Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 5. ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ Вивчення даної теми потребує розг

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 5. ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

Вивчення даної теми потребує розгляду таких питань:

1.Система оподаткування підприємств

2.Непрямі податки

3.Прямі податки

4.Майнові податки та платежі за ресурси

5.Збори для формування державних цільових фондів

6.Місцеві податки і збори

Система оподаткування підприємств

Невід¢ємною ланкою фінансових відносин у суспільстві є податки і збори - обов¢язкові платежі, що їх встановлює держава для юридичних і фізичних осіб з метою формування державних централізованих фондів грошових коштів, з яких забезпечується фінансування державних витрат. Обов¢язкові платежі переказуються до бюджету відповідного рівня (державного чи місцевого), а також до державних цільових фондів у формі податків, зборів, плати за ресурси, цільових відрахувань. Державні цільові фонди – це фонди, які створені відповідно до законів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обов¢язкових платежів) юридичних осіб і фізичних осіб. Крім визначених чинною податковою системою обовязкових платежів, підприємства ще сплачують єдиний соціальний страховий внесок до державних позабюджетних цільових соціальних фондів:

1. Пенсійного фонду

2.Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;

3.Фонду загальнообовязкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

4.Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Податком є обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку. Збором (платою, внеском) є обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій. Сукупність загальнодержавних та місцевих податків і зборів, що справляються в установленому цим Кодексом порядку, становить податкову систему України. Крім загальнодержавних та місцевих податків і зборів  підприємства ще сплачують єдиний соціальний внесок до державних цільових фондів, тому сукупність загальнодержавних, місцевих податків і зборів, внесків до державних цільових фондів становить систему оподаткування(рис.1).

Рис.1. Система оподаткування підприємств в Україні

Принципи побудови системи оподаткування, перелік податків і зборів (обов¢язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, права, обов¢язки і відповідальність платників визначаються Податковим Кодексом України, законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, система оподаткування – це сукупність податків і зборів (обов¢язкових платежів), які справляються до бюджетів та до державних цільових фондів у порядку, встановленому законами України. Податковим Кодексом виділені загальнодержавні і місцеві податки і збори (обов¢язкові платежі), які зараховуються до бюджетів різних рівнів (табл.1.).

З усіх функцій, які можуть виконувати податки (фіскальна, регулююча, стимулююча, розподільча, соціальна та ін.), необхідно виділити дві основні функції – фіскальну і регулюючу.  Сутність фіскальної функції полягає в тому, що через систему встановлених державою податків і зборів (обов¢язкових платежів) утворюються державні грошові фонди, які використовуються державою для виконання притаманних їй функцій.

Види податків і зборів (обов¢язкових платежів) до бюджетів різних рівнів

Таблиця 1

Загальнодержавні податки і збори

Місцеві податки і збори

1. Податок на прибуток підприємств;

2. Податок на доходи фізичних осіб;

3. Податок на додану вартість;

4. Акцизний податок;

5. Збір за першу реєстрацію транспортного засобу;

6. Екологічний податок;

7.Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів;

8. Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні;

9. Плата за користування надрами;

10. Плата за землю;

11. Збір за користування радіочастотним ресурсом України;

12. Збір за спеціальне використання води;

13. Збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

14. Фіксований сільськогосподарський податок;

15. Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

16. Мито;

17. Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію;

18. Збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності.

1.Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;

2.Єдиний податок;

3. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

4. Збір за місця для паркування транспортних засобів;

5. Туристичний збір.

Сутність регулюючої функції проявляється через вплив податків на різні  сторони фінансово-господарської діяльності підприємств. Адже держава, змінюючи об¢єкт оподаткування, ставки податку, джерела і строки сплати податку, податкові пільги і штрафні санкції, може суттєво впливати на такі показники фінансово-господарської діяльності, як собівартість продукції, прибуток підприємства, його рентабельність, платоспроможність і фінансова стійкість підприємства, чистий прибуток, обсяг кредитування та ін.

Непрямі податки

До непрямих податків відносяться мито, акцизний податок і податок на додану вартість.

1. Мито – це непрямий податок, що встановлюється на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України. Залежно від виду ставок мита, які застосовуються при оподаткуванні, розрізняють адвалорне, специфічне і комбіноване мито.

 Адвалорне мито нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом.  Специфічне мито нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом. А комбіноване мито об¢єднує обидва ці види митного обкладення.

Оскільки мито виконує як фіскальну, так і регулюючу функції, то на практиці використовуються декілька видів мита, які забезпечують надходження до бюджету, формування обсягів раціональної структури імпорту та експорту, захист національного виробника і інтересів держави (рис.2).

Нарахування та сплата вказаних видів мита здійснюється відповідно до Закону України “Про єдиний митний тариф”. Об¢єктом оподаткування є митна вартість товару, тобто ціна, яка фактично сплачена або підлягає сплаті за товар на момент перетину митного кордону України.

Рис.2.  Класифікація видів мита

При цьому до митної вартості включається ціна товару, зазначена в рахунку-фактурі, а також витрати на транспортування, навантаження, розвантаження, перевантаження та страхування до пункту перетину митного кордону України, комісійні та брокерські, плата за використання об¢єктів інтелектуальної власності, що належить до даних товарів і яка повинна бути оплачена імпортером (експортером) як умова їх ввезення (вивезення). Мито нараховується митним органом і вноситься до державного бюджету України. При визначенні митної вартості і сплаті мита іноземна валюта перераховується у валюту України за курсом НБУ, який застосовується для розрахунків по зовнішньоекономічним операціях і діє на день подання митної декларації.

Сума мита може обчислюватись за двома видами ставок: у відсотках до митної вартості товарів і у твердих сумах з одиниці товару. У разі ввезення підакцизних товарів встановлюються ставки специфічного ввізного мита.

2. Акцизний податок (далі АП) – це непрямий податок на споживання окремих видів товарів (продукції), законодавчо визначених як “підакцизні”, що включається до ціни таких товарів. До підакцизних товарів, як правило, відносять високорентабельні або монопольні товари.

Об’єктом оподаткування є операції з:

а)  реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції), реалізації  (передачі) підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, здійснення внесків до статутного капіталу, а також  своїм працівникам;

б) ввезення підакцизних товарі (продукції) на митну територію України;

в) реалізації конфіскованих підакцизних товарів (продукції), підакцизних товарів (продукції), визнаних безхазяйними, підакцизних товарів (продукції), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизних товарів (продукції), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави.

Платниками акцизного податку є:

1) особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

2) особа, суб’єкт господарювання, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

3) фізична особа – резидент або нерезидент, яка ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, відповідно до митного законодавства;

4) особа, яка реалізує конфісковані підакцизні товари (продукцію), підакцизні товари (продукцію), визнані безхазяйними, підакцизні товари (продукцію), за якими не звернувся власник до кінця строку зберігання, та підакцизні товари (продукцію), що за правом успадкування чи на інших законних підставах переходять у власність держави, якщо ці товари (продукція) підлягають реалізації в установленому законодавством порядку.  

