Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Конструктивний малюнок чоловічків з геометричних фігур Історична довідка- ця методика була запропонова

Работа добавлена на сайт samzan.net:


3

Алгоритм роботи з методикою «Конструктивний малюнок чоловічків з геометричних фігур»

Історична довідка: ця методика була запропонована графологом із Сан-Франциско Е. Махоні. У вітчизняній літературі зустрічається модифікація даного тесту, розроблена А. В. Лібіним (ТІГР — від Тест ІдеоГРафічний). Відмічена висока змістовна валідність даного тесту.

1. ПЛАНУВАННЯ

Мета та задачі: виявлення індивідуально-типологічних відмінностей та характерологічних рис особистості.

Контингент, вікові категорії: аудиторія респондентів не обмежена, методика може бути використана як для діагностики молодших школярів, так і для дорослих.

Строки проведення: у будь-який період навчального року, наприклад, можна провести методику у лютому-березні.

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Матеріали та обладнання: аркуш паперу, ручка або олівець.

Інструкція. «Підпишіть аркуш — ваше ім’я та прізвище, вік, сьогоднішнє число та клас, у якому ви вчитеся. Ваше завдання таке: намалюйте чоловічка з десяти геометричних фігур — трикутника, квадрата (прямокутника) і кружечка (овалу). Можна збільшувати або зменшувати ці фігури в розмірі, накладати одну на одну. Необхідно виконати три малюнки підряд. Виконуйте, будь ласка!».

Процедура тестування. Слідкуйте, щоб діти дотримувались інструкції. Коли чоловічки будуть намальовані, нехай кожен обов’язково перевірить загальну кількість витрачених геометричних фігурок — їх в кожному малюнку повинно бути рівно 10 (зайві закреслювати, до-мальовувати ті, яких недостатньо).

Результат записується у вигляді тризначних чисел: сотні — кількість трикутників, десятки — кількість кругів, а одиниці — кількість квадратів.

3.ОБРОБКА ТА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ

Інтерпретація. Перший малюнок є домінуючим типом, другим присутній як стан, третій — вказує на майбутні перспективи. Докладний опис типології малюнків дивіться в аналітичній довідці. При інтерпретації результатів рекомендується враховувати наступні особливості малюнків: наявність шиї — можлива надмірна ранимість людини; наявність вух — добре розвинена здатність слухати; на голові капелюх у вигляді квадрата або трикутника: якщо в трьох малюнках — можлива ціла смуга скутого положення; кишеня на тілі людини — можливі думки про дітей або опікування ними; наявність кружечка на тілі — необхідність давати комусь розпорядження; повністю промальоване обличчя — ознака добре розвинутої товариськості та інтересу до співбесідника; лише рот на обличчі — можливо, ця людина любить поговорити; один лише ніс — людина, яка добре вловлює запахи, любить парфуми.

4. ФІКСАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Знадобиться список класу, бланк протоколу дослідження, ручка. Заповніть паспортну частину бланку. В результативній частині протоколу по черзі зазначте домінуючий тип кожної дитини (орієнтуватися слід на перший малюнок). У графі «Всього» можна відмітити загальну кількість осіб кожного типу.

5. АНАЛІТИЧНА ТА КОНСУЛЬТАТИВНА РОБОТА

Форма вже містить докладну характеристику кожного типу, потрібно лише вказати прізвища учнів відповідно зазначеного типу особистості. Аналітична довідка є одночасно і консультативною, використовується як основа для індивідуальної та групової консультації, а також для виступу на батьківських зборах, педраді, психолого-педагогічному консиліумі (за потребою).

У плануванні корекційно-відновлювальної роботи потреби немає.

