Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

методичні матеріали з дисципліни для студентів неекономічних факультетів Обговорено

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Мiнiстерство освiти і науки, молоді та спорту України

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Кафедра економічної теорії

ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

для студентів неекономічних факультетів

Обговорено і затверджено

на засіданні кафедри

економічної теорії

факультету МЕВ та ТБ

31 березня 2011 р.

протокол № 9

Харків 2011

Методичні поради до вивчення дисципліни

Запропоновані навчально-методичні матеріали з дисципліни “Економічна теорія” призначаються для студентів неекономічних факультетів Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна і відповідають кваліфікаційним вимогам підготовки бакалаврів.

Економічна теорія – суспільна наука, яка досліджує проблеми ефективного використання обмежених ресурсів з метою задоволення індивідуальних і суспільних потреб, а також економічні відносини між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ в умовах обмеженості ресурсів і можливості їх альтернативного використання.

Метою курсу є виховання у студентів економічного мислення і формування сучасного світогляду, що є необхідним для практичної діяльності майбутніх спеціалістів.

Завдання курсу полягає в наступному:

опануванні загальних понять економічної теорії, принципових положень про функціонування різних соціально-економічних систем;

усвідомленні сутності ринкового механізму;

осмисленні ролі підприємництва;

набутті знань про економічний розвиток України і глобальних тенденцій світового господарства.

В результаті вивчення курсу студенти повинні знати:

сутність економічних явищ та процесів;

економічний зміст відносин власності, виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних і духовних благ в суспільстві;

механізм дії і використання економічних законів на макро- і мікрорівнях;

зміст основних понять і законів ринкової економіки;

механізм становлення різних форм господарювання;

основи маркетингу і менеджменту, розвитку комерційних структур;

особливості розподілу і отримання доходів, системи оподаткування.

Студенти повинні вміти:

аналізувати економічні процеси і явища;

осмислювати і давати характеристику основних економічних змін у сучасному суспільстві;

розробляти пропозиції щодо практичного використання економічних знань в економічній трансформації суспільства.

Студенти повинні мати навички:

аналізу проблем функціонування й розвитку економіки; — вивчення впливу економічних процесів на хід соціально-економічних  перетворень у суспільстві;

оцінки можливих позитивних і негативних наслідків реалізації прийнятих у економічній сфері рішень.

Науковими та методологичними основами сучасної економічної теорії як науки та учбової дисципліни є теоретичні розробки всесвітньо-відомих вчених різних часів та сучасних іноземних та вітчизняних вчених-економістів; нормативно-правові документи, які регламентують економічні процеси; підручники та посібники з економічної теорії.

Студенти вивчають матеріал курсу економічної теорії на лекціях, в процесі самостійної підготовки, проведення семінарських занять, написання рефератів та виступів, на консультаціях.

Формами контролю знань є опитування на семінарських заняттях, підготовка рефератів, проведення контрольних робіт (в тому числі і ректорських), модульного контролю, заліків та іспитів, які проводяться в письмовій формі.

Оцінювання успішності студентів проводиться за внутрішньою бальною шкалою, національною шкалою та шкалою оцінювання ECTS. Співвідношення наведено в таблиці.

За шкалою ECTS

За шкалою начального закладу

За національною шкалою

Визначення

А

90-100

ВІДМІННО

Відмінно (відмінна робота за мінімальними помилками)

В

80-89

ДОБРЕ

Дуже добре (вище за середнє, але з деякими поширеними незначними помилками)

С

70-79

Добре (звичайна робота з декількома суттєвими помилками)

D

60-69

ЗАДОВІЛЬНО

Задовільно (посередньо, зі значними недоліками)

Е

50-59

Достатньо (виконання задовольняє мінімуму критеріїв оцінки)

FX

0-49

НЕЗАДОВІЛЬНО

Незадовільно

Іспит/залік оцінюється до 40 балів, кожна з двох модульних оцінок - до 30 балів.

Пропоновані навчально-методичні матеріали покликані зорієнтувати студентів у вивченні основ курсу економічної теорії, надати їм допомогу в самостійній роботі, в підготовці до семінарських занять та іспитів. Вони включають методичні поради до вивчення курсу, робочу навчальну програму (на 108 годин), плани семінарських занять, основну літературу по курсу, додаткову літературу та тематику рефератів до кожної теми курсу, питання для самоконтролю знань студентів.

Зміст робочої навчальної програми

Робоча навчальна програма з курсу “Економічної теорії” складена на основі програм провідних державних університетів України, програм освітньо-професійної підготовки бакалаврів із спеціальностей неекономічних факультетів Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

РОЗДІЛ І. ВСТУП ДО ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

Тема 1. Економічна теорія: зміст і методи економічного аналізу.

Економічне життя суспільства. Зародження економічних знань. Буденний і науковий погляд на економічну діяльність. Історичні школи економічної теорії. Сучасні напрями економічної думки. Розвиток економічної думки в Україні.

Економічні явища і економічні відносини. Багаторівневість економічних відносин. Система економічних відносин і її структура.

Визначення предмету економічної теорії. Макро та мікроекономічний рівень аналізу. Політична економія та економікс. Функції економічної теорії.

Методи економічного аналізу. Єдність теорії і методу. Аналіз і синтез. Порівняння, абстрагування, узагальнення. Індукція і дедукція. Теоретичне відтворення конкретно-історичної системи економічних відношень. Єдність історичного і логічного. Сходження від абстрактного до конкретного. Математичні засоби в економіці. Єдність теорії та практики.

Тема 2. Суспільне виробництво.

Суспільне виробництво і його структура. Взаємозв’язок розвитку потреб і виробництва.

Фактори виробництва: труд, засоби і предмети праці, природні фактори, підприємницькі здібності. Вирішальна роль людини. Науково-технічний прогрес. Необхідність екологічного захисту суспільства.

Протиріччя між постійним зростанням людських потреб та обмеженістю виробничих ресурсів. Проблема вибору. Крива виробничих можливостей. Альтернативна вартість господарчих рішень.

Результати виробництва. Натурально-речова та суспільна форма результатів виробництва. Виробнича функція.

Сутність відтворення, його типи і фази. Економічне зростання та його типи.

Ефективність виробництва та її показники.

Тема 3. Власністьта її економічна роль.

Економічний зміст власності та її внутрішня структура. Юридичне розуміння власності. Теорія прав власності.

Суб’єкти та об’єкти власності. Економічні інтереси. Форми і засоби реалізації власності.

Еволюція відносин власності. Характеристика типів, видів, форм власності. Приватна власність та її форми. Сутність і форми спільної власності. Переваги та недоліки приватної та спільної власності. Інтеграційні форми власності.

Необхідність трансформації відносин власності при переході до ринкової економіки: роздержавлення і приватизація. Сучасні тенденції розвитку відносин власності в Україні.

РОЗДІЛ ІІ. ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Тема 4. Ступені економічного розвитку суспільства.

Сучасні економічні системи.

Економічний розвиток та основні показники його рівня. Джерела та рушійні сили економічного розвитку. Економічні протиріччя. Критерії суспільно-економічного прогресу.

Ступені економічного розвитку: критерії їх періодизації, формаційний та цивілізаційний підходи. Недоліки та напрями критики формаційного підходу.

Суть і структура економічних систем та принципи їх класифікації.

Характерні риси традиційної системи.

Ринкова економіка як система, її характеристика. Поняття ринку і його структури. Види ринків та їх взаємозв’язок. Інфраструктура ринку та її складові. Функції ринку та його роль у суспільному виробництві. Суб’єкти та об’єкти ринкових відносин. Конкуренція та її різновиди. Ринковий механізм і вирішення головних проблем економіці у ринковій системі. Кругообіг продуктів, ресурсів та доходів. Позитивні та негативні сторони ринкової економіки.

Адміністративно-командна система та механізм її функціонування. Позитивні та негативні сторони адміністративно-командної економіки.

