Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема юридичної психології - Психологічна наука вивчаючи психічне життя людини відкриває закономірн

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Лекція 1.1 Предмет і системи юридичної психології

План:

  1.  Предмет і завдання юриличної психології 
  2.  Історія розвитку юридичної психології 
  3.  Система юридичної психології |

Психологічна наука, вивчаючи психічне життя людини, відкриває закономірності, знання яких необхідне кожному, хто покликаний впливати на людей, спрямовувати їхні діяння, виховувати їх. Сказане повною мірою стосується діяльності юридичних кадрів. Видатний російський вчений, який вже понад сорок років працює в царині юридичної психології і правознавства, доктор юридичних наук, професор О. Ратінов відзначає: “Правова теорія не відмовлялася і не могла відмовитися від використання даних психології. Реальна потреба в цьому була настільки очевидною і настійною, що вона змушувала юристів у наукових дослідженнях звертатися до тверджень загальної психології, котрі прикладалися  і пристосовувалися до розв’язання правових питань або до самостійного психологічного вивчення і узагальнення слідчої і судової практики  і розробки на цій основі психологічних рекомендацій. Досить сказати, що кримінально-правова наука не змогла б вирішити питання про підстави кримінальної відповідальності без дослідження психічного ставлення суб’єкта до своїх дій та їх результатів. У покаранні виховна, виправна функція також має свій важливий психологічний аспект”.

Юридична психологія  як окрема психологічна  дисципліна має свої особливі  завдання, вивчає  ті  закономірності людської психіки, що пов’язані з участю людей в галузі суспільних відносин, які регулюються правом (правовідносини).

1. Предмет і завдання юриличної психології

Юридична психологія є прикладною наукою. Її “батьківськими” исциплінами в рівній мірі  є психологія  і юриспруденція. В  галузі успільних відносин, які регулюються нормами права, психічна діяльність людей має своєрідні риси, психічні  закономірності виступають тут в особливих проявах  і сполученнях, котрі невластиві  іншим умовам людського життя. Як приклад можна навести психічні роцеси (пізнавальні, емоційні, вольові), що лежать в основі виправлення злочинців, чи психічні процеси і стани, пов’язані з участю у римінальному судочинстві.

Слідчий, проводячи попереднє слідство, з’ясовує складні й такі, що важко піддаються врахуванню психічні та психологічні якості людей,  їхні взаємини, умови життя  і діяльності,  індивідуальні собливості потерпілого, підозрюваного (обвинуваченого), свідків а  ін. Без  психологічних  знань  дуже  важко  орієнтуватися у тих онфліктах і ситуаціях, з котрими йому, а також судді, співробітникові органів дізнання, прокурору та  іншим учасникам юридичного процесу, доводиться стикатися у своїй роботі. Психологічна омпетентність юриста допомагає “запобігти чреватим іноді важкими наслідками помилкам, що можуть  виникнути при  судженні ро людські вчинки внаслідок неврахування психологічних моментів”.

Психологічні  знання  необхідні юристам-практикам  і  для  того,щоб розвивати в себе такі важливі професійні якості, як гостра спостережливість і міцна пам’ять, гнучкість розуму та інтуїція, врівноваженість і витримка, рішучість і наполегливість, доброзичливість і принциповість тощо.

Отже, юридична психологія — галузь психологічної науки, яка вивчає закономірності та механізми психічної діяльності людей у сфері відносин, що регулюються правом.

Об’єктом психологічної науки  є психіка особистості  як  властивість високоорганізованої матерії, яка є особливою формою відображення суб’єктом правовідносин об’єктивної реальності, саморегуляції на цій основі своєї поведінки і діяльності.

В історії психології мали місце різноманітні підходи при визначенні її предмета (душа, свідомість, поведінка, особистість, психічна діяльність та ін.).

По-різному  визначають  і  предмет юридичної  психології. Так, О. Брусиловський відносить до предмета юридичної психології злочин, особу злочинця після його засудження, психологію кримінального судочинства, психологію всіх учасників судової процедури1.

