Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

громадянин начальник або командир

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Поради водіям: причина зупинки - проведення цільових операцій

Відомий юрист, автор циклу книг в допомогу водіям, постійно рекомендує: головне при спілкуванні з працівником ДАІ – це не боятися!  Руки – не тремтять!  Голос – не тремтить!  Навчіться реагувати на інспекторів спокійно.  Приберіть із обличчя запобігливу посмішку.  Ведіть себе гідно.  Забудьте раз і назавжди старі методи звернення до інспектора, типу «громадянин начальник» або «командир».  Відчуйте себе рівноцінним суперником. Пам'ятайте:  інспектор не може зробити вам нічого поганого.  На вашій стороні Конституція України і презумпція невинності.  Інспектору ДАІ необхідно вирішити більш складне процедурне завдання – довести Вашу провину.  Також пам'ятайте, його свідчення – лише частина доказів.

Але,  для того,  щоб виграти процедурний поєдинок ще на дорозі, водієві потрібні знання ряду важливих Законів, на які переважна більшість автолюбителів не звертають уваги. І дарма!  Мінімальна юридична обізнаність дозволяє будь-якій людині відчувати себе впевнено в будь-якій нестандартній ситуації.

У даній статті я спробую систематизувати ряд статутів, які реально допоможуть вийти із ситуації, коли, начебто законно, інспектор ДАІ перевищує свої повноваження.  Пропоную вашій увазі алгоритм поведінки у разі дуже частих, безпідставних, дратівливих зупинок через нібито проведення різних цільових операцій.

 Згідно з п. 21-1) ст.11 Закону "Про міліцію" причиною зупинки транспортного засобу може бути "проведення цільових заходів (операції, відпрацювання, оперативні плани) для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом, документів на транспортний   засіб;"    У цьому ж пункті написано, що  "працівник підрозділу міліції повинен повідомити   водія   про причину зупинення транспортного засобу, суть   вчиненого правопорушення".

 Спецоперації   обмежують   права   громадян   на вільне безперешкодне пересування і змушують пред'являти документи для перевірки. Згідно ст. 57 Конституції України  "закони   та   інші   нормативно-правові   акти,   що   визначають   права   і   обов'язки громадян,   мають   бути   доведені     відома   населення   у порядку,   встановленому   законом.    Закони   та   інші   нормативно-правові   акти,   що   визначають   права і   обов'язки   громадян,   не доведені   відома  населення   у порядку,   встановленому   законом,   є  нечинними".

Таким чином, доки водій не отримає в   встановленому законом порядку інформації про проведення спецоперації по перевірці документів,   наказ про її підписання є   недійсним,   а отже не підлягає виконанню. МВС приховує свої накази від громадськості - а вони не є законними і в суді сприйматимуться такими, які не набрали законної сили.

Однак,   у п. 21-1) ст.11 Закону "Про міліцію"  йдеться   лише право   міліції зупиняти   автомобіль.  А ось перевірку документів регулює п.2 цієї статті, де чітко вказано, що "міліції надається право перевіряти у громадян при підозрі у вчиненні правопорушень документи,   що посвідчують їх особу, а також інші документи, необхідні для з'ясування питання щодо додержання правил,   нагляд   і контроль за виконанням   яких покладено на міліцію".

Зупинивши автомобіль через операцію, співробітник ДАІ не має права вимагати пред'явити   документи,   якщо у нього немає   конкретної підозри   в правопорушенні, тим більше що згідно з п. 21-1 інспектор зобов'язаний повідомити суть вчиненого правопорушення.   Із цього випливає, що якщо вас зупинили через "операцію", але не назвали порушення, то ви   сміливо   можете   не показувати   свої документи і це буде абсолютно законно.




1. Краткая история рекламы
2.  Генеза та особливості національної культури
3. всё это начало расширятся с громадной скоростью.html
4. Реферат- История уссурийского казачьего войска до 1917 года
5. Курсовая работа- Развитие критического мышления учащихся в процессе обучения физике
6. виховного процесу в унiверситетi i передбачає єднiсть безперервнiсть та послiдовнiсть теоретичних курсiв реа
7. тема криминалистической тактики ее роль в раскрытии и расследовании преступлений
8. Рота полка оперативного назначения ВВ МВД России в специальной операции по пресечению массовых беспо
9. методической комиссией Департамента гуманитарной подготовки 13 января 2003 года
10. ЛЕКЦІЯ 11. РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ В ПЕРІОД НАУКОВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ XX СТ
11. Общая энергетика 2005 Водяной пар
12. Співочі Петрушки не лише піснями живуть
13. реферат дисертації на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук Дніпропет
14. общое движение представители кот.
15. Модель рыночной экономики Кейнса
16. РЕФЕРАТ- Конькобежные виды спорта Выполн
17. ВВЕДЕНИЕ В наше время алкоголизм возрос до масштабов эпидемии
18. Но мы не должны впадать в эйфорию и обязательно помнить о том что чудеса бывают только в сказках
19. Амін Бабікер Мухамед Судан
20. regenertio возрождение процесс восстановления организмом утраченных или поврежденных структур