Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Загальна медична мікробіологія 253 При санітарнобактеріологічному дослідженні водопровідної води отри

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 16.5.2024

МІКРОБІОЛОГІЯ

1.Загальна медична мікробіологія

253 При санітарно-бактеріологічному дослідженні водопровідної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 100 мл - 80, колі-індекс - 3. Як оцінити результат дослідження?

A. *Вода придатна для вживання

B. Вода  сумнівна

C. Вода  дуже сумнівна

D. Вода  забруднена

E. Вода  дуже забруднена

254 При санітарно-бактеріологічному дослідженні води методом мембранних фільтрів виявлено дві червоні колонії на мембранному фільтрі (середовище Ендо), через який пропустили 500 мл досліджуваної води. Зробіть розрахунок колі-індексу і колі-титру досліджуваної води.

A. *4 і 250

B. 2 і 500

C. 250 і 4

D. 500 і 2

E. 250 і 2

261У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м’ясо-пептонний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?

A. *Автоклавування при 1210 С 30 хв.

B. Сухим жаром 1600 С 2 год.

C. Кип’ятінням 1 год.

D. Фільтрування

E. --

268 При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко було видно зона гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

A. *Кров‘яний МПА

B. МПА

C. Ендо

D. ЖСА

E. Лєвіна

582 В бактеріологічній лабораторії необхідне простерилізувати живильні середовища, що містять речовини, що змінюються при температурі вище 1000 С /сечовина, вуглеводи/. Який спосіб стерилізації потрібно вибрати?

A. *Текучим паром, дрібно

B. Пором під тиском в автоклаві

C. Кип'яченням

D. Тиндалізація

E. Пастеризація

1133 В лабораторії з метою прискореної стерилізації цукровмісних середовищ текучою парою, провели її в один день: вранці, вдень і увечері по 30 хвилин. Як правильно слід стерилізувати середовища?

A. *Необхідно стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

B. Стерилізувати 15 хвилин

C. Стерилізувати 45 хвилин

D. Стерилізувати 1 годину

E. Стерилізувати двічі на день

1185 Після закінчення роботи в лабораторії студент повинен привести в порядок своє робоче місце, провести дезинфекцію столу, інструментарію. Які хімічні речовини він повинен для цього використовувати?

A. * Хлорамін

B. Соляну кислоту

C. Формалін

D. Хлороформ

E. Ефір

2017 При дисбактеріозах, які супроводжуються процесом гниття (протея, псевдомонада) і підвищенням  фекалий, необхідно призначати біологічні препарати, які закислюють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми можна використовувати для  цієї  мети?

A. *Біфідобактерії

B. Клебсієли

C. Азотобактерії

D. Ентеробактер

E. Серацію

2686 У вагітної жінки діагностований  дисбактеріоз піхви. Який препарат є препаратом вибору в даному випадку?

A.* Еубіотик.

B. Антибіотик.

C. Інтерферон.

D. Бактеріофаг.

E. Полівітаміни.

3257 В лабораторії була визначена чутливість   стафілокока до антибіотиків і отримані наступні результати дослідження - діаметр зон затримки зростання рівний: Пеніцилін - 8 мм, оксациллин - 8 мм, ампіцилін - 25 мм, гентамицин - 22 мм. Який метод дослідження  був використаний?

A. *Метод паперових дисків

B. Метод серійних розведень

C. Біохімічний

D. Бактеріоскопічний

E. Біометричний

3440 Для оцінки придатності питної води  проведено бактеріологічне дослідження. Який показник характеризує кількість бактерій групи кишкових паличок, які знаходяться в 1л?

A. *Колі-індекс

B. Колі-титр

C. Титр колі-фага

D. Перфрингенс-титр

E. Мікробне число

4575 В лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найдоцільніше використовувати як тест-культуру?

A. * Спороутворюючі

B. Капсульні

C. Кислототривкі

D. Патогенні

E. Термофільні

5082 У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дисбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

A. * Еубіотики (пробиотики).

B. Сульфаніламіди.

C. Інтерферон.

D. Протигрибкові препарати.

E. Нітрофурани.

5679 В бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження якості питної води. Її мікробне число виявилося близько 100. Які мікроорганізми враховувалися при цьому?

A. *Всі бактерії, які виросли на живильному середовищі

B. Бактерії групи кишкової палички

C. Бактерії, патогенні для людей і тварин

D. Умовно-патогенні мікроорганізми

E. Ентеропатогені бактерії і віруси

5680 При визначенні мікробного числа повітря в лікарняній палаті виявилось, що воно складає 1500 клітин/м3. Які групи мікроорганізмів враховувалися при цьому?

A. * Всі бактерії, які виросли на живильному середовищі

B. Бактерії і віруси - збудники респіраторних інфекцій

C. Стафілококи і гемолітичні стрептококи

D. Збудники госпітальних інфекцій

E. Всі патогенні і умовно-патогенні бактерії

5839 При фарбуванні мазка з мокроти хворого з підозрою на крупозну пневмонію, були використані наступні фарбники і реактиви: розчин генцианвіолету, розчин Люголя, 960  спирт, водний фуксин. Який спосіб забарвлення застосований в даному випадку?

A. *за Грамом

B. по Цилю-Нільсену

C. по Романовському

D. по Нейсеру

E. по Леффлеру

5962 Останніми роками знайшов застосування метод геноіндикації збудників, що дозволяє виявити в досліджуваних зразках фрагменти нуклеїнових кислот патогенів. Виберіть з приведених реакцій ту, яка підходить для цієї мети.

A. *Полімеразна ланцюгова реакція

B. Реакція наростання титру фага

C. Радіоімунний аналіз

D. Реакція преципітації

E. Імуноферментний аналіз

6584 На практичному занятті з мікробіології студентам запропоновано забарвити суміш бактерій по методу Грама і пояснити механізм забарвлення. Які морфологічні структури бактерій визначають грамнегативне і грампозитивне забарвлення бактерій?

A. * Клітинна стінка

B. ЦПМ

C. Капсула

D. Джгутики

E. Цитоплазма

2. Імунологія

250 У хворого М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, яка виявилася в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить?

A. *Анафілактичному

B. Цитотоксичному

C. Імунокомплексному

D. Сповільненого типу

E. Ідіотип-антиідіотип

351 Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактерійних і вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якого неможливо визначити результат реакції.

A. *Наявність люмінесцентного мікроскопа

B. Наявність електронного мікроскопа

C. Наявність іммерсійного мікроскопа

D. Виділеної чистої культури збудника

E. Сироватки хворого

444 Лікар-педіатр, проводячи з батьками бесіду про профілактику кору, запевнив, що певна категорія дітей має природний пасивний імунітет до цього захворювання. Яких  дітей мав на увазі лікар?

A. * Новонароджені

B. Старші 14 років

C. Ті, що перенесли кір на першому році життя

D. Ті, що отримали планове щеплення

E. Ті, чиї батьки не хворіли  корі

445 В геномі вірусу осповакцини був інтегрований ген вірусу гепатиту В, який відповідає за утворення HBsAg. Рекомбінантний вірус планується використовувати як препарат для вакцинації. До якого типу відноситься отримана вакцина?

A. * Генноінженерна

B. Комбінована

C. Асоційована

D. Синтетична

E. Хімічна

578 В кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійного відокремлюваного уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, забарвив за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість грамнегативних бобовидної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?

A. *Фагоцитоза

B. Метаболізму

C. Капсулоутворення

D. Спороутворення

E. Малігнізації

577 В лабораторію судово-медичної експертизи доставлений одяг громадянина В., зниклого напередодні без вісті. Одяг виявлений в сараї, на ньому є плями багрового кольору, які експерт визначив як сліди крові. Яку реакцію потрібно використовувати для вирішення питання про те, чи є ці багрові плями висохлою кров'ю людини?

A. *Реакцію кільцепрепітації

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію флокуляції

D. Імуноферментний аналіз

E. Реакцію аглютинації

580 Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3. Вакцина БЦЖ. 4. Адсорбована кашлюк-дифтерійно-правцева вакцина АКДС. 5. Адсорбований правцевий анатоксин. Який імунітет  вони  формують?

A. *Штучний активний

B. Нестерильний /інфекційний/

C. Антибактеріальний

D. Штучний пасивний

E. Антитоксичний

703 У пацієнта через 2 місяці після операції трансплантації нирки погіршав стан. На основі лабораторного обстеження констатовано, що почалася реакція відторгнення трансплантанту. Який чинник імунної системи зіграє вирішальну роль в цій реакції?

A. * Т-кілери.

B. Інтерлейкин-1.

C. Природні кілери.

D. В-лімфоцити.

E. Т-хелпери 2.

704 Важливим недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв'язку з морфологічною схожістю багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу?

A. * Реакція імунофлюоресценції.

B. Реакція Кумбса.

C. Імуноферментний аналіз.

D. Реакція опсонізації.

E. Радіоімунний аналіз.

705 У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлена сенсибілізація алергеном тополиного пуху. Який чинник імунної системи зіграє вирішальну роль в розвитку цього імунопатологічного стану?

A. * Ig E.

B. Ig D.

C. IgА.

D. Сенсибілізовані Т-лімфоцити.

E. IgМ.

727 Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Через 4-5 днів шкірний трансплантант прижився. Але на 8-ій день трансплантант набряк, змінився його колір, а на 11 день почав відторгатися. Які клітини беруть в цьому участь?

A. *Т-лімфоцити

B. Еритроцити

C. Базофіли

D. Еозинофіли

E. В-лімфоцити

848 В імунній відповіді організму значне місце відводиться продукції антитіл.  Взаємодія яких клітин необхідна  для їх синтезу?

A. *Антигенпрезентуючи клітки, Т-хелпери, В-лімфоцити

B. Мікрофаги, Т-хелпери, В-лімфоцити

C. Дендритні клітини, Т-хелпери, В-лімфоцити

D. Макрофаги, Т-ефектори, В-лімфоцити

E. Клітини Лангенганса, Т-ефектори, В-лімфоцити

982 В бактеріологічній лабораторії з патологічного матеріалу виділена чиста культура бактерій, яка частково ідентифікована за морфологічними, тинкторіальними, культуральними і біохімічними ознаками. Для остаточної ідентифікації вибрана адсорбована типоспецифічна аглютинуюча сироватка. Який з відомих Вам різновидів реакції аглютинації слід застосувати в даній ситуації?

A. *Реакцію аглютинації на склі.

B. Реакцію аглютинації (варіант Відаля).

C. Реакцію аглютинації (варіант Грубера).

D. Реакцію гемаглютинації .

E. Реакцію пасивної гемаглютинації.

1006 При практичному використанні лікувальних антитоксичних сироваток хворому завжди вводять точно призначені  дози. Якими одиницями визначається активність антитоксичної протидифтерійної сироватки?

A. *Міжнародними

B. Флокуляційними

C. Летальними

D. Бактеріостатичними

E. Гемолітичними

1134 Отримана аглютинуюча сироватка,  в результаті імунізації кролика бактеріями з антигенною структурою 1, 3, 4. Як з цієї сироватки отримати монорецепторну сироватку проти антигену 3?

A. *Методом адсорбції агглютининів антигенами 1, 4.

B. За допомогою реакції преципітації з антигеном 3

C. За допомогою реакції нейтралізації з антигенами 1, 4

D. За допомогою реакції іммобілізації з антигеном 3

E. За допомогою реакції опсонізації з антигенами 1, 4

1184 Для прискорення загоєння  рани слизової оболонки в ротовій порожнини, хворому призначений препарат, який є термостабільним білком, що знаходиться у людини в сльозах, слині, грудному молоці матери, а також його можна виявити в свіжознесеному курячому яйці. Відомо, що він є чинником природної резистентності організму і має назву:

A. *Лізоцим

B. Комплемент

C. Інтерферон

D. Інтерлейкін

E. Іманін

1812 Після введення вакцини БЦЖ грудним дітям імунітет до туберкульозу зберігається до тих пір, поки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?

A. * Нестерильний

B. Гуморальний

C. Типоспецифічний

D. Природжений

E. Перехресний

2036 На базарі громадянин А. продавав ковбасу з назвою “Свиняча домашня”. У госсанінспекції виникла підозра про підробку ковбаси. За допомогою якої серологічної реакції імунітету можна ідентифікувати харчовий продукт?

A. *Преципітації

B. РЗК

C. Аглютинації

D. Імунофлюоресценції

E. РНГА

3015 Для створення активного імунітету у людини використовуються численні вакцинні препарати. Який препарат представлений живими атенуйованими бактеріями?

A. * Вакцина БЦЖ

B. Вакцина АКДС

C. Вакцина Солка

D. Вакцина TAВte

E. Вакцина проти гепатиту А.

3052 При проведенні медичного обстеження учнів, була поставлена проба Манту. Наявністю яких з перерахованих специфічних чинників обумовлена позитивна реакція?

A. *Т-лімфоцити

B. В-лімфоцити

C. Антитіла

D. Еритроцити

E. Лейкоцити

4500 У дитини, яка видужує після кору, розвинулася пневмонія, викликана умовно-патогенними бактеріями. Яка  форма цієї інфекції  найбільш  вірогідна?

A. *Вторинна інфекція

B. Реінфекція

C. Суперінфекція

D. Персистуюча інфекція

E. Госпітальна інфекція

4661 У хворий з клінічними ознаками імунодефіциту з незміненою кількістю і функціональною активністю Т- і В-лімфоцитів при обстеженні виявлений дефект на молекулярному рівні, при якому порушена функція антигенпрезентації імунокомпетентними клітинами. Дефект структур яких клітин  можливий?

A. *Макрофаги, моноцити

B. Т-лімфоцити, В-лімфоцити

C. NK- клітини

D. Фібробласти, Т-лімфоцити, В-лімфоцити

E. 0-лімфоцити

4662 У хворого діагностований набутий дефект імунної системи - порушення активації системи комплементу  класичним шляхом на тлі достатнього вмісту компонентів системи. Підозрюється наявність дефекту антитілоутврорення. Зменшення вмісту в організмі яких антитіл можна чекати в першу чергу?

A. *Ig M, Ig G

B. Ig A, Ig G

C. Ig D, IGG

D. Ig E, Ig А

E. Ig M, Ig А

4955 Хворий сифілісом пройшов курс антибіотикотерапії і повністю вилікувався. Через деякий час він знов був інфікований Treponema pallidum. Цю форму інфекції можна віднести до:

A. *Реінфекції

B. Рецидиву

C. Вторинній інфекції

D. Суперінфекції

E. Ускладнення

5083 До інфекційної лікарні потрапив пацієнт з вірусним гепатитом А. Які антитіла синтезуватимуться першими у відповідь на інфекцію?

A. * IgМ.

B. IGG.

C. Ig A.

D. Ig D.

E. Ig E.

5084 В лабораторію харчової гігієни обласної СЕС доставлений вилучений у продавця на ринку яловичий м'ясний фарш. У покупця виникла підозра фальсифікації продукту. Яка імунологічна реакція дозволяє це перевірити?

A. * Реакція преципітації.

B. Реакція Кумбса.

C. Реакція аглютинації.

D. Реакція опсонізації.

E. Реакція імунофлюоресценції.

5085 З метою встановлення токсигенності виділених від пацієнтів збудників дифтерії, культури висіяли на чашку Петрі з живильним агаром з обох боків від розташованого в центрі смужки фільтрувального паперу, змоченою протидифтерійною антитоксичною сироваткою. Після інкубації посівів в агарі, між окремими культурами і смужкою фільтрувального паперу виявлені лінійні ділянки помутніння середовища. Яка імунологічна реакція була поставлена?

A. * Реакція преципітації в гелі.

B. Реакція Кумбса.

C. Реакція аглютинації.

D. Реакція кільцепреципітації.

E. Реакція опсонізації.

5086 Після проникнення в організм бактерії фагоцитуються макрофагами. Яку роль відіграють макрофаги в кооперації імунокомпетентних клітин на першому етапі формування імунної відповіді?

A. * Забезпечують процесинг і презентацію антигена Т-хелперам.

B. Активують Т-кілери.

C. Активують NК-клітини.

D. Продукують імуноглобуліни.

E. Забезпечують процесінг і презентацію антигену Т-кілерам.

5087 Ліквідаторові наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який отримав велику дозу опромінювання, проведена трансплантація кісткового мозоку. Через деякий час після проведеної операції у пацієнта діагностований розвиток реакції  «трансплантант проти хазяїна». Які антигени послужили пусковим механізмом виникнення цієї реакції?

A. * Антигени системи HLA клітин організму ліквідатора.

B. Антигени системи Rh еритроцитів ліквідатора.

C. Антигени HBs, HBc, HBе.

D. Антигени системи ABO еритроцитів ліквідатора.

E. Антигени системи HLA клітин організму донора.

5117 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, яка полягає в склеюванні мікроорганізмів при дії на них специфічних антитіл за наявності електроліту?

A. *Реакція аглютинації

B. Реакція преципітації

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

5118 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

A. *Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

B. Реакція преципітації

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

5125 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається реакція осадження  розчину антигена при впливі на нього імунної сироватки і електроліту?

A. *Реакция преципітації

B. Реакція аглютинації

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Реакція гемадсорбції

E. Реакція нейтралізації

5126 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, заснована на взаємодії гомологічних антитіл і розчинних антигенів в агаровому середовищі?

