Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Майстер обмоточної дільниці Майстер реагентного і оборотного господарства Майстер ГРП Май

Работа добавлена на сайт samzan.net:



Майстер газомо
нтажної дільниці

Начальник ПДБ

Ст. Майстер монтажної дільниці

Ст. майстер ремонтно-експлуатаційної дільниці.

Майстер обмоточної дільниці

Майстер реагентного і оборотного господарства

Майстер ГРП

Майстер очисних МСК-2

Майстер компресорної станції

Енергетик-механик

Заступник начальника по експлуатациі природоохоронних обєктів

Заступник начальника Начальник газовой служби

Заступник начальника по ремонту та модернізації

Заступник начальника по експлуатации

Начальник ЕСЦ

Майстер СОДПС та промливневих стоків

Вступ

1.1. Виробнича переддипломна практика має комплексний характер і є завершальною частиною виробничого навчання студентів. Вона має забезпечити закріплення й поглиблення набутих в технікумі студентами знань, вмінь у виробничих умовах, ознайомити їх з функціями, які доведеться виконувати спеціалісту, а також зібрати необхідні матеріали для виконання дипломного проектування.

Практика проводиться на ППОлег Міщенко який використовує сучасну технологію.

Взагалі виробнича переддипломна практика готує практикантів до роботи на підприємстві за своєю спеціальністю. З планом часу поступово меншає парк вітчизняних побутових приладів і їм на зміну приходить техніка нового покоління, що вимагає від фахівців постійного підвищення кваліфікації у цій області. Тому на практиці крім обов’язкового “інструментального спілкування” з приладами необхідно використовувати допоміжну і довідкову літературу останніх років випуску, у якій відображено ті принципово нові рішення побудування мащин і приладів, що роблять ії більш зручними у експлуатації, технологічними.

Основними завданнями переддипломної практики є надбання уявлення про основні обов’язки, які доведеться виконувати молодшому спеціалісту, ознайомитися з організацією і структурних підрозділів підприємства, з системою розборки і затвердження конструкторської і технологічної документації надбати навичок практичної роботи, виконуючи обов’язки майстра вирбничої дільниці з ремонту електропобутової техніки, ознайомитись з метрологічним забезпеченням підприємства і робочого відділу технічного контролю, а саме головне зібрати необхідну інформації для дипломного проектування.

1.1 Короткі відомості про історію підприємства

Приватне підприємство ПП "Олег Міщенко" організовано в 1998 р.  У наші дні підприємство не "пішло з молотка ", як багато великі підприємства , на ньому збережено і понині діє унікальне обладнання , встановлене в колишні роки для випуску ліній для виробництва електродвигунів.

Підприємство росло і розвивалося за класичною схемою - від простого до складного , від малого до великого . Вже на самому початку своєї діяльності воно зіткнулося з проблемою , знайомій багатьом - традиційні старовинні дискові верстати " Геллера " не забезпечували високої продуктивності , що часом призводило до таких сумних наслідків , як зрив термінів виконання замовлення.

Після чергової подібної неприємності керівники  ПП "Олег Міщенко" на виставці вперше зіткнулися з стрічково- відрізними верстатами. Ідея використовувати їх у виробництві була очевидною. Але ми замахнулися не тільки на покупку західної техніки , а на набагато більше - вирішили налагодити випуск таких верстатів у себе !

У результаті виявилося , що й справді - використовуючи свій конструкторсько- технологічний потенціал , колектив розробив , освоїв у виробництві та з 2000 р. серійно випускає широку гаму сучасних стрічково- відрізних консольних верстатів під маркою "Мить " . Якщо говорити про концептуальні особливості верстатів типу "Мить " , то їх дві. Перша - всі комплектуючі українського походження , за винятком стрічкових полотен (вони у нас не виробляються) і захищених кінцевих вимикачів зі ступенем захисту ІР - 54 . Друга особливість - навмисна простота і доступність за ціною. Верстати типу " Мить" сертифіковані. Гарантійний термін на верстати - один рік.

ПП "Олег Міщенко" пропонує високу якість , мінімальні терміни виготовлення і постачання свого обладнання . При необхідності швидко вирішується питання з постачання запчастин. Фахівці підприємства готові дати будь-яку консультацію з вибору типу верстата і стрічкового полотна , виконують пусконалагоджувальні роботи і навчають обслуговуючий персонал замовника. Сьогодні верстати типу " Мить" користуються великим успіхом на внутрішньому ринку України , експортуються в Росію , Білорусію , Молдавію . Фахівці ПП "Олег Міщенко"  продовжують удосконалювати конструкцію своїх верстатів , разом з постачальниками комплектуючих вживають все від них залежне для зростання якості.

1.2 Характеристика побутової техніки, яка ремонтується.