Змішана економіка та її головні риси. Економічні уклади і різноманітність форм власності. Поєднання ринкового і державного регулювання економіки. Конкретно-історичні різновиди (моделі) змішаної економіки.

Формування і розвиток ринкової економіки в Україні.

Тема 5. Товарне виробництво. Теорії вартості і грошей.

Характеристика товарного господарства. Умови перетворення натурального господарства в товарне. Просте та підприємницьке товарне виробництво. Ринок та історичні етапи його розвитку.

Трудова теорія вартості та її погляд на товар і його властивості. Вчення К. Маркса про конкретну і абстрактну працю. Величина вартості і її динаміка. Ціна. Закон вартості і його функції.

Теорії вартості: попиту і пропозиції, факторів виробництва, витрат виробництва, граничної корисності.

Неокласична теорія вартості (ціни) А. Маршалла та її розвиток в сучасних умовах.

Історичний процес розвитку обміну та виникнення грошей. Грошові системи. Повноцінні та неповноцінні гроші. Демонетизація золота.

Товарна теорія грошей. Функції грошей. Формула необхідної кількості грошей. Номіналістична та кількісна теорії грошей. Сучасна неокласична теорія грошей.

Грошова система України.

Тема 6. Попит і пропозиція в ринковій економіці

Попит, пропозиція, ціна продавця, ціна покупця. Закон попиту. Крива попиту. Еластичність попиту. Детермінанти попиту.

Закон пропозиції. Крива пропозиції. Еластичність пропозиції. Детермінанти пропозиції.

Ринкова рівновага і причини її порушення. Ціна рівноваги. Зсув кривих попиту і пропозиції. Еластичність попиту і пропозиції.

Сутність, види, розрахунки коефіцієнтів еластичності попиту і пропозиції, їх практичне застосування. Фактори, що впливають на еластичність попиту і пропозиції.

Корисність та раціональна поведінка споживачів. Виграш споживача.

Споживчий вибір. Криві байдужності та бюджетна лінія.

Ефект заміщення та ефект доходу: їх вплив на попит. Правило оптимізації споживчого вибору.

РОЗДІЛ ІІІ. МІКРОЕКОНОМІКА.

Тема 7. Підприємництво. Фірма.

Підприємництво: сутність та функції. Власність та підприємництво, еволюція їх співвідношення. Соціальне значення підприємницької діяльності.

Основні напрями розвитку підприємництва: арбітражування, ризикові операції, інноваційна діяльність, інтерпідприємництво.

Законодавство України про підприємницьку діяльність.

Поняття фірми. Класифікація фірм за розміром, видом діяльності і формами власності.

Організаційно-правові форми фірм: одноосібне підприємство, партнерство з повною відповідальністю, товариство з обмеженою та додатковою відповідальністю, командитні товариства, корпорація та інші.

Управління діяльністю фірми. Сучасний менеджмент і маркетинг.

Тема 8. Витрати виробництва та прибуток.

Витрати виробництва: зовнішні, внутрішні, постійні, змінні та загальні. Нормальний прибуток як елемент економічних витрат виробництва. Прибуток: економічний та бухгалтерський.

Закон спадної віддачі факторів виробництва. Граничні та середні витрати виробництва.

Витрати виробництва і максимізація прибутку фірми в короткостроковий період.

Стратегія фірми на максимізацію прибутку в довгостроковий період. Економія на масштабі виробництва.

Тема 9. Ринок ресурсів і факторні доходи

Виробничі ресурси: праця, капітал, земля, підприємницькі здібності, їх комбінування та взаємозамінність. Трактовка суті капіталу і праці різними економічними школами. Основний і оборотний капітал. Амортизація. Людський капітал і його зростання в сучасних умовах.

Формування попиту на виробничі ресурси та фактори, що його визначають. Значення цін на ресурси в формуванні витрат та доходів їх власників. Правило оптимального співвідношення виробничих ресурсів.

Ринок праці. Фактори, що обумовлюють попит та пропозицію праці. Ціна рівноваги на ринку праці та умови її порушення. Теорії заробітної плати. Форми зарплати. Номінальна та реальна зарплата.

Ринок природних ресурсів. Попит та пропозиція землі. Рента як ціна природних ресурсів та її різновиди. Формування ринка землі в Україні.

Ринок капіталів. Збереження та інвестиції. Попит на інвестиційний кредит. Відсоток як ціна капіталу. Дисконтування.

Прибуток та його тлумачення згідно марксистської та факторної теорій.

Тема 10. Ринкова економіка в умовах досконалої і недосконалої конкуренції.

Механізм діяльності ринка досконалої конкуренції, основні його риси.

Розвиток процесів усуспільнення виробництва і еволюція ринкових відносин. Перешкоди для вільної конкуренції, що створені високим рівнем концентрації виробництва.

Недосконала конкуренція і її різновиди: чиста монополія, монополістична конкуренція та олігополія.

Чиста монополія: сутність, міра розповсюдження. Монополія виробника, продавця, покупця. Види і форми вияву монополізму: природні, технологічні і економічні монополії. Особливості визначення ціни, обсягу виробництва і прибутку в умовах чистої монополії. Експлуатація споживачів в умовах монополії виробника. Суспільні втрати від монополізму. Монополізація економіки України.

Монополістична конкуренція, її розповсюдження. Форми впливу виробника на рівень ціни і обсяг виробництва.

Олігополія, її розповсюдження. Особливості і моделі ціноутворення, обсягу виробництва, прибутку. Переваги і недоліки олігополістичної структури.

Методи недосконалої конкуренції. Цінові угоди, лідерство в цінах, знижки і надбавки до цін. Нецінова конкуренція: диференціація споживчих якостей товару, сегментація ринків, торгова марка, реклама.

Конкуренція в умовах регульованого ринкового господарства. Захист державою конкуренції і його форми. Антимонопольне законодавство і регулювання. Міжнародна конкуренція. Антимонопольне законодавство України.

РОЗДІЛ IV. МАКРОЕКОНОМІКА.

Тема 11. Національна економіка: цілі та результати.

Макроекономіка: об’єкт дослідження, основні проблеми, зв’язок з мікроекономікою. Основні макроекономічні школи.

Економічний суверенітет країни і національна економіка. Цілі, структура і фактори розвитку національної економіки.

Загальні та кінцеві результати функціонування національної економіки. Система національних рахунків в країнах з ринковою економікою. ВНП і способи його підрахування. ВВП.

Відтворювальна структура суспільного продукту.

Формування цілісності національної економіки України в умовах становлення її державності. Виробничий і трудовий потенціал України. Природні ресурси. Необхідність структурної перебудови економіки України .

Тема 12.Макроекономічна рівновага. Економічне зростання.

Поняття макроекономічної рівноваги. Сукупний попит і його детермінанти. Зрушення кривої сукупного попиту. Сукупна пропозиція. Аналіз трьох відрізків кривої сукупної пропозиції.

Рівні реального ВНП і цін. Зрушення кривої сукупного попиту та кривої сукупної пропозиції. Ефект храповика.

Макроекономічна рівновага в кейнсіанській моделі. Споживання, збереження (заощадження). Форми збереження доходів. Гранична схильність до споживання і збереження. Інвестиції і їх форми: автономні і похідні (ініційовані). Мультиплікатор і акселератор.

Проблема рівноваги збережень та інвестицій, фактори, які впливають на них. Дефляційний та інфляційний розрив. Парадокс ощадливості.

Відтворення і економічне зростання. Показники економічного зростання. Теорії економічного зростання. Особливості сучасного економічного зростання. Роль НТП.

Державне стимулювання економічного зростання і його напрямки.

Тема 13. Макроекономічна нестабільність та її форми.

Економічний розвиток та причини порушення макроекономічної рівноваги. Економічні цикли та їх види. Фази циклу. Теорії циклів.

Безробіття, його форми, показники рівня. Теорії “повної зайнятості” і “природного рівня безробіття”. Соціально-економічні наслідки безробіття. Закон Оукена.

