Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Кримський державний медичний університет імені С

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ДУ «Кримський державний медичний університет імені С.І.Георгієвського»

Кафедра

Акушерства і гінекології № 1

3.7. ПІДСУМКОВИЙ контроль знань студентів

Дисципліна:

Акушерство

Факультет:

1 медичний, міжнародний

Курс:           

4

Семестр:

7

Спеціальність:

7.110101 «лікувальна справа»

1. Тести для  підсумкового контролю рівня знань (тести   «Крок-1»,  «Крок-2»)

Тема (розділ) дисципліни

  1.  

При вимірюванні таза з’ясовано, що діагональна кон’югата дорівнює 12,5 см, а окружність зап’ястя – 15 см. Чому дорівнює істинна кон’югата?

1.

10 см

*

2.

11,5 см

3.

9 см

4.

12 см

  1.  

При вимірюванні таза встановлено, що розміри тазу дорівнюють: міжосний – 26 см, міжгребневий – 28 см, міжвертельний - 31 см, зовнішня кон’югата 20 см. Назвіть характеристику таза.

*

1.

Нормальний таз

2.

Рівномірнозвужений

3.

Плоский

  1.  

Який шов визначається на передлегій частини, якщо спереду під лоном він сполучається з тім’ячком рогоподібної форми:

*

1.

Стрілоподібний

2.

Вінцевий

3.

Лобний

4

Великий косий розмір має розміри:

*

13 см

12,5 см

11 см

5

Третій шар м’язів промежини включає:

*

m. pubo-coccydeus

m. isehio-cavernosus

m. ishio-coccydeus 

6

У повторнонароджуючий 21 року, при зовнішньому огляді ліворуч від пупка визначається округле, що балотує утворення; тут же, ближче до пупка, вислуховується серцебиття плода до 140 уд/хв.. Про яке положення плоду можна думати в цьому випадку?

*

Поперечне положення, І позиція;

Поперечне положення, ІІ позиція;

Поздовжнє положення, головне передлежання;

Тазове передлежання;

Косе положення.

7

У вагітної розмірі тазу 23-25-27-18. при піхвовому досліджені діагностується діагональна кон’югата 10,5 см. Окружність лучезап’ястного суглоба 14 см. Чому дорівнює щира кон’югата:

11 см

10 см

8,5 см

*

12 см

8

Вагітна, 20 років. Вагітність 1, 37 тиж. У чергове відвідування лікаря встановлено: повздовжнє положення плоду, 1 позиція, передній вид. 3 прийомом Леопольда симптом балотування не визначається. Серцебиття плоду ліворуч, вище пупка, без особливостей. Діагноз:

*

1.

Повздовжнє положення плоду, тазове передлежання.

2.

Повздовжнє положення плоду, головне передлежання.

3.

Поперечне положення плоду.

4.

Діагональне положення плоду.

9

Пацієнтка, 22 роки, звернулася до жіночої консультації зі скаргами на затримку менструації протягом півтора місяці, нудоту, втомлюваність, сонливість, роздратованість. При огляді: на обличчі та сосках виражена пігментація, з боку внутрішніх органів патології не виявлено. При огляді в дзеркалах визначається цианоз слизуватої оболонки піхви та шийки матки. При бімануальному дослідженні – збільшення матки, її гіперантифлексія, асиметрія. З чим пов’язані перераховані скарги, та данні бімануального дослідження?

*

1.

Маткова вагітність.

2.

Порушення менструального циклу.

3.

Захворювання шлунково-кишкового тракту.

4.

Ектопічна вагітність.

5.

Пухлина матки.

10

На черговий прийом до лікаря жіночої консультації 05.03.08 прийшла першовагітна. Тиждень тому відзначає появу рухання плоду. Остання менструація почалася 10.01.08. Коли треба видати вагітній дектретну відпустку?

*

1.

08.08.08

2.

25.07.08

3.

22.08.08

4.

11.07.08

5.

05.09.08

11

Пацієнтка, 22 років, звурнулася до жіночої консультації зі скаргами на затримку менструації протягом 2 місяців, зявився потяг до гострої їжі, нудоту, сонливість, нетерпіння тютюнового диму. При бімануальному дослідженні: матка в гіперантефлексії, збільшена до розмірів гусиного яйця, в області лівого кута випинання (асиметрія). Які імовірні ознаки вказують на наявність вагітності?

*

1.

Відсутність менструації. Гіперантефлексія. Асиметрія матки.

2.

Нудота.

3.

Сонливість.

4.

Потяг до гострої їжі.

5.

Нетерпіння тютюнового диму.

12

Пацієнтка, 20 років, звурнулася до жіночої консультації з метою визначення наявності вагітності. Дату останньої менструації не пам’ятає. Останні 2 місяці від вагітності не утримувалась. Протягом 10 діб турбує нудота, з’явилося нетерпіння до м’ясної їжі. При огляді за допомогою дзеркал, звертає на себе увагу цианоз слизуватої оболонки піхви та шийки матки. При бімануальному дослідженні матка у гіперантефлексії, збільшена, округла, ром’якшена. Придатки не визначаються. Які припустимі ознаки вказують на наявність вагітності?

*

1.

Нудота, нетерпіння до м’ясної їжі.

2.

Цианоз слизуватої оболонки піхви та шийки матки.

3.

Гіперантефлексія матки.

4.

Збільшення та розмякшення матки.

5.

Відстність менструацій.

13

При постановці на облік, лікар жіночої консультації вимірюва таз вагітної, а саме дистанцію між найбільш віддаленими точками гребнів клубової кістки, що становить у вагітної 28 см. Про який розімр іде мова?

*

1.

D.cristarum

2.

D.spinarum

3.

D.trochanterica

4.

Conj.externa

5.

Conj.vera

14

При вимірюванні тазу вагітної лікар вимірював діагональну коньюгату, це дистанція від:

*

1.

Нижнього краю симфізу до мису.

2.

Верхнього краю симфізу до мису.

3.

Нижнього краю симфізу до третього крижового хребця.

4.

Нижнього краю симфізу до верхівки кріжової кістки.

5.

Нижнього краю симфізу до  верхівки куприка.

15

При вимірюванні тазу вагітної лікар встановив, що зовнішня коньюгата дорівнює 19 см. Індекс Соловйова – 15. Який розмір справжньої коньюгати?

*

1.

10 см.

2.

11 см.

3.

12 см.

4.

13 см.

5.

9 см.

16

Обстежуючи вагітну в жіночій косультації, лікар виявив, що матка збільшена до 5-6 тиж. вагітності, асиметрична, ліворуч від матки пальпується випинання. Матка мякої консистенції, але під час дослідження скоротилась та ущільнилась. Після закінчення дослідження знову стала м’якою. Які ознаки вагітності виявив лікар?

*

1.

Піскачека та Снєгірьова.

2.

Горвіца-Гєгара.

3.

Гентера та Піскачека.

4.

Губарєва та Гауса.

5.

Снегірьова та Гентера.

17

До сан.пропускника пологового відділення машиною швидкої допомоги доставлена роділля на строкові пологі зі скаргами на періодичні болі внизу живота, які турбують її по 30-40 сек., через 4-5 хв., вилиття навколоплідних вод – 12 год. тому. Температура тіла – 38,5оС. З піхви виділенні з неприємним запахом. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне, 160 уд. за хв. У яке відділення шпиталізувати вагітну?

*

1.

Фізиологічне відділення.

2.

Відділння патології вагітних.

3.

Обсерваційне відділення.

4.

Відділення консервативної гінекології.

5.

Відділення оперативної гінекології.

18

В жіночу консультацію звернулася вагітна в строці вагітності 28-29 тижнів зі скаргами на кров'яні виділення зі статевих шляхів, які з'явилися зранку після сну. В анамнезі 1 пологи та 2 медичних аборти. При зовнішньому обстеженні встановлено, що розміри матки відповідають строку вагітності, матка в нормальному тонусі. Плід в тазовому передлежанні, серцебиття плода 140 уд/хв, ритмічне. Кров'яні виділення припинилися. Яка тактика лікаря жіночої консультації?  

*

1.

Шпиталізація в пологовий будинок для подальшого обстеження.  

2.

Рекомендувати вагітній приймати спазмолітичні препарати.

3.

Рекомендувати вправи для виправлення положення плода.

4.

Провести вагінальне дослідження вагітної.

5.

Рекомендувати вагітній зменшити  фізичне навантаження.

19

На прийом до лікаря жіночої консультації для постановки на облік по вагітності звернулася вагітна 20 лет. Із анамнезу виявлено, що росла в важких матеріально – побутових умовах, в дитинстві часто хворіла інфекційними захворюваннями, перенесла рахіт. Наявність якого фактора у жінки  може вплинути на метод її пологовирішення?  

*

1.

Вузький таз.

2.

Анемія.

3.

Вік.

4.

Паритет.

5.

Астенічний синдром.

20

У гінекологічне відділення доставлена машиною швидкої допомоги вагітна 21 року. Вагітність 8-9 тижнів. Скарги на нудоту, блювоту до 15 разів на добу, їжу не утримує. За 10 днів втратила 3,2 кг маси тела. Стан хворої середньої тяжкості, виснажена, із роту запах ацетону. Температура субфібрильна, шкіра суха, жовтянична. Пульс 110 ударів за хвилину, слабкої напруги. Живіт при пальпації м‘який, безболісний. Ваша тактика?  

*

1.

Перервати вагітність.  

2.

Провести токолітичну терапію.

3.

Знеболювальна та седативна терапія.  

4.

Наладити парентеральне харчування.  

5.

Інфузійна та дезінтоксикаційна терапія.

21

Новонароджений 1 – доба життя  з гемолітичною анемією та жовтянкою, має почасовий  приріст білірубіну 4,1 мкмоль/л при пуповинному 35 мкмоль/л і рівні гемоглобіну 136 г/л.  Яка група препаратів буде складати базісну терапію?  

*

1.

Дезінтоксикаційні.

2.

Вітаміни.  

3.

Кров та її складові.  

4.

Гемостатичні.  

5.

Седативні.

22

Роділя С., пологи 8. Поступила через 2 год після початку пологової діяльності та відходження навколоплідних вод. Об’єктивно: ВДМ-29см, окіл живота-107см. Розміри тазу: 25-28-30-20. голівка зліва, тазовий кінець справа. Над входом в малий таз передлежача частина не визначається. Серцебиття плоду до 136 уд/хв. При піхвовому дослі_дженні: шейка матки довжиною до 1см, канал пропускає 2п/п. Підтікають світлі навколоплідні води. Плідний міхур не пальпується. Які ймовірні причини неправиль_ного положення плоду?  

*

1.

Знижений тонус матки і передньої стінки живота.  

2.

Крупний плід.

3.

Багатоводдя.  

4.

Вузький таз.  

5.

Дворога матка.  

23

В гінекологічне відділення поступила жінка в терміні вагітності 7-8 тижнів зі скаргами на переймоподібний біль низом живота та мажучі кров’янисті виділення . Дана вагітність третя. Перші дві закінчились самовільними викиднями в термінах 10 та 12 тижнів. Жінці 25 лет, морфотип має ознаки вірилізації, таз звужений, молочні залози гіпопластичні. Гіпертрихоз розповсюджується на внутрішню поверхню стегон, білу лінію живота. Яке обстеження слід призначити в першу чергу з метою вста_новлення етіології “звичного” невиношування вагітності?  

*

1.

