Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і У воді зберігається від 3 до 10 міс

Работа добавлена на сайт samzan.net:


ГЕПАТИТ А

Визначення: кишковий антропоноз вірусної етіології з переважним ураженням печінки.

Етіологія: РНК- вірус , геном якого со ¬ варто з однонитчатим РНК і не має серцевини і оболоч ¬ ки , з сімейства Picornaviridae роду Hepatovirus . Відносно стійкий у зовнішньому середовищі. У воді зберігається від 3 до 10 міс. Це обумовлює тривалість збереження збудника в воді , харчових продуктах , стічних водах та інших об'єктах зовнішнього середовища. При температурі 100 ° С інактивується протягом 5 хв .

Епідеміологія: Щорічно , за даними ВООЗ , у світі регистри ¬ ється приблизно 1,4 млн. випадків гепатиту А. Для гепатиту А характерно глобальне поширення з нерівномірним розподілом по території. Найбільш високі показники захворюваності гепатитом А реєструють в регіонах , де в якості джерел водоснаб ¬ вання використовують в основному відкриті водойми. Гепатит А - це переважно дитяча інфекція : дошкільнята 3-6 років (при гіперендемічних типі захворюваності ¬ сти ) , школярі , особи віком 15-30 років ( при ендемічному типі захворюваності) , особи старше 30 років ( гіпоендемічний тип захворюваності ¬ сти ) . Сімейні вогнища реєструють рідко. Захворюваність серед сільського і міського населення практично однакова.

епідемічний процес

Джерело інфекції: хвора жовтушною , безжелтушной і субклінічній форма ¬ ми гепатиту А. Періоди заразливості : останні 7-10 днів інкубації , продромальний , 2-3 дні жовтяниці , рідко - 2-3 тижнів . Хронічного носійства не встановлено . Тривалість інкубаційного періоду від 7 до 50 днів (в середньому 15-30 ) .

Механізм передачі: фекально -оральний.

Шляхи передачі : водний , харчової , контактно -побутовий.

Сприйнятливість : загальна (висока) .

Формування несприйнятливості : постінфекційний імунітет ( на терри ¬ торіях з низькими і середніми показниками захворюваності більшість жителів набувають імунітету внаслідок пе ¬ ренесенного гепатиту до 20-30 років життя. На відміну від цього в районах з високою захворюваністю постінфекці ¬ ційний імунітет формується до 4-6 рокам життя ) , поствакцинальний імунітет.

Особливості епідемічного процесу :

нерівномірність розповсюдження по території (тип забо ¬ леваемості ) : низький ( гіпоендемічний ) , проміжний ( ендемічний ) , високий ( гіперендемічних ) .

циклічність : підйоми через 3-10 років на обмеженій території , через 15-20 років - підйом в країні.

сезонність : літо , осінь .

вік хворих: дошкільнята ( при гіперендемічних типі захворюваності ¬ сти ) , школярі , особи віком 15-30 років ( при ендемічному типі захворюваності) , особи старше 30 років ( гіпоендемічний тип захворюваності ¬ сти ) .

Робота в епідемічному осередку

Спрямованість і зміст протиепідемічних заходів:

→ Джерело інфекції → Хворий

                                                 - Екстрене повідомлення в ЦГСЕН

                                                 - госпіталізація

→ Механізм передачі → Дезінфекція : - поточна

                                                                      - заключна

→ Особи , які спілкувалися з джерелом інфекції

                                               - Медичне спостереження протягом 35 днів

                                               ( термометрія 2 рази на день огляд шкіри , слизових оболонок очей , рота , контроль за кольором

                                                  калу , сечі пальпація печінки , селезінки)

                                               - Лабораторне обстеження

                                                ( аланинаминотрансфераза , антитіла до вірусу гепатиту lgM -класу)

                                               - Екстрена профілактика

               ( вакцинопрофілактика (можна з 3 років) , імуноглобулінопрофілактики (за рішенням лікаря- епідеміолога ))

Профілактичні та протиепідемічні заходи.

Профілактичні заходи спрямовані в основному на другу ланку епідемічного процесу - механізм передачі возбу ¬ дителя .

Зміст заходів :

забезпечення населення доброякісною питною водою

приведення джерел водопостачання у відповідність з санітар ¬ вими нормами

посилення контролю за очищенням і знезараженням стічних вод : ре ¬ гулярно проведення очищення та дезінфекції помийних ям ( контей ¬ нерів ) , надвірних вбиралень , ліквідація неорганізованих звалищ

створення умов , що гарантують виконання санітарних норм і правил , що пред'являються до заготівлі , зберігання, транспортування , приготування та реалізації продуктів харчування

виконання правил особистої гігієни в місцях громадського пи ¬ танія

Гепатит Е ( синонім хвороби : вірусний гепатит ні А ні В з фекально -оральним інфікуванням ) - гостра інфекційна хвороба , за клінічними проявами подібна гепатиту А , зазвичай має доброякісний перебіг , однак у вагітних та породіль характеризується важким перебігом з частим розвитком печінкової енцефалопатії і високою летальністю.