A. *Реакція преципітації в гелі

B. Реакція аглютинації

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Реакція кільцепреципітації

E. Реакція нейтралізації

5127 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, для проведення якої необхідно 5 інгредієнтів: антиген, антитіло і комплемент (перша система), еритроцити барана і гемолітична сироватка (друга система)?

A. *Реакція зв‘язування комплементу

B. Реакція пасивної (непрямої) гемаглютинації

C. Реакція преципітації

D. Реакція гальмування гемаглютинації

E. Реакція нейтралізації

5128 Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій використовуються антитіла, мічені флюоресцирующими речовинами?

A. *Реакція імунофлюоресценції

B. Реакція ензиммічених антитіл

C. Ланцюгова полімеразна реакція

D. Реакція зв‘язування комплементу

E. Реакція молекулярної гібридизації

5225 Жінка Д., 54 років, звернулася до лікаря з скаргами на непереносимість курячих яєць, яка з'явилася недавно. Антигістамінні препарати, які  призначив лікар давали  деяке поліпшення стану хворої. Які антитіла могли сприяти розвитку цієї реакції?

A. *Ig E

B. Ig А

C. Ig D

D. Ig G

E. Ig M

5500 У хворої з періодичними нападами задухи, які виникають при вдиханні різних ароматичних речовин, діагностована атопічна бронхіальна астма. Діагностовано  збільшення Ig E. Для якого типу реакцій це характерно:

A. * Анафілактичні реакції

B. Цитотоксичні реакції

C. Імунокомплексні реакції

D. ГЗТ

E. Аутоіммунні реакції

5502 У жінки 37 років в продовж року періодично виникали інфекційні захворювання бактерійного генезису, їх течія була украй тривалою, ремісії - короткочасними. При обстеженні виявлена гіпогамаглобулінемія. Порушення функції яких клітин може бути прямій її причиною?

A. *Плазматичних клітин

B. Фагоцитів

C. Нейтрофілів

D. Макрофагів

E. Лімфоцитів

5501 У хворого з клінічними ознаками первинного імунодефіциту, виявлено порушення функції антигенпрезентації імунокомпетентними клітинами. Дефект структур  яких клітин  можливий?

A. *Макрофаги, моноцити

B. Т-лімфоцити

C. В-лімфоцити

D. Фібробласти

E. 0-лимфоцити

5605 На одязі людини, яку звинувачують у вбивстві, виявлені плями крові. За допомогою якої реакції можна довести, що це кров людини?

A. * За допомогою реакції преципітації

B.  Реакцією імунофлюоресценції.

C. За допомогою реакції зв‘язування комплементу

D. За допомогою реакції аглютинації.

E. За допомогою реакції нейтралізації

5770 Дитина В., 1 рік, часто хворіє на вірусо-бактеріальні інфекції, які погано піддаються терапії. При проведенні дослідження імунологічного статусу, виявлена відсутність в крові лімфоцитів, що забезпечують клітинний імунітет. Яка недостатність імунітету і по якій системі виявлена у даної хворої дитини?

A. *Первинний імунодефіцит, по Т-системі

B. Вторинний імунодефіцит, по Т-системі

C. Первинний імунодефіцит, по В-системі

D. Первинний імунодефіцит, по макрофагальній системі

E. Первинний імунодефіцит, по мікрофагах

5961 Для вакцинації використовують токсин, знешкоджуваний формальдегідом(0,4%) при 37-400 С протягом чотирьох тижнів. Вперше такий препарат застосував для профілактики дифтерії Рамон. Що це за препарат?

A. *Анатоксин

B. Імуноглобулін

C. Антитоксична сироватка

D. Ад'ювант

E. Вбита вакцина

6051 Пацієнт видужав після перенесеної дизентерії Зонне і повторно заразився тим же збудником. Як називається така форма інфекції?

A. * Реінфекція.

B. Рецидив.

C. Суперінфекція.

D. Персистуюча інфекція.

E. Хронічна інфекція.

6260 При багатьох інфекційних захворюваннях в крові хворого можна виявити антигени збудника. Яку реакцію слід застосувати, враховуючи, що рівень антигенемії низький?

A. *Твердофазний ІФА

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію непрямої гемаглютинації

D. Реакцію латекс-аглютинації

E. Імуноелектрофорез

6286 Гемолітична сироватка проти еритроцитів барана необхідна для роботи в лабораторії, де ведеться серологічна діагностика інфекційних захворювань. З якою метою вона використовується?

A. *Як компонент гемолітичної системи в реакції зв‘язування комплементу

B. Для реакції пасивної гемаглютинації

C. Для діагностики гемолітичної хвороби новонароджених при резус-конфлікті

D. Для реакції гальмування гемаглютинації

E. Для встановлення видової приналежності еритроцитів в судово-медичній експертизі

3. Піогенні коки

245 З виділень уретри хворого уретритом млявої течії виділена чиста культура кокоподібних мікроорганізмів. Виділений мікроорганізм в короткому строкатому ряду ферментує лише глюкозу до кислоти. Назвіть рід і вид виділеного мікроорганізму.

A. *Neisseria gonorrhoeae

B. Neisseria meningitidis

C. Staphylococcus aureus

D. Streptococcus pyogenes

E. Enterococcus faecalis

255 В мокроті хворого з підозрою на пневмонію виявлені грам позитивні диплококи, трохи подовжені, з декілька загостреними протилежними кінцями. Які мікроорганізми виявлені в  мокроті?

A. *Streptococcus pneumoniae

B. Staphylococcus aureus

C. Klebsiella pneumoniae

D. Neisseria meningitidis

E. Neisseria gonorrhoeae

259 В дитячому садку через декілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з'явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас і залишків сирної маси був виділений золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення  діагнозу?

A. *Провести фаготипування виділених штамів

B. Визначити здатність штамів до токсиноутворення

C. Провести дослідження оснащення харчоблоку

D. Вивчити наявність антитіл у хворих дітей

E. Поставити алергічну пробу

260 При мікроскопії мокроти хворого  крупозною пневмонією виявлена значна кількість грампозитивних ланцетоподібних диплококів, оточених капсулою. Наявність якого збудника можна чекати?

A. *Streptococcus pneumoniae

B. Klebsiella pneumoniae

C. Chlamidia pneumoniae

D. Staphylococcus aureus

E. Escherichia coli

385 У зв'язку з підозрою на внутрішньолікарняну інфекцію, проведено обстеження у відділенні новонароджених пологового будинку. У декількох дітей, а також на деяких предметах відходу виявлений золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їх походження з одного джерела?

A. *Фаготип

B. Пігментоутворення

C. Антигенна структура

D. Біохімічна активність

E. Антібіотікограмма

532 Молодий чоловік, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову захворів гонореєю. В даному випадку можна говорити про :

A. *Реинфекцію

B. Мікст-інфекцію

C. Рецидив

D. Суперінфекцію

E. Вторинну інфекцію

553 Хворому, що звернувся з приводу безпліддя до лікаря, були призначені обстеження на токсоплазмоз і хронічній гонореї. Яку реакцію слід поставити для виявлення прихованого токсоплазмоза і хронічної гонореї у даного хворого?

A. *РСК

B. РИФ

C. Імуноблотінг

D. РОПГА

E. ВІЕФ

813 Хворий 5 років скаржиться на сильний головний біль, блювоту. Об'єктивно: ригідність м'язів потилиці, блювота без попередження нудотою, герпетичні висипання на обличчі, лихоманка. На підставі бактеріологічних досліджень якого патологічного матеріалу можливе підтвердження попереднього діагнозу - цереброспінальний менінгіт ?

A. * Пункція спинно- мозокової рідини

B. Виділення уринокультур N. meningitidis

C. Виділення копрокультур N. Meningitidis

D. Дослідження блювотних  мас

E. Виділення бактерій N. Meningitidis із слизистої оболонки сечостатевої системи

814 Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри виявило присутність бактерій, які за Грамом забарвлювалися негативно, нагадували кавові зерна, розщеплювали глюкозу і мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести ?

A. * Гонорея

B. Сифілісу

C. Венеричного лімфогранулематозу

D. М'якого шанкра

E. Меліоїдоза

983 У хворого М. лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею і лікування було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

A.* Реінфекція.

B. Суперінфекція.

C. Рецидив

D. Вторинна інфекція.

E. Аутоінфекція

1175 На спеціальному живильному середовищі, після посіву виділення гною з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів з них виявлені грамнегативні бобовидні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

A. *Гонореї

B. Хламідіозу

C. Сифілісу

D. Туляремія

E. Меліоїдоза

1181 Інфекцію жовчного міхура викликали мікроорганізми, які мають неправильну кулясту, форму, розміщуються попарно, або короткими ланцюжками і які лабораторія, на підставі біологічних властивостей, віднесла до стрептококів групи D. Як вони  називаються?

A. *Ентерококи

B. Зеленящі стрептококи

C. Піогенні стрептококи

D. Гемолітичні стрептококи

E. Пневмококи

1183 Фекалії дитини, яка хворіє на ентерит, емульгують у фізіологічному розчині і краплю емульсії наносять на елективне середовище: 10% молочно - сольовий, або жовтковий - сольовий агар. Які мікроорганізми передбачається виділити?

A. *Стафілококи

B. Кишкову паличку

C. Стрептококи

D. Клебсієли

E. Ентерококи

1351 В лікарню поступила дитина з діагнозом “стафілококовий сепсис”. На яке живильне середовище потрібно посіяти кров хворого з метою виділення збудника?

A. * Сахаро-пептонний бульйон

B. М‘ясо-пептонний агар

C. Середовище Плоскірева

D. Середовище Бучина

E. Жовтково-сольовий агар

1357 У хворого при дослідженні мокроти виявлені грампозитивні коки, розташовані парами. Який мікроорганізм є найбільш вірогідним збудником захворювання?

A. *Streptococcus pneumoniae

B. Neisseria meningitidis

C. Klebsiella pneumonia

D. Mycoplasma pneumonia

E. Legionella pneumophila

1464 В посіві гною з фурункула знайдені кулястої форми мікроорганізми, розташовані як “кетяг” винограду. Які мікроорганізми виявлені?

A. * Стафілококи

B. Диплококи

C. Мікрококи

D. Стрептококи

E. Тетракоки

1465 В дитячому садку зроблено обстеження дітей і персоналу з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження:

A. * Бактеріологічний

B. Алергічний

C. Бактеріоскопічний

D. Біологічний

E. Серологічний

1547 Хворого 55 років госпіталізували в хірургічну клініку з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище його слід висіяти?

A. *Кров, цукровий бульйон

B. Ліквор, сироватковий агар

C. Сечу, мясо-пептонний бульйон

D. Гній, жовтково-сольовий агар

E. Пунктат лімфовузла, цистеїновий агар.

1549 В хірургічному стаціонарі почастішали випадки гнійних післяопераційних ускладнень стафілококової природи. Яким чином визначити джерело стафілококової інфекції в стаціонарі?

A. *Визначення фаговарів

B. Визначення гемотоксинів

C. Визначення ферментів агресії

D. Визначення біоварів

E. Визначення антибіотикочутливості

1613 Бактеріолог при дослідженні слизу з носоглотки і крові дотримувався певних мерів по збереженню збудників в матеріалі. При бактеріскопичному дослідженні встановлена наявність грамнегативних коків, які нагадують кавові зерна і розташовані парами або тетрадами. Назвіть збудника, який був ізольований  бактеріологом.

A. *Neisseria meningitidis

B. Staphilococcus aureus

C. Neisseria gonorrhoeae

D. Moraxella lacunata

E. Acinetobacter calcoaceticus

1719 При бактеріологічному дослідженні матеріалу від хворого з підозрою на хронічну гонорею, зростання мікроорганізмів на спеціальних живильних середовищах не виявлено. Які методи діагностики слід застосувати, щоб підтвердити або спростувати діагноз хронічної гонореї?

A. *Поставитти РЗК, алергічну шкірну пробу з гонококковим алергеном

B. Визначити титр антитіл в сироватці крові хворого, використовуючи РПГА

C. Біологічний метод

D. Імунну електронну мікроскопію

E. Повторити посів досліджуваного матеріалу на диференціально-діагностичні середовища

1811 В хірургічному відділенні відбувся спалах госпітальної інфекції, викликаною St. aureus. У зв'язку з цим завідувач відділенням замовив значну кількість рідкого полівалентного стафілококового бактеріофага. Як буде використаний цей препарат?

A. * Для специфічної профілактики

B. Для фаготипування

C. Для індикації стафілококів в реакції наростання титру фага

D. Для виявлення бактеріоносіїв серед мед. персоналу

E. Для лікування хворих з хронічними формами стафілококових інфекцій

1815 При бактериоскопічному дослідженні носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хвороі  назофарингітом, виявлені грамнегативні диплококи, схожі формою на кавові зерна. Які органи дитини найймовірніше будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть в кров?

A. * Оболонки мозку

B. Клапани  серця

C. Гломерули  нирки

D. Сечостатеві  шляхи

E. Лімфатичні вузли

1817 У хлопчика 12 років після перенесеної ангіни розвинулася ревматична поразка серця. Кожна наступна стрептококова інфекція погіршує стан хворого. Який препарат доцільно використовувати для профілактики ускладнень?

A. * Пеніцилін

B. Стрептококовий анатоксин

C. Стрептококовий бактеріофаг

D. Донорський гамма-глобулін

E. Аутовакцину

1818 У дитини 2 років з катаральними явищами і висипанням на шкірі, лікар запідозрив скарлатину. Підшкірно дитині було введено невелику кількість сироватки до еритрогенного токсину стрептокока, на місці ін'єкції висипання   зникли. Що означають результати реакції?

A. * Клінічний діагноз підтвердився

B. У дитини підвищена чутливість до еритрогенного токсину

C. Захворювання викликав негемолітичний стрептокок

D. Всю дозу сироватки можна вводити внутрішньовенно

E. Імунна система дитини дуже ослаблена

1872 У хворої дитини з явищами гнійного керато-коньюктивита лікар-офтальмолог запідозрив бленорею (гонорейний конюнктивіт). Якими методами лабораторної діагностики слід скористатися для підтвердження діагнозу?

A. * Мікроскопічним і бактеріологічним

B. Серологічним і алергічним

C. Біологічним і методом фагодиагностики

D. Біологічним і алергічним

E. Мікроскопічним і серологічним

1873 Хворій назо-фарингітом дитині лікар поставив діагноз "менінгококовий назо-фарингіт". Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу?

A. * Бактеріологічний

B. Біологічний

C. Серологічний

D. Мікроскопічний

E. Алергічний

1874 Від дитини, хворої на церебро-спинальний менінгіт, отримана спинномозокова рідина каламутного характеру, яка містить велику кількість лейкоцитів. Якою з серологічних реакцій слід скористатися для експрес-діагностики захворювання?

A. * Реакцією преципітації

B. Реакцією аглютинації

C. Реакцією зв‘язування комплементу

D. Реакцією гемаглютинації

E. Реакцією нейтралізації

1946 З носоглотки хлопчика, який хворіє  на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувалися у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?

A. * Стрептококи

B. Стафілококи

C. Ешеріхиі

D. Клостридії

E. Вібріони

2072 При дослідженні гнійних виділень з шийки матки, бактеріоскопічно виявлена присутність грамнегативних бобовидних диплококів, які знаходилися як в середині, так і поза лейкоцитами. Назвіть збудника гнійного запалення шийки матки?

A. *Neisseria gonorroeae

B. Chlamidia trachomatis

C. Haemophilus vaginalis

D. Trichomonas vaginalis

E. Calymmatobacterium granulomatis

2416 В дитячому саду після споживання сиру у дітей виникло захворювання, що характеризується гострим началом- нудотою, блювотою, проносом. При мікроскопії мазків, приготованих з сиру і блювотних мас, виявлені грампозитивні мікроорганізми, розташовані в мазках у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Якими будуть Ваші подальші дії зі встановлення етіології цього спалаху харчової інтоксикації?

A. Додатково провести бактеріологічний метод дослідження.*

B. Зробити висновок про те, що причиною захворювання став стафілокок.

C. Додатково поставити алергічну пробу.

D. Додатково визначити антитіла в сироватці крові.

E. Додатково визначити фаготип стафілокока.

2925 При спалаху госпітальної інфекції, з носоглотки медсестри був виділений стафілокок, який відрізняється від штаму, виділеного від хворих, але має R - плазміду. Яку ознаку може придбати госпітальний штам в результаті кон'югації?

A. * Стійкість до антибіотиків

B. Виділення ентеротоксину

C. Фертильність

D. Синтез стафілоцинов

E. Утворення шорстких колоній

2688 Хворому мікроскопічним методом поставлений діагноз: гонорея. З якою метою лікареві потрібні результати бактеріологічного дослідження ?

A. *Визначення чутливості до антибіотиків.

B. Для уточнення діагнозу.

C. Вивчення біохімічних властивостей культури.

D. Для вибору методу профілактики

E. Визначення фаговара

3030 В мазку слизу з мигдалин у хворого  ангіною знайдені кулястої форми мікроорганізми, розташовані короткими ланцюжками. Які з перерахованих мікроорганізмів знайдені в мазках з мигдалин?

