Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Основи технологій виробництва для підготовки бакалаврів галузі знань 0305 ldquo;Економіка і підприємництв

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 20.5.2024

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ДЕРЖАВНОЇ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Кафедра техногенно-екологічної безпеки

                                                           ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                        на засіданні Вченої ради                   університету

Протокол № __     

від “ ___   “__________2010 року

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА  ПРОГРАМА

«Основи технологій виробництва»

для підготовки бакалаврів

галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво”

напряму підготовки

6.030504 “Економіка підприємства”

денної та заочної форм навчання

статус дисципліни – за вибором

Ірпінь - 2011


  
     Робоча навчальна програма курсу «Основи технологій виробництва»

складена на основі навчального плану  для підготовки бакалаврів галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” напряму підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”, затвердженого  у 2010 році.

      Автор:                Гусятинська Н.А., д.т.н., професор

      

                                                 

      Рецензент:                        Овраменко М.А., к. х. н., доцент

                                                              Розглянуто і схвалено на засіданні                кафедри техногенно-екологічної безпеки,       

                                                            протокол № 1   від    31.08. 2011  р.  

                                                              

                                                          Завідувач кафедри _______ Гусятинська Н.А.

Погоджено:

На засіданні вченої ради обліково-економічного факультету,

Протокол №           від  “____”                         2011   р.

Голова вченої ради обліково-економічного факультету ______ Мацелюх Н.П.

Декан заочного факультету                                       ___________ Бриштіна В.В.

Завідувач навчально-методичного відділу__________________Бойко О.О.

Реєстраційний   №____


ЗМІСТ  

Передмова ………………………………………………………………………4  

Засоби і форми поточного та підсумкового контролю……………………….6

Опис навчальної дисципліни …………………………………………………. 7

Структура навчальної дисципліни……………………………………………..8

Розподіл балів за рейтинговою системою……………………………………..11

Зміст навчальної дисципліни за  змістовими модулями……………………...12

Перелік питань до поточного модульного контролю ………………………... 28

Рекомендована література     …………………………………………………..  31


ПЕРЕДМОВА

Сучасний світовий статус держав визначається за двома найважливішими інтегральними показниками: технічним рівнем та здатністю до технологічного розвитку. Техніко-економічний розвиток – це еволюційна зміна технологічних укладів (ТУ) – конгломератів поєднаних виробництв, що охоплюють замкнені виробничі цикли єдиного технічного рівня. Сучасна світова економіка знаходиться переважно на стадії 5-го ТУ, ключовим фактором якого є мікроелектронні компоненти. Ядро 6-го ТУ складуть біотехнологія, космічна техніка та нано- та біохімія і який, ймовірно, сформується у  30-40 роках ХХІ століття.

Успішний розвиток незалежної України неможливий без розвитку пріоритетних галузей світового рівня: робототехніки та сенсорних пристроїв, хіміко-біологічних технологій, екологічно-безпечних відновлюваних джерел енергії, нових напрямків використання біологічно-сировинних ресурсів океану, телекомунікаційних і геліоенергетичних можливостей космосу, нових розробок інформатики, застосування досягнень біотехнології, мікробіології, біохімії та генної інженерії для охорони здоров’я, сільського господарства, хімічної та харчової промисловості. Для динамічного розвитку суспільства та виробництва потрібен безперервний потік виробів, технологій та безперервність інноваційного процесу.

З економічної точки зору та стратегії розвитку України, особливо важливим, є технологічна та організаційна переорієнтація підприємств-гігантів ВПК, які є великими платниками податків та носіями передових наукоємних технологій, на виробництво широкого спектру товарів споживання з використання новітніх прогресивних технологій. Це вимагає пакетного впровадження перспективних інновацій з використанням сучасних інформаційних, промислових та інших технологій з врахуванням надзвичайного динамізму їх розвитку.

В сучасних умовах важливою передумовою розвитку держави є підготовка висококваліфікованих фахівців нової генерації, оскільки комплексне впровадження інновацій потребує не тільки нових форм управління циклом “наука – техніка – виробництво” шляхом створення технополісів і технопарків, а й радикальної перебудови системи підготовки сучасних технологів, економістів, фінансистів, працівників митної та податкової служб у напрямку засвоєння ними ґрунтовних знань технологій різних галузей. Без взаєморозуміння та взаємодії усіх висококваліфікованих фахівців сучасного виробництва неможлива їх плідна співпраця, технічний прогрес, зміцнення економіки та підвищення рівня життя.

При підготовці висококваліфікованих фахівців необхідно враховувати те, що працювати  їм доведеться  у складних  умовах  розвитку  та  зміцнення  5-го          та 6-го ТУ.  Ядро цієї підготовки – поєднання досконалого володіння сучасними інформаційними технологіями та глибоких знань в області фінансів, права, економіки, банківської справи, податкової системи та митної служби, обліку і аудиту з ерудицією в галузях прогресивних технологій виробництв різного призначення.

Навчальний курс «Основи технологій виробництва»  за своїм змістом розрахований на вивчення майбутніми економістами, фінансистами, спеціалістами податкових служб, контролюючих органів та ін. основ технологій виробництв добувних галузей промисловості, паливно-енергетичного, металургійного, машинобудівного, хімічного, будівельного, агропромислового комплексів, галузей легкої промисловості, перероблення відходів та ін. , які є головними об’єктами капітальних вкладень, важливим джерелом отримання прибутку та податків. Вивчення галузевих технологій та їх окремих процесів дає можливість об’єктивно оцінювати технічну, економічну та фінансову діяльність підприємств, попереджувати навмисне заниження чи приховування прибутковості підприємств та податку з прибутку.

Дисципліна «Основи технологій виробництва»  містить загальні відомості про технології базових галузей народного господарства України, а також найбільш перспективні технологічні процеси, розкриває розуміння суті технологічних систем, розглядає питання якості продукції, загальні положення про організацію виробництва і його структуру, роль інновацій в технологічному розвитку, впливу технологій на техніко-економічну ефективність роботи підприємства. Навчальна дисципліна дозволяє ознайомити студентів із закономірностями технологічних процесів, способами їх оптимізації, добре орієнтуватися у основних напрямках науково-технічного прогресу. Вона базується на досягненнях природничих та технічних дисциплін, основних фізико-хімічних законах перебігу технологічних процесів, які використовуються в технологічних системах. Після вивчення дисципліни студенти повинні знати:

  •  основні положення і тенденції розвитку технологічних процесів найважливіших галузей економіки України;
  •  сучасний стан сировинно-енергетичної бази найважливіших для економіки України галузей та пріоритетні напрямки їх розвитку;
  •  основи метрології,  стандартизації та сертифікації продукції;
  •  сутність і структурні елементи технологічних процесів та їх значення для виробництва;
  •  найперспективніші інновації в сучасних технологічних процесах;
  •  основи створення безвідходних, екологічно безпечних виробництв, принципи комплексного перероблення сировини.

