Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

тема відносин що виникають у ході виховання; виховання як свідомо організований процес що відбувається в сі

Работа добавлена на сайт samzan.net:


1.Сучасна педагогіка - це наука про виховання людини. Під поняттям "виховання" в даному випадку розуміємо освіту, навчання та розвиток, тобто вживаємо його в найбільш широкому значенні. Об'єкт педагогіки - виховання в широкому сенсі. Предмет педагогіки - система відносин, що виникають у ході виховання; виховання як свідомо організований процес, що відбувається в сім'ї, суспільстві, в певних природних, соціальних, економічних, духовних і моральних умовах. (В. Є. Гмурман) . Тому найважливішими завданнями педагогіки як науки є: дослідження закономірностей процесу виховання, його структуру й механізмів, розробка теорії й методики організації навчально-виховного процесу, його змісту, принципів, організаційних форм, методів та прийомів.Головна функція педагогіки – пізнавати закони виховання, освіти й навчання людей і на цій основі пропонувати педагогічній практиці найоптимальніші засоби досягнення накреслених завдань. Теоретична функція реалізується на трьох рівнях:

¾ описовому або пояснювальному – вивчення передового і новаторського педагогічного досвіду;

¾ діагностичному – виявлення стану, умов і причин педагогічних явищ, успішності й ефективності діяльності педагога і учнів;

¾ прогностичному – експериментальні дослідження педагогічної дійсності і побудова на їх основі моделей перетворення цієї дійсності.

Технологічна функція теж передбачає три рівні реалізації:

— проективний, пов'язаний з розробкою відповідних методичних матеріалів (навчальних планів, програм, підручників і навчальних посібників, педагогічних рекомендацій), які втілюють у собі теоретичні концепції і визначають "нормативний або регулятивний" план педагогічної діяльності, її зміст і характер;

— перетворюючий, спрямований на впровадження досягнень педагогічної науки в освітню практику з метою її удосконалення;

— рефлексивний і коригуючий, що передбачає оцінку впливу наукових досліджень на практику навчання й виховання і наступну корекцію у взаємозв'язку наукової теорії і практичної діяльності.

2. Основні категорії педагогіки: виховання;навчання; самоосвіта;формування; освіта;самовиховання; перевиховання. Предмет педагогіки- виховна діяльність, що здійснюється в закладах освіти людьмиуповноваженими на це сусп-во. Виховання в вузькому пед. значенні – формування особистості дитини під впливом діяльності педагогічно-колективного закладу освіти, яка базується на пед. Теорії, передовому пед. досвіді. Освіта- процес і результат оволодіння надбаннями людської культури як передумова активної соціальності. Розвиток-удосконалення духовних,психічних,соціальних і фізичних функцій. Навчання-процес засвоєння учнями інформації у вигляді знань,умінь та навичок за допомогою вчителя як організатора цього процесу. За Макаренком предметом педагогіки можна вважати пізнання закономірностей розвитку системи відносин дитини до зовн. світу і з світом. Предметом педагогіки школи є виховання як спеціально організований цілеспрямований творчий процес формування суб'єкт-суб'єктних морально-естетичних виховних відносин дорослих і дітей,учителів і учнів. Отже, завдання педагога – сформувати свої зусилля на активний розвиток процесів виховання і навчання аж до самовиховання і самоосвіти.

3.Методологія - наука про головні підходи, принципи побудови, форми і способи пізнання та зміни навколишнього світу.Як відомо, найбільш загальною основою методології пізнання є філософія, що передбачає існування низки методологій конкретних наук. Має свою методологію і педагогіка.

Екзистенціалізм у педагогіці визначає вирішальну роль внутрішніх потреб особистості, підпорядкування форм і методів освіти особистісному існуванню. Виховання, як вирішальна сила розвитку особистості, відходить на другий план, а на першому місці - спадкові задатки, потяги та інтуїція людини. На базі екзистенціалізму в новій формі виявляються теорії "вільного виховання". Заперечено провідну роль педагога й доцільність його впливів на вихованців. Значення принципу систематичності й послідовності у навчанні знижується, тому що вони придушують особистість, заважаючи спонтанному розвитку потреб та інтересів. Екзистенціалізм є основою появи педоцентризму, який у центр ставить бажання та інтереси вихованців, а не вироблені зміст і методи зовнішнього впливу. Вияв педоцентризму позначився на появі концепції неформального навчання, яке заперечує навчальні програми. Прихильники неформального навчання вважають, що кожен учень може сам собі вибрати програму занять. У разі такого підходу постійних груп не існує, контроль за знаннями та вміннями учнів відсутній. Неотомізм - релігійно-філософський напрям, який бере початок від учення Томи Аквінського, яке поєднало постулати католицизму з діалектичним методом Арістотеля. Одним з основних положень неотомізму є поділ сфер діяльності науки і релігії, їхнє взаємодоповнення. Релігії належить сфера духовного, науці - вивчення земних природних явищ. Ця філософська концепція є офіційною основою навчання й виховання в католицьких школах Бельгії, Іспанії, Ірландії, Італії, Португалії, США, Франції, Німеччини і багатьох конфесіях країн Латинської Америки. Прагматизм зазначає: істинне те, що містить практичну корисність, що задовольняє інтереси індивіда. Одним із основоположників прагматичної педагогіки був Джон Дьюї, який вважав, що мислення людини - пристосування її до середовища з метою успішної дії. Об'єкти пізнання не існують незалежно від свідомості. Вони формуються пізнавальними зусиллями людини в процесі розв'язання практичних завдань.