Визначити екскрецію 17-кетостероїдів.  

2.

Виконати ультразвукове дослідження.  

3.

Визначити рівень естріолу в плазмі крові.  

4.

Провести медико-генетичне консультування.  

5.

Взяти висів піхвинного вмісту.

24

Вагітність перша, 15-16 тижнів, індукована вживанням клостілбегіту. На УЗД виявлено двійню. Вміст alpha-фетопротеїну в сироватці крові вагітної перевищує норму. Як трактувати аномальний рівень alpha-фетопротеїну в цьому випадку?  

*

1.

Ознака багатопліддя.  

2.

Дефект невральної трубки.  

3.

Недооцінення гестаційного терміну.  

4.

Некроз печінки плодів.  

5.

Порушення остеогенезу плодів.  

25

У першовагітної жінки в 32 тижні прибавки маси тела за тиждень склала 600 грамів.  Запитання: Яка допустима прибавка маси тела у вагітних в нормі за тиждень?   

*

1.

200-300 грамів за тиждень  

2.

1000 грамів за тиждень  

3.

800 грамів за тиждень  

4.

100 грамів за тиждень  

5.

600 грамів за тиждень  

26

Вагітна 26 лет, термін вагітності 32 тижні, жалуется на загальну слабкість, запарочення, мерехтіння “мушок” перед очима. Загальний аналіз крові: еритроцитів 2,8х1012/л; гемоглобін 82 г/л. Яка основна причина призводить до анемій вагітних?  

*

1.

Дефіцит заліза.  

2.

Дефіцит фолієвої кислоти.  

3.

Дефіцит вітаміну В12.  

4.

Дефіцит вітаміну С.  

5.

Дефіцит мікроелементів.  

27

Хворій 26 лет. Захворіла після пологів, які відбулися 12 месяцев тому. Пологи були важкими, у ранньому послеродовом периоде була кровотеча, ДВЗ-синдром. Скарги на головний біль, запаморочення, сонливість, слабкість, випадання волосся на голові і на лобку. АТ – 90/50 мм рт.ст., температура тела – 35,8? С. Менструальна функція після пологів не відновлюється. При гінекологічному огляді виявлено: матка зменшена в розмірах, яєчники не пальпуються, відмічається сухість слизової піхви. Базальна температура монофазна, нижче 37( С, симптоми “зіниці” та “папороті” негативні. З чим пов(язаний патогенез захворювання?   

*

1.

Із зниженням функції гіпофізу.

2.

З надмірною продукцією пролактину.  

3.

Із зниженням функції яєчників.  

4.

З порушенням функції наднирників.  

5.

З гіперпродукцією андрогенів.  

28

Для профілактики кровотеч в ранньому післяпологовому періоді показані такі заходи, за виключенням  

*

1.

Проведення активного масажу матки  

2.

Холод на низ живота  

3.

Введення внутрішньовенно окситоцину  

4.

Введення внутрішньовенно простагландинів  

5.

Введення засобів, що прискорюють зсідання крові  

29

Роділля 20 років, І термінові пологи, перейми розпочалися в 16 год, в 2 години проміжок між переймами збільшився, тривалість перейм зменшилась. Розміри тазу N, навколоплідні води не відходили, аускультативно серцебиття плоду 140 уд. за 1 хв., ясне, ритмічне, висота стояння дна матки 30 см, окружність живота – 98 см, положення плоду поздовжнє, голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. При вагінальному дослідженні розкриття шийки матки 5 см, голівка виповнює 1/3 крижової впадини, плідний міхур цілий. Вибрати подальшу тактику ведення пологів.  

*

1.

Медикаментозний сон  

2.

Кесарський розтин  

3.

Пологопосилення

4.

Акушерські щипці  

5.

Амніотомія, медпологопосилення  

30

У 24 річної жінки після пологів через природні пологові шляхи, незважаючи на введення оксітоцину, продовжується кровотеча. Матка добре скорочується, але потім знов розслаблюється, що супроводжується посиленням кровотечі. Що є ймовірною причиною?      

*

1.

Затримка додаткової дольки плаценти   

2.

Розрив матки  

3.

Атонія матки   

4.

Тромбоцитопенія  

5.

Травма шийки матки  

31

У вагітної З., 24 літ при вагітності 36 тижнів окружність живота склала 110 см, висота дна матки – 42 см. Яким методом можна уточнити патологію вагітності?  

*

1.

УЗД.  

2.

Рентгенологічне дослідження.  

3.

Амніоскопія.  

4.

Зовнішне ручне обстеження.  

5.

Моніторне обстеження.  

32

До пологового будинку доставлена жінка 29 років. Пологова діяльність активна. Навколоплідні води відійшли через 8 годин після початку перейм. Відкриття маткового зіву повне. Після цього пологова діяльність припинилась. Перейми короткі, нерегулярні, слабкі, голівка плоду не продвинулась. Який діагноз можна виставити роділлі?  

*

1.

Вторинна слабість пологової діяльності

2.

Первинна слабість пологової діяльності.  

3.

Дискоордінована пологова діяльність.

4.

Тетанія матки.  

5.

Атонія матки.  

33

До лікаря звернулась жінка 21 року зі скаргами на нудоту та блювання, особливо зранку, затримку місячних на 3 тижні, нагрубання молочних залоз. Ці симптоми з’явилися після одруження, через 2 місяці. Який діагноз можна запідозрити?  

*

1.

Вагітність раннього строку.  

2.

Гастрит.

3.

Гастродуоденіт.  

4.

Харчове отруєння.

5.

Гіпотонія.  

34

Жінка 25 років скаржиться на відсутність менструацій, слабкість, випадіння волосся з голови, зниження ваги. 9 місяців тому – пологи з крововтратою 1л 200мл. Після пологів лактації не було. Вагінальний огляд: матка зменшена, яєчники не пальпуються. В ан.крові – різке зниження естрогенів. Який найбільш вірогідний діагноз?  

*

1.

Післяпологовий синдром.  

2.

Гіпотіреоз.  

3.

Синдром Кіарі-Фромеля.  

4.

Синдром Штейна-Левенталя.  

5.

Астенічний синдром.  

35

У жінки 30 років на другому тижні після пологів розвинулися психомоторнє збудження, фебрильна температура, стробізм, ністагм у горизонтальній площині, зорові галюцинації, дезорієнтація, напруження м’язів потилиці, симптом Керніга, в анамнезі зловживання алкоголем. Ваш діагноз?  

*

1.

Післяпологовий психоз.  

2.

Епілептична хвороба, яка загострилася після пологів  

3.

Деліріозний синдром при абсцесі мозку  

4.

Деліріозний синдром при тромбозі судин мозку  

5.

Алкогольний психоз  

36

Вагітна О., 19 років, перша вагітність 35-36 тижнів. Хворіє СНІДом 2 роки, з приводу якого анонімно лікувалася. Який вид родорозрішення треба застосувати в даному випадку?  

*

1.

Через природні родові шляхи  

2.

Кесарський розтин до початку родової діяльності  

3.

Проведення родозбудження до строку пологів  

4.

Проведення родозбудження в строки пологів  

5.

Накладання акушерських щипців  

37

Новонароджена дівчинка масою 3500 г, довжиною 52 см від першої вагітності, що протікала на фоні анемії ІІ ступеня важкості, народилася із серцебиттям 140 уд/хв, закричала зразу, крик голосний, рефлекси живі, м’язовий тонус дещо знижений, є акроціаноз. Яка оцінка новонароджекної за  шкалою Апгар?  

*

1.

8 балів  

2.

6 балів  

3.

7 балів  

4.

9 балів  

5.

10 балів  

38

У першовагітної в 38 тижнів вагітності з’явилися болі внизу живота і в попереку з інтервалом через 5-6 хвилин тривалістю 30 сек на протязі 2 годин. Положення плода поздовжнє, І позиція, передній вид. Виставте  діагноз?  

*

1.

Початок родової діяльності  

2.

Передвісники пологів  

3.

Аппендицит

4.

Гострий пієлонефрит  

5.

Ниркова коліка  

39

В родильному залі знаходиться роділля 22 років. Положення плода поздовжнє, І позиція, передній вид. Дайте характеристику потуг при фізіологічному перебігу пологів.  

*

1.

Знаходження голівки на тазовому дні  

2.

Скорочення м’язів діафрагми  

3.

Внутрішній поворот голівки  

4.

Скорочення м’язів тазового дна  

5.

Часті перейми  

40

Яка тривалість фізіологічних пологів у жінки, яка народжує вперше?.  

*

1.

10-12 годин  

2.

6-8 годин  

3.

14-16 годин  

4.

4-6 годин  

5.

16-18 годин  

41

Яка тривалість фізіологічних пологів у  повторнородячої жінки?  

*

1.

6-8 годин  

2.

10-12 годин  

3.

13-14 годин  

4.

4-6 годин  

5.

10-11 годин  

42

З якого терміну вагітності можливо прослухати серцебиття плоду?

1.

18 тижнів

*

2.

20 тижнів

3.

22 тижні

4.

25 тижнів

5.

30 тижнів

43

Зразу після пологів дно матки знаходиться?

1.

на 4 см вище пупка

2.

на 2 см вище пупка

*

3.

на рівні пупка

4.

на 2 см нижче пупка

5.

на 4 см нижче пупка

44

Ранній післяпологовий період триває:

*

1.

2-4 години після пологів

2.

1 добу після пологів

3.

3-4 доби після пологів

4.

7-8 діб після пологів

5.

6-8 тижнів після пологів

45

У якому місці прослуховується серцебиття плоду при головному передлежанні, I                позиції, передньому вигляді?

1

зліва нижче за пупок

2

справа вище за пупок

*

3

зліва вище за пупок

4

справа нижче за пупок

5

в області пупка

46

На якій хвилині оцінюється стан новонародженого за шкалою Апгар?

1

на 1 і 3 хвилині

2

тільки на 1 хвилині

*

3

на 1 і 5 хвилині

4

на 3 і 10 хвилині

5

тільки на 3 хвилині

47

Яка з ознак не оцінюється при визначенні стану новонародженого за шкалою Апгар?

1

забарвлення шкіри

2

м'язовий тонус

3

дихання

*

4

термін гестаціі

5

рефлекторна збудливість

48

З якого терміну гестаціі доцільно призначати кардіотокографію, як метод дослідження внутрішньоутробного стану плоду?

1

з 22 тижнів.

2

з 36 тижнів.

3

з 28 тижнів.

4

з 30 тижнів.

*

5

з 32 тижнів.

49

Що дозволяє визначити III прийом методу Леопольда-Льовітського:

1

частина плоду, яка знаходиться в області дна матки

2

позицію і вид плоду

3

висоту стояння дна матки

4

тонус матки

*

5

передлежачу частину плоду

50

Яка в нормі довжина пуповини?

1

20-50 см

*

2

40-60 см

3

до 1 метра

4

30-70 см

5

не коротше 50 см

51

Який характер виділень із статевих шляхів на 3-6 доби післяродового періоду?

1

кров'яні значні

2

кров'яні помірні

*

3

сукровичні помірні

4

сукровичні незначні

5

слизисті

52

На якому тижні вагітності півторновагітни  жінки найчастіше починають відчувати ворушіння плоду?

1

на 16 тижні

2

на 20 тижні

3

на 14 тижні

*

4

на 18 тижні

5

на 22 тижні

53

Як часто слід прикладати новонародженого до грудей?