Операції з підакцизними товарами, які не підлягають оподаткуванню:

  •  вивезення (експорту) підакцизних товарів платником податку за межі митної території України;
  •  ввезення на митну територію України раніше експортованих  підакцизних товарів, у яких виявлено недоліки, що унеможливлюють їх реалізацію на митній території країни імпортера, для їх повернення експортеру (за умови відсутності подальшої їх реалізації на митній території України).

Операції з підакцизними товарами, які звільняються від оподаткування:

  •  реалізації легкових автомобілів для інвалідів, легкових автомобілів спеціального призначення, оплата вартості яких здійснюється за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів;
  •  ввезення підакцизних товарів на митну територію України, призначених для офіційного користування дипломатичними представництвами та консульськими установами  іноземних держав;
  •  ввезення підакцизних товарів на митну територію України, якщо при цьому не справляється ПДВ у зв’язку з розміщенням товарів у митних режимах;
  •  безоплатної передачі для знищення підакцизних товарів, конфіскованих за рішенням суду та таких, що перейшли у власність держави внаслідок відмови власника;
  •  реалізації підакцизних товарів, крім нафтопродуктів, вироблених на митній території України, а також ввезення  підакцизних товарів, що використовуються як сировина для виробництва підакцизних товарів;
  •  ввезення на митну територію України підакцизних товарів (крім алкогольних напоїв і тютюнових виробів) як міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до міжнародних договорів України;
  •  реалізації скрапленого газу на спеціалізованих аукціонах для потреб населення.

Перелік підакцизних товарів і ставки акцизного податку визначені Податковим Кодексом. Чинне законодавство визначає такі види підакцизних товарів:

  •  спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво;
  •  тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;
  •  нафтопродукти, скраплений газ;
  •  автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли.

Порядок обчислення та нарахування акцизного податку .

Акцизний податок обчислюється за адвалорними (у відсотках), специфічними ставками (у твердих сумах – євро чи гривнях –з одиниці товару) , адвалорними та специфічними ставками одночасно.  

При цьому можливі такі варіанти бази оподаткування:

1.Якщо для обчислення податку застосовуються адвалорні ставки, то базою оподаткування є:

- вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами  без ПДВ та з урахуванням акцизного податку (АП); 

- вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари, які він імпортує, без ПДВ та з урахуванням акцизного податку.

Обрахунок відбувається у такому порядку:

1.1. Визначається оборот з продажу як сума оподаткованих оборотів за кожним видом товару за формулою:

О = (М – ПДВ) · К, де

О – оподаткований оборот;

М – максимальна роздрібна ціна за кожним видом товару, задекларована виробником або імпортером таких товарів;

ПДВ – сума податку на додану вартість в складі максимальної роздрібної ціни;

К – кількість товару у фізичних одиницях виміру за кожним видом товару.

1.2. Після визначення обороту з продажу обчислюється сума акцизного податку за формулою:

А = С· О,  де

А - сума  акцизного податку;

С - ставка акцизного податку у відсотках до обороту з продажу.

Ціна на підакцизні товари без ПДВ обчислюється за такою формулою:

Ца = (с/в + П): (100-А%)×100%, де

Ца – ціна з врахуванням акцизного податку;

А% - ставка акцизного податку у відсотках.

Максимальні роздрібні ціни – ціни, встановлені на підакцизні товари, вищими за які не може здійснюватися продаж підакцизних товарів у роздрібній торгівлі. Максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари встановлюються виробниками або імпортерами товарів шляхом декларування таких цін. Декларація про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари подається центральному органу державної податкової служби або спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи. Встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари повинні наноситися на споживчу упаковку таких товарів разом із датою їх виробництва.

2. Якщо для обчислення податку застосовуються специфічні ставки, то базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об’єму, кількості товару, об’єму циліндрів двигуна або в інших натуральних показниках.

  При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти на національну валюту здійснюється за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ, що діє на дату подання до митного органу митної декларації до митного оформлення.

Обрахунок відбувається у такому порядку:

2.1. Якщо сума АП встановлена в гривнях до фізичної одиниці виміру товару, то використовують формулу:

А = С · К, де

А -  сума акцизного податку;

С – ставка акцизного податку у  гривнях;

К – кількість товару визначена у фізичних одиницях  виміру.

2.2. Якщо сума АП встановлена у євро до фізичної одиниці виміру товару, то користуються формулою:

А = С · Є · К, де

А- сума акцизного податку;

С – ставка акцизного податку у євро;

Є – курс гривні до євро станом на дату подання митної декларації;

К – кількість товару, визначена у фізичних одиницях виміру.

3. Якщо для обчислення податку застосовуються одночасно адвалорні та специфічні ставки податку, то сума акцизного податку визначається шляхом додавання суми акцизного податку, обчисленої за ставками у відсотках до обороту з продажу та суми акцизного податку, обчисленої за ставками у твердих сумах з одиниці реалізованого товару, за формулою:

А = А + А , де

А – сума акцизного податку;

А - сума акцизного податку, обчислена за ставками у відсотках;

А - сума акцизного податку, обчислена за ставками у твердих сумах з одиниці реалізованого товару.

 Порядок і строки сплати податку.

 Терміни сплати акцизного податку залежать від виду підакцизної продукції та від факту виробництва підакцизних товарів на митній території України чи їх ввезення на митну територію України.

  1.  Якщо підакцизні товари вироблені на митній території України, то суми податку перераховуються до бюджету виробниками підакцизних товарів (продукції) протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання податкової декларації за місячний податковий період.

Суми податку з алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований, сплачуються при придбанні марок акцизного податку, а підприємства, які виробляють вина виноградні з додаванням спирту та міцні вермути. Інші зброджені напої з додаванням спирту, сплачують податок при придбанні марок акцизного податку на суму, розраховану із ставок податку на готову продукцію, вироблену з виноматеріалів чи сусла, при виробництві яких використовується спирт етиловий.

Власник готової продукції, виробленої з давальницької сировини, сплачує податок виробнику (переробнику) не пізніше дати відвантаження готової продукції такому власнику або за його дорученням іншій особі.

  1.  Якщо підакцизні товари ввезені на митну територію України, то податок сплачується платниками податку до або в день подання митної декларації. У разі ввезення маркованої підакцизної продукції податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації.

Декларація акцизного податку подається щомісячно не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації.

