Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Теоретичні та прикладні аспекти побудови ланцюжка цінності

Работа добавлена на сайт samzan.net:


                                        Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

                                            Криворізький Національний Університет

                        Індивідуальна робота

  1.  Суть та принципи стратегічної діяльності
  2.  Аналіз оточення та внутрішнього середовища підприємства.
  3.  Теоретичні та прикладні аспекти побудови ланцюжка цінності

                                                                                                                      Виконав: ст.гр. МЕО-10-1

                                                                                                                           Бакум Эвген

                                                                                                             

                                                                  м.Кривий Ріг

                                                                        2013 р

1 Суть та принципи стратегчної діяльності

Стратегічне управління - це не чітко визначені дії і тим більше не конкретний план робіт. Стратегічне управління - це концепція виживання в певних умовах. Воно дає більш чи менш конкретне уявлення проте, якою повинна бути організація в майбутньому: в якому оточенні їй необхідно буде працювати, яку позицію займати на ринку, які мати конкурентні переваги, які зміни слід здійснити в організації. 

Стратегічне управління - основа управління, і діяльність зі створення й здійснення стратегії фактично рано чи пізно зачіпає будь-яку управлінську роботу на кожному підприємстві.

Принципи :

1. Кожне підприємство являє собою відкриту соціально-економічну систему, що змінюється, розвивається та переструктуровується в динамічному, часто ворожому середовищі.

2. Новостворені підприємства мають високий рівень гнучкості та реактивності, що дає змогу деяким з них забезпечити виживання. Далі вони стають більш стабільними: це означає, що для змін та розвитку треба розробляти спеціальні заходи, які набирають вигляду більш чи менш обґрунтованих стратегій, що враховують як зовнішні (ринкові), так і внутрішні (виробничі) фактори.

3. Послідовний розвиток підприємства чи організації пов'язаний з формулюванням ясних, простих і досяжних цілей, які знаходять втілення у системі техніко-економічних, кількісних та якісних показників (наприклад, прибуток, рівень якості продукції), а також у системі стратегій їхнього досягнення, що інтерпретується в "стратегічному наборі".

4. Навіть у разі застосування системи стратегічного управління з орієнтацією на "стратегічний набір" настає час, коли вони застарівають та починають стримувати розвиток підприємства. Щоб уникнути цього негативного стану, стратегії потрібно постійно переглядати та оновлювати.

5. Механізм функціонування підприємства має містити стратегічну підсистему, спрямовану на складання, аналіз і перегляд балансу зовнішніх та внутрішніх факторів, формування цілей і стратегій розвитку, які передбачають розробку та коригування заходів щодо формування середовища (у можливих межах) та пристосування до нього підприємства. Досвід показує, що більшість підприємств, які орієнтовані лише на внутрішні проблеми, зазнають краху.

6. Підтримка змін, нововведень різних типів має забезпечуватися ефективною системою мотивації, соціально-психологічної підтримки, що сприяє проведенню стратегічних дій.

7. Забезпечення динамічності змін через прискорення практичних дій щодо реалізації стратегічних планів на основі відповідної системи регулювання, контролю та аналізу.

8. Створення виробничого потенціалу та системи зовнішніх зв'язків, що є сприйнятливими до змін і дають змогу досягти майбутніх цілей.

2 Аналіз оточення та внутрішнього середовища підприємства  

Внутрішнє середовище організації являє собою частину загального середовища її діяльності, що знаходиться в межах організації. Це середовище справляє постійний і безпосередній вплив на функціонування організації.

 Організація як складна система містить окремі підсистеми (планування, маркетинг, фінанси, роботу з персоналом тощо), кожна з яких представлена певною кількістю структурних підрозділів (департаменти, відділи, сектори, бюро). Структурні особливості організації визначають підходи до аналізу внутрішнього середовища. Найбільш часто пропонується проводити аналіз п'яти функціональних сфер діяльності організації: маркетинг, фінанси (бухгалтерський облік), виробництво, людські ресурси й організація управління. Внутрішнє середовище пронизується організаційною культурою, що теж повинна вивчатися.