О. Ратінов вважає, що предметом юридичної психології виступають психічні явища, механізми і закономірності людської психіки, пов’язані  з виникненням,  зміною, виконанням, порушенням  і  застосуванням права.

А. Дулов предметом судової психології називає особливості розвитку та прояву психологічних закономірностей, пов’язаних  із процесом діяльності щодо здійснення правосуддя:

а) виникнення, розвиток психічних властивостей особистості, які

призводять до протиправної поведінки;

б) зміна розвитку психічних властивостей в результаті здійснення

злочину й участі у процесуальній діяльності;

в) процеси зміни (виправлення) психіки тих осіб, які скоїли зло-

чини.

В. Васильєв як предмет юридичної психології виділяє психологічні основи особистості та діяльності в умовах правового регулювання, систему “людина — право”, основною ланкою в  якій є особистість як суб’єкт діяльності

На думку О. Глоточкіна  і В. Пирожкова, предметом юридичної психології є граничні проблеми психології та права, соціальні проблеми, пов’язані  з  виникненням  і динамікою причин, умов і передскоєння злочину і розшуком  злочинця,  проведенням  кримінальних справ на стадії попереднього розслідування, судового розгляду, виконанням покарання, виправленням  і  перевихованням засуджених.

Є й інші позиції щодо предмета юридичної психології. Їх різноманітність підкреслює складність цього питання, що обумовлюється необхідністю пояснити предмет юридичної психології  і з позиції юридичної науки, і з позиції психологічної науки.

Предметом юридичної психології євивчення психічних явищ, механізмів  і закономірностей особистості (особи), які проявляються у сфері дії права.

Завдання, котрі ставить перед собою юридична психологія як наука, прийнято ділити на загальні й одиничні.

Загальними завданнями юридичної психології є:

• науковий синтез юридичних, психологічних і соціально-психологічних знань;

• розкриття психологічної сутності фундаментальних понять і категорій права;

• вивчення методологічних  і теоретичних основ юридичної психології;

• розробляння методик (і нових методів) теоретичних і прикладних досліджень у царині юридичної психології;

• створення професіограм і психограм юридичних професій;

• розробляння методики профорієнтації й профвідбору юристів та ін.

Одиничні  завдання юридичної психології пов’язані  з розробкою теоретичних підходів  і практичних рекомендацій щодо найефективнішого здійснення правочинної діяльності. Серед них можна виділити такі:

1) дослідження  психологічних  аспектів  ефективності  правових норм і розробляння психологічних основ щодо нормативної регуляції різних правовідносин;

2) психологічне дослідження особистості злочинця, розкриття мотивації злочинної поведінки;

3) розробляння методів  і заходів психологічного впливу з метою викриття злочинців;

4) дослідження психологічних закономірностей діяльності різних видів професійної юридичної діяльності;

5) розробляння соціально-психологічних основ профілактики злочинів;

6) дослідження психологічних закономірностей діяльності виправно-трудових  закладів для розробляння  системи  заходів щодо виправлення і перевиховання засуджених.

Поряд із вищезазначеними завданнями можуть ставитися і тимчасові, зумовлені  конкретними життєвими  обставинами (наприклад,  теоретичне  і методичне  забезпечення навчальної  дисципліни “Юридична психологія” і окремих її спецкурсів; розробляння прак- тичних рекомендацій для юристів з окремих напрямів їхньої діяльності тощо).

При реалізації завдань юридичної психології повинні враховуватися певні вимоги. По-перше, юридична психологія має дати, так би мовити, соціально-психологічну “фотографію” стану і динаміки державно-правових явищ, аналізувати їх з урахуванням досягнутого рівня розвитку держави і права. По-друге, дослідження юридичної психології мають  встановлювати “діагноз”  розвитку психологічного аспекту правових явищ. По-третє, важливою вимогою до реалізації завдань юридичної психології  є  вивчення психологічних факторів, які впливають на державні та правові процеси.

