Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

понад 77 млн. чоловік

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

Донецький економічний район. Розташований на сході і південному сході країни. Площа його становить 53,2 тис. квадратних кілометрів, що становить 8,5% території України. Населення - понад 7,7 млн. чоловік. Район охоплює територію Донецької і Луганської областей. На сході, південному сході, півночі межує з Бєлгородською, Воронезькою і Ростовською областями Російської Федерації. На заході район межує з Придніпровським, а на північному заході - з Північно-Східними районами України. На півдні район має вихід до Азовського моря. ЕГП району характеризується розвиненою мережею залізничних і шосейних шляхів, близькістю до зручних водних шляхів Дніпра, Дону і Азовського моря. Вигідним є сусідство з важливими промисловими районами Північного Сходу, Придніпров’я і сировинними районами Криворізького і Нікопольського басейнів. На території району проживає 7680 тис. чоловік, з них в Донецькій області - 5007 тис. чоловік і 2673 тис. чоловік - в Луганській області. Міське населення становить в Донецькій області 90,2%, в Луганській області - 86,4%. Велика частина населення зайнята в промисловості. Середня густота населення - 154,3 чол./км2, в тому числі в Донецькій області - 210 чол/км2. Це найвищий показник в Україні. Температурний режим сприятливий для вирощування теплолюбних культур. Максимум опадів припадає на літо, мінімум - на зиму. Переважаючі ґрунти - середньогумусові чорноземи. У надрах району виявлено близько 50 різних видів корисних копалин. Головне багатство - кам’яне вугілля. У районі великі запаси крейди, мергелю, глини, гіпсу, суглинків. Розробляються значні запаси кам’яної солі. З Донецького економічного району експортують в інші райони вугілля, кокс, чорні метали, електроенергію, різноманітні машини і устаткування, добрива, продукцію АПК. Провідною галуззю є вугільна промисловість. У районі діє 214 шахт. Але вугілля видобувається в основному в старих шахтах. Дуже велика спрацьованість основних фондів. У Донецькій області видобувають коксівне вугілля, а в Луганській області-енергетичне. На базі вугільної промисловості працює електроенергетика. Галуззю спеціалізації є чорна металургія. За випуском чорних металів район знаходиться на другому місці після Придніпровського. У районі виробляють 50% чавуну і 33% всієї продукції металургії УкраїниЕлектроенергетика. Галузь представлена тепловими електростанціями. Електростанції району виробляють 30% електроенергії України. Діє могутня лінія електропередач Донбас-Західна Україна. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Для Донецького економічного району характерний ряд економічних проблем:

- нерівномірність розвитку окремих частин району;

- проблема раціонального використання трудових ресурсів;

- складна екологічна ситуація;

- водопостачання населення і господарства;

- модернізація і технічне переозброєння промислових підприємств;

- забруднення Азовського моря.

Східний район займає площу приблизно 84 тис. км. квадратних, що становить 13,9% площі України. Населення складає 6,4 млн. чоловік, становить приблизно 12,5% населення території України. Складається Північно-Східний район складається з Харківської, Сумської та Полтавської областей. У цьому районі за кліматичних умов вирощують взагалі Зернові культури, цукрові буряки та інші. Основні ресурси району: Нафта, газ, пісок кварцовий, кам'яна сіль, каолін, фосфорити. Тут протікають багато річок: Псел, Терн, Сула, Ромен, Ворскла, Хорол, Готва, Удай, Лопань та інші. Середня густота населення становить 76 чол./км2, наприклад у Харківській області проживає та працює велика кількість росіян ніж українців. Високий рівень урбанізації приблизно 66%.а) Галузеві спеціалізації: ПЕК, машинобудування, хімічна, легка, харчова, АПК. б) Центри промисловості: Харків, Полтава, Суми, Кременчук, Лубни. в) Промислові вузли  Харківський, Кременчуцький, Полтавський, Сумський. АПК РАЙОНУ:а) Галузеві спеціалізації: металообробка, легка промисловість, харчова промисловість, електроенергетика. б) Центри розвитку с/г: Харків: машинобудування та металообробка, харчова, легка, хімічна та нафтохімічна промисловості, електроенергетика.

Суми: машинобудування та металообробка, харчова, легка, хімічна та нафтохімічна промисловості, електроенергетика, скляна та порцеляно-фаянсова.

