Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Курсова робота на факультеті європейського права та правознавства виконується згідно навчального плану та є

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

Методичні рекомендації

до написання та курсових робіт

Методичні рекомендації розроблені на підставі Закону України «Про вищу освіту» від 17 січня 2002 року N 2984-III та положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах №161, затверджене Наказом МОН України від 02.06.1993 року.

Затверджені на засіданні методичної ради

факультету європейського права та правознавства

Протокол №2 від 01 жовтня 2013 року

МЕТА ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇРОБОТИ

Курсова робота на факультеті європейського права та правознавства виконується згідно навчального плану та є важливим видом самостійної роботи студентів. У процесі їх написання під керівництвом викладачів кафедри студенти опановують методи та набувають вміння проведення наукового дослідження.

Успішне проведення наукового дослідження та написання курсових робіт залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішим є чітка уява про основні вимоги, що ставляться до них. Ці вимоги стосуються насамперед наукового рівня робіт, її змісту, структури, форми викладу матеріалу, а також їх оформлення.

Науково-дослідницька робота студента, найголовнішим виявом якої є підготовка і написання курсових, бакалаврських, дипломних, магістерських  праць, є важливою, невіддільною від інших складових частиною цілісного навчального процесу і однією з головних підстав отримання відповідної кваліфікації (бакалавр, спеціаліст, магістр).

Повновартісна з точки зору змісту і побудови наукова  робота – є однією із найяскравіших форм інтелектуального самовираження студента, важливим документом, що засвідчує рівень професійної та інтелектуальної зрілості студента, завершує процес його становлення як фахівця у практичній та теоретичній журналістській ділянці, а також є визначальним кваліфікаційним свідченням відповідності студента чи випускника певному освітньому рівневі.

Студент курсовою роботою показує, як він опанував сучасні методи наукового дослідження, як вміє коректно використовувати логічні методи для аналізу правових проблем, як навчився робити власні узагальнення та висновки, працювати з літературою.


ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ ДОСЛІДЖЕННЯ

При підготовці дипломного проекту найчастіше дотримуються такої послідовності роботи:

  1.  вибір теми;
  2.  визначення мети і завдань, об'єкту і предмету дослідження;
  3.  складання попереднього плану;
  4.  пошук і накопичення необхідної наукової інформації з теми (бажано якнайповніше виявлення масиву джерел і наукової літератури);
  5.  вивчення, аналіз, систематизація і обробка матеріалів;
  6.  вибір методів дослідження, як інструментів здобуття фактичного матеріалу;
  7.  написання перших фрагментів, а потім – чорнового варіанту основної частини роботи;
  8.  написання вступу і висновків;
  9.  складання списку джерел і літератури; оформлення додатків;
  10.  редагування та оформлення роботи;
  11.  подання чорнового варіанту роботи науковому керівникові;
  12.  усунення зауважень та доопрацювання роботи з урахуванням рекомендацій наукового керівника;
  13.  чистове оформлення роботи;
  14.  підготовка до захисту і захист наукового дослідження (попередній захист бакалаврських і магістерських робіт – на засідання кафедри, потім – перед Державною екзаменаційною комісією).

ВИБІР ТЕМИ

Першим етапом курсової роботи є вибір теми. Тематика розробляється кафедрою, періодично уточнюється з урахуванням змін законодавства, практики його застосування.

Науковий керівник курсової роботи керує підготовкою роботи, в т.ч.:

- консультує з методів дослідження;

- контролює процес самостійної роботи студента;

- формує разом зі студентом завдання та план курсової роботи;

- надає допомогу в розробці календарного графіка виконання роботи;

- рекомендує необхідну літературу, довідкові та статистичні матеріали, інші джерела для опрацювання за темою роботи;

- проводить систематичні, визначені розкладом консультації;

- контролює хід виконання роботи частинами та загалом (етапний контроль).

СКЛАДАННЯ ПОПЕРЕДНЬОГО ПЛАНУ

Обравши тему наукового дослідження, студент за порадами наукового керівника та виходячи з власних наукових інтересів, виробляє попередній план, який у ході наукового пошуку буде вдосконалюватися та уточнюватися.

Складання плану передбачає поділ цілості (визначеної проблеми) на менші логічно пов’язані між собою частини. Без цього неможливо перейти до наступного етапу, який передбачає збір матеріалу і називається евристичним (пошуковим) процесом.

Складання плану повинно сприяти наступній цілеспрямованій діяльності студента і застерегти його від другорядних напрямків і розгалужень тематики. Особливо це стосується тем із значною кількістю різноманітного опосередкованого матеріалу, спорідненого з обраною темою.