Призначення автомата для газової води:

Автомат типу АТ-101СК призначений для приготування і продажу газованої води з 2-мя найменуваннями сиропу і без сиропу з її видачею в скляні стакани. Напій вибирається покупцем і відпускається автоматом після занедбаності монети, відповідного номіналу і натиснення кнопки вибору напою. Автомат може експлуатуватися як в закритих приміщеннях (в кафе, павільонах, магазинах, промислових підприємствах установках культурно побутового обслуговування),  так і на відкритих майданчиках ( парках, садах, на виставках,  вулицях,  площах,  стадіонах). На  відкритих  майданчиках  рекомендуесть  встановлювати автомати під навісами або тентами для їх захисту  від прямої дії сонячного проміння і атмосферних опадів.

 

Будова автомата:

  1.  Корпус
  2.  Двері
  3.  Зємний щіт
  4.  Ніша видачі напоїв
  5.  Блок інформації про вибір напоїх
  6.  Рекламна панель
  7.  Приймальний отвір моментального механізму
  8.  Чаша повернення монет
  9.  Замок
  10.  Заглушка
  11.  Вхід силової електромережі
  12.  Зливний колектор

В корпусі автомата змонтовані:

Водо охолоджувальна машина з сатуратором, сиропні бачки, колектор водорозподільний, колектор введення, зливного колектор, блок реле тиску, електрощит, пристрій фіксації вугле-кислотного балона, висувний майданчик для полегшення установки балона в автомат. Знімний щит на лівій бічній стороні корпуса забезпечує доступ до конденсатора водо охолоджувальної машини для очищення його в процесі експлуатації автомата. На внутрішній лівій стінці у верхній частині автомата встановлений фільтр придушення радіоперешкод СТО 691-78. Різьбові штуцера колектора введення і зливного колектора забезпечують можливість жоского під’єднування до водопровідної і каналізаціоної магістралей. На лицьовій стороні двері розташовані: приймальна рамка монетного механізму, декоративні рамки ніші видачі одного напою і блоку кнопок, кишеня повернення монет, личина замка.

З внутрішньої сторони дверей встановлені: блок інформації вибору напою, монетний механізм,  каса,  корпус  ніші  відачі напою зі  стаканомийкою.

Для приготування газованої води в автомат  встановлюється вуглекислотний балон місткістю 25л і 40л з надійною фіксацією  з метою запобігання  монетного механізма від удару при закритті двері. Пристрій локу інформації  вибору  напою  дозволяю  легко провести зміну  таблички  по фактично реалізуємому виду сиропу

Принцип роботи автомату:

Вода, що поступає в автомат, проходить через фільтр, що подає воду в трьох напрямах. По одній комунікації вода через реле тиску і клапан редукційний  для води  поступає  в водоохолоджувач; по іншій – вода з фільтру подається на стаканомойку; по третій – через вентиль в шланг для санітарної обрбки автомата.

Охолодування води у водоохолоджувачі проводиться холодильним агрегатом, сполученим з хладоновим змійовиком водоохолоджувача відпоідними комунікаціями. Автоматичне управління роботою холодильного агрегату підтримка температури води, що відпускається, в заданих межах здійнється терморегулюючим вентилем і термореле. Охолоджена вода з водоохолоджувача поступає до клапаної коробки сатуратора. При подачі відповідного сигналу на видачу води відкривається електромагнітний клапан відачі і поршень сатуратора опускаючись в низ, видавлює газовану воду на злив ( під дією тиску води відкривається нижній зворотній клапан клапанової коробки і охолоджена вода, що поступає з водоохолоджувача, заповнює над поршневу порожину статора, опускаючи поршень ). Коли поршень дійде до нижнього положення, шайба, укріплення на штоку поршня, натискуватиме на нижній кінцевий вимикач, при цьому віключиться клапан видачі і включиться клапан заповнення.

Охолоджена вода, що знаходиться в над поршневій порожнині сатуратора, разом з вуглекислим газом почне поступати під поршень, змішуючись в простої форсунки, заповнить під поршневу порожнину і переміщатиме поршень в крайнє верхнє положення до моменту та поки шайба на штоку поршня не натискуватиме на верхній кінцевий вимикач і не знеструмить клапан заповнення.

В результаті цикл видачі і приготування газованої вод, здійснюваний за два ходи порошня, вважається закінченим. Сироп з сиропного бачка замоктується в сиропний механізм, заповнюючи під поршневу порожнину дозатора сиропу. Газована вода після включення соленоїдного клапана для відпуски води з сиропом з статурационог насоса поступає а над поршневу порожнина дозатора сиропу.

1.3 Основні правила техніки безпеки і пожежної безпеки на підприємстві

Інструкція з охорони праці для електромонтера

Загальні вимоги:

До самостійної роботи електромонтером з ремонту та обслуговування електроустаткування (далі - електромонтер ) допускаються особи не молодше 18 років , що пройшли медичний огляд , вступний інструктаж , первинний інструктаж , навчання та стажування на робочому місці , перевірку знань вимог охорони праці, які мають групу з електро ¬ безпеки не нижче III , відповідну підготовку , мають професійні навички та відповідну кваліфікацію згідно тарифно- кваліфікаційного довідника.

