Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Апокрисис бл. 1598 автор якої відомий під псевдонімом Христофор Філалет

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-13

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

Діяльність і праці Христофора Філалета , Івана Вишенського

Найвідомішими представниками полемічної літератури були Христофор Філалет та Іван Вишенськнй. Однією з перших у полемічній літературі була книга «Апокрисис» (бл. 1598), автор якої відомий під псевдонімом Христофор Філалет.Його праця «Апокрисис» була відповіддю на твір білоруського єзуїта Петра Скарги «Синод брестський» (1597), спрямований проти православних на захист Брестської унії.

Христофор Філалет рішуче виступав проти релігійного гноблення українського народу, вимагав рівних прав світських людей всіх станів у розв'язанні питань церковно-суспільного життя. Цитуючи Августина та Ієроніма, він доводив, що всі християни рівні перед Богом. Розглядаючи свободу совісті як вищу духовну цінність, він зазначав, що кожна людина має право на свою віру, право боротися за неї. Не відмовляючи ні митрополитам, ні владикам права переходу до іншої віри як особисту справу їх совісті, категорично заперечував їх претензії на совість пастви, насильницьке примушення її до переходу в іншу віру. Розглядав останнє як порушення державного і Божого закону, що дає право на справедливий протест і вимогу покарання винуватців. Був переконаний у тому, що людський розум здатний розібратися у Св. Письмі. З цього погляду заперечував претензії духівництва на монопольність істини в питаннях віри, обстоював думку про можливість кожної світської, а не тільки духовної особи висловлювати судження з питань віри, до яких мають прислуховуватися і духовні ієрархи.Звернення до реформаційних ідей дали змогу Христофору Філалету в надрах теологічного світогляду сформулювати ряд ранньобуржуазних ідей громадянського права. Він указував, що кожна людина грецької віри має право вимоги не чужої, а саме своєї власної віри. Церква, а отже, і народ будуть шанувати державу, рішення влади, які гарантують право і свободу кожного з народів, що населяють державу. Якщо цього немає, то піддані у доступній їм формі змушені боротися з несправедливістю, бо цього вимагає голос їх совісті, принципи "істинного способу життя".

Христофор Філалет у релігійній формі обстоював ідею рівності людей, незалежно від становища у суспільстві та віросповідання. Обґрунтовуючи свої погляди, Філалет обстоював вимогу створення справедливого закону і його суворого дотримання як підданими, так і королем. За Філалетом, Людина — це єдність душі і тіла. Влада монарха не поширюється на душу людини і не є абсолютною щодо її «тіла», тобто в земних справах.

Одним із найвідоміших письменників-полемістів був Іван Вишенський (між 1545/1550—1620). Іван Вишенський різко виступив проти Брестської унії. Іван Вишенський є автором багатьох трактатів, спрямованих проти унії. Найвідомішим серед них с «Писання до єпископів, які втекли від православної віри», написане у відповідь на книгу П. Скарги. Основна ідея полемічної творчості Івана Вишенського — ідея соціальної рівності. Він доводив, що люди є рівними від природи: їхні тіла складаються з єдиної субстанції,. Однак Іван Вишенський не закликав до соціальної боротьби. Перемогти світ зла, на його думку, можна каяттям у гріхах, молитвами, зреченням життєвих благ, очищенням від скверни тощо. Ідеалом суспільного устрою для нього є «царство Божеє», де всі люди рівні і не мають власності, або мають «малу» власність і живуть у злагоді з Богом та один з одним. Він ідеалізував давньохристиянську євангельську громаду, всі члени якої жили у братерстві і рівності, відмовилися від власності та сім'ї, зреклися земних благ. Виокремлюючи рівність як основний принцип раннього християнства, підкидаючи єдиновладдя в політичному житті, Іван Вишенський висуває ідею соборності, суть якої полягає в тому, щоб жити, «соборно один одного ісправляючи, а не одному над всіма володіти». В основі соборності лежить ідея соціальної рівності. Червоною ниткою через усю творчість І. Вишенського проходить ідея протиставлення Бога і світу, Бога і людини, яка ніколи не зникала із світоглядних традицій культури давньоруської пори.

Послідовне втілення ідеї "несумірності Бога" і світу, нестабільності, несутності земного світогляду стало для Вишенського теоретичною основою обгрунтування необхідності протесту проти тих організацій, які втілювали у собі "сумірність" (католицизм, новостворена уніатська церква), об'єднання українського народу в ім'я захисту і збереження своїх прав, релігійних і культурних традицій.

Відносини між духом і тілом характеризуються у Вишенського не гармонійністю, злагодженістю, а антагоністичною протилежністю та взаємовиключеністю, що зумовлює їх непримириму боротьбу.

У контексті висловленого І. Вишенський розглядав також проблему вдосконалення людини. Людина, з його точки зору, є "єство немічне, підвладне пристрастям, грішне, зв'язане всіма вузлами повітряних духів зла". Вдосконалення людини можливе тільки через подолання зла, що досягається за умов її самопізнання в духовному плані. Лише душа людини може досягти найвищого ступеня досконалості в момент найвищого блаженства, повного злиття з духовним абсолютом.

Іван Вишенський написав багато трактатів проти унії, з них найсильнішим е «Писаніє к утекшим от православной віри єпископам», воно дає надзвичайно гостру, убивчу оцінку унії та її мотивів.

«Вишенський і Філалет, — писав М. Грушевський, — се дві колони величавого порталю сеї полемічної чи релігійно-публіцистичної літератури».

                                             




1. належне вчення про проблеми моралі і моральності розділ етики
2. Омский государственный технический университет Л
3. Искусство публицистики
4. Гомсельмаш 2
5. Доклад- Кубик Рубика
6. Тепловой расчёт котла БКЗ-420-140НГМ
7. Осенние посиделки Ведущий Проходи честной народ Не пыли дорожка К нам го
8. Организация и учет межбанковских расчетов
9. Амулетом ~ защитником будет фигурка собаки Талисманом для Весов приносящим любовь и семейное сч
10. Исполнительная надпись нотариуса - документ для принудительного исполнения
11. Все слышали об Осознанных Сновидениях А есть техника противоположная ОСам
12. Ливень- Эксмо; 2011 ISBN 9785699490295 Аннотация 30е годы двадцатого века
13. Установление понятия Парламента Российской Федерации
14. на тему- Проект геоэкологических исследований масштаба 100000 на территории хвостохранилища Кошкарата Рес
15. Расчет соединительной линии звукового вещания
16. 1 Особенности памяти как психологического процесса
17. Развитие вокально-хоровых навыков детей старшего дошкольного возраста через музыкально-дидактические игры и упражнения
18. .нет 12 Параметрические и непараметрические методы обработки результатов Параметрические методы сравнен
19. Тема- Microsoft Word. Внедрение рисунков и рисование схем.1
20. Выполнени основных расчетов и расставление оборудования на участке дефектации деталей двигателя Разработка технологического процесса на восстановление распределительного вала двигателя