Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Місто Ватикан визначений таким чином- для забезпечення абсолютної і явної незалежності Святому престолу щ

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2016-03-05

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 22.5.2024

Статус Ватикану (Святого Престолу) в МП.

Правове положення Ватикану визначене Латеранськими угодами, підписаними між Італією і Святим престолом (так дотепер іменується в міжнародних договорах Ватикан) 11 лютого 1929 року.

У преамбулі Латеранського договору міжнародно-правовий статус держави «Місто Ватикан» визначений таким чином: для забезпечення абсолютної і явної незалежності Святому престолу, що гарантує явний суверенітет на міжнародній арені, виявилася необхідність створення «держави» Ватикан, признаючи стосовно Святого престолу його повну власність, виняткову й абсолютну владу і суверенну юрисдикцію. У відповідь на визнання Італією його суверенітету Ватикан заявляв, що не бажає і не буде брати участь у «світському суперництві між іншими державами... за винятком випадку, коли сторони звернуться зі спільним закликом до миротворчої місії Святого престолу».

 Відповідно до цих документів Ватикан має певні суверенні права: свою територію, законодавство, громадянство. Глава держави - папа римський. Згідно з новою апостольською конституцією від 1996 р. він обирається довічно колегією кардиналів, як правило, з числа кардиналів таємним голосуванням більшістю не менше двох третин голосів. В період від моменту смерті папи до обрання нового функції глави церкви виконує колегія кардиналів.

У переважній більшості міжнародних організацій папські дипломати акредитовані як представники Святого Престолу, а не Держави-Міста Ватикан. Зокрема, Святий Престол є повноправним членом дев’яти міжнародних міжурядових організацій (Міжнародного агентства з атомної енергії, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців) В інших 18 міжнародних міжурядових організаціях (ООН, ЮНЕСКО, РЄ, СОТ) Святий Престол має свого постійного спостерігача. Ще в семи міжнародних організаціях( Всесвітній метеорологічній організації, Комісії ООН з питань сталого розвитку, Міжнародній морській організації. Крім того, Апостольський Престол має делегата (без права голосу) у Лізі арабських держав і статус почесного гостя у Парламентській асамблеї ОБСЄ. Таким чином, Святий Престол загалом бере участь у роботі тридцяти шести названих вище міжнародних міжурядових організаціях і органах .

Водночас, слід зазначити, що Держава-Місто Ватикан є постійним членом семи міжнародних міжурядових організацій радше технічного характеру. Наприклад, як Всесвітній поштовий союз, Міжнародний союз електрозв’язку, Міжнародний зерновий союз.

Св. Престол з давніх часів брав на себе функції правового регулювання життя суспільства. До компетенції Св. Престолу належали питання, пов’язані з вирішенням міжнародних конфліктів, врегулюванням спорів та підтримкою миру. Особливе значення в політиці Св. Престолу має превентивна дипломатія. Лише двічі протягом останнього століття Св. Престол приєднався до закликів міжнародного співтовариства застосувати силу — в Руанді і в Югославії, бо альтернативою застосування сили було знищення мирного населення.

Отже,взаємозв’язок між трьома інститутами – “Католицька Церква”, “Святий Престол” і “Ватикан” – полягає в тому, що Католицька Церква є спільнотою віруючих християн, керівництво якими здійснює Папа Римський за допомогою органів Римської курії. Папа Римський самостійно або спільно з Римською курією становлять Святий Престол, а Ватикан виступає як “інструментальна держава”, що гарантує Папі суверенітет і незалежність при здійсненні ним вселенської місії. У структурному відношенні всі три інституції різняться між собою, але Католицька Церква є вселенською інституцією, що включає Святий Престол і Ватикан. Водночас, верховну владу над цими інституціями здійснює Папа Римський, який поєднує верховне керівництво над Католицькою Церквою, Святим Престолом і Ватиканом. Святий Престол є органічною і невід’ємною частиною Католицької Церкви, без якої неможливе функціонування Церкви як з доктринальної, так і з практичної точок зору. Водночас, таке державне утворення як Ватикан, утворений в силу збігу історичних обставин, для Святого Престолу і Католицької Церкви не є першорядним, оскільки протягом тривалого часу, а саме з 1870 до 1929 років, Апостольський Престол не мав територіального суверенітету




1. Бернхард Вальденфельс
2. Анализ финансового состояния предприятия
3. Задание- Взять любое региональное печатное издание Ярославля и Ярославской области я взяла Родной город.
4. 12 УЧЕБНЫЕ ЦЕЛИ - изучить комплекты ЗИП назначение отдельных элементов изучить смазки применя.
5. ЗАДАНИЕ НА ДИПЛОМНЫЙ ПРОЕКТ СТУДЕНТА фамилия имя отчество студента 1
6. Фінанси підприємства з-п Назва теми 1
7. [Л] Проговаривать слоги чётко произнося звуки [Р] [Л]
8. Действие озона на насыщенные полимеры
9. ВВЕДЕНИЕ В наше время алкоголизм возрос до масштабов эпидемии
10. независимо от того идет ли речь о производстве торговле или предоставлении услуг может быть определена ка
11. 6 Общие положения1
12. Структура и заачи Правительства Российской Федерации
13. Пояснительная записка к разделу Почвы
14. тематики в 5 классе на тему- Проценты по учебнику Н.html
15. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА Советы для родителей из опыта работы Автор- Гордейчук Татьяна Дмитриевна
16. 1 Содержание и значение активов в деятельности предприятия
17. ОСНОВЫ МЕНЕДЖМЕНТА Занятие 5
18. на тему Монополистическая конкуренция в современной экономике Выполнила- Кувшинова Л
19. Тема 2 Бухгалтерский учет основных средств на примере ООО Лютик ВВЕДЕНИЕ 1
20. Необходимость и сущность кредит