Випускники Університету ДПС України повинні вміти визначати перспективні напрями розвитку підприємства, оцінювати технологічний рівень галузі, економічну, соціальну та екологічну ефективність діяльності виробництв. Глибоке засвоєння технологічних основ виробництва різних видів продукції, а також розуміння перспектив розвитку базових галузей народного господарства та інноваційних технологій, що визначають технологічний прогрес, дозволять майбутнім керівникам активно впливати на економічну політику в діяльності галузевих підприємств та держави. Завдання такої підготовки – поєднання основ економічних знань  з особливостями промислових технологій різного призначення.

Міжпредметні зв’язки: дисципліни “Інвестиційна діяльність”, “Основи інноваційної діяльності”, “Економіка підприємства”, “Політична економія”, “Екологія”, “Безпека життєдіяльності”, “Основи охорони праці”, “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка”, “Інформатика і комп’ютерна техніка”.

Викладання  дисципліни  проводиться у формі лекцій, семінарських занять, самостійної роботи студентів, індивідуальних занять студентів під керівництвом викладача.


Засоби і форми поточного та підсумкового контролю

Об’єктами контролю є отримані студентами знання в процесі засвоєння матеріалу дисципліни на лекціях, семінарах та під час виконання самостійної роботи та індивідуальних завдань.

Оцінювання знань студентів проводиться  за системою підсумкового контролю оцінювання знань та визначення рейтингу студентів в кредитно-модульній системі оцінки знань за 100 – бальною шкалою сумісною із ЕСТS.   

Оцінювання знань студентів здійснюється на основі результатів поточного модульного контролю (ПМК), виконання самостійної, індивідуально-консультаційної роботи та під час екзамену.

Навчальний матеріал за даною програмою складається з двох модулів. Контрольний захід під час модульного контролю охоплює ту частину матеріалу, яка передбачена програмою на один модуль та виконується студентами письмово.

Питання, що виносяться на екзамен охоплюють весь матеріал, згідно програми  дисципліни та виконуються студентами письмово.

Застосовується 100-бальна шкала для формування сумарної оцінки за підсумками 1-го (0-25-балів), ІІ-го (0-25-балів) поточного модульного контролю та результатів (0-50 балів), одержаних під час екзамену.

Розподіл балів  оцінки знань студентів при рейтинговій системі:

Оцінка за шкалою ЕСТS

Оцінка за бальною шкалою, прийнятою в НУДПСУ

Оцінка за розширеною шкалою

Еквівалент оцінки за п’ятибальною шкалою

А

90-100

відмінно

5

В

80-89

дуже добре

4,5

С

70-79

добре

4,0

D

60-69

задовільно

3,5

E

50-59

достатньо

3,0

FХ

35-49

незадовільно

2

F

0-34

неприйнятно

1

Оцінювання якості навчання студентів заочної форми навчання здійснюється методом перевірки реферату та аудиторної контрольної роботи. Підсумковий контроль знань здійснюється шляхом проведення екзамену в усній формі, згідно наступних критеріїв оцінювання:

- оцінка «відмінно» – студент грамотно викладає навчальний матеріал, володіє основними термінологічними та смисловими поняттями курсу, вдало поєднує економічні категорії щодо обґрунтування основ виробництв та технологічних процесів;

- оцінка «добре» – студент при викладенні навчального матеріалу допускає несуттєві помилки, що не спотворюють глибоке розуміння суті дисципліни та її основних положень, володіє основними термінологічними та смисловими поняттями, наводить обґрунтування;

- оцінка «задовільно» – студент володіє основними термінологічними та смисловими поняттями, наводить обґрунтування;

Оцінка «незадовільно» –  студент не володіє основними термінологічними та смисловими поняттями, при викладенні матеріалу допускає грубі помилки.

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА»

1. Предмет: Предметом вивчення дисципліни є основи сучасних технологій базових галузей промислового виробництва, що застосовуються і розробляються в Україні з метою інноваційного і системного розвитку  народного господарства,  а також основи інноваційних технологій, які мають перспективу застосування на основі використання безперервних автоматизованих процесів, мікроелектроніки, біо- та  нанотехнологій, генної інженерії, в замкнутих безвідходних і маловідходних ресурсозберігаючих та екологічно безпечних технологічних циклах.

2. Мета: Надання студентам ґрунтовних знань сучасних та інноваційних промислових технологій найважливіших галузей економіки для фахового використання здобутих знань особливостей і можливостей прогресивних технологічних процесів в питаннях фінансування, кредитування, обліку, моніторингу, контролю, аналізу і управління  виробничо-господарською  діяльністю галузей, підприємств та організацій  народногосподарського комплексу, забезпечення їх прибутковості, сприяння впровадженню  конкурентноспроможних інноваційних технологій і забезпечення ефективної  податкової та соціально-економічної  державної політики.

Змістово-модульна структура дисципліни

Курс: ІІ

Галузь знань, напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни

Кількість кредитів:

  •  національних – 2,67
  •   ЕСТS  - 2 + 2 = 4

Модулів:  2

Змістових модулів:  5

 

Загальна кількість годин:                  

144

Галузь знань 0305 “Економіка і підприємництво”

Напрям підготовки 6.030504 “Економіка підприємства”

бакалавр

За вибором

Рік підготовки: 2

Семестр: 4

Лекції: 32 годин

Семінари: 40 годин

Самостійна робота:

60 годин

Індивідуально-консультаційна робота:

12 годин

Вид контролю:   екзамен

Передумови вивчення: дисципліни  “Інвестиційна діяльність”, “Основи інноваційної діяльності”,  “Економіка підприємства”, “Політична економія”, “Екологія”, “Безпека життєдіяльності”, “Основи охорони праці”, “Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка”, “Інформатика і комп’ютерна техніка”.


СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Основи технологій виробництва»

галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” напряму підготовки  6.030504 “Економіка підприємства” денної форми навчання

Змістові модулі

Кількість годин

Всього

Лекції

Семінарські  заняття

Індивідуально-консультаційна робота

Самостійна робота

Модуль 1 =2 залікових кредитів (72 год.)

ЗМ1 ( Вступ – Т. 1.5)

Вступ

1

1

Т. 1.1

Інновації та їх роль у техніко-економічному розвитку

7

1

2

4

Т. 1.2

Промислові технології і технологічні процеси

2

1

1

Т. 1.3

Перспективні технологічні процеси і науково-технічний прогрес

3

1

2

Т. 1.4

Роль технологій у формуванні техніко-економічних показників виробництва

4

1

1

2

Т. 1.5

Основні причини зниження прибутковості підприємств

4

1

1

2

ЗМ 2 (Т. 1.6-1.8)

Т. 1.6

Якість продукції, стандартизація, метрологія і сертифікація. Їх зв’язок  з технологіями

6

2

2

2

Т. 1.7

Організація і технічна підготовка виробництва.

2

2

Т. 1.8

Сировинно-матеріальне забезпечення промислових технологій. Водопідготовка та водоспоживання

7

2

2

1

2

ЗМ 3 (Т.2.1-2.4)

Т.2.1

Добувна промисловість та виробництво коксопродуктів

11

2

4

1

4

Т. 2.2

Виробництво електроенергії

9

2

2

1

4

Т. 2.3

Металургійна промисловість

9

2

2

1

4

Т. 2.4

Технології виробництва машин та устаткування

7

2

2

1

2

Всього по  модулю  1

72

16

20

6

30

Контрольний захід – модульна контрольна робота

Модуль 2 = 2 залікових кредитів (72 год.)

