єктів необоротних  активів  (окрім  землі) і при вибутті таких активів і землі.

На субрахунку 425 "Інший додатковий капітал" обліковують інші види   додаткового  капіталу,  які  не  можуть  бути  включені  до наведених  вище  субрахунків,  зокрема  капітал  у  сумі  вартості необоротних   активів,  отриманих  за  договором  оренди  цілісних майнових комплексів.

Додатковий капітал поділяють на два складники: додатково вкладений капітал і інший додатковий капітал. За рахунок додаткового капіталу збільшують суму власного капіталу і підприємство стає менш залежним від кредиторів.[1]

У   статті   "Додатковий  вкладений  капітал"  акціонерні товариства показують суму,  на яку вартість  реалізації  випущених акцій   перевищує  їхню  номінальну  вартість.  Інші  підприємства відображають   у   цій   статті   суму   капіталу,  який  вкладено засновниками  понад  статутний  капітал.[2]

Додатково вкладений капітал в акціонерному товаристві формується за умови реалізації акцій вище номінальної вартості. Це можливо в разі первинної емісії акцій, але здебільшого ринкова вартість акцій вище номінальної під час розміщення акцій наступних випусків. Ринкова вартість акцій товариства підвищується зазвичай за зростання показника прибутковості акцій, що відображається в Звіті про фінансові результати.

Інший додатковий капітал — це фінансові ресурси, які утворюються за рахунок:

- дооцінки та індексації основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів (при цьому треба мати на увазі, що при проведенні дооцінки пропорційно збільшується і сума зносу активів);

- одержання у безкоштовному порядку будь-яких активів від сторонніх юридичних і фізичних осіб;

- внесків засновників та учасників понад розмір статутного капіталу і без рішення про його збільшення й перереєстрацію.

Використання коштів додаткового капіталу відбувається, якщо сума дооцінки (індексації) основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів переноситься до статутного капіталу або якщо прийнято рішення про перереєстрацію статутного капіталу і він збільшується за рахунок будь-яких активів, вартість яких відображена в додатковому капіталі.[4]

  1.   Облік додаткового капіталу

Додатковий капітал обліковується на рахунку 42 «Додатковий капітал», утворення якого спеціально не регламентується. Він є абстрактним поняттям, яке виражає відхилення від статутного капіталу з різних причин:

- емісійний доход;

- додатково вкладений засновниками капітал:

- дооцінка активів;

- безплатно отримані основні засоби, необоротні й. нематеріальні

активи та ін.

Оскільки статутний капітал є величиною фіксованою у статуті, а окремі господарські операції вимагають зміни статутного капіталу, то такі зміни обліковуються на регулюючому рахунку 42 «Додатковий капітал». На цьому рахунку відображається різниця між номінальною вартістю випущених акцій, що відповідає розміру статутного капіталу, та їх ринковою вартістю (може бути нижчою або вищою від номінальної); суми дооцінки або уцінки активів і вартості необоротних активів, безоплатного отримання активів від юридичних чи фізичних осіб та інші операції.

На субрахунку 421 «Емісійний доход» відображається різниця між продажною і номінальною вартістю акцій, оголошених до реалізації.

Зменшення емісійного доходу відбувається, якщо викуповуються акції власної емісії в акціонерів за викупною вартістю, яка дорівнює номінальній. Якщо акції викуповуються за ціною, нижчою від номінальної, емісійний доход зменшується.

На субрахунку 422 «Інший вилучений капітал» відображається вкладений засновниками капітал (на підприємствах, крім акціонерних товариств), який перевищує розмір статутного капіталу і не вимагає перереєстрації статуту. Сюди відносяться різні внески для фінансово-господарської діяльності підприємства (придбання оборотних і необоротних активів, для реалізації перспективних проектів, позики засновників для розвитку підприємства. покриття збитків тощо). Внески можуть вноситися за рішенням засновників на цілі, пов'язані з подальшим існуванням і розвитком бізнесу. Вони вносяться на добровільних засадах і на умовах, вироблених на зборах засновників. Внески можуть бути безповоротними або повертатись на умовах укладених угод.

При внесені грошових коштів чи майна робиться запис:

Дт 10 «Основні засоби»;

Дт 20 «Виробничі запаси»;

Дт 30 «Каса»;

Дт 31 «Рахунки в банках»;

Кт 422 «Інший вкладений капітал».

