Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Лабораторна робота 6 ПРОЕКТУВАННЯ ШТАМПОВАНОЇ ЗАГОТОВКИ 6

Работа добавлена на сайт samzan.net:

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 3.6.2024

Лабораторна робота №6

ПРОЕКТУВАННЯ ШТАМПОВАНОЇ ЗАГОТОВКИ

6.1 Мета роботи

Ознайомлення з основними правилами і принципами конструювання штампованої заготовки, розробка креслення штампованої заготовки.

6.2 Теоретична інформація

Об 'ємне штампування - це формоутворення заготовок обробкою металів тиском в порожнині спеціального інструмента - штампа. Об'ємним штампуванням одержують кованки різної форми І масою від декількох грамів до декількох тон. Залежно від типу штампа розрізняють штампування у відкритих та закритих штампах (Рисунок б. І). Відкрите штампування (Рисунок 6.1. а) характеризується тим, що зазор Д між верхньою і нижньою частинами штампа зменшується в процесі деформацій. У зазор витікає надлишок металу, який утворює облой. Штампування у закритих штампах (Рисунок 6.1, б) відрізняється тим, що зазор Д між верхньою і нижньою частинами штампа забезпечує їх взаємне переміщення і в процесі деформування металу залишається постійним.

Рисунок 6.1 - Схеми об'ємного штампування

а -у відкритих штампах, б -у закритих штампах

1 - верхня частина штампа. 2 - нижня частина штампа

Штампування заготовок може проводитися у гарячому і холодному стані. В якості обладнання використовуються штампувальні молоти і преси різної конструкції. Вихідною заготовкою є злиток або прокат.

При розробці креслення штампованої заготовки необхідно:

обґрунтовано вибрати спосіб отримання кованки,

призначити місце розташування і конфігурацію поверхні рознімання штампу;

визначити розрахункову масу кованки;

визначити клас точності, групу сталі, ступінь складності кованки;

визначити вихідний індекс кованки;

призначити припуски на механічну обробку і штампувальні ухили;

визначити розміри кованки та їх граничні відхилення.

Першим етапом проектування штампованої заготовки є вибір способу штампування, який може суттєво вплинути на конструкцію, розміри і точність кованки. Спосіб штампування обирається, виходячи з конструктивних форм і розмірів готової деталі, технічних умов на її виготовлення, характеру течії металу в штампі, типу виробництва та . технологічних можливостей різних способів штампування. В залежності від обладнання розрізняють такі види об'ємного штампування:

штампування на молотах;

штампування на горизонтально-кувальних машинах (ГКМ);

штампування на кривошипних гарячештампувальних пресах (КГШП);

штампування на гвинтових фрикційних пресах;

штампування на гідравлічних пресах;

штампування на спеціальних машинах (кувальні вальці, горизонтально-гибочні, вертикально-кувальні, ротаційно- і радіально-обтискні, електровисаджувальні і розкатувальні машини).

При виборі площини рознімання штампу передусім необхідно передбачити можливість вільного видалення кованки з порожнини штампу. Для цього площа будь-якого перерізу кованки вище і нижче поверхні рознімання штампу повинна зменшуватися по мірі віддалення від цієї поверхні за рахунок відповідних конструктивних елементів чи штампувальних нахилів. Місце розташування і конфігурацію поверхні рознімання штампу призначають користуючись наступними рекомендаціями:

  1.  Поверхню рознімання встановлюють у площині найбільших габаритних розмірів кованки. В цьому випадку порожнини штампа одержують неглибокими, полегшується їх заповнення, зменшуються напуски, але збільшується периметр і об'єм облою (Рисунок 6.2, б, г). Якщо інше положення дає суттєве зменшення маси кованки за рахунок намітки отвору (Рисунок 6.2, а) чи зменшення відходів за рахунок зменшення периметру кованки в площині рознімання (Рисунок 6.2, в), то допускається розташовувати поверхню рознімання в площині менших габаритних розмірів. При цьому бажано використовувати конструктивно передбачені нахили.

Рисунок 6.2 - Вплив розташування поверхні рознімання штампу на форму кованки

  1.  По можливості поверхня рознімання повинна проходити по осі симетрії деталі з тим, щоб в обох половинах штампа розташовувався приблизно однаковий об'єм металу.
  2.  Елементи штампу, що важко заповнюються і формують висок і тонкі ребра, бобишки і т. ін., повинні розташовуватися у верхній половині.
  3.  Лінія перетину поверхні рознімання з кованкою повинна проходити по тілу останньої (Рисунок 6.3, а). В цьому випадку навіть невелике зміщення Д однієї з половинок штампа легко виявити. Якщо поверхня рознімання проходить по торцевій поверхні - зміщення помітити важко (Рисунок 6.3, б). Якщо деталь має бобишку з одного боку, кованку можна розташовувати в
    одній половині штампа (Рисунок 6.3, в).