Полтава: Машинобудування та металообробка, харчова, легка промисловості, електроенергетика, паливна, будівельна промисловість, скляна та порцеляно-фаянсова.

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Проблеми: Нераціональний розвиток та розміщення продуктивних сил.

Вирівнювання територіальної структури господарства.

Рекультивація, охорона природи.

Недостатня ефективність АПК.

Загострення демографічної проблеми.

Перспективи:Раціонувати продуктивний розвиток та розміщення продуктивних сил.

Збільшення ефективності АПК.

Пом'якшити демографічну проблему.

Залишення тієї ж територіальної структури розвитку.

Краще розміщати та розвивати продуктивні сили.

До складу Придныпровського  району входять Дніпропетровська та Запорізька області. Район розташований у центральній і південно - східній частині, в басейні Дніпра. Він знаходиться на Придніпровській височині, Приазовській височині та Причорноморській низовині. Кліматичні умови: район знаходиться в помірному поясі, К<1. Його площа становить 59,1 тис. квадратних кілометрів. Населення - 5,8 млн. чоловік, що становить 12% усього населення України. Це другий за промисловим розвитком район України. Має вигідне географічне положення. За рівнем економічного розвитку Придніпровський район поступається тільки Донецькому. За вартістю виробленої продукції промисловість значно переважає над сільським господарством. Найрозвинутішими галузями району є чорна металургія, машинобудування та металообробка, хімічна промисловість та електроенергетика.Район має сприятливі природні умови, багатий на природні ресурси та корисні копалини: залізні, марганцеві, алюмінієві руди, кам'яне та буре вугілля, графіт, рудне золото. Мінеральні  паливні-буре вугілля (Придніпровський басейн), рудні-руди чорних металів (Кривий Ріг, Білозерське, Нікополь). Земельні: чорноземи звичайні і південні, каштанові ґрунти. Однією з провідних галузей промисловості Придніпров'я є чорна металургія. Проблеми Придніпровського району багато в чому збігаються з проблемами Донецького району. Так, загальною є проблема, що пов'язана із спеціалізацією обох районів. Донбас і Придніпров'я доцільно спеціалізувати не тільки на виробництві чавуну, сталі і прокату для металомістких галузей машинобудування(автомобілі, комбайни, локомотиви, судна, вагони, сільськогосподарські машини). Металургійні заводи мають задовольняти потреби в асортименті металу підприємства точного машинобудування, що розвиватиметься прискореними темпами. Проблемою є розміщення Запорізької АЕС поряд з потужною ДРЕС. Теплова станція викидає у повітря тисячі тонн пилу, оксидів сірки і азоту, ставок-охолоджувач АЕС випаровує десятки мільйонів тонн води щороку. Це призвело до утворення в районі найпотужнішого в Європі "генератора" кислотних дощів. Ґрунти втрачають свою родючість. Рекультивовані землі майже непридатні для використання. Видобування залізної і марганцевих руд призвело до значних змін земної поверхні, різко знизило рівень ґрунтових вод.

Центральний економічний район займає центральну частину України. До складу району входять Черкаська та Кіровоградська області.Площа району - 45,5 тис. км2 (7,5% від усієї площі України). Населення - 2,8 млн. чоловік (5% від усього українського населення). Природні умови району сприятливі для господарського розвитку. Переважає теплий помірно вологий клімат. Ґрунти району: чорноземи типові і звичайні, сірі лісові.Корисних копалин в районі порівняно мало. Серед них вирізняються будівельні матеріали (декоративне каміння, глини, каолін).В районі є родовища нікелю (Побужжя), графіту, уранових руд, бокситів, горючих сланців. Серед паливних ресурсів переважає буре вугілля. Провідними галузями є харчова промисловість, машинобудування і металообробка. Проблеми та перспективи розвитку.Важливими проблемами є збереження і підвищення природної родючості високопродуктивних сільськогосподарських угідь, скорочення площ земель, які підтоплюються, зокрема поблизу Кременчуцького водосховища є проблема працевлаштування робітників буро-вугільної промисловості, вивільнених у зв'язку із закриттям деяких підприємств. Також окремі частини району радіаційно забруднені. Проблемою району є й ерозія ґрунтів. Великої уваги потребують раціональне розміщення підприємств з переробки сільськогосподарської продукції з переважною орієнтацією на місця її виробництва, створення у районах Кременчуцького і Дніпродзержинського водосховищ баз відпочинку і лікування людей, туристичних центрів.

