Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.net

Тема 8 Навчання креативності 8

Работа добавлена на сайт samzan.net:


Стр. 174 Тема 8 Навчання креативності

8.3. Формування українського творчого суспільства

Образно кажучи, руками людина заробляє на хліб, розумом на масло, а ідеями на ікру. Багато дослідників, концепції креативності яких ми вже розглядали, вважають, що аргіогі кожна людина є креативною, і треба намагатися розкрити цей потенціал. Річард Флоріда — один із дослідників творчості та творчого суспільства у книзі «Злет креативного класу» [2] висловлює думку: якщо у суспільстві кожен зможе його розвивати, то вдасться вибудувати творче суспільство, яке буде постійно розвивати таланти та генерувати креативні ідеї. Така система, як магніт, притягує розумних людей ззовні. Саме генеруванням і залученням талановитих працівників пояснюється великий економічний та технологічний успіх таких країн, як Японія, Швеція, Фінляндія — вони і є прикладами творчого суспільства.

Р. Флоріда створив модель «трьох Т»: технології, талант і толерантність. Він визначає, що технології потрібні для розвитку суспільства. Що стосується таланту, то ідеї не падають з неба, і немає технологій, які б генерували ідеї самостійно, отже, талановитих людей треба навчати, готувати. Третій фактор формування творчого суспільства — толерантність. За цими параметрами учений провів дослідження рівня креативності багатьох країн. Ранжування проведено на основі розрахунку окремих коефіцієнтів для кожного з трьох факторів (рис. 8.9):

Інтегральна величина глобальний індекс креативності країни обчислювався на основі зазначених трьох коефіцієнтів. У результаті Україна посіла 27-ме місце (за фактором «талант»19-те місце), а перші три Швеція, Японія та Фінляндія. Це непоганий результат, зважаючи, що основним експортним сектором економіки України є важка промисловість. Такий високий показник одержано переважно за рахунок великої частки населення з вищою освітою.

/. /. Свидрук. Креативний менеджмент 175

Рис. 8.9. Складові формування творчого суспільства

Що стосується індексу технологій, тут Україна посідає 28-ме місце. Це свідчить про те, що рівень нових розробок у нашій країні є значно нижчим, ніж кількість людей, які потенційно можуть ці розробки здійснювати.

Найнижчий показникрівень толерантності. Україна в цьому списку посідає 33-тє місце, а за рівнем самовираження 44-те із 45 країн. Змалечку нам кажуть: «я» остання буква в алфавіті; не перебивай, коли говорять старші і т.д. Для нашого суспільства характерним є бажання спрямувати поведінку кожного у певне русло стандартів, у той час коли творчому суспільству властиві зовсім інші риси. В Україні в плані толерантності є ще одна проблема дистанція влади. Власне особливості української моделі менеджменту в контексті національного менталітету [18] зумовлюють риси великої владної дистанції. Критикувати викладача у присутності інших, перечити йому не прийнято, спілкування ініціюється виключно викладачем, а інтелекту-

Стр. 176 Навчання креативності

альна дискусія між ним і студенте може сприйматися як неповага. У нашій країні переважає колективізм, а отже, метою суспільства є не самореалізація кожного, а досягнення консенсусу. Рівень ієрархічності обернено пропорційний рівню творчості суспільств, а ієрархічність відчувається повсякчасно. У вітчизняній організації важливіше значення у стосунках відіграють моральні цінності (пошана, толерантне ставлення до керівника), аніж формування авторитету за рахунок фаховості. Тому типовою проблемою для вітчизняних викладачів є розморожування аудиторії: студенти соромляться висловлювати власну думку, навіть якщо їм ставлять Пряме запитання. Ці фактори належать до національно-культурних і психологічних, складають наші ціннісні орієнтації та переконання. Саме тому змінити показник толерантності надзвичайно складно.

На практиці найважливішими проблемами формування креативного суспільства можна вважати труднощі з освоєнням нової парадигми мислення (управління) через незнання нелінійних принципів управління. Наприклад, дотепер абсолютна більшість науковців користується поняттям «дерево цілей», хоча в термінології системно-креативного менеджменту використовується поняття «павутина» (мережа) — «дерево» передбачає статичність та ієрархічність цілей, а «павутина» — динамічність і мережеве узгодження. Брак навчально-методичних матеріалів і програмного забезпечення з креативного менеджменту гальмує розвиток даного напрямку освіти, а відсутність прямої мотивації є додатковим негативним чинником. Розробку та впровадження інновацій необхідно організовувати, а для цього потрібні люди, які вміють ці інновації створювати. Сьогодні успіх компанії визначається здатністю залучити таланти, мобілізувати й утримати їх.

Між країнами світовими лідерами точиться конкурентна боротьба за таланти. В теорії інноватики з кінця минулого століття сформувалася теорія прискорення [11, 16]. Передумовою виникнення цієї теорії слугував, зокрема, бурхливий розвиток цифрових та нанотехно-логій. Можна стверджувати, що на початку 80-х років XX ст. розпочалася «ера інформаційних технологій». Це зумовило як стрімке зрос-

Свидрук. Креативний менеджмент стр. 177



тання пов'язаних бізнесів, так і виникнення низки проблем, зокрема, швидке зменшення сировинних ресурсів, екологічне забруднення, пригнічення здатності середовища до саморегуляції. Багато ще донедавна перспективних галузей досягли стадії зрілості або взагалі зникли.

