Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності галузі знань 0306 Менеджмент і адміністрування спеціа

Работа добавлена на сайт samzan.net:


9

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства освіти і науки,

молоді та спорту України

29 березня 2012 року № 384

Форма № Н - 3.03

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ
ДІЯЛЬНОСТІ

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення вченої ради ДонДУУ

від _____________ № ________

ПРОГРАМА

нормативної навчальної дисципліни

«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

спеціальності 8.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної
діяльності»

освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр»

факультет менеджменту

форма навчання денна та заочна

Донецьк – 2012


Програма навчальної дисципліни «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» для студентів ОКР «магістр» галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» спеціальності 8.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» денної та заочної форм навчання

Розробники програми:

     Л.І. Дмитриченко, д.е.н., професор

     К.Є. Мойсеєнко, ст. викладач

Завідувач кафедри   Л.В. Батченко, д.е.н., професор

Розглянуто та схвалено
на засіданні кафедри
«Менеджмент ЗЕД»

Протокол № __ від _____ 2012 р.


ВСТУП

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни  «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра напряму підготовки 0306 «Менеджмент» спеціальності 8.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Предметом вивчення  навчальної дисципліни система управлінських відносин щодо планування, організації, координації, обліку та контролю зовнішньоекономічної діяльності.

Міждисциплінарні зв’язки: курс «Менеджмент ЗЕД» є методологічним та методичним фундаментом системного опанування не тільки базових умінь, які визначені освітньо-кваліфікаційною характеристикою магістрів зі спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», але й складає основу для вивчення дисциплін, предметом яких є спеціальні питання управління зовнішньоекономічними зв’язками. Базою вивчення курсу виступають такі дисципліни ОПП бакалаврів з менеджменту, як «Менеджмент і адміністрування», «Зовнішньоекономічна діяльність підприємств», «Право», «Економіка і фінанси підприємств» та ін. Курс є вихідним при вивченні дисциплін «Управління доставкою товарів у ЗЕД», «Міжнародні кредитно-розрахункові та валютні операції», «Управління міжнародною конкурентоспроможністю» та ін.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Методологія та функції управління ЗЕД підприємства

2. Організаційно-економічні аспекти забезпечення управління ЗЕД

3. Управління операціями в ЗЕД

4. Управління ефективністю міжнародного бізнесу


1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» є формування системи спеціальних знань і практичних навичок щодо прийняття та виконання управлінських рішень в сфері ЗЕД.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» є теоретична та практична підготовка студентів до розв’язання конкретних завдань та ухвалення управлінських рішень у ЗЕД, зокрема:

  1.  вироблення навичок розроблення та реалізації стратегічних та тактичних рішень в сфері ЗЕД;
  2.  організування ЗЕД;
  3.  мотивування персоналу, контролювання, діагностування та регулювання ЗЕД;
  4.  здійснення оцінювання та управління ризиками в ЗЕД;
  5.  вироблення ефективних управлінських рішень в сфері ЗЕД;
  6.  формування системи інформаційного забезпечення ЗЕД;
  7.  управління транснаціональними компаніями;
  8.  здійснення антикризового управління ЗЕД.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

  1.  сучасні підходи до управління ЗЕД підприємства;
  2.  сутність та особливості процесу, технології, функцій, методів менеджменту ЗЕД;
  3.  сучасні інструменти планування, організування, мотивування, контролювання ЗЕД;
  4.  основні культурні та національні стереотипи при взаємодії з іноземними контрагентами;
  5.  основні норми регулювання та техніку здійснення зовнішньоекономічних операцій;

вміти:

  1.  використовувати набуті знання для самостійного дослідження, аналізу, діагностування ЗЕД підприємства як передмови управлінських рішень;
  2.  обґрунтовувати, оптимізувати та ухвалювати управлінські рішення в сфері ЗЕД;
  3.  розробляти стратегічні та тактичні плани ЗЕД;
  4.  будувати організаційні структури управління ЗЕД;
  5.  добирати кадри і мотивувати фахівців в сфері ЗЕД;
  6.  використовувати інструменти контролю в сфері ЗЕД;
  7.  організовувати та здійснювати зовнішньоекономічні операції.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 216 годин / 6,0 кредитів ECTS.


