Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і. Проектори є в основному оптикомеханічними або оптичноцифровими приладами що дозволяють за допомогою дже

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Проектор — світловий прилад, що перерозподіляється світло лампи з концентрацією світлового потоку на поверхні малого розміру або в малому обсязі. Проектори є в основному оптико-механічними або оптично-цифровими приладами, що дозволяють за допомогою джерела світла проектувати зображення об'єктів на поверхню, розташовану поза приладом — екран.

LCD

Рідкокристалічний проектор - пристрій, проецирующее на екран зображення, створене однією або кількома рідкокристалічними матрицями.
Механічної основою LCD (матриця на рідких кристалах - англ. Liquid crystal display - LCD) і reflective LCD-проекторів є твердотільна скляна підкладка з нанесеною на неї системою управління шаром структурованого рідкого кристала.
 Тому і LCD-і reflective LCD - проектори дають зображення стабільне з геометрії та іншим параметрам. При експлуатації в залежності від сюжету зображення іноді потрібно тільки підстроювання яскравості і контрасту зображення.
Трьохматричні проектори можуть додатково мати точну підстроювання відомості кольору, що компенсує неточність виготовлення кріплення матриць і дзеркал.
При модуляції світла LCD модулятором використовується принцип управління поворотом поляризації в комірці рідкого кристала, відповідної кожному пікселю.
 Поляризаційні втрати світла, поглинання в прозорих елементах матриці, перекривання частини світлового потоку провідниками, які проводять сигнали до осередків, і самими керуючими елементами діодами або транзисторами призводять до того, що через модулятор світла проходить від 3 до 7% загального світлового потоку. Світловий потік у LCD-проекторів становить від 50 до 12000 лм ANSI. (ANSI люмен - одиниця вимірювання величини світлового потоку проекторів за методикою, розробленою Американським національним інститутом стандартів. Згідно з цією методикою в дев'яти точках контрольного екрану визначають освітленість і усереднену величину освітленості множать на площу екрану).Різні моделі Reflective LCD-проекторів працюють з використанням або ефекту поляризації, або управління поглинанням світла від зовнішнього світу. Перші за ефективністю не відрізняються від LCD-проекторів. Другі технологічно досягли в 1,2-1,4 рази більше високої ефективності, хоча в перспективі принципово вони повинні бути в 4-6 разів більш ефективними ніж LCD-проектори, які використовують ефект поляризації і повинні перевищувати за ефективністю DLP-проектори.

DLP

DLP (Digital Light Processing) - технологія, використовувана в проекторах. Її створив Ларі Хорнбека з компанії Texas Instruments в 1987 році.
У DLP-проекторах зображення створюється мікроскопічно маленькими дзеркалами, які розташовані у вигляді матриці на напівпровідниковому чіпі, званому Digital Micromirror Device (DMD, цифрове мікродзеркальної пристрій).
 Кожне таке дзеркало являє собою один піксель в проектованому зображенні.
Загальна кількість дзеркал означає дозвіл одержуваного зображення.Найбільш поширеними розмірами DMD є 800x600, 1024x768, 1280x720, і 1920x1080 (для показу HDTV, High Definition TeleVision - телебачення високої чіткості).
 У цифрових кінопроекторах стандартними дозволами DMD прийнято вважати 2К і 4К, що відповідає 2000 і 4000 пікселів по довшій стороні кадру відповідно.
Ці дзеркала можуть швидко позиціонуватися, щоб відбивати світло або на лінзу, або на радіатор (званий також light dump, поглинач світла).
 Швидкий поворот дзеркал (по суті перемикання між станами «включено» і «виключене») дозволяє DMD варіювати інтенсивність світла, які проходить через лінзу, створюючи градації сірого на додаток до білого (дзеркало в позиції «включено») і чорному (дзеркало «виключено» ).

Існує два основні методи створення кольорового зображення. Один метод передбачає використання одночіпових проекторів, інший - трехчіпових.