2. Історія розвитку юридичної психології

Юридична психологія — порівняно молода галузь психологічної науки. Але правова регуляція людської поведінки досліджувалася ще видатними  давньогрецькими філософами: Сократ (469–399 рр.  До н.е.) висунув ідею про необхідність збігу справедливого і законного; Платон (427–347 рр. до н. е.) вперше вказав на дві категорії психології, які лежать в основі соціального розвитку — потреби і можливості людей; Аристотель (384–322 рр. до н. е.) висловив положення про право як мірило справедливості.

У період формування нової прогресивної буржуазної  ідеології  в Європі відбувся поворот у розумінні суті права. Одним із принципів правового світогляду нового часу став принцип гарантій особистісного розвитку, забезпечення автономності її поведінки.

У XVIII–XIX  ст.  зароджується  кримінальна, потім —  судова,  а пізніше юридична психологія. Вперше факти стосовно психології злочинної поведінки, психології особистості злочинця  і психології показань свідків широко вивчалися в Німеччині. Основоположник криміналістики  австрієць Г. Гросс (1847–1915)  створює фундаментальну працю “Кримінальна психологія” (він же  творець першого  в  світі музею криміналістики в Граці). У цій праці Г. Гросс використав бага- тий матеріал  із галузі експериментальної психології (дослідження німецького психолога  і фізіолога В. Вундта, французьких психологів А. Біне і Т. Рібо, німецького психолога Г. Еббінгауза та ін.).

Наприкінці ХІХ ст. розширюються уявлення про психологічну сутність злочинної поведінки, а в ХХ ст. з’явилися фундаментальні дослідження  з цієї проблеми: Р. Луваж “Психологія  і  злочин” (Гамбург, 1956 р.), Г. Тох “Правова і кримінальна психологія” (Нью-Йорк, 1961 р.), О. Абрахамсон “Кримінальна психологія” (Нью-Йорк, 1961 р.) та ін.

Слід назвати антропологічний підхід у кримінології, закладений італійським психіатром Ч. Ломброзо (1835–1909)  і його послідовниками Е. Феррі (1856–1929) і Р. Гарофало (1847–1926). У книжці “Злочинна людина, вивчена на основі антропології,  судової медицини  і тюрмознавства” (1876 р.) Ч. Ломброзо робить висновок про те, що злочини не можна виправити, боротьба зі злочинністю повинна здійснюватися шляхом фізичного знищення чи довічної ізоляції “вроджених”  злочинців. Біологізаторський підхід у поясненні природи  злочинної поведінки був підданий серйозній критиці.

У Росії про необхідність  враховувати психологію  злочинців  висловлювався  І. Посошков (1652–1726). В його працях давалися психологічні рекомендації про способи допиту обвинувачених і свідків, розглядалася класифікація злочинців.

Князь М.Щербатов (1733–1790) один із перших авторів вказував на необхідність підготовки законів  із урахуванням психології народу, позитивно оцінював фактор праці у перевихованні злочинця, порушив питання про можливість дострокового  звільнення  злочинця від покарання.

У Росії в третій чверті ХІХ ст. з юридичної психології з’явилися праці І. Баршева “Погляд на науку кримінального законознавства”, К. Яновича-Яневського “Думки про кримінальну юстицію  з  точки зору психології  і фізіології”, А. Фрезе “Нариси судової психології”, Л. Владимирова “Психічні особливості злочинців по новітніх дослідженнях”, в яких висловлювалися ідеї чисто прагматичного використання психологічних  знань у конкретній діяльності  судових  і  слідчих органів.

Кінець ХІХ — початок ХХ ст. пов’язані з інтенсивним розвитком психології, психіатрії,  інших галузей права (насамперед — кримінального). Деякі вчені, які представляли ці науки в той період, займали прогресивні позиції (І. Сєченов, В. Бехтерев, С. Познишев, С. Корсаков, В. Сербський, А. Коні та ін.).

З’явилися  перші  спроби  обґрунтування  окремих  кримінально-правових позицій психологічними знаннями. У підручнику Б. Спасовича “Кримінальне право” (1863 р.) вже використовуються психологічні дані про  злочини. У Казані публікується перша монографія  з судової психології — праця А. Фрезе “Нариси судової психології”(1874 р.).