A. *Стрептококи

B. Стафілококи

C. Мікрококи

D. Диплококи

E. Тетракоки

3080 У пацієнта з гнійничковими ураженнями шкіри виділений збудник, який на кров'яному агарі утворює округлої форми, середніх розмірів, жовті колонії, оточені зоною гемолізу. У мазках з колоній – коки, розташовані скупченнями неправильної форми, грампозитивні. Виділена культура оксидазо- і каталазо- позитивна, ферментирует маніт, синтезує плазмокоагулазу. Якому виду з нижче перерахованих відповідає виділений збудник?

A. *Staphylococcus aureus

B. Streptococcus agalactiae

C. Streptococcus pyogenes

D. Staphylococcus epidermidis

E. Staphylococcus saprophyticus

3132 Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри показало присутність бактерій, які за Грамом забарвлювалися негативно, нагадували кавові зерна, розташовувалися в лейкоцитах. До збудників якої хвороби їх віднести?

A. *Гонорея

B. Сифіліс

C. Венеричний лімфогранулематоз

D. М'який шанкр

E. Тріхомонадоз

3133 При бактеріологічному дослідженні зразків сметани виявлений S.aureus. Як довести, що саме S. аureus був збудником харчового отруєння, яке відбулося серед групи споживачів сметани?

A. *Виявлення ентеротоксину.

B. Виявлення плазмокоагулазной активності

C. Виявлення гемотоксинов

D. Визначення сахаролитических властивостей

E. Визначення лецитиназной активності

3244 З гнійної рани хворого виділений патогенний стафілокок і визначена чутливість його до антибіотиків: Пеніцилін - зона затримки зростання 8 мм; оксациллин - 9 мм; ампіцилін - 10 мм; гентамицин - 22 мм; линкомицин - 11 мм. Який антибіотик необхідно вибрати для лікування хворого?

A. *Гентамицин

B. Оксацилін

C. Ампіцилін

D. Пеніцилін

E. Лінкоміцин

3401 Кров, узяту у хворого з підозрою на сепсис, посіяли на цукровий бульйон. У цукровому бульйоні утворився придонний осад. При пересіванні на кров'яний агар виросли дрібні, прозорі, круглі колонії, оточені зоною гемолізу. У мазку, приготованому з осаду, виявлялися грам-позитивні коки, розташовані у вигляді довгих ланцюжків. Які мікроорганізми присутні в крові  цього  хворого?

A. *Стрептококи

B. Мікрококи

C. Стафілококи

D. Тетракоки

E. Сарцини

5293 Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке з перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтвердження діагнозу?

A. *Мікроскопія патологічного матеріалу.

B. Зараження лабораторних тварин

C. Проба з бактеріофагом.

D. Реакція гемаглютинації.

E. Реакція іммобілізації

5610 Хворий доставлений в лікарню з підозрою на хронічну форму гонореї. Яку серологічну двосистемну реакцію можна використовувати для виявлення специфічних антитіл в сироватці?

A. * Реакцію зв‘язування комплементу

B. Реакцію нейтралізації

C. Реакцію аглютинації

D. Радіоімунний аналіз

E. Імуноферментний аналіз

4.Збудники бактерійних кишкових інфекцій.

251 В мазку з випорожнень хворого виявлені грамнегативні бактерії у вигляді коми. Які властивості необхідно в першу чергу вивчити за допомогою мікроскопа для отримання додаткової інформації про виявлених мікроорганізмів?

A. *Рухливість

B. Наявність капсул

C. Наявність спор

D. Наявність цист

E. Первинну флюоресценцію

256 Хворому з підозрою на черевний тиф лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифом спостерігається :

A. *Бактеріемія

B. Токсинемія

C. Септицемія

D. Септикопіємія  

Е.  Вірусемія  

264 В інфекційне відділення лікарні госпіталізували хворого з скаргами на нудоту, рідкі випорожнення із слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики доцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

A. *Бактеріологічний

B. Серологічний

C. Мікологічний

D. Мікроскопічний

E. Протозоологічний

267 Хворий поступив в інфекційну лікарню на 8-й день з скаргами на головний біль, нездужання, слабкість. Для серологічного дослідження узята кров. При проведенні реакція аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностікумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?

A. *Черевний тиф

B. Дизентерія

C. Холера

D. Лептоспіроз

E. Туберкульоз

337 У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, які по морфологічних, культуральних і біохімічних властивостях віднесені до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації?

A. *Аглютинацію з діагностичними сироватками

B. Зв‘язування комплементу

C. Непряму гемаглютинацію

D. Преципітацію

E. Затримку гемаглютинації

346 Пацієнт  звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?

A. *Діагностикуми

B. Діагностичні сироватки

C. Мічені сироватки

D. Моноклональні антитіла

E. Адсорбовані монорецепторні сироватки

360 Від хворого з підозрою на черевний тиф, виділена чиста культура збудника, який ідентифікований по морфологічних, культуральних і біохімічних властивостях як сальмонелла тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?

A. *Сероідентификацію

B. Серодіагностику

C. Аллергодіагностіку

D. Антібіотікограмму

E. Фаготипування

442 Хлопчик 12 років знаходиться в лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалий хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою вірогідністю виключити з числа можливих збудників захворювання?

A. * Escherichia coli

B. Salmonella enteritidis

C. Proteus vulgaris

D. Pseudomonas aeruginosa

E. Yersinia enterocolitica

512 При посіві випорожнень хворого черевним тифом на середовищі Ендо виросли колонії, що мають різне забарвлення і розміри: одні - червоні великі, інші – безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищам відноситься вказане в умові живильне середовище?

A. *Диференціально- діагностичним

B. Елективним

C. Спеціальним

D. Виборчим

E. Збагачення

513 На 1% лужній пептонній воді після посіву в неї досліджуваного матеріалу (випорожнень) і 8 годинної інкубації в термостаті при 370С  виявлено зростання у вигляді ніжної голубуватої плівки. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості?

A. *Холери

B. Чуми

C. Черевного тифу

D. Паратифу А

E. Дизентерія

583 Хворий був доставлений в лікарню з скаргами на головний біль, підвищену температуру, частий стул, болі в животі з тенезмами. Лікар поставив клінічний діагноз «дизентерія? » і направив досліджуваний матеріал /випорожнення/ в баклабораторію. Яким методом діагностики лікар-бактеріолог повинен був підтвердити або спростувати клінічний  діагноз?

A. *Бактеріологічним

B. Біологічним

C. Бактеріоскопічним

D. Серологічним

E. Алергічним

670 З метою діагностики тифо-паратифозного захворювання проведена реакція аглютинації Відаля. Вона виявилася позитивною з черевнотифозним О-антігеном в розбавленні 1:1600, з черевнотифозним Н-антигеном - в розбавленні 1:200. Про що це свідчить?

A. * Про захворювання  черевним тифом.

B. Відсутність тифо-паратифозного захворювання.

C. Черевнотифозне бактеріоносійство.

D. Інкубаційний період черевного тифу.

E. Перенесений черевний тиф в анамнезі.

985 У пацієнта, що захворів 3 дні тому і скаржиться на підвищену температуру 380С , болі в животі, частий рідкий стул, присутність крові в калі, лікар клінічно діагностував бактерійну дизентерію. Який метод мікробіологічної діагностики доцільно застосувати в цьому випадку і який матеріал треба узяти від хворого для  дослідження?

A. *Бактеріологічний - кал.

B. Бактеріоскопічний - кал.

C. Бактеріоскопічний - кров.

D. Бактеріологічний - мочу.

E. Серологічний - кров.

986 Враховуючи скарги хворого, дані об'єктивного дослідження і епідситуацію, лікар поставив попередній клінічний діагноз "Черевний тиф" і направив досліджуваний матеріал в бактеріологічну лабораторію. Хворий хворіє 2 дні. Яким методом мікробіологічної діагностики можна підтвердити діагноз у даного хворого?

A. *Бактеріологічним.

B. Мікроскопічним.

C. Серологічним.

D. Біологічним.

E. Алергологічним.

1004 У хворого з підозрою на черевний тиф впродовж двох тижнів захворювання лабораторно діагноз не був встановлений. Який матеріал потрібно направити до лабораторію для бактеріологічного дослідження на третьому тижні?

A.* Фекалії  і  сечу

B. Мокроту

C. Слиз з  носа

D. Слиз із  зіву

E. Промивні   води    шлунку

1005 Хворий поступив в інфекційне  відділення  з   підозрою на холеру. Який основний метод дослідження необхідно використовувати для підтвердження діагнозу?

A. *Бактеріологічний

B. Імунологічний

C. Біологічний

D. Серологічний

E. Алергічний

1007 Для серологічної діагностики черевного тифу використовують реакцію Відаля. Який механізм взаємодії антигенів і антитіл лежить в її основі?

A. *Аглютинація

B. Преципітація

C. Бактеріоліз

D. Гемоліз

E. Імобілізація бактерій

1135 З фекалий хворого виділені шигели Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції?

A. *Провести фаготипування виділеної чистої культури

B. Скласти антибіотикограму

C. Поставити реакцію преципітації

D. За допомогою реакції зв‘язування комплементу

E. Поставити реакцію нейтралізації

1162 З крові хворого виділена культура збудника черевного тифу. Які культуральні властивості характерні для цього збудника?

A. * Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищі Ендо.

B. Утворення колоній червоного кольору з металевим блиском на середовищі Ендо.

C. Утворення безбарвних колоній на середовищі вісмут-сульфіт агар.

D. Утворення гемолізу на кров'яному агарі.

E. Утворення ніжної плівки на лужній пептонній воді.

1177 Зареєстрований спалах харчового отруєння, зв'язаний з використанням кондитерських виробів, які зберігалися при кімнатній температурі і при виготовленні яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли викликати це захворювання?

A. *Сальмонели

B. Кишкова паличка

C. Стафілококи

D. Легіонели

E. Холерний вібріон

1182 Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого додають діагностикуми трьох видів мікроорганізмів і результат якої оцінюють по наявності осаду з склеєних бактерій. Це реакція:

A. *Відаля

B. Борде - Жангу

C. Васермана

D. Райта

E. Асколі

1469 В лабораторію  особливо небезпечних інфекцій поступили випорожнення хворого з діагнозом “холера”. Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використовувати, щоб підтвердити або спростувати діагноз?

A. * Бактеріологічний

B. Алергічний

C. Бактеріоскопічний

D. Біологічний

E. Вірусологічний

1550 Хворий поступив в інфекційну клініку з попереднім діагнозом “Черевний тиф? ”. Відчуває себе хворим впродовж трьох днів. Використання якого методу дає можливість підтвердити діагноз?

A. *Виділення гемокультури

B. Виділення копрокультури

C. Виділення урінокультури

D. Виділення білікультури

E. Виділення розеолокультури

1608 При бактеріологічному дослідженні гнійного матеріалу післяопераційної рани на МПА виросли великі безбарвні слизисті колонії, які через 24 години при доступі сонячного світла утворювали зелено-блакитний пігмент із запахом меду або жасмину. Бактеріоскопія дозволила виявити грамнегативні лофотріхи. Яка культура бактерій знаходиться в гнійному  матеріалі?

A. *Pseudomonas aeruginosa

B. Proteus vulgaris

C. Klebsiella osaenae

D. Streptomyces griseus

E. Brucella abortus

1609 Хворий С., 28 років госпіталізований з явищами слабкій інтоксикації і діареї. Фекалії з домішками крові. При бактеріологічному дослідженні фекалій виявлені ізольовані звиті грамнегативні бактерії - мікроаерофіли, каталазополозитивні, уреазопозитивні, при з'єднанні двох клітин нагадують крила чайки, спор і капсул не утворюють, рухомі. Назвіть бактерії, для яких характерні вище перераховані ознаки?

A. *Helicobacter pylori

B. Bacterium coli

C. Haemophilus influensae

D. Proteus mirabilis

E. Salmonella typhi

1611 При дослідженні підозрілих харчових продуктів були виявлені рухомі грамнегативні палички, які після 18-годинного культивування на МПА проявили повзуче зростання у вигляді вуалеподібної плівки. Бактеріологічно було доведено, що виділені бактерії відносяться до представників сімейства:

A. *Proteus

B. Echerichiae

C. Pseudomonas

D. Salmonella

E. Shigella

1694 Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера -тип 2, Зонне, - тип I і ентеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини?

A. *Змішана інфекція

B. Вторинна інфекція

C. Носійство патогенних бактерій

D. Суперінфекція

E. Реінфекція

1718 Серед групи туристів (27 чоловік), які використовували для пиття воду з озера, через два дні у 7 чоловік з'явилися симптоми гострої діареї. Для встановлення етіології даного захворювання в баклабораторію направлений досліджуваний матеріал. Який досліджуваний матеріал необхідно направити в лабораторію для діагностики захворювання?

A. *Воду, випорожнення хворих

B. Кров хворих

C. Харчові продукти

D. Сечу

E. Мокроту

1739 При первинному посіві води на 1% пептонну воду, через 6 годин на поверхні середовища виявлений рост- ніжна плівка. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості?

A. * Збудника холери

B. Збудника чуми

C. Збудника туберкульозу

D. Збудника дизентерії

E. Збудника псевдотуберкульозу

1766 В місті зареєстрований спалах харчової токсикоінфекції, що виникла після вживання заварних тістечок, із залишків яких виділені патогенні мікроорганізми. Які з нижче перерахованих мікроорганізмів найймовірніше можуть викликати дану токсикоінфекцію?

A. *St. aureus

B. Cl. perfringens

C. E. coli

D. S. typhimurium

E. S. enteriditis

1790 У хворого виразковою хворобою шлунку з підвищеною кислотністю після ендоскопічного і бактеріологічного досліджень були виділені бактерії роду Helicobacter. Завдяки якій властивості ці мікроорганізми не гинуть в кислому середовищі шлунку?

A. * Уреазній активності

B. Каталазній активності

C. Оксидазній активності

D. Стійкості до ванкоміцину

E. Здатності утворювати капсулу

1792 Після дослідження біоптату, узятого у хворого при екзофагогастродуоденоскопії, був поставлений бактеріологічний діагноз: хелікобактериоз. Яка з особливостей бактерій, виділених у даного хворого, була обов'язково врахована при культивуванні?

A. *Мікроаерофильность

B. Наявність ферменту уреази

C. Колонізація клітин гастрального типу

D. Відсутність спор і капсул

E. Наявність шести полярних джгутиків

1809 З блювотних мас хворого виділені дуже рухомі, злегка зігнуті грамнегативні палички, які дають позитивну реакцію з діагностичною сироваткою Інаба. Які симптоми найймовірніше з'являться у хворого за відсутності лікування?

A. * Зневоднення організму

B. Бактеріемія

C. Ендотоксичний шок

D. Висипання на шкірі

E. Виразкові поразки кишечника

1810 При бактеріологічному дослідженні фекалий жінки 38 років, яка 1,5 року тому перенесла черевний тиф, була виявлена Salmonella typhi в кількості 100 кл/г. Як найточніше охарактеризувати стан обстеженої жінки?

A. * Бактеріоносійство

B. Дисбактеріоз

C. Реінфекція

D. Суперінфекція

E. Рецидив

1947 Від хворого з діагнозом дизентерія була виділена шигела із здатністю продукувати екзотоксин. Про який вид шигел йде мова?

A. * Шигела дизентерії

B. Шигела Зонне

C. Шигела Флекснера

D. Шигела Бойда

E. Шигела Нью-кастла

1966 При бактеріологічному дослідженні випорожнень кухаря ресторану, у якого клінічні прояви захворювання відсутні, на вісмут-сульфіт агарі виросли дрібні колонії з металевим блиском. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. * Сальмонели

B. Шигели

C. Ешеріхиі

D. Стафілококи

E. Стрептококи

2015 З випорожнень хворої дитини 6-місячного віку, який знаходився на штучному вигодовуванні, виділена культура кишкової палички з антигенною структурою 0-111. Який діагноз можна поставити?

A. *Колі-ентерит

B. Гастро-ентерит

C. Холероподібне захворювання

D. Харчове отруєння

E. Дизентерієподібне захворювання

2103 В інфекційне відділення госпіталізували хворого з скаргами на багаторазовий пронос і блювоту, біль в м'язах ніг, слабкість, втрату свідомості. Після огляду лікар встановив попередній діагноз "холера". Як необхідно досліджувати матеріал хворого для експрес діагнозу?

A. * Пряма і непряма РІФ

B. РА

C. Бактеріологічним методом

D. Серологічним методом

E. Біологічним методом

2376 В дитячому саду впродовж 4-х днів захворіло 10 дітей з різних вікових груп з клінічними ознаками гострої кишкової інфекції. При бактеріологічному дослідженні випорожнень цих хворих виділений збудник дизентерії Sonnei. У зв'язку несприятливою епідситуацією в даному дитячому колективі серед контактних дітей необхідно провести профілактичні заходи. Який препарат для специфічної профілактики необхідно призначити дітям, які були у контакті з цими хворими?

A. *Дизентерійний бактеріофаг.

B. Антибіотики.

C. Сульфаніламіди.

D. Вакцину ТАВ.

E. Імуноглобулін.

2459 В інфекційну лікарню поступила дитина з підозрою на колі-ентерит. З випорожнень виділена кишкова паличка. Як встановити приналежність палички до патогенних мікроорганізмів?

A.еакцією аглютинації з О- сироватками

B. На підставі біохімічних властивостей

C. Шляхом фаготипування

D. Мікроскопією забарвлених мазків

E. По характеру зростання на середовищі Ендо

2568  Хворий з підозрою на черевний тиф поступив в інфекційну лікарню на 3-й день захворювання. Який метод мікробіологічної діагностики слід використовувати ?