Електромонтер зобов'язаний :

- Виконувати тільки ту роботу, яка визначена робочою інструкцією ;

- Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку ;

- Правильно застосовувати засоби індивідуального та колективного захисту;

- Дотримуватися вимоги охорони праці;

- Негайно сповіщати свого безпосереднього або вищестоящого керівника про будь-якій ситуації , яка загрожує життю і здоров'ю людей , про кожний нещасний випадок , що відбувся на виробництві , або про погіршення стану свого здоров'я, у тому числі про прояв ознак гострого професійного захворювання ( отруєння) ;

- Проходити навчання безпечним методам і прийомам виконання робіт і надання першої допомоги потерпілим на виробництві , інструктаж з охорони праці , перевірку знань вимог охорони праці;

- Проходити обов'язкові періодичні (протягом трудової діяльності) медичні огляди (обстеження ) , а також проходити позачергові медичні огляди (обстеження ) за напрямком роботодавця у випадках , передбачених Трудовим кодексом та іншими федеральними законами.

- Вміти надавати першу долікарську допомогу потерпілим від електричного струму і при інших нещасних випадках ;

- Вміти застосовувати засоби первинного пожежогасіння;

- При виконанні робіт з ремонту та обслуговування електроустаткування на електромонтера можливі дії наступних небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- небезпечної напруги в електричному ланцюзі , замикання якого може відбутися через тіло людини , електричного удару , опіку електродугою ;

- недостатня освітленість робочої зони;

- гострі кромки , задирки і шорсткості на поверхні конструкцій та обладнання;

- пожежі , вибуху;

- падіння з висоти персоналу і предметів.

- Електромонтер повинен бути забезпечений спецодягом , спец- взуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до Типових галузевих норм безплатної видачі спеціального одежі , спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту та Колективним договором.

-  В процесі повсякденної діяльності електромонтери повинні :

- застосовувати в процесі роботи інструмент за призначенням , відповідно до інструкцій заводів -виготовлювачів ;

- підтримувати інструмент і обладнання в технічно справному стані , не допускаючи роботу з несправностями , при яких експлуатація заборонена ;

- бути уважними під час роботи і не допускати порушень вимог безпеки праці .

- У випадках травмування або нездужання необхідно прекра ¬ тити роботу , сповістити про це керівника робіт і звернутися до медичного закладу.

- За невиконання даної інструкції винні притягуються до відповідальності згідно законодавства Російської Федерації .

Вимоги охорони праці перед початком роботи

Перед началом работы электромонтер обязан: 
-предъявить руководителю удостоверение о проверке знаний безопасных методов работ, получить задание и пройти инструктаж на рабочем месте по специфике выполняемых работ; 
-надеть спецодежду и спецобувь установленного образца; 
-при выполнении работ повышенной опасности ознакомиться с мероприятиями, обеспечивающими безопасное производство работ, и расписаться в наряде-допуске, выданном на поручаемую работу.

 
           После получения задания у руководителя работ и ознакомления, в случае необходимости, с мероприятиями наряда-допуска электромонтер обязан: 
-подготовить необходимые средства индивидуальной защиты, проверить их исправность; 
-проверить рабочее место и подходы к нему на соответствие требованиям безопасности; 
-подобрать инструмент, оборудование и технологическую оснастку, необходимые при выполнении работы, проверить их исправность и соответствие требованиям безопасности; 
-ознакомиться с изменениями в схеме электроснабжения потребителей и текущими записями в оперативном журнале. 

Электромонтер не должен приступать к выполнению работ при следующих нарушениях требований безопасности: 
-неисправности технологической оснастки, приспособлений и инструмента, указанных в инструкциях заводов-изготовителей, при которых не допускается их применение; 
-несвоевременном проведении очередных испытаний основных и дополнительных средств защиты или истечении срока их эксплуатации, установленного заводом-изготовителем; 
-недостаточной освещенности или при загроможденности рабочего места; 
-отсутствии или истечении срока действия наряда-допуска при работе в действующих электроустановках. Обнаруженные нарушения требований безопасности должны быть устранены собственными силами до начала работ, а при невозможности сделать это электромонтеры обязаны сообщить о них бригадиру или ответственному руководителю работ.