2. ІНФОРМАЦІЙНИЙ ОБСЯГ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль І. Методологія та функції управління ЗЕД
підприємства

Тема 1. Методологічні засади менеджменту ЗЕД

Предмет, мета та завдання дисципліни, місце дисципліни та її інформаційно-методичне забезпечення.

Сутність управління ЗЕД на підприємстві. Принципи менеджменту ЗЕД. Процес управління ЗЕД в організації. Керівна і керована системи в менеджменті ЗЕД. Суб’єкти ЗЕД.

Застосування функціонального підходу до менеджменту ЗЕД. Характеристика основних функцій менеджменту ЗЕД. Застосування системного підходу до менеджменту ЗЕД. Застосування ситуаційного підходу до менеджменту ЗЕД. Комплексний підхід до менеджменту ЗЕД як основа ефективного управління. Особливості менеджменту ЗЕД на великих, середніх та малих підприємствах.

Сутність та види методів менеджменту ЗЕД: економічні, технологічні, соціально-психологічні та адміністративні методи. Механізми трансформування методів менеджменту ЗЕД.

Тема 2. Планування ЗЕД

Сутність, принципи та види планування ЗЕД.

Стратегічне планування ЗЕД. Технологія розроблення стратегій в сфері ЗЕД. Виробничі, фінансові, маркетингові, організаційні, конкурентні ,товарні та інші стратегії в сфері ЗЕД. Моделі вибору оптимальних стратегій в сфері ЗЕД. Критерії вибору стратегій. Прогнозування в сфері ЗЕД.

Тактичне планування ЗЕД. Індикатори ЗЕД. Планування фінансового забезпечення ЗЕД. Бюджетне планування ЗЕД. Планування грошових потоків в ЗЕД. Планування залучення внутрішніх та зовнішніх кредитів. Планування витрат, що супроводжують ЗЕД. Оперативно-календарне планування ЗЕД. Поопераційне планування при здійсненні ЗЕД.

Тема 3. Організування ЗЕД

Основні форми проектування організацій, задіяних в ЗЕД. Особливості побудови організаційних структур управління залежно від розмірів підприємства та масштабів ЗЕД.

Організування закордонної виробничо-господарської діяльності великих підприємств. Види закордонних філій і дочірніх підприємств. Організаційні структури управління ЗЕД великих підприємств з виділенням експортного відділу. Організаційні структури управління великих підприємств з виділенням відділу збуту за функціональним, товарним і територіальним принципами. Організаційні структури управління великих підприємств з виділенням міжнародного відділення за регіональної та континентальною ознаками. Матрична організаційна структура управління великими підприємствами.

Особливості побудови організаційних структур ТНК, БНК, СП, різних типів міжнародних об’єднань. Особливості управління експортно-імпортними операціями малих та середніх підприємств. Класифікація і сутність організаційних форм управління ЗЕД малих та середніх підприємств.

Тема 4. Управління персоналом в системі менеджменту ЗЕД

Кадрова політика у ЗЕД. Підбір персоналу. Оцінювання персоналу. Навчання та підвищення кваліфікації персоналу. Висування на керівні посади в зарубіжних філіях міжнародних корпорацій. Підготовка персоналу для роботи за кордоном. Атестація і ротація кадрів. Посадові обов’язки менеджерів із ЗЕД та фахівців в сфері ЗЕД (економіста відділу ЗЕД, спеціаліста з митної діяльності, декларанта, інженера тощо).

Взаємовідносини відділу ЗЕД і іншими підрозділами підприємства.

Форми та методи мотивування персоналу, задіяного в сфері ЗЕД. Особливості використання різних форм та систем оплати праці для працівників та керівників, задіяних в сфері ЗЕД. Міжнародна практика формування мотиваційних систем.

Тема 5. Контролювання та діагностування ЗЕД

Сутність контролювання ЗЕД. Попередній, поточний, завершальний; суцільний та вибірковий; періодичний, перманентний, разовий контроль ЗЕД. Етапи контролювання ЗЕД. Фактологічні, розрахунково-аналітичні та документальні методи контролю ЗЕД. Експертиза в ЗЕД. Контролювання укладення та виконання зовнішньоекономічних угод.

Діагностування ефективності здійснення ЗЕД. Методи оцінювання та ідентифікації стану та параметрів ЗЕД. Індикатори та критерії ефективності здійснення ЗЕД. Технологія діагностування ЗЕД. Нормативно-методичне забезпечення діагностування ЗЕД.