ЗМ 4 (Т. 2.5-2.8)

Т.2.5

Технології хімічних виробництв та нафтоперероблення

17

4

6

1

6

Т.2.6

Виготовлення  неметалевих мінеральних виробів будівельного призначення та технології будівництва

9

2

2

1

4

Т 2.7

Деревообробна промисловість

7

2

2

1

2

Т 2.8

Технології найважливіших галузей легкої промисловості

5

1

2

2

ЗМ 5 (Т. 2.9-2.15)

Т. 2.9

Біотехнології та їх застосування в народному господарстві

8

1

2

1

4

 Т.

2.10

Технології виробництва АПК, харчової промисловості  і переробки сільськогосподарської продукції

13

4

4

1

4

Т.2.11

Транспорт і звязок

3

1

2

Т.

2.12.

Основи технологій виробництв компонентів електронного устаткування

3

1

2

Т2.13

Житлово-комунальне господарство

3

1

2

Т2.14

Основні тенденції в технології переробки відходів

4

1

1

2

Всього  по  модулю 2

72

16

20

6

30

Контрольний захід – модульна контрольна робота

Разом годин з курсу

144

32

40

12

60


СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Основи технологій виробництва»

галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” напряму підготовки  6.030504 “Економіка підприємства” заочної форми навчання

Змістові модулі

Кількість годин

Всього

Лекції

Семінарські  заняття

Індивідуально-консультаційна робота

Самостійна робота

ЗМ1 ( Вступ – Т. 1.5)

Вступ

2

2

Т. 1.1

Інновації та їх роль у техніко-економічному розвитку

6

6

Т. 1.2

Промислові технології і технологічні процеси

6

6

Т. 1.3

Перспективні технологічні процеси і науково-технічний прогрес

6

6

Т. 1.4

Роль технологій у формуванні техніко-економічних показників виробництва

7

1

6

Т. 1.5

Основні причини зниження прибутковості підприємств

5

5 

ЗМ 2 (Т. 1.6-1.8)

Т. 1.6

Якість продукції, стандартизація, метрологія і сертифікація. Їх зв’язок  з технологіями

9

9

Т. 1.7

Організація і технічна підготовка виробництва.

6

6

Т. 1.8

Сировинно-матеріальне забезпечення промислових технологій. Водопідготовка та водоспоживання

7

7

ЗМ 3 (Т.2.1-2.4)

Т.2.1

Добувна промисловість та виробництво коксопродуктів

8

1

7

Т. 2.2

Виробництво електроенергії

9

1

1

7

Т. 2.3

Металургійна промисловість

9

1

8

Т. 2.4

Технології виробництва машин та устаткування

8

8

ЗМ 4 (Т. 2.5-2.8)

Т.2.5

Технології хімічних виробництв та нафтоперероблення

11

1

10

Т.2.6

Виготовлення  неметалевих мінеральних виробів будівельного призначення та технології будівництва

6

6

Т 2.7

Деревообробна промисловість

6

6

Т 2.8

Технології найважливіших галузей легкої промисловості

6

6

ЗМ 5 (Т. 2.9-2.15)

Т. 2.9

Біотехнології та їх застосування в народному господарстві

6

6

 Т.

2.10

Технології виробництва АПК, харчової промисловості  і переробки сільськогосподарської продукції

13

2

11

Т.2.11

Транспорт і звязок

2

2

Т.

2.12.

Основи технологій виробництв компонентів електронного устаткування

4

4

Т2.13

Житлово-комунальне господарство

Т2.14

Основні тенденції в технології переробки відходів

2

2 

Разом годин з курсу

144

6

2

136

Форма оцінювання  – екзамен

Розподіл  балів при рейтинговій системі з навчальної дисципліни

«Основи технологій виробництва»

галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” напряму підготовки  6.030504 “Економіка підприємства” денної форми навчання

Модулі

Модуль I – 25 балів

Змістовні модулі

ЗМ 1

ЗМ 2

ЗМ 3

Контроль-ний захід

К-сть балів за ЗМ

5

5

10

5

Тема

Т. 1.1-1.5

Т. 1.6-1.8

Т. 2.1.-2.4

К-сть балів за видами роботи

Інд. завд.

Сем.

зан.

Інд.

конс

Сам.роб. ст..

Інд. завд.

Сем.

зан.

Інд.

конс

Сам.роб. ст..

Інд. завд.

Сем.

зан.

Інд.

конс

Сам. роб. ст..

Активність на семінарах

2

2

4

Виконання самостійної роботи

1

1

1

Індив. заняття під керівництв. викладача

2

2

5

Модулі

Модуль II – 25 балів

Екзамен

0-50 балів

Змістовні модулі

ЗМ 4

ЗМ 5

Контрольний захід

К-сть балів за ЗМ

10

10

5

Тема

Т. 2.5-2.8

Т. 2.9-2.14

К-сть балів за видами роботи

Інд. завд.

Сем.

зан.

Інд.

конс

Сам.роб. ст..

Інд. завд.

Сем.

зан.

Інд.

конс

Сам.роб. ст..

Активність на семінарах

4

4

Виконання самостійної роботи

1

1

Індив. заняття під керівництв. викладача

5

5


ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗА ЗМІСТОВИМИ МОДУЛЯМИ

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1

Лекція №1

Вступ. Тема 1.1. Інновації  та їх роль у техніко-економічному розвитку

План лекції

1.Загальна характеристика і  задачі  курсу.  

2.Роль курсу у  підготовці економістів підприємств, працівників податкової служби, контролюючих органів.

3. Поняття “інновація”.

4.Види інновацій та їх роль у розвитку промислового виробництва.

Семінарське заняття №1

План

1. Мета і принципи державної інноваційної політики в Україні.

2. Основні правові положення інноваційної політики в Україні.

3. Структурні цикли науково-інноваційних та виробничо-комерційних процесів.

Самостійна робота

Тема 1.1. Інновації  та їх роль у техніко-економічному розвитку

Контрольні запитання

1. З яких стадій складаються структурні цикли науково-інноваційних та виробничо-комерційних процесів?

2. В чому полягають мета і принципи державної інноваційної політики в Україні?

3. Які основні правові положення інноваційної політики в Україні?

Література: основна [1-5];  додаткова [2,4, 6, 9, 11].

Лекція №2

Тема 1.2. Промислові технології і технологічні процеси

Тема 1.4. Роль технологій у формуванні  техніко-економічних  показників виробництва. 

План лекції

1.Основні поняття та визначення.

2.Види промислових технологій.

3.Технологічні процеси як елементи промислових технологій.

4. Матеріальні, енергетичні та інші складові витрат на реалізацію технологій.

5.Вплив технологій, організації технологічних процесів та витрат виробництва на рівень та структуру собівартості продукції, ціни, прибуток.

Семінарське заняття №2

План

1.  Класифікація технологічних процесів.

2. Види промислових технологій.

