Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 7. Робота з системою 1С- підприємство 7

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 19.5.2024

                                                  Тема 7. Робота з системою «1С: підприємство»

7.1.Початок роботи з програмою.

7.2.Робота з датами.

7.3.Настройка і заповнення довідників.

7.4.План рахунків.

  1.  Початок роботи з програмою.

   Як уже відмічають раніше порядок роботи користувача із системою багато в чому визначається конфігурацією. Однак можна привести деякі рекомендації по послідовності дій користувача на початку роботи з програмою.

   Першочергово користувачу потрібно підготувати систему до роботи із документами, ведення БО і проведення розрахунків.

   Всі дії по налаштуванню та веденню обліку в програмі  «1С: підприємство» здійснюється згідно поставлених завдань.

  1.  Робота з датами.

Робоча дата

 Програма 1С: підприємство самостійно встановлює робочу дату з системного годинника ПК, це досить добре при реєстрації господарських операцій у режимі реального часу.

 По умові задачі потрібно вводити господарські операції за різним проміжком часу, для цього потрібно встановити робочу дату згідно умови (регулювати дату в = «Сервіс» = «Параметри»).

  1.  Настройка і заповнення довідників.

  Заповнення довідників є одним з найважливіших процесів при роботі з програмою. Дана робота здійснюється в режимі «1С: підприємство», шляхом вибору відповідного довідника та його відкриття.

  Довідники рекомендується заповнювати в такій послідовності

  1.  Види діяльності (справочник  = прочее = виды деятельности, та вводимо основний вид діяльності  підприємства чи доповнюємо вже існуючий запис.) Insertкнопка створення нового запису.
  2.   Види витрат  (справочник  =  Види витрат) Даний довідник містить групи витрат в яких знаходяться статті витрат з вказівкою на який рахунок ці статті закриваються. Insertкнопка створення нового запису.
  3.  Співробітники (в цьому довіднику ми створюємо на кожного працівника картку, в яких вказуємо такі дані на кожного працівника:

Загальні:

  1.  Табельний №;
  2.  Прізвище;
  3.  Ім.‘я;
  4.  По-батькові;
  5.  Працівник штатний чи сумісний;
  6.  Стать;
  7.  Посада;
  8.  Дата прийняття на роботу;
  9.  Інші дані заповнюються автоматично.

Дані по заробітній платі:

  1.  оклад/ тариф;
  2.  аванс (якщо передбачено);
  3.  кількість пільг (неоподатковувані мінімуми окрім пільги на дітей);
  4.  кількість дітей на яких працівник має пільги;
  5.  профспілкові внески (якщо він є членом профспілки);
  6.  рахунок затрат на який нараховується зп.;
  7.  вид затрат – аналітична стаття затрат;
  8.  вид діяльності;
  9.  аналогічно заповнити дані в закладці « паспортні дані» та «налогові дані»
  10.  після заповнення натиснути ОК (enter), після чого з‘явиться наступне вікно:
  11.  довідник «Места хранения»

даний довідник дає змогу вводити 3 види місць зберігання

  1.  склад
  2.  магазин роздрібний
  3.  матеріально-відповідальна особа
  4.  Необоротні активи

 При введенні даних необоротні активи слід розбити на групи або по видам – які потрібні користувачу. При створенні запису потрібно ввести основні і додаткові відомості про необоротні активи

Основні – код(присвоїти); найменування; рахунок обліку;  вид необоротного активу.

Додаткові – рахунок затрат, на який нараховується амортизація; вид затрат; вказати метод нарахування зносу, ліквідаційну вартість; строк корисного використання у місяцях.

  1.  Довідник «Номенклатура» - необхідно вказати: код, найменування, вид, ПДВ, одиницю виміру.

Довідники

Система 1 С:під-во дозволяє вести практичну необмежену кількість довідників,кожен довідник являє собою список однорідних об`эктів:

1С:підприємство представляє широкі можливості по роботі з кодами елементів довідника;автоматична присвоювання кодів,автоматичний контроль унікальності коду та інші.

Список елементів довідника може бути багаторівняним .

В режимі перепаду і редагування форма довідника відкривається за допомогою головного меню програм ,шляхом написання кнопки панелі Інструментів “Довідники” або “Довідники” в меню “Операціі”

  Зовнішній вид форми довідника повністю визначається в процесі налаштуваня конфігурації задачі, однак існують де кілька загальних елементів, які  мають всі форми довідників.

