Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тематиці диккенсовских творів і в їх соціальної спрямованості і в його індивідуальному стилі про що ми і б

Работа добавлена на сайт samzan.net: 2015-07-10

Поможем написать учебную работу

Если у вас возникли сложности с курсовой, контрольной, дипломной, рефератом, отчетом по практике, научно-исследовательской и любой другой работой - мы готовы помочь.

Предоплата всего

от 25%

Подписываем

договор

Выберите тип работы:

Скидка 25% при заказе до 17.5.2024

Чарльз Діккенс мріяв про доброчесне суспільство і ставив собі мету виховання такого товариства. Він орієнтувався на читання його книжок вголос , в колі рідних і друзів , як було прийнято в « вікторіанської » Англії . Для розвитку і зміцнення цієї просвітницької моральної традиції він заснував в 1850 році журнал « Домашнє читання» , був його редактором і головним автором . Турбота письменника про підвищення рівня загальної та читацької культури помітна і в тематиці диккенсовских творів , і в їх соціальної спрямованості , і в його індивідуальному стилі , про що ми і будемо говорити сьогодні на уроці .
III . Оголошення теми та мети уроку .
IVФормування умінь і навичок.
1  Слово вчителя.
Роман Ч. Діккенса «Пригоди Олівера Твіста » - ще одна спроба автора показати сучасникам тіньові сторони життя і не тільки розчулити , а й примусити замислитися над їх першопричиною . Письменник бачить початок зла не у фактичних таємниці походження Олівера , а в соціальних законах часу. Твір певною мірою стало відповіддю молодого Діккенса - Ліберала на новий закон про бідних , прийнятий британським парламентом у 1834 році.
Здавна турбота про бідних , сиріт , немічних , самотніх людей похилого віку була в Англії справою церкви та релігійної громади. З впровадженням нового закону і без того куций парафіяльна благодійність перетворилася в насмішку над самою ідеєю милосердя. Притулок для бідняків , робочий будинок в більшості парафій перетворився на справжню в'язницю , на місце невимовних страждань. Тягчайшей в цих умовах була доля дітей. Втім , щоб звільнити прихід від зайвих клопіт і витрат , зацікавлена ​​і жорстока наглядачка « дитячої ферми » місіс Менн і тупий служака , парафіяльний сторож Бамбл , і шановані члени опікунської ради , які готові були передати Олівера садистові - сажотрусові , який замучив вже не одну дитину .
Моторошні сцени перебування маленького Олівера в робочому будинку Діккенс супроводжує авторським коментарем , головна інтонація якого - вбивчий сарказм і іронія .
2 . Словникова робота.
Учитель . Згадаймо або з'ясуємо за словником літературознавчих термінів , що таке сарказм і іронія
Іронія - прихована насмішка , коли про якесь явище або особі йдеться в позитивному або навіть у восхищенном тоні , а мається на увазі зовсім протилежне.
С. Цвейг писав: «Іронія , ніби сонячний промінь , блищить у його книгах , надає їх скромному ландшафту раптової ясності і безмежної чарівності , наповнюючи його тисячами неймовірних чудес ; тепло цього доброго вогника робить все більш живим , більш можливим , і навіть удавані сльози сяють , наче діаманти , а маленькі пристрасті палають , ніби справжній пожежа. Іронія Діккенса піднімає його творчість на таку висоту , де вона непідвладна течією , де вона стає вічною » .
Сарказм - особливо дошкульна викривальна насмішка , прояв крайньої ненависті і презирства до зображуваних явищ і людям . Сарказм близький до іронії , але не має переносного (прихованого ) значення , виражається більш прямо . Крім того , для сарказму характерне об'єднання сміху з гіркотою і злістю . Він прямує здебільшого на явища небезпечні , негативні.
Наприклад , слідом за реплікою джентльмена в білому жилеті , який дивується від того , що Олівер плаче , звучить авторське уїдливе зауваження: « І справді - дуже дивно! І чому цей хлопчик плаче ? ». Комусь із сучасних читачів , можливо, такі форми авторського втручання в текст можуть здатися надмірними , зайвими. Для Діккенса ж вони цілком природні й тому, що це літературна норма його епохи , і тому, що вони якнайкраще відповідає його вразливому характером . Автор не може спокійно спостерігати , як відбувається зло.
3 . Виконання завдань пошуково - дослідницького характеру