 Мета внутрішнього аналізу - глибоке вивчення фірми і надання керівництву інформації, необхідної при виборі стратегії. У процесі проведення аналізу виявляють наявність відповідності між стратегічними устремліннями фірми та її внутрішніми ресурсами і можливостями. Маючи спрямованість усередину організації, даний вид аналізу в остаточному підсумку орієнтований на вимоги зовнішнього середовища, тобто спрямований на виявлення невідповідності сформованих в організації уявлень про зовнішнє середовище. Така спрямованість аналізу полягає в тому, щоб переконати працівників організації, зрозуміти і прийняти необхідність об'єктивних змін. У результаті внутрішнього аналізу можна визначити: переоцінює чи недооцінює себе організація; переоцінює чи недооцінює вона своїх конкурентів; яким вимогам ринку вона надає занадто великого чи занадто малого значення

3  Теоретичні та прикладні аспекти побудови ланцюжка цінності.

   

Суть цієї концепції полягає у побудові ланцюга з шести основних процесів, які створюють цінність товару: технологія, дизайн продукту, виробництво, маркетинг, розподіл та обслуговування. Така концепція дозволила компанії визначити вартість, яка додається на кожному етапі та скоротити витрати виробництва, не створюючи інноваційно новий продукт [10, c.12].  Кожен елемент ланцюга включає в себе певні елементи:

- технологія: ресурси, вдосконалення, патенти, вибір процесу виробництва;

- дизайн продукту: призначення, фізичні характеристики, естетика, якість;

- виробництво: об’єднання ресурсів, сировина, виробничі потужності, локація, заготівля, обробка, збір товару;

- маркетинг: ціни, реклама, менеджери з продажів, упаковка, бренд;

- розподіл: канали, інтеграція, запаси, зберігання на складах, транспортування;

- обслуговування: гарантії, швидкість обслуговування, ціна послуги, штатний замість зовнішнього сервісу

Розробники даної концепції визначили новий метод досягнення конкурентної переваги шляхом вдосконалення та розширення можливостей кожної ланки ланцюга, не витрачаючи коштів на створення нового продукту. Також така бізнес-система використовувалась для поглинання фірм, оскільки дозволяла цінити інші компанії та розробити стратегію для їх розвитку.

 

Терміни

1 Внутрішній аналіз – це процес оцінки факторів, які виникають в межах самої організації та є результатом діяльності або бездіяльності її керівництва

2 Аналіз діяльності підприємства — проводиться власними економічно-фінансовими структурними підрозділами організацій, підприємств, фірм або з залученням консалтинговихорганізацій, аудиторських фірм з метою оцінки фінансового стану, результатів господарської діяльності за певний період (звітний рік, півріччя, квартал)

3 Діагностика діяльності підприємства, з економічного погляду, — це періодичне дослідження відповідного стану підприємства, яке має на меті уточнення тенденцій розвитку всіх видів його діяльності в траєкторії життєвого циклу та ухвалення економічно та соціально обґрунтованих коригувальних рішень.

4 Дизайн товару — це характеристика його зовнішнього вигляду, відображення його зв'язку з функціями товару. Дизайн може поліпшити товар щодо виконання ним своїх функцій, він може додати товару певних корисних властивостей.

5 Економі́чна систе́ма — сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на виробництво, обмін, розподіл, споживання товарів і послуг,  на регулювання економічної діяльності.

6 Внутрішнє середовище підприємства – це механізм життєздатності підприємства, що забезпечує його самовиживання

7 Мотива́ція це — спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, керуючий поведінкою людини, який визначає її організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби.

