Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема комбайнів Дон

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Міністерство аграрної політики України

Державний вищий навчальний заклад

«ДЕРЖАВНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ФАКУЛЬТЕТ МЕХАНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Кафедра механізації

землеробства

Методичні вказівки для виконання лабораторної роботи №6

з дисципліни « Гідропривід сільськогосподарської техніки»

на тему:

«Основна гідравлічна система комбайнів "Дон". Призначення, будова, принцип роботи елементів електрогідравліки»

для  студентів спеціальності «Механізація сільського господарства»

6.091 900.

ЖИТОМИР 2007

Укладачі:

                          О.Ю. Романишин – к.т.н. доцент кафедри механізації землеробства.

                           М.Л. Заєць- асистент кафедри механізації землеробства.

Методичні вказівки розглянуті і затверджені на засіданні кафедри механізації землеробства, протокол №6 від 12 січня  2007р.

Зав. кафедрою                                                  В.А.Мамчур

Методичні вказівки розглянуті і затверджені на засіданні методичної комісії факультету механізації сільського господарства,  протокол      

 № 4 від 12 січня 2007р.

Голова методичної комісії                            Г.П.Водяницький

Рецензенти: к.т.н., доцент кафедри загально-технічних дисциплін Кухарець С.М.

 

                                Завідувач лабораторії Інституту сільського господарства                Полісся к.т.н. Бармаков М.С.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

ТЕМА: Основна гідравлічна система комбайнів "Дон". Призначення, будова, принцип роботи елементів електрогідравліки.

МЕТА РОБОТИ: вивчити будову, принцип роботи і характеристику основної гідравлічної системи комбайнів "Дон". Вивчити роботу електрогідравліки.

Обладнання: елементи гідросистеми комбайнів "Дон", комбайни „Дон-І500” СК-5 «Нива».

          Вказівки до виконання роботи.

Вивчити призначення, будову, принцип роботи основної гідравлічної системи комбайнів "Дон".

Вивчити та записати технічну характеристику основної гідравлічної системи

Вивчити призначення, будова, принцип роботи елементів електрогідравліки.

Вивчити будову, принцип роботи гідророзподільника з електрогідравлічним управлінням РЭГ- 73.00.00.000.

Завдання   для   звіту:

  1.  Записати призначення, будову, принцип роботи основної     гідравлічної системи комбайнів "Дон".
  2.  Записати технічну характеристику основної     гідравлічної системи комбайнів "Дон".
  3.  Зарисувати схему основної     гідравлічної системи комбайнів "Дон".

Загальні відомості

Гідравлічна система комбайна „Дон-І500”, „Дон-1200” складається із трьох незалежних систем: основної гідросистеми, об’ємної гідросистеми рульового керування і гідросистеми об’ємного приводу ходової частини.

Основна гідросистема призначена для піднімання і опускання жатки, мотовила, зміни частоти обертання мотовила і молотильного барабану, зміни швидкості руху комбайна з (механічним приводом ходової частини), реверсування (зворотньої прокрутки), транспортер похилої камери, відкриття і закриття копнувача, поліпшення вивантажування зерна з бункера. Крім цього, при комплектуванні комбайна-подрібнювача причепом, основна гідросистема дозволяє здійснювати автозчіпку причепа з комбайном і розвантажувати його.

Для нормальної роботи основної гідросистеми рекомендують застосовувати масла М-ІОВ ГОСТ 8581-78, М-ІОГ ГОСТ 8581-78 (літнє - при максимально допустимій температурі масла +80 С) М-8В ГОСТ 8381-78, М-8Г ГОСТ 8681-78, М-8А ГОСТ 1054І-78 (зимове при мах допустимій температурі масла +65 С).

