Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук.1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


25

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНIВЕРСИТЕТ

Грисюк Юрій Сергійович

УДК 658:656.13.07:004

СИСТЕМНІ АСПЕКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 — економіка, організація та управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ —


Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Національному транспортному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор
Левковець Петро Романович,
Національний транспортний університет,
завідувач кафедри транспортного права,
системного аналізу та логістики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Котелянець Віктор Іванович,
Національний транспортний університет,
Інститут економіки і бізнесу на транспорті;

кандидат економічних наук,
Товкун Дмитро Леонідович,
директор ДП “Національний центр логістики
і маркетингу на транспорті” Міністерства
транспорту та зв’язку України.

Провідна установа: Науково-дослідний економічний інститут
Міністерства економіки України,
відділ міжгалузевих та структурних
проблем виробництва (м. Київ).

Захист відбудеться 16.12. 2005 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.059.04 при Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий  14.12.2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради      Левківський О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Підвищення ефективності функціонування автомобільного транспорту є одним з найважливіших завдань розвитку економічної системи України за сучасних умов, адже автотранспортний комплекс має значний вплив на валовий продукт країни. Вирішення цієї проблеми потребує уваги з боку науковців та фахівців в даній галузі.

Автомобільний транспорт України в цілому та автотранспортні підприємства (АТП) зокрема на даний момент мають багато проблем. Перехід нашої країни до ринкових механізмів господарювання супроводжувався тривалою кризою в національній економіці, яка призвела до занепаду транспортної галузі.

Починаючи з 2000 року спостерігалася стабілізація національної економіки та подальше її зростання. Це викликало збільшення потреб у перевезеннях, але АТП виявились неготовими до цього. Високий рівень зношення основних виробничих фондів, відсутність можливості їх повного і своєчасного поновлення, невідповідність організаційної структури АТП сучасним потребам розвитку, відхилення характеристик наявного рухомого складу від сучасних вимог, недостатній рівень управлінських, маркетингових та фінансових технологій на транспорті, низька зацікавленість відповідних органів влади в розвитку транспортної галузі, збільшення кількості дрібних перевізників, жорстка конкуренція на ринку транспортних послуг обумовлюють те, що зараз значна кількість підприємств не може задовольнити вимог замовника щодо таких критеріїв, як ціна послуг, їхня якість та кількість.

Отже, можна стверджувати, що наявна інфраструктура підприємств автомобільного транспорту не враховує загального зростання виробництва в державі і не відповідає тенденціям розвитку економіки України. Тому розробка економічних, управлінських та інших методів, моделей і стратегій, за допомогою яких можна було б забезпечити необхідний рівень ефективності функціонування АТП за цих умов, є одним з важливих завдань.

Питанням поліпшення роботи та забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств приділяли увагу в своїх працях З.І. Аксьонова, М.Н. Бідняк, Л.А. Бронштейн, С.Л. Голованенко, В.Г. Шинкаренко, Є.С. Кузнєцов, І.П. Курніков, П.Р. Левковець, І.А. Луйк та багато інших вчених. Проте в цих роботах, як правило, розглядались окремі питання, вирішення яких приводило до поліпшення окремих складових діяльності підприємства, а комплексному, системному вирішенню завдань забезпечення ефективності функціонування АТП приділялось недостатньо уваги. Між тим цей напрямок наукових досліджень заслуговує на особливу увагу з боку науковців та має значні перспективи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано згідно з планами науково-дослідних робіт Національного транспортного університету за темою: “Розробка методів, моделей і стратегій розвитку виробництва на базі інвестиційної діяльності” (№ держреєстрації 0101U002017). Особисто автором у контексті даної програми розроблено теоретичні аспекти формування організаційно-економічних заходів удосконалення процесів функціонування АТП.

Мета та задачі дослідження. Метою даної роботи є розробка наукової концепції комплексного забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств за рахунок розробки та практичної реалізації системних методів, моделей і стратегій оптимізації якісного стану ресурсів та їх використання в процесах виробництва.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначено та розв’язано такі задачі дослідження:

1. Формулювання системного підходу до питання забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств за сучасних умов;

. Визначення основних проблеми забезпечення ефективності функціонування АТП на галузевому та виробничому рівнях і окреслення напрямків їх вирішення;

. Розробка методології формування системної моделі функціонування АТП, що враховує статичні та динамічні характеристики підприємства.

. Визначення основних задач забезпечення ефективності функціонування АТП та моделювання пріоритетності їх розв’язання.

. Розробка методики формування стратегії забезпечення ефективності функціонування АТП та формування комплексу заходів із забезпечення ефективності в рамках цієї стратегії.

. Побудова системної моделі функціонування АТП, що враховує якісні характеристики ресурсів підприємства, виробничі та маркетингові процеси і дає можливість використання блоків моделі для управління процесом функціонування на різних рівнях його декомпозиції.

. Здійснення дослідження впливу факторів на показники ефективності функціонування АТП та побудова, на основі здійснених досліджень, графоаналітичних моделей для визначення оптимальних, поточних та прогнозних значень параметрів діяльності для конкретних підприємств.

. Розробка моделей оптимального управління процесами функціонування АТП.

. Вдосконалення методів прогнозування основних показників ефективності функціонування АТП за допомогою розробленої системної моделі.

10. Розробка методів оцінки якості управління ефективністю функціонування АТП.

Об'єктом дослідження є процеси функціонування автотранспортних підприємств.

