Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ ОСВІТНЬОКВАЛІФІКАЦІЙНИЙ РІВЕНЬ Б

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

PAGE  4

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра фінансів і кредиту

Методичні вказівки і завдання

щодо виконання ІНДЗ

з навчальної дисципліни

«ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМ НАВЧАННЯ

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНИЙ РІВЕНЬ - БАКАЛАВР

ГАЛУЗЬ ЗНАНЬ 0305 „ЕКОНОМІКА ТА ПІДПРИЄМНИЦТВО”

НАПРЯМ ПІДГОТОВКИ  - 6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ»

Укладач Чемчикаленко Р. А., к.е.н., доцент кафедри

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

Протокол від 31.08.20111

Харків

2 0 1 1

Загальні положення

Індивідуальне завдання передбачає: систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань по дисципліні та застосування їх при рішенні конкретних виробничих ситуацій на підприємстві.

Індивідуальне завдання по дисципліні "Фінансовий аналіз" видається студентові викладачем на початку семестру. Робота виконується студентом самостійно. Студент повинен надати індивідуальне завдання для перевірки не пізніше терміна проведення підсумкового першого модульного контролю. Оцінка за виконання завдання враховується при виставлянні загальної оцінки по дисципліні.

Структура роботи. Індивідуальне завдання складається:

титульної сторінки;

змісту;

вступу (1 стор.);

практичної частини (10-15);

висновку (1 стор.);

списку використаної літератури;

додатків до індивідуального завдання.

Мета завдання складається в оцінці фінансового стану підприємства та  розробці пропозицій щодо його поліпшення на підставі виявлених результатів.

Згідно з поставленою метою необхідно вирішити наступні завдання:

провести аналіз майнового стану  та структури фінансування підприємства;

оцінити фінансову стійкість та платоспроможність підприємства;

здійснити оцінку та аналіз результатів фінансово-господарської діяльності підприємства;

провести оцінку ділової активності підприємства;

здійснити аналітичну діагностику ймовірності банкрутства підприємства;

розробити та обґрунтувати заходи щодо поліпшення фінансового становища підприємства.

Предметом дослідження є форми, методи, прийоми та способи оцінки фінансового стану підприємства та обґрунтування заходів щодо його  поліпшення.

Об’єктом – процес аналізу фінансового стану підприємства.

Методи дослідження: методи логіки (дедукція, індукція, аналіз, синтез); системним та комплексним аналізом; порівняльний аналіз, групування, ототожнення та теоретичне узагальнення; методи статистичного аналізу та експертних оцінок  та ін.

Вимоги до оформлення. У процесі виконання завдання студент повинен обробити не менш п'яти літературних джерел з посиланнями на використання певної інформації з них у тексті роботи. При цьому робота повинна носити творчої характер і бути спрямованої на рішення певної проблеми або на висловлення особистого погляду автора роботи на питання, що розглядається в роботі. Список використаної літератури необхідно скласти в певному порядку: спочатку приводяться законодавчі та нормативні акти, статистичні довідники, потім загальна і спеціальна література за алфавітом.

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ

    Оцінки за роботу виставляються згідно з існуючим положенням за чотирьохбальною системою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

    Оцінка “відмінно” виставляється студенту при повному виконанні роботи, вмінні виявляти основні напрямки фінансового аналізу, визначати джерела інформації, розробляти рекомендації щодо ліквідації кризи, використовувати методи контролю.

    Оцінка “добре” виставляється в тому випадку, коли студент знає весь програмний матеріал, але разом з тим, відповідь може бути не досить повною (неповно визначені напрямки фінансового аналізу, джерела інформації, не досить повно зроблені висновки), допускаються окремі неточності та незначні помилки. Відповідь показує достатнє розуміння студентом сутності фінансового аналізу та методик його проведення.

    Оцінка “задовільно” виставляється студенту, коли при наявності певних знань основного програмного матеріалу в його відповіді мають місце крупні недоліки. Студент допускає помилки, вказуючи порядок здійснення фінансового аналізу, джерела інформації, напрямки, невірні рекомендації.

    Оцінка “незадовільно” виставляється студенту, коли він не знає відповіді на запитання або ж відповідає формально, непослідовно, безсистемно, а також коли він відмовляється від написання завдань та відповіді.


СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Основна

  1.  Балабанов И.Т. Анализ и планироваие финансов хозяйствующего субъекта. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 112 с.
  2.  Брігхем Євхен. Основи фінансового менеджменту: Пер. з англ. – Київ: Молодь, 1997. – 1000 с.
  3.  Качалин В.В. Финансовый учет и отчетность в соответствии со стандартами GAAP. 2-е изд., испр., перераб. – М.: Дело, 1998. – 432 с.
  4.  Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Финансы и статистика, 1997. – 512 с.
  5.  Лукасевич И. Я. Анализ финансовых операций. Методы, модели, техника вычислений. – М.: Финансы, ЮНИТИ, 1998. – 400 с.
  6.  Павловська О.В., Притуляк Н.М.,. Невмережицька Н.Ю. Фінансовий аналіз: навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2002. –388 с.