3. Основні напрямки розвитку наукоємних технологій та технологічних процесів

4. Характеристика новітніх технологічних процесів та технологій.

Самостійна робота

Тема 1.3. Перспективні технологічні процеси і науково-технічний прогрес

Контрольні запитання

  1.  Науково-технічний прогрес і його стадії
  2.  Основні напрямки розвитку технологій в Україні
  3.   За якими ознаками класифікуються технологічні процеси?
  4.   Поясніть сутність окремих технологічних процесів та наведіть приклади їх використання.
  5.   Якими є основні види технологічних процесів, вкажіть їх сутність та особливості.
  6.  Високотемпературні процеси
  7.  Електронно-променева та плазмова обробка матеріалів
  8.  Біотехнологічні процеси
  9.  Нанотехнології,

Література: основна [2-5];  додаткова [2,4-6, 9, 11].

Семінарське заняття №3

План

  1.  Основні способи (шляхи) навмисного заниження прибутковості                    підприємств та податку з прибутку, та їх попередження;
  2.  Відхилення від стандартів якості сировини, матеріалів, енергоресурсів   та комплектуючих.
  3.  Зменшення вмісту цільового компоненту, застосування менш вартісних допоміжних матеріалів та компонентів.
  4.  Завищення питомих витрат матеріалів та ресурсів.
  5.  Інші способи (шляхи) навмисного заниження прибутковості підприємств та податку з прибутку та їх попередження.
  6.  Матеріальні, енергетичні та інші складові витрат на реалізацію технологій.
  7.  Вплив технологій, організації технологічних процесів та витрат виробництв на рівень і структуру собівартості продукції, ціни, прибуток та податок з прибутку.

Самостійна робота

Тема 1.5. Основні причини зниження прибутковості підприємств  

6. Вплив стану контролю технологічних параметрів обліку, ресурсовитрат та сортності матеріалів (продукції) на прибутковість.

Контрольні запитання

  1.  Що таке собівартість продукції, які витрати включаються до її складу?
  2.  Як впливає собівартість продукції на техніко-економічні показники виробництва?             
  3.  Вплив стану контролю технологічних параметрів, обліку ресурсовитрат та сортності матеріалів (продукції) на прибутковість.                         
  4.  Які основні причини зниження прибутковості підприємств?

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

  1.  Попередження використання особливостей окремих технологій з метою зниження прибутковості підприємств. основні способи попередження навмисного використання особливостей  окремих технологій  з метою зниження прибутковості підприємств та податку з прибутку.  
  2.  Основні способи (шляхи) навмисного заниження прибутковості підприємства.
  3.   Типи виробництва, характеристика типів виробництва, коефіцієнт закріплення операцій.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [1-4];          додаткова [2,4-6, 9, 11].

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 2

Лекція №3

Тема 1.6. Якість продукції,  стандартизація, метрологія і сертифікація. Їх  зв'язок з технологіями

План лекції

1.Якість продукції та її контроль.

2.Стандартизація і стандарти. Види стандартів.

3.Метрологія: основні завдання. Система метрологічного контролю в Україні.

4. Порядок проведення сертифікації продукції

Семінарське заняття №4

Тема 1.6. Якість продукції. Метрологія. Основні види стандартів. Порядок їх розробки та затвердження. Сертифікація

План

  1.  Поняття якості продукції, показники якості продукції.
  2.  Карта технічного рівня і якості продукції.
  3.  Метрологія та її основні завдання.
  4.  Стандартизація і стандарти. Види стандартів, порядок розробки і затвердження стандартів та внесення змін до них.
  5.  Вплив порушення вимог стандартів на прибутковість підприємств.
  6.  Сертифікація та її значення. Сертифікат, види сертифікатів.

Самостійна робота

Контрольні запитання

  1.  Що таке сертифікація, яка її мета?
  2.  Що називають сертифікатом відповідності?
  3.  Які існують форми сертифікації, порядок їх проведення?

Література: основна [2-5];  додаткова [2, 5, 6,10, 12].

Лекція №4

Тема 1.8. Сировинно-матеріальне забезпечення промислових технологій

План лекції

1.Загальний стан ресурсної бази України.

2. Класифікація сировини.

3. Основні способи підготовки води у виробництві.

4. Очищення питної води.

5. Методи очищення стічних вод.

Семінарське заняття №5

Т. 1.8. Сировинно - матеріальне забезпечення промислових технологій

План

  1.  Характеристика стану ресурсної бази України.
  2.  Аналіз ефективності використання сировинних ресурсів.
  3.  Напрямки підвищення ефективності комплексного використання сировинних ресурсів.
  4.  Аналіз якості питної води та способів її очищення.
  5.  Біологічне очищення стічних вод.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

  1.  Загальний стан ресурсної бази України.
  2.  Як впливають сировина і матеріали на собівартість промислової продукції?
  3.  Методи очистки стічних промислових вод.
  4.   Проблеми комплексного використання сировини  в Україні та світі.
  5.  Вплив ресурсозбереження на техніко-економічні показники виробництва.
  6.   Водоспоживання: екологічні проблеми оподаткування.       

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Самостійна робота

Контрольні запитання

Т. 1.7. Організація і технічна підготовка виробництва

1. Технічна підготовка виробництва як важливий елемент  комплексної підготовки виробництва.

2. Що передбачає система розроблення та поставлення продукції на виробництво?

Т. 1.8. Вода і повітря, їх роль у промисловості.

3. Як впливають сировина і матеріали на собівартість промислової продукції?

4. Загальний стан ресурсної бази України?

5. Роль відіграють вода і повітря у промислових технологіях

            Література: основна [2-5];

                               додаткова [1, 2, 5, 6, 7, 8].                  

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 3

Лекція №5

Тема 2.1. Добувна промисловість та виробництво коксопродуктів

План лекції

1. Загальні відомості про добувну промисловість.

2. Основи технологій підземного та відкритого видобування та збагачення вугілля.

3. Основи технологій видобування нафти, природного газу, торфу.

Семінарське заняття №6-7

Тема 2.1. Технології видобутку вугілля, нафти, газу та виробництва коксопродуктів. Побічні товарні продукти нафто- газовидобутку та

коксопереробки

План

1. Основи технологій видобування та збагачення вугілля та торфу.

2. Основи технологій видобування нафти, газу.

3. Основи технології виробництва коксопродуктів.

4. Попередження можливого навмисного відхилення від вимог технологічних регламентів та НТД, технологічних параметрів, процесів з метою зниження прибутковості та податку з прибутку підприємств добувної промисловості.

5. Побічні товарні продукти нафто- газовидобутку та виробництва коксу.

6. Нові технології видобування паливних природних копалин

Самостійна робота

Технологія виробництва коксопродуктів.

Контрольні питання

1. Де використовується кам’яновугільний кокс?

2. Опишіть будову та принцип дії коксових батарей.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення за темою:

Вплив технологічних процесів на прибутковість в добувній промисловості.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [1-5];

додаткова [2, 3, 7].

Лекція №6

Тема 2.2. Виробництво  електроенергії

План лекції

1. Роль енергетики в виробництві. Загальна характеристика виробництва електроенергії в Україні.

