Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

ления особливо словеснологічного тому коли проводится психодіагностика розвитку мислення вона частково

Работа добавлена на сайт samzan.net:


МЕТОДИ ОЦІНКИ РІВНЯ РОЗВИТКУ МОВИ У МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

Мова у дітей дошкільного і молодшого шкільного віків зазвичай розвивається паралельно з вдосконаленням мыш-ления, особливо словесно-логічного, тому, коли проводит-ся психодіагностика розвитку мислення, вона частково затра-гивает мова, і навпаки: коли вивчається мова дитяти, то в полу-чаемых показниках не може не відбитися рівень розвитку мислення. Проте в молодшому шкільному віці мову необхо-димо все ж виділяти і оцінювати окремо від мислення, при-чем її діагноста може бути двоякою: лінгвістичною і пси-хологической. У першому випадку виділяються і оцінюються ті ознаки мови, які відповідають її лінгвістичному ана-лизу, зокрема лексика, граматика, стилістика, фонетика і тому подібне У другому випадку вивченню підлягає в основному те, як ре-бенок користується мовою для управління своїми познавательны-ми процесами, для регуляції поведінки і спілкування з окружа-ющими людьми.

Повністю розділити лінгвістичний і психологічний види аналізу мови на практиці так само неможливо, як окремо провести психодіагностику мислення і мови. Справа тут в тому, що мова людини в її практичному вигляді містить в собі як мовне (лінгвістичне), так і людське (особове, психологічне) почала.

Через сказаний наступні далі методики психодиагнос-тики мови необхідно розглядувати як такі, які позво-ляют отримати комбіновану, психолінгвістичну информацію про відповідний пізнавальний процес, вклю-чая визначення понять (в даному випадку на відміну від иссле-дования мислення звертається увага на володіння словом при вираженні думці, а не на саму думку), пасивного і актив-ного словарного запасів дитяти.

Методика 21. Визначення понять

У цій методиці дитяті пропонують наступні набори слів:

Велосипед, цвях, газета, парасолька, хутро, герой, гойдатися, со-единять, кусати, гострий.

Літак, кнопка, книжка, плащ, пір'я, друг, рухатися, объ-единять, бити, тупий.

Автомобіль, шуруп, журнал, чоботи, луска, боягуз, бігти, зв'язувати, щипати, колючий.

Автобус, скріпка, лист, капелюх, пухнув, ябеда, крутитися, складати, штовхати, ріжучий.

Мотоцикл, прищіпка, афіша, черевики, шкура, ворог, спо-тыкаться, збирати, ударяти, шорсткий.

Перед початком діагностики дитяті пропонується следую-щая інструкція:

«Перед тобою декілька разных наборів слів. Уяви собі, що ти зустрівся з людиною, яка не знає значення жодного з цих слів. Ти повинен постаратися пояснити цьому че-ловеку, що означає кожне слово, наприклад слово "велосипед". Як би ти пояснив це?»

Далі дитяті пропонується дати визначення последователь-ности слів, вибраною наздогад з п'яти запропонованих наборів, наприклад, такий: автомобіль, цвях, газета, парасолька, луска, герой, зв'язувати, щипати, шорсткий, крутитися. За кожне правильно дане визначення слова дитя отримує по 1 балу. На те, щоб дати визначення кожного слова, відводиться по 30 сек. Якщо протягом цього часу дитя не змогло дати визначення пред-ложенного слова, то експериментатор залишає його і зачитыва-ет наступне по порядку слово.

Зауваження. 1. Діти можуть самі читати стимульные слова, якщо уміють це робити і якщо читання не викликає у них утруднень. У всіх останніх випадках экспери-ментатор сам читає дитяті слова.

Перш ніж дитя спробує дати определе-ние слову, необхідно переконатися в тому, що він пони-мает його. Це можна зробити за допомогою наступного питання: «Чи знаєш ти це слово?» або чи «Розумієш ти сенс цього слова?» Якщо отримана з боку дитяти ствердна відповідь, та після цього експериментатор пропонує дитяті самостійно дати визначення цього слова і засікає те, що відводиться на цей час.

Якщо запропоноване дитям визначення слова виявилося не цілком точним, то за дане визначення дитя отримує проміжну оцінку — 0,5 балу. При абсолютно неточному визначенні — 0 балів.