Вимоги безпеки перед початком роботи

Електромонтер зобов'язаний виконувати роботи при дотриманні наступних вимог :

а ) провести необхідні відключення і вжити заходів , що перешкоджають подачі напруги до місця роботи внаслідок помилкового чи самовільного включення комутаційної апаратури;

б) накласти заземлення на струмоведучі частини;

в) захистити робоче місце інвентарними огорожами і вивісити застережні плакати ;

г) відключити за допомогою комутаційних апаратів або шляхом зняття запобіжників струмопровідні частини , на яких виробляється робота, або ті , до яких торкаються при виконанні роботи , або огородити їх під час роботи ізолюючими накладками ( тимчасовими огородженнями ) ;

д) вжити додаткових заходів , що перешкоджають помилковому поданню напруги до місця роботи , при виконанні роботи без застосування переносних заземлений;

е) на пускових пристроях , а також на підставах запобіжників вивісити плакати « Не вмикати - працюють люди! » ;

ж) на тимчасових огородженнях вивісити плакати або нанести попереджувальні написи «Стій - небезпечно для життя! » ;

з) перевірку відсутності напруги виробляти в діелектричних рукавичках;

і ) затискачі переносного заземлення накладати на заземлюються струмоведучі частини за допомогою ізольованої штанги із застосуванням діелектричних рукавичок ;

к) при виробництві робіт на струмоведучих частинах , що знаходяться під напругою , користуватися тільки сухими і чистими ізолюючими засобами , а також тримати ізолюючі засоби за ручки- захвати межах обмежувального кільця.

  Зміну плавких вставок запобіжників при наявності рубильника слід проводити при знятій напрузі . При неможливості зняття напруги ( на групових щитках , збірках ) зміну плавких вставок запобіжників допускається проводити під напругою , але при відключеному навантаженні .

  Зміну плавких вставок запобіжників під напругою електромонтер повинен проводити в захисних окулярах , діелектричних рукавичках , за допомогою ізолюючих кліщів.

 Перед пуском обладнання , тимчасово відключеного за заявкою неелектротехнічного персоналу , слід оглянути його , переконатися в готовності до прийому напруги і попередити працюючих на ньому про майбутній включенні.

 Приєднання і від'єднання переносних приладів , потребують розриву електричних кіл, які перебувають під напругою , необхідно проводити при повному знятті напруги.

 При виконанні робіт на дерев'яних опорах повітряних ліній електропередачі електромонтерові слід використовувати кігті і запобіжний пояс.

 При виконанні робіт у вибухонебезпечних приміщеннях електромонтерові не вирішується :

а ) ремонтувати електрообладнання і мережі, що перебувають під напругою;

б) експлуатувати електрообладнання при несправному захисному заземленні ;

в) включати автоматично відключається без з'ясування і усунення причини її відключення ;

г) залишати відкритими двері приміщень і тамбурів , що відокремлюють вибухонебезпечні приміщення від інших ;

д) замінювати перегорілі електричні лампочки у вибухозахищених світильниках лампами інших типів або більшої потужності ;

е) вмикати електроустановки без наявності апаратів , що відключають електричний ланцюг при ненормальних режимах роботи ;

ж) замінювати захист ( теплові елементи , запобіжники , расцепители ) електроустаткування захистом іншого виду з іншими номінальними параметрами , на які дане обладнання не розраховане .

При роботі в електроустановках необхідно застосовувати справні електрозахисні засоби: як основні ( ізолюючі штанги , ізолюючі і електровимірювальні кліщі , покажчики напруги , діелектричні рукавички) , так і додаткові (діелектричні калоші , килимки , переносні заземлювальні пристрої , ізолюючі підставки , огороджувальні підставки , огороджувальні пристрої , плакати і знаки безпеки) .

Роботи в умовах підвищеної небезпеки слід здійснювати удвох в наступних випадках:

а ) з повним або частковим зняттям напруги , виконуваного з накладенням заземлень ( від'єднання і приєднання ліній до окремих електродвигунам , перемикання на силових трансформаторах , роботи всередині розподільних пристроїв);

б) без зняття напруги , що не потребує встановлення заземлень ( електричні випробування , вимірювання , зміна плавких вставок запобіжників і т.п.) ;

в) з приставних сходів і риштовання , а також там , де ці операції за місцевими умовами утруднені ;

г) на повітряних лініях електропередачі.

3.10 Вимірювання опору ізоляції мегаомметром слід здійснювати тільки на повністю знеструмленій електроустановці . Перед вимірюванням слід переконатися у відсутності напруги на випробувальному обладнанні .

3.11 При роботах поблизу діючих кранових або тельферних тролів електромонтери зобов'язані виконувати наступні вимоги :

а ) вимкнути тролеї та вжити заходів , що усувають їх випадкове або помилкове включення ;

б) заземлити і закоротити тролеї між собою ;

в) захистити ізолюючими матеріалами ( гумовими килимками , дерев'яними щитами ) місця можливого торкання тролів у разі неможливості зняття напруги. На огорожу повісити плакат «Небезпечно для життя - напруга 380 В».