Інфляція, її форми, причини. Інфляція попиту та інфляція витрат. Соціально-економічні наслідки інфляції. Теорії взаємозв’язку безробіття та інфляції. Стагфляція.

Особливості макроекономічної нестабільності в Україні в сучасних умовах.

Тема 14. Грошово-кредитна система та ринок капіталу.

Ринок грошей. Пропозиція грошей. Попит на гроші і його складові елементи. Грошова маса та її агрегати. Процентні ставки як ціна грошей.

Кредитна система, її функції і структура. Банківська система. Спеціальні кредитні установи.

Національний банк, його функції та інструменти регулювання грошового обігу. Облікова ставка, операції на відкритому ринку, норма обов’язкових резервів, валютна інтервенція. Політика дорогих і дешевих грошей.

Комерційні банки, їх види і основні операції. Банківські депозити і їх форми. Мультиплікатор банківських депозитів і його межі.

Кредит і його форми. Роль кредиту в підвищенні ефективності ринкової економіки.

Ринок цінних паперів (облігації, акції, векселі, закладні сертифікати). Первинний і вторинний ринок цінних паперів. Фондова біржа і механізм її діяльності. Курс цінних паперів. Процентні ставки і дивіденд.

Грошово-кредитна політика в макроекономічних моделях кейнсіанців і неокласиків.

Формування кредитної системи ринкового типу в Україні.

Тема 15. Фінанси та фінансова система.

Суть і функції фінансів. Суб’єкти фінансових відносин. Фінансова система: поняття і структура. Ланки фінансової системи.

Державний бюджет. Особливості його формування і використання в умовах ринкової та аідміністративно-командної економіки. Бюджетний федералізм.

Податки як основне джерело формування доходів державного бюджету. Принципи оподаткування у ринковій економіці.Види податків. Розподіл податкового тягаря. Крива Лаффера. Податкова система України та необхідність її удосконалення.

Державні видатки, їх структура у ринковій та адміністративно-командній економіці. Мультиплікаційний ефект державних видатків.

Бюджетний дефіцит: поняття, причини виникнення, рівень, джерела покриття і шляхи подолання. Державний борг. Управління державним боргом. Бюджетний дефіцит й інфляція.

Тема 16. Державне регулювання ринкової економіки. Соціальна політика держави.

Еволюція поглядів на економічну роль держави в ринковій економіці. Наукова полеміка про масштаби та форми державного втручання в економічні процеси в сучасний період. Цілі державного регулювання. Основні напрямки і інструменти державного регулювання.

Кейнсіанська модель державного регулювання економіки методом стимулювання ефективного попиту. Її пріоритетні цілі: зайнятість, економічне зростання, пом’якшення циклічності. Криза кейнсіанської моделі регулювання в 70-і роки.

Неокласична модель державного регулювання, її пріоритетні цілі і інструменти. Різновидності неокласичної моделі: монетаризм, економіка пропозиції та раціональних очікувань. Державне регулювання економіки України в перехідний період.

Соціальна політика держави та диференціація її напрямків для різних категорій населення. Стимулювання зайнятості працездатних. Система соціального страхування від вимушеного безробіття. Соціальний захист непрацездатних. Регулювання рівня доступності охорони здоров’я, освіти, забезпеченості житлом.

Взаємозв’язок ефективності суспільного виробництва та рівня і структури соціальних гарантій. Забезпечення нижньої межі національного стандарту життя. Показники рівня та якості життя. Мінімальний та раціональний рівень споживання. Межа бідності.

Доходи населення та їх джерела. Співвідношення доходів від праці, власності та трансфертних виплат по різним групам населення.

Нерівномірність розподілу доходів і її фактори. Крива Лоренца. Індекс Джині. Оптимальні і критичні кордони диференціації доходів, їх державні відмінності.

Соціальна політика в економіці України. Соціальні сподівання населення та економічні можливості суспільства.

РОЗДІЛ V. СУЧАСНЕ СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО

Тема 17. Світове господарство. Міжнародні економічні відносини.

Світове господарство, його поняття, тенденції розвитку. Міжнародний поділ праці як об’єктивна основа становлення та розвитку світового господарства, його форми.

Інтернаціоналізація виробництва. Показники інтегрованості національної економіки в світове господарство.

Проблеми міжнародного регулювання економічних зв’язків. Міжнародні економічні організації та їх роль у розвитку світового господарства.

Глобальні проблеми сучасності і необхідність міжнародного співробітництва для їх розв’язання.

Проблеми інтеграції України у світове господарство.

Міжнародна торгівля та її роль в економічному розвитку. Сучасні види та структура світової торгівлі. Економічна основа торгівлі. Спеціалізація і порівняльні переваги. Торговельні перешкоди: мита, імпортні квоти, нетарифні перешкоди, добровільні експортні обмеження. Роль СОТ в регулюванні міжнародної торгівлі.

Міжнародний обмін послугами та його динаміка. Торгівля науково-технічними нововведеннями (ноу-хау).

Експорт капіталу і його форми. Світовий ринок позикового капіталу, ТНК і ТНБ.

Міжнародна міграція робочої сили, її особливості, форми, масштаби в сучасних умовах.

Міжнародна інтеграція та її організаційні форми. Сучасні інтеграційні об’єднання.

Міжнародні валютні відносини. Взаємозв’язок національних та світової валютних систем. Еволюція світової валютної системи. Конвертація валюти і її форми. Валютний курс. Міжнародна система валютних курсів. МВФ та його функції. Группа Світового банку.

Валютна політика України.

Платіжний баланс, його структура та методи регулювання. Стан платіжного балансу України.

Література:

  1.  Воробьев Е.М., Гриценко А.А., Ким М.Н., Лисовицкий В. Н. Экономическая теория: курс лекций.– Х., 2006.
  2.  Воробьев Е.М. Экономическая теория в вопросах и ответах.– Х., 2002.
  3.  Воробьев Е.М., Гриценко А.А., Ким М.Н. Экономическая теория.– Х., Фортуна-пресс, 2000.
  4.  Економічна теорія / За ред. проф. Воробйова Є.М. – К.– Х., 2003.
  5.  Аналітична економія: макроекономіка і мікроекономіка. Кн. 1,2. / За ред. С. Панчишина, П. Островерха. – К. Знання, 2006.
  6.  Ватаманюк З. Г. Вступ до економічної теорії. – Львів, Новий Світ-2000, 2006.
  7.  Гукасьян Г. М. Экономическая теория. / Для студ. гуманитарных спец. – СПб., Питер, 2008.
  8.  Дзюбик С. Д., Ривак О. С. Основи економічної теорії. – К.: Знання, 2008.
  9.  Економічна теорія / За ред. В. Д. Базилевича. – К.: Знання-прес, 2008.
  10.  Економічна теорія: політична економія. / За заг. ред. С. І. Юрія. – К.: Кондор, 2009.
  11.  Економічна теорія / Корецький М. Х., Дацій О. І., Кульнєва Г. М. та ін. – К.: ЦУЛ, 2007.
  12.  Економічна теорія: політична економія. / За ред. В. М. Семененка, Д. І. Коваленка. – К.: ЦУЛ, 2010.
  13.  Курс экономической теории./ Под ред. М. Н. Чепурина, Е А. Киселевой – Киров: АСА, 2004.
  14.  Липсиц И. В. Экономика. – М., Омега-Л, 2004.
  15.  Макконел К.Р., Брю С.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. В 2-х т.– М., Инфра-М, 2001.
  16.  Мельник Л.Ю., Макаренко П. М. Економічна теорія. – К.: Кондор, 2008.
  17.  Мочерний С.В., Устинко О. А. Основи економічної теорії – К., Академія, 2006.
  18.  Общая экономическая теория: вводный курс. В 3-х кн. / Под ред. А. А. Пороховского. – М.: Кодекс, 2010.
  19.  Основи економічної теорії. / За ред. А. А. Чухна. – К.: Вища школа, 2001.
  20.  Основи економічної теорії. / За ред. В. Г. Федоренка– К.: Алерта, 2005.
  21.  Основи економічної теорії. / За ред. О. О. Мамалуя. – К.:Юрінком Інтер, 2006.
  22.  Основи економічної теорії. Політекономічний аспект./ Відп. ред. Г.Н. Климко.– К., Знання-прес, 2004.
  23.  Самуэльсон Пол. Э., Нордхаус В. Экономика. – М.: Вильямс, 2003.
  24.  Сломан Дж. Экономикс. – СПб., Питер, 2005.
  25.  Фишер С., Дорнбуш Р., Шмалензи Р. Экономика.– М., 1995.
  26.  Экономическая теория. В.Д. Камаев, М. З. Ильчикова, Т. А. Борисовская и др. – М., КНОРУС, 2008.
  27.  Экономическая теория./ Под ред. А.И. Добрынина, Л. С Тарасевича.– СПб., Питер, 2006.
  28.  Экономическая теория / Общ. ред. Горняк О. В., Доленко Л. Х. – Х.: Бурун-книга, 2010.