Рисунок 6.3 - До вибору положення поверхні рознімання

а- правильне, б-неправильне, в - для кованок і однобічною бобишкою

  1.   Бажано, щоб поверхня рознімання штампа була плоскою. Це спрощує виготовлення штампів і умови обрізання облою. Ламана лінія рознімання знижує витрати металу за рахунок зменшення висоти нахилів, але ускладнює виготовлення штампів.

Точну масу кованки можна визначити тільки після розробки її креслення. Орієнтовну розрахункову масу кованки визначають за формулою:

 (6.1)

де Мд - маса деталі, кг;

Кр - розрахунковий коефіцієнт [1, таблиця 20].

Для призначення припусків та допусків на розміри кованки необхідно визначити її вихідний індекс. Вхідними даними для визначення вихідного індексу штампованих кованок є група сталі, клас точності кованки, маса вихідної заготовки, конфігурація площини рознімання штампа і ступінь складності, які визначають за стандартом [1].

Припуск на механічну обробку кованки складається з основного і додаткового. Основні припуски залежать від вихідного індексу, лінійних розмірів і шорсткості поверхні деталі. Додаткові припуски враховують зміщення кованки по площині рознімання, зігнутість, відхилення від площинності і прямолінійності, міжцентрової та міжосьової відстані, кутових розмірів. Додаткові припуски визначаються виходячи з форми кованки і технології виготовлення.

Величини припусків слід призначати на одну сторону номінального розміру кованки. При призначенні величини припуску на поверхню кованки, положення якої визначається двома і більше розмірами, встановлюється найбільше значення припуску для даної поверхні.

Номінальні розміри кованки визначають додаванням (відніманням) відповідних розмірів деталі і основних та додаткових припусків. Одержані значення лінійних розмірів необхідно округлити з точністю до 0,5 мм.

Допуски і граничні відхилення лінійних розмірів кованок призначаються в залежності від вихідного індексу і розмірів кованки. Граничні відхилення внутрішніх розмірів кованок приймають зі зворотними знаками. Для не оброблюваних поверхонь допуски приймають з симетричним розташуванням граничних відхилень.

Допуски форми та розташування поверхонь не залежать, від допусків та граничних відхилень розмірів кованки. Значення цих відхилень вказують на кресленні кованки або в технічних вимогах на ЇЇ виготовлення.

Штампувальні напуски призначають на порожнини, западини, виїмки, отвори кованки, які неможливо одержати штампуванням через несприятливе положення їх відносно поверхні рознімання штампа, малі розміри тощо. До напусків також належать штампувальні нахили, які встановлюються на зовнішніх та внутрішніх поверхнях кованки перпендикулярних до площини рознімання штампа. Нахили служать для полегшення заповнення порожнини штампа і видалення з неї кованки. Іх вибирають в залежності від типу обладнання за стандартом [ 1 ].

На всі перетини поверхонь кованки призначають радіуси заокруглень, які зменшують спрацювання та концентрацію напружень у гострих кутах і кромках рівчака штампа, покращують заповнення металом порожнини штампа. Мінімальні величини зовнішніх радіусів заокруглень кованок в залежності від маси кованки і глибини порожнини штампа вибирають за стандартом [1]. Внутрішні радіуси заокруглень приблизно в 3 рази більші відповідних зовнішніх радіусів. Для спрощення виготовлення штампів значення радіусів заокруглень рекомендується уніфікувати, призначаючи різні радіуси тільки у тих випадках, коли це спрощує виготовлення штампа.

Наскрізні отвори (поглиблення) у кованках виконують в тих випадках, якщо осі цих отворів (поглиблень) співпадають з напрямком руху рухомих частин штампа чи молота, а діаметри D їх більші або дорівнюють висоті кованок Н, але не менші ніж 30мм. Рекомендації щодо конструювання отворів у штампованих заготовках наведено в Додатку Д.

Креслення кованки виконується згідно з рекомендаціями стандартів [1,2]. Контур деталі на кресленні кованки наносять тонкою штрих-пунктирною лінією. Поверхню рознімання штампа зображають тонкою штрих-пунктирною лінією, яка позначається на кінцях знаком: X.—X.

Розміри на кресленні вказують від базових поверхонь кованки. Слід уникати прив'язки розмірів до лінії рознімання, якщо вона не збігається з віссю деталі. Розмірні лінії для розмірів поверхонь з передбаченими штампувальними нахилами проводять від вершин нахилів.