Причорноморський район займає територію у 113,4 тисяч квадратних кілометрів, що становить 14% від загальної території країни. Населення - 7,6 млн. чоловік, тобто 11% від населення України. За площею район посідає перше місце в країні, за кількістю населення - друге. До його складу входять Автономна Республіка Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська області. Причорноморський район межує на півночі з Центральним районом, на сході з Придніпровським районом , на заході з Молдовою і Румунією, має вихід до Чорного і Азовського морів. Провідними галузями господарства Причорноморського району є машинобудування, металообробка, харчова і легка промисловість, хімічна промисловість і курортно-туристичне господарство.

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУПроблеми: дефіцит води; погана дренажна система, яка призводить до засолення зрошуваних земель, її підтоплення,знижує врожайність і погіршує якість сільськогосподарської продукції; бездумна експлуатація природних ресурсів уже призвела до фактичних втрат знаменитої лакської грязі, лікувальне значення якої дуже велике; досі не вирішено проблему видобування гальки на пляжах і вапняків у кар'єрах Криму; розміщення великих військово-повітряних і морських баз у курортних містах, шумове забруднення унеможливлюють лікування у Криму нервових захворювань, гіпертонії, хвороб шлунку; нестача інвестицій на розвиток різних галузей господарства.

Перспективи: капіталовкладення; поліпшення стану каналів, по яким надходить вода; раціональне використання природних ресурсів; поліпшення розвитку курортно-туристичного господарства.

Подыльський Район охоплює територію Хмельницької, Вінницької та Тернопільської областей. Середня густота дорівнює 76%. Рівень урбанізації дорівнює 44%. Забезпечений кваліфікованими робочими кадрами, жіночий трудовий ресурс - легка промисловість. . Кліматичні умови цієї території сприятливі для ведення господарства. ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОМИСЛОВОСТІ а) галузева спеціалізація промисловостіб) центри промисловості.У Подільському економічному районі дуже різноманітна спеціалізація промисловості. Машинобудування і металообробка району спеціалізується на виробництві технологічного устаткування для харчової промисловості, приладів, інструментів, сільськогосподарських машин. Розвинута електротехнічна промисловість. Машинобудування зосереджено в промислових центрах, а також у Кам'янець-Подільському, Могилеві-Подільському, барі, в малих містах Тернопільської області. Основою господарського комплексу економічного району є потужний АПК, який базується на інтенсивному, багатогалузевому с/г. за виробництвом валової с/г продукції району знаходиться на четвертому місці по країні. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ

Проблеми: Головною проблемою є низький рівень промислового розвитку; Безробіття; Низький природний приріст населення;Важка фізична праця;Сезонність у використанні трудових ресурсів; Ерозійні процеси; Екологічна проблема;Економічна криза, Втрачення родючості земель Перспективи:Усунення проблем;Покращення екології;Зв'язки з країнами для інвестицій.

Карпатський регіон (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області) займає площу 56,6 тис. кв. км, де проживає 6,5 млн. чол. В регіоні є понад 800 джерел і свердловин лікувальних мінеральних вод всіх відомих типів, багато з них унікальні. їх запаси достатні для щорічного оздоровлення більш як 7 млн. чол. Кліматичні умови сприяють використанню рекреаційних можливостей краю протягом 9-10 місяців на рік. Щільність населення висока, але досить нерівномірна - в гірських районах вона знижується до 38,3 чол. на кв.км. В міських поселеннях проживає 49,9%, що менше, ніж в середньому по Україні. Комплексний розвиток Карпатського економічного району обумовлений соціально-економічним станом його областей, територіальним розміщенням продуктивних сил, наявним потенціалом природних ресурсів, екологічною ситуацією, тенденціями розвитку економіки як в державному, так і в світовому вимірі.