Об’єм системи складає 45л. (25-бак, 20-в трубопроводах). Гідробак є спільним також і для гідросистеми рульового керування. Гранично допустимий тиск масла в системі 12,5 МПа. Чистота фільтрації масла - 25 мкм. Застосовуються фільтри 686-1-06 (І - встановлений, 3-в ЗІП на 1000 мотогодин роботи комбайна),

В склад основної гідросистеми комбайнів "Дон” входить (рис.1):

- шестеренний насос;

- гідробак ємкістю 25л;

- напірні гідроклапани;

- гідроклапани з електромагнітним управлінням;

- секційні розподільники з мускульним і електрогідравлічним управлінням;

- поршневі, плунжерні і спеціальні гідроциліндри;

- розподільник копнувача;

- вібратор бункера;

- клапан дроселюючий;

- система гнучких і жорстких маслопроводів;

Насос шестеренний НШ - 32 А - 3 - "Дон-І500"

                                                  НШ - 32 А – 2Л - "Дон-1200"

Рис. 1. Принципова схема основного гідроприводу комбайна «Дон-1500»:

2 — бак; 2 — насос; Зі 4 — півмуфти; 5 — гідроклапан з електромагнітним керуванням; 6 — розподільник з ручним керуванням; 7 — гідроциліндри піднімання і опускання жатної частини; 8 — дроселюювальний регульований клапан; 9, 17, 19, 23, 26, 27, 28, 29, 31, 33, 34 і 37 — дроселі нерегульовані; 10, 18, 20 і 21 — з'єднувальні муфти; 11 — гідроциліндр варіатора мотовила; 12 і 13 — гідроциліндри вертикального переміщення мотовила; 14 і 15 — гідроциліндри горизонтального переміщення мотовила; 16— гідроциліндр механізму вмикання і вимикання робочих органів молотарки; 22 — двосекційний гідророзподільник з електрогідравлічним керуванням; 24 — гідроциліндр реверса жатної частини; 25 — гідроциліндр механізму вмикання і вимикання вивантажувальних шнеків бункера; 30 — гідроциліндр варіатора молотильного барабана; 32 — гідроциліндр повороту вивантажувального похилого шнека бункера; 35 і 36 — вібратори бункера; 38 — гідроциліндр відкриття заскочки клапана копнувача; 39 і 40 — гідроциліндри закриття клапана копнувача; 41 — розподільник керування копнувачем; 42 — трисекційний гідророзподільник з електрогідравлічним керуванням; 43 і 44 — трубопроводи лінії гідроприводу рульового керування; 45 — запобіжно-переливний клапан; 46 — трубопровід лінії гідроприводу рульового керування

Продуктивність насоса 26 л/хв. об’єм 32 см3 /об. Максимальний тиск на виході з насоса НШ-32-А-3 - 16,0 МПа, НШ-32-2-1 - 14,0 МПа. Номінальна частота обертання вала насоса - 1600 об/хв. Насос встановлений в передній частині двигуна зі сторони бункера.

Гідравлічний бак встановлений на передній стінці бункера, призначений для зберігання масла, необхідного для роботи основної гідросистеми і об'ємної гідросистеми рульового управління, гідробак забезпечує охолодження робочої рідини, II очистку і температурну компенсацію зміни об’єму.

Гідробак складається з корпуса, всередині якого встановлений фільтр тонкої очистки, сапуна, маслопоказчика, зливного пристрою і всмоктуючих патрубків.

Фільтр забезпечує тонкість фільтрації до 25 мкм і складається з корпуса та зворотнього клапана, клапана-сигналізатора і фільтруючого елементу.

Зворотній клапан призначений для запобігання витікання масла з бака при заміні фільтруючого елемента.

Клапан-сигналізатор призначений для контролю за чистотою фільтроелемента, а також для захисту його від руйнування при забрудненні шляхом переливу частини масла в бак, минуючи фільтроелемент, через клапан. Величина тиску спрацювання клапана 0,2 МПа. Стан фільтроелемента контролюється при розігрітому маслі і працюючому двигуні (частота обертання номінальна). При чистому фільтроелементі повинна бути відсутня світлова і звукова сигналізація, при забрудненому - засвічується або мигає піктограма "Н", одночасно подається звуковий сигнал в блоці. Для заміни фільтруючого елементу необхідно відкрутити пробку 5, злити масло із стакана в ємкість. Після закінчення стікання масла зняти кришку 4 і замінити фільтроелемент. Збирання - в зворотній послідовності.

Вказана піктограма може загорятись на 5...10 хвилин після запуску двигуна і при чистому фільтроелементі.

Сапун забезпечує з’єднання внутрішньої порожнини гідробака з атмосферою і служить для очистки повітря, що поступає в бак, від механічних домішок.