1

кожні 4 години

2

кожні 5 годин

3

кожні 6 годин

*

4

на вимогу новонародженого

5

кожні 8 годин

54

Який з прийомів методу Леопольда-Льовіцкого дозволяє визначити висоту стояння дна матки?

*

1

перший

2

другою

3

третій

4

четвертий

5

перший і четвертий

55

Фізіологічна крововтрата для жінки вагою 90 кг складає:

450 мл.

500 мл.

1000 мл.

750 мл.

*

400 мл.

56

На який день після запліднення відбувається імплантація ембріона?

1.

імплантація яйцеклітини відбувається до її запліднення

2.

на 1-2 день

3.

на 7-8 день

4.

відразу після запліднення

*

5.

на 5-6 день

57

На якій стадії розвитку ембріона відбувається його імплантація?

1.

на стадії зіготи

2.

на стадії бластомера

3.

на стадії морули

*

4.

на стадії бластоцісти

5.

на стадії ціто- або сінцітіотрофобласта

58

відмінною рисою при двуяйцовой двійнятах є:

1.

наявність тільки загального хоріону

2.

наявність тільки загального амніону

*

3.

наявність індивідуального хоріону та амніону

4.

наявність загального хоріону та амніону

5.

розвиток двох (або більш) ембріонів з однієї заплідненої яйцеклітини

59

Причиною неправильного положення плоду НЕ є:

1

знижений тонус матки і передньої черевної стінки

2

крупний плід

3

вузький таз

4

багатоплідна вагітність

*

5

стать плоду

60

Абсолютним показання до операції кесареву ростину НЕ є:

1

поперечне положення плоду

2

наявність багатоплідної вагітності і тазове передлежання першого плоду

3

тазове передлежання плоду при передбачуваній масі плоду більш 3700гр.

*

4

Наявність діамніотичної діхоріальної двійни і тазове передлежання другого плоду з двійнят

5

Тазове передлежання плоду і наявність у жінки загальноравномірнозвужений тазу - I ст.

61

Вагітна, 20 років, з регулярною пологовою діяльністю. При огляді вилилися навколоплідні води, густо забарвлені меконієм, шийка матки згладжена, відкриття 6 см, предлежит головка плоду. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне, 180 ударів в хвилину. Можливий діагноз?

*

1

дістрес плоду

2

резус-конфлікт

3

синдром внутрішньоутробної затримки розвитку плоду

4

аномалія пологової діяльності

5

передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

62

Вагітна 37 років, народжує вперше. Вагітність 40 тижнів, головне передлежання, перший період пологів. Пологова діяльність триває 10 годин, сутички через 5-6 хвилин по 45-50 секунд. Відійшли забарвлені меконієм навколоплідні води. Серцебиття плоду 90 ударів в хвилину, оцінка по Фішеру – 5 балів. PV: шийка матки згладжена, відкриття 6 див. Яка тактика ведення пологів.

1

акушерські щипці

2

введення утеротоніків

3

введення спазмолитіків

4

вакуум-екстракція плоду

*

5

кесарев ростин

63

До ознак гіпоксії плоду згідно даним кардіотокографії відносяться:

*

1

базальний ритм менше 100 або більше 170 ударів в хвилину, наявність виражених варіабельних децелерацій

2

базальний ритм 120-160 ударів в хвилину

3

дві і більш акцелерації за 10 хвилин запису кардіотокограми

4

реєстрація інтенсивних рухів плоду

5

всі перераховані ознаки

64

Який з параметрів НЕ оцінюється при проведенні біофізичного профілю плоду?

*

1

термін гестації

2

ворушіння плоду

3

об'єм навколоплідних вод

4

ступінь зрілості плаценти

5

реактивність серцебиття плоду

65

При розвитку дистреса плоду в першому періоді пологів показано:

1

накладення акушерських щипців

2

вакуум-екстракція плоду

3

надати прийом Крістеллера

*

4

кесарев ростин

5

продовжити вести пологи через природні родові шляхи під постійним контролем кардіомоніторінга

66

Дані функціонального стану дитини при народженні: серцебиття ясне, 136 ударів в хвилину, дихання самостійне, але без першого крику, шкіра особи і тіла рожева, кінцівок – синя, рухи активні, при роздратуванні підошов дитина відсмикувала ніжку, з'явилася гримаса на обличчі і почав голосно кричати. Оціните стан новонародженого за шкалою Апгар.

1

10 балів

2

9 балів

*

3

8 балів

4

7 балів

5

5 балів

67

Ознаками гіпоксії плоду за даними КТГ не є:

1

Пізні децелерації

2

монотонний ритм

*

3

відсутність децелерацій

4

базальний ритм менше 110 ударів в хвилину

5

базальний ритм більше 150 ударів в хвилину

68

При розвитку дистреса плоду у другому періоді пологів показано:

1

чекати закінчення пологів, після чого надати первинну реанімацію новонародженому

*

2

вакуум-екстракція плоду

3

надати прийом Крістеллера

4

кесарев ростин

5

продовжити вести пологи через природні родові шляхи під постійним контролем кардіомоніторінга

69

Стан новонародженого після затяжних пологів: серцеві тони глухі, частота серцевих скорочень 96 ударів в хвилину, дихання поверхневе у вигляді рідкісних зітхань, крику немає, м'язовий тонус знижений, на роздратування підошви стоп відповідає слабо вираженою гримасою, шкіра бліда з вираженим ціанозом носогубного трикутника. Оціните стан новонародженого за шкалою Апгар.

1

3 бала

2

1 бал

3

6 балів

4

4 бала

*

5

5 балів

70

Rh - конфліктна вагітність. При яких біохімічних показниках крові новонародженого вирішується питання про зиміннє переливання крові?

1.

Вмість Hb < 90г/л

2.

Білірубін > 342 мкмоль/л

3.

Швидкість зростання рівня білірубіну > 6 мкмоль/год

4.

Рівень білірубіну в пупкових судинах > 60 мкмоль/л

*

5.

Усе вишеозначене

71

Яка стандартна доза антирезусного гамма-глобуліну?

1.

0,1 мг

2.

0,2 мг

*

3.

0,3 мг

4.

0,4 мг

5.

0,5 мг

72

При якому ЧСС новонародженого слід починати непрямий масаж серця?

1.

120 уд/хв.

2.

100 уд/хв.

3.

80 уд/хв.

*

4.

60 уд/хв.

5.

40 уд/хв..

73

У породіллі I термінові пологи. Положення плода поздовжнє. 1 період пологів. При вгледіти^ся дослідженні:  шейку матки згладжена, розкриття маткового зева - 5 див. Плодовий міхур цілий. Визначаються сідниці й поруч із ними ступні ніжок плода. Який діагноз?  

*

1.

Змішане сідничне предлежание  

2.

Повне ножне предлежание  

3.

Повне ножне предлежание  

4.

Неповне ножне предлежание  

5.

Колінне предлежание

74

Первістка, 21 року перебуває в першому періоді  пологів.  При піхвовому дослідженні: шейку матки згладжена, відкриття маткового зева на 4 див. Плодового міхура немає. Предлежат сідниці й стопа плода. Яке предлежание плода?

*

1.

Неповне сідничне предлежание  

2.

Повне  ножне предлежание  

3.

Неповне  ножне предлежание  

4.

Змішане сідничне предлежание  

5.

Колінне предлежание  

75

У процесі ведення пологів при чисто сідничному  предлежании  по методу Цовьянова відбулося передчасне випадання ніжок. Що необхідно почати для швидкого народження плода?

*

1.

Зробити операцію кесарева розтин.

2.

Зробити операцію кесарева розтин.

3.

Витяг плода за ніжки.

4.

Застосувати класичний ручний посібник.

5.

Витягти плід за паховий згин.

76

Породіллі з гострою внутрішньоутробною гіпоксією плода при ножному предлежании зроблений витяг плода за тазовий кінець. При виведенні голівки виникли утруднення. Послід виділився самостійно, при огляді - цілий. Матка щільна, дно її на 2 див нижче пупки. З полової щілини струмком випливає кров. Виявлений  розрив шийки матки II ступеня, ушит. Кровотеча триває. Що є причиною триваючої кровотечі?

*

1.

Розрив матки в нижньому сегменті.

2.

Порушення скорочувальної здатності матки.

3.

Затримка елементів плодового яйця.

4.

Порушення системи, що зверстує, крові.

5.

Гіпотонія миометрия

77

Другий період пологів. Змішане сідничне предлежание, передній вид. Передбачувана маса плода – 3200. Серцебиття плода ясне, ритмічне 136 уд/хв. Розміри таза: 25-28-31-21. Яка найбільш раціональна тактика ведення пологів?

*

1.

*Класичний ручний посібник

2.

Кесарево розтин

3.

Метод Цовьянова.

4.

Екстракція плода за тазовий кінець

5.

Поворот плода на голівку

78

Машиною швидкої допомоги в родильний будинок доставлена вагітна зі скаргами на ниючі болі в попереку, що мажуть кров'янисті виділення з піхви. Строк вагітності 36-37 тижнів. Об'єктивно: розміри таза нормальні, ОЖ – 102 див, ВДМ – 38, над входом у малий таз перебуває м'яка частина плода, в області дна більше щільна округлої форми, серцебиття плода до 160 уд/хв задовільних властивостей вище пупка ліворуч. PV: шейку матки щільна, мало податливий, цервикальный канал відкритий на 2 п/п (5 див), плодовий міхур цілий, визначається край плаценти, предлежит тазовий кінець на рівні Lin. terminales. Яка акушерська тактика?

*

1.

*Кесарево розтин.

2.

Пологи per viar naturalis шляхом розкриття плодового міхура

3.

Екстракція плода за тазовий вигин

4.

Пролонгирование вагітності.

5.

Призначити анальгетики й спазмолитики  

79

У родильний блок надійшла породілля з активною родовою діяльністю. Вагітність 1-а. ОЖ – 100 див, ВДМ – 39 див. Розміри таза 26-29-32-20 див. Положення плода поздовжнє, 1-а позиція, передній вид, в області дна матки визначається більша щільна частина плода. При внутрішнім обстеженні: шейку матки згладжена, відкриття 4 див, плодовий міхур цілий, предлежание ніжки плода. Кістки таза гладкі. Тактика ведення пологів?  

*

1.

* Кесарево розтин.  

2.

Консервативне ведення пологів по Цевьянову.  

3.

Стимулювання пологів  

4.

Амніотомія.  

5.

Класичні ручні методи.  

80

Первістка, 26 років, надійшла в родильний будинок зі строком вагітності 40 тижнів, в I періоді пологів з тазовим предлежанием плода й із що відійшли околоплодными водами до початку родової діяльності. Коли потрібно було госпіталізувати вагітну?  

*

1.

* 38 тижнів  

2.

36 тижнів  

3.

34 тижні  

4.

З качаном регулярних перейм  

5.

У першому періоді пологів  

81

Повторнобеременная М.,30 років спрямована в родильне відділення на профілактичне ліжко для определния тактики ведення вагітності й пологів. Діагноз: вагітність 36 тижнів, змішане сідничне положення плода, друга позиція. Серцебиття плода 140 уд/хв. Перша вагітність закінчилася кесаревым розтином. Яка найбільш правильна тактика лікаря?

*

1.

*Родоразрешение в плановому порядку кесаревым розтином

2.

Зовнішній поворот плода на голівку  

3.

Поворот плода по Грищенко-Шулешовой.  