Тематичний план з дисципліни “Економічна теорія”

№ те-ми

Найменування тем

Всього годин

Кількість годин по видах занять

аудиторні

в тому числі

самостійна робота

лекції

семінари

1

2

3

4

5

6

7

Модуль 1

Розділ І. Вступ до економічної теорії

1.

Економічна теорія: зміст і методи економічного аналізу

6

2.

Суспільне виробництво

6

3.

Власність та її економічна роль.

6

Розділ ІІ. Загальні засади ринкової економіки

4.

Ступені економічного розвитку суспільства. Сучасні економічні системи

7

5.

Товарне виробництво. Теорії вартості грошей

6

6.

Попит і пропозиція в ринковій економіці

6

Розділ ІІІ. Мікроекономіка.

7.

Підприємництво. Фірма.

6

8.

Витрати виробництва та прибуток

7

9.

Ринок ресурсів і факторні доходи

9

10.

Ринкова економіка в умовах досконалої і недосконалої конкуренції

7

Модуль 2

Розділ IV. Макроекономіка

11.

Національна економіка: цілі і результати

6

12.

Макроекономічна рівновага. Економічне зростання.

6

13

Макроекономічна нестабільність та її форми.

6

14

Грошово-кредитна система та ринок капіталу

6

15

Фінанси та фінансова система

6

16

Державне регулювання ринкової економіки. Соціальна політика держави

6

Розділ V. Сучасне світове господарство

17.

Світове господарство. Міжнародні економічні відносини.

6

Разом

108

Колонки 4, 5, 6, 7 заповнюються викладачем у відповідності з навчальним планом факультетів.


ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

Тема 1. Економічна теорія: зміст та методи економічного аналізу

  1.  Економічне життя суспільства. Зародження, основні етапи та напрямки розвитку економічної теорії.
  2.  Предмет вивчення, структура та функції економічної теорії.
  3.  Методи дослідження економічних явищ.

Теми рефератів

  1.  Розвиток економічної думки в Україні.
  2.  Система економічних відносин та її структура.
  3.  Економічні закони та особливості їх функціонування.
  4.  Єдність економічної теорії та практики.

Додаткова література

  1.  Гальчинський А. Економічна наука: проблеми методологічного оновлення. // Економіка України. – 2007. – № 3. – С. 12.
  2.  Лоунсон Т. Современная «экономическая теория» в свете реализма. // Вопросы экономики. – 2006. -№2. – С.75.
  3.  Малий І., Галабурда М. Економічна наука: проблеми усвідомлення методології. // Економіка України. – 2006. - №9. – С.45
  4.  Рудакова И. Основные течения экономической теории: потенциал и научная критика. // Вопросы экономики. – 2005. -№9. – С.21.
  5.  Яременко О.Л. Історичний зміст кризи економічної теорії. // Економічна теорія. – 2004. - №2. – С.25.

Тема 2 Суспільне виробництво

  1.  Необхідність здійснення та сутність суспільного виробництва.
  2.  Фактори суспільного виробництва і проблема вибору в економіці. Продуктивні сили та виробничі відносини.
  3.  Процес виробництва та його результат. Склад суспільного продукту. Матеріальне і нематеріальне виробництво.
  4.  Відтворення та економічне зростання. Типи економічного зростання.
  5.  Ефективність виробництва, її суть і показники. Виробнича функція і її значення.


Теми рефератів

1.Закономірності функціонування суспільного виробництва в умовах обмеженості ресурсів.

2.Місце та значення нематеріального виробництва в житті суспільства.

3. Економічне зростання та його нова якість на сучасному етапі розвитку суспільства.

Додаткова література

  1.  Горбачов, В. Гурченков О. Еволюція та сучасний стан наукових уявлень про інтенсифікацію виробництва. //Економіка України. – 2005. – №1. – С.53.
  2.  Михайловська О. «Європейський парадокс» інноваційного розвитку: уроки для України. // Економіка України. – 2006. – №9. – С.80.
  3.  Николаев А. Б, Осьмова М. Н. Теоретические аспекты инновационного развития // Вестник МГУ, серия 6 «Экономика». – 2010. - № 5. – С. 24.
  4.  Петкова Л. До питання про якість економічного зростання України. // Економіка України. – 2005. – №6. – С.45.
  5.  Цветков К. Л. Исследование производственных отношений. – М.: Юркнига, 2006.

Тема 3. Власність та її економічна роль.

  1.  Економічний зміст власності та її структура. Теорія прав власності.
  2.  Суб’єкти та об’єкти власності. Економічні інтереси. Форми та засоби реалізації власності.
  3.  Характеристика типів, видів, форм власності. Приватна власність та її форми. Спільна власність. Інтеграційні форми власності.
  4.  Необхідність трансформації відносин власності, роздержавлення та приватизація. Сучасні тенденції розвитку відносин власності в Україні.

Теми рефератів:

  1.  Теорія функціональної соціалізації та варіанти її реалізації у різних державах.
  2.  Економічна теорія прав власності.
  3.  Постприватизаційні проблеми розвитку відносин власності в Україні.
  4.  Необхідність захисту інтелектуальної власності.

Додаткова література:

  1.  Будкін В. Постсоціалістична трансформація власності. // Економіка України. – 2007. – № 2.
  2.  Павлишенко М. Демократизація власності – основа демократизації суспільства. // Економіка України. – 2006. – № 9.
  3.  Родина Г. А. Эволюция взглядов на отношения собственности: от старой к новой экономики. // Вестник МГУ. – 2006. – № 4.

Тема 4. Ступені економічного розвитку суспільства. Сучасні економічні системи

  1.  Закономірності та показники рівня економічного розвитку. Формаційна та цивілізаційна теорії економічного розвитку. Поняття і класифікація економічних систем. Характерні риси традиційної системи.
  2.  Ринкова економіка: характерні риси, механізм функціонування, переваги і недоліки.
  3.  Адміністративно-командна система: характерні риси, механізм функціонування, переваги і недоліки.
  4.  Змішана економіка: суть, особливості функціонування. Різновиди сучасних змішаних економічних систем.
  5.  Формування і розвиток економічної системи України.

Теми рефератів:

1. Порівняльна характеристика формаційної та цивілізаційної теорій економічного розвитку.

2. Проблеми поєднання ринкового і державного регулювання економіки.

3. Закономірності, тенденції та проблеми формування постіндустріальної економіки у розвинутих країнах.

4. Сучасні моделі змішаної економіки.

5. Особливості сучасного етапу побудови ринкової економіки в Україні.