A. * Виділення гемокультури.

B. Виділення копрокультури.

C. Виділення урінокультури.

D. Виділення збудника з ліквори.

E. Виділення білікультури.

2622 В інфекційне відділення поступив хворий з підозрою на дизентерію. Якої основної з приведених методів лабораторної діагностики необхідно призначити?

A. *Бактеріологічний.

B. Серологічний.

C. Алергічний.

D. Біологічний.

E. Мікроскопічний.

2685 У хворого з типовою клінічною картиною дизентерії, внаслідок раннього застосування антибіотиків, під час бактеріологічного дослідження випорожнень, шигели не виявлені. Титр антишигельозних антитіл в РПГА в парних сироватках у даного хворого виріс в 4 рази. Про що це свідчить?

A.* Підтверджує діагноз дизентерії.

B. Виключає діагноз дизентерії.

C. Переніс дизентерію раніше.

D. Неспецифічна реакція.

E. Вакцинальна  реакція.

2871 При бактеріологічному дослідженні сечі хворого пієлонефритом виділені мікроорганізми, які утворюють на м‘ясо-пептонному агарі жовто-зелений пігмент і характерний запах. Як вони називаються?

A. *Псевдомонади

B. Ешеріхиі

C. Протєї

D. Клебсієли

E. Азотобактерії

2880 Хворому запропонували пройти бактеріологічний аналіз для встановлення етіології виразки шлунку. Які мікроорганізми мають  намір виявити?

A. *Хелікобактер

B. Лістерії

C. Лептоспіри

D. Сальмонелу

E. Шигелу

2922 При ідентифікації збудника харчової токсикоінфекції з'ясувалося, що по своїх біохімічних властивостями він відноситься до роду Salmonell. Яка ознака збудника дозволить найточніше встановити його видову приналежність?

A. *Антигенна структура

B. Фаготип

C. Культуральні властивості

D. Патогенність для лабораторних тварин

E. Морфо-тінкторіальні властивості

3005 В патогенезі холери значну роль грають екзо- і ендотоксини, ферменти агресії. Основним синдромом цієї хвороби є дегідратація. Виберіть, що з перерахованого є основною причиною обезводнення.

A. *Активація аденілатциклази

B. Відщеплення нейрамінової  кислоти

C. Деструкція гіалуронової кислоти

D. Дефект фосфоліпідів мембран

E. Деструкція муцину

3079 Вкажіть збудника інфекції, який може вражати слизові оболонки, викликати запалення внутрішніх органів, сепсис, утворення синьо-зеленого гною, як правило, стійкий до більшості антибіотиків:

A. *Pseudomonas aeruginosa

B. Proteus vulgaris

C. Staphylococcus aureus

D. Streptococcus mutants

E. Escherichia coli

3239 При бактеріологічному дослідженні блювотних мас хворих виділені грамнегативні палички середніх розмірів із закругленими кінцями, рухомі групи В. Ідентичні мікроорганізми , що аглютинуються сальмонельозною О-сироваткою,виявлені в м'ясному салаті, який напередодні вживали всі хворі. Про збудників якого захворювання можна думати в даному випадку?

A.* Сальмонели - збудники гострого гастроентериту.

B. Сальмонели - збудники черевного тифу.

C. Сальмонели - збудники паратифу А.

D. Ешеріхії - збудники харчової токсикоінфекції.

E. Протеї - збудники харчової токсикоінфекції.

3243 З калу і блювотних мас хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроорганізму, що викликає це захворювання?

A. *Аглютинації з сироватками, що містять О-антітела.

B. Аглютинації з сироватками, що містять Н-антитела.

C. Пасивної гемаглютинації з еритроцитарним антигенним діагностикумом.

D. Аглютинації Відаля.

E. Преципітації.

3456 У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взятий біоптат слизової оболонки в області виразки. З біоптату виготовлений мазок-відбиток, пофарбований за методом Грама; з рештою біоптату проведена проба на уреазну активність. Під час мікроскопії мазка-відбитка виявлені Грам-негативні спіралеподібні мікро-організми, тест на уреазну активність - позитивний. Які бактерії були виявлені? 

A. Helycobacter pylori *

B. Spirilla minor 

C. Shigella flexneri 

D. Treponema pallidum 

E. Campylobacter jeuni 

4482 При бактеріологічному дослідженні випорожнень чотиримісячної дитини з симптомами гострої кишкової інфекції на середовищі Ендо виросли у великій кількості червоні колонії. Які це можуть бути мікроорганізми?

A.шерихії

B. Сальмонели

C. Стафілококи

D. Стрептококи

E. Шигели

4492 Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але наступного дня стан хворого погіршав, температура підвищилася до  39С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

A. *Дією ендотоксинів збудника

B. Алергічною реакцією

C. Нечутливістю збудника до левоміцетину

D. Приєднанням вторинної інфекції

E. Реінфекцією

4506 До лікаря-інфекціоніста на прийом прийшов хворий з скаргами на лихоманку, яка триває три дні, загальну слабкість, безсоння, погіршення апетиту. Лікар запідозрив черевний тиф. Який метод лабораторної діагностики краще всього призначити для підтвердження діагнозу?

A.* Виділення гемокультури

B. Виділення копрокультури

C. Виділення урінокультури

D. Виділення білікультури

E. Виділення мієлокультури

4573 У хлопчика 7 років  холероподібне захворювання (блювота, профузна діарея). При посіві фекалий хворого на середовище Ендо, виросли однотипні колонії: малинового кольору, з металевим блиском. Який мікроорганізм є найбільш вірогідним збудником захворювання?

A. *Ентеротоксигенна  Escherichia coli

B. Salmonella enteritidis

C. Yersinia enterocolitica

D. Shigella sonnei

E. НАГ-ВІБРІОН

4577 Для серологічної діагностики черевнотифозного бактеріоносійства був використаний діагностикум, який є обробленими таніном еритроцитами барана, на яких адсорбований Vi-антиген Salmonella typhi. У якій реакції буде застосований цей діагностикум?

A. * РПГА

B. РГГА

C. РГА

D. РП

E. РЗК

4739 При бактеріологічному дослідженні промивних вод хворого  харчовим отруєнням висіяли чисту культуру бактерій з такими властивостями: грамнегативна рухома паличка, на середовищі Ендо росте у вигляді безбарвних колоній. Представником якого роду було обумовлено захворювання?

A. * Salmonella

B. Shigella

C. Iersinia

D. Esherichia

E. Citrobacter

4826 В реакції пасивної гемаглютинації, поставленої з еритроцитарним черевнотифозним Vi-діагностикумом, виявлені антитіла в розведенні сироватки обстежуваного до 1:80, що вище за діагностичний титр. Такий результат свідчить

A. *Про можливе носійство паличок черевного тифу

B. Про гостре захворювання черевним тифом

C. Про рецидив черевного тифу

D. Про інкубаційний період черевного тифу

E. Про реконвалесценцію хворого черевним тифом

4954 В інфекційну клініку доставлений пацієнт з діареєю. При бактеріоскопічному дослідженні фекальних мас у нього виявили “грам –“ зігнуті палички. У хворого можна припустити:

A. *Холеру

B. Черевний тиф

C. Сальмонельозний гастроентерит

D. Дифтерію

E. Кишкову форму чуми

5294 Хворий з підозрою на черевний тиф був госпіталізований в інфекційне відділення на 11-й день захворювання. Який основний матеріал для дослідження краще всього узяти від хворого в цей період?

A. *Сироватку крові.

B. Сечу.

C. Випорожнення.

D. Жовч.

E. Вміст розеол.

5608 З організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати по антигенній будові. Яку серологічну реакцію потрібно використовувати для цього?

A. * Реакцію аглютинації

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію нейтралізації

D. Реакцію преципітації

E. Реакцію опсонізації

5837 Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактерійної дизентерії, було призначено провести серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використовувати для цього?

A. *Пасивної гемаглютинації

B. Зв‘язування комплементу

C. Преципітації

D. Гемолізу

E. Бактеріолізу

5838 При повторній постановці реакції аглютинації Відаля, виявлено наростання титрів антитіл до О-антігенів S.typhi в сироватці хворого з 1:100 до 1:400. Як можна оцінити отримані результати?

A. *Хворіє на черевний тиф

B. Є гострим носієм черевнотифозних мікробів

C. Є хронічним носієм черевнотифозних мікробів

D. Раніше перехворів черевним тифом

E. Раніше щепився проти черевного тифу

6259 Від хворого в лабораторії виділена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

A. *Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

B. Поставити реакцію аглютинації з сироваткою хворого

C. Поставити реакцію непрямої гемаглютинації

D. Провести реакцію молекулярної гібридизації ДНК

E. Виявити термостабільні антигени в реакції кольцеприципитації

6261 В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

A. *Для виявлення антитіл в реакції пасивної гемаглютинації

B. Для виявлення антитіл в реакції зв‘язування комплементу.

C. Для виявлення антитіл в реакції Відаля

D. Для виявлення антитіл в реакції гальмування гемаглютинації

E. Для серологічної ідентифікації збудника черевного тифу.

6285 Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій грунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакції пасивної гемаглютинації. Який стандартний препарат слід застосувати в цій реакції?

A. *Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій

B. Антитіла проти імуноглобулінів основних класів

C. Моноклональні антитіла

D. Монорецепторні діагностичні сироватки

E. Еритроцити барана і гемолітичну сироватку.

6366 При обстеженні на бактеріоносійство черевного тифу в сироватці крові робітниці кухні  шкільної їдальні виявлені Vi-антитела. Яка з перерахованих реакцій була використана в даному випадку?

A. * РНГА

B. Реакція Відаля

C. РЗК

D. ІФА

E. РИФ

6367 При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого кишковою інфекцією, була виділена Shigella sonnei. Яка з перерахованих серологічних реакцій була застосована для ідентифікації виділеної чистої культури?

A. *Реакція аглютинації

B. Реакція преципітації

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Реакція нейтралізації

E. Реакція лізису

 

5.Збудники бактерійних респіраторних і анаеробних інфекцій.

188 У хворої на дифтерію дитини через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки, з'явилися висипання на шкірі, які супроводжувалися сильним свербінням, підвищилася температура тіла до 38С, з'явилися болі в суглобах. Яку причину цих симптомів Ви припускаєте?

A. *Сировактова хвороба

B. Анафілактична реакція

C. Атопія

D. Гіперчутливість сповільненого типу

E. Контактна алергія

189 При підозрі на туберкульоз хворій дитині зробили пробу Манту. Через 24 години в місці введення алергену з'явилася припухлість, гіперемія і хворобливість. Які основні компоненти визначають цю реакцію організму?

A. *Мононуклеари, Т-лімфоцити і лімфокини

B. Гранулоцити, Т- лімфоцити і Ig G.

C. Плазматичні клітини, Т-лімфоцити і лімфокіни

D. В-лімфоцити, Ig М

E. Макрофаги, В-лімфоцити і моноцити

252 В лабораторію поступила мокрота хворого на туберкульоз. Який метод фарбування необхідно використовувати для виявлення збудників туберкульозу?

A. *Циля-Нильсена

B. Грам-Синьова

C. Романовського-Гімзи

D. Буррі-Гінса

E. Нейсера

262 Лікар отолярінголог при огляді хворого відзначив гіперемію, значний набряк мигдалин з сірим нальотом на них. При мікроскопії нальоту були виявлені грампозитивні палички, розташовані під кутом один до одного. Про яке захворювання може  йти  мова?

A. *Дифтерія

B. Ангіна

C. Скарлатина

D. Менінгоназофарінгит

E. Епідемічний паротит

263 Хворий Н. поступив в лікарню з скаргами на блювоту, втрату свідомості, двоїння в очах, трудність при ковтанні. Лікар запідозрив ботулізм. Які методи діагностики доцільно призначити для підтвердження діагнозу?

A. *Біологічна проба, бактеріологічний

B. Алергічна проба, серологічний

C. Бактеріологічний, мікологічний

D. Протозоологічний, мікроскопічний

E. --

266 В клініку доставлений хворий з тяжким загальним станом, високою температурою, утрудненим диханням. Бактеріоскопічне дослідження матеріалу із зіву і дихальних шляхів дозволило попередньо діагностувати дифтерійний круп. Який метод забарвлення при цьому був застосований?

A. *Нейсера

B. Циля-Нільсена

C. Буррі-Гінса

D. Пешкова

E. Ожешки

348 У зв'язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести попереджувальну вакцинацію в студентській групі. Який препарат слід використовувати для створення штучного активного імунітету?

A. *Дифтерійний анатоксин

B. Антидифтерійну сироватку

C. Специфічний імуноглобулін

D. Вакцину АКДП

E. Вакцину з  убитих бактерій

389 В закритому колективі виникла необхідність перевірити стан імунітету до дифтерії, щоб обгрунтувати необхідність вакцинації. Які дослідження слід провести з такою метою?

A. *Встановити титр антитоксинів в РНГА

B. Перевірити членів колективу на носійство палички дифтерії

C. Встановити рівень антитіл проти дифтерійної палички

D. Перевірити медичну документацію щодо вакцинації

E. Перевірити стан імунітету щодо дифтерійної палички

514 В мазку з матеріалу, узятого від хворого з підозрою на дифтерію, виявлені жовті палички з синіми зернами на кінцях. Який спосіб забарвлення використаний в даному випадку?

A. * Нейсера

B. Лефлера

C. Циля- Нільсена

D. Козловського

E. Романовського

552 При дослідженні мокроти хворого методом Прайса в мазках виявлені червоного кольору паличкоподібні бактерії, що утворюють звиті тяжи. Яка речовина обумовлює склеювання даних бактерій і їх зростання у вигляді джгутів?

A. *Корд-фактор

B. Альттуберкулін

C. Фтіоновая кислота (фосфатид)

D. Туберкулостеаріновая кислота

E. РРD

579 У хворого через 7 днів після травми в автомобільній катастрофі з'явилися симптоми правця. Йому призначили курс лікування протиправцевою сироваткою і хворий почав видужувати. За два тижні у хворого підвищилася температура, збільшилися лімфовузли, з'явилася набряклість суглобів, висип, свербіння і порушення з боку серцево-судинної системи. Як називається стан, який виник у хворого?

A. *Сироваткова хвороба

B. Кропив'янка

C. Анафілактичний шок

D. Дисбактеріоз

E. Набряк Квінке

581 У хворої дитини з підозрою на дифтерію було узято на дослідження відокремлюване ураженої слизистої оболонки зіву. Приготований і забарвлений мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітки визначається у виявлених мікроорганізмах?

A. *Зерна волютину

B. Плазміди

C. Капсула

D. Спори

E. Джгутики

585 При медичному обстеженні учнів 1 класу поставлена проба Манту. З 35 учнів у 15 проба Манту була негативною. Що необхідно зробити дітям з негативною пробою Манту?

A. *Ввести вакцину БЦЖ

B. Ввести антитоксичну сироватку

C. Ввести вакцину антирабічну

D. Зробити повторну пробу

E. Досліджувати сироватку крові

707 Дитині у віці 6 років, у якої є підозри на активний туберкульозний процес, проведена діагностична реакція Манту. Який імунобіологічний препарат при цьому був введений?

A. * Туберкулін.

B. Вакцина БЦЖ.

C. Вакцина АКДП.

D. Тулярін.

E. Вакцина АДП.

726 У хворого після споживання консервованих грибів з'явилися симптоми бульбарного паралічу: птоз, двоїння в очах, афонія, порушення ковтання. Попередній діагноз: ботулізм. За допомогою якої реакції можна визначити тип токсину?

A. * Реакції нейтралізації

B. Реакції аглютинації

C. Реакції преципітації

D. Реакції зв‘язування комплементу

E. Реакції імунофлюоресценції

815 У хворого після комплексного обстеження встановлений діагноз: лепра. Яка шкіряно-алергічна реакція має вирішальне значення у встановленні діагнозу?

A. * Реакція Мітсуда

B. Реакція Молоні

C. Реакція Дика

D. Реакція Кумбса

E. Реакція Шику

876 В лікарні мав місце випадок анаеробної інфекції після планової хірургічної операції. Який матеріал необхідно направити для бактеріологічного дослідження для встановлення причини цього випадку?

A. *Перев‘язочний, шовний матеріал (шовк, кетгут)

B. Сечу

C. Кров

D. Шматочки ураженої тканини

E. Тканинну рідину

887 Новонароджений 20 днів, помер від правця. Де з найбільшою вірогідністю може бути знайдений  збудник?

A. * Пупковая ранка

B. Спинний мозок

C. Кров

D. Шлунково-кишковий тракт

E. М'язи

1003 В дитячому садку зробили пробу Манту. Який препарат був для цього використаний?

A. *Туберкулін

B. Бруцеллін

C. Тулярін

D. Антраксин

E. Токсоплазмін

1010 Від хворої дитини з підозрою на дифтерію виділена корінебактерія дифтерія. Яке дослідження необхідно провести, щоб переконатися, що даний мікроорганізм є збудником дифтерії у цієї дитини?

A. *Перевірити токсигенність мікроорганізму

B. Провести забарвлення по методу Буррі - Гинса

C. Зробити посів на кров'яний агар

D. Заразити кролика

E. Провести реакцію аглютинації

1072 В хірургічне відділення поступив хворий з симптомами газової анаеробної інфекції, збудник якої не встановлений. Яким з перерахованих препаратів необхідно призначити цьому хворому для проведення специфічного лікування?