Радіуси заокруглень, штампувальні нахили і допуски відносного розташування на полі креслення доцільно вказувати в мінімальній кількості, а про Інші розміри і допуски зробити написи в технічних умовах креслення. В технічних умовах, при необхідності, також вказують: вид термообробки, твердість і місце її вимірювання, місце і спосіб клеймування кованки, розміри зразків для випробувань.

6.3 Оснащення роботи

Креслення деталі, дані про річну програму випуску, довідкові матеріали, стандарти.

6.4 Методика виконання роботи

  1.  В залежності від типу виробництва, конструктивних особливостей та маси деталі за допомогою додатків Б і В або літературних джерел [3-7] обґрунтовано вибрати спосіб штампування.
  2.  Призначити місце розташування і конфігурацію поверхні рознімання штампу.
  3.  Визначити розрахункову масу кованки.
  4.  Визначити групу сталі за стандартом [1, таблиця 1], клас точності кованки за стандартом [1, таблиця 19], ступ і н ь складності за стандартом [1, додаток 2].
  5.  Визначити вихідний індекс кованки згідно стандарту [1, таблиця 2].
  6.  Призначити припуски на механічну обробку. Основні припуски встановлюються за стандартом [1, таблиця 3]. Додаткові припуски, призначають за стандартом [1, таблиці 4-6].
  7.  Призначити допуски і граничні відхилення лінійних розмірів кованки за стандартом [1,таблиця 8]. Результати розрахунку припусків на механічну обробку, розмірів кованки та допусків на них необхідно навести у вигляді таблиці.
  8.  Визначити допуски форми та розташування поверхонь кованки, за стандартом [1, таблиці 9-14]. Значення цих відхилень вказують на кресленні кованки або в технічних вимогах на її виготовлення.
  9.  Призначити штампувальні ухили за стандартом [І, таблиця 18].

Примітка. На поверхнях отворів у кованках, виготовлених на ГКМ, штампувальних нахил не повинен перевищувати 30 .

  1.  На всі перетини поверхонь кованки призначити радіуси заокруглень. Мінімальні величини зовнішніх радіусів заокруглень кованок вибирають за стандартом [1, таблиця 7]. Внутрішні радіуси заокруглень приблизно в 3 рази більші відповідних зовнішніх радіусів.
  2.  При необхідності сконструювати отвір у кованці, використовуючи рекомендації додатка Д.
  3.  Сформулювати технічні вимоги до кованки, в яких вказують:
  •  не вказані на кресленні радіуси заокруглень і штампувальні нахили;
  •  твердість матеріалу кованки:
  •  допустиму величину залишкового облою [І. таблиця 10];
  •  допустиму величину висоти задирки при відкритому штампуванні за стандартом [І, п.5.10];
  •  допустиму величину задирки по контуру пуансона при штампуванні в закритих штампах за стандартом [1, таблиця І І];
  •  допустимі відхилення від концентричності пробитого отвору встановлюються за стандартом [1, таблиця 12];
  •  допустиме відхилення від площинності встановлюється за стандартом [1,таблиця 13];
  •  допустиме зміщення по поверхні рознімання штампа встановлюється за стандартом [ І. таблиця 9].
  1.  Виконати креслення кованки.
  2.  Зробити висновки.

6.5 Експериментальна частина

Вибір методу виготовлення кованки

Річна програма випуску нашої деталі нараховує 3000 штук. Враховуючи це недоречно застосовувати штампування на горизонтально кувальних машинах (ГКМ) та кривошипних гаряче штампувальних пресах (КГШП). Виходячи з маси виливка (m=0,46кг.) найбільш підходящим є використання штампування на молотах. Цей метод неекономічний (ККД близько 30%), та характерний невисокою продуктивністю, але повністю нас задовольняє зважаючи на дрібносерійність нашого виробництва. Отже, остаточно приймаємо штампування на молотах.

Вибір положення поверхні рознімання штампу

Поверхню рознімання штампу вибираємо виходячи з слідуючих параметрів:

  •  того, що найбільший габаритний розмір має лежати в горизонтальній полощині;
  •   має передбачатися можливість вільного видалення кованки з порожнини штампу;
  •   поверхня рознімання повинна проходити по осі симетрії так, щоб в обох чатинах штампа розташовувалась однакова кількість металу;

Рисунок 6.4 – Схема положення лінії рознімання штампа

Аналіз хімічних та фізико-механічних властивостей матеріалу деталі

Матеріал нашої кованки Сталь 40Х13 ГОСТ 5632-72

Приведемо хімічний склад і фізико-механічні властивості даного матеріалу у вигляді таблиць.

Таблиця 6.1 – Хімічний склад, та твердість матеріалу деталі.