Повернення грошових коштів чи майна відображається зворотними записами.

На субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи» відображається вартість необоротних активів, отриманих підприємством від юридичних і фізичних осіб. Прикладом таких операцій може бути передача необоротних активів у якості подарунка, передача об'єктів меценатами, доброчинними фондами, як допомога постраждалим від стихійного лиха. Така передача повинна бути зафіксована у первинних документах із приміткою, що об'єкти необоротних активів передані безоплатно, і лише за цих умов робиться в обліку запис на їх справедливу вартість:

Дт 10 «Основні засоби»;

Дт 11 «Інші необоротні матеріальні активи»;

Дт 12 «Нематеріальні активи»;

Дт 15 «Капітальні інвестиції»;

Кт 424 «Безоплатно отримані необоротні активи». На суму безоплатно отриманих об'єктів необоротних активів нараховується амортизація, яка у даному звітному періоді вважається доходом.

Прийняті об'єкти можуть бути зараховані до виробничих запасів, експлуатуватися з усіма наслідками, що з цього випливають (нарахування зносу, передача в оренду, продаж та ін.).

На субрахунку 425 «Інший додатковий капітал» обліковуються інші види додаткового капіталу, які не можуть бути віднесені на попередні субрахунки, наприклад: збільшення капіталу за рахунок надходжень довгострокової фінансової допомоги грошима юридичних і фізичних осіб, надходження коштів від санаторів при оголошенні підприємства банкрутом.

На суму отриманих коштів складається запис:

Дт 30 «Каса»;

Дт 31 «Рахунки в банках»;

Кт 425 «Інший додатковий капітал». Повернення коштів оформляється записом:

Дт 425 «Інший додатковий капітал»;

Кт ЗО «Каса»;

Кт 31 «Рахунки в банках».[6]

Рахунок 42 "Додатковий капітал" кореспондує  

за дебетом з кредитом рахунків:               10 "Основні засоби"
11 "Інші необоротні матеріальні

      активи"                                                        

12 "Нематеріальні активи"                         
13 "Знос необоротних активів"

14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

15 "Капітальні інвестиції"

16 "Довгострокові біологічні активи"

20 "Виробничі запаси"

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"

28 "Товари"

35 "Поточні фінансові"

36 "Розрахунки  з покупцями та
замовниками"

37  "Розрахунки з іншими
дебіторами"

40 "Зареєстрований (пайовий) капітал"

41 "Капітал у дооцінках"

43 "Резервний капітал"

44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"

45 "Вилучений капітал"

46 "Неоплачений капітал"

50 "Довгострокові  позики"

51  "Довгострокові  векселі видані"

52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"

53 "Довгострокові зобов'язання з  оренди"

54 "Відстрочені податкові зобов'язання"

55 "Інші довгострокові цільові зобов'язання"

60 "Короткострокові позики"

62 "Короткострокові векселі         видані"

63 "Розрахунки з постачальниками    за та підрядниками"

64 "Розрахунки за податками
   й платежами"                 

68 "Розрахунки за іншими операціями"         74 "Інші доходи"

за кредитом з дебетом рахунків:

10 "Основні засоби"
11 "Інші необоротні матеріальні

      активи"                                                        

12 "Нематеріальні активи"                         
13 "Знос необоротних активів"

14 "Довгострокові фінансові інвестиції"

15 "Капітальні інвестиції"

16 "Довгострокові біологічні активи"

20 "Виробничі запаси"

21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі"

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"

25 "Напівфабрикати"

26 "Готова продукція"

27 "Продукція сільськогосподарського
виробництва"

28 "Товари"

30 "Каса"

31 "Рахунки в банках"

35 "Поточні фінансові"

36 "Розрахунки  з покупцями та
замовниками"

37  "Розрахунки з іншими
дебіторами"

40 "Зареєстрований (пайовий) капітал"

44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)"

45 "Вилучений капітал"

46 "Неоплачений капітал"

48 "Цільове фінансування і цільові надходження"

50 "Довгострокові  позики"

51  "Довгострокові  векселі видані"

52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"

53 "Довгострокові зобов'язання з  оренди"

55 "Інші довгострокові цільові зобов'язання"

60 "Короткострокові позики"

62 "Короткострокові векселі         видані"

63 "Розрахунки з постачальниками    за та підрядниками"

68 "Розрахунки за іншими операціями"

97 "Інші витрати"[1]