При обслуговуванні освітлювальних мереж електромонтери зобов'язані виконувати наступні вимоги :

а ) заміну запобіжників і перегорілих ламп новими , ремонт освітлювальної арматури і електропроводки здійснювати при знятій напрузі в мережі і в світлий час доби;

б) чистку арматури і заміну ламп , укріплених на опорах , здійснювати після зняття напруги і удвох з іншим електромонтером ;

в) встановлення і перевірку електролічильників , включених через вимірювальні трансформатори , проводити удвох з електромонтером , які мають кваліфікаційну групу з техніки безпеки не нижче IV ;

г) при обслуговуванні світильників з автовишок або інших переміщуються засобів підмощування застосовувати пояси запобіжні та діелектричні рукавички.

При регулюванні вимикачів і роз'єднувачів , з'єднаних з проводами , електромонтерам слід вжити заходів , що попереджають можливість непередбаченого включення приводів сторонніми особами або їх самовільного включення.

Для перевірки контактів масляних вимикачів на одночасність включення , а також для освітлення закритих ємностей електромонтерам слід застосовувати напругу в електромережі не вище 12 В.

У процесі роботи електромонтерові забороняється :

а ) переставляти тимчасові огорожі , знімати плакати , заземлення і проходити на територію огороджених ділянок;

б) застосовувати покажчик напруг без повторної перевірки після його падіння;

в) знімати огородження висновків обмоток під час роботи електродвигуна;

г) користуватися для заземлення провідниками , не призначеними для цієї мети , а також приєднувати заземлення шляхом скрутки провідників ;

д) застосовувати струмовимірювальні кліщі з винесеним амперметром , а також нагинатися до амперметра під час відрахунку показників під час роботи з Струмовимірювальні кліщами ;

е) торкатися до приладів , опорам , дротах і вимірювальних трансформаторів під час вимірювань;

ж) проводити вимірювання на повітряних лініях або тролеях , стоячи на сходах ;

з) застосовувати при обслуговуванні , а також ремонті електроустановок металеві сходи ;

і ) користуватися при роботі під напругою ножівками , напилками , металевими метрами тощо;

к) застосовувати автотрансформатори , дросельні котушки та реостати для отримання понижуючого напруги;

л) користуватися стаціонарними світильниками в якості ручних переносних ламп.

Для проходу на робоче місце електромонтери повинні використовувати обладнання системи доступу (сходи , трапи , містки ) . При відсутності огородження робочих місць на висоті електромонтери зобов'язані застосовувати запобіжні пояси з капронових фалом .

Вимоги безпеки після закінчення роботи

Після повного закінчення робіт робоче місце приводиться в порядок.

Послідовно виконується:

Зняття тимчасових огорож  і плакатів, встановлених і вивішених до початку робіт;

Зняття заземлень;

Закриття на замки дверей, приміщень.

Після огляду устаткування і місць роботи, перевірки відсутності людей, сторонніх предметів і інструменту на робочих місцях, при  належній чистоті наряд може бути закритий.

Закриття наряду оформляється керівником робіт записом в їх наряді і журналі обліку робіт по нарядах і розпорядженнях.

Інформація про закінчення робіт, виконаних по розпорядженню повідомляється особу, що віддала розпорядження, з відповідним записом в журналі.

Тільки після закінчення робіт електроустановка може бути включена після отримання на це дозволу оперативного працівника, що має право видаці розпорядження по оперативному обслуговуванню даної електроустановки.

При передачі зміни, повідомити змінника, майстра або адміністрацію цеху про всі помічені несправності і зробити відповідні записи в журналі.

Інструкції про заходи пожежної безпеки

Пожежна безпека повина забезпечуватись за допомогою проведення організаційних, технічних заходів, направлених на запобігання пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих матеріальних втрат та зниження негативних екологічних наслідків, у випадку їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожеж підрозділів та успішного гасіння пожеж.

У відповідності Законом України “Про пожежну безпеку” забезпечення пожежної безпеки підприємств покладається на директорів підприємств, начальників цехів, управлінь, відділів, бюро, служб, дільниць, складів, майстрень, лабораторій.

Посадові особи, робітники, та службовці, що винні в порушенні вимог Правил пожежної безпеки несуть, адміністративну, карну чи іншу відповідальність у відповідності з діючим законодавством.

Електроустановки повинні відповідати вимогам діючих правил. Електроустановки (ППЕ), Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ), правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів (ПТБ) і інших нормативних документів.

Плавкі вставки запобіжників повині бути, калібровані з вказівкою на клеймі номінального струму вставки.

Застосування саморобних плавкиї вставок, що не калібрують ся, забороняється. З’єднання, відгалуження і оконціювання жил дротів і кабелів повині проводиться за допомогою зпресування, зварки, паяння або стискань (гвинтових, болтових).

Місця з’єднання жил дроті і кабелів також з’єднувальні і відгалуджувальні стискання повині мати мінімальний перехідний опір з метою уникненні їх перегріу.