4.

Поворот за Архангельським.  

5.

Дострокове розродження.  

82

Первістка в строку 39-40 тижнів. 1 період пологів. Плід 1, положення плода поздовжнє. Бимануально: шейку матки згладжена, розкриття зева до 5 див. Плодовий міхур цілий. Через піхву визначаються сідниці й поруч із  ними ступні ніжок плода. Діагноз ?  

*

1.

*Повне сідничне предлежание  

2.

Неповне сідничне предлежание

3.

Повне ножне предлежание  

4.

Неповне нiжне передлежання  

5.

Колiнне передлежання  

83

Роділля В., 38 років, доставлена в пологовий будинок при вагітності терміном 38 тижнів після 6 часів від початку регулярних перейм. Попередні п'ять вагітностей закінчилися терміновими пологами. Четверо перших дітей народилися в головному передлежання, а п'ятий у тазовому. Усі діти живі. вагітність протікала без ускладнень. З боку внутрішніх органів патологічних відхилень не виявлено. розміри таза: 26, 29, 32, 21. Окружність живота 109 див, висота стояння дна матки над лоном 29 див. Живіт відвислий, округлої форми. Передлежача частина не пальпується. Щільна частина плоду, що балатує, визначається ліворуч, вище гребеня клубової кістки. Серцебиття плоду прослуховується ліворуч на рівні пупка, ясне ритмічне, 140 уд. за хвилину. Навколоплідні води не виливалися. При піхвовому дослідженні – шийка згладжена, розкриття маткового вічка на 8 див. Плідний міхур цілий, напружується під час перейм. Передлежача частина плоду не визначається. Мис не досяжний. екзостозів не виявлено. Що робити?   

*

1.

* Пологи закінчити кесарським розтином.   

2.

Дочекатись повного відкриття шийки матки та зробити комбінований зовнішньо-внутрішній поворот плода на ніжку.  

3.

Провести поворот плоду за Брекстон-Гіксом.  

4.

Зробити зовнішній поворот плоду за Архангельським.  

5.

Провести плодоруйнуючу операцію.  

84

Першовагітна 26 років. Надійшла  в пологовий будинок у строці  вагітності  39 тижнів з регулярною пологовою діяльністю, яка продовжується на протязі 6 часів. Навколоплідні води не виливалися. Обвід черева 106 див. Висота стояння матки 38 див. У дні матки визначається щільна, округла частина, яка балотує. Над входом у малий таз – велика, м‘якої консистенції частина плода. Серцебиття плоду  зліва вище пупка ритмічне 142 удари за хвилину. Розміри тазу 25-28-31-20 див.  Визначте тактику пологовирішування.  

*

1.

* Кесарів розтин.  

2.

Класична ручна допомога в пологах.  

3.

Поворот плода на голівку.  

4.

Метод Цов‘янова 1.  

5.

Екстракція плоду за сідничний кінець.  

85

Вагітна, 23 р., потрапила в родильне відділення. Дно матки на 3-4 пальця вище пупка. В області дна матки велика, куляста рухлива частина плода, права бічна стінка матки гладка, широка поверхня плода, ліворуч - дрібні рухливі горбики. Предлежит частина плода, об'ємна, м'яка, нерухлива. Тони серця плода чіткі, ритмічні, 136 уд/хв, визначаються праворуч вище рівня пупка.

Ваш діагноз?  

*

1.

*Тазове предлежание  

2.

Головне предлежание  

3.

Косе предлежание  

4.

Гіпоксія плода  

5.

Поперечне положення плода  

86

Пологи другої, термінові, сутички по 36-40 секунд через 2-2,5 хв. 5 хвилин назад вилили світлі околоплодные води.

Акушерський статус: положення плода поздовжнє, предлежит тазовий кінець, фіксований до входу в малий таз, серцебиття плода ритмічне, приглушено, 160 уд у хв. Розміри таза 26-29-31-21 див. Передбачувана маса плода 3200 гр.

Піхвовий статус: шейку матки згладжена, відкриття зева 8-9 див, оболонок немає. У зеве визначається пульсуюча петля пуповини. Сідниці в першій площині малого таза. Підтікають світлі околоплодные води.

Яка подальша тактика ведення пологів?

*

1.

Кесарево розтин

2.

Акушерський сон-відпочинок

3.

Лікування внутрішньоутробної гіпоксії плода

4.

Родоразрешение через природні родові шляхи

5.

Призначення анальгетиків і спазмолитики

87

Пологи другої, термінові, сутички по 36-40 секунд через 2-2,5 хв. 5 хвилин назад вилили світлі околоплодные води.

Акушерський статус: положення плода поздовжнє, предлежит тазовий кінець, фіксований до входу в малий таз, серцебиття плода ритмічне, приглушено, 160 уд у хв. Розміри таза 26-29-31-21 див. Передбачувана маса плода 3200 гр.

Піхвовий статус: шейку матки згладжена, відкриття зева 8-9 див, оболонок немає. У зеве визначається пульсуюча петля пуповини. Сідниці в першій площині малого таза. Підтікають світлі околоплодные води.

Яка подальша тактика ведення пологів?

*

1.

Екстрене родоразрешение шляхом операції кесарево розтин

2.

Посилення родової діяльності введенням утеротоников з метою якнайшвидшого закінчення пологів.

3.

Вичікувальна тактика, динамічний контроль за станом плода

4.

Екстракція плода за тазовий кінець після досягнення повного відкриття маткового зева

5.

Введення окситоцина на глюкозі з метою потенцирования родової діяльності, экстирпация плода за тазовий кінець.

88

Сутички по 50 сек через 3 хв. Таз - 26-28-31-20. ОЖ - 95 див, ВДМ - 36 див. Положення плода поздовжнє, предлежит тазовий кінець до I площини. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 136 .

Вагинально: розкриття м/зева 8 див, плодового міхура немає. Сідниці плода в 1 площині таза. Межвертельная лінія в лівому косому розмірі.

Акушерська тактика:

*

1.

Пологи через природні родові шляхи до прорізування сідниць із наступним наданням допомоги з Цовьянову при чисто сідничному предлежании.

2.

Операція кесарева розтину.

3.

Пологи вести через природні родові шляхи, проводити родостимуляцию.

4.

4. Пологи вести через природні родові шляхи до народження плода до нижнього кута передньої лопатки з наступним наданням класичного ручного посібника

5.

Зовнішній поворот плода на голівку.

89

Первістка 30 років. Сутички через 3 хв по 50 сек. Таз - 25-28-30-20. Тільки що вилили світлі околоплодные води.

Положення плода поздовжнє, предлежить тазовий кінець, фіксований до входу в м/таз. Серцебиття плода ясне, ритмічне, до 140.

Вагинально: відкриття маткового зева 8 див, предлежать стопки плода і ягодички.

Акушерська тактика:

1.

Пологи вести через природні родові шляхи до народження плода до нижнього кута передньої лопатки, з наступним наданням ручного класичного посібника В. Кесарево розтин.

2.

Кесарево розтин.

3.

Пологи вести через природні родові шляхи до повного розкриття

маткового зева з наступною екстракцією плода за ніжку.

4.

Пологи вести через природні родові шляхи по методу Цовьянова

при чисто сідничному предлежании.

*

5.

Пологи вести по методу Цовьянова при ножному предлежании.

90

Вагітність 38-39 нед. Пологи другі. Змішане сідничне предлежа-

ние плода. Розміри таза нормальні. Пологи тривають 14 годин.10 хв

назад відійшли околоплодные води, реєструється порушення серцебиття

плода: частота 100 уд/хв, глухость тонів. Піхвове обстеження: відкриття шейки матки повне, плодовий міхур відсутній, у піхву пальпируется петля пуповини, сідниця й стопи плода в порожнині малого таза. Яка тактика ведення пологів найбільш раціональна?

*

1

Провести екстракцію плода за тазовий кінець

2

Провести лікування гіпоксії плода

3

Провести операцію кесарева розтину

4

Вправити пуповину, пологи вести консервативно

5

Провести допомога з Цовьянову

91

Першовагитна 26 років, надійшла  в родильний будинок у строку  вагітності 39 тижнів з регулярною родовою діяльністю, що протікає протягом 6 годин. Околоплодные води не виливали. Окружність живота 106 див. Висота стояння дна матки 38 див. У дні матки визначається щільна, округла частина, що балотує. Над входом у малий таз – велика, м'якої консистенції частина плода. Серцебиття плода ліворуч вище пупка ритмічне 142 удару у хвилину. Розміри таза 25-28-31-20 див.  Визначите тактикові родоразрешения.  

*

1

Кесаревий розтин.  

2

Класичний ручний посібник у родах.  

3

Поворот плода на голівку.  

4

Метод Цовъянова 1.   

5

Екстракція плода за сідничний кінець.  

92

Кінець другого періоду термінових пологів у тазовому предлежании. Серцеві скорочення плода 148 ударів у хвилину задовільних властивостей. Які засоби потрібно застосувати для профілактики спазму шейки матки?

1

Провести пудендальную анестезію

2

Виконати эпизиотомию

3

Провести екстракцію плода за тазовий кінець

*

4

Введення атропіну сульфату

5

Эндотрахеальный наркоз

5

Виконати ручний класичний посібник при тазовому предлежании

93

Породілля 30 років перебуває в родах 10 годин. Сутички через 5-6 хв. по 30 сек. При внутрішнім акушерському дослідженні відкриття маткового зева 4 див. Плодовий міхур цілий. Предлежат сідниці, притиснуті до входу в малий таз. В анамнезі лікувалася із приводу безплідності. Можлива маса плода 3.600 р. Питання: Ваша тактика ведення пологів?  

*

1

Зробити кесарево розтин  

2

Розкрити плодовий міхур і підключити в/в родостимулирующие засобу  

3

Пологи вести по Цовъянову  

4

Увести спазмолитики й підключити в/в родостимулирующие засобу  

5

Провести медикаментозний сон-відпочинок  

94

Породілля 28 років доставлена в родильне відділення машиною швидкої допомоги. Дана вагітність 3-я, 1-я закінчилася нормальними родами, 2-я мимовільним абортом. Положення плода поздовжнє, предлежат сідниці, родова діяльність регулярна, активна. При вгледіти^ся огляді вилили околоплодные води, після чого серцебиття плода стало рідше (100 уд/хв). PV- відкриття шийки матки повне, плодовий міхур відсутній, у піхві визначається пуповина. Сідниці плода у вузькій частині малого таза. Що повинен зробити лікар, що веде пологи?  

1

провести лікування гострої гіпоксії плода

*

2

виконати екстракцію плода за тазовий кінець

3

заправити пуповину, далі пологи вести консервативно

4

терміново виконати кесарево розтин

5

виконати эпизиотомию й зробити допомога з Цовьянову

95

У пивторнопологовий через 8 годин після початку родової діяльності відійшли околоплодни води у зв'язку із чим зроблене піхвове дослідження: розкриття маткового зева до 6 див, плодовий міхур відсутній, у піхву – ніжки плода. Яке предлежание плода?  

*

1

Повне ножне  

2

Повне тазове  

3

Змішане сідничне  

4

Неповне ножне  

5

Колінне  

96

У первістки із частковим предлежанием плаценти при відкритті матки на 4 див і цілому плодовому міхурі диагностировано тазове предлежание плода. Передбачувана маса плода – 4200,0. Що необхідно почати?  