Учитель. Підберіть приклади іронії та сарказму в тексті, з'ясуйте їх роль для розкриття ідеї роману. (Наприклад, «Після цього молоді джентльмени з колисками в зубах обступили Олівера і почали міцно стискати руки, а особливо ту, в якій він тримав свій вузлик» - «молоді джентльмени» - це діти-злодії, учні старого Фейгіна (автор іронізує), та ін.)

«Члени… ради були дуже мудрими філософами, і коли вони нарешті звернули увагу на робочий будинок, вони негайно помітили те, чого ніколи б не виявили прості смертні, а саме: бідняки любили робочий будинок. Це було воістину місце громадського звеселяння для бідних класів: харчевня, де не треба платити, дармовий сніданок, обід, чай і вечеря круглий рік; рай з цеглини і вапна, де усе гра і ніякої роботи! «Ого! - з глибокодумним видом прорік совет.- Нам-то і належить навести
порядок. Ми негайно покладемо цьому край«. І члени ради ухвалили, щоб усім бідним людям був наданий вибір (оскільки, зрозуміло, вони нікого не хотіли змушувати) або повільно помирати голодною смертю в робочому: будинку, або швидко померти поза його стінами». Так Диккенс оголяє страшну, нелюдяну суть закону, що створив «каральні установи для убогості».

Іронія – один з видів гумору. Це тонка, затаєна насмішка. Іронічний сенс досягається, наприклад, перебільшено захопленим визначенням таких якостей, чи явищ, або дій, які насправді гідні тільки осуду; іронія звучить і у вихвалянні саме тих якостей, яких насправді немає у того, кого вихваляють.

Для пограбування придивились Феджін будинку, його де вельми привертає столове срібло, виконавцю цієї акції Біллу Сайксу, нещодавно повернувся з в’язниці, потрібен «нежирний мальЧишки», який, будучи засунуть у вікно, відкрив би грабіжникам двері. Вибір падає на Олівера.




1. Японские имена
2. Контрольная работа по административному праву для слушателей заочного обучения В соответствии с учебн
3. Доклад- Термопсис ланцетовидный
4. тема и источники российского гражданского права
5. Уфимский государственный нефтяной технический университет Кафедра Машины и аппараты химических произ
6. онкотическое давление сохраняя объем крови связываяводу и задерживая ее не позволяя выходить из кровеносн
7. Комбинаторные методы правовой информатики
8. Оперантный бихевиоризм Б
9. Тема Задание Литература Формы контроля 1 Пре
10. много пятый день маложирный кефир
11. на тему- Концепция сохранения развития санаторнокультурной отросли Приморского края Студент
12. Лабораторная работа 3 Выбор инструмента и измерения биения шеек вала Размер целиндричности изно
13. ме которые используют высокопроизводительный гибкий и це лостный интерфейс для взаимодействия с польз
14. Лабораторная работа 3 ИССЛЕДОВАНИЕ ПЕРЕХОДНЫХ ПРОЦЕССОВ В ЦЕПЯХ ВТОРОГО ПОРЯДКА Цель работы-
15. Центр Ветеринарная клиника
16. нибудь они ж из пустыни привыкли к пеклу
17. Производство кислотных красителей Студент Максимов
18. Реферат- Летний сарафан
19. 2012 років Охарактеризуйте побудовану таблицю
20. тема самых общих теоретических взглядов на мир на место человека в нем уяснения различных форм его отношен