Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Сонячні колектори

Работа добавлена на сайт samzan.net:


7. Охарактеризуйте особливості використання соначної та віторової енергетики в Україні та закодоном

Сонячна енергетика. Сонячні промені щорічно приносять на Землю в 20 000 разів більше енергії, ніж ми споживаємо. Наприклад, Україна має величезні інтегральні потенціали сонячної енергії, які можуть повністю задовольнити сучасні потреби України в електричній та тепловій енергіях. Напрямки використання сонячної енергетики:

1) Сонячні колектори. Сонячні колектори бувають плоскі та вакуумні. Сонячні системи гарячого водопостачання складаються з колекторів, систем передачі енергії та збереження тепла в баках-акумуляторах (бойлерах). Як правило, сонячні колектори встановлюють на дахах дво- або триповерхових будинків і застосовують їх для підігріву води й опалення приміщень.

Сонячні системи підрозділяються на два типи:

- активні системи, або системи з примусовою циркуляцією теплоносія, з використанням помп;

- пасивні системи, або термосифонні, з природною циркуляцією, яка зумовлена перепадом температури і тиску.

Перші застосовуються у північних районах з помірним кліматом, другі - у південних, наприклад, у Криму

Спосіб дії системи сонячного підігріву води простий і нагадує роботу установки центрального опалення. Це закрита система, в якій незамерзаюча рідина на основі гліколю протікає через колектор і змійовик. Забираючи тепло із мідного абсорбера, який обігрівається за рахунок сонячного випромінювання до високої температури, рідина перекачується через змійовик бойлера і нагріває воду.

2) Сонячні панелі. Фотоелектрична (сонячна) батарея, або фотоелектричний модуль, складається з фотоелементів. Ці елементи є напівпровідниковими пристроями, що перетворюють сонячне світло безпосередньо на електрику. Для поглинання видимого світла у сонячних панелях використовують аморфний кремній,  арсенід галію та телурид кадмію. Другий та третій  є досить перспективним для створення високоякісних сонячних панелей.

3) Сонячні електростанції. Однією з таких станцій є СЕС, споруджена в Криму поблизу Керчі. Це станція баштового типу. В центрі кола діаметром 500 м встановлено 70-метрову башту з парогенератором на верхівці. Башту оточують 1600 геліостатів – рухомих дзеркал площею м. Стежачи за рухом Сонця (за допомогою ЕОМ), вони спрямовують його промені на парогенератор, нагріваючи в ньому воду й перетворюючи її на пару з температурою 300ºС. Пара рухає турбіну з генератором. Потужність станції становить 1200 кВт. Розрахунки свідчать, що СЕС, побудовані за таким принципом, можуть мати потужність до 100 тис. кВт. Висота башти такої станції повинна сягати 200-300м.

Вітрова енергетика. Інтерес розвинених країн до вітрової енергії виріс після першої світової енергетичної кризи (коли в 70-х роках араби образилися на Захід і вчетверо підняли ціну на нафту). Згодом цей інтерес став посилюватися в силу ряду причин. Це і незалежність від чужих енергоносіїв, і екологічна чистота (ні вугільної золи, ні радіоактивних відходів, ні затоплених “штучними морями” земель).

Всього у світі в даний час нараховується близько 3 млн. вітроустановок, з них приблизно 3,5 тис. у країнах СНД. Нині лідером по впровадженню вітрових агрегатів виступає Німеччина. Близько 20 тисяч вітрових турбін від Балтійського моря до Альп дають країні 5,6 % від загального (і досить великого) обсягу електроенергії, а до 2010 року планується досягти оцінки в 10 %. У Данії ВЕС – народні. У цій країні кожен тридцятий житель є власником або співвласником джерела відновлюваної енергії.