Предмет дослідження –ефективність функціонування автотранспортних підприємств та системні аспекти її забезпечення.

Методи дослідження. Для досягнення поставлених цілей у роботі використано економічну теорію, системний аналіз, теорію управління, методи статистичного збору та обробки даних, теорію і методи математичного аналізу та моделювання, економічну кібернетику, теорію графів, аналіз та планування діяльності підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

Вперше:

  •  запропоновано новий порядок аналізу стану та процесів функціонування АТП, суть якого полягає в декомпозиції АТП, як складної системи, на множину підсистем, з визначенням локальних критеріїв ефективності функціонування цих підсистем, встановленням взаємозв’язку між ними та подальшою оптимізацією цих критеріїв для отримання наперед заданого значення системного критерію ефективності. Розглядається можливість оптимізації системного та локальних критеріїв ефективності на основі постановки та розв’язання комплексу задач в їх пріоритетній послідовності;
  •  розроблено методику формування системної моделі функціонування АТП, яка базується на принципі врахування в системній єдності стану та динаміки функціонування АТП, тобто характеризує підприємство в часі і просторі. Ця методика дає можливість врахування прямих та зворотних зв’язків в процесі управління станом, динамікою функціонування та вихідними характеристиками і дозволяє розробляти моделі для АТП, що відрізняються за розмірами, спеціалізацією та підпорядкованістю;
  •  на основі розробленої методики побудовано комплексну системну модель функціонування АТП, що здійснюють вантажні перевезення, яка дозволяє здійснювати багатоваріантні розрахунки в комплексному поєднанні всіх взаємозалежних характеристик процесів функціонування та стану підприємства. Розроблена модель дозволяє визначити оптимальну структуру ресурсного потенціалу АТП, необхідну кількість інвестицій, оптимальні значення показників, що характеризують виробництво та маркетинг, за яких забезпечується максимальна доходність та прибутковість перевезень;
  •  запропоновано порядок управління процесами функціонування в системній моделі, що передбачає розробку рівнянь оптимального управління показниками роботи АТП та визначення задач необхідних для досягнення оптимальних значень цих показників. Це дозволяє визначати та системно збалансовувати оптимальні значення показників роботи АТП та визначати конкретні задачі, які необхідно вирішувати в рамках управління відповідними процесами функціонування на різних рівнях їх декомпозиції. Послідовність процесу управління подано у вигляді алгоритму управління забезпеченням ефективності функціонування АТП. Даний підхід спрощує процес прийняття управлінських рішень на підприємстві.

Удосконалено:

  •  графоаналітичний метод аналізу процесів функціонування АТП, в основу якого покладено дослідження показників побудованої системної моделі з можливістю врахування імовірності забезпечення заданих значень критеріїв ефективності роботи АТП. Це дозволяє враховувати ризики та коригувати об’єм ресурсів, необхідних для забезпечення заданих значень цих критеріїв;
  •  методику оцінки якості управління ефективністю функціонування АТП. Запропонована методика передбачає визначення оцінки якості в балах за десятибальною шкалою в залежності від імовірності досягнення значень показника, що аналізується на певному проміжку часу, зони еталонних (бажаних) значень. Використання даної методики дозволяє оцінити якість роботи управлінського персоналу, що може бути використано для вдосконалення його структури та стимулювання ефективності його роботи;

Набуло подальшого розвитку:

  •  методика формування стратегії забезпечення ефективності функціонування АТП, яка враховує системний взаємозв’язок параметрів стратегії у розрізі реалізації множини процесів її формування на всіх етапах життєвого циклу (ЖЦ) та малого життєвого циклу (МЖЦ). Запропонована методика передбачає формування комплексу альтернативних аспектно-функціональних заходів забезпечення ефективності в рамках стратегії та вибір найбільш доцільних заходів для конкретного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів роботи полягає в тому, що одержані в дисертації методи та моделі оптимізації, прогнозування виробничих процесів, факторів і показників доведені до рівня обчислювальних та організаційних процедур і можуть бути реалізовані в кожному АТП, незалежно від форми власності та відомчої підпорядкованості. Результати роботи реалізовано на автотранспортних підприємствах асоціації "Київбудтранс". Впровадження розроблених методів моделей та стратегій дозволило більш ефективно використовувати ресурси підприємств, підвищити прибуток та покращувати інші показники діяльності.

Особистий внесок здобувача. За темою дисертації опубліковано дев’ять друкованих праць [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9], з яких сім написано автором одноосібно [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]. Особистий внесок здобувача в працю [8] полягає в розробленні моделі отримання прибутку АТП від перевезень, в роботу [9] –в розробленні методу оцінки якості управління ефективністю.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались і отримали позитивну оцінку на наукових конференціях професорсько-викладацького складу і студентів НТУ (м. Київ, 2002–рр.), на міжнародній науковій конференції “Покращення конструктивних та експлуатаційних показників автомобілів і машин” (Київ, НТУ, 22-25 червня 2005 р.), на засіданнях наукового семінару „Системні методи аналізу в економіці і бізнесі” Національного транспортного університету.

Публікації. Результати опубліковано в семи статтях фахових видань, та у двох збірниках тез доповідей на конференціях професорсько-викладацького складу і студентів НТУ.

Структура й обсяг дисертації. Структура дисертації визначена задачами дослідження і включає вступ, три розділи, загальні висновки, список використаних джерел (156 найменувань) і додатки. Основний текст дисертації становить 212 сторінок машинописного тексту, 45 ілюстрацій, 32 таблиці, та 3 додатки.