Розвиток психології, психіатрії  та права привів до необхідності оформлення юридичної психології як  самостійної наукової дисципліни. П. Ковалевський 1899 р. порушив питання про поділ психопатології та правової психології, а також введення цих наук у курс юридичної освіти.

На початку ХХ ст. в юридичній психології з’являються експериментальні методи дослідження. Значна кількість праць цього періоду присвячена психології показань  свідків. Це праці  І. Холчева “Мрійлива брехня” (1903 р.), Г. Португалова “Про показання  свідків” (1903 р.), Є. Кулішера “Психологія показань свідків і судове слідство” (1904 р.).  На цю ж  тему були доповіді М. Хомякова “До питання про психологію  свідка” (1903 р.), А. Завадського  і А. Єлістратова “Про вплив питань без навіювання на достовірність показань  свідків” (1904 р.), О. Гольдовським “Психологія доказів свідків” (1904 р.).

1902 р.  експерименти щодо  визначення  достовірності показань свідків проводив німецький психолог В. Штерн. Його завданням був не пошук науково обґрунтованих прийомів отримання показань свідків, як у А. Біне, а встановлення ступеня достовірності свідчень. Спираючись на  свої дані, В. Штерн  стверджував, що показання  свідків принципово недостовірні, хибні, оскільки “забування є правилом, а спогад — винятком”. Підсумки свого дослідження В.Штерн доповів на засіданні Берлінської психологічної спілки. Вони викликали велику зацікавленість в юридичних колах багатьох країн Європи. Згодом В.Штерн створив персональну концепцію пам’яті, яка мала яскраво виражений ідеалістичний характер. Згідно з цією концепцією пам’ять людини не є відображенням об’єктивної реальності, а виступає лише

як її викривлення на догоду вузько егоїстичним інтересам особистості, її індивідуалістичним намірам, її гордості, пихатості, честолюбству тощо.

Доповідь В.Штерна викликала бурхливу реакцію  і у російських юристів. Затятими прихильниками В.Штерна в Росії стали професор Петербурзького університету О. Гольдовський, професори Казанського  університету А. Завадський  і А. Єлістратов. Вони  самостійно провели серію дослідів, подібних дослідам В.Штерна, і зробили ана- логічні  висновки. Сам О. Гольдовський  зазначав, що психологічні основи помилок дуже відмінні і висновок із зіставлення картини, відтвореної  свідком,  з дійсністю виходить дуже  сумний. Свідок не дає точної копії, а тільки її сурогат.

Над питаннями психології показань свідків у Росії працювали також М. Хомяков, М. Бухвалова, А. Бернштейн, Є. Кулішер  та  ін. 1905 р.  вийшов  збірник “Проблеми психології. Брехня  і показання свідків”. Багато  статей  збірника пронизувала  ідея про недостовірність показань свідків.

Значну  увагу розвитку юридичної психології приділив  великий вчений-фізіолог, психіатр і психолог В. Бехтерев (1857–1927). Під його керівництвом було здійснено перше експериментальне дослідження малолітніх злочинців, результати якого знайшли відображення в праці “Про розумову працездатність малолітніх злочинців” (1903 р.)

Саме він  за допомогою  експериментальних методів вивчав  злочинність як психологічне явище і особистість злочинця. Підсумки дослідження були викладені в його працях “Про експериментальне психологічне дослідження  злочинців” (1902 р.)  і “Об’єктивно-психологічний метод у застосуванні і вивченні злочинності” (1912 р.).

Значний внесок у розвиток юридичної психології зробив А. Коні (1844–1927) — юрист  і громадський діяч, видатний судовий оратор. Узагальнивши свій практичний досвід, він висловив багато цікавих положень і порад із психології судової діяльності та психології судді як головної фігури в кримінальному процесі, про психологію проку- рора і адвоката. У праці “Достоєвський як криміналіст” А. Коні розкрив важливе значення для слідства і суду вивчення внутрішнього світу  злочинця. Він читав курс лекцій “Про  злочинні  типи”,  закликав ввести на юридичному факультеті Петербурзького університету курси психології і психопатології.