A. * Полівалентна протигангренозна сироватка.

B. Протиправцева антитоксична сироватка.

C. Протівоботулічна антитоксична сироватка.

D. Типова протигангренозна сироватку.

E. Сорбований секста-анатоксин.

1178 Серед дітей школи - інтернату мають місце випадки захворювання ангіною. При мікроскопії мазків з мигдалин, забарвлених по методу Нейсера, знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, які розміщуються у вигляді римської цифри п'ять. Яку інфекцію можна підозрювати в цьому випадку?

A. *Дифтерію

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Лістеріоз

D. Тонзиліт

E. Скарлатину

1179 В бактеріологічну лабораторію направлена мокрота хворого  туберкульозом. Для бактеріоскопічного дослідження препаратів - мазків і виявлення туберкульозної палички потрібно використовувати один з вказаних методів забарвлення:

A. *Циля - Нільсена

B. Буррі - Гинса

C. Здродовського

D. Грама

E. Романовського

1180 В бактеріологічній лабораторії досліджувалася в'ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння. При мікроскопії виділеною на середовищі Кітта - Тароцци культури, виявлені мікроорганізми схожі на тенісну ракетку. Який діагноз встановить лікар?

A. *Ботулізм

B. Сальмонельоз

C. Холера

D. Дизентерія

E. Черевний тиф

1298 Після вживання м'ясних консервів у хворого Н. з'явилося двоїння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, утруднене дихання, м'язова слабкість. Поставлений діагноз «ботулізм». З яким чинником патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

A. *Екзотоксин.

B. Гемолізин.

C. Ендотоксин.

D. Плазмокоагулаза.

E. Фібринолізин.

1364 В лабораторії проводилися дослідження по  діагностиці правця. Яким методом стерилізації потрібно знищити виділені культури правця?

A. *Автоклавуваням

B. Кип'яченням

C. Тиндалізацією

D. Сухим жаром

E. Пастеризацією

1466 У хворого, який постраждав в автокатастрофі, лікар запідозрив можливий розвиток анаеробної інфекції рани. Який препарат доцільно використовувати для специфічного лікування ще до встановлення лабораторного діагнозу?

A. * Полівалентну специфічну сироватку

B. Анатоксин

C. Типоспецифічну імунну сироватку

D. Нативну плазму

E. Плацентарний гама-глобулін

1467 У студента Д. після вживання м'яса, консервованого в домашніх умовах, з'явилися симптоми харчового отруєння Clostridium botulinum: диплопія, порушення мови і параліч дихання. Чим обумовлені такі симптоми ботулізму?

A. * Дією нейротоксину

B. Інвазією Cl. вotulinum в епітелій кишечника

C. Секрецією ентеротоксину

D. Ендотоксичним шоком

E. Активацією аденілатциклази

1468 З центрифугату порції сечі, отриманої від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод забарвлення препарату використовують для виявлення збудника?

A. * По Цилю-Нільсену

B. По Бурі

C. По Граму

D. По Леффлеру

E. По Ожешко

1610 При забарвленні методом Циля-Нільсена бакпрепаратов, виготовлених з мокроти, виявлена наявність яскраво-червоних паличок, які розміщуються одиночно або групами, не чутливих до дії кислот. На живильних середовищах перші ознаки зростання з'являються на 10-15 діб. До якого виду відносяться ці  бактерії?

A. *Micobacterium tuberculosis

B. Versinia pseudotuberculosis

C. Histoplasma dubrosii

D. Klebsiella rhinoscleromanis

E. Coxiella burnettii

1683 Антитоксичні сироватки використовуються для профілактики і лікування:

A. *Дифтерії.

B. Кашлюку.

C. Дизентерії.

D. Гонореї.

E. Туберкульозу.

1721 В лікарню поступила дитина з діагнозом дифтерія. Якими препаратами для специфічної терапії Ви скористаєтеся?

A. *Протидифтерійною антитоксичною сироваткою, антибіотиками

B. Дифтерійним анатоксином, антибіотиками

C. Вакциною «Кодівак», сульфаниламидами

D. Дифтерійними вакцинами: АКДП, АДП, АД

E. Дифтерійним бактеріофагом

1738 В хірургічне відділення поступив хворій з газовою гангреною гомілки. Етіологія не встановлена. Чим проводити специфічне лікування даного хворого?

A. *Ввести полівалентну антитоксичну протигангренозну сироватку

B. Провести хірургічну обробку рани

C. Призначити високі дози сульфаніламідних препаратів

D. Провести вакцинацію

E. Призначити високі дози антибіотиків

1740 В мазку, приготованому з мокроти хворого туберкульозом мікобактерії (БК) не виявлені. Чи можна підвищити вірогідність бактеріоскопічного виявлення збудника в мокроті? Якщо так, то якими методами.

A. * Методами збагачення досліджуваного матеріалу (центрифугуванням, флотацією)

B. Біологічним методом

C. Посівом матеріалу на середовища збагачення

D. Методом иммуноферментного аналізу

E. Серологічними методами

1813 У чоловіка 36 років з підозрою на туберкульоз нирок було проведено дослідження осаду сечі. При мікроскопії знайдені кислотостійкі бактерії, але  методом Прайса корд-фактор не виявлений. Яке дослідження дозволить найточніше підтвердити або спростувати попередній діагноз?

A. * Зараження лабораторних тварин

B. Вивчення токсигенності

C. Фаготипування виділеної культури

D. Серологічна ідентифікація збудника

E. Шкірна алергічна проба

1814 Обстежуючи дитину 6 років, лікар відмітив на глоткових мигдалинах сірувату плівку, при спробі видалення якої виникла слабка кровотеча. Бактеріоскопія мазків з мигдалин показала наявність грампозитивних бактерій булавоподібной форми. Які симптоми можуть виявитися у дитини в самі найближчі дні, якщо не буде проведено специфічне лікування?

A. * Токсичні поразки серцевої м'язи, печінки, нирок

B. Набряк легенів

C. Дуже сильний нападоподібний кашель

D. Папульозні висипання на шкірі

E. Хвилеподібна лихоманка

1816 На глоткових мигдалинах дворічного хлопчика, який не отримував планові щеплення АКДП, виявлені мікроорганізми, які по морфологічних і біохімічних ознаках ідентичні Corynebacterium diphtheria. Але реакція преципітації в гелі з антитоксичною сироваткою дала негативний результат. Яку форму інфекційного процесу може викликати цей збудник у дитини, якщо терміново не почати лікування?

A. * Безсимптомне бактеріоносійство

B. Легка нетоксична форма захворювання

C. Токсична ускладнена форма захворювання

D. Хронічне захворювання з поразкою внутрішніх органів

E. Персистуюча інфекція

1948 В мазках, які були виготовлені з мокроти хворого  туберкульозом легенів, мікобактерії не виявлені. Яким методом можна підвищити вірогідність виявлення мікобактерій в цих  мазках?

A. * Гомогенізації і флотації

B. Прайса і Школьникової

C. Темнопольною мікроскопією

D. Мікроскопією препаратів, забарвлених по Цилю-Нільсену

E. Мікроскопією нативних мікропрепартів

2016 Хворому  туберкульозом, в анамнезі якого була відкрита легенева форма захворювання, проведено мікроскопічне дослідження мокроти з метою виявлення збудника. Який метод забарвлення доцільно використовувати при цьому?

A. *Метод Циля-Нільсена

B. Метод Грама

C. Метод Буррі-Гінса

D. Метод Романовського-Гімзи

E. Метод Нейсера

2092 У дитини 4 років спостерігаються клінічні ознаки кашлюку. З метою серологічної діагностики була поставлена розгорнена реакція з кашлюковим і паракашлюковим діагностикумами. На дні пробірок, до яких був  внесений діагностикум з Bordetella parapertussis, утворився зернистий осад. Які антитіла виявили збудника?

A. * Аглютиніни

B. Преципітіни

C. Опсоніни

D. Бактеріолізини

E. Антитоксини

2130 Хворий тривалий час лікується з приводу хронічної пневмонії. При мікроскопічному дослідженні мокроти в мазках, забарвлених по методу Циля, - Нільсена, виявлені червоні палички розмірами 0,25х4 мкм, розташовані одиночно, іноді невеликими групами. Яке захворювання у пацієнта?

A. *Туберкульоз легенів

B. Пневмококова пневмонія

C. Актиномікоз легенів

D. Грипозна пневмонія

E. Кандидоз легенів

2154 Через декілька хвилин після введення  хворому правцем  препарату, з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат найімовірніше  міг  стати причиною виниклого ускладнення?

A. *Антитоксична сироватка

B. Сульфаніламід

C. Антибіотик

D. Анатоксин

E. Донорський гамма- глобулін

2210 Хворому після вживання інфікованого продукту необхідно провести екстрену профілактику ботулізму. Вкажіть, яким з перерахованих препаратів слід використовувати ?

A.* Полівалентна антитоксична сироватка.

B. Інтерферон.

C. Моновалентна антитоксична сироватка.

D. Анатоксин.

E. Плацентарний гамма-глобулін.

2458 В дитячому садку потрібно провести специфічну профілактику дифтерії. Який препарат слід для цього використовувати?

A. *Анатоксин

B. Антибіотики

C. Імуномодулятори

D. Корпускулярну вакцину

E. Сироватку

2684 У хворого з підозрою на дифтерію, під час бактеріоскопічного дослідження мазка із зіву виявлені паличкоподібні бактерії із зернами волютина. Який  етіотропний препарат слід вибрати в даному випадку?

A. *Протидифтерійну антитоксичну сироватку.

B. Бактеріофаг.

C. Дифтерійний анатоксин

D. Еубіотик.

E. Інтерферон.

2831 При мікроскопії мазка, приготованого з досліджуваного матеріалу від хворої дитини з підозрою на дифтерію і забарвленого по Нейссеру, виявлені палички світло-коричневого кольору з темно-синіми включеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітки виявлений?

A. *Зерна волютину.

B. Спори.

C. Капсула.

D. Джгутики.

E. Ядерна субстанція.

2840 При бактеріологічному дослідженні гною з післяопераційної рани, виділені мікроорганізми, які дали зростання на цукрово-кров'яному агарі через 7-10 днів в анаеробних умовах: колонії S-форми, блискучі, чорного кольору з неприємним запахом. При мікроскопії виявлені поліморфні грамнегативні палички. Які мікроорганізми могли викликати цей нагноювальний процес?

A. *Бактероїди.

B. Клостридії.

C. Фузобактерії.

D. Вейлонелли.

E. Кишкова паличка.

2843 Обстежуючи хвору дитину, у якої підвищення температури до 38 С, болі в горлі при ковтанні, одутлість обличчя, адинамія, брудно-білі плівки на мигдалинах, лікар запідозрив дифтерію. Якими мікробіологічними методами можна підтвердити передбачуваний діагноз?

A. *Мікроскопічним + бактеріологічним.

B. Мікроскопічним + алергологічним.

C. Мікроскопічним + серологічним.

D. Алергологічним + серологічним.

E. Біологічним + серологічним.

2882 У хворого впродовж 10 днів  підвищена температура і напади характерного кашлю. Лікар призначив посів слизу з носоглотки на середовище КВА. Який мікроорганізм передбачається виявити?

A. * Паличку кашлюку

B. Паличку інфлуенци

C. Лістерію

D. Стафілокок

E. Клебсієлу

2884 В бактеріологічну лабораторію з осередку харчового отруєння доставлена в'ялена риба, при дослідженні якої на середовищі Китта - Тароцци бактеріолог виявив мікроорганізми подібні  до “тенісної ракетки”. Збудником якої хвороби вони є?

A. *Ботулізму

B. Сальмонельозу

C. Дизентерії

D. Стафілококової токсикоінфекції

E. Черевного тифу

2923 В ПТУ поступив хлопець 16 років з сільської місцевості. При плановому проведенні реакції Манту виявилось, що у цього хлопця вона негативна. Яка найбільш раціональна тактика лікаря?

A. *Зробити щеплення БЦЖ

B. Повторити реакцію через 1 місяць

C. Провести серодіагностику туберкульозу

D. Терміново ізолювати хлопцеві з учбового колективу

E. Провести прискорену діагностику туберкульозу методом Прайса

3016 Збудник правця продукує екзотоксин з різною біологічною дією. Які клінічні прояви може викликати у людини цей токсин?

A. *Спазм жувальних м'язів

B. Порушення зору

C. Діарею

D. Висипання на шкірі

E. Нудоту

3238 У дитини з підозрою на дифтерію із зіву виділена чиста культура мікроорганізмів і вивчені їх морфологічні, тинкторіальні, культуральні і біохімічні властивості, що виявилася типовою для збудників дифтерії. Яке дослідження необхідно ще провести для остаточного висновку про те, що виділена патогенна дифтерійна паличка?

A*. Визначення токсигенних властивостей.

B. Визначення протеолітичних властивостей.

C. Визначення уреазної активності.

D. Визначення цистиназної активності.

E. Визначення здатності розщеплювати крохмаль

4576 З носоглотки дитини 5 років виділений мікроорганізм, який по морфологічних і біохімічних ознаках ідентичний Corynebacterium diphtheriae, але не утворює екзотоксин. В результаті якого процесу цей мікроорганізм може стати токсигенним?

A. * Фаговая конверсія

B. Культивування на телуритовому середовищі

C. Пасаж через організм чутливих тварин

D. Вирощування у присутності антитоксичної сироватки

E. Хромосомна мутація

4781 В баклабораторії при мікроскопії мазків з мокроти хворого  хронічним легеневим захворюванням, забарвлених по Цилю-Нільсену, виявлені червоні палички. Яка властивість туберкульозної палички виявлена при цьому?

A. *Кислотостійкість

B. Лугостійкість

C. Спиртостійкість

D. Капсулообразованіє

E. Спороутворення

4782 При оформленні дитини в школу для вирішення питання про необхідність ревакцинації поставлена проба Манту, яка виявилася негативною. Про що свідчить даний результат проби?

A. *Про відсутності клітинного імунітету до туберкульозу

B. Про наявність клітинного імунітету до туберкульозу

C. Про відсутність антитіл до туберкульозних бактерій

D. Про відсутність антитоксичного імунітету  до туберкульозу

E. Про наявність антитіл до туберкульозних

бактерій

4827 Для визначення токсигенності дифтерійних паличок, на щільне живильне середовище поклали смужку фільтрувального паперу, просочену антитоксичною дифтерійною сироваткою, а поряд з нею підсіяли у вигляді бляшок культуру мікроорганізмів, що вивчалася, і завідомо токсигенний штам. Якщо культура мікроорганізмів, що вивчається, продукує екзотоксин, то утворюються:

A. *Лінії преципітації

B. Зони гемолізу

C. Зони дифузного помутніння

D. Зони лецитиназної активності

E. Кільце преципітації

4830 Для визначення рівня протидифтерійного імунітету у дитини, вирішено було поставити реакцію пасивної гемаглютинації. Чим необхідно сенсибилизировать еритроцити, щоб вирішити поставлену задачу?

A. *Дифтерійним анатоксином

B. Дифтерійним антитоксином

C. Антигенами дифтерійної палички

D. Протидифтерійною сироваткою

E. Гемолітичною сироваткою

4870 При дослідженні мокроти, узятої у хворого з підозрою на туберкульоз, приготували препарат і забарвили його по Цилю-Нільсену. Яка мікроскопічна картина при підтвердженні передбачуваного діагнозу?

A. *Тонкі бактерії червоного кольору

B. Мікроорганізми з ядром рубіново-червоного кольору і блакитною цитоплазмою

C. Червоного кольору овоїдні бактерії, біполярно забарвлені

D. Паличкоподібні мікроорганізми у вигляді ланцюжків, фіолетового кольору

E. Коковідні мікроорганізми червоного кольору

5003 В інфекційну клініку поступила дівчинка 7 років з високою температурою, скаргами на біль в горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію і дав вказівку узяти матеріал із зіву і виділити чисту культуру збудника. Виберіть, що з перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу “дифтерія” після виділення чистої культури збудника?

A. *Проба на токсигенність

B. Виявлення у збудника волютинових зерен

C. Проба на цистиназу

D. Гемолітична здатність збудника

E. Фаголізабельность

5288 В дитячому відділенні інфекційної клініки хлопчикові поставлений діагоноз "дифтерія". Який препарат потрібно ввести хворому в першу чергу?  

A. *Протидифтерійну антитоксичну сироватку.

B. Дифтерійний анатоксин.

C. АКДП.

D. АДП.

E. ТАВtе.

5289 В мазку з нальоту на мигдалинах хворого з підозрою на дифтерію, виявлені палички синього кольору з потовщеннями на полюсах. Який метод забарвлення мазків був використаний?

A. *Лефлера.

B. Бурі.

C. Гінса.

D. Грама.

E. Нейсера.

5290 В пологовому будинку проведена імунізація грудних дітей проти туберкульозу. Яка з перерахованих вакцин була використана?

A. *БЦЖ.

B. АДП.

C. АКДП.

D. EV.

E. CTI.

5291 В першому класі було проведено медичне обстеження учнів з метою відбору дітей для ревакцинації проти туберкульозу. Яку з приведених нижче проб при цьому використовували?

A.* Проба Манту.