Основний зміст роботи

У вступі сформульовано науково-прикладне завдання, розкрито актуальність вибраної теми, визначено мету дослідження та намічено напрямки для її досягнення, наведено короткий зміст кожного з розділів, обґрунтовано новизну отриманих результатів і подано інформацію щодо апробації та реалізації роботи.

В першому розділі “Дослідження ефективності функціонування автотранспортних підприємств та формування підходів до її цілеспрямованого зростання” подано теоретичні аспекти забезпечення ефективності функціонування АТП.

Викладено сутність системного підходу до забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств та сформовано вираз для системного критерію ефективності функціонування АТП.

Суть системного підходу до забезпечення ефективності функціонування АТП полягає в тому, що деяка множина показників ефективності роботи підсистем АТП розглядається як комплексний системний показник (критерій). При цьому враховуються взаємозв’язки взятих показників та можливість оптимізації їхніх значень, шляхом постановки і розв’язання множини відповідних задач на всіх етапах ЖЦ на єдиній науково-методологічній основі.

Використовуючи системний підхід, системний критерій ефективності функціонування АТП можна подати в такому вигляді

 

де  –системний критерій ефективності -ї множини показників функціонування АТП на -му проміжку часу;

–множина показників функціонування підсистем АТП, що має бути максимізована на -му проміжку часу;

–множина показників функціонування, що має бути мінімізована на -му проміжку часу;

, –множина задач, які необхідно розв’язати на -му проміжку часу відповідно, для максимізації -x показників функціонування та для мінімізації n-x показників функціонування АТП.

Описано ЖЦ та МЖЦ функціонування АТП. Встановлено, що суттєве подальше підвищення ефективності функціонування АТП пов’язане з орієнтацією процесів функціонування на досягнення високих кінцевих результатів. Для цього множину задач Зim i Зin необхідно розв’язувати в системній єдності на всіх етапах ЖЦ та МЖЦ функціонування АТП і з урахуванням множини факторів, що впливають на забезпечення ефективності роботи АТП.

Сформовано факторну модель прибутку АТП від перевезень та визначено показники, які необхідно максимізувати та мінімізувати для його оптимізації.

Досліджено фактичний стан ефективності функціонування АТП на галузевому рівні. Виявлено, що АТ є однією з найбільш важливих та перспективних галузей економіки України. Транзитний статус нашої держави та розвиток її економіки обумовлюють поступове зростання попиту на перевезення. Це вимагає ефективної роботи АТП для забезпечення належного рівня якості та ціни послуг. Але в результаті кризових явищ у АТП виникло багато проблем, що потребують вирішення. Зношені основні фонди та відсутність інвестицій на їх поновлення, найнижча в галузі заробітна плата та відтік висококваліфікованих кадрів, низький рівень виробничих, маркетингових та фінансових технологій обумовлюють низький рівень ефективності роботи багатьох підприємств.

На основі проведених досліджень та з урахуванням системного підходу сформульовано основні прикладні та наукові задачі забезпечення ефективності функціонування АТП на всіх етапах ЖЦ та МЖЦ за різними аспектами діяльності –Зij.

Встановлено, що основними задачами для врахування виробничо-технічних аспектів є: забезпечення АТП необхідними матеріальними ресурсами –З; оптимізація витрат ресурсів –З; оцінка та оптимізація структури фондів АТП –З; збільшення спектра послуг та підвищення їх якості –З; інвестування АТП необхідними матеріальними активами (лізинг) –З; інновації в створення нових об’єктів та модернізацію існуючих –З; оптимізація управління запасами –З.

З огляду на виробничо-технологічні аспекти основні задачі включають: забезпечення якісними інформаційними ресурсами та прогресивними технологіями –З; оптимізація процесів надання транспортних послуг З; оптимізація технологічних процесів ТО та ПР –З; використання сучасних рекламних технологій –З; залучення та здійснення інвестицій у нематеріальні активи –З; впровадження новітніх інформаційних технологій та логістичних принципів у процес функціонування АТП –З; вдосконалення процесів управління виробництвом –З.

З урахуванням організаційних аспектів основні задачі забезпечення ефективності АТП включають: організацію забезпечення АТП кваліфікованими кадрами –З; підвищення рівня якості організації праці –З; оптимізацію структурного складу виробничого персоналу –З; організацію ефективної системи маркетингу –З; організацію інвестиційної діяльності –З; вдосконалення організаційної структури АТП –З; вдосконалення системи менеджменту АТП –З.

Економічні аспекти включають такі задачі: вибір ефективних способів забезпечення фінансовими ресурсами –З; оптимізацію фінансового стану АТП –З; оптимізацію фінансових результатів діяльності АТП –З; впровадження маркетингових принципів по розширенню ринку збуту послуг –З; вдосконалення процесів здійснення фінансових інвестицій –З; впровадження та вдосконалення сучасних ринкових методів господарювання –З; ефективне управління фінансово-господарською діяльністю АТП –З.

Ефективне розв’язання перелічених задач потребує вирішення ряду науково-методичних завдань, до складу яких входять: дослідження та моделювання процесів забезпечення ресурсами –З01; моделювання виробничих процесів основного виробництва –З02; моделювання виробничих процесів допоміжного виробництва –З03; моделювання процесів забезпечення ефективного збуту послуг –З04; дослідження та моделювання структури підприємства та управління інвестиціями –З05; розробка програмно-методологічного забезпечення –З06; розробка управлінських заходів забезпечення ефективності функціонування АТП –З07.