8 Організа́ція  — цільове об'єднання ресурсів для досягнення певної мети

9 Стратегічне управлінняце реалізація концепції, в якій поєднуються цільовий та інтегральний підходи до діяльності підприємства, що дає змогу встановлювати цілі розвитку

10 Стратегі́чне планува́ння — це довгострокове планування на основі проміжних цілей

Тести

1) Стратегічне планування діяльності підприємства - це:

а) сукупність дій та рішень щодо розробки стратегій;

б) процес визначення цілей підприємства;

В) розробка стратегій, яка спрямована на досягнення перспективних цілей в певних функціональних сферах підприємства;

г) розробка календарних планів-графіків виробництва;

д) реакція на зміну умов.

2) Управлінське обстеження сильних і слабких сторін підприємства передбачає:

А) оцінку стану функціональних зон підприємства;

б) діагностику процесу прийняття стратегічних рішень у функціонуючих зонах підприємства;

в) методичну оцінку взаємодії підприємства з конкурентами і виявлення на цій підставі їх сильних слабких сторін;

г) методичну оцінку процесу управління підприємством;

д) аналіз маркетингового середовища.

3) Що належить до внутрішніх слабким сторонам підприємства?

а) збільшення конкурентного тиску;

Б) відставання у сфері досліджень і розробок;

в) недостатній імідж на ринку;

г) погіршення конкурентної позиції;

д) установка ефективних зв'язків.

4) Якщо підприємство не має можливості успішно розвиватися на даному ринку з певним продуктом в межах певної галузі, то воно використовує стратегію:

а) диверсифікації;

б) інтенсивного росту;

В) обмеженого зростання;

г) інтеграційного зростання;

д) створення позитивного іміджу.

5) Фінансовий стан підприємства залежить від...

а)Фінансової політики підприємства.

б)Випуску продукції.

в)Реалізації продукції.

Г)Результатів виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності підприємства.

д)Ефективності використання фінансових ресурсів.

6) Умовами формування стратегії є:

а) раціональне використання ресурсів;

б) ріст конкуренції;

в) основні підходи до вивчення підприємства.

7) На внутрішнє середовище підприємства впливають:

а) рівень інфляції;

б) стиль життя споживача;

в) кваліфікація робочої сили;

г) конкуренти.

8) Стратегія – це …:

а) діяльність підприємства, націлена на появу нових методів прогнозування майбутнього;

б) детальний, усебічний комплексний план;

в) організація управління ринком і зовнішнім оточенням;

г) диверсифікованість продукції з метою завоювання ринку.

9) Який із приведених елементів відноситься до внутрішнього середовища:

а) збут і просування товарів;

б) споживання товарів;

в) виробництво.

10) Основні ознаки внутрішнього середовища є:

а) рівень НТП;

б) виробництво і збут;

в) фінансовий стан;

г) оподатковування;

д) імідж фірми;

е) наявність визначеної продуктивності праці;

ж) конкурентноздатність продукції.




1. тематики биология в 5ом классе основной общеобразовательной школы 14
2. Конфликтное поведение человека
3. і. Ринок праці це соціальноекономічна категорія що включає в себе історично склався специфічний суспільн
4. Разработка бизнес-плана создания новой организации ресторанно-гостиничного комплекса в г Звенигороде.html
5. Курсовая работа- Законы Мерфи в современной системе управления
6. Государственная регистрация юридических лиц
7. Туризм в Восточной Азии
8. Положение Турции в международной торговле в XV-18 вв
9. Тема-Рисование на тему
10. .д.; умение одновременно направлять свое внимание на мышечные ощущения и на экспрессивные движения сопров.
11. по теме Законы сохранения в механике
12.  основные причины и пути формирования олигополии Основные причины возникновения олигополии кроются в эфф
13. Страхование
14. транспортные происшествия следствием которых была гибель 3 и более человек или когда число пострадавших сос.
15. Проблематика и композиционные особенности
16. Летописи СерафимоДивеевского монастыря один из авторитетнейших церковных иерархов своего времени влад
17. Кавалерийская атака на капитал и первые шаги к новой экономической модели
18. Я видела как он спустился вниз после урока физкультуры прошел мимо столовой и решительно направился к выхо
19. Проблемы молодежи и роль социальной работы в их решении
20. 1919 ~ konferencj pokojow w Pry~u 28