Залежно від теми, характеру фактичного матеріалу, методів, які використовувалися, дослідники найчастіше вдаються до хронологічного (що розглядає явище чи процес у його розвитку в часі), проблемного (тематичного) принципу укладання такого плану або поєднують їх у формі проблемно-хронологічного підходу.

У плані слід уникати дуже загальних фраз і назв, але і не слід сильно «звужувати» план, адже питання, винесене в назву пункту плану, доведеться потім розкривати. Неправильно називати пункти плану одним словом, так само як і не рекомендуються дуже довгі назви, що займають більше трьох рядків.

ЗБІР І ОБРОБКА МАТЕРІАЛУ

Після затвердження теми та плану, процес написання, оформлення і захисту курсової роботи складається з кількох взаємопов’язаних етапів:

робота зі спеціальною юридичною літературою, інструктивними і методичними матеріалами, нормативними актами, що стосуються обраної теми;

вивчення об’єкта дослідження, збір і аналіз статистичних даних;

− написання роботи;

− комісійний захист курсової роботи.

Терміни виконання та захист курсової роботи встановлює кафедра згідно з навчальним планом та графіками навчального процесу. Вказані етапи не обмежують студента жорсткою послідовністю їх виконання. Так, наприклад, починати виконання курсової роботи потрібно із вивчення об’єкта дослідження або із складання плану роботи тощо. Але звичайно написанню роботи передує ознайомлення з відповідними літературними джерелами та нормативними актами, які стосуються обраної теми. Літературу слід вивчати від простої популярної (підручників, посібників) до складної (монографії, теоретичні розробки тощо). Бажано ознайомитися не лише з вітчизняною літературою, а й з зарубіжною. Після опрацювання літературних джерел необхідно вивчити відповідні нормативні акти.

СТРУКТУРА ТА ОБСЯГ РОБОТИ

Курсова робота повинна мати певну логічну будову. Структура і зміст роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою.

 Рекомендується така структура магістерської роботи :

1. Титульна сторінка.

2. Зміст.

3. Вступ.

4. Основний зміст роботи.

5. Висновки.

6. Список використаних джерел

Обсяг роботи повинен становити 20-30 сторінок друкованого тексту.

ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність обраної теми, чітко формулюється об'єкт, предмет, мета, гіпотези та завдання роботи. У вступі мають бути відображені теоретико-методологічні засади, актуальність роботи, об’єкт дослідження, предмет дослідження, мета і завдання дослідження, практичне значення. Загальний обсяг вступу становить 2-3 сторінки.

Основна частина складається з розділів, підрозділів. Кожний розділ починають з нової сторінки.

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇРОБОТИ

Робота має бути надрукованою за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм). Можна також використати папір форматів 203х288 до 210х297 мм і подати таблиці та ілюстрації на аркушах формату А3.

Текст роботи друкують з використанням шрифту текстового редактора Word розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом. На аркуші має бути 28-32 рядки за умови його рівномірного щільного заповнення до 20-30 знаків у рядку. Береги залишають таких розмірів: лівий − 30 мм, правий − 10, верхній − 20 мм, нижній − 20 мм. Шрифт тексту має бути чітким з однаковою щільністю тексту, стрічка − чорного кольору середньої жирності.

Вписувати у текст роботи окремі іншомовні слова, формули, умовні знаки можна чорнилом, тушшю, пастою тільки чорного кольору, при цьому щільність вписаного тексту повинна бути наближеною до щільності основного тексту. Друкарські помилки, описки і графічні неточності, виявленні в процесі написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням та тому ж місці або між рядками виправленого тексту машинописним способом. Допускається не більше двох виправлень на одній сторінці.

Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів − маленькими літерами (крім першої великої букви). Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох речень, їх розділяють крапкою. Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервалам.

Кожну структурну частину роботи починають з нової сторінки.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знаку №.

Першою сторінкою курсової роботи є титульний аркуш, який включають до загальної кількості сторінок роботи, не ставлячи на ньому номер. Наступні сторінки нумерують у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Такі структурні частини роботи, як зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел, додатки не мають порядкового номера. Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.» (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку наводять заголовок підрозділу.

Ілюстрації (схеми, графіки, рисунки) і таблиці необхідно подавати безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації позначають словом «Рис.», «Мал.» і нумерують послідовно в межах розділу. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: Рис. 1.2 (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назву та пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією.

Список використаних джерел у курсовій роботі розміщується в алфавітному порядку. Мінімальна кількість джерел повинна складати не менше ніж 20 найменувань, Основні елементи: інформація про автора (-ів), назву твору, вид видання, за потреби – про перевидання чи переклад, місце видання, видавця, рік видання та обсяг публікації.