Додаткова

  1.  Хелферт Э. Техника финансового анализа / Пер. с англ. под. ред. Л.П. Белых. – М.:Аудит, ЮНИТИ, 1996. – 663 с.
  2.  Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз: Навч. посібник. – Київ: ЦУЛ, 2002. – 360 с.
  3.  Шиян Д.В., Строченко Н.І. Фінансовий аналіз. К.: АСК, 2003. – 240 с.
  4.  Артеменко В. Г., Белледер М. В. Финансовий анализ: Учебное пособие. – М.: ДИС, НГАЭиУ, 1997. – 128 с.
  5.  Велш Глен А., Шорт Деніел Г. Основи фінансового обліку / Пер. з англ. О.Мінін, О. Ткач. – К.: Основи, 1999. – 943 с.
  6.  Голов С. Звіт про рух грошових коштів // Бухгалтерський облік і аудит. - №4. – 2000. – С. 3-15.
  7.  Количественные методы финансового анализ/Под. ред. С.Дж. Брауна и М.П. Крицмена: Пер. с англ. – М.:ИНФРА-М, 1996. – 336 с.
  8.  Меньшиков И. С. Финансовый анализ ценных бумаг: Курс лекций. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 360 с.
  9.  Мишкін, Фредерік С. Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків / Пер. з англ. А. Панчишин, А. Стасишин, Г. Стеблій. – К.:Основи, 1999. – 963 с.
  10.  Оценка Бизнеса: Учебник / Под. ред. А.Г. Грязновой, М.А. Федотовой. – М.: Финансы и статистика, 1998. – 512 с.
  11.  Савицкая Г. Анализ хозяйственной деятельности предприятий АПК: Учеб. – Мн.: ИП “Экоперспектива”, 1997. – 494 с.
  12.  Савчук В.П., Прилипко С.И.,. Величко Е.Г. Анализ и разработка инвестиционных проектов. – Киев: Абсолют-В, Эльга, 1999. – 304 с.
  13.  Стоун Д., Хитчинг К. Бухгалтерский учет и финансовый анализ / Пер. с англ. Ю.А. Огибин, Г.Ю. Огибин. – М.: СИРИН, 1998. – 304 с.
  14.  Утшем Т. Дж., Паррамоу К. Количественные методы в финансах: Учеб. Пособие для вузов / Пер. с англ. под. ред.  М.Р. Ефимовой. – М.:Финансы, ЮНИТИ, 1999. – 527 с.
  15.  Фінанси зарубіжних корпорацій: Навч. посібник/ В.М. Суторміна, В.М. Федосов, Н.С. Рязанова; за ред В.М. Федосова. – К.: Либідь, 1993. – 247 с.
  16.  Ченг Ф. Ли, Джозеф И. Финерти. Финансы корпораций: теория, методы и практика. Пер. с англ. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 686 с.
  17.  Шарп У., Александер Г., Бэйли Дж. Инвестиции / Пер. с англ. - М.: ИНФРА-М, 1999. – 1028 с.
  18.  Шеремет А. Д., Сайфулин Р. С. Методика финансового анализа. – М.: ИНФРА-М, 1996. – 176 с.


Розділ 1. ЕКСПРЕС-АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Аналіз структури та динаміки джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів підприємства

Першим етапом виконання курсової роботи є проведення експрес-аналізу, який дає можливість здійснити попередню оцінку фінансового стану досліджуваного суб’єкту.

Аналіз структури та динаміки джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів виконується за даними балансу підприємства з використанням прийомів вертикального та горизонтального аналізу.

Згідно П(С)БО № 1, джерела формування фінансових ресурсів відображені в пасиві балансу, а напрями їхнього використання – в активі.

Вертикальний аналіз дозволяє визначити питому вагу кожної статті пасиву та активу в підсумку балансу на певний момент часу, тобто дослідити структуру джерел формування фінансових ресурсів та майна підприємства в статиці.

Горизонтальний аналіз уможливлює вивчення динаміки джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів підприємства шляхом встановлення абсолютних та відносних відхилень за статтями пасиву та активу балансу.

Виконання аналізу структури та динаміки джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів підприємства передбачає заповнення табл. 1 – 2 для кожного звітного періоду окремо.

За результатами аналізу пасиву та активу балансу надаються висновки про структуру та динаміку джерел формування та напрямів використання фінансових ресурсів підприємства: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі.

Аналіз джерел формування фінансових ресурсів передбачає розгляд абсолютних та відносних змін власних та позикових засобів підприємства. При виконанні даного аналізу потрібно визначити:

- які кошти (власні чи позикові) є основним джерелом формування фінансових ресурсів підприємства? Як змінюється частка власного капіталу в балансі за звітний період?

  •  збільшення сприяє зростанню фінансової стійкості підприємства;


Таблиця 1

Структура та динаміка джерел формування фінансових ресурсів підприємства у 200_ році

Стаття пасиву

Джерело інформації, форма №1

Абсолютна величина, тис. грн.

Питома вага, %

Зміни за період

на початок періоду

на кінець періоду

на початок періоду

на кінець періоду

в абсолютних величинах, тис. грн.

у питомій вазі, %

темп приросту, %

у % до зміни підсумку балансу

1

2

3

4

5

6

7 = 4 - 3

8 = 6 - 5

10*

1. Власний капітал

р. 380

1.1. Статутний капітал (пайовий капітал)

р. (300 +310 + 360 +370)

1.2. Додатковий капітал

р. (320+330)

1.3. Резервний капітал

р. 340

1.4. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

р. 350

2. Забезпечення  майбутніх витрат і платежів

р. 430

3. Довгострокові зобов'язання

р. 480

4. Поточні зобов'язання

р. 620

4.1. Короткострокові кредити

р. (500 + 510)

4.2. Кредиторська заборгованість

р. (520 + ... + 610)

5. Доходи майбутніх          періодів

р. 630

БАЛАНС

р. 640

Таблиця 2

Структура та динаміка напрямів використання фінансових ресурсів підприємства у 200_ році

Стаття активу

Джерело інформації, форма № 1

Абсолютна величина, тис. грн.

