Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Розділ V. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Работа добавлена на сайт samzan.net:


5

15. Поняття та види злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості.

Розділ V. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. Статеві злочини мають своїм об'єктом статеву свободу особистості (зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, примушування до вступу в статевий зв'язок) або статеву недоторканість неповнолітніх (статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, і розбещення неповнолітніх).
Ст.152. Зґвалтування.

Об'єкт злочину - статева свобода чи статева недоторканність особи. Додатковим факультативним об'єктом можуть бути здоров'я, воля, честь і гідність особи, нормальний розвиток неповнолітніх. Потерпілим може бути особа як чоловічої, так і жіночої статі. Під статевими зносинами у ст. 152 слід розуміти природний (гетеро-сексуальний) статевий акт.

З об'єктивної сторони зґвалтування полягає у статевих зносинах, які поєднуються із: застосуванням фізичного насильства; погрозою його застосування або використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Суб'єкт злочину - осудна особа чоловічої або жіночої статі, яка досягла 14-річного віку.

Суб'єктивна сторона злочинухарактеризується прямим умислом. Мотиви не впливають на кваліфікацію. Кваліфікуючими ознаками зґвалтування є вчинення його: повторно; особою, яка вчинила один із злочинів, передбачених ст.153-155. Особливо кваліфікуючими ознаками є: вчинення його групою осіб; зґвалтування неповнолітньої особи; спричинення особливо тяжких наслідків; зґвалтування малолітньої особи. 
Ст.153. Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом.

Об'єктом злочину є статева свобода чи статева недоторканність особи. Потерпілим є особа жіночої або чоловічої статі, яка всупереч своїй волі виконує роль сексуального партнера винного.

Об'єктивна сторона злочину полягає у задоволенні статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погроз його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Суб'єктом злочину є особа жіночої або чоловічої статі, якій виповнилось 14 років.

Суб'єктивна сторона характеризується прямим умислом. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його: повторно; групою осіб; особою, яка вчинила один із злочинів, передбачених ст. 152, 154; щодо неповнолітньої чи неповнолітнього, а особливо кваліфікуючими: вчинення злочину щодо малолітнього чи малолітньої; спричинення особливо тяжких наслідків.

Ст.154. Примушування до вступу в статевий зв'язок. Об'єктом злочину є статева недоторканність та статева свобода особи.Потерпілим може бути особа як чоловічої, так і жіночої статі.

Об'єктивна сторона полягає у примушуванні особи до вступу в статевий зв'язок. Закінченнямзлочину є момент примушування, незалежно від того чи вдалось винному здійснити свою мету.

Склад злочину - формальний.

Суб'єкт злочину - особа жіночої або чоловічої статі віком від 16 років. Суб'єкт є спеціальним: це особа, від якої жінка або чоловік матеріально чи службово залежні.

Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом. Метою є примушення до вступу в статевий зв'язок, гомосексуальні відносини чи здійснення інших статевих дій з потерпілим (потерпілою). Кваліфікуючими видами є примушування до вступу у статевий зв'язок, поєднане з погрозою: знищення, пошкодження або вилучення майна потерпілої (потерпілого) чи її (його) близьких родичів; розголошення відомостей, що ганьблять її (його) чи близьких родичів.

Ст.155. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

Об'єкт злочину - нормальний фізичний, психічний і соціальний розвиток неповнолітніх.

Додатковим факультативним об'єктом може виступати здоров'я особи.Потерпілим відзлочину є особа жіночої або чоловічої статі, яка не досягла статевої зрілості.

Об'єктивна сторона злочину полягає у вчиненні природного статевого акту з особою, яка не досягла статевої зрілості. Злочин вважається закінченим з моменту початку статевого акту.

Суб'єкт злочину - особа чоловічої або жіночої статі, якій виповнилось 16 років (завжди протилежної статі потерпілої особи).

Суб'єктивна сторона злочину-характеризується прямим умислом. Психічне ставлення до стану статевої зрілості потерпілої особи може бути і необережним - коли винний знав або допускав, що потерпіла особа не досягла статевої зрілості, або коли він міг і повинен був це передбачити. Кваліфікуючими ознаками злочину є: вчинення його батьком, матір'ю або особою, що їх замінює; спричинення безплідності чи інших тяжких наслідків (смерть, тяжкі тілесні ушкодження, самогубство потерпілої особи, тяжка хвороба тощо).