9.ЗАПОВНЕННЯ ОБЛІКОВО-ЗВІТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Інтерпретація результатів

І тип - «керівник» (901, 910, 802, 811, 820, 703, 712, 721, 730, 604, 613, 622, 631, 640). Ці люди звичайно мають схильність до керівної діяльності, характерна наявність організаторських і ораторських здібностей, можуть володіти даром хороших розповідачів. Яскраво виражена цілеспрямована поведінка характеризує їх як лідерів. У них особливо розвинене відчуття власної гідності, що іноді переходить в сильне самолюбство і зарозумілість. Стійкі до стресу, проте в досягненні мети можуть не зважати на своє здоров’я. Добре адаптуються в соціальній сфері, орієнтовані на соціально значущі норми поведінки. їх воля і енергія помітні всім, оскільки це їх найяскравіші якості. їх твердість, наполегливість, витримка і самовладання ставить їх у центр уваги людей, що їх оточують. Здібність до енергійної і тривалої напруги, до боротьби за свої інтереси, самовладання і опору сприяють тому, що такі люди звичайно стають талановитими адміністраторами, представниками виконавчої влади, керівниками підприємств. Ці характеристики, можливо, властиві   

II тип — «відповідальний виконавець». (505, 514, 523, 532, 541, 550). Людей такого типу можна зустріти серед власників торгових і промислових підприємств, управителів банків і т. п. Володіють багатьма рисами попереднього типу, проте часто коливаються в ухваленні важливих рішень. Даний тип більш орієнтований на вміння «робити справу», ці люди вимогливі до себе і до інших, дуже відповідальні, спокійні і стримані, високо цінують правоту. Справу роблять поволі, але правильно, з великою акуратністю, економні і бережливі, не схильні ризикувати.

Через підвищену вимогливість до себе можуть працювати, не помічаючи втоми, підриваючи тим самим своє здоров’я. Тому їм необхідно ретельно стежити за дотриманням режиму праці і відпочинку. Це такі учні:

III тип — «тривожно-боязкий» (406,415,424,433,442,451,460). Характеризується різноманітністю здібностей — від тонких ручних навичок до літературної обдарованості. Але не-зважаючи на велику кількість талантів, часто сумнівається в своїх силах і потребує м’якого підбадьорювання. Приділяє велику увагу порядку і чистоті, конфліктує через бруд і безладдя з іншими людьми.

Відрізняється підвищеною вразливістю і часто необґрунтовано сумнівається в собі. Для людей цього типу характерні заняття мистецтвом, хобі мають істотне значення, мистецтву вони віддають велику частину свого часу, навіть можуть несподівано поміняти свою професію. Відрізняються спостережливістю, багатою фантазією, живою сприйнятливістю, розвиненою уявою. Згідно з результатами тестування — це  

IV тип — «вчений» (307, 316, 325, 334, 343, 352, 361, 370). Ці люди можуть абстрагуватися від реальності, робити цікаві теоретичні узагальнення, як правило, схильні до ясного, послідовного мислення. Здібні до встановлення закономірностей, зв’язків і відносин між тим, що відбувається. Володіють душевною рівновагою і раціонально продумують свою поведінку, крім того, артистичні.

Такого роду здібності допомагають їм зайняти гідне місце в різних галузях діяльності (політика, педагогіка, наука, бізнес і ін.). Представники цього типу часто займаються синтетичними видами мистецтва — кіно, цирк, театр, мультиплікація.

Ці риси виявлені у

V тип — «інтуїтивний» (208, 217, 226, 235, 244, 253, 262, 271, 280). Такі люди володіють яскравою образною уявою, підвищеною чутливістю нервової системи і, внаслідок цього, її ви-соким виснаженням. Часто турбуються про оточуючих, навіть на шкоду собі. Краще працюють, перемикаючись з одного виду діяльності на інший, нерівномірно, «ривками», під впливом захоплення. Володіють технічними навичками, багато що вміють робити своїми руками. У них переважає внутрішній самоконтроль, проте ці люди непрактичні в грошових питаннях. Вони добрі і поблажливі, активні і товариські, але іноді втомлюються від спілкування і віддаляються. Разом із тим багато хто тяжіє до суспільної діяльності, володіє тактом і спостережливістю, уміє організовувати людей. Швидко міркують, у них розвинена інтуїція. Крім того, серед них багато колекціонерів, вони працелюбні і акуратні, прагнуть до економії і порядку. Ці люди багато читають, допитливі, прагнуть поділитися знаннями з тими, що їх оточують. Тому серед них багато педагогів, психологів, професорів. Такими можливо, є