Питома вага, %

Зміни за період

на початок періоду

на кінець періоду

на початок періоду

на кінець періоду

в абсолютних величинах, тис. грн.

у питомій вазі, %

темп приросту, %

у % до зміни підсумку балансу

1. Необоротні активи

р. 080

1.1. Нематеріальні активи

р. 010

1.2. Основні засоби

р. (020+030+070)

1.3. Довгострокові фінансові інвестиції

р. (040+045)

1.4. Довгострокова дебіторська заборгованість

р. 050+060

2. Оборотні активи

р. 260

2.1.Запаси

р. (100 + ... + 140)

2.2.Дебіторська заборгованість

р. (150 +... + 210)**

2.3.Поточні фінансові інвестиції

р. 220

2.4.Грошові кошти

р. (230 + 240)

2.5. Інші оборотні активи

р. 250

3. Витрати майбутніх періодів

р. 270

БАЛАНС

р. 280

Примітка: * - ; ** - крім рядків, які не входять до підсумку балансу.


  •  зменшення сприяє зниженню фінансової стійкості підприємства;

-  як змінилась частка позикових коштів в сукупних джерелах формування фінансових ресурсів, про що це свідчить:

  •  збільшилась, що може свідчити про підсилення фінансової нестійкості підприємства та підвищення ступеню його фінансового ризику;
  •  зменшилась, що може свідчити про підвищення фінансової незалежності підприємства ;
  •  не змінилась;

- про що може свідчити скорочення (зростання) величини резервів, фондів та нерозподіленого прибутку підприємства:

  •  в цілому зростання резервів, фондів та нерозподіленого прибутку може свідчити про ефективну діяльність підприємства , і навпаки;

- як за аналізований період змінилась структура власного капіталу підприємства, на які складові припадає найбільша питома вага;

- які зобов’язання переважають у структурі позикового капіталу? Як змінились довгострокові зобов’язання за досліджуваний період?

- підвищився чи знизився ризик втрати фінансової стійкості підприємства – для цього проводиться аналіз структури фінансових зобов’язань підприємства:

  •  переважання короткострокових джерел у структурі позикових коштів є негативним фактом, який характеризує погіршення структури балансу і підвищення ризику втрати фінансової стійкості;
  •  переважання довгострокових джерел у структурі позикових коштів є позитивним фактом, який характеризує покращення структури балансу і зменшення ризику втрати фінансової стійкості;

- які зобов’язання переважають в структурі кредиторської заборгованості на звітну дату балансу;

- яких змін зазнали за аналізований період короткострокові зобов’язання  перед бюджетом, перед постачальниками, по авансам?

- які види короткострокової заборгованості в досліджуваному періоді характеризуються найбільшими темпами зростання:

  •  негативним моментом є висока частка заборгованості перед бюджетом, оскільки затримка відповідних платежів викликає нарахування пені;
  •  негативним моментом є висока частка (більш 60%) заборгованості перед позабюджетним фондами.

При проведенні аналізу напрямків використання фінансових ресурсів підприємства потрібно визначити зміни в майні підприємства, зробити висновки про покращення або погіршення структури активів. При цьому потрібно звернути увагу на наступні моменти:

- на які складові припадала найбільша питома вага в структурі сукупних активів?

  •  якщо на оборотні активи, то це свідчить про формування достатньо мобільної структури активів, що сприяє прискоренню оборотності  активів підприємства;

- як в цілому змінилась величина майна (сума оборотних та необоротних активів підприємства):

  •  зменшення майна підприємства свідчить про скорочення підприємством господарського обігу, що може потягти за собою його неплатоспроможність та навпаки;
  •  зростання майна підприємства може свідчити про розширення його виробничо-господарської діяльності, тобто про позитивні зміни балансу;

- якою є частка необоротних активів в сукупних активах підприємства (відповідь на це питання характеризує “важку” або “легку” структуру активів підприємства):

  •  якщо вона склала менше 40%, то підприємство має “легку” структуру активів, що свідчить про мобільність майна підприємства;
  •  якщо вона складає більше за 40%, то підприємство має “важку” структуру активів, що свідчить про значні накладні втирати та підвищену чутливість до зміни доходу (виручки).

 - які зміни відбулися зі складовими необоротних активів:

  •  зростання незавершеного будівництва  може негативно вплинути на результати фінансово-господарської діяльності підприємства (у такому випадку слід додатково аналізувати доцільність і ефективність вкладень);
  •  зростання довгострокових фінансових вкладень вказує на відволікання коштів з основної виробничої діяльності, а зменшення сприяє втягненню фінансових коштів в основну діяльність підприємства і покращенню його фінансового стану.

- яких змін зазнала структура необоротних активів?

- як змінилась величина оборотних активів підприємства за досліджуваний період?

- які статті внесли найбільший внесок у формування оборотних активів: запаси, дебіторська заборгованість, короткострокові фінансові вкладення, грошові кошти? Про які проблеми може свідчити така структура оборотних активів?

  •  структура з високою часткою заборгованості і низьким рівнем грошових коштів може свідчити про проблеми, пов’язані з оплатою послуг та продукції підприємства , а також про переважно негрошовий  характер розрахунків, і навпаки, структура з низькою часткою заборгованості та високим рівнем грошових коштів може свідчити про позитивний стан розрахунків підприємства зі споживачами.