3. Податок на додану вартість (ПДВ) - це непрямий податок, який включається до ціни товарів і являє собою податок на частину знову створеної вартості. Податок на додану вартість перераховується до державного бюджету на кожному етапі її утворення і на його частку в доходах держбюджету припадає близько третини усіх надходжень. Фактичними платниками ПДВ (як і при інших непрямих податках) є кінцеві споживачі продукції, а на підприємства покладається функція нарахування та перерахування до бюджету.

Платники податку. Платниками податку є суб¢єкти підприємницької діяльності – юридичні і фізичні особи, обсяг оподатковуваних операцій з продажу товарів (робіт, послуг) яких протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень(без ПДВ). Такі особи зобов’язані зареєструватися платниками податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (крім платників єдиного податку).

Якщо особи не є платниками ПДВ і ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, то вони сплачують податок під час митного оформлення товарів без реєстрації платником ПДВ.

Якщо особа проводить оподатковувані операції і не є платником ПДВ, оскільки обсяги операцій є меншими за встановлену суму (300000грн), а обсяги постачання товарів (послуг) за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50% загального обсягу постачання, і така особа вважає за доцільне добровільно зареєструватись як платник податку, то така реєстрація робиться за її заявою (рис.2)

Рис. 3. Реєстрація платників ПДВ

 Об¢єктом  оподаткування є операції з:

1) постачання товарів (послуг) на митній території України;

2) ввезення товарів (супутніх послуг) на митну територію України в митному режимі імпорту або реімпорту;

3)вивезення товарів (супутніх послуг)  у митному режимі експорту або реекспорту;

4) постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

При цьому законодавчо визначений ряд операцій, які не є об¢єктом оподаткування (рис.4), зокрема, таких як випуск (емісія), розміщення та продаж за кошти цінних паперів, які випущені (емітовані) суб¢єктами підприємницької діяльності; операції, пов’язані із передачею (поверненням) майна у схов (відповідальне зберігання), а також у лізинг (оренду) крім передачі у фінансовий лізинг; надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування; обіг валютних цінностей, банківських металів, банкнот та монет НБУ, за винятком тих, що використовуються для нумізматичних цілей;  розрахунково-клірингова, реєстраторська та депозитарна діяльність на ринку цінних паперів; надання послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, управління коштами та цінними паперами, доручення, надання, управління і переуступки фінансових кредитів, кредитних гарантій і банківських поручительств; виплат у грошовій формі заробітної плати, пенсій, стипендій, субсидій, дотацій, виплат дивідендів, роялті у грошовій формі або у вигляді цінних паперів, які здійснюються емітентом; реорганізації юридичних осіб; надання банками послуг у межах управління фондами банківського управління, фондами операцій з нерухомістю, фондами фінансування будівництва та інші.

База оподаткування  залежить від сфери та виду діяльності суб¢єкта підприємницької діяльності. У разі постачання товарів (послуг) база оподаткування визначається, виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів, без ПДВ.

База оподаткування операцій з постачання товарів, ввезених на митну територію України, визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче їх митної вартості з урахуванням акцизного податку та ввізного мита, за винятком ПДВ, що включаються в ціну товарів.

Рис.4. Операції які не є об’єктом оподаткування ПДВ

Регулююча функція податку на додану вартість проявляється у законодавчому визначенні цілого ряду операцій, які звільняються від оподаткування. До таких операцій, зокрема, які пов¢язані з діяльністю підприємств, можна віднести:

- постачання продуктів дитячого харчування та товарів дитячого асортименту для немовлят за переліком, затвердженим КМУ;

- постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів інформації та книжок, учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва словників, доставки таких періодичних видань друкованих засобів масової інформації на митній території України;

- постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію;

- продаж товарів спеціального призначення для інвалідів;

- постачання  лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим КМУ;

- постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються у встановленому законом порядку;

- надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів (послуг) благодійним організаціям, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги;

- операції із ввезення на митну територію України устаткування, яке працює на відновлювальних джерелах енергії, енергозберігаючого обладнання і матеріалів, засобів вимірювання, контролю та управління витратами паливно-енергетичних ресурсів, обладнання та матеріалів для виробництва альтернативних видів палива або для виробництва енергії з відновлювальних джерел енергії;

- операції із ввезення на митну територію України товарів морського промислу, видобутих (виловлених, вироблених) суднами, зареєстрованими у Державному судновому реєстрі України або судновій книзі України;

Ставки податку. Ставки податку зафіксовані у Податковому Кодексі і встановлюються від бази оподаткування в таких розмірах:

а)  основна - 17% з 1.01.2014 року (з 1.01.2011 до 31.12.2013 року – ставка 20%), причому дію двадцятивідсоткової ставки ПДВ продовжено на невизначений термін у зв'язку із складним економічним становищем в Україні;

б) пільгова -  0% (рис.5)

Рис.5. Операції, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою

Нульова ставка щодо ПДВ застосовується, зокрема, до таких операцій:

  •  з експорту товарів, (супутніх послуг) на експорт, якщо їх експорт підтверджений митною декларацією;
  •   постачання товарів (послуг) підприємствами роздрібної торгівлі, які розташовані на території України в зонах митного контролю (безмитних магазинах);
  •   постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом;
  •  послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом;
  •  постачання товарів для заправки морських суден, що використовуються для навігаційної діяльності, перевезення пасажирів або вантажів за плату, промислової, риболовецької або іншої господарської діяльності, що провадиться за межами територіальних вод України, для заправки або забезпечення повітряних суден, які виконують міжнародні рейси для навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату.

Порядок обчислення і сплати податку. Оскільки ПДВ нараховується на кожному етапі утворення додатково створеної вартості, то з метою уникнення подвійного оподаткування (сум ПДВ, які були перераховані до бюджету попередніми суб¢єктами  підприємницької діяльності) чинним законодавством застосовуються механізми податкового зобов¢язання і податкового кредиту. Схема обчислення і сплати ПДВ зображена на рис.6.  

Підприємства, здійснюючи операції з постачання товарів, послуг, зобов¢язані виписувати податкову накладну на кожне повне або часткове постачання товарів, а також на суму коштів попередньої оплати і вести реєстр обліку продажу товарів, послуг для того, щоб визначити своє податкове зобов¢язання з ПДВ за звітний період. Податкове зобов¢язання – це загальна сума ПДВ, одержана (нарахована) платником податку в звітному періоді. Постачання товарів (послуг) здійснюється за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням ПДВ. Платник податку (продавець) зобов¢язаний надати покупцю податкову накладну, в якій, крім загальних реквізитів, вказується:

-  опис (номенклатура) товарів (послуг) та їх кількість, обсяг;

- ціна продажу без ПДВ;



- ставка податку та відповідна сума ПДВ у цифровому значенні;

- загальна сума коштів, що підлягає сплаті з урахуванням ПДВ.