1908 р. з ініціативи В. Бехтерева і Д. Дриля був створений Науково-навчальний психоневрологічний інститут, до програми якого входила і розробка курсу “Судова психологія”. На базі цього інституту 1909 р.  створюється Кримінологічний  інститут. Судовою психологією почали займатися професійні психологи, визначилося коло специфічних проблем —  вивчення психіки  злочинця,  свідків  та  інших учасників  кримінального  процесу,  діагностика  брехні,  судово-психологічна експертиза та ін.

1920 р. при Московському університеті було  створено  Інститут  радянського  права,  до  якого  вже  наступного  року  увійшов відділ кримінології. 1924 р. при юридичному факультеті Київського  інституту  народного  господарства  відкривається  кримінальна клініка.

Розвитку юридичної психології в перші роки після 1917 р. Надто сприяв великий суспільний інтерес до питань здійснення правосуддя, особистості злочинця та  ін. У країні почався пошук нових форм запобігання злочинності та перевиховання правопорушників. Юридична  психологія  брала  активну  участь  у  розв’язанні  цих  проблем.

1925 р. вперше у світі створено Державний  інститут з вивчення злочинності і злочинця. Упродовж перших п’яти років Інститут опублікував багато праць  із юридичної психології. Спеціальні кабінети  з вивчення злочинця і злочинності було відкрито в Москві, Ленінграді, Саратові, Києві, Харкові, Мінську, Баку та  інших містах. Одночасно проводилися дослідження з психології показань свідків, психологічної експертизи та деяких інших проблем.

Цікаві дослідження провів психолог А. Лурія в лабораторії експериментальної психології, створеної 1927 р. при Московській губернській  прокуратурі. Він  вивчав можливості  застосування методів експериментальної психології для розслідування злочинів  і сформулював принципи роботи пристрою, що згодом отримав назву “викривача брехні” (лай-детектор).

Суть судово-психологічних шукань того періоду сучасний радянський психолог А. Петровський охарактеризував так: “У 20-ті роки “судова психологія” — це авторитетна  і обширна галузь науки, яка має  за предмет вивчення психологічні передумови  злочину, побут  і психологію різних груп злочинців, психологію показань свідків і судово-психологічну експертизу, психологію ув’язненого (тюремна психологія) і т. п.”1

У цей же період багато уваги приділяв питанням психології показань свідків відомий судовий психолог харківської школи О. Брусиловський. Слід особливо  зупинитися на  дослідженнях А. Тагера, який немало  зробив для  судової психології  взагалі  і для психології показань свідків зокрема. Він вважав, що кримінальний процес — це найбільш реальний дослідницький процес і що формування і вивчен- ня наукових основ його передумов не може не дати значного матеріалу для законотворчості.

17 грудня 1928 р. А. Тагер виступив на раді Психологічного інституту з доповіддю “Про підсумки і перспективи вивчення судової психології”. Разом з О. Брусиловським, С. Познишевим, С. Геллерштейном він брав активну участь у роботі І Всесоюзного з’їзду з вивчення поведінки людини (Москва, 1930). З’їзд мав спеціальну секцію з судової психології, де обговорювалися різні питання вивчення психологічних проблем, які стосуються боротьби зі злочинністю. Були заслухані  доповіді А. Тагера “Про підсумки  і перспективи  вивчення судової психології” і О. Брусиловського “Основні проблеми психології в кримінальному процесі”.

Достатньо серйозна робота в 20–30-ті роки велася з вивчення пси-хології  ув’язнених. Так,  учений-криміналіст М. Гернет (1874–1953)

1925 р. видав працю “У в’язниці”, в якій розкриваються особливості

психології людей, що відбувають тюремне покарання. З досліджень того часу цікавими є праці К. Сотоніна, в яких висвітлювалися психологічні аспекти діяльності слідчого і судді, питання отримання правдивих показань  свідків, методи  виявлення  в них мимовільної брехні.

