Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

XII ст. В період встановлення феодальних відносин і зародження української народності як і народностей рос

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Історично українська мова , так само як російська та білоруська , сходить до давньоруському мови . У XI - XII ст. , В період встановлення феодальних відносин і зародження української народності , як і народностей російської та білоруської , в основу писемної мови Київської Русі ліг , як відомо , старослов'янська мова .

Первісна література , головним чином рукописи церковно-богослужбового і взагалі релігійного характеру , переписувалася зі старослов'янських оригіналів . Переписувачі ретельно намагалися зберегти особливості оригіналів , але часто відбувалися і помилки в листуванні. Ці помилки особливо важливі для історика мови , тому що в них ( звичайно , не завжди) позначався вплив розмовної мови .

Завдяки цьому вже в найдавніших пам'ятках , що виникли на Україні , ми бачимо проникнення особливостей мови , властивих взагалі говорам східнослов'янських племен , і зокрема особливостей тих говірок , з яких згодом сформувався українську мову.

Таким чином, виникнення писемності світської (у вигляді різних актів , договорів тощо ) відкривало широку дорогу народним елементам , які не знищуючи , проте , основи літературної мови - мови церковнослов'янської .

Навіть такий загальний для всіх східнослов'янських племен пам'ятник , як " Слово о полку Ігоревім " , яскраво виявляє цю основу . Чим далі , тим більше і більше констатується особливостей фонетичного характеру (у " Галицькому Євангелії " , " Житії Сави " та ін.)

C XIV в . , З приєднанням України до Литви і з ростом елементів політичної централізації , починає розвиватися особливий тип писемної мови (так зване койне ) у різних офіційних документах , юридичних пам'ятниках , - стиль , хоча і представляє собою ту ж церковнослов'янську основу , але змінилася під впливом українських і білоруських говірок .



Найдавніші пам'ятки літературної мови представлені грамотами 14  в . Успадкувавши давньоруську писемність , українську мову в 14-15 ст. розвивав традиції літературної мови Київської Русі , хоча і піддавався сильному впливу місцевих говірок .

З кінця 15 ст. робляться перші спроби наблизити книжну мову до української живої мови , в 16 ст. з'являються переклади церковних книг на В. я . ( "Пересопницьке євангеліє " , 1556-61 ; " Крехівський апостол " , 1560 ) . Виникають два типи літературної мови - " проста мова" і " славєноросскій мову".

В кінці 16 - 1-й половині 17 ст. на літературній мові з'являються значні твори полемічного жанру , складаються літописи , розвивається художня література. На його стандартизацію впливають граматика М. Смотрицького ( 1619 ) і словник П. Беринди ( 1627).

Возз'єднання України з Росією ( 1654 ) сприяло тісніших взаємозв'язків української мови з російською, що позитивно позначилося на його літературному розвитку , на зближенні з живою розмовною мовою .

У 17 -1 -й половині 18 ст. літературний В. я . вживається у всіх жанрах писемності . З'являються художні твори на народно - розмовній мові (І. Некрашевич ) .

До початку 19 ст. ( "Енеїда" І. Котляревського , 1798 , і ін. ) народно-розмовна мова закріплюється в літературному вживанні . Фундаментальне значення у створенні сучасної літературної української мови мало творчість Т. Г. Шевченка.




1. Профессиональная деятельность медицинской сестры
2. А Антонов ldquo;Философия счастливого человекаrdquo;
3. Амурская железнодорожная магистраль БАМ проектные работы КамАЗ темпы строительства ВАЗ технологическо
4. The only time he hs 2 is fter he~s been down the gym for hours
5. Введение В общем комплексе проблем современного реформирования российской экономики важную роль играе
6. Реферат- Покадровый анализ
7. Летнее содержание овец
8. Задание 1Исправьте лексические ошибки 11
9. а начальный входящий ~ составляется на начало отчетного периода;б заключительный исходящий ~ составляе
10. Медицинское страхование в России проблемы его развития
11. Общая характеристика Чуйской области Республики Киргизия
12. Нормативное регулирование Аудиторская деятельностьаудиторские услуги представляет собой- Деятель
13. 1 Правові основи укладання контрактів Перелік міжнародних конвенцій Конвенція ООН про договори міжнаро
14. мысли как область научного знания и учебный предмет
15. контрольна робота 4 З дисципліни Всесвітня історія Варіант 1
16. Гаутама живший в Индии Непал в VII в
17. Тематика контрольних робіт із історії педагогіки Варіант 1 Тема- Освіта і виховання в світовій суспіл
18. варіантів Здійснити синтез логічної схеми для булевої функції що представлена в стовпчику 3 таблиці варі
19. контрольна робота 1 питання далі ~ обговорення питань на стор
20. КЕЛІСІЛДІ БЕКІТІЛДІ ~Р Денсаулы~ с