Податкова накладна складається у день виникнення податкових зобов¢язань продавця у двох примірниках, вона є і звітним податковим, і розрахунковим документом. Податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця. Органи державної податкової служби за даними реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, наданих в електронному вигляді, повідомляють платника податку про наявність у такому реєстрі розбіжностей з даними контрагентів. При цьому платник податку протягом 10 днів після отримання такого повідомлення має право уточнити податкові зобов’язання без застосування штрафних санкцій.

Право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованих як платники ПДВ. Податкова накладна видається в разі постачання товарів ( послуг) покупцю на його вимогу та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. При здійсненні операцій з постачання товарів (послуг) продавець зобов’язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Підтвердженням продавцю про прийняття його  податкової накладної та (або) розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Податкова накладна не виписується, якщо вартість касових чеків, які містять суму отриманих товарів (послуг) не більша 200 гривень за день (без ПДВ), у разі продажу транспортних квитків та при виписуванні готельних рахунків. При цьому підставою для збільшення суми податкового кредиту (для покупця) є товарний чек або інший розрахунковий чи платіжний документ.

Платники податку зобов’язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів (послуг), які підлягають оподаткуванню, а також які не є об’єктами оподаткування та звільнені від оподаткування.

 Датою виникнення податкових зобов¢язань з постачання товарів (послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

1) або дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок продавця як оплата товарів (послуг), що підлягають постачанню (якщо купівля здійснюється за готівку, то дата їх оприбуткування в касі платника податку чи дата інкасації готівкових коштів у банку, який обслуговує продавця);

2) або дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку (продавцем).

Всі суми податкових зобов¢язань, які виникли у звітному періоді, фіксуються у реєстрі виданих податкових накладних в електронному вигляді, де, зокрема, вказується:

- загальна сума постачання  товарів (послуг) з урахуванням ПДВ.

- обсяг постачання без ПДВ (база оподаткування);

- сума ПДВ;

Обсяг продажу без ПДВ і сама сума ПДВ, які зафіксовані в реєстрі податкових накладних за звітний період, заносяться у податкову декларацію з ПДВ. При цьому податкове зобов¢язання платника податку буде дорівнювати сумі ПДВ за звітний період і відображатись по рядку 9 Декларації з ПДВ.  

З метою уникнення подвійного оподаткування платник податку має право зменшити своє податкове зобов¢язання на суму податкового кредиту. Таким чином, податковий кредитце сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов¢язання звітного періоду.

Податковий кредит звітного періоду складається із сум ПДВ, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв¢язку з придбанням або  виготовленням товарів (послуг), необоротних активів (в т.ч. в разі їх ввезення на митну територію України), отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, ввезення необоротних активів на митну територію України за договором оперативного або фінансового лізингу.

Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними або оформлені з порушенням вимог чи не підтверджені митними деклараціями.

 Датою виникнення права платника податку (покупця) на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:

1) або дата списання коштів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів ( послуг);

2) або дата отримання податкової накладної, що засвідчує факт придбання платником податку товарів (робіт, послуг).

Суми ПДВ з податкового кредиту визначаються на підставі податкових накладних придбаного товару (послуг) і фіксуються у реєстрі отриманих накладних, де, зокрема, вказується:

- загальна сума придбаних товарів (послуг) з ПДВ;

- вартість придбаних товарів (послуг) без ПДВ;

- сума ПДВ.

Сума придбаних товарів (робіт, послуг) без ПДВ і сама сума ПДВ (сума податкового кредиту), які зафіксовані в реєстрі отриманих податкових накладних за звітний період, заносяться у податкову декларацію з ПДВ. При цьому сума податкового кредиту з ПДВ за звітний період відображається по рядку 17 Декларації з ПДВ. 

Щоб визначити суму податку, яка підлягає сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, треба від суми податкового зобов¢язання відняти суму податкового кредиту (р.9 – р.17 Декларації з ПДВ). 

У разі одержання позитивного значення - платник податку зобов¢язаний сплатити ПДВ не пізніше двадцятого числа місяця, що настає за звітним. Якщо буде одержано від¢ємне значення, то така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди, а в разі відсутності податкового боргу – зараховується до складу податкового кредиту наступного звідного (податкового) періоду. Необхідно зауважити, що від¢ємні суми, одержані платником у минулому періоді, будуть зменшувати податкове зобов¢язання платника у звітному періоді. Підставою для отримання відшкодування є дані тільки податкової декларації за звітний період. За бажанням платника податку сума бюджетного відшкодування може бути повністю або частково зарахована в рахунок майбутніх платежів з цього податку. Таке рішення платника податку відображається в податковій декларації.

Звітні (податкові) періоди. Звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, якщо платники податку мають право на застосування нульової ставки податку на прибуток на період з 1.04.2011 року до 1.01.2016 року, можуть вибрати квартальний податковий період.

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податку зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації.

Прямі податки

Прямі податки – це податки, які встановлюються безпосередньо до об¢єкту  оподаткування, доходу чи майна, за певними ставками. Прикладом прямих податків можуть бути податок  на прибуток, податок на доходи фізичних осіб, екологічний податок, податок на землю та ін. Найвагомішим серед них є податок на прибуток, оскільки він забезпечує велику частку в доходах державного бюджету.

 Платниками податку на прибуток є юридичні особи, суб¢єкти підприємницької діяльності (резиденти і нерезиденти), які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України так і за її межами, неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку.

 Об¢єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду (рис.7).  

Рис. 7. Схема визначення суми податку на прибуток

 Доходи, що враховуються для визначення податку на прибуток складаються з доходів від операційної діяльності та інших доходів. Основні складові таких доходів відображені на рис.8.

Рис.8. Склад доходів, що враховуються для визначення податку на прибутку

Податковим кодексом виділені доходи, які не враховуються для визначення об’єкта оподаткування, зокрема, такі:

  •  сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг;
  •  суми ПДВ, отримані/нараховані платником ПДВ, нарахованого на вартість продажу товарів, виконаних робіт, наданих послуг;
  •  суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права;
  •  суми коштів або вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду або в результаті задоволення претензій як компенсація прямих витрат або збитків;
  •  суми коштів у частині надміру сплачених податків та зборів, що повертаються або мають бути повернуті платнику податку з бюджетів;
  •  суми коштів спільного інвестування;
  •  суми отриманого платником податку емісійного доходу;
  •  номінальна вартість взятих на облік, але неоплачених (непогашених) цінних паперів, які засвідчують відносини позики (облігацій, ощадних сертифікатів, казначейських зобов’язань, векселів, боргових розписок, акредитивів, чеків, гарантій і т.п);
  •  дивіденди, отримані платником податку від інших платників податку;
  •  кошти або майно, які повертаються власнику корпоративних прав, емітованих юридичною особою, після повної і кінцевої ліквідації емітента, або в разі зменшення розміру СК такої особи, але не вище вартості придбання акцій, часток, паїв;
  •  кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до чинних міжнародних договорів;
  •  вартість основних засобів, безоплатно отриманих платником податку з метою здійснення їх експлуатації;
  •  кошти або майно, що надаються у вигляді допомоги громадським організаціям інвалідів, їх спілкам та підприємствам;
  •  основна сума отриманих кредитів, позик та інших доходів, які не враховуються для визначення об’єкта оподаткування;
  •  дохід від безоплатно одержаних необоротних активів, а також об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення державної власності, що перебувають на балансі платника податку.

Дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складання акта або іншого документа, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Датою отримання доходів, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, є звітний період, у якому такі доходи визнаються, незалежно від фактичного надходження коштів (метод нарахувань). У разі продажу товарів за договором комісії (агентським договором) платником податку датою отримання доходу від такого продажу вважається дата продажу товарів.

Витрати, що враховуються для визначення податку на прибуток, складаються із витрат операційної діяльності та інших витрат. Основні складові таких витрат відображені на рис.9.

Витрати, які формують собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг), визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів (робіт, послуг). Інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Рис.9. Склад витрат, що враховуються для визначення податку на прибутку

Сума податкового зобов¢язання з податку на прибуток визначається шляхом застосування до суми оподатковуваного прибутку ставки податку на прибуток (рис.7). Необхідно зазначити, що сума податкового зобов¢язання зменшується на суму фактично сплачених підприємством торгових патентів (п.152.1 і п.152.2 статті 152 Податкового Кодексу).

Ставки податку, передбачені Податковим Кодексом України:

1. Основна ставка  податку – з 1.04.2011 по 31.12.2011рр. - 23%;

з 1.01.2012 по 31.12.2012рр. -21%;

з 1.01.2013 по 31.12.2013рр. -19%;

з 1.01.2014 року – 16% (слід зауважити, що у 2014 році буде діяти вісімнадцятивідсоткова ставка податку на прибуток у зв'язку із складним економічним становищем в Україні);

2. За ставкою 0% прибутку від страхової діяльності юридичних осіб у  випадках страхування життя.

3. За ставками 0,4,6,12,15 і 20 відсотків доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України.

Терміни сплати податку на прибуток. При оподаткуванні прибутку використовуються такі податкові періоди: квартал, півріччя, три квартали, рік. Податок на прибуток сплачується щоквартально. Підприємство зобов¢язане подати до податкового органу за місцем реєстрації декларацію протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу або 60 календарних днів після закінчення року. Податок на прибуток сплачується у бюджет не пізніше 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації.

Майнові податки та платежі за ресурси

До майнових і ресурсних платежів відносяться: плата (податок) за землю, збір за першу реєстрацію транспортного засобу, збір за спеціальне використання води, плата за користування надрами, збір за спеціальне використання лісових ресурсів, екологічний податок та інші. 

Збори для формування державних цільових фондів

До державних позабюджетних цільових фондів в Україні, які пов¢язані із загальнообов¢язковим державним соціальним страхуванням, відносяться: Пенсійний фонд, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов¢язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Пенсійний фонд. Кошти фонду спрямовуються на виплату пенсій за віком, по інвалідності внаслідок загального захворювання, проведення медичних профілактично-реабілітаційних заходів, на виплату допомоги на поховання пенсіонерів. Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Кошти фонду спрямовуються на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, при народженні дитини та по догляду за нею, на поховання, на забезпечення оздоровчих заходів. Фонд загальнообов¢язкового державного страхування на випадок безробіття. Кошти фонду спрямовуються на виплату допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги безробітному та членам його сім¢ї, на відшкодуванню витрат, пов¢язаних із професійною підготовкою або перепідготовкою та профорієнтацією, на дотацію роботодавцю для створення робочих місць, на поховання безробітного. Фонд соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Кошти фонду спрямовуються на проведення профілактичних заходів по запобіганню нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на відновлення здоров¢я та працездатності потерпілого, на пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та ін.

 

Місцеві податки і збори

Діюча податкова система визначає два місцеві податки - податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки і єдиний податок та три місцеві збори – збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, збір за місця паркування транспортних засобів, туристичний збір.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ З ТЕМИ

1.Дайте визначення сутності податків та системи оподаткування.

2.Назвіть загальнодержавні податки і збори.

3.Назвіть місцеві податки і збори.

4.Хто є платником єдиного соціального внеску?

5.Які функції виконують податки?

6.Дайте класифікацію податків за формою оподаткування, за економічним змістом, за рівнем державних структур, які встановлюють податки, за напрямком використання.

7.Сутність і види мита.

8.Які види ставок мита Ви знаєте?

9.Назвіть обєкт оподаткування митом.

10.Сутність акцизного податку та обєкт оподаткування.

11.Хто є платниками акцизного податку?

12.Які підакцизні товари Ви знаєте?

13.Порядок обчислення та нарахування акцизного податку за ставками у відсотках до обороту з продажу.

14.Порядок обчислення та нарахування акцизного податку у твердих сумах з одиниці реалізованих товарів.

15.Порядок обчислення та нарахування акцизного податку одночасно за ставками у відсотках до обороту з продажу і у твердих сумах з одиниці реалізованого товару.

16.Від яких факторів залежить термін сплати акцизного податку?

17.Назвіть пільги щодо акцизного податку.

18.Сутність ПДВ.

19.Хто є платниками ПДВ?

20.Які операції є обєктом оподаткування ПДВ?

21Які операції не є обєктом оподаткування ПДВ?

22.Які операції звільнені від оподаткування ПДВ?

23.Ставки ПДВ.

24.Що таке податкове зобовязання і податковий кредит з ПДВ?

25.Що є датою виникнення податкових зобовязань з ПДВ?

26.Що є датою виникнення права на податковий кредит з ПДВ?

27.Як визначити суму ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету?

28.Які є податкові періоди з ПДВ?

29.Назвіть обєкт оподаткування податку на прибуток.

30.Як визначається сума оподатковуваного обороту, до якого застосовується ставка податку на прибутку?

31.Чи включаються суми фактично сплачених торгових патентів у звітному періоді до  витрат такого звітного періоду?

32.Ставки податку на прибуток та терміни його сплати.

33.Сутність плати (податку) за землю.

34.Сутність збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

35.Назвіть державні позабюджетні цільові фонди України, які повязані із загальнообовязковим державним соціальним страхуванням. Назвіть напрями використання коштів цих фондів.

36.Що є обєктом оподаткування для визначення розміру єдиного соціального внеску?

37.Які місцеві податки Ви знаєте? Назвіть їх сутність.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

1. Податок з доходів фізичних осіб.

2. Особливості оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю та інших доходів.

3. Сплата єдиного податку.