В електропроводках вибухонебезчних і пожежонебезпечеих зон слід застосовувати відгалуджувальні і сполучні коробки з негорючих або важко горючих матеріалів. Ці коробки повині буди постійно закриті кришками з вказаних матеріалів.

Виміри опору ізоляції електричних сітей і електроустановок повинні проводитися в термін відповідно вимогою правил технічної експлуатації електроустановок споживачів.

2.1. Завдання підрозділу головного технолога

Технологічна підготовка виробництва, яка є продовженням конструктивної підготовки, включає заходи, що зв’язані з подальшим розвитком технологічної підготовки в області розборки нових машин і приладів, а також модернізації існуючих виробів техніки.

Вона направлена на прискорене вивчення нової техніки, на використання прогресивних технологічних процесів і передових методів організації виробництва.

Заключається технологічна підготовка виробництва в розробці цілеспрямованого технологічного процесу і відповідного технологічного оснащення. З початкової її фази і до рішення всіх задач, пов’язаних з освоєнням нового виробу на виробництві, тут необхідно поєднати сили конструкторів і технологів. Завдання, які стоять перед підрозділом головного технолога:

  •  Технологічний контроль креслення;
  •  Проектування технологічних процесів;
  •  Проектування, виготовлення і налагодження технологічного оснащення і нестандартного обладнання;
  •  Наладка і введння у виробництво запроектованих технологічних процесів, що забезпечують потрібну кількість виробів та економічність їх виробництва;
  •  Введення прогресивних норм використання обладнання, інструменту, матеріалів і передових методів контролю.

 

2.2 Технологічна документація, що використовується при проектуванні і порядок внесення змін в технологічні документи.

Підчас проведення ремонту чи перевірки електроприладів, слюсарі користуються відділом головного технолога.

Технологічні процеси розробляються на кожний вид побутової техніки окремо. Після проектування технологічного процесу, він надсилається на ремонтне підприємство. До технологічної інструкції прикладається документ, який необхідно використовувати під час ремонту і випробування.

В зв’язку з постійним вдосконаленням побутової техніки, технологічного документу, чи внесення змін до діючого.

Після доповнення чи переоформлення ці документи повертають на ремонтне підприємство.

3.1 Види і методи технічного контролю

В Залежності від конкретних умов на підприємстві з ремонту електропобутової техніки використовують різні за характером і призначенням види технологічного контролю.

За методами здійснення технічного контролю буває: візуальний, геометричний.

Візуальний контроль заключається у зовнішньому огляді; при геометричному контролі перевіряють розміри і геометричні елементи об’єкту.

По характеру технічних засобів розрізняють: ручний механізований і автоматичний.

В залежності від часу проведення технічного контролю може бути: постійні і періодичним. Постійний виконується систематично, а періодичний – через окремі проміжки часу.

По методам проведення технічного контролю буває: попередній, проміжний і кінцевий. При попередньому контролі перевіряють матеріали, заготовки, напівфабрикати, деталі до початку обробки або складання. Проміжний контроль проходить на різних стадіях виробничого процесу. Кінцевому контролю підлягають всі побутові електроприлади після заключних операцій ремонтного процесу. В залежності від того, хто виконує контроль, його розділяють на контроль, що виконується виробничим персоналом, і контроль, що проводить контрольний персонал.

3.2 Методи боротьби з браком

Щоб не допустити видачі власнику неякісно відремонтованого приладу, технічний контроль повинен здійснюватись на всіх етапах, починаючи від надходження на підприємство матеріалів, деталей, запасних частин, обладнання і закінчуючи відремонтованими машинами і приладами. Якщо побутовий електроприлад виходить з ладу в процесі експлуатації по вині підприємства виробника, то у цьому випадку відповідальність несе само підприємство виробника. Він зобов’язаний оплатити всі витрати ремонтного підприємства на запасні частини і матеріали на ремонт даного виробу, а також витрати на виконану роботу.

Крім того підприємство виробник сплачує ремонтні послуги на протязі всього гарантійного строку.

Якщо прилад вийшов з ладу не по вині підприємства, то в цьому випадку витрати на ремонт бере ремонтне підприємство за рахунок прибутку.

Коли поломка сталася з вини власника, в період дії гарантійного строку, то він втрачає право на гарантійний ремонт і сам оплачує послуги з ремонту свого приладу.

3.3 Способи і строки перевірки контрольно–вимірювальних приладів

Щороку на підприємстві з ремонту електропобутової техніки, розробляється графік з ремонту і технологічне обслуговування технологічного обладнання, інструментів і контрольно-вимірювальних виробів.

Під час перевірки перевіряються всі контрольно-вимірювальні прилади без винятку. Вони перевіряються на точність вимірювання, чи відповідають вони технічним даним, зокрема класу точності, на наявність похибки. При наявності похибки прилад підлягає заміні. Якщо похибки незначні, то складається таблиця похибок, яку слід використовувати при знятті показників з цих приладів.