2. Основи технологій виробництва електроенергії тепловими електростанціями (ТЕС, ТЕЦ), гідроелектростанціями (ГЕС), гідроакумулюючими електростанціями (ГАЕС), атомними електростанціями (АЕС).

3. Альтернативні джерела енергоносіїв для виробництва електроенергії.

Семінарське заняття №8

Тема 2.2. Основи технологій виробництва електроенергії на ТЕС, ГЕС, ГАЕС, АЕС. Альтернативні джерела електроенергії. Побічна товарна продукція ТЕЦ. Попередження навмисного зниження прибутковості роботи

електростанцій різних типів

План

  1.  Енергія в економічних процесах. Загальна  характеристика    традиційних систем виробництва енергії в Україні.
  2.  Основи технологій виробництва електроенергії на ТЕС та ТЕЦ.
  3.  Основи технологій виробництва електроенергії на ГЕС та ГАЕС.
  4.  Основи технологій виробництва електроенергії на АЕС.
  5.  Альтернативні технології виробництва електроенергії.
  6.  Побічна товарна продукція ТЕС.
  7.  Попередження навмисного зниження прибутковості роботи електростанцій різних типів та величини податків.

Самостійна робота

Альтернативні способи виробництва електроенергії

Контрольні питання

  1.  Які існують альтернативні способи виробництва електроенергії; в чому полягає їх суть?
  2.  Дайте порівняльну оцінку альтернативні способам виробництва електроенергії.
  3.  Які перспективи розвитку енергетики в Україні?

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення:

Вплив якості енергоресурсів, робочих параметрів енергоагрегатів, втрат в ЛЕП, засобів обліку споживання електроенергії та інших факторів на прибутковість електроенергетичних підприємств.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [1-4];

                               додаткова [2, 4, 11, 13].

Лекція 7

Тема 2.3. Металургійна промисловість

План лекції

1. Загальна характеристика галузі.

2. Основи технологій чорної металургії. Виробництво чавуну: загальна характеристика і основні процеси.

3. Виробництво сталі. Технологічні процеси отримання сталі. Ефективність технологічних процесів отримання сталі.

Семінарське заняття №9

Тема 2.3. Основна продукція підприємств чорної металургії та технології її виробництв. Побічна товарна продукція чорної металургії

План

1.Загальна характеристика чорної металургії.

2. Основи технологій виробництва чавуну.

3. Основи технологій виробництва сталі.

4. Основи технологій прямого відновлення заліза із руд.

5. Побічна товарна продукція чорної металургії.

6. Шляхи попередження навмисного заниження прибутковості      підприємств чорної металургії та податку з прибутку.

Самостійна робота

Порошкова металургія. Виробництво кольорових металів

Контрольні запитання

1. Вкажіть переваги продукції порошкової металургії

2. Назвіть і поясніть методи отримання порошків.

3. Які є способи формування виробів із металевих порошків?

4. Основи технологій виробництва кольорових металів

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

Вплив контролю складу сировинних матеріалів та параметрів технологічних процесів на  прибутковість  металургійних підприємств.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [2-4];  додаткова [2, 4, 11, 13].

Лекція 8

Тема 2.4. Технології виробництва машин та устаткування

План лекції

1. Загальні відомості про виробництво машин та устаткування. Основні галузі машинобудування та їх особливості.

2. Основи технологій виробництв металозаготівок. Сутність та методи обробки тиском: прокатка, пресування, штампування, волочіння, вільне кування. Види зварювання та їх сутність.

3. Основи технологій обробки металів різанням. Сучасні високоефективні методи обробки металів.

Семінарське  заняття №10

Тема 2.4. Вплив особливостей оброблювальних та складальних

виробництв на собівартість продукції і прибутковість підприємств

машинобудування. Раціональне використання відходів машинобудування

План

1. Загальні відомості про виробництво машин та устаткування.

2. Основи технологій металозаготівельних виробництв: лиття, обробка тиском, зварювання.

3. Основи технологій оброблювальних виробництв, обробка матеріалів різання.

4. Сучасні високоефективні методи обробки матеріалів.

5. Основи технологій складання машин. Стаціонарні та рухомі складальні технології.

6. Раціональне використання відходів машинобудування.

7. Вплив особливостей машинобудівних технологій на собівартість продукції, прибутковість підприємств та податок з прибутку.

Самостійна робота

Основи технологій виробництв металозаготівок: лиття, обробка тиском, зварювання, різання. Основи технологій складання машин.

Контрольні запитання

1. В чому полягає суть ливарного виробництва, які основні способи  лиття?

2. Суть та основні методи обробки металів тиском.

3. Які є основні способи зварювання?

4. Поясніть способи механічної обробки металів різанням, точність обробки, шорсткість поверхні.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

Вплив контролю якості виконання технологічних процесів в машинобудуванні на прибутковість підприємств цієї галузі.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [2-5];

                               додаткова [2-4, 11, 13].

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 4

Лекція 9

Тема 2.5. Технології хімічних виробництв та нафтоперероблення

План лекції

1. Загальна характеристика хімічної промисловості. Підгалузі хімічної промисловості.

2. Узагальнені схеми технологічних процесів хімічної промисловості.

3. Основи технологій виробництва мінеральних добрив, аміаку, неорганічних кислот.

Семінарське заняття  №11

План

1. Охарактеризуйте загальну схему хімічної промисловості.

2. Принципова технологічна схема виробництва сірчаної кислоти.

3. Принципова технологічна схема виробництва соляної кислоти.

4. Принципова технологічна схема виробництва азотної кислоти.

5. Виробництво мінеральних добрив.

6. Основні напрямки підвищення ефективності виробництв неорганічних сполук.

Література: основна [2-4];      додаткова [2, 4, 11, 13-16].

Лекція 10

Тема 2.5. Технології хімічних виробництв та нафтоперероблення

План лекції

1. Технології продуктів нафтоперероблення (дистиляція, термічна переробка, каталітичний крекінг та ін.). Фракційна переробка нафти.

2. Вплив контролю складу сировинних матеріалів, параметрів технологічних процесів та ступеня перетворення вихідних речовин в продукти на прибутковість хімічних підприємств.

Семінарське заняття  №12

Технології продуктів нафтоперероблення. Побічна товарна продукція галузі

План

1. Фракційна перегонка нафти.

2. Класифікація та властивості нафтопродуктів.

3. Крекінг нафтопродуктів.

4. Технології виробництва полімерів.

5. Основні напрямки підвищення ефективності виробництва нафтопродуктів та полімерів.

Семінарське заняття  №13

Технології виробництва полімерів - каучуку, гуми, пластмас та виробів із них (шин, поліетилену, хімічних волокон та ін.).

План

1. Класифікація полімерів.

2. Методи полімеризації і поліконденсації.

3. Застосування полімерної продукції.

4. Технології виробництва гумотехнічних виробів.

Самостійна робота

Технології виробництва полімерів - каучуку, гуми, пластмас та виробів із них (шин, поліетилену, хімічних волокон та ін.).

Контрольні запитання.

1. Які варіанти класифікації полімерів ви знаєте ?