4. Фіксований сільськогосподарський податок.

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

1.Система оподаткування підприємств

2.Непрямі податки

3.Прямі податки

4.Майнові податки та платежі за ресурси

5.Збір для формування державних цільових фондів

6.Місцеві податки і збори

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

Адвалерне мито – це мито, яке нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, що обкладаються митом.  

Акцизний податок – це непрямий податок на високорентабельні і монопольні товари, законодавчо визначені як “підакцизні”, який включається до ціни.

Антидемпінгове мито – це мито, яке застосовується у разі ввезення на митну територію України товарів, які є обєктом демпінгу, або у разі вивезення товарів за цінами, істотно нижчими за ціни інших експортерів конкуруючих товарів.

Ввізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх ввезені на митну територію України.

Вивізне мито нараховується на товари та інші предмети при їх вивезенні за межі митної території України.

Витрати – це сума будь-яких витрат підприємства у грошовій, матеріальній та нематеріальній формах, які здійснюються з метою проведення власної господарської діяльності.  

Державні цільові фонди – це фонди, які створені відповідно до законів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обовязкових платежів) юридичних  і фізичних осіб.

Доходи – це загальна сума доходу підприємства від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Загальні податки – це податки, які встановлюються державою для фінансування загальнодержавних потреб і не мають цільового спрямування (податок на прибуток, податок на додану вартість, акцизний збір, податок з доходів фізичних осіб).

Загальнодержавні податки – це податки і збори, які встановлюються Верховною Радою України і обовязкові для справляння на всій території країни.

Комбіноване мито – це мито, яке обєднує обидва  види митного обкладення за адвалерним і специфічним митом.

Компенсаційне мито – це мито, яке застосовується у разі ввезення на митну територію України товарів, які є обєктом субсидованого імпорту, що може заподіяти шкоду національному товаровиробнику або у разі вивезення товарів, для виробництва, переробки, продажу, транспортування, експорту чи споживання яких надавалась субсидія.

Місцеві податки – це податки і збори, механізм справляння та порядок сплати яких встановлюється сільськими, селищними, міськими радами відповідно до переліку і  в межах граничних розмірів ставок, встановлених законами України. Місцеві податки і збори зараховуються до місцевих бюджетів.

Непрямі податки – це ціноутворюючі податки, які включаються до ціни товарів, сплачуються кінцевими споживачами в цінах  придбаної продукції, а до бюджету перераховуються продавцями товарів і послуг.

Платежі за ресурси – це податки, обєктом оподаткування для яких є певні види природних ресурсів.

Податки – це обовязкові платежі, що їх встановлює держава для юридичних і фізичних осіб з метою формування державних централізованих фондів грошових коштів, з яких забезпечується фінансування державних витрат.

Податки на дохід – це податки на доходи юридичних і фізичних осіб за відповідними ставками.

Податки на майно – це податки, обєктом оподаткування для яких є певне майно юридичних чи фізичних осіб.

Податки на споживання – це податки, які сплачуються кінцевими споживачами в цінах придбаної продукції.

Податкове зобовязання з ПДВ – це загальна сума ПДВ, одержана (нарахована) платником податку в звітному періоді.

Податковий кредит з ПДВ – це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобовязання звітного періоду.

Податок на додану вартість (ПДВ)  - це непрямий податок, який включається до ціни товарів і являє собою частину знову створеної вартості.

 Прямі податки – це податки, які встановлюються безпосередньо до обєкту  оподаткування, доходу чи майна, за певними ставками.

Сезонне ввізне чи вивізне мито – це мито, яке може встановлюватись на окремі товари та інші предмети на термін не більше чотирьох місяців.

Система оподаткування – це сукупність податків і зборів (обовязкових платежів), які справляються до бюджетів та до державних цільових фондів у порядку, встановленому законами України.

Спеціальне мито – це мито, яке застосовується як засіб захисту українських виробників у разі, коли товари ввозяться на митну територію України у обсягах та за таких умов, що створюють загрозу або заподіюють значну шкоду інтересам національних товаровиробників.

Специфічне мито – це мито, яке нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, що обкладаються митом.

 Цільові (спеціальні) податки – це податки, які справляються за цільовим призначенням.

ТЕСТИ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ ЗНАНЬ

Питання №1. Які фактори впливають на термін сплати акцизного податку з підакцизних товарів, вироблених на митній території України?

1. величина акцизного податку в ціні продукції;

2. умови реалізації підакцизної продукції;

3. вид підакцизного товару;

4. рентабельність продукції;

5. загальна сума акцизного податку, що її сплачує платник податку.

Питання №2. Назвіть об'єкт оподаткування для обчислення акцизного податку на основі використання специфічних ставок?

1. собівартість продукції;

2. ціна виробника (оптова ціна);

3. ціна виробника (оптова ціна) + акцизний податок;

4. ціна виробника (оптова ціна)  + ПДВ;

5. ціна виробника (оптова ціна)  + акцизний податок + ПДВ.

Питання №3. Об'єктом для визначення єдиного соціального внеску є...

1. загальний прибуток підприємства;

2. фонд споживання;

3. основна і додаткова заробітна плата;

4. сума нарахованих дивідендів;

5. витрати на оплату праці, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб.

Питання №4.  Джерела сплати податку на прибуток це...

1. собівартість продукції;

2. валовий прибуток;

3. чистий прибуток;

4. виручка від реалізації продукції;

5. податковий кредит.

Питання №5. Назвіть показники, які будуть використані для обчислення суми податку на прибуток.

1. валовий прибуток;

2. чистий прибуток;

3. сума інших витрат звітного податкового періоду;

4. сума доходів звітного податкового періоду;

5. сума собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг звітного податкового періоду.

Питання №6. Назвіть об'єкт оподаткування для обчислення ПДВ на вироблену продукцію.

1. собівартість продукції;

2. оптова ціна продукції;

3. відпускна ціна, включаючи акцизний податок;

4. відпускна ціна, включаючи акцизний податок і ПДВ;

5. прибуток від реалізації продукції.

Питання №7. До місцевих зборів належать:

1. Туристичний збір;

2. Збір за місця для паркування транспортних засобів;

3. Збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності;

4. Збір за спеціальне використання природних ресурсів;

5. Збір за забруднення навколишнього природного середовища;

6. Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства;

Питання №8. Обєктом оподаткування прибутку підприємства є:

1. величина валового доходу підприємства за мінусом валових витрат і амортизаційних відрахувань;

2. величина доходів, зменшена на суму собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суми інших витрат;

3. величина прибутку від звичайної діяльності до оподаткування;

4. величина прибутку від звичайної діяльності після оподаткування;

5. величина чистого прибутку.

Питання №9. Адвалерне мито – це...