  Вікно довідника може містити панель інструментів для швидкого доступу до найбільш використовуваних команд роботи з довідниками. В режимі вибору довідник відкривається тільки при введені значень субконто, константи, реквізита документа чи реквізита іншого документа натисканням кнопки чи кл. F4.

   Відмінності між двома режимами полягають в тому, що в режимі вибору можливо истановити курсор на потрібний елемент довідника і при натисканні кнопки панелі інструментів або кл. Enter,

Shift + Enter ввести поточний елемент як значення редагуючого об‘єкта.

В режимі 1С використовуються наступні довідники:

  Номенклатура (ТМЦ)

  У довіднику ТМЦ зберігається список ТМЦ(товарів, матеріалів і т.д.) , а також інформація про послуги, що їх надають і отримують.

  Необоротні активи

У даному довіднику зберігається список об‘єктів ОЗ, нематеріальних активів тощо. Дані цього довідника використовуються під час введення і редагування низки документів, а також для аналітичного обліку на рахунках № 10, 11, 12, 13, 18, 01.

  Довідники – Склад продукції, Партія ТМЦ підпорядковані довіднику ТМЦ.

   Одиниці вимірювання

   Цей довідник підпорядкований довіднику ТМЦ, а основними одиницями виміру є штуки.

   Валюти

     Список валют і їхніх курсів зберігається в довіднику валюти, який застосовується з метою формування бухгалтерських проведень між рахунками, для яких задано ознаку валютного обліку.

   Контрагенти

     У довіднику міститься інформація про всіх постачальників, покупців та інших, тобто про всіх контрагентів підприємства(юридичних і фізичних осіб ).

  Грошові рахунки

         Цей довідник підпорядкований довіднику контрагентів і об‘єднує список рахунків контрагентів.

  Місця зберігання

        Довідник використовується з метою веденя списку місць зберігання ОЗ, НА, матеріалів. Існує 3 типи місць зберігання:

  1.  матеріально-відповідальні особи;
  2.  склад;
  3.  магазин.

Рахунки нашої фірми

 У даному довіднику зберігають список усіх місць де може бути готівка і безготівкові грошові засоби підприємства.

  Та інші довідники, що використовуються в 1С (співробітники, валові прибутки, види затрат, податки і відрахування, цінні папери, інвестиції, банки та інше.)

  1.  План рахунків.

План рахунків є угрупуванням рахунків бухгалтерського обліку. Структура плану рахунків регламентованого обліку, тобто обліку, відповідно до якого формується регламентована державою звітність, затверджується Міністерством Фінансів України. Згідно законодавству додавати рахунку в план рахунків забороняється. Дозволяється додавати при необхідності субрахунку, а також забалансові рахунки бухгалтерського обліку.

Слід враховувати, що паралельне використання додаткового плану рахунків не забороняється. Таким чином, одну і ту ж господарську операцію можна відображати як в основному (регламентованому) плані рахунків, так і в додатковому, завдяки чому можна реалізувати в рамках одного підприємства різні стандарти обліку, наприклад відповідно до стандартів МСФО.

Структура плану рахунків, а також зумовлені рахунки, задаються в режимі конфігурації. Слід розуміти, що рахунки обліку в плані рахунків можуть задаватися як в режимі використання, так і в режимі конфігурації. Як правило, в режимі конфігурації задаються ті рахунки, які передбачені законодавством України, а також субрахунки, необхідні для реалізації алгоритмів роботи програми. Такі рахунки називаються зумовленими.

Особливістю зумовлених рахунків є наявність обмежень при їх зміні. В першу чергу такі рахунки не можна видалити в режимі ведення обліку, вони віддаляються тільки в режимі конфігурації. Крім того, для цих рахунків не можна змінити такі ознаки обліку, як:

  1.  вид рахунку (активний, пасивний або активно-пасивний);
  2.  ознаки обліку по рахунку (забалансовий, валютний, кількісний);
  3.  ознаки обліку по субконто, задані в конфігураторі.

Регістр бухгалтерії описує структуру накопичення даних, облік яких ведеться виходячи з підключеного до даного регістра плану рахунків.