2. У чому полягає суть методів полімеризації і поліконденсації ?

3. Назвіть області застосування пластмас.

4. Якими методами одержують вироби із пластмас ?

5. Що таке каучук і гума ?

6.Які ви знаєте технології виробництва гумотехнічних виробів ?

Індивідуальне заняття.

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

Вплив контролю складу сировинних матеріалів, параметрів технологічних процесів та ступеня перетворення вихідних речовин в продукти на прибутковість хімічних підприємств.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [2-4];             додаткова [2, 4, 8, 11, 13].

Лекція №11

Тема 2.6. Виготовлення  неметалевих мінеральних виробів будівельного призначення та технології  будівництва

План лекції

1. Загальна характеристика галузі та її структура. Основи технологій виробництва цегли.

2. Основи технологій виробництва цементу.

3. Основи технологій виробництва скла.

4. Вплив технології виробництв матеріалів будівельного призначення на прибутковість підприємств галузі.

Семінарське заняття №14

Основи технологій виробництва цегли, будівельної

кераміки, цементу. 

План

1. Загальна характеристика галузі

2. Кераміка. Основи технологій виробництва керамічних виробів.

3. Технології виробництва цементу, скла.

4. Основи технологій виробництва бетонних та залізобетонних виробів.

5. Вплив організації технологічних процесів виробництв на економічні показники.

Самостійна робота

Бетонні та залізобетонні вироби.

Контрольні запитання.

1. Які основні компоненти входять до складу бетону і залізобетону ?

2. З яких операцій складається технологічний процес виготовлення бетонних і залізобетонних виробів ?

3. За допомогою яких методів можна підвищити техніко-економічні показники виробництва бетонних та залізобетонних виробів?

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

Вплив особливостей технологій та параметрів технологічних процесів на прибутковість підприємств виробництва будівельних матеріалів.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [2-5];

                               додаткова [2, 4, 8, 11, 13].

Лекція 12

Тема 2.7. Деревообробна промисловість

План лекції

1. Загальна характеристика деревообробної галузі.

2. Технології заготівельних виробництв, оброблення деревини: лісопильне виробництво, виробництво фанери та інших виробів. Лісохімічна переробка деревини.

3. Технології целюлозно-паперової промисловості.

Семінарське заняття  №15

Т. 2.7.

План

1.Основи технологій виробництва паперу.

2.Основи  технологій виробництва картону.

3. Комплексне використання деревини.

4.Побічна товарна продукція галузі.

Самостійна робота

1. Сучасний стан технологій целюлозно-паперової промисловості. Виробництво паперу та картону в Україні.

Контрольні запитання

1. Які матеріали використовуються при виготовленні паперу ?

2. Як отримують целюлозу ?

3. З яких операцій складається технологічний процес виготовлення паперу ?

4. Які основні технологічні показники впливають на техніко-економічні показники виробництва паперу та картону ?

.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення за темою:

Вплив комплексного використання деревини на прибутковість підприємств деревообробної промисловості.

Вплив контролю якості сировинних матеріалів та параметрів технологічних процесів на прибутковість деревообробних та целюлозно-паперових підприємств.

Метод оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [1-4];

                     додаткова [2, 4, 8, 11, 13-16].

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 5

Лекція 13

Тема 2.8. Технології найважливіших галузей легкої промисловості

Тема 2.9. Біотехнології  та їх застосування в народному господарстві

План лекції

  1.  Загальна характеристика і класифікація підгалузей легкої промисловості.
  2.  Загальна характеристика біотехнологій і біотехнологічних процесів та їх ролі у різних галузях виробництва.
  3.  Типова схема біотехнологічного виробництва та її основні складові.
  4.  Біологічне очищення стічних вод.
  5.  Біотехнологічна енергетика.
  6.  Біотехнології в фармацевтичній промисловості.
  7.  Біотехнології в харчовій промисловості. Технології виробництва етилового спирту.

Семінарське заняття  №16

Т. 2.8.

План

1.Загальна характеристика легкої промисловості.

2.Основи технологій виробництв текстильної промисловості. Основна продукція.

3.  Основні технологічні стадії виробництва шкіри.

4. Побічна продукція галузі та принципи комплексного використання сировини

Самостійна робота

  1.  Основи технологій виробництв шкіряної промисловості.
  2.  Характеристика продукції легкої промисловості.

Контрольні запитання

  1.  Що називають одягом і які види готового одягу відносять до побутового та виробничого призначення?
  2.  Яким вимогам повинен задовольнити побутовий і виробничий одяг?
  3.  З чого складається технологічна підготовка виробництва одягу?
  4.  Як і ким здійснюється моделювання і конструювання одягу?
  5.  Яким чином виконують підготовку і розкрій матеріалів і частин одягу?
  6.   Вплив контролю якості сировини та готових виробів легкої промисловості на  прибутковість цієї галузі.

Семінарське заняття  №17

Т. 2.9.

План

  1.  Загальна характеристика біотехнологій.
  2.  Типова схема біотехнологічного виробництва та її основні складові.
  3.  Біотехнології в сільському господарстві (виведення нових сортів рослин, біозахист рослин від шкідників і патогенів, біологічні добрива, біотехнології в тваринництві).
  4.  Біотехнологічна енергетика (отримання етанолу, метанолу, та інших вуглеводнів).
  5.  Біотехнології в фармацевтичній промисловості.
  6.  Біотехнології переробки відходів промисловості.

Самостійна робота

Контрольні запитання

1. Які істотні переваги мають біотехнології у порівнянні з іншими видами технологій?

2. Як біотехнології застосовуються в сільському господарстві?

3. Застосування біотехнології в медицині, фармацевтиці та харчовій промисловості.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему: Екологічні принципи біотехнологій.

Технології виробництва етилового спирту із зброджуваних матеріалів.

Методи оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

Література: основна [2-4];             додаткова [2, 4, 8, 11, 13].

Лекції №14-15

Тема 2.10. Технології виробництв АПК, харчової промисловості і переробки сільськогосподарської продукції

План лекцій

1. Загальна характеристика АПК. Рослинництво. Тваринництво.

2. Виробництво хліба та хлібобулочних виробів.

3. Технології молочних продуктів, м'яса, м'ясопродуктів, консервних виробів.

4. Виробництво цукру.

5. Вплив контролю якості сировини, готових виробів та параметрів технологічних процесів на прибутковість підприємств харчової промисловості.

Семінарське заняття №18

План

1. Основи технологій виробництва хлібобулочних продуктів.

2. Основи технологій виробництва молочних продуктів.

3. Основи технологій виробництва м'ясних продуктів.

4. Основи комплексного використання сировини. Принципи створення безвідходних виробництв.

Семінарське заняття №19

План

1. Основи технологій виробництва цукру.

2. Побічна товарна продукція галузі.

3. Заходи запобігання навмисного заниження прибутковості харчових підприємств.

Самостійна робота

Основи технологій харчових виробництв.

Контрольні запитання

1. Асортимент виробництв харчової продукції із рослинної сировини.

2. У чому полягає харчова цінність м’ясомолочних продуктів?