Маслопоказчик призначений для візуального контролю рівня робочої рідини в баці. Кількість масла в баці повинна бути в межах між верхньою і нижньою рискою маслопоказчика, нанесеними на масломірне скло, при опущеній жатці.

В нижній частині бака приварені різні по висоті всмоктуючі патрубки.   Патрубок об’ємної гідросистеми рульового керування виконаний більш коротким. У випадку аварійної зупинки, зв’язаної з витіканням масла з магістралі основної гідросистеми, залишеного в баці масла буде достатньо для роботи рульового керування.

Для зливу робочої рідини з гідробака в його нижній частині встановлено зливний пристрій.

Рис. 2. Запобіжно-переливний клапан непрямої дії основного гідроприводу зернозбирального комбайна «Дон-1500»:

1, 11 — пружини; 2 — конус допоміжного клапана; З — зливний канал; 4 — зливний отвір; 5 — корпус переливного клапана; 6 — сідло; 7— золотник; 8— дросельний отвір; 9 — осердя; 10 — кільцева виточка; 12 — кришка; 13 — корпус допоміжного клапана; А — порожнина напірної лінії; Б — післядросельна порожнина; В — порожнина лінії керування

Запобіжно-переливний клапан (рис.2.) призначений для обмеження тиску робочої рідини і розвантаження гідросистеми в холодному режимі безперервного зливу робочої рідини при мінімальному тиску в гідросистемі.

Працює напірний гідроклапан слідуючим чином: порожнина робочого тиску "А" через дросельний отвір "Б" з’єднана з порожниною „В”, в якій  встановлена пружина 11, яка втримує золотник 9 в закритому положенні. Порожнина "В" з’єднана з порожниною "Г", з якої масло надходить в канал і під запірний елемент 2 запобіжного клапана, відрегульованого пружиною 1 на тиск 12,5 МПа.

При роботі гідросистеми в холодному режимі порожнина "Г" через канал управління з’єднана з гідробаком. Масло через отвір "В", порожнини „В” і "Г" зливаються у гідробак. При цьому внаслідок перепаду тиску на дросельному отворі "Б" переливний золотник 9 піднімається, долаючи зусилля пружини і з’єднує порожнину нагнітання "А" з порожниною зливу "Е”. Масло при тиску 0,4 МПа переливається у гідробак.

При роботі гідросистеми в робочому режимі канал керування, з’єднуючий порожнину "Г" з гідробаком перекривається (золотником гідророзподільника з ручним управлінням, гідроклапаном з електромагнітним управлінням, розподільником копнувача), і золотник 9 опускається. В системі створюється високий тиск. Золотник 9 закритий до тих пір, поки тиск в порожнині "Г" не подолає зусилля пружини 1 і не відкриє запірний елемент 2 запобіжного клапана. При цьому внаслідок дії дроселя "Б" тиск в порожнині „Г” падає і переливний золотник 9 піднімається, з’єднуючи   напірну порожнину  "А" зі   зливною  порожниною   "Е". Регулювання клапана проводиться обертанням гвинта 7. Стиск - 25+/-0,5 МПа.

Гідроклапан з електромагнітним управлінням служить для перекриття каналу управління при роботі гідророзподільника з електрогідравлічним управлінням. Включається в роботу синхронно при включеній любій з секції електророзподільника. В нейтральному режимі роботи основної гідросистеми, масло з каналу управління напірного гідроклапана яке надходить вліво, яке і відкриває через отвір "А" і „В” вільний прохід на злив.

При подачі електричної напруги на обмотку катушки, якір переміститься в корпусі катушки вправо і голкою 6 перекриє отвір "А" каналу управління.

Секційні розподільники служать для управління і приводу в дію споживачів гідросистеми.

В корпусі гідророзподільника встановлені золотники з центруючою пружиною, яка  вертає золотник з робочого положення в нейтральне. В робочих секціях гідророзподільника встановлюються гідрозамки для фіксування поршнів (плунжери 6) гідроакумуляторів в проміжних положеннях.

Гідророзподільник з ручним керуванням (рис. 3.) встановлений під рамою двигуна з лівої сторони за рухом комбайна. Ручки керування розподільника розміщені в кабіні з правої сторони від оператора.