В основу прийнятої в даній роботі методології покладено таку формулу системного аналізу: < Теоретичні основи забезпечення ефективності функціонування АТП > → < Методичні основи реалізації теоретичних положень > → < Практична реалізація отриманих результатів >.

На підставі проведених досліджень та формування теоретичних засад забезпечення ефективності функціонування АТП здійснено постановку завдання дослідження.

Другий розділ “Методологічні аспекти забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств” присвячено формуванню методичних основ реалізації теоретичних положень забезпечення ефективності функціонування АТП.

Подано аналіз показників стану та динаміки функціонування автотранспортних підприємств на виробничому рівні, виконаний на основі фактичних, сучасних статистичних даних. Виявлено системні взаємозв’язки цих показників, та проблеми, що потребують вирішення на виробничому рівні.

Запропоновано методику побудови системної моделі функціонування АТП, за якою системну модель в загальному вигляді можна подати як макромодель, тобто розглядаючи АТП як систему з управлінням, вхідними та вихідними характеристиками, системною ціллю функціонування, статичними властивостями, динамічними властивостями та набором функцій:

 

Пояснення позначень у формулі (2) і показники, функції та поняття, що відповідають їм наведені в табл. 1.

Таблиця 1

Формування системної моделі функціонування АТП

Позначення

Відповідні показники, функції та поняття

Входи х,

х  Х

Сума витрат на ресурси підприємства –,

Виходи у,

у У

Прибутки АТП –Пі

Системна ціль

Забезпечення ефективності функціонування АТП:

Статичні параметри системи s,

Статичні показники стану АТП

Динамічні параметри системи d, dD

Динамічні показники функціонування АТП

Параметри процесу р, рР

Час –t (год., діб); вартість –В (грн.); вік –V (років); кількість –N (од., чол.)

Управління системою u, uU

Множина управлінських дій Ui, Ui U;

Функція

Моделі стану складових підсистем та структури АТП

Функція

Моделі процесів функціонування АТП

Функція

Моделі процесів отримання вихідних результуючих характеристик (прибутку Пі)

Vu –функція з управлінням для визначення параметрів статики системи S та управління ними u за входами х, параметрами процесу р. Функція Vu дозволяє вибором управлінь u з U досягати значення параметрів стану s, котрі, в свою чергу, забезпечують одержання управляємих виходів у, що відповідають досягненню системної цілі Цс .

Fu –функція з управлінням для визначення параметрів динаміки d та управління ними u за входами х, параметрами статики s, параметрами процесу р. Функція Fu дозволяє вибором управлінь u з множини U досягати значення параметрів динаміки d, котрі в свою чергу забезпечують одержання виходів у, що задовольняють .

Wu –функція з управлінням для визначення вихідних характеристик системи у за входами х, параметрами статики s, параметрами динаміки d, і параметром процесу –р. Функція Wu дозволяє вибором управлінь u з множини U досягати вихідних характеристик, що задовольняють .

Складова управління u вказує на ті параметри, які ми можемо оптимізувати для досягнення системної цілі . Керованими можуть бути входи х, параметри динаміки d та параметри статики s.

Математичні моделі формуються у вигляді адитивних, мультиплікативних та регресійних залежностей.

Взаємозв’язок елементів системної моделі функціонування АТП можна подати у вигляді структурної схеми (рис. 1), на якій елементи зображено у вигляді блоків, а стрілками позначено зв’язок між ними.

Рис. 1. Структурна схема взаємозв’язку елементів системної моделі функціонування АТП

Управління процесами функціонування АТП в системній моделі задано на множині задач Зij, розв’язання яких у системній єдності на основі широкого застосування сучасних методів та інформаційних технологій забезпечує досягнення оптимальних значень показників діяльності підприємства.

Для ефективного розв’язання комплексу задач Зij, за допомогою теорії графів, визначено їх системний взаємозв’язок та пріоритет розв’язання.

Запропоновано методику, за якою стратегію забезпечення ефективності функціонування АТП () на будь-якому етапі ЖЦ можна розглядати, як складну багатомірну систему. До цієї системи входять такі параметри: множина стратегічних цілей АТП –Цiл; множина задач забезпечення ефективності функціонування АТП –Зij; множина альтернативних заходів по досягненню стратегічних цілей і вирішенню задач забезпечення ефективності функціонування АТП –Sij; множина можливостей (наявних ресурсів) АТП для реалізації даної стратегії, що виступають як обмеження на забезпечення ефективності функціонування АТП –R1j; множина параметрів, що характеризують прийнятність зовнішнім середовищем даної стратегії, котрі накладаються як обмеження –R2j; множина критеріїв оптимізації, що характеризують ефективність стратегії –Кij.

Характеристики і умови формування стратегії можна подати як взаємозв’язок сукупності її параметрів шляхом реалізації множини процесів (рис. 2).