1.мито, яке нараховується у відсотках до митної вартості товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

2. мито, яке нараховується у встановленому грошовому розмірі на одиницю товарів та інших предметів, які обкладаються митом;

3. обєднує обидва види митного обкладення, наведених у пункті 1 і пункті 2;

4. вірної відповіді немає.

Питання №10. Назвіть операції, які звільнені від оподаткування ПДВ:

1. постачання продуктів дитячого харчування та товарів дитячого асортименту для немовлят за переліком, затвердженими Кабінетом Міністрів України;

2. передача майна орендодавця, що є резидентом, у користування орендарю згідно з умовами договору оренди та його повернення орендодавцю після закінчення дії договору;

3. постачання (передплати) періодичних видань друкованих засобів масової інформації та книжок,  учнівських зошитів, підручників та навчальних посібників вітчизняного виробництва;

4. надання послуг із страхування і перестрахування;

5. обіг валютних цінностей, банківських металів, банкнот та монет НБУ, випуск, обіг та погашення білетів державних лотерей, виплата грошових виграшів, грошових призів і грошових винагород;

6. постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабміном України.

Питання №11

До якої групи спрощеної системи оподаткування (єдиного податку) слід віднести суб’єкта оподаткування – юридичну особу за такими характеристиками:  річна середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб, а обсяг доходу за календарний  рік не перевищує 20000000 гривень?

  1.  До першої;
  2.  до другої;
  3.  до третьої;
  4.  до четвертої;
  5.  до п’ятої;
  6.  до шостої.

ЗАДАЧІ

 

Задача 1.

Визначити суму ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету, та строки сплати, якщо у січні загальний обсяг продажу власного виробництва підприємства становить 25000 грн (без ПДВ). У цьому ж місяці підприємство сплатило вартість сировини та матеріалів, вартість яких відноситься до складу витрат на суму 13000грн (без  ПДВ). Сума ПДВ минулого звітного періоду, яка зменшує суму податку, належну до сплати в поточному звітному періоді, становить 140 грн.

Задача 2.

Визначити суму податку на прибуток, якщо відомо:

Загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого протягом звітного періоду 870300 тис.грн.

Суми податку на додану вартість, отримані платником податку на додану вартість, нарахованого на вартість продажу товарів (робіт, послуг) 145050 ти.грн.

Сума одержаного платником емісійного доходу 5478 тис.грн.

Собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг) за звітний період 497500 ти.грн.

Інші витрати звітного періоду 3658 тис.грн.

 

Задача 3. 

Загальна сума придбаних у звітному періоді товарів, що відносяться до  складу витрат підприємства,  становить 10000 грн. (без суми ПДВ). Загальний обсяг продажу у звітному періоді становить 9000грн. (без суми ПДВ), у тому числі обсяг експортного продажу становить 4000грн. Визначити суму бюджетного відшкодування з ПДВ.

Задача 4.

Відомі такі вихідні дані щодо ведення підприємницької діяльності юридичної особи:

  1.  Середньооблікова кількість працівників за минулий календарний рік становила 45 чоловік;
  2.  Обсяг доходу за минулий календарний рік склав 17580000 гривень;
  3.  Підприємство здійснює оптову торгівлю електроприладів;
  4.  Підприємство є платником ПДВ;
  5.  Обсяг доходу за 1 квартал звітного року становить 4500000 гривень.

Визначити:

  1.  Чи може підприємство перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і стати платником єдиного податку?
  2.  Якщо «так», то розрахуйте суму єдиного податку за 1 квартал звітного року.

Задача 5. 

Визначити суму податку на прибуток, якщо в звітному податковому періоді сума доходу підприємства становила 70000грн., собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг 30000грн, сума інших витрат звітного податкового періоду 10000грн. Крім того, на ремонт і поліпшення основних виробничих фондів  підприємство витратило 7000грн. (сукупна балансова вартість всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року становила 60000грн.).

Задача 6.

Підприємство випустило за травень місяць 1500000 пляшок коньяку місткістю 0,5 літрів і міцністю 40 об.%, які було реалізовано за ціною 85 гривень за 1 пляшку. Визначити суму акцизного податку і суму ПДВ, які підлягають сплаті до бюджету. Ставка  акцизного податку 45,87 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Задача 7.

Підприємство випустило і реалізувало за місяць 1255900 одиниць підакцизних товарів. Максимальна роздрібна ціна одиниці товару, встановлена виробником, складає 12 гривень (в пачці 20 штук). Акцизний податок обчислюється із застосуванням одночасно специфічних і адвалорних ставок  (специфічна ставка акцизного податку 110,64 гривень за 1 тис.штук; адвалорна ставка – 25%). Визначити суму акцизного податку, який підлягає сплаті до бюджету.

Задача 8.

Визначити суму податку на прибуток, яку необхідно сплатити підприємству (підприємство зареєстроване платником ПДВ) за 1-й квартал поточного року, якщо відомо:

1.Сума загальних доходів від продажу товарів    4602500 тис.грн.;

2.Сума безповоротної фінансової допомоги, одержана підприємством у звітному періоді 3784 тис.грн.;

3.Сума доходів від здійснення операцій лізингу 1500 тис.грн.;

4.Сума штрафів, фактично одержаних підприємством за рішенням сторін договору 26 тис.грн.;

5.Сума ПДВ, нарахованого на вартість продажу товарів 767083 тис.грн.;

6.Сума витрат, повязаних з продажем продукції 985096 тис.грн.;

7.Сума нарахованих податків, зборів (обовязкових платежів) 2380 тис.грн.;

8.Витрати, повязані з поліпшенням основних фондів у сумі, яку, відповідно з чинним законодавством, можна віднести до витрат 5 тис.грн.;

9. Вартість сплачених торгових патентів 600грн.;

10. Сума інших витрат звичайної діяльності, не повязаних безпосередньо з реалізацією товарів у звітному кварталі 140 тис.грн.

Задача 9

Відомі такі вихідні дані щодо ведення підприємницької діяльності юридичної особи:

  1.  Кількість осіб, які перебувають одночасно у трудових відносинах з підприємцем становила 7 чоловік;
  2.  Обсяг доходу за минулий календарний рік склав 8570000 гривень;
  3.  Підприємство займається випуском і реалізацією кондитерської продукції;
  4.  Підприємець є платником ПДВ;
  5.  Обсяг доходу за 1 квартал звітного року становить 90500 гривень.

Визначити:

  1.  Чи може підприємець перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності і стати платником єдиного податку?
  2.  Якщо «так», то розрахуйте суму єдиного податку за 1 квартал звітного року.

Задача 10

Тютюнова фабрика випускає сигарети без фільтру. Оптова ціна партії товару становить 11000 тис.грн.(кількість сигарет в партії товару – 50000 штук).  Акцизний податок обчислюється із застосуванням одночасно специфічних і адвалорних ставок  (специфічна ставка акцизного податку 49,48 гривень за 1 тис.штук; адвалорна ставка – 20%). Визначити відпускну ціну партії товару.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

1. Шляхи удосконалення податкової системи України.