Історичні дані гепатиту Е

Відкриття і вивчення специфічних імунологічних маркерів гепатиту А і В створило умови для диференціації етіологічно різних видів вірусного гепатиту. Виявилося , що є види вірусного гепатиту , етіологічно не пов'язані з уже відомими . Постало питання про «новий » вірусний гепатит , який , на відміну від уже вивчених , отримав назву « гепатит ні А ні В». Значний внесок у вивчення гепатиту ні А ні В зробили J. Mosley ( 1975 ) , М. С. Балаян з співавт. ( 1982 ) , М. О. Фаворов з співавт. ( 1985-1986 ) . Вивчення епідеміологічних особливостей «нової» хвороби і експерименти на добровольцях показують , що є дві самостійні форми вірусного гепатиту ні А ні В : з фекально -оральним (гепатит Е ) і з парентеральним (гепатит С) інфікуванням.

Етіологія остаточно не з'ясована. Вивчення етіології вірусного гепатиту Е триває.

Епідеміологія гепатиту Е

Доведено , що джерело інфекції у разі гепатиту Е - це хворі , переважно на початку хвороби . Збудник виділяється з фекаліями . В експерименті , проведеному М. С. Балаяном з співавторами ( 1983 ) , екстракт фекалій хворого на гепатит Е , введений добровольцю ентерально , спричинив захворювання через 36 днів. Хвороба поширюється так само , як гепатит А. Важливе значення має водний фактор передачі; в країнах з жарким кліматом часто реєструються водні спалахи хвороби . Сезонність весняно-літня , в країнах Азії збігається з сезоном дощів (забруднення відкритих водойм) . Вікова структура захворюваності вивчена недостатньо. Імунітет стійкий, довічний , перехресного імунітету від інших видів вірусного гепатиту немає.

Сприйнятливість до хвороби висока . Гепатит Е значно поширений в світі , реєструється переважно в регіонах з жарким кліматом.

Патогенез і патоморфологія вивчені недостатньо , проте вважається , що патогенез гепатиту Е близький до патогенезу гепатиту А.

Патоморфологічні зміни також подібні.

Клініка гепатиту Е

Клінічний перебіг нагадує прояви гепатиту А. Інкубаційний період триває З - 40 днів. У більшості випадків хвороба починається гостро. Початковий ( дожовтянічній ) період , як і при гепатиті А , найчастіше характеризується диспепсичними проявами , іноді спостерігаються астеновегетативні ознаки . У період жовтяниці інтоксикація помірна . Перебіг хвороби сприятливий , проте під час вагітності (особливо III - IV триместру ) важкий. У вагітних , крім симптомів , характерних гепатиту , спостерігаються геморагічний синдром , недостатність нирок , болі в животі , суглобах , кістках. Захворювання часто супроводжується передчасними пологами , викиднями , після яких ( через 1-3 доби) на тлі посилення інтоксикації і гемолізу розвивається гостра недостатність печінки (печінкова енцефалопатія). Летальність серед хворих гепатитом Е на тлі вагітності висока , може досягати ЗО- 40 % , а на 40 -му тижні вагітності - 70 %. Такий хід має хворобу і в перші дні після пологів.

Прогноз гепатиту Е

За винятком випадків хвороби у вагітних та породіль , гепатит Е має хороший прогноз . Залишкових явищ , звичайно , не спостерігається , перехід в хронічну форму не відбувається.

Діагноз встановлюється шляхом виключення вірусного гепатиту А і В , тобто у хворих немає в крові HBsAg , анти- НВс IgM , анти- HAV IgM . Крім того , слід виключити цитомегаловірусну хворобу і патологію , спричиненої вірусом Епстайна - Барра . Всі дослідження треба проводити із застосуванням високочутливих методів ( РІА або ІФА). Враховуються також дані епідеміологічного анамнезу.

Лікування проводиться так само , як при інших видах вірусного гепатиту з урахуванням тяжкості перебігу хвороби.

Профілактика гепатиту Е

Хворі підлягають ізоляції ( госпіталізації ) . Спостереження за вогнищем триває 40 днів . Специфічна профілактика не розроблена. Вирішальне значення мають санітарно- гігієнічні заходи , спрямовані на запобігання розповсюдження кишкових інфекцій.




1. Понятие правового порядка
2. Сути санкхьи йоги и веданты Глава 6
3. трудовые ресурсы используется для характеристики трудоспособного населения в масштабах страны региона о
4. на тему- Новые направления европейской интеграции Проверил-
5. тема ОС ~ является неотъемлемой частью ЭВМ обеспечивая управление всеми аппаратными компонентами и позвол
6. Реферат- Использование холода в производстве мороженного и молочных продуктов
7. Каргильского конфликта
8. Екологія Сумської області.html
9. Рекомендации по проведению и учету домашних заданий по физической культуре
10.  ПОЛУЧЕНИЕ ДОХОДА ОТ ПРОЕКТА
11. Раскрыть технологию оргии аттестации персонала
12. Искусственные языки
13. Works выпускает полный спектр сетевого оборудования способного удовлетворить любые потребности
14. . Прямые иностранные инвестиции понятие формы
15. 0182я73 Авторы- доктор технических наук профессор С
16. Введение Основными задачами производственной практики являются закрепление и углубление знаний получен
17. Тема- Одноступенчатый редуктор общего назначения
18. 1 Понятие и принципы осуществления депозитных операций в коммерческом банке
19. Проектирование одноступенчатого червячного редуктора привода междуэтажного подъемника.html
20. КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПІДХОДУ ДО КОРЕКЦІЇ