Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 9. Вибірковий метод План 1

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Тема 9. Вибірковий  метод

План

1. Сутність вибіркового спостереження.

2. Характеристика способів та методів відбору.

3. Методика визначення граничної помилки вибірки та меж інтервалу для середньої величини та частки, визначення мінімально необхідного обсягу вибіркової сукупності.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

1.Оцінка результатів вибіркового спостереження та перенесення їх на генеральну сукупність.

2.Статистична перевірка гіпотез.

1. Сутність вибіркового спостереження.

Вибірковий метод застосовується в тих випадках, коли проведення суцільного спостереження неможливо або економічно недоцільно. Вибіркове спостереження використовують також для перевірки результатів суцільного спостереження.

Під вибірковим спостереження розуміють таке несуцільне спостереження, при якому статистичному обстеженню (спостереженню) піддаються одиниці досліджуваної сукупності, відібрані випадковим способом. Вибіркове спостереження ставить перед собою задачу - за обстежуваною частиною дати характеристику всієї сукупності одиниць за умови дотримання всіх правил і принципів проведення статистичного спостереження.

Ту частину одиниць, що відібрані для спостереження, прийнято називати вибірковою сукупністю, а всю сукупність одиниць, з яких виробляється добір, - генеральною. Якість результатів вибіркового спостереження залежить від того, наскільки склад вибірки представляє генеральну сукупність, інакше кажучи, від того, наскільки вибірка репрезентативна (представницька).

Для забезпечення репрезентативності вибірки необхідне дотримання принципу випадковості добору одиниць. Принцип випадковості припускає, що на включення або виключення об'єкта з вибірки не може вплинути який-небудь інший фактор, крім випадку.

2. Характеристика способів та методів відбору.

Існують різні способи формування вибіркової сукупності. Це, по-перше, індивідуальний відбір, що включає такі різновиди, як власне випадковий, механічний, стратифікований, і, по-друге, серійний, або гніздової, відбір.

Власне випадковий відбір, або випадкова вибірка, здійснюється за допомогою жеребкування або за таблицями випадкових чисел. У

Дотепер на практиці як спосіб добору зазвичай застосовують механічне формування вибіркової сукупності, не зв'язане з процедурами одержання випадкових чисел. При цьому способі відбирається кожний (n/N)-й елемент  з генеральної сукупності ( наприклад, кожен двадцятий елемент).

Добір одиниць з неоднорідної сукупності здійснюється так званим стратифікованим  (розшарованим)   способом, що   дає модифіковану форму вибірки. У цьому випадку генеральну сукупність попередньо розбивають на однорідні групи за допомогою типологічного групування, після чого роблять добір одиниць з кожної групи у вибіркову сукупність випадковим або механічним способом.

Особливу форму формування вибірки припускає серійний, або, гніздовий, добір, за якого в порядку випадкової або механічної вибірки вибирають не одиниці, а визначені райони, серії (гнізда), всередині яких проводиться суцільне спостереження.

Особливості обстежуваних об'єктів визначають два методи добору одиниць у вибіркову сукупність - повторний (добір за схемою поверненої кулі) і безповторний (добір за схемою неповерненої кулі).

Повторний відбір припускає, що кожна одиниця або серія, що потрапила у вибірку повертається в генеральну сукупність і має шанс вдруге потрапити у вибірку.

Безповторний відбір означає, що кожна відібрана одиниця (або серія) не повертається до генеральної сукупності і не може піддатися вторинній реєстрації, а тому для інших одиниць імовірність потрапити у вибірку збільшується.

3. Методика визначення граничної помилки вибірки та меж інтервалу для середньої величини та частки, визначення мінімально необхідного обсягу вибіркової сукупності

Різниця між показниками вибіркової і генеральної сукупності називається помилкою вибірки. Помилки вибірки підрозділяються на помилки реєстрації і помилки репрезентативності.

Помилки реєстрації виникають через неправильні або неточні зведення. Джерелами таких помилок можуть бути нерозуміння суті питання, неуважність реєстраторів, пропуск або повторний рахунок деяких одиниць сукупності і т.д. Серед помилок реєстрації розрізняють систематичні, обумовлені причинами, що діють у якому-небудь одному напрямку і викривлюють результати роботи (наприклад, округлення чисел), і випадкові, що проявляються в різних напрямках, врівноважують один одного і лише  іноді дають помітний сумарний підсумок.