Сталь

Елементи%

Твердість НВ (не більше)

C

Si,Ni

Mn

Cr

S

P

40Х13

0,35-0,44

до 0,6

до 0,6

12-14

до 0,025

до 0,03

2290

Таблиця 6.2 – Характеристика механічних властивостей матеріалу деталі.

Сталь

σв, МПа

δ, %

40Х13

580

10

Визначення маси кованки

Об’єм та масу кованки знаходимо користуючись системою трьохвимірного твердотілого моделювання КОМПАС-3D V13:

об'єм деталі: V=59460 мм3=0,06м3;

маса деталі: m=455 г=0,45кг.

Орієнтовну розрахункову масу кованки визначають за формулою:

 

де Мп - розрахункова маса кованки, кг;

Мд - маса деталі, кг;

Кр - розрахунковий коефіцієнт [ГОСТ 7505-89, таблиця 20] (Кр=1,4…1,6; приймаємо 1.5). 

Розробка креслення та технічних вимог на виготовлення кованки

Призначення припусків та допусків на розміри кованки

Група сталі М2 [ГОСТ 7505-89, таблиця 1].

Клас точності кованки Т5 [ГОСТ 7505-89, таблиця 19].

Вихідний індекс 14 [ГОСТ 7505-89, таблиця 2].

Ступінь складності кованки визначається відношенням маси (об’єму) кованки до маси (об’єму) простої геометричної фігури, в яку вписується форма кованки:

Приймаємо ступінь складності: С3 [ГОСТ 7505-89, додаток 2].

Таблиця 6.3 – Припуски на сторону, розміри поверхонь кованки та допуски на них.

Параметр

Ø 94 мм

Rа 10

Ø57,5

Rа 1,25

31 мм

2,5

8 мм

2,5

Ø 47

0,63

20

1,25

Тип розміру

Діаметр зовнішній

Діаметр зовнішній,

Довжина

Висота

Висота,

Довжина,

Ширина

 Внутрішній діаметр

Глибина

Основний припуск на сторону

2,0

2,2

1,8

1,8

2,2

2,0

Додатковий припуск на сторону

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

Сумарний припуск (розрахунковий) на сторону

2,2

2,4

2,0

2,0

2,4

2,2

Розрахунковий розмір кованки

96,2

59,9

33

10

44,6

17,8

Прийнятий розмір кованки

96

60

33

10

45

18

Дійсний припуск на сторону

2,8

2,8

2,5

2,5

2,8

2,8

Допуск на розмір

+1,8

-1,0

+1,8

-1,0

+1,6

-0,9

+1,6

-0,9

+1,8

-1,0

+1,8

-1,0

Призначення напусків, штампувальних нахилів та радіусів заокруглень кованки

Радіуси заокруглень – 2,0 мм (мінімальний);

Штампувальні ухили:

зовнішніх поверхонь: 70;

внутрішніх поверхонь: 100.

Після розробки креслення кованки визначимо її точну масу:

об'єм деталі: V= 117330 мм3=0,12м3;

маса деталі: m= 898 г=0,898кг.

Технічні вимоги

В технічних вимогах на кресленні кованки вказують:

  •  не вказані на кресленні радіуси заокруглень і штампувальні нахили;
  •  твердість матеріалу кованки;
  •  допустиме відхилення від площинності;
  •  допустиме зміщення по поверхні рознімання штампа.

6.6 Висновок

Ознайомилися з різними методами обробки металів штампуванням. Розробили креслення штампованої заготовки для штампування на молотах.




1. Квантовая механика наука 20 века
2. Контрольная работа 1 Контрольная работа содержит пять вариантов B C D E вопросов касающихся теоретически
3. Пояснительная записка Студент- Лавренова О
4. Пути совершенствования туризма как средства возрождения культурно-исторических ценностей Калининградского анклава
5. тема делится- на теорию познания; метафизику онтологию философскую антропологию космологию теологию фило
6. взаимодействия как одно из направлений современной психосоматики
7. сливочном соусе Что нужно- Курица 18 кг
8. му тысячелетию до н
9. содержание труда и характер труда
10. правовых документах
11. выгрузки деталей и приспособлений на многооперационных станках
12. Как они связаны с издательским производством Направления развития издательского производства
13. графическая работа ’3.html
14. конфликт характеризуется исключительной широтой содержания и употребляется в разнообразных значениях.html
15. Ліквідація юридичної особи в звязку з банкрутством
16. Методы обработки экономической информации в анализе
17. доклад судьи Верховного Суда Российской Федерации Беспаловой З.html
18. Православное воспитание и окружающий мир
19. Новейшая истории стран Азии и Африки Часть 2
20. Методы управления предприятием в условиях рыночной экономики