1

Зробити амниотомию й родовозбуждение  

2

Зробити екстракцію плода за тазовий кінець  

3

Застосувати токолитики  

*

4

Кесарево розтин  

5

Зробити амниотомию й внутрішньовенне введення спазмолитиков

2. Перелік питань до підсумкового модульного контролю:

№  п/п

Питання

Тема (розділ) дисципліни

  1.  

Психопрофілактична підготовка до пологів.

  1.  .

Медична деонтологія в акушерстві і гінекології. Етика лікаря.

  1.  

Шляхи передачі СНІДу, ТОRСНчнфекції та методи їх профілактики

  1.  

Зовнішні та внутрішні статеві органи жінки.

  1.  

Кровозабезпечуюча і лімфатична системи жіночих статевих органів

  1.  

Фізіологічні зміни в жіночій статевій системі у різні вікові періоди.

  1.  

Сучасне уявлення про нейроендокринну регуляцію менструальної функції

  1.  

Будова жіночого таза. Таз з акушерської точки зору. Тазове дно. Ультразвукова пельвіометрія.

  1.  

Плід як об'єкт пологів (розміри голівки плоду, шви, гюднички).

  1.  

Будова статевих клітин. Запліднення і розвиток плідного яйця. Капацитація. Імплантація.

  1.  

Плацентація. Органогенез. Розвиток плідних оболонок.

  1.  

Методи обстеження вагітних. Зовнішнє та внутрішнє акушерське обстеження вагітних. Членорозположення, положення, позиція, вид, передлежання плода

  1.  

Встановлення ранніх та пізніх строків вагітності. /

  1.  

Встановлення пізніх строків вагітності..

  1.  

Поняття життєздатності, доношеності і зрілості плода. /

  1.  

Визначення допологової відпустки і дати пологів.

  1.  

Причини початку пологів. Регуляція пологової діяльності. Методи реєстрації пологової діяльності. Моніторінг у пологах.

  1.  

Визначення ступеню зрілості шийки матки.

  1.  

Періодиподогів.Тривалість

  1.  

Біомеханізм пологів при передньому та задньому видах потиличного ~ передлежання.

  1.  

Період розкриття матки в пологах. Клініка, ведення.

  1.  

Психопрофілактичне знеболювання пологів. Медикаментозне знеболювання пологів.

  1.  

Немедикаментозні методи анестезії в пологах (електроанальгезія, голкорефлексотерапія та ін.).

  1.  

Період вигнання плода. Клініка, ведення. Акушерська допомога у пологах, заходи щодо захисту промежини.

  1.  

Послідовий період. Ознаки відшарування плаценти. Клініка, ведення послідового періоду.

  1.  

Фізіологічне відшарування посліду та його народження.

  1.  

Консеовативні засоби вилілення посліду

  1.  

Визначення цілосності посліду. Поняття про фізіологічну та патологічну крововтрату.

  1.  

Клініка та ведення післяпологового періоду.

  1.  

Зміни в організмі породіллі, статевих органах, молочній залозі.

  1.  

Догляд за породілею. Лікувальна фізкультура. Дієтетика породіль.

  1.  

Асептика й антисептика в акушерстві.

  1.  

Причини багатоплідності. Діагностика багатоплідності. Коллізія близнюків.

  1.  

Особливості перебігу і ведення пологів при багатоплідній вагітності. Профілактика ускладнень.

  1.  

Класифікація тазового передлежання. Причини виникнення, діагностика.

  1.  

Біомеханізм пологів при тазовому передлежанні.

  1.  

Ведення пологів при тазовому передлежанні. Ручна допомога при тазовому передлежанні (за Цов'яновим та класична).

  1.  

Поняття анатомічного та клінічного вузького тазу. Діагностика.

  1.  

Класифікація анатомічно вузького тазу по формі та ступеню звуженності.

  1.  

Особливості перебігу вагітності і пологів при вузькому тазі.

  1.  

Особливості біомеханізму пологів при різних формах звуження таза. .    Пологи при крупному плоді. Етіологія. Методи діагностики, ускладнення у пологах.

  1.  

Фетоплацентарний кровообіг як елемент функціональної гемодинамічної системи мати -плод.

  1.  

Функції плаценти. Біологічна роль навколоплідних вод.

  1.  

Методи визначення функціонального стану фетоплацентарної системи в різні строки вагітності, в пологах. Біопсія хоріону. Амніоцентез. Кордоцентез.

  1.  

Ембріональний і фетальний періоди розвитку. Бласто-, ембріо- та фетопатії. Діагностика вад розвитку плода в різні періоди вагітності.

  1.  

Аномалії позазародкових елементів плідного яйця (плаценти, плідних оболонок і пупкового канатика).

  1.  

Багато- та маловоддя. Оcбливості перебігу вагітності та пологів.

  1.  

Спадкові та вроджені захворювання плода. Роль медико-генетичної консультації в їх діагностиці.

  1.  

Імунологічна несумісність крові матері і плода (Rh-конфлікт, несумісність за системою АВО, ізолейкоцитарна несумісність та ін.).

  1.  

Патогенез імунологічного конфлікту, сучасна система діагностики і лікування.

  1.  

Ведення вагітності і визначення оптимального терміну пологів при резус-імунізації.

  1.  

Ведення післяпологового періоду при імунологічному конфлікті.

  1.  

Гемолітична хвороба новонародженого. Діагностика і лікування.

  1.  

Плщетарна недостатністьть. Класифікація. Діагностика і терапія плацентарної недостатності.

  1.  

Сучасні методи діагностики стану плода (ЯМР, УЗД, кардіомоніторна оцінка стану плода). Біофізичний профіль. Амніоскопія.

  1.  

Методи лікування гіпоксії плода.

  1.  

Оцінка новонароджених за шкалою Апгар і Сільвермана. Реанімація та інтенсивна терапія асфіксії новонароджених.

  1.  

Особливості адаптації недоношених і доношених новонародженого.

  1.  

Внутрішньоутробне інфікування плода. ТОRСН-інфекції.

  1.  

Інфекційно-токсичні захворювання новонародженого. Особливості перебігу в сучасних умовах.

3. Перелік ситуаційних задач до підсумкового модульного контролю:

задачі

Текст завдання:

  1.  

Роділля скаржиться на потуги. Загальний стан задовільний, шкіра обичного кольору. Пульс 84 уд. за хвил., ритмічний, АТ 130/80 мм рт.ст. Потуги через 2 хвилини по 40-50 секунд. Положення плода поздовження, зовнішними прийомами визначається голівка – в порожнині малого тазу, серцебиття плоду ясне, ритмічне, зліва, нижче пупка, 144 уд за хвилину.

Піхвове обстеження: шийка матки не визначається. Пальпується голівка плоду, стрілоподібний шов злегка в правому косому розмірі, ближче до прямого. Мале тім`ячко зліва і спереді. Визначається нижній край лонного злучання, сідничні бугри і верхівка куприка.

В які площині малого тазу знаходиться голівка плоду?

  1.  

Вагітна О., 30 років, потрапила в пологовий будинок з активною пологовою діяльністю при доношеній вагітності. Вагітність 2-а, пологи 2-і. Перші пологи нормальні, скінчились народженням живої дитини. Обєктивно: стан задовільний, пульс 80 уд. за хвил., АТ 120/70 мм рт. ст. (2). Окружність живота 105 см., висота дна матки – 42 см. Зовнішніми прийомами визначаються 2-а плода, положення їх поздовжнє, перщий в головному, другий – в тазовому предлежанні. Перейми потужного характеру, через 1-2 хвилини по 50 сек. Через 30 хвилин народився живий, доношений плід, массою 300г. Серцебиття другого плода 136 уд в хвилину, задовільних якостей.
Піхвове обстеження: розкриття повне, плідний міхур другого плоду цілий, предлежат сідниці, притиснуті до входу в малий таз, міжвертлюжна лінія в правому косому розмірі, крижі зліва і до заду.

Діагноз? План ведення пологів.

  1.  

Стан новонародженого після затяжних пологів: ЧСС 96 уд/хв., дихання поверхнє, рідке, тонус м’язів понижений, кожа бліда, на подразнювач реакція слабка.

Оцініть стан новонародженого за шкалою Апгар.

  1.  

Жінка доставлена в пологове відділення бригадою швидкої допомоги. Положення плода поздовжнє, до входу в малий таз передлежить тазовий кінець, пологова діяльність регулярна, активна. Під час обстеження вилились навколоплідні води, після чого зафіксовано зменшення ЧСС плода до 90 уд. за хв. При вагінальному дослідженні: відкриття маткового вічка повне, плідний міхур відсутній. Сідниці плода у IV площині малого таза,  міжвертлюжна лінія у прямому розмірі виходу малого тазу, крижі зліва.

Діагноз?

  1.  

Вагітна 35 років. Другі пологи. Доставлена з регулярною пологовою діяльністю. Жіночу консультацію не відвідувала. Води відійшли 10 годин тому, пологова діяльність почалась через 6 годин після вилиття вод. Перейми 3-4 хвилини по 40 секунд. При обстеженні: окружність живота 100 см, висота дна матки 30 см. Прилегла частина не визначається. Положення плода поперечне, голівка зліва. Серцебиття плода не вислуховується. При вагінальному дослідженні: шийка матки відкрита на 8 см, плідний міхур відсутній, в вагіні пальпується синюшна ручка плода.

Яка передбачувана маса плода, позиція? Діагноз?

  1.  

Підчас пологів проведено вагінальне дослідження: відкриття вічка матки 8 см, плідний міхур відсутній, голівка плода притиснута до входу в малий таз, стрілоподібний шов в правому косому розмірі, мале тім'ячко спереду ліворуч.

Визначте позицію та вид позиції плода.

  1.  

При вимірюванні розмірів таза встановлено, що міжосний розмір дорівнює 26 см; міжгребневий-28 см, міжвертлюжний -31 см. Зовнішня кон’югата- 20 см. При внутрішньому дослідженні мису досягти не вдалось.

Яка істина кон’югата? Чи є показання для додаткового вимірювання таза?

  1.  

Гр. Г., 33 роки. Вагітність 3-я, 37 неділь. Пологи 3-і. Двоє живих дітей, розвиваються добре. 5 діб назад перестала відчувати шевелення плода. Зроблено УЗД: плод по вздожньому положенню, головному предлежанні, мертвий.

Таз: 25-28-31-20 см. Окружність живота – 98 см, висота дна матки – 31 см, положення плода поздовжнє, предлежання головне. Серцебиття плоду не прослуховується. Пологової діяльності нема.

Піхвове обстеження: влагалище йомке, шийка є, цервікальний канал проходим для одного пальця (2 см). Плідний міхур цілий, через своди определяється голівка, подвіжная над входом в малий таз.

Визначіть передбачувану масу плоду? Якими зовнішніми прийомами найбільш правильна визначається положення голівки до входу в малий таз. Діагноз?

  1.  

Повторнонароджуюча, в минулому – внутрішньоутробна смерть плода. Вагітність переношена на 3 тижні. Розміри таза 23-25-28-18 см, головне передлежання. Голівка притиснута до входу в малий таз. Окружність живота 100 см, висота дна матки 40 см. Перейми через 3 хвилини по 40-50 секунд. Розкриття шийки матки на 9 см. Води щойно відійшли. Діагональна кон’югата 10 см.

Яка передбачувана маса плода? Діагноз?

  1.  