  1.   Документарне оформлення додаткового капіталу

Господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Операції з обліку власного капіталу не так часто трапляються на підприємстві, як операції за розрахунками з покупцями та замовниками, постачальниками, підзвітними особами, з оплати праці, за податками і платежами тощо. Тому документуванню цих операцій приділено менше уваги. Формування та використання власного капіталу відбувається на кожному підприємстві: під час заснування підприємства – у вигляді формування статутного капіталу; у подальшій діяльності – для визначення фінансового результату, розподілу прибутку, формуванні резервного та додаткового капіталу тощо. Більшість операцій з обліку власного капіталу не мають розроблених та затверджених форм первинної документації, обмежуючись використанням бухгалтерських довідок, які складаються в довільній формі і частково відображають сутність господарської операції з обліку власного капіталу.

Суть господарських операцій із складовими власного капіталу визначено на підставі П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал» та Інструкції до Плану рахунків. Для додаткового капіталу інформаційною базою є акт дооцінки активів підприємства де зазначеного якого саме і на яку суму.

Звіт  про  власний  капітал  -  звіт, який відображає зміни у складі  власного  капіталу підприємства/установи протягом звітного періоду.  Звіт про власний капітал складається за формою, наведеною в додатку до реферату(Додаток 1).

Табл. 1.

Первинні документи з обліку операцій з додатковим капіталом

Господарська операція

Документ

Вплив операції на складову

власного капіталу

Переоцінка основних засобів, незавершеного будівництва та

нематеріальних активів

Бухгалтерська

довідка

Збільшує або зменшує інший

додатковий капітал

Вибуття раніше дооцінених об'єктів необігових активів

Акт приймання-

передачі основних

засобів,бухгалтерська довідка

Зменшення додаткового капіталу та збільшення нерозподіленого прибутку

Збільшення статутного капіталу за рахунок індексації основних засобів

Рішення зборів

акціонерів, нова

редакція статуту

Збільшує статутний капітал та зменшує інший додатковий капітал

Продаж акцій за ціною, вищою, ніж номінальна

Договір

засновників

Збільшення неоплаченого капіталу та додатково вкладеного капіталу

Перепродаж викуплених

акцій (часток)

Акт приймання-передачі основних засобів, накладна, акт

про приймання матеріалів, прибутковий касовий ордер, виписка банку, бухгалтерська довідка

Зменшення вилученого капіталу, збільшення (зменшення) додатково вкладеного капіталу, зменшення прибутку

Анулювання викуплених акцій (часток)

Рішення засновників, бухгалтерська

довідка

Зменшення статутного капіталу, вилученого капіталу, додатково вкладеного капіталу

та нерозподіленого прибутку

Зменшення номінальної вартості акцій

Рішення засновників, нова редакція

статуту

Зменшення статутного капіталу, збільшення додатково

вкладеного капіталу (за певних умов)

Безкоштовно отримані активи

Акт приймання-передачі основних засобів

Збільшення іншого додаткового капіталу

Визнання доходу від безоплатно одержаного необігового

активу

Розрахунок амортизації, бухгалтерська

довідка

Зменшення іншого додаткового капіталу

Дані табл. 1 свідчать, що для багатьох операцій з обліку власного капіталу немає розробленого стандартизованого первинного документа. З метою дотримання вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", відповідно до якого: "підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій" та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, відповідно до якого: "господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування", – виникає потреба для обліку цих операцій застосовувати універсальний документ – бухгалтерську довідку. Однак застосування цього документа передбачено лише наказом Міністерства фінансів України "Про затвердження Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку" для виправлення помилок минулих років та помилок в облікових регістрах за звітний рік, виявлених після записів підсумків облікових регістрів у Головну книгу, способом сторно. Відповідно до цього документа в бухгалтерській довідці наводять зміст помилки, суму та кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку, якою виправляється помилка.

Тобто застосування цього документа для підтвердження будь-якої іншої операції чинними нормативними актами не передбачено.