Додаткова література

  1.  Астапов К. Стратегия развития в постиндустриальной экономике. // Мировая экономика и международные отношения. – 2006. – № 2. – С. 57-65.
  2.  Бузгалин А., Колганов А. Человек, рынок и капитал в экономике XXI века. // Вопросы экономики. – 2006. – № 3. – С. 125-141.
  3.  Гражевська Н. І. Економічні системи епохи глобальних змін. – К.: Знання, 2008.
  4.  Інституційні засади формування економічної системи України: теорія і практика. / За ред. З. Ватаманюка. – Львів: Новий Світ-2000. – 2005. – 648 с.
  5.  Колодко Гж. Від ідеології неолібералізму до нового прагматизму // Економіка україни. – 2010. - № 9. – С. 4.
  6.  Линдблом Ч. Политика и рынки. Политико-экономические системы мира. / Пер. с англ. – М.: Институт комплексных стратегических исследований. – 2005. – 448 с.
  7.  Микульский К. Постсоциалистическое общество: варианты развития. // Мировая экономика и международные отношения. – 2005. – № 12. – С. 17-24.
  8.  Перехідна економіка: Підручник. / В.М. Геєць, Є.Г. Панченко, Е.М. Лібанова та ін.; За ред. В.М. Гейця. – К.: Вища шк. – 2003. – 591 с.

Тема 5. Товарне виробництво. Теорії вартості і грошей.

Виникнення товарного господарства і його загальна характеристика.

Товар та його властивості. Абстрактна та конкретна праця. Величина вартості товару. Ціна. Закон вартості.

Трудова теорія вартості. Теорії граничної корисності, попиту та пропозиції, чинників виробництва: їх загальні риси та особливості. Неокласична теорія вартості (ціни) А. Маршалла та її сучасні різновиди.

Походження та сутність грошей. Функції грошей. Теорії грошей.

Еволюція грошей. Види грошей в сучасній економіці. Грошові системи. Закономірності обігу повноцінних та паперових грошей.

Теми рефератів:

  1.  Товарне виробництво як матеріальна основа ринкової економіки.
  2.  Концепція поняття товару та вартості у представників різних економічних шкіл.
  3.  Закон вартості і його роль у виникненні ринкової економіки.
  4.  Кількісна теорія грошей та її сучасні варіанти.
  5.  Грошова система України: формування і розвиток.

Додаткова література:

  1.  Белоусов В. Д., Нестеров А. А. Проблемы теории денег: концептуальный аспект. // Вестник МГУ. – 2006. – № 3.
  2.  Бузгалин А. В., Колганов А. И. Трудовая теория стоимости: проблемы адекватной трактовки и реактуализации // Вестник МГУ. – 2010. № 1.
  3.  Бузгалин А. В., Колганов А. И. Трудовая теория стоимости: возрождение и развитие // Социальная экономика. – 2010. – № 1.
  4.  Гогохия Д. Деньги, закон спроса и закон Вальраса. // Мировая экономика и международные отношения. – 2006. – № 1.
  5.  Гриценко А. А. Развитие форм обмена, стоимости и денег. – К.: Основа, 2005.
  6.  Петрик О. Історія монетарного розвитку в Україні. // Вісник НБУ. – 2007. – № 1. – С.2-16.
  7.  Смовженко Т, Стеблій Г. Гроші з позиції сучасної економічної теорії. // Вісник НБУ. – 2006. – № 5.
  8.  Колективний портрет грошової реформи. Спецвипуск, присвячений 10-річчю грошової реформи в Україні. // Вісник НБУ. – 2006. – № 9.
  9.  Черковец В. Н. К вопросу о различиях и синтезе трудовой теории стоимости и теории предельной полезности. // Вестник МГУ. – 2006. – № 2.

Тема 6. Попит та пропозиція в ринковій економіці.

  1.  Попит. Обсяг попиту. Крива попиту. Закон попиту. Нецінові чинники попиту. Зміна попиту. Цінова еластичність попиту.
  2.  Пропозиція. Обсяг пропозиції. Закон пропозиції. Нецінові чинники пропозиції. Зміни пропозиції. Цінова еластичність пропозиції.
  3.  Механізм встановлення ринкової рівноваги. Рівноважна ціна. Рівноважна кількість. Надлишок. Дефіцит. Виграш споживача та продавця від встановлення рівноважної ціни.
  4.  Втручання держави в ринкове ціноутворення. Випадки стійкого відхилення від цін рівноваги. Ціна „стелі” та ціна „підлоги”.
  5.  Мотивація економічної поведінки споживача. Корисність товарів та послуг. Закон спадної граничної корисності. Криві байдужості. Бюджетна лінія. Максимізація корисності.

Теми рефератів:

  1.  Становлення ринкової рівноваги та причини її порушення.
  2.  Практичне значення концепції цінової еластичності попиту.
  3.  Встановлення державою максимальних на мінімальних цін на ринках товарів та послуг: цілі та наслідки.
  4.  Пояснення поведінки та рівноваги споживача на аналізі бюджетних прямих та кривих байдужості.

Додаткова література:

  1.  Веріан Гел Р. Мікроекономіка: проміжний рівень. Сучасний підхід. – К.: Лібра, 2006.
  2.  Мэнкью Н.Г. Приципы экономикс. 2-е изд., сокращ. –СПб: Питер, 2004.- 496с. –Гл. 4-6.
  3.  Сорокин А.В. Загадка кривой спроса. // Вестник МГУ. – 2004. – № 6.– С.28-36.

РОЗДІЛ ІІІ. МІКРОЕКОНОМІКА.

Тема 7. Підприємництво. Фірма.

  1.  Сутність та функції підприємництва. Основні напрямки підприємництва.
  2.  Поняття фірми, її місце в системі ринкових відносин. Організаційно-правові форми фірм.
  3.  Конкурентна стратегія фірми в залежності від її розмірів і характеру продукції.
  4.  Управління діяльністю фірми. Сучасний менеджмент і маркетинг.

Теми рефератів:

  1.  Підприємництво та його становления в Україні.
  2.  Малий та середній бізнес в ринковій економіці.
  3.  Формування венчурного бізнесу в Україні.
  4.  Сучасний менеджмент і його розвиток в Україні.
  5.  Роль маркетингу в ринковій економіці.

Додаткова література:

  1.  Головач В.В. Особливості функціонування окремих видів підприємств в Україні. // Економіка. Фінанси. Право. – 2005. - № 10. – С. 21-29.
  2.  Мазур Е.Е. Средние предприятия в мире и в Украине. // Бизнес-информ. – 2004. – № 7-8. – С. 35-38.
  3.  Слободяник С.С. Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні. // Трибуна. – 2005. – № 5-6. – С. 38-40.
  4.  Тарануха Ю.В. Предприятие и предпринимательство в трансформируемой экономике.  - М.: Дело и Сервис, 2003. – 368 с.

Тема 8. Витрати виробництва та прибуток

1. Витрати виробництва та їх класифікація. Зовнішні та внутрішні витрати. Трансакційні витрати.

2. Постійні та змінні витрати. Загальні та середні витрати виробництва. Граничні витрати.

3. Прибуток фірми. Маса та норма прибутку. Бухгалтерський, нормальний, економічний прибуток.

4. Витрати виробництва та максимізація прибутку фірми в короткостроковому та довгостроковому періодах.

Теми рефератів:

  1.  Взаємозв’язок валового прибутку, витрат виробництва та прибутку фірм.
  2.  Цінова політика на ринку досконалої конкуренції.
  3.  Взаємозв’язок граничних та середніх витрат.
  4.  Стратегія фірм на максимізацію прибутку у короткострокових та довгострокових періодах.

Додаткова література:

  1.  Архиереев С.И. Трансакционные издержки и неравенство в условиях рыночной трансформации.– Х.: Бизнес-Информ, 2000.– 288 с.
  2.  Белолипецкий В. Г. Предпринимательская константа в воспроизводстве хозяйственных систем. // Вестник МГУ. – 2006. – № 3.
  3.  Мишенко А. Эффективность товарного обращения и трансакционные издержки. // Экономист.– 2000.– №9.– С.75–80.
  4.  Поліщук Н. До проблеми регулювання результативності діяльності підприємства. // Економіст.– 2001.– №2.– С.43–45.
  5.  Поліщук Н. Методи аналізу діяльності підприємства. // Фінанси України.– 2001.– №1.– С.66–66.