Перетворення енергії вітру в механічну, електричну чи теплову здійснюється у вітроустановках з горизонтальним чи вертикальним розташуванням валу вітротурбіни. Найбільше поширення одержали вітроенергетичні установки з горизонтальною віссю ротора, що працюють за принципом вітряного млина. Турбіни з горизонтальною віссю і високим коефіцієнтом швидкохідності мають найбільше значення коефіцієнта використання енергії вітру (30-40 %). Вітротурбіни з вертикальним розташуванням осі менш ефективні (до 18 %), але володіють тією перевагою, що не вимагають настроювання на напрямок вітру.

8. Потенціал використання біоенергетики на території України та інших держав світу.

Виробництво рідких видів палива із біомаси – один з ефективних способів її утилізації, що вкрай важливо для країн, залежних від імпорту первинних енергоносіїв. Це повною мірою стосується і України, забезпеченість якої власними енергоресурсами становить лише 20-25 %, а стан довкілля потребує нагального покращення.

Найбільш поширеними видами рідкого біопалива, що вже зараз присутні на світовому енергетичному ринку, є біоетанол і біодизельне пальне.

Переваги: великі потенціальні запаси; різноманітність культур; ефективне використання супутніх продуктів, відходів, стоків; покращення екології довкілля (утилізація відходів); розвиток сільського господарства.

Недоліки: збіднення та ерозія ґрунтів; можлива конкуренція з виробництвом їжі; використання генної інженерії може викликати появу непідконтрольних організмів.

1) Біодизель. Ріпак як високоенергетична культура, може слугувати сировиною для виробництва біологічного пального (біодизеля). З кожної тони ріпаку можна отримати близько 300 кг олії, а з неї – 270 кг біодизеля.

На сьогодні існують такі напрями використання ріпаку для виробництва біодизельного палива:

  1.  отримання олії, фільтрація і додавання 20-50 % її у традиційне дизельне паливо. При цьому не потрібно створювати спеціальні двигуни;
  2.  отримання олії, фільтрація і робота на чистій ріпаковій олії. Цим шляхом пішли у Німеччині, створивши спеціальні двигуни;
  3.  отримання ріпаково-метилового ефіру (РМЕ) – продукту переробки ріпакової олії, що не потребує створення спеціальних двигунів. Цим шляхом пішли інші країни ЄС;
  4.  переробка ріпакової олії на нафтоперегонних заводах і отримання біодизельного палива.

Порівняно з пальним із нафти для автомобільного транспорту, біодизельне паливо на основі ріпакової олії відзначається суттєвими перевагами:

  1.  воно майже не містить сірки,

при спалюванні біодизелю не підсилюється парниковий ефект,

  1.  високий ступінь біологічного розкладу за відносно короткий період – за 21 день біологічний розклад сягає 90 %;
  2.  зменшується концентрація шкідливих речовин у вихлопних газах. Зокрема, димність газів зменшується вдвічі, а концентрація СО, НС і твердих частинок, особливо сажі, знижується на 25-50 %;
  3.  як продукт переробки рослинної сировини, біодизель не містить канцерогенних речовин, таких як поліциклічні ароматичні вуглеводні та, особливо, бензапірен.

2) Біоетанол. Етанол виробляється методом зброджування цукрів (глюкози, сахарози та деяких інших) у безкисневому середовищі спиртовими дріжджами.

Зараз більше половини виробленого у світі етанолу використовується як добавка до пального для двигунів внутрішнього згорання. Етанол із біомаси, що застосовується як паливо, називають біоетанолом.

В складі пального біоетанол дозволяє збільшити октанове число і покращити експлуатаційні характеристики сумішевого бензину. Відомо, що використання такого бензину з вмістом до 15 % етанолу не потребує зміни конструкції сучасних двигунів внутрішнього згорання і допоміжних приладів до них. Завдяки використанню сумішевого бензину зменшується концентрація шкідливих компонентів у вихлопних газах. Так, вміст оксиду вуглецю зменшується на 25 %, вуглеводнів і оксидів азоту на 5 %, що надзвичайно важливо для великих міст, де головним джерелом забруднення є автомобільний транспорт.