Одночіпові проектори

У проекторах з одним DMD-чипом кольору утворюються шляхом поміщення обертового кольорового диска між лампою і DMD, що є дуже схожим на «послідовну систему кольорового телебачення» американської телевізійної радіомовної компанії Columia Broadcasting System, яка використовувалася в 1950 роках.
 Кольоровий диск зазвичай ділиться на 4 сектори: три сектора під основні кольори (червоний, зелений і синій), а четвертий сектор - прозорий, для збільшення яскравості. Через те, що прозорий сектор зменшує насиченість кольорів, в деяких моделях він може бути відсутнім взагалі, в інших замість порожнього сектора можуть використовуватися додаткові кольори. DMD чип синхронізований з обертовим диском таким чином, щоб зелений компонент зображення відображався на DMD, коли зелений сектор диска знаходиться на шляху світіння лампи. Аналогічно для червоного і синього кольорів.
Червона, зелена і синя компоненти зображення відображаються поперемінно, але з дуже високою частотою.
 Таким чином глядачеві здається, що на екран проектується різнобарвна картинка. У ранніх моделях диск здійснював один оборот за кожен кадр. Пізніше створили проектори, в яких диск робить два або три оберти за один кадр, а в деяких проекторах диск розділений на більшу кількість секторів і палітра на ньому повторюється двічі. Це означає, що компоненти зображення виводяться на екран, змінюючи один одного до шести разів за один кадр.
У деяких останніх high-end моделях обертається кольоровий диск замінений на блок з дуже яскравих світлодіодів трьох основних кольорів.
 Завдяки тому, що світлодіоди можливо дуже швидко включати і вимикати, цей прийом дозволяє ще більше збільшити частоту оновлення кольорів картинки, і повністю позбутися від шуму і механічно рухомих частин. Відмова від галогенною лампи також полегшує тепловий режим роботи матриці.

«Ефект веселки»


Ефект веселки притаманний тільки одночіповим проекторам DLP.
Як вже було сказано, в конкретний момент часу на зображення відображається лише один колір.
 Коли око рухається поспроектувати зображення, ці різні кольори стають видимими, в результаті чого оком сприймається «веселка».
Виробники одночіпових DLP-проекторів виходили з положення, розганяючи обертається сегментований різнокольоровий диск, або збільшуючи число кольорових сегментів, таким чином зменшуючи цей артефакт.
 Світло від світлодіодів дозволив ще зменшити даний ефект завдяки високій частоті перемикання між квітами.
На додаток до всього, світлодіоди можуть випромінювати колір будь-якої інтенсивності, що дозволило збільшити гамму і контрастність зображення.


Трьохчіпові проектори
Цей тип DLP-проекторів використовує призму для розділення променя, випромінюваного лампою, і кожен з основних кольорів потім направляється на свій чип DMD. Потім ці промені об'єднуються, і зображення проектується на екран.
Трьохчіпові проектори здатні видати більшу кількість градацій тіней і квітів, ніж одночиповие, тому що кожен колір доступний більш тривалий період часу і може бути модулювати з кожним відео кадром.
 До того ж, зображення взагалі не схильне мерехтінню і «ефекту веселки».


Dolby Digital Cinema 3D


Infitec розробила спектральні фільтри для обертового диска і 3D-окулярів, що дозволяють проектувати кадри для різних очей в різних подмножествах спектра. В результаті кожне око бачить свою, практично повнокольорову картинку, на звичайному білому екрані, на відміну від систем з поляризацією проектованого зображення (типу IMAX), що вимагають спеціального «срібного» екрана для збереження поляризації при відображенні.

LcoS

LCoS (англ. Liquid Crystal on Silicon - рідкі кристали на кремнії) – технологія отримання зображення, що використовується в проекторах. Є третьою за поширеністю після технологій DLP і 3LCD (LCD), але займає значно меншу частку ринку.
Синонімами LCoS є абревіатури D-ILA (англ. Direct Drive Image Light Amplifier) компанії JVC і SXRD (англ. Silicon X-tal Reflective Display) компанії Sony. D-ILA- офіційно зареєстрований товарний знак компанії JVC, який означає, що в даному продукті застосована оригінальна розробка на основі дисплея, виконаного за технологією LCoS, сітчастого поляризаційного фільтру і ртутноїлампи [1]. D-ILA - трьохчіпове LCoS рішення. 

Принцип технології

Принцип роботи сучасного LCoS-проектора близький до 3LCD, але на відміну від останньої використовує не просвітні ЖК-матриці, а відбиваючі (цим LCoS споріднена DLP-технології).