- як змінилась вартість запасів за аналізований період, чи є ця зміна позитивною і про що свідчить:

  •  якщо вартість запасів збільшилась, а оборотність запасів зменшилась, це є негативним фактором.

-  яких змін за досліджуваний період зазнали обсяги дебіторської заборгованості:

  •  зросли, що є негативною зміною і може бути викликано проблемами, пов’язаними з оплатою продукції (робіт, послуг) підприємства або активним наданням комерційного кредиту покупцям, тобто відволіканням частини поточних активів  і іммобілізацією частини оборотних коштів з виробничого процесу;
  •  знизились, що є позитивною зміною і може свідчити про покращення ситуації з оплатою продукції підприємства і про вибір оптимальної політики продаж.

- підприємство протягом досліджуваного періоду мало активне чи пасивне сальдо заборгованості.  Співставлення сум дебіторської і кредиторської комерційної заборгованості може показувати, що підприємство мало:

  •  активне сальдо (дебіторська заборгованість перевищує кредиторську). Якщо підприємство має активне сальдо, то воно надавало своїм покупцям безкоштовний комерційний кредит в розмірі, що перевищує кошти, отримані у вигляді відстрочок платежів комерційним кредиторам;
  •  пасивне сальдо (кредиторська заборгованість перевищує дебіторську). В цьому випадку підприємство фінансувало свої запаси і відстрочки платежів своїх боржників за рахунок невиконання платежів своїм комерційним кредиторам.

- як змінилась  частка грошових коштів в структурі оборотних активів підприємства за аналізований період?

Результати аналізу слід проілюструвати кільцевими, стовпчиковими або іншими діаграмами (рис. 1 - 2).

Рис. 1 – Структура активів ЗАТ “Розвиток” у 2006 році

Рис. 2 – Структура оборотних активів ЗАТ “Розвиток” за станом на 01.01.2007 р.

Узагальнюючим етапом експрес-аналізу балансу є визначення джерел формування 1) нематеріальних активів; 2) основних засобів; 3) довгострокових фінансових інвестицій; 4) довгострокової дебіторської заборгованості; 5) запасів тощо. Для цього за кожним звітним періодом окремо складається спеціальна схема, приклад якої наведено на рис. 3.

Сума, тис.грн.

Стаття активу

Стаття пасиву

Сума, тис.грн.

48,3

Нематеріальні активи

Статутний капітал

10000,0

61293,3

Основні засоби

Додатковий капітал

55138,4

2502,1

Довгострокові фінансові інвестиції

Резервний капітал

100,0

262,5

Довгострокова дебіторська заборгованість

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)

- 2691,1

6369,6

Запаси

Забезпечення  майбутніх витрат і платежів

356,4

7322,1

Дебіторська заборгованість

Довгострокові зобов'язання

5383,8

-

Поточні фінансові інвестиції

Короткострокові кредити

2150,0

410,0

Грошові кошти

Кредиторська заборгованість

7771,4

1,0

Витрати майбутніх періодів

Доходи майбутніх періодів

-

78208,9

Всього активів

Всього пасивів

78208,9

Рис. 3. Визначення джерел формування активів підприємства

За результатами аналізу рис. 3 та подібних ньому надаються висновки про джерела формування активів підприємства: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі.


1.2. Експрес-аналіз фінансових результатів діяльності підприємства

Різні напрями операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства дістають своє остаточне відображення у фінансових результатах.

Експрес-аналіз фінансових результатів діяльності підприємства здійснюється за даними форми № 2 «Звіт про фінансові результати» з використанням абсолютних та відносних показників. До абсолютних відносять виручку (сукупну та чисту), валовий прибуток (збиток), фінансовий результат від операційної діяльності, від звичайної діяльності до оподаткування та чистий прибуток (збиток). До відносних – темпи приросту цих показників.

Виконання експрес-аналізу фінансових результатів діяльності підприємства передбачає заповнення табл. 3.

Аналіз та висновки  відносно фінансових результатів діяльності підприємства повинні містити детальні відповіді на наступні питання:

- як змінився чистий дохід підприємства за аналізований період;

- основна діяльність, здійснення якої є основною метою функціонування підприємства, за аналізований період була прибутковою, збитковою чи беззбитковою;

- від якого виду діяльності підприємство отримало основний дохід за аналізований період: основної, фінансової чи іншої видів діяльності;

- який прибуток (збиток) до оподаткування отримало підприємство в результаті здійснення всіх видів діяльності на кінець аналізованого періоду;

- про що свідчить відсутність у підприємства нерозподіленого прибутку:

  •  про відсутність можливості поповнення оборотних коштів для ведення нормальної господарської діяльності;

- щоб визначити, ефективно чи неефективно працювало підприємство – потрібно спів ставити темп росту чистого доходу та собівартості.


Таблиця 3

Фінансові результати діяльності підприємства у 200_ - 200_ роках

Показник

Джерело інформації, форма № 2

200_ рік, тис. грн.

200_ рік, тис. грн.

Темп приросту, %

200_ рік, тис. грн.

Темп приросту, %

1

2

3

4

6

1. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

р. 010

2. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

р. 035

3. Валовий прибуток (збиток)

р. 050 (055)

4. Фінансовий результат від операційної діяльності

р. 100 (105)

5. Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування

р. 170 (175)

6. Чистий прибуток

р. 220 (225)


Під час виконання експрес-аналізу фінансових результатів діяльності підприємства основну увагу треба звернути на тенденції зміни чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – ЧД та чистого прибутку – ЧП.