B. Проба Шика.

C. Нашкірна проба з тулярином

D. Проба Бюрне.

E. Проба з антраксином

5292 В дитячому садку планується проведення вакцинації проти кашлюку. Яким з приведених нижче препаратів необхідно використовувати з цією метою?

A. *Вакцина АКДП.

B. Вакцина БЦЖ.

C. Типоспецифічна сироватка.

D. Нормальний гама-глобулін.

E. АДП анатоксин.

5606 Від хворого виділили чисту культуру корінебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використовувати для визначення токсигенності бактерій?

A. * Реакцію преципітації в агарі

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію зв‘язування комплементу

D. Реакцію гальмування гемаглютинації

E. Реакцію непрямої гемаглютинації

5611 Хворий доставлений в лікарню з попереднім діагнозом «ботулізм». Яку серологічну реакцію слід застосувати для виявлення  токсину  ботулізму в досліджуваному матеріалі?

A. * Реакцію нейтралізації

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію зв‘язування комплементу

D. Реакцію преципітації

E. Реакцію імунофлюоресценції

5677 В бактеріологічній лабораторії проводиться дослідження м'ясних консервів на вміст  токсину  ботулізму. Для цього досліджуваній групі мишей ввели екстракт з досліджуваного матеріалу і антитоксичну протиботулінічну сироватку типів А, В, Е; контрольній групі мишей ввели екстракт без противоботулинической сироватки. Яка серологічна реакція була використана?

A. *Нейтрализації

B. Преципітації

C. Зв‘язування комплементу

D. Опсоно-фагоцитарна

E. Подвійної імунної дифузії

6125  Дитині 10 років поставлена проба Манту (з туберкуліном). Через 48 годин на місці введення туберкуліну з'явилася папула розміром до 8 мм в діаметрі. Який тип реакції гіперчутливості розвинувся після введення туберкуліну?

A. * Реакція гіперчутливості IV типу.

B. Реакція типу феномен Артюса.

C. Реакція типу сироваткової хвороби.

D. Атопічна реакція.

E. Реакція гіперчутливості ІІ типу.

6. Збудники спірохетозів і зоонозних інфекцій.

243 В клініку поступив чоловік 67 років з скаргами на головний біль, підвищення температури, загальну слабкість. Об'єктивно на бічних ділянках тіла видно висип, селезінка збільшена. У віці 35 років хворий переніс висипний тиф. Проведена серологічна реакція аглютинації з рикетсіями Провачека позитивна 1:160, з протеем Ох19 -негативна. Яке  це  захворювання?

A. *Болезнь Брілла

B. Блошиний висипний тиф

C. Волинська лихоманка

D. Везікульозний рикетсіоз

E. Черевний  тиф

244 З метою підтвердження діагнозу “туляремія” мисливцеві, госпіталізованому на 5 день хвороби слід призначити для ранньої діагностики :

A. *Алергічну пробу

B. РА

C. РНГА

D. РЗК

E. РІФ

248 При мікроскопічному дослідженні мікропрепарата крові, забарвленому по Романовському-Гімза, лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з декількома великими завитками завдовжки від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина?

A. *Поворотного тифу

B. Сифілісу

C. Лептоспірозу

D. Тріпаносомозу

E. Лейшманіозу

249 В мікропрепараті, виготовленому з пунктату регіонального лімфовузла хворого, забарвленого по Романовському-Гімза, лікар виявив тонкі мікроорганізми з 12-14 рівномірними завитками, з гострими кінцями довжиною 10-13 мкм блідо-рожевого кольору. Про збудника якого інфекційного захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Сифілісу

B. Тріпаносомозу

C. Лептоспірозу

D. Поворотного тифу

E. Лейшманіозу

258 При плановому обстеженні доярок поставлена шкіряно-алергічна проба Бюрне. Вказана проба використовується для виявлення гіперчутливості до :

A. *Бруцеліну

B. Туберкуліну

C. Альттуберкуліну

D. Туляріну

E. Антраксину

301 В селищі Д. у декількох господарствах було виявлена масова загибель щурів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин необхідно провести з метою екстреного встановлення збудника інфекції?

A. * Реакцію кільцепреципітації

B. Реакцію аглютинації

C. Реакцію пасивної аглютинації

D. Реакцію зв‘язування комплементу

E. Реакцію нейтралізації

347 В лабораторію поступив матеріал /витяжка тваринницької сировини/ з району, де відмічені випадки  сибірської виразки  серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

A. *Реакцию термопреципитації

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію непрямої гемаглютинації

D. Радіоімунний аналіз

E. Реакцію преципітації в агарі

533 Достовірність бактеріологічного дослідження при діагностиці чуми підвищується при застосуванні реакції імунофлуоресценції. Опишіть отриману при цьому мікроскопічну картину.

A. *Дрібні овоїдні палички з яскраво-зеленим світінням

B. Дрібні коковидні бактерії рожевого кольору

C. Крупні палички з обрубаними кінцями фіолетового кольору

D. Дрібні палички із закругленими кінцями рожевого кольору

E. Злегка зігнуті червоні палички, розташовані під кутом

584 Ветеринарний фельдшер, що працює на тваринницькій фермі звернувся до лікаря з скаргами на болі в суглобах, лихоманку, нездужання, пітливість ночами. Хворіє близько місяця. Враховуючи, що хворий працює на тваринницькій фермі і відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал, узятий у цього хворого, підлягає дослідженню в звичайній мікробіологічній лабораторії?

A. *Сироватка крові

B. Спинномозокова рідина

C. Блювотні маси

D. Сеча

E. Випорожнення

706 У хворих  бруцельозом спостерігається позитивна шкірна проба Бюрне. Який чинник імунної системи грає вирішальну роль в розвитку запальної реакції в місці введення бруцеліна цим пацієнтам?

A. * Сенсибілізовані Т-лімфоцити.

B. Ig A.

C. Ig E.

D. Ig М.

E. Ig D.

816 Хворий 34 років звернувся з приводу карбункула на обличчі. Під час огляду  виявлений нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, в центрі карбункула чорний струп, по периферії висипання везикул навколо карбункула. Мікробіологічне дослідження з'ясувала наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

A. * Bacillus antracis

B. Staptylococcus aureus

C. Bacillus anthracoides

D. Bacillus subtilis

E. Bacillus megaterium

1176 В лабораторії при експертизі шкір тварин була використана реакція преципітації по Асколі. При обліку результатів через декілька хвилин після об'єднання імунної сироватки і екстракту шкіри, було відмічено утворення білуватого кільця. Про що свідчить даний результат?

A. *Наявність антигенів сибірської  виразки

B. Наявність токсину анаеробної інфекції

C. Наявність збудника бруцельозу

D. Наявність  поверхневого антигену ешерихій

E. Наявність вірулентного антигену  сальмонели

1352 Доярка, в розпал епідемії грипу, звернулася до лікаря з скаргами на високу температуру, загальну слабкість, відсутність апетиту, біль в суглобах. Впродовж 10 днів вона лікувалася з діагнозом “грип”. Але інфекціоніст запідозрив у неї бруцельоз. Якою реакцією можна поставити остаточний діагноз бруцельоз?

A. * Райта

B. Хедльсона

C. Імунофлюоресценції

D. Відаля

E. Оухтерлоні

1546 При постановці біологічної проби і виявленні в мазках-відбитках з органів тварини стрептобактерій, оточених капсулою, можна упевнено поставити діагноз:

A. * Сибірської виразки

B. Туляремія

C. Чуми

D. Бруцельозу

E. Крупозній пневмонії

1548 В інфекційну клініку поступив хворий з попереднім діагнозом “епідемічний поворотний тиф? ” Який матеріал, узятий від хворого, необхідно досліджувати в першу чергу?

A. *Кров

B. Сечу

C. Ліквор

D. Фекалії

E. Змив з носоглотки

1614  Обстежений хворий чоловік, госпіталізований на 5-й день хвороби із збільшенням селезінки, болями в м'язах, ознобом, носовими кровотечами. При проведенні лабораторної діагностики бактеріолог використовував темнопольну мікроскопію краплі крові хворого. Назвіть збудника хвороби.

A. *Leptospira interrogans

B. Borrelia dutlonii

C. Calymmatobacterium granulomatis

D. Bartonella bacilloformis

E. Rickettsia mooseri

1642 Для остаточного підтвердження попереднього діагнозу бактеріологом проведений: 1). Посів патологічного матеріалу на печінковий і цукровий бульйони; 2). Перевірка чуствительности ізолятів до дії анілінових фарбників;3). Серологічні реакції Райта і Хеддельсона; 4). шкіряно-алергічну пробу Бюрне. Який діагноз підтверджений за допомогою вище перерахованих бактеріологічних досліджень?

A. *Бруцельоз

B. Туляремія

C. Черевний тиф

D. Сальмонельоз

E. Лихоманка Ку

1696 У хворого, що переніс сифіліс, був виявлений на статевих органах твердий шанкр. Про яку форму інфекції може йти мова у даного хворого?

A. *Реінфекція

B. Вторинна інфекція

C. Змішана інфекція

D. Рецидив

E. Суперінфекція

1791 В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт з симптомами, що дозволили лікареві поставити попередній діагноз: туляремія. Який з нижче перерахованих методів є найбільш раннім методом діагностики і найбільш застосовний в звичайних клінічних умовах?

A. *Алергологічний

B. Біологічний

C. Серологічний

D. РИФ (експрес-метод)

E. Бактеріологічний

1820 Для серологічної діагностики сифілісу  реакцією Вассермана лікар-лаборант підготував такі реактиви: кардіоліпіновий антиген, спиртовий екстракт ліпоїдів з серцевої м'язи бика з холестерином, антиген з трепонем, зруйнованих ультразвуком, гемолітичну систему, фізіологічний розчин, досліджувані сироватки. Який ще компонент необхідний для постановки реакції?

A. * Комплемент

B. Живі трепонеми

C. Еритроцити барана

D. Діагностична преципітуюча сироватка

E. Антиглобулінова сироватка

2129 В інфекційну лікарню поступив хворий з лихоманкою, яка періодично повторюється . У препараті крові (товста крапля), пофарбованому по методу Романовського- Гімза, виявлені спіралевидні мікроорганізми з гострими кінцями синьо-фіолетового кольору. Який збудник виявлений?

A. *Поворотного тифу

B. Черевного тифу

C. Малярії

D. Висипного тифу

E. Лептоспірозу

2155 У чоловіка 44 років, мисливця на ондатр, підвищилася температура тіла до 38С, з'явилися головний біль, набряк повік, гіперемія кон'юнктив, на шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Вкажіть можливого збудника захворювання.

A. * Francisella tularensis

B. Bacillus anthracis

C. Brusella suis

D. Leptospira interrogans

E. Yersinia pseudotuberculosis

2417 У мисливця за ондатрами підвищилася температура тіла до 39 С, з'явилися головні болі, слабкість. На шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Із зскрібка виразки приготований мазок. Виявлені грамнегативні рівномірно забарвлені, дуже дрібні паличкоподібні і коковидні мікроорганізми, що не мають капсул. Про збудника якого захворювання можна думати в даній ситуації, якщо врахувати описану морфологію мікроорганізмів, рід занять хворого і клінічну картину?

A. Туляремія .

B. Сибірської виразки.

C. Чуми.

D. Бруцельозу.

E. Лейшманіозу.

2687 У померлого від гострого інфекційного захворювання, яке супроводжувалося лихоманкою, гепатитом, геморагичними висипаннями на шкірі і слизистих оболонках, а також гострою нирковою недостатністю, при гістологічному дослідженні тканини нирки (забарвлення по Романовському-Гімза) виявлені звиті бактерії, які мають вид букв З і S. Які бактерії були виявлені?

A. *Лептоспіри.

B. Трепонеми.

C. Спірили.

D. Борелії.

E. Кампілобактерії.

3265 При мікроскопії мокроти хворого з попереднім діагнозом "гостра пневмонія", виявлені хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми завдовжки до 2 мкм, інтенсивніше забарвлені на полюсах. Який   діагноз можна встановити на підставі отриманих даних?

A. *Легенева форма чуми

B. Пневмококова пневмонія

C. Стафілококова пневмонія

D. Клебсієльозна пневмонія

E. Дифтерія

4829 Поворотний тиф, що викликається B.caucasica зустрічається лише на певних територіях, де є переносчик- кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

A. *Ендемічною

B. Екзотичною

C. Спорадичною

D. Пандемічною

E. Епідемічною

2419 Лікар поставив хворому клінічний діагноз: "Поворотний тиф"? і з метою лабораторного підтвердження діагнозу призначив мікроскопічне дослідження. У якому з перерахованих матеріалів можуть бути виявлені збудники вказаного захворювання?

A. *У крові.

B. У мокроті.

C. У сечі.

D. У випорожненнях.

E. У носоглотковому змиві.

 2587 У хворого підозра на сифіліс. Яким методом можна виявити збудник в твердому шанкрі ?

A. *Темнопольною мікроскопією.

B. Виділенням чистої культури.

C. Мікроскопією матеріалу, забарвленого по методу Грама

D. Реакцією Вассермана.

E. Реакцією аглютинації.

2806 У чоловіка 42 років, що працює м'ясником, при зовнішньому огляді лікар виявив конусовидний інфільтрат яскраво-червоного кольору з різко вираженим набряком тканин. В центрі інфільтрату - чорного кольору скориночка. Про яке  захворювання  може  йти  мова?

A. *Сибірська виразка

B. Абсцес

C. Фурункульоз

D. Чума

E. Флегмона кисті

2881 Дитині ставили діагноз «бруцельоз». У контакті з хворими тваринами він не був. Як дитина могла заразитися?

A. * Через сире молоко

B. Через немиті овочі і фрукти

C. Через воду

D. Через брудні руки

E. Під час ін'єкції

3237 У мисливця за ондатрами підвищилася температура тіла до 39C, з'явилися головні болі, слабкість. На шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. У мазку із зскрібка виразки виявлені грамнегативні рівномірно забарвлені, дуже дрібні паличкоподібні і коковидні мікроорганізми, що не мають капсул. Про збудника якого захворювання можна думати в даній ситуації?

A.* Туляремія

B. Сибірської виразки

C. Чуми

D. Бруцельозу

E. Лейшманіозу

3241 Лікар запідозрило у хворого бубонну форму туляремії і направив досліджуваний матеріал для проведення бактеріологічного методу діагностики. У чому особливість цього методу в даному випадку?

A. *Виділяють чисту культуру від заражених лабораторних тварин

B. Виділяють чисту культуру на щільних живильних середовищах

C. Виділяють чисту культуру з використанням середовищ збагачення

D. Ідентифікують виділену культуру по антигенній структурі

E. Виділяють чисту культуру на рідких живильних середовищах

3294 В приймальному відділенні лікарні відбирають матеріал для бактеріологічного дослідження. З якою метою слід узяти матеріал хворого з гнійною поразкою глибоких тканин нижньої кінцівки?

A. *Для встановлення етіології гнійного процесу і визначення чутливості до антибіотиків

B. Для виявлення патогенного стафілокока і визначення антибіотикограми

C. Для виявлення збудника, щоб попередити внутрішньолікарняне інфікування

D. Для підтвердження анаеробної інфекції

E. Для виявлення токсичності збудника

3411 В одному  з гірських селищ мала місце масова загибель гризунів. В цей же час хворіло населення цієї місцевості. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням температури до 40С, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лімфовузлів. У препаратах-мазках з трупного матеріалу виявлені грамнегативні палички овоідної форми з біполярним забарвленням. Які мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?

A. *Паличка чуми

B. Стафілокок

C. Збудник туляремії

D. Збудник сибірської  виразки

E. Клостридії

4574 Територію старого  скотомогильника, який не використовувався більше 50 років, планується відвести під житлове будівництво. Проте дослідження грунту показала наявність життєздатних спор збудника  особливо небезпечного захворювання. Яким з вказаних мікроорганізмів найімовірніше  міг зберегтися в грунті впродовж такого тривалого  часу?

A. * Bacillus anthracis

B. Francisella tularensis

C. Brucella abortus

D. Yersinia pestis

E. Mycobacterium bovis

4741 В міську інфекційну лікарню поступив пацієнт з симптомами, які дали можливість лікареві поставити діагноз “туляремія”. Який з методів може бути використаний для ранньої діагностики?

A. * Алергічна проба

B. Біологічний

C. Серологічний (реакція аглютинації)

D. Бактеріологічний (виділення чистої культури)

E. Мікроскопічний

4780 При плановому обстеженні вагітної в жіночій консультації, узята кров з вени для постановки реакції Васермана. Реакція виявилася позитивною. Статеві позашлюбні відносини вагітна і її чоловік заперечують. Що потрібно зробити для підтвердження або відхилення діагнозу сифілісу?

A. *Поставити реакцію іммобілізації блідих трепонем

B. Зробити мазок з уретри

C. Повторити реакцію Васермана

D. Поставити осадкові реакції

E. Поставити реакцію зв‘язування комплементу

5129 Реакція Васермана у хворого 30 років різко позитивна (++++). Для діагностики якого інфекційного захворювання використовується реакція Васермана?

A. *Сифіліс

B. Бруцельоз

C. Туберкульоз

D. Поліомієліт

E. Грип

5166 З метою перевірки тваринницької сировини (шкіри, шерсть) на наявність збудника сибірської  виразки, виявляють розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті з сировини. Яку реакцію застосовують для цієї мети?