На початку 30-х років через негативні політичні зміни і посилення  комуністичного  тоталітарного  режиму  дослідження  з  судової психології,  так  само,  як  і  дослідження  в царині  трудової,  соціальної, медичної  психології,  були  призупинені.  І  лише  починаючи  з 60-х років стали знову обговорюватися пекучі проблеми юридичної психології.

1964 р. була прийнята постанова ЦК КПРС “Про заходи щодо по-дальшого розвитку юридичної науки і поліпшення юридичної освіти в країні”, котра відновила юридичну психологію в усіх юридичних вищих навчальних закладах країни. У 1965–1966 рр. почалося викладання  спеціальних курсів юридичної психології  в юридичних  вузах Москви, Ленінграда, Мінська та деяких інших містах. 1966 р. Міністерством вищої і середньої спеціальної освіти СРСР було проведено Всесоюзний семінар із питань викладання юридичної психології і основних проблем цієї науки.

У травні 1971 р. в Москві відбулася перша Всесоюзна конференція із судової психології, а в червні 1971 р. в Тбілісі на 4-му Всесоюзному з’їзді психологів судова психологія була представлена окремою секцією.

Восени 1986 р. в м. Тарту (Естонія) пройшла Всесоюзна конференція з юридичної психології. На цій конференції зібралися і виступили з доповідями і повідомленнями представники всіх республік і регіонів Радянського Союзу. У цих доповідях широко обговорювалися проблеми методології і структури юридичної психології, завдання її окремих  галузей (кримінальна психологія, психологія потерпілого, психологія попереднього слідства та ін.), а також структура курсу цієї дисципліни, що передбачається,  і методика  її викладання у вищому навчальному закладі.

Після розпаду СРСР юридична психологія поступово розвивається на теренах новостворених суверенних держав.

Нині юридична психологія розвивається насамперед з таких проблем:

• загальні питання юридичної психології (система, методи, зв’язки з іншими науками);

• психологічні проблеми протиправної поведінки;

• психологія слідчого і слідчої тактики;

• психологічні особливості неповнолітніх правопорушників;

• психологія організованої злочинності тощо.

3. Система юридичної психології

“Під  системою юридичної психології розуміється логічне розташування проблем  і питань, що вивчаються нею  і які відображають рівень її розвитку, тенденції і перспективи”.

Аналізом системи юридичної психології займаються різні спеціалісти — юристи, психологи, юридичні психологи. Розглянемо окремі підходи щодо розв’язання цього питання. К. Платонов виділяв у юридичній психології правову психологію (предмет — правосвідомість), кримінальну (предмет — причини злочинності, пов’язані з якостями особистості), судову психологію і виправно-трудову.

О. Ратінов вважає, що до системи юридичної психології входять:

• загальні питання (предмет, система, методи);

• правова психологія (психологія нормативно-правової регуляції);

• кримінальна психологія (психологія злочинності  і особистості злочинця);

• судова психологія (психологія слідчої і судової діяльності);

• виправна психологія (психологія виправлення і перевиховання правопорушників)

А. Дулов як прихильник самостійної юридичної психології висловлював думку про те, що юридична психологія складається із загальної і особливої частини. Загальна частина охоплює її предмет, методи,  завдання, психологічну  структуру  діяльності щодо  здійснення правосуддя, психологічний аналіз  злочинної діяльності, а особлива частина — психологічні основи попереднього слідства, судової діяльності, діяльності виправно-трудових закладів.

Досить поширеною є система юридичної психології,  запропонована В. Васильєвим. Вона складається з таких блоків. Загальна частина включає предмет  і завдання юридичної психології, методи, історію розвитку, зв’язок з іншими науками, основи загальної і соціальної психології, правосвідомість, психологію юридичної праці та психологію правовідносин у сфері підприємництва.

Особлива частина містить такі дисципліни: психологія потерпілого, психологія неповнолітнього, кримінальна психологія, слідча психологія, психологія судового розгляду кримінальної справи, виправно-трудова психологія,  адаптація особистості  звільненого до  умов нормального життя, судово-психологічна експертиза.