9. Охарактеризуйте особливості впровадження сучаснх аспектів енергозбереження

На сьогоднішній день енергозбереження займає одну з ключових позицій у розвитку та економіці ринків споживчих послуг і матеріалів.

Використання альтернативних джерел енергії стає все більш популярним, особливо у світлі енергозберігаючих технологій. Сонячні батареї в сукупності з застосуванням вітрогенераторів, можуть виступати як в якості додаткового, так і основного джерела енергії, звільняючи таким чином споживача від гострої залежності в централізованих енергетичних мережах. Скорочується споживання інших видів палива та енергії.

Застосування енергозберігаючих матеріалів є практичною гарантією скорочення витрат на експлуатацію та обслуговування будь-яких об'єктів, раніше вимагали великих матеріальних витрат на енергообслужіваніе, в тому числі з теплоенергетики.

Підвищення енергоефективності у виробництві, у побуті і в сфері ЖКГ, вимагає добре продуманого і чіткого визначення конкретних цілей і методів їх досягнення, які можуть стати основою програми енергозбереження. Практична реалізація такої програми у великій мірі може знайти опору в прямій матеріальній вигоді між суб'єктами відносин. Порівняльні характеристики енергозберігаючих матеріалів дозволяють робити оптимальний вибір з урахуванням необхідних властивостей і якостей при плануванні робіт з підвищення рівня енергозбереження об'єктів.

Питання енергозбереження та енергоефективності не можуть не торкатися питань екологічної безпеки. У сучасній свідомості екологія тісно переплітається з усіма аспектами нашого спільного життєвого простору, не рідко виступаючи в якості основного аргументу. Рішення оптимізації наростаючих енерговитрат не можливо без урахування екологічної сфери енергоспоживання. В оптимальне рішення виникаючих проблем входить і жорстка екологічна експертиза, яка дозволяє здійснити практичну оцінку планованого ефекту в повному обсязі.

 Для забезпечення енергозбереження використовують:

  1.  використання енергозберігаючих ламп. Витрата електроенергії енергозберігаючої лампи в п'ять разів менше;
  2.  застосування енергозберігаючих матеріалів. Використовують мінераловатні теплоізоляційні матеріали (виготовляються з шлакової та кам’яної сировини), теплоізоляційні матеріали із скловати, екструдований пінополістирол та енергозберігаюча фарба.
  3.   енергозберігаючі системи опалення
  4.  утеплення будинків тощо.

Використання цих методів дозволить суттєво зменшити втрати енергії, яка самовільно вивільняється у навколишнє середовище.




1. Йорк где его ждали дела
2. Повышение эффективности использования орошаемых и осушаемых земель на основе интенсификации, связанной с экономией электроэнергии и пресной воды
3. Лекция 1. Информатика ее состав
4. Командоаппаратом называется устройство предназначенное для переключений в цепях управления силовых эле
5. Россия и Восток- перекрестки культур состоится 12 ноября 2009 года
6. Тема- Основи інформатики
7. Курсовая работа- Понятие и виды налоговых правоотношений
8. СеверЮг Проблема СеверЮг это проблема экономических отношений развитых стран с развивающимися с
9.  Число административных единиц и населённых пунктов области- районов 23; населённых пунктов 1667
10. экономического развития и с тех пор претерпел существенные качественные и количественные изменения
11. Perch these wlls; For stony limits cnnot hold love out nd wht love cn do tht dres love ttempt; Therefore thy kinsmen re no let to me
12. На тему - Оцінка автомобільного транспорту як джерела шкідливих викидів Виконала - студентка г
13. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук Київ1999 Дисерта
14. Найважливіші ознаки і характеристика наукового стилю мовлення
15. Эталон К Утверждаю Столяров И
16. Развитие аналитических форм глагола
17. 1вывоз предпренимат
18.  Теоретические основы психологической сущности игры дошкольника 7 1
19. Искусство века Просвещения
20.  Одна из них высказана английскими классиками и К