Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

і Постановка проблеми

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 21.5.2024

ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ ЕФЕКТИВНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Мацькова С. Р.

У статті досліджено гендерні особливості у менеджменті, проаналізовано сучасні підходи жінок до управління, охарактеризовано відмінності між чоловіками та жінками як лідерів.

Ключові слова: гендер, менеджмент, стиль управління, жіночий підхід, маскулінний підхід, гендерні особливості.

Постановка проблеми. Необхідність дослідження гендерних аспектів менеджменту обумовлена динамічним залученням жінок до управління економікою. Традиційно психологічна актуальність даної проблеми усвідомлюється тепер навіть в таких галузях як економіка.  Так виник один з наймолодших напрямів економічної науки – гендерна економіка. Особливої актуальності ці процеси набули в розвинених країнах. Але і в Україні гендерні проблеми в економіці, зокрема і в управлінні, є також достатньо актуальними. Виникли нові сфери і форми зайнятості, пов’язані з розвитком інформаційної і ринкової інфраструктури, де жінки займають гідне місце. Зростає кількість зайнятих жінок в нових сегментах ринкової економіки. Так, серед фахівців з реклами, іміджмейкерів та маркетологів їх 50-60%. Останніми роками вони активно увійшли і в економічне середовище, яке вимагає високого професіоналізму і відповідальності.

Аналіз останніх досліджень та публікацій. Питання гендерної рівності в управлінській сфері досліджують Лазорко О., Гончарук Г., Богдан Г., Ковальчук Ю., Круглова О. та багато інших.

Метою даної статті є дослідження гендерних особливостей менеджменту, порівняльний аналіз управлінських якостей жінок та чоловіків, а також характеристика психологічних особливостей жінок у сфері бізнесу.

Виклад основного матеріалу. Жінки – це найбільша соціальна спільність, що відрізняється психічними і демографічними особливостями, багаторольовими функціями і певним соціальним статусом. Історично визначилась приналежність жінки до приватної сфери. Проте розвиток суспільства, науки, виробництва потребує переосмислення цього факту та визнання їх повноправними членами публічного життя і діяльності. Сучасний світ вимагає паритетного відношення між жінками та чоловіками. (3)

Не дивлячись на те, що існує світова тенденція до впровадження жінок практично в усі сфери людської діяльності, таке явище як “жінка-керівник” фактично залишається для нас як і раніше незвично новим.

В умовах становлення ринкової економіки в Україні значно розширюється дрібний і середній бізнес, в якому керівниками стають жінки. Ця тенденція відповідає процесам, що відбуваються в країнах з розвиненою ринковою економікою, де жінки очолюють 30% малих і середніх фірм. Передбачається, що в недалекому майбутньому ця частка складе 50% підприємств (1).

Особливого значення набуває питання про роль і місце жінки в системі менеджменту для таких видів діяльності як готельне і ресторанне господарство, туризм, оптова і роздрібна торгівля, обслуговування, де частка жінок досягає 90% (1).

Відомо, що в країнах з високим рівнем жіночого представництва у структурах влади (Фінляндія – 39 %, Норвегія – 35,8 %, Швеція – 33,5 %, Данія – 33 % ) краще, ніж деінде, вирішуються проблеми екології, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, досягається злагода в суспільному організмі. При цьому від жінок-політиків очікують не тільки ефективнішого захисту соціальних інтересів населення, конструктивного й активного вирішення специфічно жіночих проблем, а й продуктивнішого стилю роботи, кращих методів розв’язання жагучих проблем суспільства. (2)

У 2011 році було проведене соціологічне опитування щодо гендерних відмінностей між чоловіками та жінками в управлінні. Деякі відповіді були досить передбачуваними. Так, респонденти відмітили, що орієнтація на досягнення результату сильніше виражена у керівників-чоловіків (65% респондентів-чоловіків та 55% опитаних жінок). Майже однакові відповіді (64 – 67 %) дали респонденти обох статей щодо наявності аналітичного мислення, лідерство в даному випадку за чоловіками-керівниками. Також чоловіки вийшли переможцями в номінаціях “Командне лідерство” та “Концептуальне мислення”. Очікувано і те, що жінки перемогли в умінні шукати інформацію, в налагодженні відносин та розумінні компанії, а також в міжособистісному розумінні. Про перевагу жінок у здатності розвивати інших заявили 60 % опитаних чоловіків та 66 % жінок.