Гідророзподільник керує підніманням жатки, мотовила, горизонтальним переміщенням мотовила, варіатором мотовила, включенням та виключенням ленокса барабана.


Рис. 3. П'ятисекційний гідророзподільник з ручним керуванням ГА-40000:

1,2, 3, 4 і 5 — робочі секції; 6 — отвір для зливу рідини з лінії керування; 7і 15 кришки; 8 — болт; 9 і 10 — ущільнювальні кільця; 11 — отвір для відведення рідини у лінію зливу; 12 — гайка; 13 — заглушка; 14 — отвір для підведення рідини із напірної лінії; 16—отвір для підведення рідини з лінії керування; А і Б — зливні канали; В — напірний канал; Г— канал лінії керування.                              

Для керування іншими робочими органами використовують два електророзподільника з електромагнітним керуванням. Один з них розташований під рамою двигуна з правої сторони за рухом комбайна (2 секції - для комбайна з ГСТ, 3 секції - для комбайна без ГСТ) і призначений для керування включенню приводу вивантажувального шнека, реверс жатки та зміна швидкості комбайна.

Другий розподільник - 3-х секційний (рис. 4.), розташований на лівій стороні бункера і призначений для приводу вібраторів бункера, відкриття копнувача, повороту вивантажувального шнека та зміни частоти обертання барабана. Особливістю конструкції електрогідророзподільника з ручним керуванням є те, що керування золотником здійснюється не механічним шляхом, а електрогідравлічним та відсутній клапан керування, який перекривається гідроклапаном з електромагнітним керуванням, синхронно працюючи з електрогідророзподільником.

--і—їх--------X-------------—і----------*--------------------х-------            -                                                       ,     .

Рис. 6.17. Трисекційний гідророзподільник з електрогідравлічним керуванням РЭГ- 73.00.00.000.:

1 і 9 кришки; 2 — заглушка; 3, 4 і 6 — секції; 5 — під'єднувальний отвір трубопроводу до гідроциліндра; 7 — отвір напірної лінії; 8, 11 — ущільнювальні кільця; 10 — електромагнітна приставка; 12 — гайка; 13 — болт; 14 — отвір лінії зливу; А і В — канал зливу; Б — напірний канал

Кнопки керування секціями електрогідророзподільників розміщені в кабіні з правої сторони вслід за рукоятками гідророзподільника з ручним керуванням.

На комбайнах використовують плунжерні, поршневі, та складні гідроциліндри.

Таблиця 1.

Плунжерні гідроциліндри

Призначення

Кількість

мм

Діаметр

плунжера

мм

Хід

плунжера

Позначення

Підйом і опускання

жатки

2

63

500

РСМ-10.09.02.100А

Підйом мотовила

1

32

340

ГА-31.000

Управління подрібнювачем

Або відкривання копнувача

1

20

63

ГА-66.010А

Закриття копнувача

1

25

240

54-9-145

Таблиця 2.

Поршневі гідроциліндри

Призначення

Кіль-

кість

Діаметр

Хід,

мм

Позначення

Викорис-тання

поршня

штока

Рульове управління

2

63

25

200

ГА-68.010

-

Реверс жатки

1

40

25

160

ГА-93.000.02

-

Підйом і опускання

мотовила

1

40

25

380

ГА-80.000

Спец. з прокачув.

Переміщення мотовила

1

32

20

180

ГА-43.000

-//-

Переміщення мотовила

1

40

25

180

ГА-44.00

-//-

Поворот вивантажувального

шнека

1

63

40

500

ГЦ-63.500.16.000

-//-

Включення молотарки

1

40

25

160

ГА-93.000.02

-//-

Включення вивантажувального шнека

1

40

25

63

ГА-93.000

-//-

Таблиця 3.

Спеціальні гідроциліндри

Призначення

Характерні

особливості

Кіль-

кість

Плунжера,

мм

Хід

плунжера

мм

Позначення

Зміна числа обертів мотовила

Вмонтований гідроциліндр з обертаючим ходом робочої рідини

1

32

32

ГА-83.000

Зміна числа обертів барабана

З обертовим ходом робочої рідини

1

50

50

РСМ-10.09.01.010

Гідроциліндри   підйому і опускання жатки під`єднуються паралельно. Гідроциліндри підйому і опускання мотовила, управління гідро виносом мотовила з’єднується з розподільниками за слідуючими схемами. Для нормальної роботи один із гідроциліндрів має синхронізатор, який використовується також для прокачки циліндрів.