A. *Кольцепреципітації

B. Преципітації в агарі

C. Аглютинації

D. Пасивній гемаглютинації

E. Нейтралізації

5192 Мікробіологічна лабораторія отримала завдання підготуватися до дослідження матеріалів, підозрілих на зараження спорами збудника сибірською виразкою. Який з перерахованих нижче діагностичних препаратів дозволить провести швидке їх виявлення?

A. *Люмінісцентна противосибіркова сироватка.

B. Протисибірковий імуноглобулін.

C. Стандартний сибірковий антиген.

D. Ензім-мічений імуноглобулін.

E. Моноклональні антитіла проти збудника сибірської  виразки.

5609 У пацієнта з попереднім діагнозом «сифіліс», лаборант узяв сироватку крові для постановки імунної реакції, яка заснована на виявленні антитіл,  що припиняють рух трепонем і що приводять  їх  до загибелі. Яка реакція була використана для діагностики?

A. * Реакція іммобілізації

B. Реакція зв‘язування комплементу

C. Реакція аглютинації

D. Реакція преципітації

E. Реакція нейтралізації

5836 На території певної місцевості була зареєстрована масова загибель гризунів (епізоотія). Виникло припущення, що причиною може бути збудник чуми. Яку серологічну реакцію слід використовувати для швидкого встановлення антигену збудника цієї епізоотії?

A. *Преципитації

B. Аглютинації

C. Пасивній гемаглютинації

D. Зв‘язування комплементу

E. Нейтралізації

6052 В ендемічній зоні лептоспірозу населення хворіє  на це небезпечне захворювання. Яке джерело інфекції представляє найбільшу небезпеку?

A. * Гризуни.

B. Молочні продукти.

C. Велика рогата худоба.

D. М'ясні продукти.

E. Кліщі.

6053 В інфекційну лікарню поступив ветеринарний лікар з підозрою на бруцельоз. На підставі якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

A. *Реакції аглютинації Райта

B. Реакції аглютинації Відаля

C. Реакції преципітації Асколі

D. Реакції аглютинації Вейгля

E. Реакції зв‘язування комплементу Вассермана

6258 В приймальний покій інфекційної лікарні звернувся чоловік, який, за його словами, отримав поштою конверт з підозрілим порошком. Чоловіка госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта відправили до лабораторії з метою дослідження на наявність спор збудника сибірської виразки. Який  метод дослідження  дає можливість щонайшвидше виявити можливого збудника?

A. *Імунолюмінесцентний метод

B. Реакції зв‘язування комплементу

C. Реакції преципітації в гелі

D. Виділення чистої культури

E. Біопроба на мишах.

7. Патогенні актиноміцети, гриби і прості.

246 У жінки 32 років з безсимптомним перебігом хвороби народилася друга мертва дитина з вираженою мікроцефалією. Про яку хворобу в першу чергу слід подумати лікареві?

A. *Токсоплазмоз

B. Сифіліс

C. Бруцельоз

D. Гістоплазмоз

E. Лістеріоз

247 При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми і еліпсовидні  клітки, що брунькувалися, розміром 3-6 мкм. Про збудника якого грибкового захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Кандидозу

B. Коккоцидіозу

C. Епідермофітії

D. Мікроспорії

E. Криптококозу

265 Чоловік, який проживав в ендемічному осередку, перехворів 3-денною малярією. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 роки  захворів малярією знову. Яка  форма цього захворювання  найбільш  вірогідна?

A. *Рецидив

B. Реінфекція

C. Суперінфекція

D. Персистуюча інфекція

E. Вторинна інфекція

1166 У чоловіка, жителя сільської місцевості, в шийно-щелепній області виявлений твердий флегмоноподібний інфільтрат, шкіра навколо синьо-багрового кольору. У центрі інфільтрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу «актиномікоз шийно-щелепної області», здійснено мікроскопічне дослідження гноїть. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження?

A. *Друзи

B. Грампозитивні стрептококи

C. Грамнегативні диплобактерії

D. Кислотостійкі палички

E. Грамнегативні диплококи

1186 Лікар - педіатр при огляді тримісячної дитини відзначив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик покриті щільним білим нальотом. У матеріалі, узятому з місця поразки, бактеріолог виявив наявність грибів дріжджеподібної форми, у зв'язку з цим запідозрили мікоз:

A. *Кандидоз

B. Фавус

C. Епідермофітію

D. Актиномікоз

E. Трихофітію

1612 В лабораторію направлений матеріал білуватого нальоту із слизистих оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблений на середовище Сабуро, відмічено зростання сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі нитки, що брунькувалися. До збудників якої інфекції відносяться  ці  мікроорганізми?

A. * Мікози

B. Спірохетози

C. Рикетсіози

D. Мікоплазмози

E. Хламідіози

1695 При дослідженні мазка крові, узятого у хворого і забарвленого по Романовському, лікар виявив прості і поставив діагноз - хвороба Круза - Чагаса. Яке просте викликало захворювання у даного хворого?

A. *Trypanosoma cruzi

B. Toxoplasma gondii

C. Leishmania donovani

D. Leishmania tropica

E. Trypanosoma brucei

1697 При бактеріоскопічесному дослідженні мазків спинномозокової рідини, забарвлених по Романовському – Гімзе, виявлені найпростіші у формі півмісяця із загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою і рубіново-червоним ядром. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A. * Токсоплазмоз

B. Малярія

C. Лейшманіоз

D. Тріпаносомоз

E. Амебіаз

1819 Вагітна жінка скаржиться на подразнення слизової оболонки піхви, свербіння і виділення із статевих органів. Бактеріоскопія мазків з піхви показала наявність крупних грампозитивних овальних подовжених клітин, які утворюють псевдоміцелій. Яким чином найімовірніше  відбулося зараження?

A. * Ендогенна інфекція

B. Статевим   шляхом

C. Контактно-побутовим  шляхом

D. Трансмісивним  шляхом

E. Парентеральним шляхом

1821 У чоловіка 40 років уражені міжпальцеві проміжки на ногах: шкіра мокне, відшаровується, з'явилися тріщини. При посіві зскрібка шкіри на середовище Сабуро виросли колонії, білі зверху і зеленувато-жовті знизу. У мазках з верхньої частини колоній видно конідії у вигляді “палиць” з 1-5 клітками. Які ще органи найімовірніше може уразити цей збудник?

A. *Нігті

B. Волосся

C. Підшкірну клітковину

D. Лімфатичні судини

E. Слизову оболонку статевих органів

1949 До лікаря-гінеколога звернулася жінка з скаргами, характерними для запального процесу піхви. Яким видом найпростіших він може бути викликаний?

A. * Trichomonas vaginalis

B. Toxoplasma gondii

C. Plasmodium malariae

D. Entamoeba coli

E. Lamblia intestinalis

1962 До лікаря звернулася вагітна жінка з скаргами, характерними для токсоплазмоза. Для підтвердження клінічного діагнозу у неї узята кров. Які серологічні реакції необхідно поставити в цьому випадку?

A. * Реакцію зв‘язування комплементу

B. Реакцію преципітації

C. Реакцію нейтралізації

D. Реакцію Відаля

E. Реакцію Вассермана

1963 Хворий Н., 40 років, після багатомісячного плавання в районах Західної Африки, повернувся  додому. Через 15 днів відчув слабкість, головний біль, підвищилася температура, з'явилася лихоманка. Лікарем поставлений діагноз "малярія". Якими методами лабораторної діагностики можна підтвердити цей діагноз?

A. * Мікроскопічний, серологічний

B. Бактеріологічний, алергічний

C. Бактеріоскопічний, біологічний

D. Серологічний, біологічний

E. Мікроскопічний, культуральний

1964 До лікаря звернувся хворий, на відкритих частинах тіла якого були безболісні виразки, покриті червоно-бурими кірками, після зняття яких відкрилася поверхня, покрита грануляцією. При мікроскопії мікропрепарата, забарвленого по Романовському-Гімзе, в полі зору виявлені мікроорганізми округлої і овальної форми. Тривалість хвороби більше року. Які  мікроорганізми  викликали  це  захворювання?

A. * Leichmania tropica var. minor

B. Leichmania tropica var. mayor

C. Leichmania donovani

D. Liamblia intestinaslis

E. Trichomonas hominis

1965 При мікроскопічному дослідженні нативного препарату з випорожнень хворого, які мають кров'яно-слизистий характер, виявлені мікроорганізми округлої форми, в цитоплазмі яких знаходяться еритроцити, а також цисти дрібних розмірів з 4 ядрами. Про якого збудника йде мова?

A. * Entamoeba hystolitica

B. Entamoeba coli

C. Lamblia intestinalis

D. Trichomonas intestinalis

E. Leichmania donovani

3213 При мікроскопії зскрібка з язика, забарвленого за Грамом, виявлені овальні, круглі, подовжені ланцюжки клітин темно-фіолетового кольору, що брунькуються. Про збудника якого захворювання може йти мова?

A.*Кандидозу.

B. Актиномікозу.

C. Стрептококової інфекції.

D. Стафілококової інфекції.

E. Дифтерії

3222 При мікроскопії шматочків епідермісу уражених ділянок шкіри, узятих з міжпальцевих складок і підошов хворих шахтарів, лікар виявив двоконтурні нитки міцелію, круглі і квадратні спори. Про збудника якого грибкового захворювання може йти мова в даному випадку?

A. *Епідермофітії

B. Мікроспорії

C. Кандидозу

D. Трихофітії

E. Парші

3256 У дитини на слизистій оболонці щік і на язиці виявлені білуваті плями,  що нагадують молоко, яке скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайдені грампозитивні, овальні, дріжджеподібні клітки. Які це збудники?

A. *Гриби роду Кандида

B. Стафілококи

C. Дифтерійна паличка

D. Актиноміцети

E. Фузобактерії

3326 У дітей діагностований кандидоз порожнини рота. Який препарат використовується для лікування  цього  захворювання?

A. *Ністатин.

B. Гентаміцин.

C. Пеніцилін.

D. Тетрациклін.

E. Цифран.

4828 При мікроскопії волоса узятого від хворого з уражених ділянок, виявлені обривки міцелію гриба, спори, бульбашки повітря і крапельки жиру. Для збудників якого грибкового захворювання характерна така мікроскопічна картина волоса?

A. * Фавусу

B. Мікроспорії

C. Трихофітії

D. Епідермофітії

E. Споротріхоза

5224 Для виявлення антитіл до токсоплазмам в сироватці крові вагітної жінки була використана непряма реакція імунофлюоресценції. Для цього спочатку  фіксований мазок токсоплазм обробили досліджуваною сироваткою. Чим потрібно обробити препарат на наступному етапі?

A. *Люмінесцуючою сироваткою проти імуноглобуліну людини

B. Розчином флюоресцеину

C. Імуноглобуліном людським нормальним

D. Діагностичною сироваткою, яка містить антитіла до токсоплазм

E. Сироваткою, яка містить мічені флюоресцеином антитіла до токсоплазм.

6636 Хворий Т., 68 років, піддавався тривалою антибіотикотерапії. Після такого лікування у хворого з'явився білястий наліт на слизистій оболонці рота. Мікроскопічне вивчення мазків, приготованих з нальоту, виявило великі, округлої форми, різної величини, грампозитивні мікроорганізми. Що необхідно зробити для продовження мікробіологічної діагностики ?

A. *Посів матеріалу на середовище Сабуро

B. Посів на середовище Плоскірева

C. Посів матеріалу на середовище Кітта - Тароцци

D. Посів матеріалу на середовище Ендо

E. Посів на жовтково-сольовий агар

8. Спеціальна вірусологія.

94 Досить часто причиною набутих імунодефіцитів є інфекційна поразка організму, коли збудники безпосередньо розмножуються в клітках імунної системи і руйнують їх. Виберіть серед перерахованих ті захворювання, при яких має місце вищезазначене явище?

A. * Інфекційний мононуклеоз, СНІД.

B. Туберкульоз, мікобактеріоз.

C. Поліомієліт, гепатит А.

D. Дизентерія, холера.

E. Ку-лихоманка, висипний тиф.

338 З метою перевірки крові донорів на наявність антигенів гепатиту В необхідно застосувати високочутливі методи. Яким з названих методів слід застосувати з вказаною метою?

A. *Твердофазний імуноферментний аналіз

B. Імуноелектрофорез

C.Реакцію непрямої гемаглютинації

D.Реакцию зв‘язування комплементу

E. Реакцію непрямої імунофлуоресценції

339 Випорожнення хворого з підозрою на кишкову вірусну інфекцію обробили антибіотиками  при 40С. Потім суспензією заразили первинні перещеплювані клітинні культури. Через 2-3 дні в заражених клітинних культурах виявлена цитопатична дія. Як проводиться ідентифікація ентеровірусів?

A. *За допомогою реакції нейтралізації типоспецифічними ентеровирусними сироватками.

B. За реакцією імунофлюоресценції.

C. За допомогою реакції гальмування гемаглютинації

D. За допомогою реакції аглютинації.

E. За допомогою реакції преципітації.

352 Від хворого гострою кишковою інфекцією виділений вірус, який віднесений до роду ентеровірусів. Для встановлення серотипа вірусу застосовують діагностичні сироватки. Вкажіть, які антитіла повинні містити ці сироватки?

A. *Проти білків капсиду

B. Проти білків суперкапсидной оболонки

C. Проти неструктурних білків вірусу

D. Проти вірусних ферментів

E. Проти вірусних гемаглютининів

368 В хірургічний кабінет звернулася людина, яку покусав невідомий собака. Широкі рвані рани локалізовані на обличчі. Яку лікувально-профілактичну допомогу необхідно надати для профілактики сказу?

A. * Почати імунізацію антирабічною вакциною

B. Призначити комбіновану антибіотикотерапию

C. Терміново ввести вакцину АКДП

D. Госпіталізувати хворого і тримати під наглядом лікаря

E. Терміново ввести нормальний гама-глобулін

369 При спалаху гострої респіраторної інфекції з метою встановлення діагнозу грипу проводиться експрес-діагностика, яка грунтується на виявленні специфічного вірусного антигену в досліджуваному матеріалі (змиві  з  носоглотки). Яку серологічну реакцію використовують для цього?

A. *Реакцію імунофлюоресценції

B. Реакцію зв‘язування комплементу

C. Реакцію аглютинації

D. Реакцію преципітації

E. Реакцію опсонізації

370 Серологічна діагностика грипу передбачає виявлення наростання титру антитіл до збудника в сироватці крові хворого. У скільки разів повинен зрости титр антитіл з парною сироваткою, щоб результат вважався достовірним?

A. * У 4 рази і більше

B. У 2 рази

C. У 1 раз

D. У 3 рази

E. У пол-титра

371 Вірус грипу містить внутрішні антигени - нуклеопротеїдні (NP), полімеразні (P1, P2, P3), матриксний білок (М) та зовнішні антигени - гемаглютинін (Н) і нейрамінізазу (N). Яким з них належить основна роль у створені імунітету до грипозної

A. * Гемаглютиніну та нейрамінідазі 

B. Нуклеопротеїдні антигени

C. Матриксний білок

D. Полімеразні білки

E. Нейрамінідаза

372 Для вірусологічної діагностики грипу використовують 10-денний курячий ембріон. Яку модель для культивування вірусів парагрипу необхідно вибрати?

A. * Тканинні культури

B. Курячий ембріон

C. Білих мишей

D. Білих щурів

E. Морських свинок

376 У пацієнтки 20 років встановлений діагноз - СНІД. Які популяції клітин найбільш чутливі до вірусу імунодефіциту людини?

A. * Т-хелпери

B. Гепатоцити

C. Ендотеліоцити

D. Епітеліоцити

E. В-лімфоцити

377 Відомо, що вірус імунодефіциту людини належить до родини Ретровірусів. Вкажіть основну ознаку, що характеризує дану родину.

A. * Наявність ферменту зворотньої транскриптази

B. Містять мінус-РНК

C. Прості віруси, що вражають тільки людину

D. Нуклеїнова кислота не інтегрує в геном хазяїна

E. Реакція імуноферментного аналізу для виявлення антигенів

443 Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим  корі. З метою екстреної специфічної профілактики дитині був введений донорський гаммаглобулін. Який вид імунітету був створений при цьому?

A. * Пасивний

B. Природний

C. Антитоксичний

D. Поствакцинальний

E. Місцевий

864 Лабораторія діагностичного центру одержала сучасну тест-систему для виявлення ТОRСН-інфекції, яка дає можливість діагностувати : 1) токсоплазмоз, 2)рубіінфекцію, 3) цитомега-лоінфекцію,4) герпес-інфекцію . Які з названих захворювань спричиняються вірусами? 

A. * Рубіінфекція, цитомегалоінфекція, герпес-інфекція

B. Рубіінфекція, герпес-інфекція.

C. Цитомегалоінфекція, герпес-інфекція.

D. Усі названні.

E. Рубіінфекція.

866 У хворого з хронічним ураженням печінки отримані такі дані лабораторного обстеження: HbsAg-, Нвеаs-, анти Нвs+, анти Нвsм-, Нсаg+. Який діагноз підтверджується на підставі цих даних?

A. * Гепатит С, в анамнезі -гепатит В.

B. Гепатит С.

C. Хронічний гепатит В з низькою репликативной активністю.

D. Рецидив гепатиту В.

E. Повторне зараження гепатитом В.

1172 У хворого хлопчика 5 років на п”ятий день після початку захворювання з слизової носоглотки і мигдаликів виділений збудник поліомієліту. Яку реакцію слід використати для встановлення серотипу збудника?