Так, основними тенденціями динаміки ЧД та ЧП є:

1. ЧД зростає, а ЧП зменшується (рис. 4). Така тенденція негативно характеризує роботу підприємства на протязі аналізованого періоду та свідчить про зростання собівартості продукції (товарів, робіт, послуг), адміністративних витрат, витрат на збут тощо.

Рис. 4. Динаміка ЧП та ЧД

2. Зростання ЧД супроводжується зростанням ЧП, але з меншим темпом приросту (рис. 5). Така тенденція є позитивною в роботі підприємства і свідчить про те, що підприємство отримує достатньо стабільно чистий прибуток. Незначне відставання зростання ЧП від зростання ЧД може бути пов'язане з накопиченням попередніх боргів або незначним підвищенням собівартості продукції (товарів, робіт, послуг).

Рис. 5. Динаміка ЧП та ЧД

3. Темп приросту ЧП перевищує темп приросту ЧД (рис. 6). Така тенденція є позитивною і може мати місце внаслідок зростання віддачі від впровадження новітніх технологій або використання більш дешевої сировини, матеріалів, енергії, що дозволяє зменшити собівартість продукції (товарів, робіт, послуг).

Рис. 6. Динаміка ЧП та ЧД

4. Зменшується ЧП та ЧД (рис. 7). Ця тенденція є негативною в роботі підприємства, оскільки зменшення обсягу реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (зменшення ЧД) може призвести не тільки до зменшення ЧП, а й обумовити збитковість.

Рис. 7. Динаміка ЧП та ЧД

Розділ 2. Поглиблений аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства

2.1. Аналіз ліквідності підприємства

Ліквідність підприємства відзначається його здатністю своєчасно та в повному обсязі розраховуватися своїми активами за довгостроковими та поточними зобов’язаннями. Інформаційним забезпеченням аналізу ліквідності підприємства є форма № 1 «Баланс».

Виконання аналізу ліквідності підприємства починається з  заповнення табл. 4, за даними якої визначається ліквідність балансу.

За результатами аналізу даних табл. 4 надаються висновки про ліквідність балансу: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі виходячи з наступного: баланс вважають абсолютно ліквідним, якщо А1≥П1, А2≥П2, А3≥П3, А4≤П4.


Таблиця 4

Показники ліквідності балансу підприємства у 200_ - 200_ роках

Стаття активу

Джерело інформації,

форма №1

На початок 1-ого періоду, тис.грн.

На початок 2-ого періоду, тис.грн.

На початок 3-ого періоду, тис.грн.

На початок 4-ого періоду, тис.грн.

Стаття пасиву

Джерело інформації, форма №1

На початок 1-ого періоду, тис.грн.

На початок 2-ого періоду, тис.грн.

На початок 3-ого періоду, тис.грн.

На початок 4-ого періоду, тис.грн.

1.Найбільш ліквідні активи, А1

р. (220 + ... + 250)

1.Найбільш термінові зобов'язання, П1

р. (520 + ... + 610)

2.Активи, що швидко реалізуються, А2

р. (150 + ... + 210)*

2.Короткострокові пасиви, П2

р. (500 + 510)

3.Активи, що повільно реалізуються, А3

р. (100 + ... + 140)

3.Довгострокові пасиви, П3

р. 480

4.Активи, що важко реалізуються А4

р. (080 + 270)

4.Постійні пасиви, П4

р. (380 + 430 + 630)

Примітка: * - крім рядків, які не входять до підсумку балансу.


Невиконання однієї з перших трьох нерівностей свідчить про порушення ліквідності балансу. При цьому нестача коштів по одній групі активів компенсується їх надлишком по іншій групі лише теоретично, оскільки при цьому має місце компенсація за вартісною величиною.  Однак у реальній платіжній ситуації менш ліквідні засоби не можуть замінити більш ліквідні. Тому якщо будь-яка з нерівностей має знак, протилежний зафіксованому в оптимальному варіанті, ліквідність балансу більшою або меншою мірою буде відрізнятися від абсолютної.

Співставлення найбільш ліквідних активів та їх швидкореалізованих елементів з найбільш терміновими зобов’язаннями і короткостроковими пасивами дає можливість оцінити поточну ліквідність. Порівняння повільнореалізованих активів з довгостроковими зобов’язаннями відображає перспективну ліквідність.

Поточна ліквідність свідчить про платоспроможність підприємства в найближчий до моменту проведення аналізу час.

Перспективна ліквідність представляє собою прогноз платоспроможності на основі співставлення потенційних надходжень і платежів.  

Вивченням співвідношень вищевказаних груп активів і пасивів за декілька періодів можна встановити тенденції у структурі балансу  та його ліквідності.

Наступним етапом аналізу ліквідності є дослідження відповідних фінансових коефіцієнтів (табл. 5), яке здійснюється поетапним співставленням окремих груп активів з короткостроковими пасивами на основі даних балансу.

Узагальнюючим показником ліквідності є коефіцієнт поточної ліквідності (коефіцієнт покриття), який визначається співвідношенням всіх поточних активів з поточними зобов’язаннями і характеризує достатність оборотних активів підприємства для погашення своїх боргів. Він показує, скільки грошових одиниць оборотних активів припадає на кожну грошову одиницю короткострокових зобов’язань. Теоретичне значення даного показника – від 1,5 до 2.