2. Податкові пільги.

3. Податковий кодекс України.

4. Податок на прибуток та його роль у формуванні державного бюджету України.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України “Єдиний соціальний внесок”  

2. Податковий Кодекс України

3. Славюк Р.А. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – Київ: ЦУЛ, 2002. – С. 66-108.

4. Філімоненков О.С. Фінанси підприємств: Навчальний посібник. – Ірпінь: Академія ДПС України, 2003. С.86-242.

5. Фінанси підприємств: Підручник / Кер.авт.кол.і наук.ред.проф. А.М.Поддєрьогін. – 4-те вид., перероб. та доп. – К.:КНЕУ, 2002. – С.117-185.


Види
 мита

Ввізне мито

Вивізне мито

Особливе мито

Сезонне мито

Спеціальне мито

Антидемпінгове мито

Компенсаційне мито

Процентні доходи, комісійні доходи

Доходи звітного періоду

Собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг)

“ - ”

Інші витрати звітного періоду

Оподатковуваний прибуток

Ставка податку на прибуток   (19%)

Податкове зобов¢язання

“ - ”

Сума спла-чених торго-вих патентів

Сума податку на прибуток

“ - ”

Система оподаткування підприємств

Податкова система

Загальнодержавні податки і збори

Місцеві податки і збори

Єдиний соціальний внесок

Відрахування в державні цільові фонди

           Вимоги щодо реєстрація платників ПДВ

      Обов’язкова

      Добровільна

Сума операцій перевищує 300000 гривень протягом останніх 12 календарних місяців

    Без реєстрації

Сума операцій постачання іншим платникам не менше 50% загального обсягу постачання за останні 12 календарних місяців

Ввезення товарів на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню

       Операції, що не є об’єктом оподаткування

Випуск (емісія), розміщення та продаж за кошти цінних паперів, які випущені (емітовані) суб¢єктами підприємницької діяльності

Операції, пов’язані із передачею (поверненням) майна у схов (відповідальне зберігання), а також у лізинг (оренду) крім передачі у фінансовий лізинг

адання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування

Обіг валютних цінностей, банківських металів, банкнот та монет НБУ

розрахунково-клірингова,  розрахунково-клірингова, реєстраторська та депозитарна діяльність на ринку цінних паперів

Надання послуг з інкасації, розрахунково-касового обслуговування, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту

виплат у грошовій формі заробітної плати, пенсій, стипендій, субсидій, дотацій, виплат дивідендів, роялті у грошовій формі

реорганізації юридичних осіб

Операції, що оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою

З експорту товарів, (супутніх послуг) на експорт, якщо їх експорт підтверджений митною декларацією

Постачання товарів (послуг) підприємствами роздрібної торгівлі, які розташовані на території України в зонах митного контролю (безмитних магазинах)

Постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом

послуги, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником

постачання товарів для заправки морських суден, що використовуються для навігаційної діяльності, перевезення пасажирів або вантажів за плату, промислової, риболовецької або іншої господарської діяльності, що провадиться за межами територіальних вод України, для заправки або забезпечення повітряних суден, які виконують міжнародні рейси для навігаційної діяльності чи перевезення пасажирів або вантажів за плату.

Дохід банківських установ

Дохід від реалізації товарів (робіт, послуг)

Інші доходи

Доходи від операційної діяльності

       Доходи звітного періоду

Прибуток від операцій з торгівлі цінними паперами, з купівлі/продажу іноземної валюти та банківських металів

Позитивне значення курсових різниць

Дохід , пов'язаний з реалізацією заставленого майна

Інші доходи, прямо пов’язані зі здійсненням банківських операцій і послуг

Доходи у вигляді дивідендів, отриманих від нерезидентів, процентів, роялті, від володіння борговими вимогами

Доходи від операцій оренди (лізингу)

Суми штрафів (неустойки, пені), фактично отримані за рішенням сторін договору або відповідних державних органів, суду

Вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), суми отриманої безповоротної фінансової допомоги, безнадійної кредиторської допомоги

Фактично отримані суми державного мита, попередньо сплачені позивачем, що повертаються на його користь

   Суми акцизного податку, рентної плати

Суми дотацій, субсидій, капітальних інвестицій із фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування або бюджетів

Дохід від реалізації необоротних матеріальних активів, майнових комплексів, оборотних активів

Склад витрат

Витрати операційної діяльності

           Інші витрати

Собівартість реалізованих товарів(робіт, послуг)

Прямі матеріальні затрати

Витрати банківських установ

Прямі витрати на оплату праці

Амортизація основних виробничих основних засобів та нематеріальних активів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів (робіт, послуг)

Загальновиробничі  витрати

Вартості придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів (робіт, послуг)

Адміністративні витрати, спрямовані на обслуговування та управління підприємством

Витрати на збут, пов’язані з реалізацією товарів (робіт, послуг)

Інші операційні витрати

Фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів та інші витрати, пов’язані із запозиченнями

Інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів (робіт, послуг)

Інші прямі витрати, у т.ч. з придбання електричної енергії (включаючи реактивну)

  •  




1. Кусок хлеба насущно является был и останется одной из самых важных проблем жизни источником страданий ино
2. Лабораторная работа 9 Тема- Работа с таблицами Теоретическая часть Таблица состоит из строк и столбц
3. British slang and its classification
4. рефератов по истории
5. Політика протекціонізму в сучасному світі та Україні
6. і Оцінка інтенсивності конкуренції
7. Международные отношения студентапрактиканта подчеркнуть КазУМО и МЯ им
8. Экологический менеджмент и его связь с социально-экологическим маркетингом
9. Вариант30 СанктПетербург 2004 ЗАДАНИЯ К ЛАБОРАТОРНОЙ РАБОТ
10.  Положение Президента РФ в системе органов государственной власти
11. Алтайский государственный аграрный университет Кафедра Землеустройства земельного и городского кадас
12. тема 1 Вместо введения Ощущение системного кризиса точнее слома ключевых общественных механизмов неп
13. тема есть совокупность технического программного и организационного обеспечения а также персонала предна
14. Реферат на тему- ldquo;Заповедники заказники национальные паркиrdquo; С
15. Правові засади організації та проведення службових розслідувань в митних органах та участь в них юридичних служб
16. Договір купівлі-продажу за законодавством Федеративної республіки Німеччина
17. язык Friends in Your Life Friends re importnt in your life becuse you spend lot of time with them
18. Тема1.Основи побудови ФО 1
19. Микрофлора толстой кишки
20. е 12 месяцев 1 раз в семестр Размер в ЛГТУ 1200 15 1800