По суті, план рахунків є первинним об'єктом по відношенню до регістра. У плані рахунків задаються ті ознаки обліку, в розрізі яких необхідно вести облік на рахівницях. Найчастіше такими ознаками є валютний і кількісний облік по рахунках плану рахунків. Оскільки бухгалтерський облік господарських операцій обов'язково ведеться в грошовому виразі, то сумовий облік (облік в національній валюті) по рахунках плану рахунків ведеться завжди, і для його організації немає необхідності створювати додатковий реквізит, у відмінності, наприклад, від реквізиту валютного обліку. Так, для податкового плану рахунків не передбачено ведення обліку в іноземне валюті, отже, в плані рахунків дана ознака обліку відсутня.

Таким чином, можна говорити про те, що в плані рахунків містяться відомості про те, що можна враховувати при віддзеркаленні господарських операцій по даному рахунку, а в регістрі бухгалтерії містяться відомості про те, що фактично відбивається по рахунку в проводці.

Оскільки регістр бухгалтерії будується на підставі вибраного плану рахунків, можна припустити, що не всі параметри рахунків будуть враховані при формуванні записів (дріт). Більш того, на підставі одного плану рахунків можна створити декілька регістрів бухгалтерії. Наприклад, на підставі одного плану рахунків можна створити регістр бухгалтерського обліку відповідно до стандартів Мінфіну України, і регістр податкового обліку у відповідності податковим законодавством. При цьому можна так організувати регістри обліку, що на підставі одного і того ж плану рахунків в регістрі бухгалтерського обліку вестиметься облік і в гривні, і у валюті і в кількісному виразі, тоді як по податковому обліку по тих же рахунках враховуватимуться тільки гривневі суми і кількість, і не враховуватимуться валютні суми.

Виходячи з викладеного вище взаємозв'язку між регістрами бухгалтерії і планами рахунків, слідує вельми важливий вивід: підсумкові значення зберігаються не по рахунках бухгалтерського обліку, а по кожному регістру окремо з урахуванням його настройки і «прикріпленого» до нього плану рахунків. Таким чином, не можна сказати, що ми отримуємо баланс за планом рахунків, оскільки до одного плану рахунків може бути «підключена» безліч регістрів. Баланс можна отримати по кожному регістру окремо.

Не можна так організувати ведення регламентованого бухгалтерського обліку на підприємстві, щоб на окремих регістрах враховувалися окремі ділянки обліку, наприклад, окремо регістр для обліку матеріалів, розрахунків з контрагентами і ін.

У прикладному рішенні для регістра «Госпрозрахунковий» ресурсів встановлені більше, ніж передбачено ознак обліку в плані рахунків «Госпрозрахунковий».

З представленої настройки видно, що не всі ресурси регістра бухгалтерії співпадають з ознаками обліку по рахунках плану рахунків. Більш того, звернувшись до палітри властивостей ресурсу «Сума» можна побачити, що даний ресурс взагалі не прив'язаний до якої-небудь ознаки обліку по рахунку.

Дана настройка говорить про те, що значення вибраного нами ресурсу діє в цілому для всього запису (проводки), а не для  якогось окремого рахунку в кореспонденції. Підтвердженням сказаного є включений прапорець «балансовий», вказуючий на те, що в даний ресурс буде врахований по дебету одного рахунку і кредиту іншого.

Таким чином, можна стверджувати, що регістр забезпечує формування запису в розрізі кожного рахунку з урахуванням тільки тих ознак обліку, які підключені як ресурси даного регістра бухгалтерії. Крім того, регістр дозволяє зберігати окремі числові значення не в розрізі рахунків, а в розрізі поточного запису (проводки) в цілому. Будь-який запис в регістрі бухгалтерії фактично є одиничною проводкою, що змінює стан обліку. Даний процес (зміна стану регістра) називається «Рух регістра».

Синтетичний і аналітичний облік

Синтетичний облік - це облік в розрізі максимально укрупнених груп об'єктів обліку. Основними моментами синтетичного обліку в рамках бухгалтерського обліку є рахунки плану рахунків. Кожен з показників, що розшифровують значення синтетичного рахунку можна, в принципі, назвати аналітичним показником.