VI тип — «винахідник, конструктор, художник» (109,118,127,136,145,019,028,037,046). Люди даного типу володіють «технічною жилкою», багатою уявою, просторовим баченням, схильні до конструювання, винахідництва. Більш орієнтовані на наочну діяльність, емоційні, одержимі власними ідеями. їх творчість виявляється і в інтелектуальній сфері. Володіють гарною пам’яттю, спостережливістю. Факти для них мають більшу цінність, ніж міркування, теорії і навіть суб’єктивні переживання. Можуть помилятися в області відносин, оскільки часто виходять з належного, а не з реального. їх воля і енергія спрямовуються на матеріалізацію ідей, винаходи, раціоналізацію, перевлаштування технічних об’єктів. Живуть своїми моральними і соціальними нормами, не приймають ніяких дій зі сторони, окрім самоконтролю. Володіючи великою працездатністю, вони часто добиваються значних результатів у вибраній діяльності. Скоріше за все, це .

VII тип — «емотивний» (550, 451, 460, 352, 361, 370, 253, 262, 271, 280, 154, 163, 172, 181, 190, 055, 064, 073, 082, 091). Ці люди володіють підвищеним співпереживанням у відношенні до інших людей, вони м’які і добросерді. Якісь неприємні події або звістки можуть надовго збити їх з пантелику. Так співпереживають, що на це йде багато власної енергії, і не залишається сил на реалізацію своїх можливостей. Відрізняються сильною емоційною пам’яттю, глибиною і стійкістю відчуттів, теплотою, чуйністю, здатні до самопожертви. їх милосердя часто не знає меж. Із скромності приховують і зменшують свої заслуги, не розраховуючи на похвали оточуючих. Покірливі, чуйні і делікатні, вони не в змозі ні самі ображатися, ні образити іншого. Але можуть бути і непохитні, якщо справа стосується їх особистих переконань. Діяльні і енергійні при здійсненні своїх ідей. За результатами дослідження, це

VIII тип — протилежний емотивному (неемотивний) (901, 802, 703, 604, 505, 406, 307, 208,109). Ці люди відчувають співчуття до інших, проте дотримуються жорстких, деколи над-мірних вимог. Вони, як правило, проявляють свою владність, навіть грубість — це їхні засоби самоствердження. Вони не соромляться «тиснути» на людей. Прагнуть будь-якою ціною піднестися, зробити кар’єру, для чого вони можуть користуватися хитрістю, лицемірством і виверткістю. Володіючи ураженим самолюбством, в найпростіших і безневинніших жартах можуть побачити образу, на смішку або знущання, при цьому можуть бути мстивими. Можливо , такі риси присутні у




1. варіанти відповідей із яких тільки одна відповідь є правильною
2. Микрофагоциты искусственные иммунные клетки
3. Лабораторная работа 7 Измерение сопротивления изоляции двухпроводной сети находящейся под рабочим напр
4. ОГД билеты + все лекции по углю
5. HTML и создание сайтов
6. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук Київ ~3
7. Лабораторна робота 1 Визначення прискорення тіла у рівноприскореному русі Мета- визначити прискоре
8. Введение7
9. Синдром дисфагии
10. 1742 pp Він походив із литовсько чеського роду навчався у Вільнюсі та Києві працював у канцелярії київського
11. Безработица и ее проблемы в РБ
12. Реферат- «Культ певца» в советской культуре
13. Природопользование.1
14. Тема 4 Основные особенности английского языка Чтобы эффективно изучать иностранный язык полезно в целом
15. Законы XII таблиц
16. Московская битв
17. Euclid of lexndri
18. а иное упало между тернием и выросло терние и заглушило его; 14 а упавшее в терние это те которые слушаю
19. а и обратно; Туристские перевозки 90 ~ деятельность физических и юрид
20. Тема 2 КЛАССИФИКАЦИЯ СТРАН МИРА- ТИПОЛОГИЯ КРИТЕРИИ СТРУКТУРА Основным субъектом мирового хозяйства явля