РОЗПОДІЛЬНИК     КОПНУВАЧА

Система закриття копнувача складається з розподільника, двох гідроциліндрів закриття копнувача, датчика вивантажування соломи, системи маслопроводів, механізму включення розподільника, а також забезпечує взаємодію ричагів і тяг. Розподільник розміщений на бункері з лівої сторони молотарки. Під час формування копни і в процесі вивантажування, золотник 5 притримується пружиною в положенні "Злив" (крайнє праве), при якому порожнини гідроциліндрів копнувача з’єднані із зливом, а потік масла через канал керування пропускається на злив. Після вивантажування соломи штовхач 3 переміщує золотник в положення "Нагнітання" (крайнє ліве). Масло через розподільник рухається в гідроциліндри приводу закриття копнувача і підйому дна. Швидкість закриття клапана обмежується дроселем. Зусилля на торцях золотника, створювальне різницею тисків в напірній дросельній і післядросельній магістралях, надійно утримує золотник в положенні "Нагнітання".

Після закриття заднього клапана припиняється потік масла через дросель в розподільнику, тиск рідини в післядросельній порожнині зрівнюється з тиском в дросельній магістралі, і золотник розподільника під дією його пружини повертається в положення "Злив", в якому він знаходиться під час формуванню копни.

Клапан дроселюючий регульований призначений для обмеження швидкості опусканню жатки в залежності від її маси. Чим більша маса жатки, тим менший отвір. При перестановці необхідно чітко суміщувати мітки на регульованій шайбі.

Вібратори бункера (2 або 3) призначені дні зворушування насіння і прискорення вивантаження вологого зерна з бункера. Пристрій складається з коливальної площини і вібраторів ГА-40.000Б.

Гідравлічна система комбайнів "Дон" працює таким чином.

В початковому стані основний двигун працює, секції розподільника з ручним керуванням в нейтральному положенні, електророзподільники не включені, розподільник копнувача в початковому стані (копнувач закритий) - робоча рідина з гідробака забирається насосом НШ - 32 і через відкритий запобіжно-переливний клапан, рухається на злив. Запобіжно-переливний клапан відкритий внаслідок того, що канал керування в усіх  розподільниках відкритий  порожнина  "Г" з`єднана зі зливом.  При включенні однієї з секцій розподільника з ручним керуванням, золотник перекриває канал керування, роз’єднує порожнину "Г" запобіжно-переливного клапана і злив. Таким чином клапан переливної секції закривається  і тиск в системі підвищується. Підвищення тиску відбувається до тих пір, поки не запрацює запобіжно секції запобіжно-переливного клапана. Тиск в секції 12,5 МПа. Під високим тиском масло через розподільник постуляє до робочих гідроциліндрів. При включенні любої з секцій розподільника з електрогідравлічним управлінням закривається гідроклапан, що приводить до закриття переливного клапана і підвищення тиску в системі. Робоча рідина під високим тиском через секцію розподільника направляється до робочого гідроциліндра. При вивантажуванні соломи (відкриття копнувача) штовхачем вмикається розподільник копнувача і перекриває канал управління, підвищує тиск в системі. Робоча рідина рухається до гідроциліндрів закриття копнувача.

Для виключення непередбачених ситуацій включення і виключення вивантажування бункера можливі тільки при установці вивантажувального шнека в робоче положення. Повне включення і повне виключення приводу молотильного барабана, вивантажувального шнека контролюється по загоранню сигналу повного включення і виключення в кабіні оператора.

Технічне обслуговування  гідросистеми.

1.  Заміна фільтроелементів через 60 мотогодин.

2.  Заміна фільтроелементів через 240 мотогодин.

3.   Подальша заміна фільтроелементів через кожних 500 мотогодин.

Для заміни систем прогріти до 50 0С. Заміну масла через кожних 500 годин роботи з заміною фільтра.

Можливі несправності та способи їх усунення.