Тема 9. Ринок ресурсів і факторні доходи.

Структура виробничих ресурсів. Тлумачення сутності капіталу і праці різними економічними школами. Основний і оборотний капітал. Амортизація.

Формування попиту на виробничі ресурси та його фактори. Правило оптимального співвідношення виробничих ресурсів.

Ринок праці. Фактори, що визначають попит та пропозицію праці.

Форми і механізм розподілу доходів на людські ресурси. Заробітна плата як ціна праці. Різновиди і форми зарплати. Прибуток та його тлумачення в марксистській політекономії і ринковій економічній теорії. Якісні й кількісні показники прибутку.

Специфіка ринкового кругообігу природних ресурсів та механізм утворення ренти.

Ринок капіталів. Дисконтування. Відсоток на капітал: сутність і механізм розподілу.

Теми рефератів

1. Зміна співвідношення і ролі окремих виробничих ресурсів в умовах НТП.

2. Розподіл доходів у ринковій економіці відповідно до теорії додаткової вартості. Історична обмеженість положень «Капіталу» К. Маркса про розподіл доходів.

3. Теорія граничної продуктивності ресурсів Дж. Кларка.

4. Визначення поточної цінності ресурсів (дисконтування) та його значення для оптимізації індивідуальних доходів суб’єктів ринку.

Додаткова література

  1.  Економічна теорія в схемах і таблицях / К.Я.Петрова. – Х.,:2004.
  2.  Хайман Д Н. Современная микроэкономика: анализ и применение. / Пер. с англ.- М., 1992.
  3.  Циклы воспроизводства капитала / Козьменко С. Н., Ваксильева Т. А., Скляр И. Д. и др. – Сумы: Деловые перспективы, 2005.
  4.  Черковец В. Категория «человеческий капитал» в общей экономической теории // Российский экономический журнал. – 2009. - № 7-8.

Тема 10. Ринкова економіка в умовах досконалої і недосконалої конкуренції.

Суть і роль конкуренції. Галузева і міжгалузева конкуренція.

Досконала і недосконала конкуренція.

Різновиди недосконалої конкуренції: монополія, олігополія, монопсонія, монополістична конкуренція. Природні монополії.

Соціально-економічні наслідки монополізації економіки. Захист конкуренції від монополізму. Антимонопольне законодавство в країнах ринкової економіки.

Теми рефератів

  1.  Монополізм в Україні та шляхи його подолання в процесі реформування економіки.
  2.  Форми і методи захисту економічної конкуренції.
  3.  Досконала і недосконала конкуренція.

Додаткова література

  1.  Господарський кодекс України, Х., 2005, статті 25-41
  2.  Закон України «Про Антимонопольний комітет». // Відомості Верховної Ради, 1993., № 50
  3.  Закон України «Про захист економічної конкуренції». // Відомості Верховної Ради. – 2001. – №12
  4.  Медведев В.А. Конкуренция: сущность, методы, стратегия. М., 2005
  5.  Портер М. Конкуренция, Разд. 1, М., Санкт-Петербург, Киев, 2005

РОЗДІЛ IV. МАКРОЕКОНОМІКА.

Тема 11. Національна економіка: цілі та результати.

  1.  Макроекономіка: об'єкт дослідження, головні проблеми, зв'язок з мікроекономікою. Основні школи в макроекономіці.
  2.  Цілі, структура та чинники розвитку національної економіки. Економічний суверенітет та чинники, які його визначають.
  3.  Загальні та кінцеві результати функціонування національної економіки. ВВП та ВНП. Способи визначення ВВП. Система національних рахунків.
  4.  Відтворювальна структура суспільного продукту.

Теми рефератів:

  1.  Валовий внутрішній продукт і добробут населения.
  2.  Вплив цін на валовий національний продукт.
  3.  Стратегія економічного розвитку України в перехідний період.
  4.  Економічна революція Дж.М. Кейнса.

Додаткова література:

  1.  Иванов Ю. Проблемы измерения и анализа ВВП в странах СНГ. // Вопросы экономики. – 2005. - № 4. - С. 99-112.
  2.  Маламед М. Валовий внутрішній продукт України в геоекономічному аспекті. // Вісник Національного банку України. – 2004. - № 7. – С. 30-37.
  3.  Моторін Р.М. Система національних рахунків. – К., КНЕУ, 2001. – 335 с.
  4.  Мочерний С. Національна економіка та економічний суверенитет України // Економіка України. – 2005. - № 10. – С. 4-13.
  5.  Перепелица В., Варфоломеев А. Возможности изучения динамики реального ВВП в Украине. // Экономика Украины. – 2003. – № 9. – С. 29-31.
  6.  Соколова И. Ю. Кто, как и зачем измеряет ВВП // США и Канада: экономика, политика, культура. – 2011. - № 2.

Тема 12. Макроекономічна рівновага. Економічне зростання.

  1.  Сукупний попит та його фактори. Сукупна пропозиція та її фактори.
  2.  Макроекономічна рівновага. Рівноважні рівні реального виробництва і цін.
  3.  Макроекономічна рівновага в кейнсіанській моделі. Споживання. Збереження. Інвестиції. “Кейнсіанській хрест”. Рівновага збережень та інвестицій.
  4.  Відтворення та економічний розвиток. Суть, показники і джерела економічного зростання.
  5.  Теорії економічного зростання. Кейнсіанські моделі економічного зростання. Неокласичні моделі економічного зростання. Виробнича функція Кобба-Дугласа.

Теми рефератів

  1.  Сучасні особливості зростання у високорозвинених постіндустріальних країнах.
  2.  Економічне зростання у моделі К.Маркса.
  3.  Економічне зростання у моделі міжгалузевого балансу В.Леонтьєва.
  4.  Кейнсіанскі моделі економічного розвитку. Модель Харрода. Модель Домара.
  5.  Макровиробничі функції Кобба–Дугласа і Солоу.

Додаткова література

  1.  Борисов Е.Ф. Экономическая теория : Учебник для вузов.- М.: Юрайт, 2004 .- 399 с.
  2.  Иванов Вяч. Вс. Волны Кондратьева и история человечества // Общественные науки и современность. – 2010. - № 2.
  3.  Монасенко К. А. Экономическое развитие: проблемы единства теории // Вестник МГУ. – 2010. - № 5.
  4.  Осадчая И. Эволюция макроэкономической теории после Кейнса. // Вопросы экономики. – 2006. – № 5.
  5.  Розманский И. Посткейнсианская макроэкономика: основные аспекты. // Вопросы экономики. – 2006. – № 5.

Тема 13. Макроекономічна нестабільність та її форми

  1.  Порушення макроекономічної рівноваги. Економічні цикли: причини, основні фази.
  2.  Безробіття: суть, основні форми, вимірювання рівня, економічні витрати.
  3.  Інфляція: суть, причини, основні форми та види, соціально-економічні наслідки. Взаємозвязок інфляції і безробіття.

Теми рефератів

  1.  “Довгі хвилі” М. Д. Кондратьєва та їх аналіз.
  2.  Антиінфляційна політика держави.
  3.  Концепція природного рівня безробіття.

Додаткова література

  1.  Андрианов В. Инфляция: основные виды и методы регулирования. // Экономист. – 2006. – № 6.
  2.  Калініна С. П. Реструктурізація і регулювання зайнятості. – Донецьк, 2006.
  3.  Клинов В. Г. Экономический бум или финансовый пузырь. // США-Канада: экономика, политика, культура. – 2005. – № 8.
  4.  Черниш Т., Власенко О. Сутність та особливості довготривалого безробіття в Україні. // Україна: аспекти праці. – 2006. – № 3.

Тема 14. Грошово-кредитна система та ринок капіталу.