A. *Реакція вірусної нейтралізації цитопатичної дії 

B. Реакція гальмування гемаглютинації

C. Реакція гальмування гемадсорбції

D. Реакція непрямої гемаглютинації

E. Реакція зв’язування комплементу

1187 Зараження курячих зародків являється основним методом виділення вірусу грипу. При введенні в курячий ембріон досліджуваного матеріалу (змиву з носоглотки) з метою деконтамінації до нього попередньо додають:

A. *Стрептоміцин та пеніцилін 

B. Перйодат калію

C. Розчин Ігла

D. Формалін

E. Ефір

1470 Збудник гепатиту Д (Дельта-агент) є дефектним вірусом, який може реплікуватись лише в клітинах, уже інфікованих одним з перерахованих вірусів:

A. * Вірусом гепатиту В

B. Вірусом гепатиту А

C. Вірусом гепатиту Е

D. Вірусом Епстайна-Барр

E. Вірусом імунодефіциту людини

 1471 При перевірці крові донорів на станції переливання крові, в сироватці одного з них виявлені антитіла до вірусу імунодефіциту людини. Який метод рекомендується для підтвердження діагнозу ВІЛ-інфекції?

A. *Вестернблоту (імуноблотингу) 

B. Електронної мікроскопії

C. Імуноферментного аналізу

D. Імунофлюоресценції

E. Радіоімунного аналізу

 1472 Хворий звернувся до полікліники з приводу укусів собаки. Собаку вдалося піймати, і виявилося, що тварина хвора на сказ. Яку вакцину необхідно використати для специфічної профілактики сказу у цього хворого?

A. * Живу

B. Анатоксин

C. Хімічну

D. Рекомбінантну

E. Синтетичну

1653 ВІЛ-інфікований пацієнт періодично обстежується з метою виявлення ознак - активізації процесу. Назвіть найбільш суттєву ознаку, що вказує на перехід ВІЛ-інфекції у СНІД.

A. * Саркома Капоші. Кількіть Т-хелперів нижче 200 кл/мкл.

B. Зниження кількості нейтрофілів.

C. Зниження кількості Т-хелперів.

D. Кількість Т-хелпері нижче критичного рівня.

E. Виявлення антитіл до gp 41.

1654 У спеціалізованій клініці пацієнту призначено комбінацію препаратів, що пригнічують репродукцію ВІЛ.Вкажіть, до якої групи відносяться препарати, що обов'язково входять в комплексне противірусне лікування. 

A. *Аналоги нуклеозидів. 

B. Антибіотики широкого спектру дії.

C. Інтерлейкін.

D. Кріксіван.

E. Бісептол.

 1657 В інфекційну лікарню поступив хворий з ознаками пневмонії, яка розвинулась на 6-й день захворювання грипом.Який метод найдостовірніше підтверджує грипозну етіологію пневмонії?

A. *Виявлення антигенів віруса грипу в харкотинні методом ІФА. 

B. Дослідження парних сироваток.

C. Зараження курячих ембріонів.

D. Імунолюмінісцентне дослідження мазків-відбитків з носових ходів.

E. Виявлення антитіл проти гемаглютинінів вірусу грипу.

 1658 У зв'язку з важким перебігом гепатиту В, пацієнту призначено обстеження з метою виявлення можливого агента-супутника, що ускладнює перебіг основного захворювання. Вкажіть цей агент. 

A. * Дельта-вірус.

B. Вірус гепатиту С.

C. Вірус гепатиту G.

D. Вірус гепатиту Е..

E. НВs- антиген.

1720 Хворий А. тривалий час лікувався з приводу пневмонії не з'ясованої етіології, стійкої до стандартної терапії. З анамнезу встановлено, що він тривалий час знаходився в службовому відрядженні в США. Знаходячись у відрядженні отримав травму, лікувався в госпіталі, після одужання повернувся в сім'ю. Оцінюючи анамнез, клінічну картину захворювання, лікар запідозрив у хворого СНІД. Результати якого методу лабораторної діагностики дозволяють підтвердити попередньо поставлений діагноз у даного  хворого?

A. *Імуноферментний аналіз

B. Реакція Відаля

C. Реакція зв‘язування комплементу

D. Електронна мікроскопія

E. РТГА- реакция гальмування гемаглютинації

1822 У зв‘язку з тим, що наближається епідемія грипу, районний епідеміолог складає заявку на профілактичні препарати. Який з них сприятиме формуванню активного специфічного імунітету та є найменш реактогенним?

A. * Субодинична вакцина

B. Жива вакцина

C. Вбита вакцина

D. Донорський гама- глобулін

E. Лейкоцитарний інтерферон

 1823 У хлопчика 6 років помірне помірне підвищення температури, привушні залози збільшені. Зі слини хворого було виділено вірус, який розмножується у курячих ембріонах та тканинних культурах, має гемаглютинуючі властивості та викликає утворення симпластів у культурі клітин. Які ще органи найбільш імовірно можуть бути уражені в наслідок інфекції, викликаної

A. * Статеві залози

B. Печінка

C. Легені

D. Глоткові мигдалини

E. Головний мозок

2134 Під час хірургічної операції пацієнтові зроблено переливання крові. На антигени якого збудника необхідно перевірити цю кров?

A. *Вірусу гепатиту В.

B. Вірусу гепатиту А.

C. Вірус гепатиту Е.

D. Ентеровірусів.

E. Аденовірусів.

2409 В патанатомічне відділення з інфекційної лікарні відправили труп людини, що раптово померла, з клінічним діагнозом "грип". Які дослідження потрібно зробити для достовірного підтвердження вказаного діагнозу?

A. *Виділення і ідентифікацію вірусу "грип".

B. Електронно-мікроскопічне виявлення вірусів

C. Виявлення внутрішньоклітинних включений при світловій мікроскопії.

D. Виявлення високих титрів антитіл в реакції гальмування гемаглютинації.

E. Виявлення антитіл в реакції зв‘язування комплементу.

2623 Для попередження сезонного підйому захворюваності грипом в учбових закладах міста санепідстанція зобов'язала провести активну імунізацію дітей і підлітків. Яким із перелічених препаратів слід проводити імунізацію? 

A. Вбита вакцина. 

B. Нормальний іммуноглобулін людини. 

C. Ремантадін. 

D. Оксолин. 

E. Інтерферон. 

2839 В дитяче інфекційне відділення міської лікарні госпіталізована група дітей із попередньо поставленим клінічним діагнозом «ротавірусний гастроентерит». Який основний лабораторний діагностичний принцип використовується в цьому випадку?

A. * Виявлення вірусного антигену в досліджуваному матеріалі.

B. Виявлення специфічних включень в клітках.

C. Зараження курячих ембріонів.

D. Виділення вірусу в клітинних культурах з подальшою ідентифікацією.

E. Зараження лабораторних тварин.

2844 В населеному пункті зареєстрований спалах гепатиту, який пов'язують з водним чинником. Який вірус гепатиту міг викликати спалах захворювань в цьому населеному пункті?

A. *Вірус гепатиту Е.

B. Вірус гепатиту С.

C. Вірус гепатиту Д.

D. Вірус гепатиту G.

E. Вірус гепатиту В.

2845 У студента медінституту, госпіталізованого в інфекційне відділення, на 2-у добу захворювання підозрюють інфекційний мононуклеоз. Який результат лабораторного дослідження може підтвердити діагноз у даного студента в день госпіталізації?

A. * Виявлення IgM -антитіл до вірусу Епштейн-Барра.

B. Виявлення Ig M-антител до вірусу простого герпесу.

C. Виявлення 4-х кратного наростання антитіл до вірусу Епштейн-барр.

D. Ізоляція (виділення) вірусу герпесу.

E. Виявлення антитіл до цитомегаловірусу.

2883 В дитячому садку проведена планова  вакцинація проти кору. Яким методом можна перевірити формування поствакцинального імунітету?

A. *Серологічним

B. Вірусологічним

C. Бактеріологічним

D. Бактеріоскопічним

E. Алергічним

2924 Студентові заборонено бути донором, оскільки у нього виявлений маркер, який указує на інфікування одним з вірусів гепатиту. Який маркер був виявлений?

A. * Нвs-аг

B. Внs-ат

C. Нвс - аг

D. Нвс-ат

E. Нве - аг

3223 Після лабораторного обстеження хворого з частими рецидивуючими вірусними, бактерійними і грибковими опортуністичними інфекціями, поставлений діагноз "ВІЛ-інфекція". Результати якого дослідження дозволили поставити такий діагноз?

A. *Імуноферментний аналіз.

B. Реакція зв‘язування комплементу.

C. Реакція преципітації в гелі.

D. Реакція гальмування гемаглютинації.

E. Реакція пасивної гемаглютинації.

3448 При вірусоскопії клітинного моношару, зараженого інфекційним матеріалом, лікар-лаборант поставив діагноз - респираторно-синцитіальная вірусна інфекція. Які зміни викликає цей вірус в культурі клітин?

A. *Утворення багатоядерних клітин

B. Круглоклітинна дегенерація

C. Тотальна деструкція клітинного моношару

D. Наявність тілець Бабеша-Негрі

E. Відшаровування моношару

3450 У відділенні новонароджених різко виросла захворюваність дітей  ОРВІ, викликана різними групами вірусів. З метою попередження розповсюдження інфекції рекомендований людський лейкоцитарний інтерферон. Як  його  вводити?

A. *В носовий хід

B. Підшкірно

C. Інгаляційно

D. Перорально

E. Внутрішньом'язово

3455 У хворого 25 років з численних шкірних пустул висівається золотистий стафілокок в асоціації з епідермальним стафілококом, в аналізі харкотиння виявлена пневмоциста карінії, у випорожненнях - криптоспоридії, вульгарний протей і гриби роду кандіда. При якому захворюванні зустрічається таке множинне інфікування умовно-патогенними мікроорганізмами? 

A. СНIДі 

B. Цукровому діабеті 

C. Сепсисі 

D. Дисбактеріозі 

E. Медикаментозному агранулоцитозі 

4738 В лікарню поступив хворий з рваною раною гомілки, внаслідок укусу хворої на сказ тварини. Яку вакцину необхідно ввести для попередження сказу?

A. * Антирабічну вакцину

B. АКДП

C. АДП

D. БЦЖ

E. ТАВte

4740 Мисливець звернувся за медичною допомогою з приводу укусів рук пораненою лисицею. Яку допомогу слід надати йому з метою специфічної профілактики сказу?

A. * Введення антирабічної вакцини

B. Хірургічна обробка рани

C. Введення антибіотиків

D. Промивання рани мильним розчином

E. Обробка рани спиртовим розчином йоду

4779 При обстеженні молодого чоловіка в центрі по боротьбі з СНІДом отриманий позитивний результат ІФА з антигенами ВІЛ. Скарги на стан здоров'я відсутні. Про що може свідчити позитивний результат ІФА?

A. * Про інфікування ВІЛ

B. Про захворювання СНІДом

C. Про інфікування HBV

D. Про перенесене захворювання СНІДом

E. Про персистенцію HBV

4783 При обстеженні донора, що тривало не здавав кров, методом ІФА, виявлені анти-НBS антитіла. Про що свідчить в даному випадку позитивний результат ІФА?

A. *Перенесений гепатит В

B. Гострий гепатит В

C. Гострий гепатит С

D. Хронічний гепатит В

E. Хронічний гепатит С

5055 В місті епідемія грипу. Який препарат з перерахованих нижче можна порекомендувати людям для неспецифічної профілактики захворювання?

A. * Лейкоцитарний інтерферон.

B. Протигрипозну вакцину.

C. Пеніцилін.

D. Протигрипозний імуноглобулін.

E. Протигрипозну сироватку.

5130 5130 В сироватці крові при постановці

імуноферментної реакції був визначений HBs-антиген. При якому захворюванні зустрічається даний антиген?

A. *Вірусний гепатит В

B. Вірусний гепатит А

C. СНІД

D. Туберкульоз

E. Сифіліс

 5131 При проведенні імуноблот-теста в сироватці крові був знайдений білок gp120. При якому захворюванні зустрічається

A. *ВІЛ-інфекція

B. Вірусний гепатит В

C. Туберкульоз

D. Сифіліс

E. Поліомієліт

5165 Для серологічної діагностики поліомієліту досліджують парні сироватки хворого. Що слід використовувати як антиген в реакції нейтралізації цитопатогенної дії?

A. *Живі віруси трьох типів.

B. Комплементзв‘язуючи антигени вірусу.

C. Антигени, інактивовані формаліном.

D. Антигени -гемагглютинини.

E. Антигени з капсидних білків вірусу.

5190 Для діагностики генералізованої герпетичної інфекції досліджено сироватку крові з метою вивлення специфічних антитіл певного класу. Антитіла якого класу свідчать про гостру стадію вірусної інфекції?

A. *Ig M

B. Ig A

C. Ig E

D. Ig G

E. Ig D

 5191 В інфекційну лікарню поступив пацієнт з клінічними ознаками енцефаліту. В анамнезі - укус кліща. В реакції затримки гемаглютинації виявлено антитіла проти збудника кліщового енцефаліту в розведенні 1 : 20, що не є діагностичним. Вкажіть наступні дії лікаря після одержання вказаного результату:

A. *Повторити дослідження із сироваткою, взятою через 10 днів

B. Дослідити цю ж сироватку повторно.

C. Використати чутливішу реакцію.

D. Повторити дослідження з іншим діагностикумом.

E. Відхилити діагноз кліщового енцефаліту.

5193 З метою діагностики Віл-інфекції досліджують сироватку крові для виявлення специфічних антитіл методом твердофазного імуноферментного аналізу. Які ензим-мічені антитіла при цьому використовують?

A. *Проти імуноглобулінів людини.

B. Проти антигенів ВІЛ.

C. Проти білка gp120.

D. Проти білка gp 17.

E. Проти білка gp 41.

5607 Пацієнт госпіталізований з попереднім діагнозом «гепатит В». Для діагностики захворювання здійснена постановка серологічної реакції, яка базується на взаємодії антигену з антитілом, хімічно пов'язаним з пероксидазою або лужною фосфатазою. Яку назву має використана серологічна реакція?

A. * Імуноферментний аналіз

B. Радіоімунологічний метод

C. Реакція імунофлюоресценції

D. Реакція зв‘язування комплементу

E. Реакція іммобілізації

6242 Вірус імунодефіциту людини, що містить на своїй поверхні антигени gp 41 і gp 120, взаємодіє з клітками-мішенями організму. Виберіть серед перерахованих антигени лімфоцитів людини, з якими комплементарно зв'язується gp 120 вірусу.

A. *CD 4

B. CD 3

C. CD 8

D. CD 19

E. CD 28

6256 У хворого з клінічними ознаками імунодефіциту, проведені імунологічні дослідження. Виявлено значне зниження кількості клітин, які утворюють розетки з еритроцитами барана. Який вивід слід зробити на основі даних аналізу?

A. * Зниження рівня Т-лімфоцитів

B. Зниження рівня В-лімфоцитів

C. Зниження рівня натуральних кілерів (NK-клеток)

D. Зниження рівня системи комплементу

E. Недостатність клеток- ефекторів гуморального імунітету

6257 При дослідженні сироватки крові у пацієнта з ознаками імунодефіциту, виявлені антитіла до білків gр 120 і gр41. Яку інфекцію у хворого підтверджує цей результат?

A. *ВІЛ-инфекция

B. Нltv-1- інфекція

C. TORCH- інфекція

D. Нвv - інфекція

E. ЕСНО-инфекция

2585  В лабораторію поступив матеріал від пацієнта з підозрою на поліомієліт . Як можна виділити вірус ?

A. *На культурі клітин

B. На диференціально-діагностичних середовищах.

C. На елективних середовищах.

D. На синтетичному середовищі №199.

E. На селективних середовищах.

PAGE  15




1. Компетенции органов власти субъектов РФ и местного самоуправления в сфере установления и введения налогов
2. ІГужва ldquo;PR по украинскиrdquo; Персонал 1999 р
3. ТЕМА 6. ДОСЛІДНА СТАДІЯ СУДОВОБУХГАЛТЕРСЬКОЇ ЕКСПЕРТЗИ ПЛАН 6
4. Особенности таможенного контроля товаров перемещаемых различными видами транспорта 2
5. Тема- Производство и себестоимость молока по материалам- ЗАО Колояр Воль.html
6. Упражнения по теме «Определение понятий
7. Наука и жизнь- журнал
8. Эндо переводится как много B мало C край D во внутрь E волокно Экзо переводится как мн
9. ROM DVD оптических диски подобны CD
10. Обеспечение устойчивого функционирования объектов народного хозяйства в экстремальных условиях
11. Наркотики
12. Тема 4- Буддизм- виникнення віровчення основні напрямки Мета- Розглянути історичні причини та умови вини
13. umbiliclis Воротная вена v
14. 9 Лабораторная работа 1 1
15. чение Наименование Кол
16. Мобильник Стивен Кинг Мобильник OCR Денис; RedCheck Rolnd http---lib
17. лекция книг статей рефератов дипломов диссертаций и пр
18. Реферат- Общая характеристика водноресурсного потенциала
19. Статья- Прямой свет
20. ТЕМА- МИРОВАЯ ЭКОНОМИКА КАК ЦЕЛОСТНАЯ СИСТЕМА