Всі цитати в тексті повинні мати зноски. Нумерація зносок має бути наскрізною. Оформлення списку використаних джерел рекомендується розміщувати в порядку згадування їх у тексті у квадратних дужках за наскрізною нумерацією. Закінчену роботу студент підписує та ставить  дату.

ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Після закінчення написання належним чином оформлена та підшита курсова робота подається на кафедру, де реєструється не пізніше, ніж за два тижні до захисту. Захист курсових робіт проводиться на кафедрі відповідно до встановленого графіка в присутності 2-3 викладачів кафедри та в присутності наукового керівника. При захисті студенту можуть ставитися запитання з теми курсової роботи. Відповіді на них можуть впливати на остаточну оцінку.

Курсова робота оцінюється за 100-бальною системою з урахуванням захисту. Оцінка виставляється в залежності від повноти викладу і розкриття теми, правильності висвітлення питань теми, ступеню використання необхідних джерел, грамотності, дотримання вимог по оформленню роботи, а також з урахуванням захисту курсової роботи.

Оцінка записується в заліково-екзаменаційну відомість та залікову книжку студента.

Якщо курсова робота не позбавлена недоліків і потребує доопрацювання, студенту надається 2 тижні для такого доопрацювання.

У випадку незадовільної оцінки курсової роботи за результатами захисту (оцінка виставляється в заліково-екзаменаційну відомість) робота повертається студенту для повторного написання і захисту. Повторне написання і захист здійснюються в терміні, які встановлені для складання академічної заборгованості з дисциплін поточного семестру.

Захищені курсові роботи зберігаються протягом року на відповідній кафедрі, а потім передаються в архів у встановленому порядку.

Додаток 1

 Взірець заяви на затвердження теми курсової роботи

Зав. кафедри адміністративного,

фінансового, інформаційного та

європейського публічного права

проф. Лазуру Я.В.

студента (ки) І курсу

факультету європейського права

та правознавства

денної (заочної) форми навчання

___________________________________

       (прізвище, ім’я, по батькові)

Заява

Прошу закріпити за мною для написання курсової роботи тему № ___  “__________________________”.

Дата          Підпис

Додаток 2

Взірець оформлення титульної сторінки  курсової роботи

 

Міністерство освіти і науки України

Факультет  європейського права та правознавства

Кафедра адміністративного, фінансового, інформаційного

та європейського публічного права

Реєстраційний №______

Дата ________________

КУРСОВА РОБОТА

з ___________________________________________________________

(назва дисципліни)

на тему:_____________________________________________________

____________________________________________________________

Студента (ки) _____ курсу ______ групи

напряму підготовки__________________

спеціальності_______________________

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник ___________________________

____________________________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь,

прізвище та ініціали)   

Національна шкала ________________    

Кількість балів: __________Оцінка:  ECTS _____

                           Члени комісії          ________________  ___________________________

                                                                                                              (підпис)                                        (прізвище та ініціали)

                                                            ________________  ___________________________

                                                                                                              (підпис)                                        (прізвище та ініціали)

                                                           ________________  ___________________________

                                                                                                              (підпис)                                        (прізвище та ініціали)

 

м. Ужгород - 20 __рік

Додаток 3

Взірець оформлення змісту  

ЗМІСТ

ВСТУП.....................................................................................................................

РОЗДІЛ І.____________________ ……..............................................................

РОЗДІЛ ІІ. ___________________________________……………………………

РОЗДІЛ ІІІ. ___________________________________………………..…………

ВИСНОВКИ...........................................................................................................

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ…………………………………

Додаток 4

Взірець оформлення вступу

ВСТУП

Актуальність теми. Україна обрала курс на побудову демократичної, соціальної, правової держави, в якій права та свободи людини і громадянина є найвищою соціальною цінністю. Демократичні перетворення, що відбулися останнім часом в Україні, обумовили перегляд традиційних уявлень юридичної науки щодо принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення та практики їх застосування, оскільки це безпосередньо пов’язано із забезпеченням прав і свобод людини та громадянина при застосуванні адміністративної відповідальності.