Підприємство може переоцінювати об'єкт основних засобів, об'єкт незавершеного будівництва, нематеріальні активи (щодо яких існує активний ринок), якщо залишкова вартість таких об'єктів істотно відрізняється від їх справедливої вартості на дату балансу. Сума дооцінки залишкової вартості таких об'єктів відображається у складі додаткового капіталу, а уцінки – у складі витрат. Під час переоцінки цих об'єктів потрібно враховувати дані про попередні дооцінки та уцінки. Сума уцінки об'єкта, що раніше був дооцінений, списується на зменшення суми іншого додаткового капіталу у розмірі, що не перевищує величину попередніх дооцінок, а сума уцінки, що залишилася, – на витрати звітного періоду. Сума дооцінки об'єкта, що раніше був уцінений, відображається в розмірі уцінки як інший дохід звичайної діяльності, а на суму дооцінки, що залишилася – збільшується додатковий капітал. Відомості про зміни первісної вартості та суми зносу основних засобів записують до інвентарної картки обліку основних засобів, але при цьому не показуючи розрахунку цієї суми.

Табл. 2

Розділ про переоцінку основних засобів у інвентарній картці

Документальне оформлення перепродажу акцій чи часток буде залежати від виду активу, який надається в оплату, та проводиться аналогічно погашенню заборгованості з капіталу. Якщо вартість перепродажу акцій (часток) є більша, ніж фактична собівартість їх викупу, то виникне емісійний дохід (для перепродажу часток – збільшиться інший вкладений капітал), якщо менша, то зменшиться додатковий капітал, а у разі його недостатності – нерозподілений прибуток.

Анулювання викуплених акцій (часток) призводить до зменшення статутного капіталу, здійснюється на підставі рішення засновників. Під час анулювання акцій (часток) складові власного капіталу змінюються залежно від різниці між собівартістю викуплених акцій (часток) та їх номінальною вартістю. Частково така різниця погашається за рахунок додатково вкладеного капіталу. Якщо фактична собівартість викуплених акцій (часток) перевищує їх номінальну вартість понад наявного залишку на рахунку додатково вкладеного капіталу (кредитове сальдо по рахунках 421, 422), то вона погашається за рахунок нерозподіленого прибутку.

Як під час анулювання акцій (часток), так і під час їх перепродажу оформляють бухгалтерську довідку.

У цьому документі, на відміну від бухгалтерської довідки, систематизовано інформацію про кількість акцій, їх номінальну та реальну вартість, можливу кореспонденцію рахунків внаслідок перепродажу чи анулювання акцій. Також потрібно вказати номер протоколу зборів засновників в якому прийнято рішення про здійснення таких операцій з акціями.

Табл. 3

Форма для розрахунку результату від перепродажу акцій (часток)

або їх анулювання

Господарські операції відображаються в бухгалтерському обліку тільки за наявності первинного документа. На операції, для яких немає стандартизованих бланків типових форм первинних документів, оформляється бухгалтерська довідка, використання якої, на законодавчому рівні, передбачено лише для виправлення помилок в облікових реєстрах. Інформація, яка наводиться в бухгалтерській довідці для інших операцій, неповною мірою висвітлює їх суть та методику розрахунку відображених в них сум. З метою усунення таких невідповідностей у нашому дослідженні розглянуто найбільш типові операції, що трапляються на підприємствах різних форм власності і пропонуються форми документів, якими би вони могли оформлятись для більш повного відображення їх суті. Водночас документування, як важливий методологічний прийом бухгалтерського обліку, потребує подальшого дослідження щодо так званих нетипових операцій в бухгалтерському обліку.[3]

 Висновки

В сучасних умовах господарювання вітчизняних підприємств особливого значення набули питання підвищення ефективності управління, а, отже – підвищення якості управлінських рішень, що приймаються менеджерами підприємства на усіх рівнях. Оскільки здійснення управлінської діяльності неможливе без своєчасного отримання достовірної інформації стосовно об’єкту управління, виникає необхідність в постійному удосконаленні системи інформаційного забезпечення управлінських рішень, зокрема – системи обліку на підприємстві.

Одним з важливих факторів, що забезпечують становлення та розвиток діяльності підприємства, є грамотне управління його власним капіталом, а отже і додатковим капіталом, який входить до складу власного.

Додатковий капітал являє собою інший капітал, одержаний у процесі господарської діяльності підприємства внаслідок дооцінки активів, безоплатного отримання необоротних активів, іншого додаткового капіталу. За рахунок додаткового капіталу збільшують суму власного капіталу і підприємство стає менш залежним від кредиторів.

Для обліку цих сум у Плані рахунків передбачено рахунок 42 “Додатковий капітал”. По кредиту цього рахунку відображається збільшення додаткового капіталу, а по дебету – його зменшення.