3. Опишіть технологічні схеми виробництва найбільш поширених видів м’ясомолочних продуктів.

4. Виробництво крохмалю та крохмалепродуктів.

Індивідуальне заняття

Підготувати реферативне повідомлення на тему:

Вплив контролю якості сировини, готових виробів та параметрів технологічних процесів на прибутковість підприємств харчової промисловості.

Методи оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

                 Література: основна [2-4]

  додаткова [2, 4, 8, 11, 13]

 Тема 2.11. Транспорт і зв'язок

План

Самостійна робота

Найважливіші види сучасного зв'язку: пошта, телефон, телеграф, факс, стільниковий зв'язок, Інтернет та інші види зв'язку, їх особливості та шляхи удосконалення.

Контрольні запитання

1. Що слід розуміти під терміном “зв’язок”?

2. Назвіть та поясніть особливості найважливіших видів сучасного зв’язку.

3. Наведіть приклади застосування нових технічних засобів зв’язку та інфокомунікативних технологій в різних галузях народного господарства.

4. Вкажіть перспективні види зв’язку та інфокомунікативні технології.

Методи оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

               Література: основна [1-2];

додаткова [2, 4].

Лекція №16

Тема 2.12. Основи технологій виробництв компонентів електронного устаткування. Тема 2.15. Основні тенденції в технології  переробки відходів

План лекції

  1.  Загальна характеристика галузі виробництв електронного устаткування.
  2.  Основні джерела і причини утворення та накопичення відходів. Класифікація відходів за походженням: промислові, сільськогосподарські, побутові.
  3.  Технологічні засоби зменшення відходів виробництв: маловідходні технології, замкнуті технологічні цикли.
  4.  Основи технологій перероблення відходів - біологічна обробка, термохімічна обробка, піролітична та комплексна обробка відходів.

Семінарське заняття №20

Тема 2.11., Тема 2.15.

  1.  Найважливіші види сучасного зв'язку.
  2.  Класифікація відходів.
  3.   Сучасні технології переробки відходів.

Самостійна робота. Тема 2.12

Інноваційно-перспективні технології мікро- та наноелектроніки у виготовленні електронних компонентів.

Контрольні запитання

1. Наведіть приклади використання інноваційно-перспективних технологій мікро - та наноелктроніки у виготовленні електронних компонентів.

2. Класифікація інтегральних мікросхем

Методи оцінювання: оцінка виконання індивідуальної роботи

         Література: основна [1-2];

           додаткова [2, 13].

Самостійна робота Тема 2.14.

Контрольні запитання

1. Проблеми відходів в Україні.

2.Які існують технологічні способи зменшення відходів виробництва?

3. Які існують інноваційні технології в цій сфері.

Література: основна [1];

додаткова [8, 13-16].

            
Перелік питань до поточного модульного контролю

Питання до модульного контролю №1

Значення технологій для розвитку виробництва.

Поняття “технологія” та деякі його визначення. Промислові технології.

Класифікація технологічних процесів та їх основні види.

Одиничне, серійне, масове та конвеєрне виробництво.

Суть поняття “інновація” та їх види.

Роль піонерських інновацій у технологічному розвитку.

Які ви знаєте перспективні технологічні процеси

Роль метрології в контролі технологічних процесів та основні її завдання.

Стандарти, їх види та роль у регулюванні якості продукції.

Системи фізичних величин. Система СІ та деякі найуживаніші позасистемні одиниці виміру фізичних величин.

Сертифікація та її значення. Види сертифікатів.

Структура НГК.

Технічна підготовка виробництва.

Комплексна підготовка виробництва.

Сировина, основні її види та класифікація. Сировинно–енергетична база України. Комплексне використання сировини.

Повітря як сировина та багатофункціональний компонент технологічних процесів.

Вода як сировина та багатофункціональний компонент теплоенергетичних, хімічних та біотехнологічних процесів.

Найважливіші види вторинної сировини та сфери її використання.

Вплив матеріальних та енергетичних витрат на структуру собівартості.

Вплив технологій на економічні показники виробництва і його прибутковість.

Відхилення від стандартів якості сировини, матеріалів, енергоресурсів та комплектуючих як засіб зниження прибутковості підприємств.

Вплив стану контролю технологічних параметрів, обліку ресурсовитрат та сортності матеріалів, комплектуючих та продукції на прибутковість підприємств.

Основні способи ефективного попередження навмисного використання промислових технологій для заниження прибутковості підприємств.

Загальна характеристика економічної ефективності виробництва.

Поняття   про собівартість  продукції.   Значення  собівартості  у формуванні  техніко-економічних показників виробництва.

Поняття про продуктивність праці. Значення продуктивності праці у формуванні техніко-економічних показників виробництва.

Поняття "основні фонди". Амортизація основних фондів та її значення у формуванні техніко-економічних показників виробництва.

Загальні відомості про прибуток, та його використання.

Основні фактори, що впливають на прибутковість підприємства.

Вплив технологій на прибутковість підприємств.

Попередження використання особливостей технологій з метою зниження прибутковості.

Основні процеси гірничого виробництва.

Технології видобутку нафти, природного газу, торфу.

Технологія виробництва коксу.

Загальна характеристика виробництва електроенергії, енергія в технологічних процесах.

Основи технологій виробництва ТЕС, ТЕЦ, ГЕС, ГАЕС, АЕС.

Альтернативні способи виробництва електроенергії.

Металургійна промисловість. Продукція металургії.

Метали і сплави, їх властивості.

Способи отримання металів і сплавів.

Металургійний комплекс, його склад, стан розміщення.

Напрями та перспективи розвитку металургійного комплексу.

Чавуни, їх характеристика, отримання чавунів, види чавунів.

Сталі, їх характеристика, способи отримання сталей, класифікація сталей.

Кольорові метали, їх значення для народного господарства.

Алюміній, сплави на основі алюмінію, їх використання.

Мідь, сплави на основі міді, їх використання. Титан, сплави на основі титану, їх використання.

Роль машинобудівної промисловості в народному господарстві.

Загальні відомості про ливарне виробництво.

Виготовлення виливків у разових формах і в кокілях.

Виготовлення виливків під тиском, за виплавними моделями, відцентровим литтям.

Сутність обробки металів тиском, методи обробки.

Технологічний процес виготовлення заготівок прокаткою.

Технологічний процес виготовлення заготівок пресуванням.

Волочіння, як технологічний процес отримання дроту, прутків, труб.

Технологічний процес кування.

Технологічний процес штампування.

Характеристика зварювання та види зварних з'єднань.

Термічні способи зварювання.

Термомеханічні способи зварювання.

Механічні способи зварювання.

Електрошлакове зварювання.

Питання до модульного контролю №2

Класифікація хіміко - технологічних процесів.

Основи технологій виробництва сульфатної (сірчаної) кислоти контактним способом.

Основи технологій виробництва нітратної (азотної) кислоти.

Основи технологій одержання хлоридної (соляної) кислоти.

Класифікація міндобрив та особливості технологій їх виробництва.

Загальна характеристика, структура хімічної промисловості.

Загальні відомості про полімери.

Пластичні маси. Пластмаси прості і складні. Загальні властивості пластмас.