На напівпровідниковій підкладці LCoS-кристала розташований відбиваючий шар, поверх якого знаходиться рідкокристалічна матриця і поляризатор.
 Під впливом електричних сигналів рідкі кристали або закривають відбивну поверхню, або відкриваються, дозволяючи світлу від зовнішнього спрямованого джерела відбиватися від дзеркальної підкладки кристала.
Як і в LCD-проекторах, в LCoS проекторах сьогодні використовуються в основному трьохчіпові схеми на основі монохромних LCoS-матриць.
 Так само, як і в технології 3LCD, для формування кольорового зображення зазвичай використовуються три кристала LCoS, призма, діхроїчні дзеркала та світлофільтри червоного, синього і зеленого кольорів.
Тим не менш, існують одночіпові рішення, в яких кольорове зображення утворюється завдяки використанню трьох потужних кольорових світлодіодів, що послідовно дають світло червоного, зеленого і синього кольору, такі рішення випускає фірма Philips.
 Потужність їх світла невелика.
В кінці 1990-х років компанія JVC пропонувала одночіпові рішення на основі кольорових матриць LCoS.
 У них світловий потік розбивався на RGB складові безпосередньо в самій матриці за допомогою фільтра HCF (англ. Hologram Color Filter - голографічний колірний фільтр). Ця технологія отримала назву SD-ILA (англ. single D-ILA). Також одноматричну рішення розробляв і Philips.
Але одночіпові LCoS-проектори не отримали широкого поширення через низку недоліків: триразові втрати світлового потоку при проходженні фільтра, що в тому числі накладало обмеження через перегрів матриці, невисока якість передачі кольору, більш складна технологія виробництва кольорових LCoS-чіпів.

Переваги та недоліки технології

Більший коефіцієнт корисного заповнення робочого простору матриці.
 Оскільки в LCoS керуючі елементи розміщені за світловідбиваючим шаром, вони не перешкоджають проходженню світла, на відміну від просвітних LCD-матриць, що зменшують «сітчасте» зображення і мінімізують «ефект веселки». Відстань між елементами матриці становить всього кілька десятків мікрометрів і коефіцієнт заповнення (відношення сумарної робочої площі пікселів до загальної площі матриці) у LCoS перевищує цей показник як у LCD-проекторів, так і у DLP.
LCoS-чіпи більш стійкі до потужного випромінювання ніж DLP-і LCD-матриці.Що дозволяє робити найпотужніші інсталяційні проектори саме на LCoS-технології.
LCoS випереджає LCD і DLP по максимально доступному дозволу.
Більш глибокий чорний колір і більш висока контрастність, ніж у рідкокристалічних проекторів LCD-проекторів.
Час відгуку рідких кристалів матриці LCoS менше, ніж кристалів, які використовуються в просвітних матрицях в LCD-технології.
LCoS успадковує переваги LCD технології перед одночіповими DLP-проекторами - відсутність мерехтіння і «ефекту веселки».

Проектор на основі LCoS

Незважаючи на розчарування гравців масового ринку, технологія LcoS продовжує викликати інтерес у виробників і споживачів.
Проектор на її основі позиціонуються в сегменті вищого рівня якості і в професійній сфері застосування - цифрові кінопроектори для кінотеатрів та проектори в системах візуалізації авіаційних тренажерів.
На сьогоднішній день проектори за технологією LCoS (D-ILA, SXRD) випускають компанії JVC, Canon, Sony, LG, Barco, CrystalView, DreamVision.




1. контрольная сфера общества основная в системе других таких же сфер- экономической идеологической правовой
2. Інструкцією з організації емісійнокасової роботи в установах банків України ’ І від 7 липня 1994 р.html
3. визвольного руху Наприкінці XIX ст
4. Фразеологічні одиниці з компонентом назва тварин
5. Общие представления о педагогической деятельности
6. регламент от фр
7. Валютно-экспортные операции на территории РФ
8. Определение витамина В12 в биологических объектах
9. тема xf 1 имеет единственное решение хотя какойл
10. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук4
11. Д Голев Алтайский госуниверситет г
12. На формирование атмосферы магазина влияют- психологические факторы; организационные факторы;
13. деньги. Совершенно иное мы наблюдаем при натуральном обмене к примеру бартере когда один вид товаров уа.html
14. Если в таблице задающей подстановку переставить столбцы то новая таблица задает ту же подстановку
15.  Образуйте степени сравнения следующих прилагательных и наречий
16. История уголовного права России в советский период
17. 1 Понятие гражданского процесса
18. Тема 1 КРЕДИТНАЯ СИСТЕМА 1
19. Территориальная организация населения
20. на тему- Принципы русской орфографии