Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Визначення ГДК при забрудненні виробничого повітряного середовища кількома шкідливими домішками одно нап

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Білет  №4

1. Визначення ГДК при забрудненні виробничого повітряного середовища кількома шкідливими домішками одно направленої і різнонаправленої дії. Аероіонізація повітря, допустимі рівні. Загальні заходи та засоби попередження забруднення повітряного середовища на виробництві та захисту працюючих.   Під гранично  допустимою концентрацією (ГДК) шкідливих речовин в повітрі робочої зони розуміють таку концентрацію, яка при щоденній роботі на протязі 8 годин чи іншої тривалості за час всього трудового стажу не може викликати професійних захворювань або розладів у стані здоров’я.  При вмісті в повітрі робочої зони кількох речовин односпрямованої дії для забезпечення безпеки роботи слід дотримуватися наступної умови:  С1/ГДК1 + С2/ГДК2 + С3/ГДК3 +...+ Сn/ГДКn  1,  де  С1, С2, С3,..., Сn – концентрація відповідних шкідливих речовин в повітрі, мг/м3 ; ГДК1, ГДК2, ..., ГДКn – гранично допустимі концентрації відповідних шкідливих речовин, мг/м3 .

 До шкідливих речовин односпрямованої дії відносяться шкідливі речовини, котрі близькі за хімічною будовою та характером впливу на організм людини.   При одночасному вмісті в повітрі кількох шкідливих речовин, що не мають односпрямованої дії, ГДК залишається таким самим, як і при їх ізольованій дії.   Загальні заходи та засоби попередження забруднення повітряного середовища на виробництві та захисту працюючих включають: - вилучення шкідливих речовин в технологічних процесах, заміна шкідливих речовин менш шкідливими і т.п.; - удосконалення технологічних процесів та устаткування (застосування замкнутих технологічних циклів, неперервних технологічних процесів, мокрих способів переробки пиломатеріалів тощо); - автоматизація і дистанційне управління технологічними процесами та обладнанням, що виключає безпосередній контакт працюючих з шкідливими речовинами; - герметизація виробничого устаткування, робота технологічного устаткування під розрідженням, локалізація шкідливих виділень за рахунок місцевої  вентиляції, аспірацій них укрить; - нормальне функціонування систем опалення, загально обмінної вентиляції, кондиціювання повітря, очистки викидів в атмосферу; - попередні та періодичні медичні огляди робітників, які працюють у шкідливих умовах, профілактичне харчування, дотримання правил особистої гігієни; - контроль за вмістом шкідливих речовин в повітрі робочої зони; - використання засобів індивідуального захисту.   Аеронизація являє собою один зі способів очищення повітряного середовища на виробництві від пилу і шкідливих речовин. Тобто при аероіононізації частки іонізуються (одержують заряд) і осідають.

2. Самозаймання,  його  види, необхідні умови для самозаймання, схильні до самозаймання  речовини, сприяючі  самозайманню  фактори.  Самозаймання – початок  горіння  без впливу  джерела  запалювання.  Залежно  від  внутрішнього імпульсу процеси самозаймання поділяються на теплові, мікробіологічні та хімічні.  Теплове самозаймання – виникає при зовнішньому нагріванні речовини на певній відстані ( через повітря ). При цьому речовина розкладається, адсорбує і в результаті дії процесів оксидування самонагрівається. При температурі близько 100  градусів деревяна тирса, ДВП та деякі інші речовини схильні до самозаймання. Захист від теплового самозаймання – запобігання нагріву матеріалів від зовнішніх джерел тепла.  Мікробіологічне самозаймання  відбувається в результаті самонагрівання, що спричине  життєдіяльністю мікроорганізмів в масі речовини. До мікробіологічного самозаймання схильні речовини рослинного походження (в основному не висушені) – сіно, зерно, тирса, торф. Хімічне самозаймання виникає внаслідок дії на речовину повітря, води, а також при взаємодії речовин. Наприклад, самозаймаються промаслені матеріали (ганчір’я, дерев’яна тирса, навіть металеві ошурки). Внаслідок оксидування масел киснем повітря відбувається самонагрівання, що може призвести до самозаймання. До речовин, що здатні самозайматися при дії на них води відносяться калій, натрій, цезій, карбіди кальцію та лужних металів та інші. Ці речовини при взаємодії з водою виділяють горючі гази, які нагріваючись за рахунок теплоти реакції, самозаймаються. До речовин, що призводять до самозаймання при взаємодії з ними належать газоподібні, рідкі та тверді окислювачі. Наприклад, стиснутий кисень викликає самозаймання мінеральних мастил, які не самозаймаються на повітрі.

Практична частина

     Визначити необхідну надійність третього машиного ланцюга у системі людина-машина для забезпечення системою, яка складаеться з людини-оператора та трьох машиних ланцюгів вірогідності  безвідмовної роботи, яка дорівнює 0,95. Характеристики елементів  системи людина-машина:

Роп = 0,98; Рм1 = 0,99; Рм2 = 0,97.  Відомо, що

Рц = РотРмі    

    




1. Особенности развития индустрии гостеприимства в России. Проблемы организационной структуры предприятий гостеприимства и их решение
2. а 1897 19 апреля 1942 гг
3. тема работы- Чарльз Спенсер Чаплин и его вклад в становлен
4. Тема Понятие и виды преступлений против правосудия Фамилия студента
5. Инфляция и антиинфляционная политика
6. Шон ОКейси
7. тема- Общая характеристика
8. тема або сечостатевий апарат включає дві різні за функціями системи органів статеві органи і органи виділе
9. Австралия-строение поверхности
10. Теория истинности АТарского
11. менеджмента Принципы управления риском
12. Кемеровский государственный университет Экон
13.  Утвердить прилагаемую Концепцию долгосрочного социальноэкономического развития Российской Федерации н
14. Вопросы к экзамену по административному праву
15. Лабораторная работа 7
16. Вопросы к экзамену.html
17. Бухгалтерский учет в коммерческом банке
18. Цитология эукариотических водорослей
19. Отчет по лабораторной работе 5 Исследование разветвленной RLC цепи переменного тока
20. реферату- Духовна культура епохи просвітництваРозділ- Культура Духовна культура епохи просвітництва ДУХ