Не вдаючись в детальну наукову суперечку, можна висловити незгоду з такою системою юридичної психології по кількох пунктах. Не зрозуміло, чому проблема правосвідомості виявилася в загальній частині системи? Чим пояснити необхідність виділення проблеми, пов’язаної  з  адаптацією особистості  звільненого  з місць позбавлення волі  до  умов нормального життя,  з  дисципліни  виправно-трудова психологія? Нарешті, чому особлива частина носить назву “Судова психологія”, хоча включає в себе і кримінальну психологію, і слідчу, і виправно-трудову?

З погляду організації навчального процесу у вищому навчальному закладі необхідно більш точно і логічно побудувати систему юридичної психології. Чим же керуватися, розв’язуючи це питання? “При розгляді системи юридичної психології необхідно виходити з  того, що вона  є  самостійною  галуззю  знання, яка  знаходиться на стику психології і юриспруденції, і як будь-яка наука повинна мати: методологію, теорію, історію, технологію практичного застосування теоретичного знання, спрямованість практичного застосування цього знання”.

Враховуючи наведені вимоги до системи юридичної психології  і сьогоднішній рівень  її розвитку, пропонується такий варіант  системи юридичної психології.

Щодо особливої частини юридичної психології, то її основні складові вирішують свої специфічні завдання:

1) правова психологія, яка вивчає психологічні особливості відо-браження людиною правових явищ, досліджує психологічні аспекти ефективної правотворчості, психологію правової соціалізації особистості, психологію індивідуальної і суспільної правосвідомості;

2) кримінальна психологія вивчає психологічні механізми правопорушень  і  психологію  правопорушників,  проблеми  освіти, структури, функціонування і розпаду злочинних груп;

3) судова психологія розглядає коло психологічних проблем, які стосуються  судочинства (психологію  суддів,  слідчих  та  інших працівників правоохоронних органів і адвокатури, психологічний зміст їхньої діяльності; психологію звинувачених, підозрюваних, потерпілих, свідків; психологічні основи слідчих дій; методологію і методику судово-психологічної експертизи);

4) виправна (пенітенціарна) психологія досліджує умови  і особливості  виправлення  і  перевиховання  правопорушників  переважно у виправно-трудових закладах (процес адаптації цих осіб  до  перебування  у  виправних  закладах;  їхній  психічний стан, викликаний позбавленням волі; формування установки на  виправлення;  реадаптація  звільненого  до життя  на  волі та ін.).

Синтез психології та юридичних наук в юридичній психології повинен привести до взаємного  збагачення  і більш успішного розв’язання  складних  і  актуальних проблем, пов’язаних  із підвищенням ефективності правоохоронної і правозастосовної діяльності.




1. транспортное оборудование а также падение предметов с высоты
2. Курсовая работа- Роль изографа Никиты Павловца в русской истории XVII века
3.  Основные принципы расслабления для всех Соляризация Свет Пальминг Повороты Большие повороты
4. а спортивных прогнозов
5. Аудит цепочки прибыли в сервисе
6. ВАРИАНТ 12 1 Толщина штампованной коронки равна-
7. Реферат- Европа и Европейское сообщество
8. Portuguese emigrtion fter World Wr II
9. Доклад- Сновидіння
10. XII О бухгалтерском учете и отчетности Изменения и дополнения Закон Республики Беларусь от 26 июня 1997
11. Разработка технологического процесса и организация участка по обработке детали
12. за воодушевляющие беседы в утренние часы; Бранта Кови за идеи по оформлению книги; Мегги Ривс за постоян.html
13. РЕФЕРАТ НА ТЕМУ- ldquo;ХОЛЕРАrdquo; студента І курсу історичного факульт
14. Реферат по культурологии cтудентки факультета экономики и управления I курса Ярополовой Н
15. сады специализированные детские сады санаторные отделения
16. Числовий розвиток української преси в 1917 22 рр
17. Устройство и сборка компьютера
18. Соотношение гражданского права и семейного права
19. информационного
20. Экзюпери. Ну вообщето я еще собирался жить да жить Прекрасная предсмертная речь ~ воодушевлённ.