Ст.156. Розбещення неповнолітніх.

Об'єкт злочину - статева недоторканність і нормальний фізичний, психічний та соціальний розвиток неповнолітніх. Закінченим злочин є з моменту вчинення розпусних дій. Потерпілим є особа чоловічої або жіночої статі, яка не досягла 16-річного віку. Згода потерпілої особи на вчинення з нею розпусних дій не виключає кримінальної відповідальності.

Об'єктивна сторона - полягає у вчиненні розпусних дій, здатних викликати фізичне і моральне розбещення неповнолітніх. Розпусні дії завжди мають сексуальний характер, вони можуть бути як фізичними, так і інтелектуальними.

Суб'єкт злочину - особа жіночої або чоловічої статі, яка досягла 16-річного віку. Винний і потерпілий можуть бути особами як однієї, так і різної статі.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом. При цьому ставлення винного до віку потерпілої особи може бути як умисним, так і необережним. Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення розпусних дій: щодо малолітньої особи, тобто особи, яка не досягла 14 років; батьком, матір'ю або особою, що їх замінює.

      16. Державна зрада.

Державна зрада - тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Родовим об’єктом- злочини проти основ національної безпеки України.

Безпосередній об'єкт цього злочину — зовнішня безпека України, її суверенітет, територіальна цілісність і недоторканність, обороноздатність, державна, економічна чи інформаційна безпека. Зоб'єктивної сторонидержавна зрада може виражатися лише в тих діях, вичерпний перелік яких прямо вказаний в ч. 1 ст. 111. Це передусім: перехід на бік ворога, що передбачає надання безпосередньої допомоги державі, з якою наша країна перебуває в умовах воєнного стану або збройного конфлікту. Вияви такого переходу можуть бути різними: перехід до ворога через лінію фронту; вступ на службу в армію ворожої держави; участь за її завданням у бойових діях проти України; надання різної допомоги агентам такої держави та ін. Сам перехід на бік ворога може полягати як у переході на територію ворожої держави (так званий фізичний перехід), так і в наданні допомоги такій державі або її представникам на території України (так званий інтелектуальний перехід).

Державна зрада в цій формі визнається закінченою з моменту, коли особа почала надавати допомогу ворогові. При цьому обов'язково, щоб перехід на сторону ворога мав місце в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту.

Суб’єктивна сторона - прямий умисел, обов’язкове усвідомлення винної особи, що її дії шкодять інтересам держави.

Субєкт – спеціальний, тільки громадянин України з 16 років, співучасником  може бути особа іноземець, або особа без громадянства.

Формальний склад;

ч 2ст 111ККУ- є заохочувальною нормою.

17. Посягання на життя державного чи громадського діяча.

Родовим об’єктом- злочини проти основ національної безпеки України.

Безпосереднім об'єктом цього злочину- є відносини, що забезпечують нормальну діяльність усіх гілок державної влади (законодавчої, виконавчої, судової), а також політичних партій. Обов'язковим додатковим об'єктом- виступає життя людини — державного чи громадського діяча. 
Об'єктивна сторона цього злочину- полягає в посяганні на життя державного діяча чи керівника політичної партії. Під посяганням на життя розуміється вбивство або замах на вбивство осіб, зазначених у ст. 112.

Перелік осіб, які визнаються потерпілими і вказані в ст. 112, є вичерпним: Президент України, Голова Верховної Ради України, народний депутат України, Прем'єр-міністр України, член Кабінету Міністрів України, Голова чи суддя Конституційного Суду України або Верховного Суду України, або вищих спеціалізованих судів України, Генеральний прокурор України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Голова Рахункової палати, Голова Національного банку України, керівник політичної партії.

Для застосування ст. 112 слід обов'язково встановити, що посягання на життя вчинюється в зв'язку з державною або громадською діяльністю потерпілих. 

Закінченим цейзлочин визнається з моменту вчинення діяння, спрямованого на позбавлення життя, тобто з моменту замаху на вбивство (усічений склад злочину).