Не працює жоден із споживачів:

- відсутність приводу;

- відказ запобіжно-переливного клапана (попадання сторонніх предметів, раковини, руйнування ущільнюючого кільця,  ламання пружини, розрегулювання;

- відказ насоса.

Не працюють споживачі з керуванням від електрогідравліки (з ручним керуванням працюють нормально):

- вийшов з ладу електрогідроклапан (попадання механічних часток, ламання пружини, дефекти).  

Самоспрацьовування споживачів, керованих за допомогою електрогідравліки в момент включення любого із споживачів системи:

- зламання пружини соленоіда;

- дефект;

- руйнування гумового ущільнюючого кільця.

Нагрів масла в системі (більше 75 0С), гудіння системи:

- один з золотників не знаходиться в нейтральному положенні;

-  забивання канала ЕГК;

-  заклинювання рульового керування.

Підвищення піноутворення:

-  підсасування повітря у всмоктувальній магістралі;

-  пошкодженню рукавів;

-  нещільності в насосі.

При заміні порваного рукава встановлюють в середину пружину, попередньо витягнуту з старого рукава.

Питання для самоконтролю

  1.  Назвіть основні елементи основної гідравлічної системи зернозбирального комбайна ДОН-1500.
  2.  Розкажіть будову принцип роботи електрогідравліки комбайнів ДОН.
  3.   Які типи розподільників, гідроциліндрів  та гідроклапанів  використовуються в основній гідравлічній системі зернозбирального комбайна ДОН-1500 ?
  4.  Поясніть призначення, будову, принцип роботи головного електромагнітного клапана.
  5.  Розкажіть призначення, будову, принцип роботи розподільника з ручним управлінням та з електрогідравлічним управлінням.
  6.  Для управління, якими робочими органами комбайна ДОН-1500 використовується розподільник з ручним ГА-40.000 управлінням та з електрогідравлічним управлінням РЭГ- 73.00.00.000.?
  7.   Які марки робочої рідини використовуються в гідравлічній системі комбайнів ДОН-1500, ДОН-1200 ?
  8.   Поясніть призначення, будову, принцип роботи розподільника копнувача.

ЛІТЕРАТУРА

  1.  Ловкіс З.В. Гідроприводи сільськогосподарських машин. - Мінськ,  198бр.
  2.  Цимбаліст Е.К. Довідник по експлуатації гідравлічних систем сільськогосподарської техніки. - Кишинів,  І982р.
  3.  „Дон-1500", „Дон-1200”. Інструкція по експлуатації комбайнів. - Ростов-на-Дону, 1989р.

           4. Гідропривід сільськогосподарської техніки: Навчальне видання/ О.М. Погорілець, М.С. Волянський, В.Д. Войтюк; За ред. О.М. Погорільця. – К.: Вища освіта, 2004.- 368 с. : іл..




1. Исследование работы устройства защиты типа УЗО
2. Ответы к Экзамену по Микропроцессорным Системам (микроконтроллеры микрокопроцессоры)
3. Краткое доказательство гипотезы Билля
4. Work; глобальные сети WN Wide re Network; городские сети MN Metropolitn re Network
5. Об~єкт вивчення РПС ~ це галузь економічної науки що вивчає специфічні просторові аспекти вияву ек
6. Кримінальне право України
7. Курсовая работа- Расчет и проектирование вертикального кожухотрубного теплообменника для пастеризации продукта
8. На тему- Сущность и функции кредита
9. ти летнего возраста в школе.
10. Кадетская школа имени Героя Советского Союза Е.
11. Оценка эстетического уровня мобильного телефона Noki 3250
12. Задачи общественного сектора.html
13. ХХІ ст. Актуальнасць праблемы літаратурных школ і плыняў
14. тема США 3.2 Налоговая система Великобритании 3.html
15. В основе мероприятий позволяющих повысить уровень выживаемости пациентов с остановкой кровообращения и ды
16. и двухсторонние двух или трехслойные изготовленные клеевым огневым прошивным и ультразвуковым способом
17. безусловные рефлексы.
18. Элективные курсы в профильном обучении
19. Стаття 1 внутрішні перевезення перевезення пасажирів і вантажів між населеними пунктами розташованими н
20. Методика использования swot-анализа при исследовании систем управления