Змістовий модуль ІІ. Організаційно-економічні аспекти забезпечення управління ЗЕД

Тема 6. Організаційна етика і культура в управлінні ЗЕД

Культура підприємства: поняття та сутність. Форми прояву та типологія культури підприємства. Культура підприємства як об’єкт управління. Складові процесу управління розвитком культури підприємства. Індикатори прояву культури підприємства. Формування портфеля заходів із розвитку культури підприємства. Адаптація поведінки персоналу до змін культури підприємства.

Роль етики в забезпеченні управління ЗЕД. Вплив корпоративної культури та етики бізнесу на взаємодію з іноземними контрагентами. Особливості взаємодії персоналу підприємства із іноземними контрагентами з урахуванням традицій ведення підприємницької діяльності у різних країнах.


Тема 7. Організація міжнародних переговорів та діловий протокол

Специфіка міжкультурної комунікації в економічній сфері. Підготовчі заходи по прийому іноземної делегації. Правила запрошення іноземних партнерів. Організація переговорів за кордоном. Правила виїзду українських громадян за кордон з ділових питань. Переговори з метою укладення угод з експорту та імпорту. Особливості міжнародного протоколу в бізнес-середовищі.

Тема 8. Антикризовий менеджмент ЗЕД

Циклічні та стадіальні кризи в світовій економіці та їх вплив на ЗЕД підприємств. Кризи життєвого циклу підприємства та їх вплив на ЗЕД. Діагностування кризових явищ в сфері ЗЕД. Діагностування загрози банкрутству суб’єктів ЗЕД. Інструментарій антикризового управління.

Змістовий модуль ІІІ. Управління операціями в ЗЕД

Тема 9. Управління зовнішньоторговельними операціями

Особливості управління експортно-імпортними торговельними операціями підприємства. Порядок митного оформлення та контролю експортних та імпортних товарів. Сутність, нормативно-правове регулювання та особливості оподаткування операцій з давальницькою сировиною. Управління толінговими операціями та оцінка їх ефективності. Бартерні операції та їх особливості.

Тема 10. Управління лізинговими операціями у ЗЕД

Сутність орендних та лізингових операцій. Митне оформлення та контроль лізингових операцій та операцій з оперативної оренди. Напрямки управління міжнародними лізинговими та орендними операціями. Міжнародний лізинг транспортних засобів та перспективи його використання в Україні.

Тема 11. Управління посередницькими операціями

Сутність та особливості використання посередників у здійсненні товарообмінних операцій у ЗЕД. Різновиди агентських договорів, особливості реалізації операцій з консигнації товарів. Особливості оподаткування посередницьких операцій за сучасних умов. Управління відносинами з посередниками.

Тема 12. Управління забезпечувальними операціями в сфері ЗЕД

Особливості отримання кредитів та позик в іноземній валюті від нерезидентів. Отримання іноземних інвестицій від учасника-нерезидента. Особливості виплат дивідендів нерезиденту. Тимчасове ввезення (вивезення) товарів з перетином митного кордону. Службові відрядження за кордон. Термін позовної давності та скасування заборгованості у ЗЕД.

Тема 13. Управління правами інтелектуальної власності у ЗЕД

Цілі міжнародного патентування. Особливості процедури патентування. Патентна чистота. Контроль переміщення об’єктів інтелектуальної власності через митний кордон. Особливості процедури патентування за сучасних умов. Особливості ліцензування інтелектуальної власності. Міжнародний ліцензійний контракт та його використання в ЗЕД підприємств.

Тема 14. Митно-логістичне забезпечення управління зовнішньоекономічними операціями

Особливості організаційно-технологічного процесу міжнародного транспортування вантажів. Транспортна експедиція. Управління ланцюгами постачань. Життєві цикли логістичних структур. Особливості митного оподаткування. Митне оформлення та митний контроль відповідно до сучасного законодавства.

Змістовий модуль ІV. Управління ефективністю міжнародного
бізнесу

Тема 15. Чинники управлінської ефективності в міжнародному бізнесі

Особистісні фактори управлінської ефективності. Організаційні чинники ефективності менеджменту ЗЕД. Сутність, цінності та стадії розвитку компанії  при здійсненні ЗЕД. Сучасна концепція інтернаціоналізації та транснаціоналізації компанії.