Біхевіоризм— психолого-педагогічна концепція технократичного виховання, яке базується на новітніх досягненнях науки про людину, використанні сучасних методів дослідження її інтересів, потреб, здібностей, факторів, що детермінують поведінку.
Біля джерел класичного біхевіоризму перебував відомий американський філософ і психолог Дж.Уотсон. Він збагатив науку положенням про залежність поведінки (реакції) від подразника (стимула).

4. Система педагогічних наук— зв'язки та відношення, що склалися в процесі історичного розвитку різних галузей педагогічних знань.
До педагогічних наук належать: загальна педагогіка, вікова педагогіка, корекційна педагогіка, галузеві педагогіки.
Загальна педагогіка вивчає головні теоретичні й практичні питання виховання, навчання і освіти, досліджує загальні проблеми навчально-виховного процесу.
Вікова педагогіка (дошкільна, шкільна педагогіка, педагогіка дорослих) досліджує закони та закономірності виховання, навчання й освіти, організаційні форми й методи навчально-виховного процесу стосовно різних вікових груп.
Корекційна педагогіка вивчає і розробляє питання виховання, навчання та освіти дітей з різними вадами: сурдопедагогіка (навчання й виховання глухих і глухонімих), тифлопедагогіка (навчання і виховання сліпих і слабкозорих), олігофренопедагогіка (навчання й виховання розумово відсталих і дітей із затримками розумового розвитку), логопедія (навчання і виховання дітей з порушеннями мовлення), виправно-трудова педагогіка (перевиховання неповнолітніх і дорослих злочинців).
Галузеві педагогіки — військова, спортивна, вищої школи, профтехосвіти та ін. Серед галузей педагогіки, зосереджених на педагогічних проблемах дорослих, швидко розвивається педагогіка вищої школи, яка розкриває закономірності навчально-виховного процесу у вищих закладах освіти, специфічні проблеми здобуття вищої освіти.
До системи педагогічних наук належить також історія педагогіки і школи, що вивчає розвиток педагогічних ідей і практику освіти в різні історичні епохи.

Міжпредметні зв'язки педагогіки — зв'язки педагогіки з іншими науками, що дають змогу глибше пізнати педагогічні факти, явища і процеси.
Педагогіка пов'язана з філософією (етикою), соціологією, естетикою, психологією, анатомією, фізіологією, гігієною людини та з іншими науками.

Шрифт Arial Narrow  7
2 колонки
Робіть номер питання більшийі жирний, щоб в кармані нормік було видно!
Якісь визначення, головне виділяйте.
І ще! Важливо! Дивіться щоб одне питання не було розділене на 2 стовпчика. Коли ріжеш питання, потім дуже не зручно (треба склеювать… брєд виходить). Треба, щоб витягнув одну бумажку- і красавчик! =)
Успіхів!




1. по теме Линейная алгебра и аналитическая геометрия на плоскости 1
2. Комирегиональное представительство Общероссийской танцевальной организации V Региональный фести
3. тематозная эритематозно язвенно
4. Анализ алгоритмов нечисленной обработки данных
5.  Гарольд Л Кир Великий
6. Реферат- Управленческое воздействие
7. Рыночная система Макроэкономическое равновесие и фискальная политика государства
8. Тематика рефератов по ОСНОВАМ МЕНЕДЖМЕНТА- Принципы построения структуры управления организацией
9. Тема 1 Право международных организаций- понятие предмет источники и субъекты
10. на тему Внутрішні економікогеографічні відмінності США Понад сто років тому територія США бул
11.  На приведенном рисунке осуществляется
12. Тема- Анализ и экспертная оценка ассортимента платёжных терминалов Д
13. Методы изучения теоретических основ СКСиТ
14. категория служащая с целью обозначения временных характеристик индивидуального развития
15. Тема- Рання весна.
16. Преобразования в области культуры в первой четверти XVIII века
17. Понятие и основания возникновения материальной ответственности сторон в трудовом праве
18. Реферат- Разработка рекламной стратегии
19. Функциональная интеграция обеспечивает работу прибора как единого целого.
20. ЛЕКЦІЯ 2 ФІЛАНТРОПІЧНИЙ ПЕРІОД В ІСТОРІЇ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