Рис. 2. Схема взаємозв’язку параметрів стратегії забезпечення ЕФАТП у розрізі реалізації множини процесів її формування

На рис. 2 стрілки характеризують процеси формування стратегії забезпечення ефективності функціонування АТП:  –адаптація стратегічних цілей до умов зовнішнього середовища;  –адаптація стратегічних цілей до умов внутрішнього середовища;  –постановка задач, розв’язання яких забезпечувало б досягнення цілей;  –визначення типу заходів для забезпечення ефективності в їх аспектно-функціональному розрізі;  –виявлення критеріїв, які необхідно оптимізувати в рамках розв’язання задач;  –розробка множини відповідних альтернативних заходів для оптимізації критеріїв ефективності;  –визначення відповідності поставлених задач конкретним заходам;  –реалізація заходів шляхом постановки і вирішення задач;  –наповнення стратегії конкретними заходами забезпечення ефективності;  –визначення вимог до АТП за ресурсами для реалізації стратегії;  –зіставлення можливостей підприємства з вимогами щодо реалізації стратегії;  –визначення параметрів зовнішнього середовища, як умов реалізації стратегії;  –реалізація стратегії щодо забезпечення ефективності функціонування АТП.

Стратегія забезпечення ефективності функціонування АТП розглядається як інструмент вирішення проблем в умовах впливу негативних факторів, на базі обмежених ресурсів. Ця стратегія задає критерії оптимізації , що визначають альтернативи дій з вирішення протиріч в рамках заданих обмежень, а також відіграє роль координуючого засобу підсистем і процесів функціонування підприємства.

На основі запропонованої методики сформовано комплекс альтернативних аспектно-функціональних заходів в рамках стратегії забезпечення ефективності функціонування АТП.

У третьому розділі “Прикладні аспекти забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств” подано результати розробки та дослідження системної математичної моделі функціонування АТП.

Системну модель функціонування АТП можна зобразити у вигляді укрупненої блочної схеми (рис. 3), де кожен блок характеризує стан і-ї підсистеми АТП та процес її функціонування, а стрілками показано взаємозв’язки між блоками (входи, виходи та управління і-х блоків).

Рис. 3. Структурна схема системної моделі функціонування АТП

Наведемо експлікацію до рис. 3:

, ,  –тариф на перевезення відповідно за відрядними, погодинними та міжнародними розцінками;

PФ1, PФ2, PФ3 –фактична потужність підприємства відповідно для відрядних, погодинних та міжнародних перевезень;

r1, r2, r3 –показник, що характеризує співвідношення між коефіцієнтом технічної готовності та коефіцієнтом використання парку відповідно для відрядних, погодинних та міжнародних перевезень;

SQ1SQ2SQ3 –відносна величина, що характеризує попит на перевезення відповідно за відрядними, погодинними розцінками та розцінками для міжнародних перевезень.

WПФі –фактична продуктивність парку з надання і-го виду послуг (перевезень);

Д1, Д2, Д3 –доходи від перевезень автомобілями, що працюють відповідно за відрядними, погодинними розцінками та розцінками за міжнародні перевезення;

x1вп1 –коефіцієнт використання автомобілів (відрядні розцінки);

x2=qср1 –середня вантажопідйомність автомобілів, тон (відрядні розцінки);

x3=lсд1 –середньодобовий пробіг, км (відрядні розцінки);

x4сп1 –середньосписочна чисельність автомобілів (відрядні розцінки);

x51 –коефіцієнт використання пробігу (відрядні розцінки);

x1’=бвп2 –коефіцієнт використання автомобілів (погодинні розцінки);

x2’=qср2 –середня вантажопідйомність автомобілів, тон (погодинні розцінки);

x3’=не2 –експлуатаційна швидкість, км/год (погодинні розцінки);

x4’=Асп2 –середньооблікова чисельність автомобілів (погодинні розцінки);

x1’’=бвп3 –коефіцієнт використання автомобілів (міжнародні перевезення);

x2’’=lв3 –пробіг з вантажем, км (міжнародні перевезення);

x3’’=Асп3 –середньооблікова чисельність автомобілів (міжнародні перевезення);

КR –ресурсомісткість (витратність) перевезень;

ДП –доходи підприємства від перевезень;

FЄ –фондомісткість перевезень;

KЗоф –коефіцієнт закріплення оборотних фондів;

KЗфо –коефіцієнт закріплення фондів обігу;

ТП –трудомісткість перевезень;

Вф –вартість основних виробничих фондів підприємства;

Воф –вартість оборотних фондів підприємства;

Вфо –вартість фондів обігу підприємства;

ФП –фактичний обсяг робіт виробничого персоналу;

ВП –витрати на перевезення;

КПприбутковість перевезень;

ВІ, ВЗВ, ВПММ, ВШ, ВТОР, ВА, ВН –витрати відповідно на впровадження інвестицій, на заробітну плату водіїв, паливно-мастильні матеріали, шини, технічне обслуговування і ремонт, амортизація та накладні витрати, грн.;

ЗВ, ПММ , Ш, ТОР, А, Н  – питома вага в структурі витрат відповідно заробітної плати водіїв, паливно-мастильних матеріалів, шин, технічного обслуговування і ремонту, амортизації та накладних витрат;

ІД, ІПФвідповідно довгострокові та поточні фінансові інвестиції;

kВДkВПФвідрахування за довгострокові та поточні фінансові інвестиції;

,,, –вартість відповідно будівель, споруд та передавальних пристроїв; машин та обладнання; транспортних засобів; інструментів, приладів, інвентарю, грн.;

,,, –питома вага в структурі вартості фондів відповідно будівель, споруд та передавальних пристроїв; машин та обладнання; транспортних засобів; інструментів, приладів, інвентарю;

–відповідно вартість запасів та витрати майбутніх періодів, грн.;

, –питома вага в структурі вартості оборотних фондів відповідно запасів та витрат майбутніх періодів;

, , ,  –відповідно сума грошових коштів та їх еквівалентів, дебіторська заборгованість, сума поточних фінансових інвестицій, вартість інших оборотних активів, грн.;

,,, –питома вага в структурі вартості фондів обігу відповідно грошових коштів, дебіторської заборгованості, поточних фінансових інвестицій, інших оборотних активів;

–відповідно обсяг робіт працівників основного виробництва (водіїв),та допоміжного виробництва (ремонтників), люд.-год;

, –питома вага в структурі обсягу робіт виробничого персоналу;

UМj, UВj,…, UЕj, –j-ті управління i-ми блоками.