Помилки репрезентативності також можуть бути систематичними і випадковими. Систематичні помилки репрезентативності виникають через неправильний,   тенденційний   добір   одиниць. Випадкові   помилки репрезентативності означають, що, незважаючи на принцип випадковості добору одиниць, все-таки маються розбіжності між характеристиками вибіркової і генеральної сукупності. Вивчення і вимір випадкових помилок репрезентативності і є основною задачею вибіркового методу спостереження.

При застосуванні вибіркового методу визначають помилку вибірки для середнього розміру кількісної ознаки або для частки атрибутивної  ознаки, а також мінімально необхідний обсяг вибірки.

Умовні позначення, що використовуються при вибірковому спостереженні

Показник

Генеральна сукупність

Вибіркова сукупність

Обсяг сукупності

N

n

Кількість елементів, що мають досліджувану ознаку

M

m

Частка одиниць, що мають досліджувану ознаку

Середній розмір ознаки

Дисперсія кількісної ознаки

Дисперсія частки

Гранична помилка вибірки

  •  для частки  ( )
  •  для середнього розміру ознаки ( )

де t – довірчий коефіцієнт,

- середня помилка вибірки

 

        Формули для розрахунку граничної помилки вибірки

Спосіб відбору

Повторний

Безповторний

для середньої

Для частки

для середньої

для частки

Власне випадковий, механічний

Стратифікований

Серійний

Помилки у випадках повторного добору завжди більші, ніж при безповторному.

З приведених формул видно, що величина помилки вибірки залежить від: коливань ознаки (прямий зв'язок), чисельності вибірки (зворотній зв'язок), довірчої імовірності (прямий зв'язок), методу добору.

При розробці програми вибірки, відразу задають величину припустимої помилки і довірчу імовірність. Невідомий мінімальний обсяг вибірки повинен забезпечити необхідну точність. Чисельність вибірки  визначається за наступними формулами:

Формули для визначення необхідного обсягу вибірки

Види вибіркового спостереження

Повторний

Безповторний

Випадковий, механічний добір:

А) для визначення середнього розміру ознаки

Б) для визначення частки ознаки

Типова:

А) для визначення середнього розміру ознаки

Б) для визначення частки ознаки

Серійна:

А) для визначення середнього розміру ознаки

Б) для визначення частки ознаки

Довірчому коефіцієнтові відповідає імовірність визначена виходячи з таблиць

До найпоширеніших значень довірчого коефіцієнта  t відносять наступні:

Імовірність (p)

Довірчий коефіцієнт (t)

0,683

1

0,866

1,5

0,954

2

0,988

2,5

0,997

3

0,999

3,5




1. Проблемы повышения уровня и качества жизни населения Российской Федерации
2. Варианты ответа 1 2 3 4
3. Статья- Блокировка счета- симптомы, профилактика и лечение
4. 2013 Важной стороной орфоэпии является ударение то есть звуковое выделение одного из слогов слова
5. тематики Расчетнографическая работа по Высшей математике Теория вероятностей для студенто
6. Мохнатый ребенок адресована младшим подросткам книга Когда отдыхают ангелы ~в первую очередь старшим п
7. Управление финансовым состоянием предприятия
8. Способи картометричних робіт
9. Методические рекомендации по организации выполнения и защиты курсовых работ по дисциплине Криминалис
10. виражати; 2. виявляти; seine Meinung ~u~ern; den Wunsch ~u~ern; Misstruen ~u~ern
11. тема обозначения моторных масел определена ГОСТ 17479.html
12. Організація виробничого процесу у часі та ремонтного обслуговування виробництва
13.  От знакомства до отношений компьютер
14.  Национальнокультурная основа понятия ldquo;любовьrdquo; как предмета лингвистического оп
15. Розробка екскурсійного маршруту в межах Волинської області 1
16. ДОНСКОЙ БАНКОВСКИЙ ТЕХНИКУМ Программа преддипломной практики и методические указан
17. ВАРИАНТ ~ЛД9 КАЗАНЬ2010 2 ВАРИАНТ ЛД9 УКАЖИТЕ ТОЛЬКО ОДИН ПРАВИЛЬНЫЙ ОТВЕТ 001
18. Геотехнологии горного дела Подземные горные работы 1
19. Совершенствовать навыки и умения детей в аппликации
20. на тему- ldquo;Екологія як наука її предмет і завданняrdquo;