Таблиця 5

Алгоритм розрахунку показників ліквідності підприємства

Показник

Формула розрахунку

Джерело інформації

1. Коефіцієнт поточної ліквідностіпл)

2. Коефіцієнт швидкої ліквідностішл)

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал)

4. Власні оборотні кошти (ВОК)

Власний капітал(ВК) – необоротні активи (НА)

ф.1, р. 380 – ф.1, р.080

5. Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштамивок)

6. Коефіцієнт забезпеченості запасів і витрат власними оборотними коштами  (Кзвок)

7. Коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів (Кманвок)

8. Коефіцієнт покриття запасів (Кпокр.зап)


Коефіцієнт швидкої (проміжної) ліквідності розраховують за більш вузьким колом оборотних активів, коли з їх загальної величини  віднімають найменш ліквідну їх частину – запаси. Орієнтовне значення показника – від 0,5 до 1.

Найбільш жорстким критерієм ліквідності виступає коефіцієнт абсолютної ліквідності, який визначається відношенням найбільш ліквідних активів до поточних зобов’язань. Він показує, яка частина короткострокової заборгованості може бути у випадку необхідності погашена негайно за рахунок найбільш ліквідних активів. Теоретично достатнім вважається, якщо коефіцієнт абсолютної ліквідності знаходиться в межах 0,2 – 0,35.

Показник власних оборотних коштів характеризує ту частину  власного капіталу підприємства, яка є джерелом покриття його поточних активів. Він характеризує свободу маневру і фінансову стійкість підприємства з позиції короткострокової перспективи.  

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотним коштами показує, яка частина оборотних активів фінансується за рахунок власних коштів підприємства. Чим вище цей показник, тим вище платоспроможність і кредитоспроможність підприємства.

Коефіцієнт забезпеченості запасів і витрат власними оборотними коштами визначає, яка частина матеріальних запасів фінансується за рахунок власних коштів підприємства.  Його значення рекомендується не нижче 0,5. Коефіцієнт маневреності ВОК характеризує частку власних оборотних коштів, яка знаходиться у формі абсолютно ліквідних активів – грошових коштів. Його зростання в динаміці розглядається як позитивна тенденція.

Коефіцієнт покриття запасів показує співвідношення величини «нормальних» джерел покриття запасів до величини запасів. До  таких джерел відносяться власні оборотні кошти, короткострокові банківські кредити та кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги. Якщо значення показника  менше за 1, то поточний фінансовий стан підприємства вважається нестійким.

Відповідно до матеріалів табл. 5 заповнюється табл. 6 і надаються висновки щодо отриманих даних.


Таблиця 6

Показники ліквідності підприємства у 200_ - 200_ роках

Показник

Джерело інформації, форма № 1

Нормативне значення

На початок 1-ого періоду

На початок 2-ого періоду

На початок 3-ого періоду

На початок 4-ого періоду


2.2. Аналіз фінансової стійкості підприємства

Фінансова стійкість підприємства характеризується ступенем його фінансової незалежності від зовнішніх кредиторів та інвесторів. Інформаційним забезпеченням аналізу фінансової стійкості підприємства є форма № 1 «Баланс».

Виконання аналізу фінансової стійкості підприємства передбачає розрахунок абсолютних та відносних показників. В табл. 7 представлено абсолютні показники фінансової стійкості підприємства.

Таблиця 7

Абсолютні показники фінансової стійкості

підприємства у 200_ - 200_ роках

Показник

Джерело інформації (форма № 1) або формула для розрахунку

На початок 1-го періоду, тис.грн.

На початок 2-го періоду, тис.грн.

На початок 3-го періоду, тис.грн.

На початок 4-го періоду, тис.грн.

1. Постійні пасиви

2. Активи, що важно реалізуються

3.Власні обігові кошти

4.Довгострокові зобов’язання

5.Наявність постійних та довгострокових пасивів для фінансування запасів

6.Короткострокові кредити банків

р. (500 + 510)

7.Загальна сума основних джерел фінансування запасів

8 Запаси

р. (100 + … + 140)

9. Надлишок (нестача) власних обігових коштів

10.Надлишок (нестача) власних обігових коштів та довгострокових зобов’язань

11.Надлишок (нестача) основних джерел фінансування запасів

За результатами аналізу даних табл. 7 на основі даних табл. 8 визначається тип фінансової стійкості підприємства: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі.

Таблиця 8

Типи фінансової стійкості підприємства

Абсолютна фінансова стійкість

Нормальна фінансова стійкість

Нестійкий фінансовий стан

Кризовий фінансовий стан

Абсолютна фінансова стійкість характеризується тим, що підприємство своєчасно виконує всі розрахунки, водночас у нього залишаються грошові кошти для закупівлі сировини, матеріалів, напівфабрикатів тощо, тобто для забезпечення наступного виробничого процесу матеріальними ресурсами.

Нормальна фінансова стійкість відбиває можливість підприємства своєчасно та в повному обсязі розрахуватися із кредиторами та інвесторами. Однак, такому підприємству може не вистачити грошових коштів для придбання виробничих запасів.

Нестійкий фінансовий стан пов’язаний з порушенням платоспроможності. Її відновленню може спонукати додаткова емісія акцій, залучення довгострокових кредитів банків тощо.

Кризовий фінансовий стан вказує на імовірність банкрутства підприємства.

В табл. 9 представлено відносні показники фінансової стійкості підприємства.