Технологічні способи отримання виробів із пластмас.

Значення добрив в АПК.

Каучук і гума, виробництво виробів з гум.

Нафта і нафтопродукти.

Загальні відомості про деревину та її властивості.

Характеристика деревно-обробної галузі.

Технології лісозаготівельних виробництв.

Технологічна схема столярно-меблевого виробництва.

Технології целюлозно-паперової промисловості.

Виробництво паперу та картону.

Технологічний процес виготовлення фанери.

Виготовлення будівельної кераміки.

Технічне скло, його види та характеристика.

Характеристика арматурно-будівельних виробів.

Сировина для виготовлення скла. Технологічний процес виготовлення скла.

Характеристика мінеральних в'яжучих речовин. Гіпс, призначення гіпсу.

Технологічний процес виготовлення цементу.

Технологічний процес виготовлення цегли.

Технологія виготовлення бетонних та залізобетонних  виробів.

Технології будівництва.

Загальна  характеристика і структура легкої промисловості.

Виробництва текстильної промисловості. Характеристика  прядильного виробництва.

Трикотажне виробництво та виробництво нетканих матеріалів.

Швейне виробництво. Виробництво шкіри та виробів з неї.

Біотехнологія. Типова схема біотехнологічного виробництва.

Технологічна схема виробництва  хлібобулочних виробів.

Особливості готування житнього та пшеничного тіста. Основний техніко-економічний  показник хлібобулочних підприємств.

Типова технологічна схема виробництва цукру з буряків.

Технологічна схема переробки м’яса.

Технології переробки молока.

Особливості виробництва етилового спирту із харчової та нехарчової сировини.

Способи виробництва абсолютного (безводного) спирту. Напрями сучасних технологій  спиртових виробництв.

Загальна характеристика електроніки, мікроелектроніки.

Класифікація інтегральних мікросхем.

Технології виробництв напівпровідникових інтегральних мікросхем.

Торгівля, класифікація торгівлі.

Порядок заняття торгівельною діяльністю. Основні правила продажу продовольчих товарів.

Житлово-комунальне господарство. Його склад.

Промислові та побутові відходи. Класифікація відходів.

Переробка промислових та побутових  відходів.

Рекомендована література

Основна література

Податковий кодекс України: чинне законодавство станом на 10 грудня 2010 року: (Відповідає офіц. текстові) К.: Алерта; Центр учбової літератури, 2011. 488 с.

Основи технологій виробництва в галузях народного  господарства : навч. посіб. / [ Желібо Є.П., Анопко Д.В., Буслик  В.М., Овраменко М.А., Петрик Л.С., Пирч В.П.]. – К.:  Кондор, 2005. – 716 с.

Основи технологій виробництва в галузях народного  господарства : навч. посіб. / [Є.П. Желібо, М.А. Овраменко, В.М. Буслик,  В.П. Пирч, Н.П.Білянська, М.І. Сліпець]. – [2-е вид. зі змінами та доповненнями]. -  К.: Кондор, 2009. – 520 с.

Деречин В.В. Системы технологий: основные промышленные отрасли / Деречин В.В., Дубровин Ф.Е., Павленко В.В. - Одесса: Латстар, 2001. – 300 с.

Збожна О.М. Основи технологій: навч. посіб. / Збожна О.М. –. [3-тє вид. зі змінами та доповненнями] -  Тернопіль :  Карт-бланш, 2006. – 486 с.- іл.

Додаткова література

Бажал Ю.М. Екологічна теорія технологічних змін: навч. посіб. / Бажал Ю.М. -  К: Заповіт., 1996. – 238 с.

Дичковська О.В. Системи технологій галузей народного господарства: навч. посіб. /  Дичковська О.В. –  К.: ІСДО,  1995. – 312 с.

Дичковська  О.В. Системи технологій. Збірник технологічних схем / Дичковська  О.В., Благуляк О.С.- Тернопіль: Економічна думка. 1999.- 81 с.

Дубровин Ф.Е. Системы технологий: основные категории: учеб. пособ. для вузов /  Под  ред.  Деречина В.В. – Ч. I . – Одесса: Латстар, 2001 – 200 с.

Економіка УкраЇни / [Заблоцький Б.Ф. та ін.]. – Львів: Львівскій банків-

ській коледж Нацбанку УкраЇни, 1997. – 580 с.

Розміщення продуктивних сил України / [Качан Є.П. та ін.]. – К.,1997. – 325 с.  

Колотило Д.М. Екологія і економіка: навч. посіб. / Колотило Д.М. - К.: КНЕУ, 1999. - 368с.

Колотило Д.М. Системи технологій і екологія промисловості: навч. посіб. / Колотило Д.М.  – К. : НМК ВО, 1992. – 220 с.      

Лапко О.О. Економіка інновацій: навч. посіб. / Лапко О.О.  – Івано-Франківськ : ІФДТУНГ ,  1999 . – 136 с.

Метрологія, стандартизація і сертифікація / [Мороз В.І. та ін.]. – Х.: ХДАЗТ, 2000. – 78 с.

Остапчук М.В. Система технологій (за видами діяльності) : навч. посіб. / Остапчук М.В., Рибак А.І.  – К., 2003. – 888 с.

Саранча Г.А.  Метрологія, стандартизація, відповідність, акредетація та

управління якістю: підручник / Саранча Г.А.  – К.: Центр навчальної літератури,  2006. - 672 с.

Системы технологий  /  под ред. проф. П.Д. Дудко. – [2-е изд., перераб. и  доп.] – Х. : Бурун Книга, 2003. – 336 с.    

 Закон України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» вiд 21.12.2010 № 2818-VI [Електронний документ]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua

Йоханнесбургская декларация по устойчивому развитию [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.un.org/russian/documen/declarat/decl_wssd.html

Державний комітет статистики України – www.ukrstat.gov.ua.

PAGE  




1. Цена и ценность Однажды к Мастеру пришёл молодой человек и сказал- Я пришёл к тебе потому что чувствую себя
2. 072013 року з-п Заплановані заходи Термін виконан
3. Контрольная работа- Административно-правовое управление социально-культурной средой
4. 1994 ББК 5614 К20 УДК 616
5. I Актуальность темы
6. Кордильеры
7. Лист докум
8. Трагедия белок неофициальная группа
9. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук Луганськ 2008
10. экономическим изменениями произошедшими в нашей стране в последние десятилетия со сменой общественного с
11. Лабораторная работа 4 Определение скорости распространения звуковой волны в воздухе Цель рабо
12. нибудь даст о себе знать.
13. пам. Пп объединяет 2 взаимосвязанных положения- независимость судей; подчинение их только К РФ и ФЗ
14. Во время вражды Альянса с ордой всеже была вещь где они сотрудничали это охрана темного портала в котором
15. Шпаргалка- Функциональный анализ
16. Проектирование горячего цеха предприятия общественного питания
17. Дипломная работа Студента 4го курса вечернего отделения Научный руководитель Проф
18. Статья 1 Основные понятия 1
19. первых она написана как для женщин так и для мужчин
20.  Раскройте скобки употребляя глаголы в требующемся времени