Суб'єктивна сторона цього злочину— прямий умисел, обов'язковою ознакою якого є усвідомлення особою, що потерпілим є державний діяч або керівник політичної партії і що посягання здійснюється в зв'язку з його державною чи громадською діяльністю, з метою або перешкодити цій діяльності, або помститися за її виконання.  
Суб'єктом цього злочину - є будь-яка особа, що досягла 14-років.

18. Поняття тілесного ушкодження та його види. Їх основні ознаки.

Тілесне ушкодження  - це протиправне заподіяння шкоди здоров'ю іншої людини, що виражається в порушенні анатомічної цілості або фізичної функції органів і тканин тіла людини.

Види:

  1.  умисне тяжке тілесне ушкодження (ст.121),
  2.   умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.122),
  3.  умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання (ст.123),
  4.  умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (ст.124),
  5.  умисне легке тілесне ушкодження (ст.125),
  6.   необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.128).
  7.  Спец. видом ТУ є зараження ВІЛ чи ін. невиліковної інфекційної хвороби (ст.130) і зараження венеричною хворобою (ст.133).

Об'єктом тілесного ушкодження є здоров'я людини. Будь-яке ТУ заподіює певну шкоду здоров'ю людини.

З об'єктивної сторони ТУ- може бути заподіяне дією або бездіяльністю винного. Вплив застосовується як фізичний, так і психічний. При заподіянні тілесного ушкодження шляхом бездіяльності йдеться про нездійснення винним дій, які запобігли б заподіянню шкоди чужому здоров'ю, за умови, якщо він був зобов'язаний і мав можливість здійснити їх.

Склад ТУ вважається закінченим з моменту настання злочинного наслідку у вигляді шкоди здоров'ю людині. При цьому необхідно встановити причинний зв'язок між діянням винного і шкідливими наслідками для здоров'я потерпілого, які настали. Для відповідальності за ТУ необхідно, щоб заподіяння шкоди було протиправним. Заподіяння такої шкоди за обставин, що виключають протиправність діяння, не може тягти відповідальність.

Суб'єктивна сторона тілесних ушкоджень- може виражатися в умисній і необережній вині. Якщо умисел винного був спрямований на заподіяння невизна-ченої шкоди здоров'ю, відповідальність настає за фактично заподіяне ТУ. Фактичне заподіяння більш легкого ТУ, ніж те, на яке був спрямований умисел винного, тягне відповідальність за замах на заподіяння ТУ, яке винний бажав спричинити.

Суб'єктом злочинів, передбачених ст.121, 122, може бути особа, яка досягла 14-ти років. За інші тілесні ушкодження відповідальність настає з 16-ти років. За ступенем тяжкості ТУ в КК розподіляються на тяжкі, середньої тяжкості і легкі.

Тяжке ТУ - ТУ, небезпечне для життя в момент заподіяння, чи таке, що спричинило втрату будь-якого органу або його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров'я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менше як на одну третину, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя. Середньої тяжкості ТУ - яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, властивих тяжкому ТУ, але спричинило тривалий розлад здоров'я або значну стійку втрату працездатності менше як на одну третину. Тривалий розлад здоров'я виявляється в порушенні функцій будь-якого органу.

Легке ТУ - яке не спричинило короткочасного розладу здоров'я чи незначної стійкої втрати працездатності (ушкодження, що мають незначні скороминущі наслідки, тривалістю не більше як 6 днів).

19. ЗГВАЛТУВАННЯ.

Зґвалтування(статті 152 ККУ) - як статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Родовий об’єкт- злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості.
Безпосереднім об'єктом зґвалтування є статева свобода, а якщо потерпіла особа не досягла статевої зрілості - її статева недоторканість.

Зоб'єктивної сторони зґвалтування полягає у статевих зносинах із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи. Тобто статеві зносини при зґвалтуванні відбуваються проти волі потерпілої особи.  
Статеві зносини при зґвалтуванні — це лише природні статеві зносини, тобто зносини (сполучення) чоловіка з жінкою шляхом уведення чоловічого статевого члена в статеві органи жінки.