Фази винаходів і нововведень мають тенденцію до прискорення. Приміром, між винаходом і впровадженням у виробництво пристроїв для фотографічної зйомки минуло 112 років, телефону знадобилося 56 років для завоювання популярності, а пейджер протримався на ринку комунікацій всього чотири роки до свого повного зникнення завдяки поширенню систем стільникового зв'язку. Чим ближче до нашого часу, тим більше скорочується життєвий цикл нововведення.

Більшість економістів дійшли висновку, що вихід із кризи буде пов'язаний з виникненням нової хвилі нововведень, яка дасть тривалий стимул наступному періоду зростання, що нині виявляється у:

глобалізації світової економіки;

бурхливому розвитку науки, що започатковує нові технології;

зникненні або радикальній перебудові традиційних галузей господарства;

перетворенні сільського господарства на науко- і капіталомістку агропромислову галузь;

розвитку сфери послуг: фінансових, страхових, консультаційних, науково-пошукових, споживчих тощо;

індустріалізації країн, що розвиваються;

тенденції до децентралізації та уніфікації у всіх сферах життєдіяльності;

незворотних змінах навколишнього середовища і необхідності його захисту;

> виникненні нових концепцій організаційного розвитку.
Однією із концепцій теорії прискорення є новаторський ризиковий

підхід (синдром Силіконової долини Silikon Vallex Syndrom), започаткований сучасними американськими науковцями. Розвиток підпри-

стр. 178 Навчання креативності

ємництва базується на піонерному типі інноваційного процесу, що означає політику на досягнення світового лідерства в інноваціях. На сукупні витрати, науково-дослідні роботи та розробки у США витрачається набагато більше, ніж в інших високорозвинутих країнах. Завдяки цьому швидко оновлюються старі галузі і з'являються нові: виробництво комп'ютерів, офісної техніки, розроблення програмного забезпечення, культорологічна продукція (кіноіндустрія, комп'ютерні ігри тощо). Останнім часом виробництво офісної техніки, програмного забезпечення зростає швидкими темпами.

З огляду на такі тенденції США спростили процедуру отримання віз для залучення у країну талановитих іноземців, попри адміністративні заходи щодо тероризму. Франція ввела наукові візи, Німеччина полегшила процедуру отримання візи для програмістів і науковців, Канада надає податкові пільги тим, хто повертається із США.

Одним із найцікавіших прикладів творчого суспільства є Сінгапур — країна, яка у 1965 році отримала незалежність і вважалася ни-зькорозвиненою. Однак там були налагоджені дипломатичні та бізнес-відносини із «недружніми» Малайзією та Індонезією, проведені економічні реформи, і нині за рівнем та динамікою ВВП країна входить до першої десятки. Для насичення талантами та провадиться політика переманювання китайських, малайських та індійських студентів з най-престижніших світових навчальних закладів. Таким чином, на противагу щорічному 10-відсотковому відтоку талантів, Сінгапур має щорічний 20-відсотковий притік.

Нині за збереження талантів вже змагається Китай: тим, хто повертається, уряд надає більші квартири, пропонує кращі школи для дітей, службові автомобілі з водіями та привабливі посади. І є результат: якщо у 90-х роках щороку в середньому поверталося близько 5 тис. випускників, то у 2000-них у п'ять разів більше.

Отже, боротьба за талановитих людей триває у багатьох країнах, натомість українські вчені, менеджери та митці виїздять до Європи, США, а віднедавна й до Азії.

Таким чином, для гальмування негативних тенденцій Україні слід більше уваги приділяти технологічним галузям, адже саме технології є одним із факторів економічного зростання. Також необхідно зберегти толерантність у державі.




1. Статья- Ксилографические печатные мастерские.html
2. Закон Ома
3. Я согласен и нажимают Далее не задумываясь над последствиями В рамках III Фестиваля актуального научн
4. Образование Великого Княжества Литовского
5. Статья- Трансперсональная арт-терапия и психическая целостность личности
6. темах. На других языках эта отрасль называется
7. і. Мама і тато говорять що у них були інші підручники менш сучасні комп'ютери і телевізори коли
8. Фінанси 1.Сутність фінансів.html
9. Христианство1
10. Религия и её функции
11. Тема бала в русской класической литературе
12. М коркунов ПРОПОРЦИОНАЛЬНЫЕ ВЫБОРЫ
13. на тему- Дуговая электросталеплавильная печь ДСП12 Выполнил- Провери
14. Йорке Вы думаете что я наверняка видела статую свободы и бывала внутри Нет же Я видела ее только пару раз
15. следственная связь ПСС Вина в форме умысла или неосторожности Вина ~ это психическое отношение
16. воспалительные кольпит эндометрит андексит вульвит пельвиоперитонит и другие; заболевания передающ
17. редактор предназначен для создания сохранения загрузки и вывода на печать систем нечеткого логического вы
18. Which of the following sttements is re true 1
19. Волевые качества человека
20. ть работы компании в совр