Аналіз показників в системній моделі проведено за такою методикою. Значення кожного фактора по черзі змінювали на 1 % та реєстрували відсоток зміни залежного показника. При зміні кожного з факторів, всі інші зберігали свої середні значення. Згідно отриманих результатів, фактори які впливають на результуючий залежний показник ділили на дві групи: фактори, збільшення яких призводить до його зростання та фактори збільшення яких призводить до його зменшення. Залежно від результуючого показника встановлювались фактори (критерії), значення яких мають бути максимізовані та фактори, значення яких мають бути мінімізовані.

На основі аналізу показників сформовано графоаналітичні моделі для дослідження, прогнозування та управління процесами функціонування АТП. Було досліджено результати функціонування автотранспортних підприємств. На рис. 4, як приклад, наведено модель для дослідження ефективності роботи АТП.

Стрілками на рис. 4 показано процес визначення зміни ресурсомісткості та прибутковості перевезень за зменшення фондомісткості перевезень на 18 % відносно середнього значення. Також наведено приклад розрахунку фактичного значення фондомісткості. Після з’ясування фактичного значення фактора за допомогою інтегральної кривої розподілу визначаємо ймовірність появи цього значення. Процес визначення ймовірності показано стрілками. Отже, в разі забезпечення значення фондомісткості перевезень 1,524, за умови незмінності решти факторів впливу, з імовірністю 0,338 можемо визначити, що ми отримаємо ресурсомісткість перевезень 0,898 та прибутковість перевезень 0,102 тобто зменшимо ресурсомісткість та відповідно збільшимо прибутковість на 0,026.

Рис. 4. Графоаналітична модель для дослідження ресурсомісткості та прибутковості перевезень.

Управління процесами функціонування АТП в системній моделі представлено у вигляді взаємопов’язаних блоків. Кожен блок управління має свій цикл, реалізація якого забезпечує вдосконалення результатів відповідного керованого процесу.

Управління здійснюється за допомогою рівнянь оптимального управління та задано на множині задач Зij. За допомогою морфологічної моделі досліджено взаємозв’язок управлінь Uij із задачами Зij, розв’язання яких забезпечує ефективне їх здійснення.

Розроблено алгоритм управління забезпеченням ефективності функціонування АТП (рис. 5). Згідно з цим алгоритмом після постановки цілей, встановлення та уточнення взаємозв’язків управлінських дій та задач, розв’язання яких забезпечує їх ефективне здійснення, визначається необхідний розмір ресурсів  та можливість їх залучення. В разі коли необхідний обсяг ресурсів залучити неможливо, здійснюється перегляд цілей.

Запропоновано підхід до прогнозування основних показників виробничо-господарської діяльності за допомогою статичних та динамічних характеристичних складових блоків системної моделі.

Рис. 5. Структурна схема алгоритму управління забезпеченням ефективності функціонування АТП.

Якісне оперативне управління АТП забезпечує його ефективне та стабільне функціонування, що є підґрунтям для поступального розвитку підприємства в довгостроковій перспективі.

В рамках розробки системних аспектів забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств виникає потреба дослідження процесу управління, його формалізації та оцінки його якості. В роботі запропоновано методику, згідно з якою якість управління показниками ефективності роботи підприємства можна оцінити в балах за десятибальною шкалою.

Запропонована методика оцінки якості управління процесами функціонування АТП може бути корисною для аналізу, розробки та впровадження оперативних та тактичних управлінських дій. Вона дозволяє досить адекватно оцінювати роботу системи управління підприємства, що може бути використано для вдосконалення структури та стимулювання ефективності її роботи.

На підставі проведених у дисертаційній роботі досліджень, надано рекомендації щодо їх практичної реалізації.

Всі розроблені методи, моделі та заходи придатні до використання на автотранспортних підприємствах будь-якої підпорядкованості. Застосування побудованої системної моделі дає можливість ефективно управляти як підприємством в цілому, так і окремими процесами його функціонування. Впровадження запропонованих заходів дало можливість підвищити загальний прибуток підприємства (АТП-1) на 6,3 %, продуктивність праці на 7,4 %, фондовіддачу на 5,1 %, оборотність оборотних засобів на 8,2 %.

В додатках подано матеріали, які доповнюють основний зміст дисертаційної роботи, та довідки про впровадження результатів досліджень.

основні результати роботи та ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі досліджено системні аспекти розв’язання проблеми забезпечення ефективної роботи автотранспортних підприємств за рахунок розробки та впровадження комплексу методів, моделей та стратегій для вдосконалення стану підприємств та процесів їх функціонування.

Узагальнення результатів здійснених досліджень дає можливість зробити такі висновки:

. Розкрито сутність системного підходу до забезпечення ефективності функціонування АТП як категорії, що передбачає вдосконалення якісних характеристик стану підприємства та динамічних характеристик процесів його функціонування.