Фізичне насильство як ознака об'єктивної сторони зґвалтування — це фізичне подолання опору, який чинить потерпіла особа, або очікуваного опору, який обумовлений небажанням вступити з винним у статевий зв'язок. Фізичне насильство має бути таким, щоб перебороти дійсний, а не вигаданий (удаваний) опір жінки.

Зґвалтування вважається закінченим з моменту початку статевих зносин.

Матеріальний склад;

З суб'єктивної сторони зґвалтування відбувається лише з прямим умислом, за якого винний усвідомлює, що застосовує насильство, погрозу або використовує безпорадний стан потерпілої особи для вступу з нею в статеві зносини і бажає цього. Мотив зґвалтування виявляється в прагненні задовольнити статеву пристрасть, тобто це мотив сексуальний.

Суб'єктом зґвалтування — безпосереднім виконавцем злочину — може бути будь – яка фізична осудна особа (чоловік або жінка) протилежної з потерпілим статі, яка досягла 14-річного віку.  

20. Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь в референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

Стаття складається з чотирьох частин, що містять заборонювальні норми.

Родовим об'єктомзлочину є суспільні відносини, що забезпечують конституційні права та свободи людини і громадянина.

Безпосередній об'єкт злочину: а) виборчі права громадян (ч. 1-3 ст. 157 КК), при цьому додатковим безпосереднім об'єктомзлочинів, передбачених ч. 2 і 3 ст. 157 КК, є психічна та фізична недоторканність особи, право власності, нормальна діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, окремих організацій, установ, підприємств; б) нормальна діяльність виборчої комісії чи комісії з референдуму (ч. 4 ст. 157 КК).

Потерпілими від цього злочину можуть бути: виборці; кандидати на виборні посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування; громадяни, які мають право брати участь у референдумі; довірені особи кандидатів, офіційні представники та уповноважені особи партій (блоків); члени виборчих комісій; члени ініціативних груп референдуму; члени комісій з референдуму; офіційні спостерігачі.

Об'єктивна стороназлочинів, передбачених цією статтею, виражається у формі: 1) перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин (ч. 1-3 ст. 157 КК); 2) втручання службової особи з використанням службового становища у здійснення виборчою комісією чи комісією з референдуму їх повноважень, установлених законом (ч. 4 ст. 157 КК).

Перешкоджання полягає у будь-яких діях чи бездіяльності, спрямованих на створення перепон зазначеним суб'єктам у здійсненні їхніх прав або в іншій законній діяльності, пов'язаних з проведенням виборів до органів державної влади чи органів місцевого самоврядування або референдумів. Закон передбачає шість конкретних способів вчинення цього злочину: 1) підкуп; 2) обман; 3) примушування; 4) застосування насильства; 5) знищення чи пошкодження майна; 6) погроза застосування насильства або знищення чи пошкодження майна (перші три з цих способів передбачені ч. 1 ст. 157 КК, інші три - ч. 2 ст. 157 КК. Втручання службової особи у здійснення виборчою комісією чи комісією з референдуму їх повноважень характеризується тим, що воно: 1) здійснюється службовою особою з використанням її службового становища; 2) стосується здійснення повноважень виборчої комісії чи комісії з референдуму, установлених законом; 3) вчиняється шляхом незаконної вимоги чи вказівки.

Злочин є закінченим з моменту фактичного перешкоджання здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин (ч. 1-3 ст. 157 КК) або з моменту фактичного втручання у здійснення виборчою комісією чи комісією з референдуму їх повноважень, установлених законом (ч. 4 ст. 157 КК).

Суб'єктзлочину - загальний, тобто фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку (ч. 1 ст. 157 КК), та спеціальний - службова особа (ч. 4 ст. 157 КК).

Суб'єктивна стороназлочину характеризується прямим умислом, а для злочину, передбаченого ч. 4 ст. 157 КК, також характерна й спеціальна мета - вплинути на рішення виборчої комісії чи комісії з референдуму.

Формальний склад.

21.Контрабанда.

Контрабанда - переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю, вчинене у великих розмірах, а також незаконне переміщення історичних та культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, радіоактивних або вибухових речовин, зброї та боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), а так само контрабанда стратегічно важливих сировинних товарів, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за межі

Контрабанда товарів вважається вчиненою у великих розмірах, якщо їх вартість у 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Родовий об’єктзлочини у сфері господарської діяльності.