Тема 16. Проектування результативної управлінської роботи

Визначення і ключові постулати організаційного дизайну. Конфігурація низьких цін. Конфігурація створення локальної цінності. Конфігурація глобального стандарту досконалості. Конфігурація персоніфікованого сервісу. Конфігурація експертного знання. Важелі організаційного дизайну управлінської роботи в міжнародному бізнесі.

Тема 17. Професійний розвиток менеджера ЗЕД

Роль завдань у становленні менеджерів. Роль керівників в ефективності управлінця. Розвиваюча роль невдач. Організаційні умови і каталізатори професійного розвитку менеджерів. Глобалізація та основні тенденції в розвитку управлінських кар’єр. Компетенції, періоди та типи управління кар’єрою. Ключові процеси управління кар’єрою. Система критеріїв власної успішності.


3. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

  1.  Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: підручник/ за ред. Кириченка О.А. - Вид. 2-ге, перероб. і доп. - К.: Знання, 2008. – 518 с.
  2.  Козик В.В., Панкова Л.А., Карп'як Я.С., Григор’єв О.Ю., Босак А.О. Зовнішньоекономічні операції та контракти: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.
  3.  Батченко Л.В., Дмитриченко Л.І., Мойсеєнко К.Є., Рисс М.О., Заводовський С.В. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Практикум. – Донецьк: ДонДУУ, 2008. – 103 с.
  4.  Рогожин В.Д., Базалієва Л.В. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб. - Х.: ХНЕУ, 2006. - 196 с.
  5.  Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч. посіб./ Ред. Дахно І.І. - К.: ЦНЛ, 2006. – 304 с.
  6. Управление контрактной деятельностью: учебно-методическое пособие / Батченко Л.В., Науменко С.Н.. – Донецк: ДонГУУ, 2004. – 261 с.
  7.  Зовнішньоекономічна діяльність: теорія і практика сучасного менеджменту: Монографія / Л.В. Батченко, Г.М. Дроздова, В.В.Дятлова, О.Г. Ткаченко та ін. / Під заг. ред. д.е.н., професора Л.В.Батченко. - Донецьк: Норд-Прес, 2005. – С. 93-102.
  8. Международный менеджмент: Учебник для вузов /Под ред. С.Э. Пивоварова, Д.И. Баркана, Л.С. Тарасевича, А.И. Майзеля. – СПб: Питер, 2000.–624 с.

4. ФОРМА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ УСПІШНОСТІ
НАВЧАННЯ

1 семестр – реферат, 2 семестр – екзамен.

5. ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ УСПІШНОСТІ НАВЧАННЯ

поточне тестування, усне та письмове опитування, модульні контрольні роботи, контроль виконання індивідуальних завдань, виконання екзаменаційних завдань.




1. Тема 18 РЕКЛАМНЫЕ PRТЕХНОЛОГИИ 1
2. Народу Наприкінці 19 століття київським археологом Вікентієм Хвойкою були знайдені останки древнього п
3. валовые капитальные вложения все затраты связанные с воспроизводством основных фондов в том числе затра
4. 1999 Дисертацією є рукопис
5. травесійна в чотирьох діях Діючі особи- 1й пастушокробітник СТО 2й пастушокробітник СТО Анг
6. петербургский период русской истории который описывался сочетанием социальнокультурной ориентации на зап
7. Тема- Деревянное зодчество на Руси
8. КОНТРОЛЬНАЯ РАБОТА ПО ИНФОРМАЦИОННЫМ ТЕХНОЛОГИЯМ В ЮРИДИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ Вариант 4 Выполните следую
9. Тема 8 Рецензирование и предварительная защита дипломного проекта Предварительная защита выпускной ква
10. Атеизм и социалистические страны
11. Ансамбль спорткомплекса стадиона.html
12.  Длительное психоэмоциональное напряжение и отрицательные эмоции ведущий предрасполагающий фактор гипер
13. Кодиемум
14. воздухвоздух в горизонтальной плоскости на заданной высоте при действии нормальной и боковой перегрузок.html
15. на тему ЭФФЕКТИВНОСТЬ УПРАВЛЕНИЯ Вариант 7 Работу выполнил Васи
16.  Заимствованная лексика 1
17. Знаки препинания при однородных членах предложения Дата В классе Писали Успеваем.html
18. Уральский государственный университет им
19. В состоянии глубокой концентрации все мысли сходятся в точку а их потенциал значительно повышается
20. Учет займов и кредитов1