Раціональне формування та використання додаткового капіталу підприємства вимагає постійного відстеження змін у його розмірі та структурі. Це здійснюється шляхом ретельного ведення бухгалтерського обліку господарських операцій, пов’язаних зі змінами у розмірі та складі власного капіталу, і відображення відповідних даних в основних формах фінансовій звітності підприємства – у першому розділі пасиву балансу (форма №1 фінансової звітності), а також у звіті про власний капітал (форма №4 фінансової звітності).

 Список використаної літератури

  1.  Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів N  627 від 27.06.2013
  2.  Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 "Баланс": наказ Міністерства фінансів України від 31.03.99 N 87 (із змінами внесеними згідно з Наказами Міністерства фінансів від 07.02.2013).
  3.  Н.М. Воськало «Документування операцій з обліку власного капіталу» // Науковий вісник НЛТУ України. – 2009. −Вип. 19.11
  4.  Бутинець Ф.Ф., Малюга Н.М. Бухгалтерський облік: облікова політика і план рахунків, стандарти і кореспонденція рахунків: Навчальний посібник. – Житомир: ЖІТІ, 2000
  5.  Бухгалтерський облік для економістів і правознавців: Навч. посіб. / За заг. ред. Ю. А. Кузьмінського. – К.: КНЕУ – 2007.
  6.  Садовська І. Б. Бухгалтерський облік: навч. посіб. / І. Б. Садовська, Т. В. Божидарнік, К. Є. Нагірська. – К. : «Центр учбової літератури», 2013.
  7.   Додаток 1


КОДИ

Дата (рік, місяць, число)

01

Підприємство _______________________________________________

за ЄДРПОУ

                                                                                  (найменування)

Звіт про власний капітал

за _________________ 20___ р.

Форма № 4

Код за ДКУД

1801005

Стаття

Код рядка

Зареєстро-ваний капітал 

Капітал у дооцін-ках

Додатко-вий капітал

Резер-вний капітал

Нерозпо-ділений прибуток (непокритий збиток)

Неопла-чений капітал

Вилу-чений капітал

Всього

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Залишок

на початок року

4000

Коригування:

Зміна облікової політики

4005

Виправлення помилок

4010

Інші зміни

4090

Скоригований залишок на початок року

4095

Чистий прибуток (збиток) за звітний період

4100

Інший сукупний дохід за звітний період

4110

Розподіл прибутку:

Виплати власникам (дивіденди)

4200

Спрямування прибутку до зареєстрованого капіталу

4205

Відрахування до резервного капіталу

4210

Внески учасників:

Внески до капіталу

4240

Погашення заборгованості з капіталу

4245

Вилучення капіталу:

Викуп акцій (часток)

4260

Перепродаж викуплених акцій (часток)

4265

Анулювання викуплених акцій (часток)

4270

Вилучення частки в капіталі

4275

Інші зміни в капіталі

4290

Разом змін у капіталі

4295

Залишок

на кінець року

4300

Керівник

Головний бухгалтер




1. Реферат- Подбор оборудования для бетоносмесительных заводов
2. Без этого они не были бы людьми
3. Проектирование элементов информационной системы фирмы для автоматизации процессов продаж оргтехники
4. химические или биологические повреждения потеря устойчивости обрушения конструкций аварии и катастрофы
5. Реферат- Место и роль религии в духовном опыте человека и человечества
6. Гражданско-правове положение биржи
7. МОДУЛЬ ФАРМАЦЕВТФАРМАКОГНОСТ Келісілген
8. Электродвигатели постоянного и переменного тока
9. на тему- Проектування та обслуговування мереж побудованих на WiFi технологіях Керівни.html
10. Тамбовская сетевая компания 1
11. Сущность финансовой системы
12. ru Все книги автора Эта же книга в других форматах Приятного чтения Ричард Бах Чайка по имени
13. Здравствуйте дорогие жители нашего тридесятого Государства
14. Виды холодного оружия
15. теллсы Теллс это осознанный или неосознанный сигнал например жест или взгляд который означает что у оп
16. на тему- Функціональний аспект паронімії в англійській літературі на прикладі твору Аліса в Країні Чудес
17. питание ребенка на первом году жизни
18. В. Ефимов Антон 10ВКойнов Энри 10В 2 Английский Чучункова М
19. Основні дидактичні системи
20. судебная достоверность Книга вторая.html