Коефіцієнт автономії (коефіцієнт концентрації власного капіталу) характеризує частку власних коштів підприємства (власного капіталу) у загальній сумі коштів, авансованих у його діяльність.  Чим вище значення цього коефіцієнта, тим більш фінансово стійким, стабільним і більш незалежним від зовнішніх кредиторів є підприємство. Вважається,

Таблиця 9

Алгоритм розрахунку відносних показників фінансової стійкості

підприємства

Показник

Формула для розрахунку

Джерело інформації,

ф. №1

Рекомендоване значення

Коефіцієнт автономії

0,5, збільш.

Коефіцієнт фінансової залежності

2, зменш.

Коефіцієнт фінансового ризику

0,5,

крит. - 1

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0, збільш.

Коефіцієнт  структури покриття довгострокових вкладень

-

Коефіцієнт довгострокового залучення коштів

0,4

Коефіцієнт  фінансової незалежності капіталізованих джерел

0,6

що в підприємство з високою часткою власного капіталу кредитори швидше вкладають кошти, оскільки воно має можливість погасити борги за рахунок власних коштів. Практика свідчить, що загальна сума заборгованості не повинна перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто джерела фінансування підприємства повинні бути хоча б наполовину сформовані за рахунок власних коштів. Таким чином., критичне значення коефіцієнта автономії повинне складати 0,5.

Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим до попереднього коефіцієнта. Зростання цього показника в динаміці означає збільшення частки позикових коштів у фінансування підприємства, тобто втрату фінансової незалежності.

Коефіцієнт фінансового ризику показує співвідношення залучених коштів і власного капіталу. За цим коефіцієнтом здійснюють найбільш загальну оцінку фінансової стійкості. Він показує, скільки одиниць залучених коштів припадає на одиницю власних. Зростання показника в динаміці свідчить про посилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів та кредиторів, тобто про зниження фінансової стійкості і навпаки. Оптимальне значення 0,5, критичне значення 1.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу знаходиться у обігу, тобто в тій формі, яка діє можливість вільно маневрувати цими коштами, а яка – капіталізована. Для забезпечення гнучкості у використання власних коштів необхідно, щоб коефіцієнт маневреності був достатньо високим. Позитивним буде незначне зростання даного коефіцієнту в динаміці. Для визначення його оптимального значення необхідно даний показник по конкретному підприємству порівняти з його середнім значенням по галузі або у конкурентів.

Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень показує, яка частина необоротних активів підприємства профінансована зовнішніми інвесторами. Зростання цього показника в динаміці свідчить про посилення  залежності підприємства від зовнішніх інвесторів.  

Коефіцієнт довгострокового залучення коштів та коефіцієнт фінансової незалежності капіталізованих вкладень у сумі дають 1 і характеризують структуру довгострокових пасивів підприємства, що складаються з власного капіталу та довгострокових зобов’язань.  Зростання коефіцієнту довгострокового залучення коштів в динаміці є негативною тенденцією і означає, що з позиції довгострокової перспективи підприємство все у більшій мірі залежить від зовнішніх факторів.

Відповідно до матеріалів табл. 9 заповнюється таблиця на зразок  табл. 6 і надаються висновки щодо отриманих даних.


2.3. Аналіз ділової активності підприємства

Ділова активність підприємства обумовлюється швидкістю оборотності його фінансових ресурсів. Інформаційним забезпеченням аналізу ділової активності підприємства є форма № 1 «Баланс» та форма № 2 «Звіт про фінансові результати».

Виконання аналізу ділової активності передбачає розрахунок коефіцієнтів та періодів оборотності.

Коефіцієнти оборотності показують яку кількість оборотів за звітний період здійснює весь капітал підприємства чи його певний елемент.

Періоди оборотності визначають кількість днів, за які весь капітал підприємства чи його певний елемент може перетворитися в грошову форму.

В табл. 10 представлено коефіцієнти оборотності фінансових ресурсів підприємства.

В табл. 11 представлено періоди оборотності фінансових ресурсів підприємства.

За результатами аналізу даних табл. 10 та 11 надаються висновки про швидкість оборотності фінансових ресурсів підприємства: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі.

Під час виконання аналізу ділової активності основну увагу треба звернути на значення періодів оборотності дебіторської та кредиторської заборгованостей підприємства. Якщо більшим є значення періоду оборотності дебіторської заборгованості, це свідчить про низький рівень платежів з боку дебіторів, якщо кредиторської – про можливі труднощі зі своєчасністю розрахунків з постачальниками, бюджетом, персоналом, страховиками тощо.

Результати аналізу ділової активності слід проілюструвати стовпчиковими або діаграмами з областями (рис. 8).


Таблиця 10

Коефіцієнти оборотності фінансових ресурсів підприємства у 200_ - 200_ роках

Показник

Умовне позначення

Джерело інформації

Напрямок позитивних змін

200_ рік

200_ рік

200_ рік

  1.  Коефіцієнт оборотності активів

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності основних фондів

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності оборотних активів

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності запасів

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності готової продукції

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності  дебіторської заборгованості

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності власного капіталу

> 0, збільшення

  1.  Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

> 0, зменшення

Примітка: індекси «п» та «к» біля рядків балансу означаються відповідно початок та кінець звітного періоду.