У першородячої 24 роки народилося живе доношене немовля з оцінкою по шкалі Апгар 9 балів. В даний час пуповина пересічена, судини пуповини не пульсують. Кров`янисті виділення з піхви відсутні.

Діагноз? План дій?

  1.  

У породіллі I термінові пологи. Положення плода поздовжне. При вагінальному дослідженні: шийка матки згладжена, розкриття маткового вічку – 5 см. Плодовий міхур цілий. Визначаються ступні ніжок плода.

Діагноз? План проведення пологів?

  1.  

Який шов визначається на передлеглій частині,якщо спереду під лоном він сполучається з тім’ячком ромбоподібной форми, а позаду, у крижі, з тим’ячком трикутної форми? Визначте вид плода.

  1.  

Через 15 хв. після народження дитини з піхви з'явилися кров’яні видділення – 50 мл. Ознаки відділення плаценти позитивні, однак послід не виходить з полових шляхів.

Діагноз? Що робити?

  1.  

В жіночу консультацію на прийом прийшла Н., 29 років. Скарг немає. Вагітність 1, протікала без ускладнень. Срок вагітності: по УЗД – 39-40 нед.

Общій стан задовільний. Шкіра обичного кольору. Пульс – 72 уд. за хвилину. АТ 120/70 мм. рт. ст. (2). Живіт сильно збільшен за счьот вагітної матки, остання продольно-овоїдної форми, злегка збудлева, пологовою діяльностьі немає.

Висота дна матки – 42 см, окружність живота – 105 см. Положення плоду поздовжнє, голівка над входом в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне 140 уд. за хвилину. Набряків немає. Води не відходили.

Діагноз? План дій?

  1.  

Вагітна скаржиться на нерегулярні ниючі болі внизу живота і посилення слизових виділень з полових путів, часте мочевиділення. Срок вагітності 38 неділь. Общий стан задовільний. Родової діяльності немає.

Таз: 23-25-27-18 (см). Положення плоду поздовжнє, голівка над входом в малий таз. Серцебитя ритмічне, справа нижче пупка, 140 уд/хв. Передбачувана маса плоду – 2600г.

Піхвове обстеження: шийка длиною 0,5 см, центрірована, м`яка, цервікальний канал пропускає один палець. Плідний міхур цілий. Голівка над входом в малий таз. Діагональна коньюгата 11 см. Екзостозів немає. Виділення світлі.

Ступень «зрілості» шийки матки. Діагноз? План ведення пологів?

  1.  

Перші пологі. Головка плода народилася.

Який момент біомеханізму пологів почнеться далі?

  1.  

На другу добу після пологів рівень стояння дна матки на 4 см нижче пупка.

Дайте оцінку перебігу післяпологового періоду.

  1.  

В першому періоді перших термінових пологів відмичається безпокойна поведінка жінки, хворобливість перейм. Пологова діяльність розвивається нормально, стан плода задовільний.

При піхвовому обстеженні: шийка матки зглажена, відкриття 4 см. Плідний міхур цілий.

Який препарат можливо назначити для знеболювання пологів? Випишіть рецепт.

  1.  

Впершенароджуюча, розміри таза 25-28-31-20 см. Пологова діяльність активна. Серцебиття плода ясне, ритмічне, 136 уд/хв. Води відійшли чисті. Передбачувана маса плоду 4500,0. Голівка притиснута до входу в малий таз. Ознака Вастена позитивна.

Піхвове дослідження: Розкриття шийки матки повне. Плідний міхур відсутній. Мис не досягається.

Встановіть діагноз. Визначте тактику лікаря.

  1.  

При огляді породіллі на сьому добу після пологів шийка матки сформована,внутрішнє вічко закрите, лохії жовтувато-білі,матка збільшена до 7-8 тижнів вагітності.

 Який метод діагностики можливо додати? Чи можна виписувати породіллю до дому?

  1.  

Через 10 хвилин після відділиння плода від матері врач звернув увагу на те, що матка відклонилася в сторону від середньої линії. Витягнулася в поздовжньому напрямку, дно матки розташувалося вище пупка. Зажим, накладений на пуповину у входа в піхву, спустився на 5 см, з піхви з`явилася невелика кількість темної крові.

Діагноз?

  1.   

Вагітна Д. 32 років, зріст - 174 см, вага - 80 кг, висота стояння дна матки - 39 см, окружність живота - 98 см. Термин гестації 40 тижнів, дана вагітність ІІ, бажана.

Визначте передбачувану масу плоду і фізіологічну крововтрату.

  1.  

Гр. О., 33 роки. Друга вагітність і пологи. Таз: 24-26-30-18. Після народження дівчинки масою 300 гр. В порожнині матки знайдено другий плод в продольному положенні, головному предлежанні. Сердечні тони плода ясні, рітмічні, 148 уд/хв. Виділиння з пологових путів слизово-сукровічні. Піхвове дослідження: води другого плода не відходили.

План ведення? Діагноз?

  1.  

Вагітна має направлення до пологового будинку зі сроком вагітності 36 неділь, Кров на титр антитіл 1:64.

УЗД – визначається: подвійний контур голівки плода, збільшення окружності живота і збільшення печінки плода, товщина плаценти 6 см. Кардіотокограма плода – нестресовий тест негативний, ПСП 3,5.

Оцініть результати досліджень.

  1.  

Першовагітна Р., 22 років, поступила в клініку з хорошою пологовою діяльністю, розпочавшоюся 8 годин тому. Пологи в срок. Вагітність перша.

Об`єктивна: стан задовільний, АТ 115/70 мм. рт. ст. (2), пульс 80 уд/хв римічний. Окружність живота – 95 см, висота дна матки 28 см, таз: 23-25-29-18 (см).

Положення плода поздовожнє, предлягає голівка, прижата до входу в малий таз. Ознака Вастена від`ємна, серцебиття плоду ясне, ритмічне, до 140 уд/хв. Перейми хорошої сили, 35-40 сек. чере 5-6 хвилин. Передбачувана маса тіла плода по УЗД – 2600.

Піхвове обстеження: піхва нерожавшої, шийка матки зглажена, розкриття маточного вічка до 9 см, плідний міхур відсутній, голівка прижата до входу в малий таз, стрілоподібний шов в правом косом розмірі, мале тім`ячко зліва ближче до лону. Мис куприка досягається, діагональна конюгата – 11 см.

Діагноз? План ведення пологів?

  1.  

Гр. П., 24 роки. Пологи 2-і. Вагітність 2-а, в терміні 40 неділь і 2 доби. Пологова діяльність впродовж 14 годин, потуги по 50 сек., через 2-3 хвилини, активні, впродовж 1 години. Води відійшли 2 години тому назад. Таз: 26-28-32-21. Окружність живота – 94 см, висота дна матки – 32 см. Положення плода поздовжнє. Предлежання головне. Головка в полості малого таза. Серцебиття плоду справа нижче пупка 100 уд/хв, глухе, арітмічне.

Піхвове дослідження: відкриття маточного вічка повне, плідний міхур відсутній. Головне предлежання. Голівка займає всю крижову впадину. Пальпується верхівка куприка. Визначаються сідничні ості. Стрілоподібний шов в прямому розмірі.

Охарактеризуйте відношення голівки плода до плоскостів малого тазу.

  1.  

Роділля А., 36 років,  доставлена машиною швидкої допомоги в пологовий будинок з пологовою діяльністю, розпочавшуюся 6 годин тому. Пологи в срок. Вагітність 3-я. Перші 2 вагітності скінчились нормальними пологами.

Об`єктивно: стан задовільний. Набряків немає. АТ – 120/80 мм.рт.ст.(2), пульс – 76 уд/хв. Живіт витягнутий в поперечному напрямку. Окружність живота – 11 см. Висота дна матки – 28 см. В матці з боку справа – велика, м`ягкої консистенції частина. Предлежача частина над входом в малий таз не визначається. Голівка плода зліва, спинка спереді. Серцебиття плода чітко прослуховується на рівні пупка до 136 уд/хв. Води не відходили. Перейми середньої сили через 4-5 хвилин, по 30-35 сек. Розміри таза: 26-29-31-21 см.

Піхвове дослідження: піхва свободна, шийка матки зглажена, розкриття маточного вічка до 6 см, плідний міхур цілий, предлежача частина не визначається, мис не досягається.

Вид и позиція плода? Вага плода? Розмір істинної кон`югати? Діагноз?

  1.  

Вагітна О., 30 років поступила в пологах. Перейми розпочались 5 годин тому. Води не відходили. Вагітність  5-а, доношена, термін гестації 40 тижнів, пологи 2, в анамнезі 3 медичних аборта, без ускладнень. Загальний стан задовільний. Пульс – 72 уд/хв, АТ 120-130/80 мм.рт.ст. (2). Матка подовожньо-овоїдної форми. Перейми по 45-55 сек через 4-5 хв. регулярні, ефективні. Положення плода поздовжнє, голівка плода в порожнині малого тазу. Серцебиття ясне, ритмічне,  136 уд/хв.

Піхвове дослідження: піхва рожавшої. Відкриття шийки матки повне, плідний міхур цілий. Голівка плода в широкі частині малого таза.

Діагно? Тактика?

  1.  

Першороділля 20 років. Строк гестації 40 тиж. Госпіталізована з переймоподібними періодичними болями, що тривають протягом 5 годин по 30-40 с через 3-4 хв. Таз: 25-28-31-20 см, діагональна кон’югата 13 см. Положення плода поздовжне, ЧСС 132 уд/хв, нижче й лівіше пупка.

Піхвове дослідження: шийка матки згладжена, розкриття до 5 см, плідний міхур цілий. Стрілоподібний шов у правому косому розмірі, мале тім’ячко ліворуч над лоном.

Який період пологів, вид, позиція та розміри істинної кон’югати? 

Сформувати повний діагноз і скласти план ведення пологів.

  1.  

Роділля з активною пологовою діяльністю, голівка притиснута до входу в малий таз, зовнішні розміри таза: 26-29-31-20 см, води вилились 2 години тому. Передбачувана вага плода 4400г.

Піхвове дослідження: шийка матки згладжена, відкриття 10 см, плідного міхура не має.

Ознака Вастена позитивна.

Диагноз? Тактика лікаря?

  1.  

Роділля, 25 років, поступила з активними переймами впродовж 5 годин. Води не виливались. Вагітність 2, пологи 2, двійня. Загальний стан задовільний. Пульс – 72 уд/хв. АТ 120-110/70 мм.рт.ст. (2) Живіт переростянутий за счот збільшеної матки. Висота дна матки – 43 см. Окружність живота – 110 см. Перейми через 2-3 хв. по 40 сек. Відійшли світлі навколоплідні води та через 10 хв. сталися термінові пологи першим живим доношеним плодом, вагою 2700г., по Апгар – 8б.

При зовнішньому обстеженні виявлено: положення 2 плода поперечне, голівка плода справа, серцебиття ясне, ритмічне, 140 уд/хв.

Піхвове дослідження: розкриття шийки матки повне, плідний міхур цілий, предлежаща частина не визначається.

Позиція другого плода? Діагноз?

  1.  

Вагітна 24 років, вагітність 3-я, в терміні 40 тиж., 3 пологи. Розпочалась регулярна пологова діяльність 3 год. тому. Таз: 25-28-31-21 см. Окружність живота – 112 см, висота дна матки – 29 см. При піхвовому дослідженні: шийка матки зглажена, відкриття 6 см, плідний міхур цілий, голівка плода прижата до входу в малий таз. Стрілоподібний шов в поперчньому розмірі.