  1.  Грошовий ринок. Пропозиція грошей. Грошева маса, її агрегати. Попит на гроші та його основні елементи. Процентні ставки як ціна грошей.
  2.  Кредитна система, її функції та структура у ринковій-економіці. Банківська система.
  3.  Національний кредитний банк (центральний банк) країни, його функції та інструменти регулювання обігу грошей.
  4.  Комерційні банки, їх види та основні операції.
  5.  Ринок цінних паперів: первинний та вторинний. Фондова біржа та механізм її діяльності. Курс цінних паперів.
  6.  Кредитна система України та необхідність її вдосконалення при переході до ринкової економіки.

Теми рефератів:

1. Небанківські кредитні заклади та їх роль в організації та діяльності грошового ринку.

2. Незалежність Національних (центральних) банків як умова стабілізації грошової системи.

3. Формування кредитної системи ринкового типу в Україні.

4. Ринок цінних паперів та його структура.

Додаткова література:

  1.  Бланк А. И. Управление использованием капитала. – К.: Эльга, 2002.
  2.  Гриценко А. А., Кричевська Т. О. Моделі грошового ринку // Економічна теорія. – 2010. - № 1. – С. 91-113.
  3.  Деньги. Кредит. Банки. Учебник для вузов / Е. Ф. Жуков, Л. М. Максимова, А. Печникова, С. Ерастова - М.: ЮНИТИ, 2002. – 623 с.
  4.  Петрик О. Історія монетарного розвитку в Україні. // Вісник НБУ. – 2007. – № 1. – С.2-16.

Тема 15. Фінанси та фінансова система

1. Суть і функції фінансів. Структура фінансової системи.

2. Державний бюджет, його доходи і видатки.

3. Податкова система і крива Лаффера.

4. Бюджетний дефіцит і державний борг.

Теми рефератів:

1. Розвиток фінансової системи України у сучасних умовах.

2. Державний бюджет України, його формування і використання.

3. Вплив податкової системи на ровиток економіки.

4. Необхідність і напрями вдосконалення податкової системи України.

5. Позабюджетні спеціальні фонди, їх формування і використання.

6. Державний борг у країнах з розвинутою ринковою і трансформаційною економікою.

Додаткова література:

  1.  Майбуров І. А., Іванов. Ю. Б. Теорія і практика податкових реформ // Фінанси України. – 2010. - № 9. – С. 61.
  2.  Опарін В.М. Фінансова система України (теоретико-методологічні аспекти). – К.: КНЕУ. – 2005. – 239 с.
  3.  Фінанси (теоретичні основи): Підручник / Під ред. М.В. Грідчіної, В.Б. Захожая. – 2-ге вид., випр. і допов. – К.: МАУП, 2004. – 312 с.
  4.  Финансы: Учебник. – 2-е изд., перераб. и доп. / Под ред. В.В. Ковалева. – М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2004. – 512 c.
  5.  Шевчук В. О., Копич Р. І. Вплив бюджету на макроекономічні показники // Фінанси України. – 2010. - № 3. – С. 3.

Тема 16. Державне регулювання ринкової економіки. Соціальна політика держави.

  1.  Необхідність державного регулювання економіки, його цілі, основні напрямки та інструменти.
  2.  Кейнсіанська модель державного регулювання сукупного попиту. Неокласична модель державного регулювання, її пріоритети та інструменти.
  3.  Особливості державного регулювання економіки України.
  4.  Доходи населення та їх джерела. Нерівномірність розподілу доходів та її фактори. Показники рівня та якості життя. Мінімальний та раціональний рівні споживання.
  5.  Соціальна політика держави та її форми. Соціальна політика в перехідній економіці України. Соціальні очікування населення та економічні можливості суспільства.

Теми рефератів

  1.  Економічні функції держави.
  2.  Межі державного втручання в ринкове господарство.
  3.  Особливості державного регулювання економіки України в сучасних умовах.
  4.  Соціальна нерівність: причини, наслідки, механізм подолання.
  5.  Соціальне забезпечення в західних країнах.
  6.  Місце та особливості соціальної політики в кейнсіанській та неокласичній моделях державного регулювання.

Додаткова література

  1.  Довбенко М. Базова теорія економічної політики. // Економіка України. – 2006. – № 5.
  2.  Доходи та заощадження в перехідній економіці України. / За ред. С. Панчишина та М. Савлука.- Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2003.-406.
  3.  Кармишин И. С. Взаимоотношения государства и рынка в современном мире // Общественные науки и современность. – 2011. - № 1. – С. 67-77.
  4.  Меньшикова А. М. Макроэкономическое регулирование в условиях глобализации. // США-Канада: экономика, политика, культура. – 2005. – № 4.
  5.  Радіонова І. Ф. Модифікація класичних висновків про макроекономічне регулювання для перехідних економік. // Економічна теорія. – 2006. – № 1.
  6.  Тропіна В. Соціальна функція держави та фіскальний механізм її реалізації: теоретико-практичні аспекти дослідження // Економіка України. – 2006. – №11. – С.54-61.
  7.  Шевчук П. І. Соціальна політика: 2-е вид.-Львів:Світ, 2005. – 400с.

Тема 17. Світове господарство. Міжнародні економічні відносини.

  1.  Світове господарство: визначення, риси та тенденції розвитку. Міжнародний розподіл праці як основа світового господарства. Принципи порівняльних та абсолютних переваг. Інтернаціоналізація виробництва.
  2.  Проблеми міжнародного регулювання економічних зв'язків. Міжнародні економічні організації та їх роль у розвитку світового господарства. Глобальні проблеми сучасності.
  3.  Міжнародні економічні відносини. Міжнародна торгівля. Методи регулювання зовнішньої торгівлі: тарифні та нетарифні. Міжнародний обмін послугами. Торгівля науково-технічними розробками (ноу-хау). Експорт капіталу та його форми. Міжнародна міграція робочої сили.
  4.  Міжнародні валютні відносини. Валюта та валютний курс. Міжнародна валютна система. Платіжний баланс країни, його структура та методи регулювання. Стан платіжного балансу України.
  5.  Вступ України до СОТ та Європейського економічного співтовариства: проблеми та перспективи.

Теми рефератів:

  1.  Теорія порівняльних переваг та її сучасні модифікації.
  2.  Форми участі України у світогосподарських зв'язках.
  3.  Інтернаціоналізація виробництва, її форми та суперечності.
  4.  Теорії міжнародної торгівлі.
  5.  Роль міжнародних організацій в регулюванні міжнародної торгівлі.
  6.  Європейський союз: історія та перспективи розвитку.
  7.  Світовий банк та його роль у розвитку світового ринку судного капіталу.
  8.  Конвертованість валют та її форми.
  9.  МВФ: його роль та функції у сучасних умовах.
  10.  Глобалізація економіки та форми її прояву.

Додаткова література:

  1.  Глобальна торгова система: розвиток інститутів, правил, інструментів СОТ: Монографія. / Кер. авт. кол. і наук. ред.. Т. М. Циганкова. – К.: КНЕУ, 2003.
  2.  Лук’яненко Д. Г. Економічна інтеграція і глобальні проблеми сучасності: Навч. посіб., – К.: КНСУ, 2005.
  3.  Лучко М.Л. Конкурентные стратегии ТНК : стратегические альянсы, слияние и поглощения. // Вестник МГУ.– 2004. – №1.  – С. 31-36.
  4.  Мазурова Е.К Глобализация и международные экономические организации. // Вестник МГУ. – 2005. – №1. – С. 44-82.
  5.  Меншиков С. Глобальная экономика как важнейший феномен современности. // Вопросы экономики. –  2004. – № 1. – С. 147-154.
  6.  Савельєв Є. В. Міжнародна економіка: теорія міжнародної торгівлі і фінансів. – Тернопіль: Економічна думка, 2002.
  7.  Стиглиц Дж. Глобализация и недовольство ею. // Российский экономический журнал. – 2004. – № 1.
  8.  Шишков Ю. Эволюция теорий международного разделения труда // Мировая экономика и международные отношения. – 2009. - № 2.