Безпосередній об’єкт контрабанди — суспільні відносини, що забезпечують нормальний товарообіг через митний кордон і внесення до бюджету мита та зборів.

Додатковий безпосеред ній об’єкт — суспільна безпека — при контрабанді озброєння; а також здоров’я населення — при контрабанді отруйних, сильнодіючих, радіоактивних речовин.

Предмет цього злочину — товари. Під «товарами» розуміється будь-яка переміщувана через митний кордон України продукція, в тому числі продукція, на яку, поширюються права інтелектуальної власності, послуги, роботи, що є об’єктом купівлі-продажу або обміну (п, 11 ст. 15 Митного кодексу України). Склад злочину матиме місце, якщо переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю вчинене у великих розмірах. До предмета контрабанди також відносяться: історичні та культурні цінності, отруйні, сильнодіючі, радіоактивні, вибухові речовини, зброя та боєприпаси (крім гладкоствольної мисливської зброї та бойових припасів до неї), стратегічно важливі сировинні товари, щодо яких законодавством встановлено відповідні правила вивезення за межі України.

Об’єктивна сторона цього злочину - виражається в діях, що полягають у переміщенні у великому розмірі через митний кордон України товарів чи інших предметів, вказаних у ч. 1 а. 201, яке вчинене поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. Під переміщенням слід розуміти ввезення на митну територію України, вивезення з цієї території або транзит через територію України товарів та інших предметів у будь-який спосіб, включаючи використання з цією метою трубопровідного транспорту та ліній електропередачі (п. З ст. 15 Митного кодексу України). Митний кордон — це межі митної території України. Переміщення через митний кордон товарів чи інших предметів поза митним контролем означає переміщення поза місцем розташування митниці або поза часом здійснення митного оформлення, або з незаконним звільненням від митного контролю. Під переміщенням з приховуванням від митного контролю слід розуміти переміщення з використанням тайників та інших засобів, що утруднюють виявлення предметів, або шляхом надання одним предметам вигляду інших, або з поданням митному органу України як підстави для переміщення предметів підроблених документів, одержаних незаконним шляхом, або документів, що містять неправдиві дані, а також документів, що є підставою для переміщення інших предметів. Злочин вважається закінченим з моменту незаконного переміщення предметів через митний кордон України. Затримання особи у межах митного кордону України в момент його перетину з предметами контрабанди кваліфікується як замах на цей злочин.

Суб’єктивна сторона цього злочину— прямий умисел.

Суб’єкт злочину — будь-яка особа, яка досягла І6- річного віку.

Ч. 2 ст. 201 передбачає відповідальність за контрабанду, вчинену за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за контрабанду.




1. тема ~ модель для изучения проблем клеточной дифференцировки.html
2. Теоретическая и практическая социология
3. Реферат- Договір купівлі-продажу за законодавством Федеративної республіки Німеччина
4. русский культура государства Московского
5. Реферат- Нейропсихологический подход к изучению эмоций
6. то его диаметр сопряжённый хордам с угловым коэффициентом k определяется уравнением
7. то не хватает для полного счастья
8. 150 лет революция 1917 г
9. і Моделі та методи оцінки вартості фінансових інструментів
10. Состав раствора из I компонентов характеризуется следующими концентрационными единицами 1 i I Mi ~ моль
11. .Q по Методу Кошастого Этот материал содержит информацию дополняющую ldquo;Метод Кошастогоrdquo; который напи
12. вождь усіх часів та народів Йосип Сталін
13. Мировая и национальная культура является формирование у студентов комплексных знаний призванных помочь о
14. Индо-буддийский тип культуры
15. Блуждающий огонь Джеймс Фенимор Купер Блуждающий огонь Ершов В
16. Тема - 3 Економічні відносини власності План- 1
17. Она живет с дедушкой в разрушенной пристройке бывшей парикмахерской и каждый день пытается понять почему п
18. Київський індустріальний коледж ПогоджуюЗатверджую Голова випускної ЦК Заступн
19. Linux, FreeBSD и другие
20. ВВЕДЕНИЕ11