Загальне науково-теоретичне підґрунтя дослідження цього питання становлять фундаментальні наукові праці таких провідних фахівців у галузі теорії держави і права та адміністративного права: В. Авер’янова, О. Бандурки, І. Голосніченка, С. Ківалова,І. Коліушка,В. Колпакова, А. Комзюка, Ю. Тихомирова, Н. Тищенка, С. Штефана та ін.Однак, незважаючи на численність наукових праць, окремі аспекти даної проблематики знайшли лише фрагментарне висвітлення та не достатньо торкаються проблеми реалізації правових засад і принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження –визначити та охарактеризувати загальноправові засади провадження у справах про адміністративні правопорушення

Мета дослідження обумовила постановку та пошук оптимальних шляхів вирішення наступних завдань, зокрема:

  1.  визначити поняття та сутність провадження у справах про адміністративні правопорушення;
  2.  охарактеризувати правові засади провадження у справах про адміністративні правопорушення;
  3.  проаналізувати правову природу принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення як загальноправового явища;

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають під час реалізації правових засад і принципів провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Предметом дослідження є правові засади та принципи провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Структура та обсяг роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів і списку використаних джерел (20 найменувань на 2 сторінках). Загальний обсяг роботи становить 25 сторінок.

Додаток 5

Взірець оформлення списку використаних джерел

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Нормативно-правові акти

1. Конституція України [Текст] прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. / Верховна Рада України. — К. : Преса України, 1997. — 80 с.

2. Про інноваційну діяльність [Текст] : закон України № 40 від 4 липня 2002 р. — [чинний] / Верховна Рада України // Відомості Верховної Ради України. — 2002. — № 36. — Ст. 266. — (Нормативно-правовий документ ВРУ. Закон).

3. Про Державну національну програму «Освіта» («Україна ХХІ століття») [Текст] : постанова Кабінету Міністрів України № 896 від 3 листопада 1993 р. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/896-93-%D0%BF

Монографії, наукові статті, підручники та посібники

3. Аверьянов В. Б. Функции и организационная структура органа государственногоуправления [Текст] / В. Б. Аверьянов. — К. : Наукова думка, 1984. — 150 с.

4. Бакуменко В. Д. Формування державно-управлінських рішень : проблеми теорії, методології, практики [Текст] : моногр. / Валерій Бакуменко. — К. : УАДУ, 2000. — 328 с.

5. Литвин В. Україні потрібна унітарна децентралізація [Електронний ресурс].  – Режим доступу: http://portal.rada.gov.ua/rada/control/uk/publish/article/news_left?art_id=258520&cat_id=37486

6. Лелеченко А.П. Децентралізація в системі державного управління в Україні : теоретико-методологічний аналіз[Текст]: автореф. дис…  канд. наук з держ. упр.:  25.00.01 / А.П. Лелеченко; НАДУ при Президентові України.  -  Київ, 2006. – 17 с.

7. Новий курс: реформи в Україні. 2010–2015. Національна доповідь [Текст] /за заг. ред. В. М. Гейця [та ін.]. – К.: НВЦ НБУВ, 2010. – 232 с.

8. Управление проектами [Текст] : учеб. пособ. / И. И. Мазур, В. Д. Шапиро, Н. Г. Ольдерогге ; под ред. И. И. Мазура. — 2-е изд. — М. : Омега-Л, 2004. — 664 с.

9.Юридична енциклопедія[Текст]. – Т.2. – К.: Вид-во «Укр. енциклопедія», 1999. – 744с.

10. GoodGovernance : GuidingPrinciplesforImplementation : TheAustralianGovernment’sOverseasAidProgram [Text] / TheAustralianAgencyforInternationalDevelopment. — Canberra : AAID, 2000. — P. 33.




1. Мы рождены идти вперед добиваясь решения сложных вопросов простым решением ~ своим трудом
2. по теме- Решение тригонометрических уравнений
3. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук ІваноФра
4. на тему Процессуальные гарантии прав обвиняемого в стадии досудебного расследования
5. А С Пушкин в творчестве Марины Цветаевой
6. Учет и оценка операций с драгоценными металлами и природными драгоценными камнями
7. Coloniztion nd Development of Pennsylvni
8. Задание 1 Требуется распределить V тыс
9. а и подъёмнотранспортных средств.html
10. Программные стандарты и их спецификации
11. задание к зачёту по дисциплине Введение в инженерное образование Выпол
12. і в Тибеті і в Китаї і в Японії і серед населення Індокитаю і Цейлону в умовах класового суспільства найва
13. Минифутбол ~ в школу далее ~ соревнования проводятся в целях- комплексного решения проблем двигател
14. і Кочові племена степів теж створожували молоко для збереження продукту при пошуках нових незаселених зем
15. Реферат на тему- Промпродукты производства свинца и их переработка.
16. закономерный этап в развитии того философского умонастроения которое проявилось в России уже в XVIII в.
17. Цветовое оформление производственных помещений
18. Экономические связки Украины со странами СНГ и мира На современном этапе социальноэкономического развит
19. ЗВЕЗДА Челюскинцев 30 На регистрацию иметь- взнос за семинар; будопаспорт или регистрационную карту
20. день после посева