Питання для самоконтролю знань з курсу економічної теорії

  1.  Предмет та структура курсу економічної теорії.
  2.  Система економічних відносин. Економічні закони і економічні закономірності.
  3.  Функції економічної теорії, її значення та місце в системі економічних наук.
  4.  Методи економічних досліджень.
  5.  Основні економічні течії.
  6.  Сутність і структура суспільного виробництва.
  7.  Фактори виробництва.
  8.  Проблема вибору в економіці. Крива виробничих можливостей.
  9.  Виробництво та його результати. Індивідуальний, суспільний продукт. Склад останнього.
  10.  Відтворення та його різновиди.
  11.  Економічне зростання та його типи.
  12.  Ефективність виробництва, його показники та значення.
  13.  Економічний і юридичний зміст власності.
  14.  Еволюція відносин власності та їх сучасні форми в Україні.
  15.  Роздержавлення та приватизація: необхідність, зміст, наслідки.
  16.  Економічна система та її властивості.
  17.  Різновиди сучасних економічних систем.
  18.  Ринкова економіка і її види.
  19.  Інфраструктура ринку та її розвиток в Україні.
  20.  Конкуренція: сутність, різновиди. Місце досконалої конкуренції в ринковому механізмі.
  21.  Особливості ціноутворення в ринковій економіці.
  22.  Суб’єкти і об’єкти ринку. Види ринків і їх взаємозв’язок.
  23.  Етапи становлення ринкових відносин.
  24.  Характерні риси, переваги, недоліки планово-командної економіки.
  25.  Змішана економіка.
  26.  Товарне виробництво як основа ринкової економіки. Умови виникнення, різновиди.
  27.  Товар та його властивості.
  28.  Теорії вартості товару.
  29.  Гроші та їх функції.
  30.  Попит. Фактори, що впливають на попит. Еластичність попиту.
  31.  Пропозиція та фактори, що на неї впливають. Еластичність пропозиції.
  32.  Взаємодія попиту та пропозиції. Ціна рівноваги.
  33.  Раціональна поведінка споживача.
  34.  Підприємництво. Стан підприємництва в Україні.
  35.  Фірма. Головні організаційно-правові форми фірм. Види фірм в економіці України.
  36.  Витрати виробництва та їх види.
  37.  Прибуток фірми та його різновиди.
  38.  Максимізація прибутку фірми в короткостроковому періоді.
  39.  Максимізація прибутку фірми в довгостроковому періоді. Позитивний та негативний ефекти від масштабу виробництва.
  40.  Капітал як фактор виробництва. Основний та оборотний капітал. Амортизація.
  41.  Особливості ринку ресурсів.
  42.  Суть та механізм функціонування ринка праці.
  43.  Зарплата, її форми, системи в Україні.
  44.  Ринок природних ресурсів і механізм його функціонування.
  45.  Аграрні відносини і рента. Формування ринку землі в Україні. Ціна землі та її тенденції в сучасних умовах.
  46.  Ринок капіталу. Позичковий відсоток як дохід на капітал. Дисконтування.
  47.  Підприємницький прибуток як форма винагороди за підприємницькі здібності. Умови його виникнення.
  48.  Типи ринкових структур. Чиста (досконала) конкуренція.
  49.  Чиста монополія. Види монополізму.
  50.  Монополістична конкуренція як тип ринку.
  51.  Олігополія як тип ринку.
  52.  Антимонопольне регулювання економіки в умовах ринку.
  53.  Макроекономіка: предмет та основні проблеми.
  54.  Національна економіка: суть, цілі, структура, фактори розвитку.
  55.  Система національних рахунків.
  56.  ВВП (ВНП) і методи його вимірювання.
  57.  Сукупний попит і його фактори.
  58.  Сукупна пропозиція та її фактори.
  59.  Макроекономічна рівновага та моделі її дослідження.
  60.  Економічний цикл, його фази, типи.
  61.  Безробіття: сутність, типи. Заходи подолання безробіття.
  62.  Інфляція: форми, причини, соціально-економічні наслідки, шляхи подолання.
  63.  Ринок грошей. Грошова маса та її склад.
  64.  Становлення національної грошової одиниці України.
  65.  Кредит та його функції в ринковій економіці.
  66.  Банківська система та її особливості в Україні.
  67.  Національний банк країни, його функції та інструменти регулювання грошового обігу.
  68.  Комерційні банки, їх види та основні операції.
  69.  Ринок цінних паперів: функції, значення.
  70.  Механізм функціонування фондової біржі.
  71.  Фінанси, їх суть і значення в економіці держави. Фінансова політика держави.
  72.  Фінансова система та її структура.
  73.  Держбюджет як основна ланка фінансової системи. Дефіцит держбюджету та шляхи його подолання.
  74.  Податки: сутність, види, функції в ринковій економіці.
  75.  Етапи становлення державного регулювання.
  76.  Економічні функції держави в ринковій економіці, зростання ролі держави в трансформаційній економіці.
  77.  Форми і методи державного регулювання економіки.
  78.  Соціальна політика і необхідність її подальшого реформування в Україні.
  79.  Кейнсіанська та неоконсервативна моделі державного регулювання економіки.
  80.  Світове господарство: сутність, етапи розвитку.
  81.  Сучасні глобальні проблеми людства та напрямки їх вирішення.
  82.  Необхідність і передумови входження української економіки до світового господарства.
  83.  Світові економічні організації та їх роль в розвитку світового господарства.
  84.  Світова торгівля: економічні основи торгівлі, цілі та інструменти зовнішньоекономічної політики.
  85.  Світовий обмін послугами. Торгівля науково-технічними нововведеннями: ноу-хау, інжиніринг, лізинг.
  86.  Міжнародні інвестиції і кредит.
  87.  Міжнародна міграція робочої сили. Її особливості, форми, масштаби в сучасних умовах.
  88.  Міжнародна економічна інтеграція та її форми.
  89.  Міжнародні валютні відносини. Політика валютного регулювання.
  90.  Платіжний баланс, його структура та методи регулювання.

Укладачі:

  1.  проф. Архієреєв Сергій Ігорович.
  2.  проф. Воробйов Євген Михайлович.
  3.  проф. Лазаренко Володимир Євгенович.
  4.  проф. Сідоров Вадим Ігорович.
  5.  проф. Ткаченко Іван Яремович.
  6.  проф. Крупська Лариса Пилипівна.
  7.  проф. Удодова Вікторія Іллівна.
  8.  доц. Лучко Тетяна Іванівна.
  9.  доц. Шаповал Валентина Іванівна.
  10.  доц. Шедякова Тетяна Євгенівна.
  11.  ст. викл. Дерід Ірина Олександрівна.
  12.  ст. викл. Сальтевська Тетяна Григорівна




1.  Взаимосвязь философии культуры и мировоззрения
2. Реферат- Транзакционные издержки
3. . Перечислите и охарактеризуйте конденсационные методы получения золей Конденсационные методы получения
4. Водопостачання та водовідведення
5. Черкизово ул Лесная д
6. на тему- Развитие института несостоятельности банкротства в Российской Федерации
7. 52 млн. т энергетического 192 млн.html
8. Меры административного воздействия
9. Особенности организации физкультурно-оздоровительной системы в ДОУ
10. Реферат- Теоремы Перрона-Фробеніуса та Маркова
11. це порожнини заповнені клітинним соком
12. Корпоративные отношения в обществе с ограниченной ответственностью
13. ТЕМА КРОВИ Внутренняя среда организма представлена тканевой интерстициальной жидкостью лимфой и кровь
14. ВАРИАНТ 4 1 Материальная точка ~ это 1
15. А Факультеткурс группа Ф
16. Задачи благотворительности
17.  Понятие речевой культуры человека 2
18. Конспект лекций Чайковский 2007 г1
19. Роль технічних засобів навчання для створення навчального середовища
20. Принц приливов Реж.html