Після перевірки складається звіт, де вказуються всі проведені роботи, зауваження, ставляться підписи контрольного майстра від підприємства.

4.1 Структура управління цехом

4.2 Система цехового планування, матеріально-технічного забезпечення

Система цехового планування являє собою планування і розрахунок цехових витрат підприємства. В залежності від об’єму планових завдань по ремонту на всіх робітників розраховується основна і додаткова зарплата. Потім визначається виробнича собівартість покупних матеріалів і сировини, деталей, необхідних для нормального функціонування підприємства. Після чого розраховується вартість основних фондів по групах і звідси визначаються цехові витрати: паливо і енергія, вода і пара, стисле повітря; витрати на утримання приймальних пунктів, майстерень.

Підприємства з ремонту електропобутової техніки потребують для своєї безперервної діяльності постійне забезпечення засобами виробництва: щоденно предметами праці (матеріали, запчастини); з визначеною періодичністю-засобами праці (обладнанням та інвентарем).

Розрахунок плану матеріально-технічного забезпечення має на меті визначити зведену потребу підприємства в необхідних матеріальних ресурсах для виконання плану з ремонту електропобутової техніки. В основі складання плану матеріально-технічного забезпечення закладено балансовий метод, тобто порядок із потребами в матеріальних ресурсах визначають джерела їх покриття.

Розрахунок потреби в матеріалах, запасних частин, палива і енергії проводиться у відповідності з планом в матеріалах і запчастинах на виробництві враховуються, як основні так і допоміжні матеріали.

4.3 Організація робочих місць, порядок розподілення планових завдань серед робітників

Робочим місцем називається дільниця виробничої площі, оснащена необхідними матеріально-технічними засобами та призначена для виповнення визначеної роботи одним робочим або бригадою робочих. Це первинна основна ланка будь-якого підприємства.

Раціонально організоване робоче місце повинно бути правильно освітлене. Кількість інструменту і пристроїв повинна бути мінімальною і в той самий час повністю забезпечувати безперебійну роботу.

При проектуванні робочих місць необхідно дотримуватись слідуючих  умов:

         - Простота і зручність керування обладнанням і приладами;

- зручність пози робочого в процесі роботи;

- добра видимість всіх частин машин і шкал контрольного-вимірювальних приладів;

- зручність обслуговування обладнання;

- благо приємні санітарно – гігієнічні умови праці.

Матеріально – технічне оснащення робочого місця включає: технологічне обладнання (станки, верстаки) і оснастку (інструменти, пристрої); устаткування для розміщення, зберігання і транспортування на робочому місці, технологічне оснащення ремонтуємих приладів їх агрегатів та вузлів.

Крім того, до оснащення робочого місця відноситься устаткування, що дозволяє покращити умови  праці (місцева вентиляція, освітлення, сидіння).

4.4 Права і обов’язки майстра дільниці

Посадові обов’язки: Здійснює управління виробничо–господарською діяльністю дільниці. Забезпечує виконання планових завдань, якість послуг, ефективне використання основних і оборотних фондів, дотримання правильного відношення між темпами росту виробництва праці та середньою зарплатою. Організує планування, запровадження передового досвіду, розвиток винахідництва і раціоналізації, правильному застосуванню форм та систем оплати праці, забезпечує технічно правильну експлуатацію обладнання, виконання трафіків ремонту ПЗР. Здійснює розміщення кадрів. Контролює здійснення робітниками правил норм охорони праці і техніки безпеки, виробничої і технічної дисципліни. Проводить виховну роботу в колективі.

Повинен знати: постановлення, розпорядження, накази вищестоячих органів, що відносяться до виробничо-господарської діяльності майстерні, перспективи розвитку майстерні, технічні вимоги, що пред’являються до продукції (послуги цеху), технологія її виконання виготовлення, обладнання майстерні і правила технічної експлуатації, порядок методи техніко - економічного планування, основи економіки,організації праці, виробництва, правила і норми охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії і протипожежного захисту.

Кваліфікаційні вимоги: Вища технічна освіта і стаж роботи за спеціальність не менше 3 років або середня спеціальна освіта і стаж роботи не менше 5 років.

5.1 Принципова електрична схема проектуємого приладу

Спеціальною частиною мого дипломного проекту є оснащенням системи управління кутової шліф машинки фірми Bosch плавним пуском двигуна. Якщо ж зобразити електричну схему даного інструменту у тому вигляді, у якому він виходить на ринок, то вона буде дуже простою.(рис.2)

 L1 M L2

 L3 L4

 K

X1

Рисонок2: Принципова електрична схема кутової шліф машинки Bosch.

Працює вона наступним чином. При переведенні вимикача К в положення ввімкнено на колекторний однофазний двигун починає подавати напруга мережі значення 220 В, частотою 50 Гц.