Діагноз? Який момент біомеханізму пологів?

  1.  

Роділля Н., 33 років, пологи 1, термін гестації 42 тижні. Перейми по 20-25 сек. через 4-5 хв. Положення плода поздовжнє, головне предлежання. Вилились навколоплідні води, закрашені меконієм. Аускультація: с/б плода арітмічне, приглушене, частота до 180 хв. При піхвовому дослідженні визначається, що шийка матки зглажена, края вічка м`які, тонкі, податливі, відкриття маточного вічка 2 см. Голівка прижата до входу в малий таз.

Діагноз? Яка тактика ведення пологів?

  1.  

Жінка 28 років звернулась в жіночу консультацію зі скаргами на затримку менструації на протязі 25 діб та нудоту. При піхвовому дослідженні: зовнішні полові органи розвинені правильно, шийка матки конічної форми без патології. Тіло матки чуть більше норми, розм`якшено, подвіжне. Придатки матки з обох сторін безболісні, незбільшені. Виділення слизові.

Який метод дослідження для визначення вагітності буде найбільш ефективним?

  1.  

Вагітна 32 років поступила в акушерське відділення зі сроком вагітності 38 тижнів з приводу регулярної пологової діяльності. Вагітність перша, перебіг без ускладнень. Розміри 23-25-29-18. Перейми через 3-4 хвилини по 35-40 секунд, впродовж 9 годин. При зовнішньому обстеженні: окружність живота 102 см, висота дна матки 29 см. Прилегла частина над входом в малий таз не визначається. Справа в порожнині матки – голівка, зліва – тазовий кінець. Серцебиття плода 140 уд/хв.

Піхвове дослідження: шийка матки згладжена, відкриття 8 см, плідний міхур цілий, напружений, прилегла частина не визначається, мис досягається, діагональна кон`югата – 11 см.

Діагноз?  Передбачувана вага та позиція плоду? Розмір істинної кон`югати? Тактика лікаря?

  1.  

Вагітна 30 років, доставлена в стаціонар. Вагітність 33 тижня. Розміри тазу 25-29-31-18 см. При обстеженні виявлено поздовжнє положення плода, головне передлежання. Голівка над І площиною малого тазу. Серцебиття плода ритмічне, але приглушене, до 176 уд/хв. При внутрішньому обстеженні виявлено, що шийка матки незріла. По даним кардіотокографії – начальні ознаки внутріутробної гіпоксії плода.

Діагноз?

  1.  

К., 35 років, доставлена до пологового будинку з переймами. Вагітність 39 тижнів, третя. Перша скінчилася пологами без ускладнень, друга – абортом. У матері I (0) група крові, Rh – негативна. Загальний стан вагітної задовільний, зріст 164 см, вага – 70 кг, пульс 80 уд/хв., ритмічний, задовільного наповнення. АТ 110/70 мм.рт.ст.(2). Таз: 25-28-31-20 см. Окружність живота – 95 см, висота дна матки – 30 см. Серцебиття плода 132 уд/хв., ясне, ритмічне.

Пологи без ускладнень. Огляд дитини після пологів: вага 3000 г., зріст 52 см, шкіра плода блідо-жовтушна, м’язовий тонус в нормі. Обстеження крові новонародженого: кров А(ІІ) групи, Rh – позитивна, Hb – 120 г/л, непрямий білірубін – 250 мкмоль/л.

Через 6 годин загальний стан дитини погіршився, з'явився жовтий колір шкіри, дитина в'яла, м’язовий тонус підвищений, відмічаються судоми, непрямий білірубін – 300 мкмоль/л.

Діагноз? Тактика лікаря?

  1.  

Вагітна знаходиться в пологовому будинку з вагітністю 37 тижнів. Перша вагітність скінчилася абортом, друга – пологами. Ця вагітність третя. У жінки Rh – негативна кров, чоловік Rh – позитивний.

Під час останнього відвідування лікаря, яке було 3 дні тому, тітр антитіл 1:8. Загальний стан вагітної задовільний, гемодінаміка стабільна. Окружність живіта 82 см, висота дна матки 25 см. Положення плода поздовжнє, головне. Серцебиття 132 уд/хв., ясне, ритмічне.

Під час другого дослідження титр антитіл 1:64, серцебиття 168 уд/хв., приглушене.

Піхвове дослідження: шийка матки існує, зовнішнє вічко закрите.

Діагноз? План дій?

  1.  

Гр. Д., 30 років. Пологи 2, вагітність 3-я, доношена. Термін гестації 40 тижнів. Попередні пологи 2 роки тому. Дитина 3000 гр., жива. Перейми впродовж 4 годин по 40 сек. через 4-5 хв. Води не відходили. Таз: 25-29-32-21 см. Окружність живота – 108 см, висота дна матки – 38 см. Положення плода поздовжнє. Спинка зліва. У дна матки визначається велика, балотуюча частина, над входом в таз – велика, м`яка частина. Серцебиття плода чітке, 136 уд/хв., ритмічне.

Піхвове дослідження: відкриття вічка на 4 см, плідний пузир цілий. Сідниці прижаті до входу в малий таз. Міжвертельна лінія в лівому косому розмірі. Крижі зліва, таз спереді.

Предбачувана вага плода? Вид і позиція плода? Місця вислуховування серцебиття плоду? Діагноз?

  1.  

Гр. Е., 26 років, пологи 2-і, в терміні вагітності 41 тиждень. Таз: 23-26-28-17. З анамнеза: перші пологи, термінові, впродовж 2-х діб, скінчились народженням через єстественні пологові шляхи мертвого плода, вагою 2450,0.

Пологова діяльність активна. Роди впродовж 8 годин, 2 години тому відійшли світлі навколоплідні води. Голівка плода велика, прижата до входу в малий таз. Ознака Вастена позитивна. Серцебиття плода ясне, ритмічне – 136 уд/хв.

Піхвове дослідження: відкриття маточного вічка повне, плідниого міхура немає. Стрілоподібний шов розташовується ближче до лону. Діагонональна кон`югата – 10,0 см.

Характеристика таза, істина кон`югата, вид сінклітичного ставлення? Діагноз? 

  1.  

Гр. О., 32 років. Вагітність 2-а, доношена. Пологи 2. Перші пологи без ускладнень, дитина жива, вага 3500 гр.  Зріст жінки 168 см. Окружність живота 95 см. Висота дна матки 34 см. Таз: 25-28-31-20 см. Пологи впродовж 5 годин. Предлежить м`яка частина. Серцебиття плода 140 уд/хв., ритмічне, ясне. Води не відходили. Перейми по 40-45 сек. через 4-5 хв., середньої сили, болісні.

Піхове дослідження: піхва середньої ємкості, шийка матки зглажена, відкриття вічка 5 см, плідний міхур напружений на час перейми. Визначаються сідниці плода над входом в малий таз. Стінки таза гладкі. Мис не досягається.

Діагноз? План ведення?

  1.  

Вагітна Ж., 31 рік. Поступила в пологове відділення з активною пологовою діяльністю впродовж 4 годин. Води вилились з началом пологової діяльності. Вагітність 1-а, пологи 1-і, в термін.

Об`єктивно: загальний стан задовільний, пульс 72 уд/хв., температура – 36,6 С, АТ – 110/70 мм.рт.ст. (2). Окружність живота 102 см, висота дна матки 32 см. Таз: 25-28-32-20. Положення плода поздовжнє, предлежить голівка, прижата до входу в малий таз, серцебиття плоду до 100 уд/хв., арітмічне, глухе. Перейми через 4-5 хв. по 30 сек.

Піхвове дослідження: піхва нерожавшої, шийка матки зглажена, розкриття маточного вічка до 5 см, плідного міхура немає. Предлежить голівка, не фіксована до входу в малий таз. В піхві звисають петли пуповини, пульсуючі. Підтекають світлі навколоплідні води. Діагональна кон`югата – 13 см.

Передбачувана вага плоду, істинна кон`югата? Діагноз і тактика ведення?

  1.  

Вагітна А., 24 роки, потрапила в пологовий дім зі скаргами на переймоподібни болі знизу живота та крижах впродовж 4-х годин. Вагітність доношена 39 тижнів, протекала без ускладнень. Загальний стан задовільний: пульс 72 уд/хв, АТ 110/70 мм.рт.ст. (2). Матка поздовжньоовоїдної форми, безболісна. Висота дна матки 32 см. Окружність живота 95 см, таз: 25-28-31-20 см. Перейми через 5-6 хв. по 30 сек.

Положення плода поздовжнє, тазовий кінець прижатий до входу в малий таз, серцебиття плоду ясне, рітмічне, 132 уд/хв, зліва вище пупка. Води не відходили.

Піхвове дослідження: піхва нерожавшої, шийка зглажена, края тонкі, відкриття 5 см. Плідний міхур цілий. Предлежать сідниці і стопи плода в 1 плоскості малого таза. Мис не досягається. Кістки таза гладкі. Виділення світли.

Діагноз? План ведення родів?

  1.  

Породілля А.,25 років. Третя доба після перших термінових пологів. Загальний стан задовільний.  Шкіра і видимі слизисті блідо-рожеві. Головного болю немає. Пред’являє скарги на підвищення t тіла до 37 ,40С. АТ:120 /80 мм.рт.ст, пульс - 80 уд. за хв. Молочні залози у стадії нагрубання, чуть більшої плотності і болезнені. Живіт м’який, симетричний, не роздутий, всіма відділами рівномірно бере участь в акті дихання. Матка щільна, контури чіткі, безболісна при пальпації. Висота дна матки - 12 см над лоном. Виділення сукровичні, помірні, без запаху. Фіз. оправлення у нормі.

Диагноз? Виберіть тактику ведення.

  1.  

У роділлі 1 термінові пологи. Положення плода поздовжнє. При піхвовому дослідженні: шийка матки зглажена, відкриття маточного вічка – 5см. Плідний пузир цілий. Визначаються сідниці і рядом з ними ступні ніжок плода.

Який діагноз?

  1.  

При обстеженні вагітної встановлено: вагітність доношена. Матка продольноовоїдної форми в нормальному тонусі. Висота дна матки 35 см, окружність живота 98 см, серцебиття плода ясне, ритмічне, 136 уд/хв, зліва нижче пупка.

Піхвове дослідження: шийка матки відхилена до заду, щільна, длина 3 см, зовнішне вічко закрито. Через склепіння над входом в малий таз визначається голівка плода. Діагональна кон`югата 13 см. Кістки таза гладкі. Виділення слизові.

Яка ступень «зрілости» шийки матки? Передбачувана вага плода?

  1.  

Роділля 24 років доставлена до пологового будинку з переймами, які почалися 8 годин тому, води відійшли 6 годин тому. Вагітність 40 тижнів, пологи 2, головне передлежання. Передбачувана вага плода 3200 г, стан його задовільний. Розміри таза: 25 -28-31-20 см.

Піхвове дослідження: відкриття вічка матки 3 см, плідний міхур відсутній, голівка плода притиснута до входу в малий таз, сагітальний шов в поперечному розмірі. Мис не досягається.

Діагноз? Тактика лікаря?

  1.  

Впершенароджуюча, пологи тривають 10 годин. Води вилилися 2 години тому. Головне предлежання, серцебиття плода 148 уд/хв, ритмічне. Таз: 25-28-31-20 см. Розкриття вічка матки повне, голівка перебуває у виході з малого таза. Стрілоподібний шов у прямому розмірі, мале тім’ячко у лона.