Оцінка результатів

Максимальна кількість балів, яка може дитя отримати за виконання цього завдання, дорівнює 10, мінімальне — 0. У результаті проведення експерименту підраховується сума балів, отриманих дитям за визначення всіх 10 слів з выбранно-го набору. При повторному проведенні психодіагностики одно-го і того ж дитяти за допомогою даної методики рекоменду-ется користуватися різними наборами слів, оскільки раніше дан-ные визначення можуть запам'ятовуватися і потім відтворюватися по пам'яті.

Виводи про рівень розвитку

10 балів — дуже високий.

8-9 балів — високий.

4-7 балів — середній.

2-3 балу — низький.

0-1 бал — дуже низький.

Методика 22. З'ясування пасивного словарного запасу

У цій методиці як стимульного матеріал дитяті пропонуються ті ж самі п'ять наборів слів по десять слів в кожному, які були використані в тільки що описаною ме-тодике. Процедура проведення даної методики полягає в сле-дующем. Дитяті зачитується перше слово з першого ряду — «велосипед» і пропонується з наступних лав вибрати слова, відповідні до нього по сенсу, складові з даним словом єдину групу, визначувану одним поняттям. Кожен после-дующий набір слів повільно зачитується дитяті з интерва-лом між кожним вимовним словом в 1 сек. Під час про-слушивания ряду дитя повинне вказати те слово з цього ряду, яке по сенсу підходить до вже почутому. Наприклад, якщо він раніше почув слово «велосипед», то з другого ряду повинен буде вибрати слово «літак», що становить з першим поня-тие «види транспорту» або «засобу пересування». Далі по-следовательно з наступних наборів він повинен буде вибрати слова «автомобіль», «автобус» і «мотоцикл». Якщо з першого разу, тобто після першого прочитання чергового ряду дитя не зуміло відшукати потрібне слово, то дозволяється прочитати йому цей ряд ще раз, але в швидшому темпі. Якщо ж після першого про-слушивания дитя зробило свій вибір, але цей вибір виявився неправильним, експериментатор фіксує помилку і читає наступний ряд.

Як тільки для пошуку потрібних слів дитяті прочитані всі

чотири ряди, -исследователь переходить до другого слова першого

ряду і повторює цю процедуру до тих пір, поки дитя не пред

прикмет спроб відшукати всі слова з подальших лав, под-

що ходять до всіх слів з першого ряду. Зауваження. Перед

прочитанням другого і подальших рядів слів

експериментатор повинен нагадати дитяті знайдені

слова, щоб він не забував сенс шуканих слів. Наприклад

якщо на початок прочитання четвертого ряду у відповідь на слово-

стимул з першого ряду «велосипед» дитя вже зуміло

відшукати в другому і в третьому рядах слова «літак» і «автомобіль»


то перед початком читання йому четвертого ряду экспе-риментатор повинен сказати дитяті приблизно сле-дующее: «Отже, ми з тобою вже знайшли слова "вело-сипед", "літак" і "автомобіль", які мають об-щий сенс. Пам'ятай про нього, коли я читатиму тобі наступний ряд слів, і як тільки ти в нім почуєш таке ж по сенсу слово, відразу ж скажи про це».

Оцінка результатів

Якщо дитя правильно знайшло значення від 40 до 50 слів, то він у результаті отримує 10 балів.

Якщо дитяті удалося правильно відшукати значення від 30 до 40 слів, то йому нараховується 8-9 балів.

Якщо дитя змогло правильно знайти значення від 20 до 30 слів, то він отримує 6-7 балів.

Якщо в ході експерименту дитя правильно об'єднало в групи від 10 до 20 слів, то його підсумковий показник в балах дорівнюватиме 4-5.

Нарешті, якщо дитяті удалося об'єднати по сенсу менше ніж 10 слів, то його оцінка в балах складатиме не більше 3.

Виводи про рівень розвитку

10 балів — дуже високий.

8-9 балів — високий.

4-7 балів — середній.

0—3 балу — низький.

Методика 23. Визначення активного словарного запасу

Дитяті пропонується будь-яка картинка, на якої изобра-жены люди і різні предмети (наприклад, така, яка изо-бражена на мал. 55). Його просять протягом 5 хвилин як можна по-дробнее розповісти про те, що змальоване і що відбувається на цій картинці.