Таблиця 11

Періоди оборотності фінансових ресурсів підприємства у 200_ - 200- роках

Показник

Формула для розрахунку

Напрямок позитивних змін

200_ рік, дні

200_ рік, дні

200_ рік, дні

  1.  Період оборотності активів

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності основних фондів

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності оборотних активів

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності запасів

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності готової продукції

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності дебіторської заборгованості

> 0, зменшення

  1.  Період оборотності власного капіталу

> 0, зменшення

  1.  Період обороту кредиторської заборгованості

> 0, збільшення

Примітка: якщо звітний період рік – 360 днів, півріччя – 180 днів, квартал – 90.

Рис. 8. Динаміка коефіцієнтів оборотності фінансових ресурсів підприємства

2.4. Аналіз рентабельності підприємства

Рентабельність демонструє ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства та показує скільки гривень прибутку (валового, операційного, до оподаткування, чистого) приходиться на 1 грн. реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) – активів, власного капіталу тощо.

Інформаційним забезпеченням аналізу рентабельності підприємства є форма № 1 «Баланс» та форма № 2 «Звіт про фінансові результати».

Виконання аналізу рентабельності підприємства передбачає заповнення табл. 12.

Таблиця 12

Показники рентабельності підприємства у 200_ - 200_ роках

Показник

Джерело інформації

200_ рік

200_ рік

200_ рік

1.Коефіцієнт рентабельності продаж

2.Коефіцієнт рентабельності операційної діяльності

3.Коефіцієнт рентабельності капіталу

4.Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

5.Коефіцієнт рентабельності позикового капіталу

6.Коефіцієнт рентабельності необоротних активів

7.Коефіцієнт рентабельності оборотних активів

Примітка: індекси «п» та «к» біля рядків балансу означаються відповідно початок та кінець звітного періоду.

За результатами аналізу рентабельності надаються висновки про ефективність фінансово-господарської діяльності підприємства: як по кожному звітному періоду, так і за досліджуваний період взагалі.


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Анализ экономической деятельности клиентов банка: Уч. пособие / Под ред. проф. О.И. Лаврушина. – М.: ИНФРА – М, 1996. – 80 с.

Бочаров В.В. Финансовый анализ. – СПб: Питер, 2001. – 240 с.

Ван Хорн Дж. К. Основы управления финансами. – M.: Финансы и статистика, 1996. – 800 c.

Вахрин П.И. Финансовый анализ в коммерческих и некоммерческих организациях: Учебное пособие. – М.: Изд. центр "Маркетинг", 2001. – 320 с.

Горицкая Н.Г. Бухгалтерский учет и финансовый анализ: практическое пособие. – К.: ООО Редакция газеты «Бухгалтерия. Налоги. Бизнес», 2001. – 288 с.

Доронина М.С. Практикум финансового менеджера по курсу «Финансовый анализ деятельности предприятия» / М.С. Доронина, И.Н. Чмутова, Е.В. Авраменко. – Харьков: РИО ХГЭУ, 1998. – 88 с.

Друри К. Введение в управленческой и производственный учет. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1994. – 228 с.

Калина А.В. Современный экономический анализ и прогнозирование / А.В. Калина, М.И. Конева, В.А. Ященко. – Киев: МАУП, 1998. – 320 с.

Ковалев В.В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выбор инвестиций. Анализ отчетности. – М.: Финансы и статистика, 1995. – 432 с.

Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посібник – К.: Тов. “Знання”, КОО, 2000. – 368 с.

Крейнина М.А. Анализ финансового состояния и инвестиционной привлекательности акционерных обществ в промышленности, строительстве и торговле. – М.: ДИС, МВ-Центр, 1994. – 224 с.

Маркарьян Э.А. Финансовый анализ / Э.А. Маркарьян, Г.П. Гераси-менко. – М.: Стрикс, 1997. – 160 с.

Финансовый менеджмент: теория и практика. Учебник / Под ред.  Е.С. Стояновой . – М.: «Перспектива», 1998. – 656 с.

Хелферт Э. Техника финансового анализа / Пер. с англ. под ред. Л.П. Белых. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. – 672 с.

Шеремет А.Д. Методика финансового анализа / А.Д. Шеремет, Р.С. Сайфулин. – М.: ИНФРА-М, 1995. – 176 с.





1. Часто болеющий ребенок
2. Лабораторная работа 3
3. хорошим воскресным папой
4. Личность лидера
5. на тему Совершенствование управления социальным развитием предприятия на примере РУП Гидропривод
6. по теме- Углеводы 1
7. Языковая готовность к школе детей с общим недоразвитием речи
8.  Сущность и назначение человека 1 Надпись на пропилеях святилища Лето на Делосе
9. Курсовая работа Проблемы иностранного инвестирования и экономическая безопасность
10. 09 Вт Зн 24
11. Тема- Прокурорский надзор за исполнением законов в государственном управлении Ре
12.  Легоконструирование Лахтаева Л
13. нет то перейти к блоку 17 см
14. это явно выраженное соглашение между двумя или несколькими субъектами МП регулирующее их отношения путем с.html
15. Программа испытаний творческой направленности по искусству в 2004г. (МГУ)
16. . Мировоззрение как способ духовнопрактического освоения мира
17. заявка Для участия в Студии актерского мастерства Гульнары Качаловой
18. плюсна по отношению к горизонтальной поверхности должна иметь перпендикулярное положение
19. 2х разовое питание ежедневный трансфер автобусом к подъемникам курорта Ясна интересная дополнитель
20. реферату- Передачі в автомобіляхРозділ- Технічні науки Передачі в автомобілях Подільник передач за конст