5.2 Короткий опис, призначення, принципу роботи побутової приладу

Темою моєї дипломної роботи є кутова шліфувальна машинка або, як говорять в народі, «болгарка» німецької фірми Bosch, яка є дуже відомою у галузі виготовлення ручного електроінструменту. Саме до якого і відноситься кутова шліфувальна машинка.

ЇЇ використовують для різання по металу, каменю, дереву, для шліфування під кутом, для заточування інструменту, для зачистки металевих, цементних, гранітних і мармурових поверхонь, зварних швів і металоконструкцій. Між собою кутові шліфувальні машинки класифікуються по споживаній потужності (вона, в середньому, складає від 600 до 2500 Вт), масі інструменту і діаметру круга, що використовується (від 115 до 300мм.)

Невеликі «болгарки» потужністю до 1100 Вт.  Із діаметром круга до 130мм. Виготовляються в основному в «одноручному виконанні»; більш могутні машини робляться «дворучними». І ті, і інші можуть оснащуватися додатковою рукояткою, яку можна переставляти для зручності роботи. Чим більше існує можливих варіантів, тим природно, краще (і для лівші у тому числі).

Для підвищення безпеки роботи кутові шліф машини оснащуються захисними кожухами, який можна переставляти подібно рукоятці, а в деяких моделях навіть без використовування додаткового інструменту.

Наряду з професійними моделями, існують кутові шліфувателі для побутового використовування – побутові призначені для періодичних робіт, мають відносно малі потужність, ресурс і вартість; професійні розраховані на роботу протягом 8 годин з максимальною продуктивністю і належно зручністю оператора; промислові розраховані на багатозмінну роботу, вимоги до них особливо високі, відповідно, вище і їх вартість.

Що ж до принципу роботи «болгарки», то він доволі простий. При переміщенні вимикача в положення «І» (ввімкнено) відбувається вмикання електродвигуна. Обертовий момент від електродвигуна передається через одноступеневий конічний редуктор на шпіндель вала. На якому закріплений круг для різки, шліфування, та ін..

Вимкнення машини проводиться переведенням вимикача в положення «0» (вимкнено).

Висновок

Практика проводилась на відкритому акціонерному товаристві «Крюківський вагонобудівний завод», який має сучасну матеріально-технічну базу, використовує сучасну технологію, а також вважається одним з найбільших та найстаріших виробників транспортних засобів.

Вона має забезпечити закріплення й поглиблення набутих в технікумі студентами знань та вмінь у виробничих умовах.

Під час проходження переддипломної практики я надбав уявлення про обов’язки, які доведеться виконувати молодшому спеціалістові, ознайомився з організацією і структурою підприємства, з системою розробки і затвердження конструкторської і технологічної документації, і найголовніше зібрав необхідні матеріали для дипломного проектування.

Використана література

  1.  Концерн «Крюківський Вагонзавод». Полтава 2005р.
  2.  Нізовцев Г.А «Організація і планування підприємств з ремонту побутової техніки».
  3.  Гаріфуліна Ф.С., Гуко В.Н. «Організація і планування діяльності підприємств побутового обслуговування».
  4.  Шатаєв І.М. «Основи організації побутового обслуговування населення».




1. Громадські організації як вид обєднань громадян
2. Тема- Урок ~ узагальнення вивченого матеріалу по темі Структури клітинного рівня- біомолекули та органели к
3. реферату- Керамічна промисловістьРозділ- Образотворче мистецтво Керамічна промисловість Кераміка ~ це в
4. Устройство, принцип действия асинхронного двигателя
5. Балансовые теории
6. 060001 СК Складальне креслення
7. Контрольная работа Гражданское право 1 часть 1 семестр выполняется к зачету сдается в весенний семестр 2 курс
8. Машиностроение России и его отраслевая структура
9. Романтичний ідеал національного визволення та свободи в pанній ліpиці Павла Тичини
10. 2012 г. Государственное автономное учреждение города Москвы Московский центр детского семейног
11. Принципы предпринимательского права
12. на тему- Денежная оценка земель сельскохозяйственного назначения Оглавлен
13. Г ЗУБЧАТЫЕ И ЧЕРВЯЧНЫЕ ПЕРЕДАЧИ Раздел 1- Прямозубые зубчатые передачи
14. СРЕДНЯЯ ОБЩЕОБРАЗОВАТЕЛЬНАЯ ШКОЛА СЕЛА МАЛЫЙ УЗЕНЬ ПИТЕРСКОГО РАЙОНА САРАТОВСКОЙ ОБЛАСТИ.html
15. Шпаргалка к экзамену по информатике Visual Basic 1 курс
16. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління2
17. на тему- Василенко Микола Прокопович Виконав- Студент 4го курсу Групи МВВ41 Бур
18. Методические рекомендации по подготовке реферата презентации по дисциплине Синергетические концепции уп
19. Типы конфликтных личностей характеристики демонстративный ригидный неуправляемый сверхточный бесконф.
20. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.3