Мал. 55. Зразкова картинка до методики, призначеної для визначення активного словарного запасу дитяти молодшого шкільного віку.

Частка 1. Психологічна діагностика

Мова дитяти фіксується в спеціальному протоколі, форма якого приводиться в таблиці 7, і потім аналізується.

Таблиця 7 Форма протоколу до методики оцінки активного словарного запасу молодшого школяра

п/п

Ознаки мови, що фіксуються

Частота

вживання

цих ознак

дитям

1

Іменники

2

Дієслова

3

Дієприкметники

4

Дієприслівники

5

Прикметники в початковій формі

6

Прикметники в порівняльному ступені

7

Прикметники в чудовому ступені

8

Союзи

9

Приводи

10

Частки

11

Однорідні члени речення

12

Складні пропозиції з союзами типа «и», «а», «але», «та», «або» і ін.

13

Складні пропозиції, сполучені підрядними союзами типа: «який», «тому що», «оскільки» і ін.

14

Ввідні конструкції, що починаються із слів «по-перше», «на мою думку», «я думаю», «мені здається» і тому подібне

У цьому протоколі наголошується частота вжитку ребен-ком різних частин мови, складних пропозицій з союзами і ввідних конструкцій, що свідчить про рівень розвитку його мови. Під час проведення психодіагностичного экспери-мента всі ці ознаки, включені у форму протоколу, отме-чаются в його правій частці.

Оцінка результатів

10 балів дитя отримує в тому випадку, якщо в його мові (рас-сказе по картинці) зустрічаються не менше 10 з перерахованих в протоколі ознак.

У 8-9 балів його мова оцінюється тоді, коли в ній обнару-живается не менше 8-9 різних протокольних ознак.

6-7 балів за свою мову дитя заробляє за наявності 6-7 різних ознак.

Оцінка в 4-5 балів йому дається за присутність в мові 4-5 різних ознак.

2-3 балу — в мові присутньо 2-3 ознаки.

0-1 бал — розповіді немає або в нім є 1-2 слова, пред-ставляющие собою одну-единственную частина мови.

Виводи про рівень розвитку

10 балів — дуже високий.

8-9 балів — високий.

4-7 балів — середній.

2-3 балу — низький.

0-1 бал — дуже низький.




1. И Менделеева в науке уже были предприняты попытки классифицировать химические элементы по определенным пр
2.  ОБЪЕМ УСЛУГ СВЯЗИ ОКАЗАННЫХ НАСЕЛЕНИЮ В РАСЧЕТЕ НА ОДНОГО ЖИТЕЛЯв фактически действовавших ценах; рублей;
3. Тема-Механизмы и инструменты воздействия Центрального банка на предложение денег в стране Направление-08010
4. Б 2 этаж тел- 88362790265 469090 П О Л О Ж Е Н И Е О проведении регионального отборочного тура IV Международн
5. черной поверхности залива и плыл к лежащему в ванне человеку
6. а противника отражения его ударов и выполнения других тактических задач в ограниченном районе в течение кор
7. Кости.html
8. Макрорегионы Зарубежной Азии Африка и глобальные проблемы человечества
9. Волгоградский Государственный Аграрный Университет Кафедра- Менеджмент Дисциплина- Финансовый мен
10. ной эффективностью и после каждой обработки всегда выживает несколько вредных насекомых которые затем даю
11. Статья 1 Основные понятия В настоящем Законе используются следующие основные понятия- 1 государственное
12. Вступ [4] Короткий опис проекту [5] Цілі [6] Попит на ринку [7] Учасники проекту
13. Что происходит во время крещения Верующий видимым образом свидетельствует перед Богом и церковью о с
14. Безопасность жизнедеятельности
15. вариант для студентов всех специальностей и направлений первое и второе высшее образование
16. крупнейшие представители передвижников- Репин Маковский Шишкин Куинджи вошли в состав академической проф
17. Введение В данной главе мы не вводим никаких новых понятий
18. Экспертиза алкогольной продукции
19. Задание 1- Познакомьтесь с базовым учреждением
20. Классификация липидов