. На основі проведених досліджень діяльності автотранспортних підприємств на галузевому та виробничому рівні виявлено проблеми, які потребують вирішення на даному етапі та які є характерними для більшості підприємств автомобільного транспорту в Україні.

. Запропоновано підходи до забезпечення ефективності функціонування АТП за допомогою розробки та впровадження методів, моделей, та алгоритмів оптимізації та управління процесами їх функціонування.

. Розроблено методику формування системної моделі функціонування АТП, яка базується на класичних методах системного аналізу і дозволяє формувати системні моделі для різних підприємств.

. Розроблено методику стратегічного управління підприємством за допомогою широкого використання методів і критеріїв, одержаних у роботі, та запропоновано конкретні аспектно-функціональні заходи в рамках стратегії забезпечення ефективності функціонування АТП.

. Розроблено системну математичну модель автотранспортного підприємства, яка є основою для вирішення організаційних, виробничих та економічних задач. Структура моделі дозволяє використовувати її як для підприємства в цілому, так і для оптимізації окремих процесів його функціонування на різних рівнях декомпозиції. Високий рівень адекватності моделі реальним даним дає змогу з великою достовірністю використовувати її для розв’язання практичних задач підприємства.

. Запропоновано графоаналітичний метод, який дозволяє прогнозувати як прибуток, так і фактори, необхідні для досягнення його заданої величини з необхідною ймовірністю.

. Побудовано рівняння оптимального управління процесами роботи АТП та алгоритм забезпечення необхідного рівня ефективності функціонування АТП, що дає змогу досягати оптимальних значень критеріїв ефективності.

. Запропоновано підхід та вдосконалено методику прогнозування основних показників виробничо-господарської діяльності АТП, реалізація яких забезпечує високу ефективність функціонування підприємства.

. Розроблено методику оцінки якості управління ефективністю функціонування АТП, що дає змогу оперативно виявляти недоліки в роботі системи управління підприємства та розробляти на основі цього заходи з їх усунення.

Впровадження результатів досліджень підтвердило їх ефективність, актуальність і значущість для автотранспортних підприємств.

Список ОПУБЛІКОВАНих праць за темою ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

  1.  Грисюк Ю.С. Методологія побудови системної моделі функціонування автотранспортних підприємств // Вісник НТУ. –К., 2003. –Вип. 8. –С. 206 –.
  2.  Грисюк Ю.С. Формування основних задач забезпечення системної ефективності функціонування автотранспортних підприємств та визначення пріоритету їх розв’язання // Управління проектами, системний аналіз і логістика. Вип. 2. –К.: НТУ, 2005. –С. 178 –.
  3.  Грисюк Ю.С. Формування системної ефективності функціонування автотранспортних підприємств // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Науковий журнал. Вип. 14. –К.: НТУ, ТАУ, 2002. –С. 18 –.
  4.  Грисюк Ю.С. Формування системної моделі функціонування автотранспортних підприємств // Вісник НТУ, ТАУ, 2004. –№9. –С. 211 –.
  5.  Грисюк Ю.С. Формування стратегій забезпечення системної ефективності функціонування автотранспортних підприємств // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Науковий журнал. Вип. 17. –К.: НТУ, ТАУ, 2003. –С. 37 –.
  6.  Левковець П.Р. Грисюк Ю.С. Оцінка якості управління ефективністю функціонування автотранспортних підприємств // Вісник національного транспортного університету. Випуск 10 –К.: НТУ, 2005. –С. 204 –.
  7.  Левковець П.Р., Грисюк Ю.С. Моделювання прибутку автотранспортного підприємства // Системні методи керування, технологія та організація виробництва, ремонту та експлуатації автомобілів: Наук. журнал. Вип. 16. –К.: НТУ, ТАУ, 2003. –С. 297 –.

Тези доповідей на наукових конференціях

  1.  Грисюк Ю.С. Дослідження якості управління процесами функціонування автотранспортних підприємств // 61 наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету: Тези доповідей. К.: НТУ, 2005. –С. 185 –.
  2.  Грисюк Ю.С. Системні аспекти моделювання процесів функціонування автотранспортних підприємств // 60 наукова конференція професорсько-викладацького складу і студентів Національного транспортного університету: Тези доповідей. К.: НТУ, 2004. –С. 145 –.

АНОТАЦІЯ

Грисюк Ю.С. Системні аспекти забезпечення ефективності функціонування автотранспортних підприємств. —Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 —економіка, організація та управління підприємствами. —Національний транспортний університет, Київ, 2005.

Дисертація містить наукові дослідження з питань забезпечення ефективності роботи автотранспортних підприємств. Системний аналіз процесів функціонування автотранспортних підприємств дозволив визначити загальнотеоретичні, організаційно-методичні, управлінські та виробничі умови, що впливають на ефективність цих процесів.

Сформовано та запропоновано методику опису діяльності підприємств на базі структурних схем, моделей та алгоритмів, що дає змогу реалізувати принципи системного підходу.

Розроблено системну економіко-математичну модель для дослідження та оптимізації процесів функціонування автотранспортних підприємств. Управління в моделі задано на множині задач, вирішення яких в системній єдності на єдиній науково-методологічній основі дозволяє оптимізувати показники ефективності роботи підприємства.

Результати досліджень доведені до рівня організаційних та обчислювальних процедур та впроваджені у виробництво, що підтвердило їх актуальність та практичну значимість.