Визначить площину в якій знаходиться голівка плоду?

Діагноз? Тактика лікаря?

  1.  

Вагітна 24 років, перша вагітність, перші пологи. Розпочалася регулярна пологова діяльність. Таз:25-28-31-20 см.

Піхвове дослідження: шийка матки згладжена, відкриття маткового вічка 4 см, плідній міхур цілий, голівка плода притиснута до входу в малий таз. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі.

Який момент біомеханізму пологів?

Діагноз?

  1.  

Після народження плода протягом 12 хв. спостерігається відсутність просування пуповини за межі вульварного кільця,пуповина не пульсує, зовнішня кровотеча відсутня, тіло матки кулястої форми, випинає на 4-6 см вище лона. Стан породіллі задовільний,показники гемодінамики в нормальних межах.

Діагноз? Що робити в зазначених обставинах?

  1.  

Вагітна 25 років. Пологи перші, термінові. Пологова діяльність впродовж 12 годин, перейми через 5-6 хвилин по 45-50 сек. Серцебиття плода 90 уд/хв, глухе, ритмічне.

Піхвове дослідження: шийка матки зглажена, відкриття 6 см. Плідний міхур цілий, предлежить голівка.

Діагноз?

задачі

Еталони відповідей:

  1.  

В III плоскости малого таза

  1.  

Беременность 40 нед. Роды II, II период. Запоздалый разрыв плодного пузыря.

Тактика: Амниотомия

  1.  

1+1+0+1+1=4 б

  1.  

Вагітність 40 тижнів. Пологі І, ІІ період. Тазове передлежання плода. Гостра гіпоксія плода.

План: Витягання плода за паховий згин.

  1.  

Вагітність 40 тижнів. Пологі ІІ, ІІ період. Передчасне відходження навколоплідних вод. Запущене поперечне положення плода. Интранатальна смерть плода.

Метод розродження – ембріотомія (декапітація).

  1.  

Перша позиція, передній вид.

  1.  

Немає.

  1.  

Беременность 37 нед. Антенатальная смерть плода. Комплексная подготовеа к родам,родовызывание под контролем коагулограммы.

  1.  

Діагноз: Вагітність 43 тижні, переношена. Пологи ІІ, І період. Загальнорівномірнозвужений таз І ст. Крупний плід. Обтяжуваний акушерський анамнез (внутрішньоутробна смерть плода, краніотомія).

План: Кесарів розтин.

  1.  

 Викладання новонародженого після пологів на живіт батька(наприклад,при операції кесарева розчину)

  1.  

Відповідь: 1+1+0+1+1=4 б

АВС реанімація за схемою.

  1.  

Стрілоподібний шов.Задній вид.

  1.  

Діагноз: III період пологів.

Необхідно з метою народження посліду використувати прийоми: Абуладзе, Гентера, Крістеллера.

  1.  

Диагноз: Беременность 39 нед. Крупный плод.

План: Направить в родильный дом для обследования и составления плана ведения родов.

  1.  

Беременность 40 недель.Предвестники родов.Общеравномерносуженный таз І ст.

Тактика:Роды начать вести консервативно.В дальнейшем действовать по акушерской ситуации.

  1.  

Відповідь: IV момент – внутрішній поворот плечиків та наружний поворот голівки плода.

  1.  

Фізіологічний післяпологовий період.

  1.  

Ответ: Rp.: Sol. Atropin sulfatis 0.1%-1.0

                  D.t.d. N 1 in amp.

                  S. Для внутримышечного введения.

  1.  

Діагноз: Вагітність 40 тижнів. Пологи І, І період. Крупний плід. Клінічно вузький таз.

План: Кесарів розтин.

  1.  

Можна.

  1.  

Начался процесс отделения плаценты от стенки матки.

  1.  

Передбачувана маса плода-3822 гр.Фізіологічна крововтрата-400 мл.

  1.  

Беременность40 нед. Роды 2 2 период родов,двойня,обшеравномерно суженый таз 1 ст.План ведения: Амниотомия 2го плода ,ведение родов через естественные родовые пути.

  1.  

Відповідь:

  1.  Титр антирезус антитіл 1:64 підтверджують діагноз Rh – изосенсібілізації.
  2.  «Симптом корони», постава «Будди», а також зріст розмірів та товщини плаценти, зріст ПСП підтверджують Rh – конфлікт.

  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11.  
  12.  
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  
  21.  
  22.  
  23.  

Диагноз: Беременность 40 нед. Роды I, первый период родов. Общеравномерносуженый таз I степени.

План. Продолжить консервативное ведение родов, в дальнейшем- по акушерской ситуации.

  1.  

Беременность40 нед. Роды 2 2 период родов, внутриутробная гипоксия плода План ведения : Акушерские щипци или вакуум экстрация плода

  1.  

Беременность40 нед,роды 3, 1 период родов ,поперечное положение плода. Образование запущенного поперечного положения,выпадение мелких частей, разрыв матки. Кесарево сечение

  1.  

Диагноз: Беременность 40 нед. Роды II, II период. Запоздалый разрыв плодного пузыря.

Тактика: Амниотомия.

  1.  

Вагітність 40 тижнів.Пологи 1,1 період .

План:самостійні пологи,профілактика стомлення роділлі,гіпоксії плода,уникнення травматизму,застосування спазмолітичних та знеболюючих засобів,своєчасна обгрунтована амніотомія.

  1.  

Так.

  1.  

Диагноз: Роды II, II период. Двойня. Поперечное положение II плода.

Тактика: Амниотомия, комбинированный поворот плода на ножку.

  1.  

Вагітність 7-8 тижнів.

  1.  

Діагноз: Вагітність 37 тижнів. Затримка розвитку плода.

Причини: Зловживання палінням, кавою.

Лікування: Запобігання впливу несприятливих факторів, препараті, які покращують матково-плацентарний кровообіг, мікроциркуляцію в плаценті (еуфілін, трентал, курантіл, реополіглюкін), антиоксиданти (токоферол), гіпербарична оксигенація.

  1.  

Вагітність 38-39 тижнів. Двійня.

  1.  

Вагітність 38 тижнів. Пологи І, І період. Поперечне положення плода.

  1.  

Діагноз: Вагітність 39-40 тижнів. Пологи ІІ, початок І періоду. Раннє відходження навколоплідних вод. Випадіння пуповини.Гіпоксія плода.

Кесарів розтин.

  1.  

Діагноз: Гемолітичне захворювання новонародженого, жовтушна форма.

Тактика: Комплексне лікування гемолітичного захворювання новонародженого.

  1.  

Діагноз: Вагітність37 тижнів. Rh – сенсибілізація (титр 1:64). Внутрішньоутробна гіпоксія плода.

План: Програмовані роди.

  1.  

Беременность 40 нед. Роды 2 ,1 период родов. Чисто ягодичное предлежание плода, крупный плод, первичная слабость родовой деятельности. Предпологаемый вес плода 3700.

  1.  

Беременность 40 нед. Роды 2, конец 1 периода родов. Анатомически и клинический узкий таз. ОАА

  1.  

Беременность 40 нед, роды 2, 1 период родов . Чистом ягодичное предлежание плода. Роды вести по методу Цовьянова, при чистом ягодичном предлежании плода

  1.  

Беременность40 нед. Роды 1 ,1 период родов, ранее излитие околоплодных вод, выпадение пуповины , гипоксия плода. Плоскорахитический узкий  таз 1 ст. Кесарево сечение.

  1.  

Беременность 40 нед. Роды 2, конец 1 периода родов, клинически узкий таз. Кесарево сечение.

  1.  

Диагноз: Беременность 40 нед. Роды II, I период родов. Смешанное ягодичное предлежание плода.

Роды вести по методу Цовьянова при смешанном ягодичном предлежании плода.

  1.  

Лактостаз. Необхідно проводити зціджування молока з молочної залози після кожного годування. Спостереження в динаміці.

  1.  

Передбачувана маса плода-3515 гр.Фізіологічна крововтрата-380 мл.

  1.  

„Незрелая” шейка матки.

  1.  

Вагітність 40 тижнів.Пологи 2,1 період.Раннє відходження навколоплідних вод.

План:Самостійни пологи,профілактика гіпоксії плода,травматизму,кровотечі під час пологів.Знеболювання-психопрофілактика,спазмолітикі.

  1.  

Вагітність 40 тижнів.Пологи 1,2 період.

Тактика:Самостійні пологи.

  1.  

Вагітність 40 тижнів.Пологи 1,1 період.Перший момент-згинання голівки плода.

  1.  

3 період пологів.

Тактика:очікування до 30 хв,спостереження

  1.  Перелік практичних навиків до підсумкового модульного контролю:

1

Визначення терміну вагітності і передбачуваної дати пологів.

2

Визначення розмірів тазу і дійсної кон'югати.

3

Зовнішні прийоми обстеження вагітної, прийоми Леопольда.

4

Визначення передбачуваної маси внутріутробного плоду.

5

Ведення фізіологічних пологів ( I, II. Ш періодів захист промежини)

6

Визначення стану новонародженого за шкалою Апгар. Первинна обробка новонародженого.

7

Оформлення медичної документації під час вступу вагітній в стаціонар. У пологах і при виписці з пологового будинку.




1. ИССЛЕДОВАНИЕ МОДУЛЯТОРОВ И ДЕМОДУЛЯТОРОВ СИСТЕМ АВТОМАТИЧЕСКОГО УПРАВЛЕНИЯ.html
2. тема- Физика рентгеновских лучей Разработал- МесяутоваН
3.  Химия и технология получения полиэтилена
4. записка Програму зовнішнього незалежного оцінювання з української мови далі ~ програма ЗНО розроблено з у
5. Контрольная работа По дисциплине - Бухгалтерский учет и налогообложение 1 вариант Вопрос 1- Бухгалтер
6. Тема 9 Методы экономической теории и практики- общие и частные
7. БИОНИКА 21 Общая организационноэкономическая характеристика предприятия 2
8. Особенности девиантного поведения и преступности несовершеннолетних
9. Облік і аудит Аналіз робочих документів аудитора Аудит в комп~ютерному середовищі Аудит стану
10. В Калюжная Россия
11. Введение Экономическое содержание туризма Экономическая эффективность туризма Список литературы
12. ЗАОКСКИЙ ХРИСТИАНСКИЙ ГУМАНИТАРНОЭКОНОМИЧЕСКИЙ ИНСТИТУТ УЧЕБНОМЕТОДИЧ
13. комкв Кирова 46 4 36 кв
14. Психологическая энциклопедия
15. охрана труда в сельском хозяйстве
16. Тема 12. ПСИХОТЕХНОЛОГИЯ ПРИНЯТИЯ РЕШЕНИЙ В ПЕРЕГОВОРНОМ ПРОЦЕССЕ 1.
17. ХУДОЖЕСТВЕННОСТЬ И МНОГОУРОВНЕВАЯ СТРУКТУРА ЛИТЕРАТУРНОХУДОЖЕСТВЕННОГО ПРОИЗВЕДЕНИЯ Теперь необ
18. По опыту предприятий установивших систему спутникового мониторинга транспорта удается снизить-
19. плана финансовый план
20. НОТАРІАТ УКРАЇНИ для підготовки бакалаврів у галузі знань Право 0304 за напрямом підготовки 6