А тепер про дещо неочікувані результати. На думку 53 % опитаних чоловіків, здатність керівника впливати на підлеглих краще розвинута у жінок-керівників, а серед респондентів-жінок з цим погодились лише 35 % жінок. Думка респондентів-жінок по даній номінації розділилась приблизно на три рівні частини: на користь чоловіків (33 %), на користь жінок (35 %) і за рівність статей (32 %). Точно такі ж дані були отримані і в номінаціях “Ініціативність” – перевагу жінок тут признали 53 % чоловіків і лише третина опитаних жінок.

Неочікуваними стали відповіді на питання про впевненість в собі та наполегливість. В даних номінаціях жінки-керівники поступаються своїм колегам-чоловікам. Цікаво і те, що чоловіки-респонденти високої думки про жінок в даних номінаціях, ніж самі жінки. Так, жіночу перевагу у цих двох номінаціях підтримали лише 10 % та 17,5 % респондентів-жінок. А серед чоловіків даний показник по даних номінаціях складає 40,6 %.

Що стосується організовувати ефективну командну роботу і співробітництво в колективі, то тут, навпаки, жінки виявились більш високої думки про себе, ніж їх колеги-чоловіки. З перевагою жінок в командній роботі погодились майже 64 % респондентів-жінок. А серед респондентів-чоловіків лише половина погодилась з цим фактом, 47 % проголосували за перевагу чоловіків.

Таким чином, можна зробити висновки, що жіночий колектив, як правило, суворіше оцінюють здібності і результати роботи жінок-керівників, ніж змішаний чи чоловічий колектив, часто змішуючи професійну оцінку з особистими симпатіями і антипатіями.

Існують різні види гендерних стереотипів: відносно якостей, характеристик особистості тієї чи іншої статі, відносно її поведінки, професійної діяльності. В суспільстві дуже поширені стереотипи, за якими успішна професійна діяльність не пов’язується з образом жінки. Часто жінок-керівників, які виявляють маскулінні якості, вважають більш перспективними у порівнянні з жінками, які мають переважно фемінні якості. Імідж ділової жінки, яка досягла значних успіхів, залишається в суспільній свідомості „чоловікоподібним”. В основі цих поглядів лежать стереотипи, за якими жінки не мають таких якостей, як компетентність, незалежність, змагальність, здатність логічно мислити тощо. І ці стереотипи дуже живучі, хоча й не мають раціональної мотивації (2).

Існує думка, що працювати під керівництвом жінки – завдання не з легких. Керівників розрізняють за статевою ознакою, а ділові якості при цьому залишаються “за кадром”. Та все-таки, жінки-керівники – це реальність. Їх, згідно сучасним підходам, можна класифікувати по наступних типах.

“Маскулінний підхід” – у жінок цього типу емоційна сфера розвинена недостатньо, і вони намагаються це компенсувати жорсткістю, підкресленою авторитарністю у відносинах з підлеглими. Вони беруть за зразок не дуже педантичних у виборі засобів, самовпевнених, прагматичних колег-чоловіків. Така керівниця веде своїх підлеглих залізною рукою; вільнодумство, обмін думками виключаються в корені; від підлеглих, перш за все, потрібні уміння мовчати і дар переконання.

“Жіночний підхід” – ця категорія жінок-керінвиків – пряма протилежність першої. Такий керівник – над ліберальна, і тому в колективі панує плутанина. Всі висловлюють свою точку зору, ігноруючи думку сусіда, а погоджувати їх і вибрати єдиновірну нікому: керівник злився з натовпом. Від підлеглих потрібно якомога яскравіше представляти свої пропозиції, тільки в цьому випадку керівник вникне в те, про що вони тлумачили з таким жаром.

“Ситуативний підхід” – тип жінки керівника в даному випадку залежить від ситуації. Такий начальник – ентузіаст: вона буквально горить на роботі, приходить раніше всіх і йде останньою. Для підлеглого, що твердо знає свої службові обов’язки і що вміє спокійно роз’яснити їх, це найкращий тип керівництва. (5)

Розглянуті особливості поведінки жінки-керівника, дозволяють спростувати традиційне уявлення про обмежені можливості ефективності жінки-менеджера і, в цілому, думку про меншу ефективність «м'якого» жіночого менеджменту в порівнянні з «жорсткою» чоловічою моделлю управління. Аналіз управлінських ситуацій свідчить, що жінка здатна на жорсткі управлінські технології, але в «м'якій пластиці». Жінки-менеджери досягають успіхів не в результаті копіювання чоловічого стилю управління, а за допомогою творчого використання своїх здібностей, реалізації внутрішньо властивих тільки жінці рис і якостей.

Таким чином, жінка-керівник не тільки не поступається чоловікові в умінні управляти, але доволі часто і перевищує його.

У порівнянні ділових і психологічних якостей жінок і чоловіків можна визначити певні відмінності в чоловічому і жіночому менеджменті (табл. 1).