Виходячи з цього для Карпатського економічного району необхідна структурна перебудова тих галузей економіки, які мають найбільш швидкий обіг фінансових коштів. Тому у найближчій перспективі доцільним є реконструкція, технічне переоснащення діючих підприємств легкої і харчової промисловості.Економічно обгрунтованим і вигідним для району є розвиток народних промислів - килимоткацтво, вишиваня, виготовлення художніх виробів з лози, дерева, різьблення по дереву, гончарство та ін. Цей напрямок створить умови для зайнятості і отримання доходу місцевим жителям, особливо в тих районах, де є надлишок трудових ресурсів.Розвиток рекреаційних послуг в регіоні є першочерговим завданням. Зростання обсягу даного виду послуг посилить надходження до місцевих і державних бюджетів, зниження рівня безробіття і створить інвестиційний клімат в регіоні, що сприятиме розвитку інших галузей економіки.Подальшого розвитку потребує агропромисловий комплекс району. Особливо це стосується раннього овочівницива, садівництва і виноградарства та м'ясо-молочного тваринництва, зокрема вівчарства. Досягнення цієї мети можливе через впровадження кращих світових і місцевих сортів та видів рослин і тварин, проведення протипаводкових робіт для утримання грунтів.Важливим завданням комплексного розвитку є зростання ефективності паливно-енергетичного і мінерально-сировинного комплексів за рахунок повторної геологічної розвідки і розширення ресурсної бази, модернізації потужностей по добуванні і переробці палива і сировини.Стратегія розвитку лісового господарства, лісової, целюлозно-паперової промисловості повинна враховувати обмеженість власних ресурсів деревини і поглиблювати її переробку на рівні кращих світових стандартів.

Головним напрямом розвитку Карпатського економічного району повинна бути його соціальна спрямованість одночасно з дотриманням екологічної рівноваги між господарською діяльністю людини і оточуючим природним середовищем. На гірських територіях займаються молочно-м'ясним напрямом тваринництва, розвитком вовно-молочно-м'ясного вівчарства. З технічних культур тут вирощують льон-довгунець. Овочівництво і садівництво в цій підзоні обмежені через низьку землезабезпеченість.

До Поліського економічного району входять Волинська, Житомирська, Рівненська, Чернігівська області. Природно – кліматичні умови сприятливі для ведення як сільського господарства, так і лісівництва. Проживає 93 – 94% етнічних українців.

У районі розвинуті харчова та легка промисловості, машинобудування, металообробна промисловість.

У Луцьку розміщений завод електроапаратури, приладобудування, автомобільний завод; у Рівному – завод приладобудування, високовольтної апаратури, торговельного устаткування, завод з виготовлення запасних частин для тракторів, виробниче об’єднання “Азот”. У Чернігівському промисловому вузлі зосереджені підприємства хімічної, харчової, легкої промисловості. У Бердичеві знаходиться єдиний в Україні солодовий завод, Чернігові – взуттєва, шкіряно – взуттєва фабрики.

У регіоні розвинута легка та харчова (м’ясна, молочна, крохмале – патокова та ін.) галузі промисловості.

Найголовнішими транспортними вузлами є Ковель, Здолбунів, Рівне, Житомир, Чернігів. На експорт в основному ідуть будівельні матеріали, цукор, консерви, а імпортуються паливо, чорні метали, прокат.




1. Научитесь доступным упражнениям дыхательной терапии и йоги
2. Счетчики и делители
3. служебных произведениях.html
4. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ ЗАХИСТОМ МАЙНА ПІДПРИЄМСТВА
5. а ауд В212 Спец
6. Тема 19- Производство по уголовным делам подсудным мировому судье Вопросы лекции- Производство по уг
7. Религиозная лексика русского языка как выражение христианского мировоззрения
8. Билеты за курс средней школы (2003г
9. Тема- The country nd the city Тип урока- комбинированный тип урока характеризующийся сочетанием различных целей и ви
10. вует множество теорий о происхождении человека
11.  Тривалість зміни 480 хв
12. моменты или периоды времени наступление или истечение которых влечет определенные правовые последствия
13. Социальное партнерство в сфере труда
14. .П. викладач Компаніївського технікуму ветеринарної медицини Білоцерківського НАУ
15. Оборотні кошти підприємства
16. Вычет НДС у агента
17. Методические рекомендации и контрольные задания для обучающихся очнозаочно в системе высшего професс
18. Психологическая культура юриста
19. на тему- Расторжение трудового договора по инициативе администрации по основаниям связанными с виновными
20. Реформа публичной администрации в Украине