Ключові слова: ефективність функціонування, система, метод, модель, управління, стратегія, автотранспортне підприємство.

АННОТАЦИЯ

Грисюк Ю.С. Системные аспекты обеспечения эффективности функционирования автотранспортных предприятий. –Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - экономика, организация и управление предприятиями. –Национальный транспортный университет, Киев, 2005.

Диссертация содержит научные исследования по вопросам обеспечения эффективности работы автотранспортных предприятий. Системный анализ процессов функционирования автотранспортных предприятий дал возможность определить общетеоретические, организационно-методические, управленческие и производственные условия, которые влияют на эффективность этих процессов. Сформирована и предложена методика описания деятельности предприятий на базе структурных схем, моделей и алгоритмов, которая дает возможность реализовать принципы системного подхода.

На основе исследований деятельности автотранспортных предприятий на отраслевом и производственном уровне выявлены актуальные проблемы, которые требуют решения на данном этапе. Определены основные задачи обеспечения эффективности функционирования АТП, учитывающие технические, технологические, организационные и экономические аспекты их деятельности. Установлены взаимосвязи между задачами и приоритет их решения.

Предложена методика формирования стратегии обеспечения эффективности функционирования АТП. Эта методика учитывает взаимосвязи параметров стратегии обеспечения эффективности функционирования АТП в разрезе реализации множества процессов ее формирования. Предложен комплекс альтернативных аспектно-функциональных действий по обеспечению эффективности функционирования АТП.

Разработана системная экономико-математическая модель, которая позволяет исследовать и оптимизировать процессы функционирования автотранспортных предприятий. Системная модель состоит из отдельных блоков, характеризующих маркетинг и производство, обеспечение ресурсами и их состояние, эффективность работы предприятия. Блоки, в свою очередь, состоят из математических моделей, описывающих процессы функционирования предприятия и состояние ресурсного потенциала. Управление в модели осуществляется с помощью уравнений оптимального управления и задано на множестве производственных, организационных и экономических задач, решение которых в системном единстве на единой научно-методологической основе позволяет достичь оптимальных значений показателей эффективности работы предприятия.

На основе осуществленных исследований сформированы графоаналитические модели для анализа и прогнозирования эффективности процессов функционирования автотранспортных предприятий. Эти модели позволяют исследовать зависимость критериев эффективности от факторов, которые влияют на них с заданной вероятностью распределения значений показателей.

Предложенная методика оценки качества управления эффективностью функционирования автотранспортных предприятий позволяет оценить качество работы системы менеджмента и стимулировать повышение производительности труда управленческого персонала. Качество управления процессами функционирования предприятия определяется в баллах по десятибалльной шкале.

Результаты исследований доведены до уровня организационных и вычислительных процедур и внедрены в производство, что подтвердило их актуальность и практическую значимость.

Изложенные в диссертации методы, модели, стратегии и алгоритмы можно использовать для разных видов автотранспортных предприятий разной подчиненности и специализации.

Ключевые слова: эффективность функционирования, система, метод, модель, управление, стратегия, автотранспортное предприятие.

SUMMARY

Grysjuk Y.S. System aspects for maintenance efficiency of functioning the motor transportation enterprises. - Manuscript.

The dissertation on competition for a scientific degree of the candidate of economic sciences behind a specialty 08.06.01 - economy, organization and managements of the enterprises. - National transport university, Kyiv, 2005.

The dissertation contains scientific researches on questions of maintenance of an overall performance of the motor transportation enterprises. The system analysis of processes functioning the motor transportation enterprises has allowed to define general-theoretical, organizational-methodical, administrative that industrial conditions which influence efficiency of these processes.

The technique of the description of activity of the enterprises on the basis block diagrams, models and algorithms which enables to realize principles of the system approach is generated and offered.

It is developed system economic-mathematical model for research and optimization for processes functioning of the motor transportation enterprises.

Results of researches are lead up to a level of organizational and computing procedures and entered into production that has confirmed their urgency and the practical importance.

Key words: efficiency of functioning, system, method, model, management, strategy, motor transportation enterprise.




1. Контрольная работа ВАРИАНТ 2 I
2. Динамика численности населения в странах ЕС
3. тематичних наук ЛЬВІВ 2008 Дисертацією є рукопис
4. Тема- Николай Васильевич Гоголь.html
5. 32 Система СМИ в Российской Федерации
6. Религия и мифология Древней Греции
7. Современное состояние службы занятости населения в Российской Федераци
8. 2 Факторы обеспечивающие совместную работу бетона и арматуры близкие по значению коэффициенты ли
9. тематика 1а Кленова Т
10.  Идентификация челк отождествляет себя с опредми группами2
11. Раздробленность в истории России
12. тематическим занятиям физической культурой и спортом.1
13. ВВЕДЕНИЕ Брак и семья на протяжении многих столетий являются неотъемлемыми элементами социальной структ
14. СЕМЕЙНОЕ ВОСПИТАНИЕ ДЕТЕЙ ДОШКОЛЬНОГО ВОЗРАСТА
15. Быть настоящим специалистом своего дела это процентов семьдесят счастья
16. Сметное дело в строительстве
17. наДОНУ феникс 2002 ~ 54 Авторысоставители хрестоматии- Предисловие доктор философских нау.html
18.  ТЗ 2 ПТ 3
19. на тему- ldquo;Героизм советского народа на фронтах Великой Отечественной войныrdquo;
20. Способен сам выбирать себе работу материал упражнение