Аналітичний облік - це облік, який дозволяє проаналізувати стан синтетичного обліку. Під аналітичним обліком мають на увазі розукрупнення показників синтетичного обліку, в результаті якого з'являється список аналітичних показників. Наприклад, значення синтетичного рахунку обліку матері лов можна представити як сукупність значень аналітичних показників - матеріалів. Таким чином кожен з матеріалів виступає аналітичним об'єктом. У свою чергу, конкретний матеріал можна розглянути в розрізі місць зберігання і .т.д.

Схем організації аналітичного обліку достатні багато, але найбільш популярними є дві з них багаторівнева і багатовимірна. Окрім цих схем, програма «1С:Предприятие 8.0 для України» дозволяє організувати так звану післяопераційну аналітику.

Багаторівневий облік

Дана схема побудови аналітичного обліку заснована на відкритті до синтетичних рахунків бухгалтерського обліку аналітичних субрахунків. Проілюструємо це на наступному прикладі:

  1.  на підприємстві синтетичний облік товарів ведеться на рахунку 28;
  2.  є два місця зберігання матеріалів: Склад №1 і Склад №2;
  3.  є два матеріали: Дошки і Цвяхи. Схемний дану модель аналітичного обліку представити таким чином.

Тобто, вийде наступна схема аналітичного обліку для синтетичного рахунку 28 (Товари):

•Субрахунок 1 - склад №1;

об Субрахунок 1.1 - гати на складі №1; об Субрахунок 1.2 - дошки на складі №1;

•Субрахунок 2 - склад №2;

об Субрахунок 2.1 - гати на складі №2; об Субрахунок 2.2 - дошки на складі №2 і т.д. В результаті отримуємо наступні підсумки:

  1.  сальдо по рахунку 28 показує загальну суму товарів на складах підприємства;
  2.  сальдо по субрахунку 28.1 показує загальну суму товарів на складі №1;
  3.  сальдо по субрахунку 28.1.1 показує залишок цвяхів на складі №1;
  4.  сальдо по субрахунку 28.2.1 показує залишок цвяхів на складі №2 і т.д.

Дана схема аналітичного обліку володіє, поза сумнівом, простим алгоритмом і легкістю сприйняття. Проте є і свої недоліки. Так, наприклад, якщо є необхідність змінити код аналітичного рахунку обліку матеріалу «Гати», доведеться вносити зміни до всіх відповідних субрахунків, що може бути вельми скрутно при великому об'ємі даних і кількості рівнів. Крім того, щоб отримати залишки за конкретним матеріалом по всіх складах доведеться складати відповідні залишки, тоді як для отримання залишків по складу, досить подивитися відповідне сальдо по субрахунку. Звідси слідує вивід, що аналітичні дані про залишки на складі в розрізі матеріалів отримати набагато простіше, ніж аналітичні дані про залишки одного матеріалу на різних складах.




1. Лекция 8 Защита информации в Интернете Понятие о несимметричном шифровании информации Принцип
2. закономерный этап в развитии того философского умонастроения которое проявилось в России уже в XVIII в.
3. РАДУГА ТУТТИ 26 октября 2012 года пятница 10
4. Добровольное страхование водителей и пассажиров от несчастных случаев
5. заданием. Лабораторные работы преследуют следующие цели- приучить студента к экспериментальны
6. Курсовая работа- Экономический потенциал и география базово-межотраслевого топливо-энергетического комплекса страны
7. тема в ней начинают действовать механизмы самоорганизации и саморегуляции
8. Решение задач по курсу теории вероятности и математической статистики
9. Что мы знаем о сове, или Какая птица самая умная
10. Демографическое прогнозирование
11. страхователь вносит другой стороне страховщику обусловленную договором страховую премию плату а страх
12. И ЧЕРНЫШЕВ ВОПРОСЫ ВОЗНИКНОВЕНИЯ И ИСПОЛНЕНИЯ ОБЯЗАТЕЛЬСТВ ПО ВОЗВРАТУ НЕОСНОВАТЕЛЬНО ПРИОБРЕТЕННО
13. налог в соответствии с НК РФ Какие элементы должен содержать каждый налог Что относится к объектам н
14. Древняя китайская цивилизация Шань Инь
15. Формы государственного устройства
16. Национальный исследовательский университет
17. ПРАКТИКУМ Новгород 2011 Электроника и микр
18. Финансы домашних хозяйств как элемент финансовой системы
19. Проблема природы и сущности человека
20. вступали в бой. не имея списков личного состава