Порівняння управлінських якостей жінок та чоловіків

Таблиця 1

Управлінські якості

Характеристики управлінських якостей

Жінки

Чоловіки

Мотиви трудової діяльності

сприймають кар'єру як особисте зростання, як самореалізацію

розуміють під кар'єрою престижні і перспективні посади

Стиль керівництва

Здебільшого використовують адміністративний стиль керівництва

використовують командно-адміністративний стиль управління

Увага до сфери міжособистісних відносин

більше уваги приділяє відносинам між членами колективу, її більше хвилює сфера міжособистісних відносин

турбується, у більшості випадків, виключно фінансово-виробничими питаннями

Емоційність на роботі

емоційні

стримані

 

Відстоюванню лідерських позицій у сфері бізнесу заважають деякі психологічні характеристики жінок, а саме:

  1.  конфлікт «родина, дім, кохання» та «незалежність, кар’єрний ріст, лідерство». Іноді, в такому протиставленні жінки ідуть за своїми емоціями, оскільки їм приходиться поєднувати керівну посаду на роботі та виконавчу – вдома.
  2.  жінки прагнуть отримати визнання, підтримку та гідну оцінку своїм зусиллям зі сторони оточуючого середовища, забуваючи про абсурдність таких сподівань.
  3.  жінка-лідер завжди одна, вона вирішує проблеми в теперішньому часі, без уваги, що це спричинить у майбутньому,  чоловіки заради мети об’єднуються в команду, сподіваючись, що лідер потягне їх за собою (3).

Проте увага – увагою, а до реального гендерного балансу нам в Україні ще далеко. Так, однією з найскладніших економічних проблем країни є фемінізація бідності. Зростання безробіття, зменшення реальної заробітної платні, скорочення прибутків сім’ї важким тягарем лягають на плечі українських жінок. В усіх галузях професійної діяльності жінки отримують близько 70 % від заробітної платні чоловіків за виконання рівноцінної роботи. Не існує у нас ефективної стратегії перекваліфікації, особливо для жінок. Приватна ж система перепідготовки надто дорога і не може гарантувати подальшого працевлаштування. Жінки стають небажаною робочою силою, оскільки працедавці не хочуть обтяжувати себе більшими, порівняно з чоловіками, витратами на забезпечення соціальних гарантій.

У бізнесовій сфері жінок-підприємців небагато, значно менше, ніж чоловіків. Їх доступ до фінансових і матеріальних ресурсів утруднений внаслідок нерівних стартових умов. Найвірогідніший донор робочих місць для жінок – сфера малого бізнесу, але його розвиток гальмують недосконале законодавство, правова та соціальна незахищеність (4).

Висновки. Таким чином, можна констатувати, що, по суті, гендерні відмінності свідомо поступаються індивідуальним. У ході численних досліджень з'ясувалося, що у чоловіків і жінок набагато більше схожих рис, ніж відмінностей. Більш того, багато які з дійсно існуючих відмінностей піддаються зміні в ході навчання, при зміні життєвого укладу і соціальних очікувань.

Є надія, що саме Україна з її національним менталітетом і традиційною пошаною до жінки-матері, берегині та трудівниці – шукатиме і знаходитиме нові гендерні моделі управління заради свого майбутнього процвітання.




1. Звезды и их судьба
2. Экономические основы производственной деятельности предприятия
3. Утверждаю Проректор по учебной работе Мальцева Т
4. сезон и межсезонье
5. Планирование прибыли и рентабельности производства
6. Дипломная работа студентки 5 курса вечернего факультета МЭО 2 академической группы Глебовой А
7. и услугопроводящей системы сети предприятий в принимающих странах
8. ТЕМА 1. Принципы организации эксплуатации подсистем безопасности Семинар 3
9. Падение Венецианской республики
10. Реферат на тему- Сім~я і здоров~я Одним із факторів які впливають на тривалість і повноцінність життя л
11. Морфологічна класифікація мов П
12. Модуль IV Проаналізуйте суть змін у стані освіти які відбулися на українських землях з середини ХIV до сер
13. Обострение ситуации на рынке труда а также проведенное в конце 1997 г сокращение численности персонала.html
14. по теме Гормональная регуляция метаболизма
15. Методика воспитания толерантности у учащихся 14-х классов
16. на тему МОНТАЖ СТРОИТЕЛЬНЫХ КОНСТРУКЦИЙ Выполнил- студент группы ЭС0901
17. Авторская позиция в Первой любви Тургенева
18. на тему название темы Выполнил студент группы 06206 М
19. Реферат- Качественное лидерство- давайте команде правильные сигналы.html
20. тематика 9 класс